Koude lente

Bloementuin vanaf zitje 12-05-13Ik hoorde vorige week ergens op een radio dat de lente van 2013 tot nu toe de koudste is sinds 1976. Maar dat vervolgens in 1976 de zomer wel lang en warm was. Er werd gelijk bij gezegd dat dat geen garantie is voor de zomer van 2013 :-). Dat neemt niet weg dat de natuur toch eens in moet halen wat ze nu achter loopt. Ander gezegde: ‘elk weer heeft zijn tegenweer’. En dus hopen we maar op warmere tijden, want het is nu wel te koel voor veel groenten.

Ach, voor veel andere groenten niet; de aardappelen zijn bijna allemaal boven de grond, de worteltjes kiemen, de krootjes beginnen nu eindelijk te groeien, de uien vinden het prima zo, de knofloken beginnen al wat dikkere stelen te krijgen. Maar de bonen staan te koukleumen, de pepers in de kas staan ook maar een beetje te ‘niksen’.

De regen is welkom want het werd wel erg droog in de tuin. En we geven natuurlijk wel water (anderhalf 1000-litervat is al leeg), maar niets kan op tegen een goede bui. De bloementuin (die niet helemaal een bloementuin meer is) vaart er wel bij, eindelijk begint alles een beetje door te groeien. Zie foto, een koppeltje eenden loopt vrolijk tussen de planten. Het duurt nog wel even voor de tuin weer een volle, bloeiende tuin is, maar het begin is er.Polemonium Sonia s Bluebell

Polemonium Sonia’s Bluebell bloeit al, helaas is ze steriel (maar daardoor extra lang- en rijkbloeiend), dus geen kans op zaden. Lathyrus vernus Roseus bloeit ook nog, en de zich weer eens goed uitgezaaide Aquilegia’s staan in knop, Centaurea staat in knop, de Heuchera’s beginnen bloemstengels te maken.

En ondertussen blijven we uitplanten; zaailingen van bietjes, sla, etc., maar ook kruiden en veel éénjarigen. Alle tomaten staan nu in de grond in de kas, het was zoeken naar het allerlaatste plekje voor de allerlaatste zaailing; zoals elk jaar is er ruimte tekort, maar zoals elk jaar weten we nog wel ergens een paar vierkante centimeter te besparen en de laatste zaailingen te planten. De komkommer heeft alleen dit jaar wel erg weinig plaats :-).Andijvie in de kas 12-05-13

We eten sla, radijs, rucola uit de kas, en deze week de laatste andijvie. De kroppen zijn al mooi groot, en de tomaten en paprika’s die ernaast staan hebben het niet best (want de andijvie neemt alles weg, zowel voeding, als vocht, als licht, als je goed kijkt zie je bij elke stok een sneu plantje staan :-)). Dus zullen die blij zin als de andijvie vandaag wordt geoogst, dan kunnen zij beter groeien.

Vandaag een regenachtige, koude dag, en eens een dag thuis gepland. Zaden opruimen en uitzoeken; wat is er opgekomen, wat niet, wat kan ik nog zaaien, welke zakjes kan ik al opbergen. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar alvast een begin maken met de zadenlijst, want voor ik zelfs maar kan denken aan zaden oogsten moet ik wel op de website al heel veel doen, pagina’s aanmaken, indelingen maken, bakjes verzamelen, zakjes bestellen, etc.

Melissa officinalis aureaHet is er een mooie dag voor (want volgens de kosmosagenda ook nog eens een ‘slechte’ dag, en ik moet toegeven dat ik me door alle drukte niet elke dag even goed meer houd aan vruchtdag, worteldag, etc., maar op een ‘slechte’ dag sla ik toch het zaaien, planten, etc. even over).

Tot slot nog een foto van mijn nieuwe aanwinst; als ik dan toch weer eens een citroenmelisse plant, dan maar gelijk de mooie vorm, Melissa officinalis Aurea, met geelbont blad. En ze geurt net zo sterk naar citroen als de ‘gewone groene’ Melissa.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties