Getopt
Het is altijd lastig om iets te verklaren bij nieuwe rassen. In dit geval gaat het om de tomatenzaailingen, al zo groot dat ze de eerste knopjes/bloempjes maken. Ik heb ongeveer 80 tot 90 planten in de kassen staan (van ongeveer 40 rassen). En van die 80 tot 90 planten hebben zeker 20 planten zichzelf getopt, rassen die voor mij ook nieuw zijn maar er niet direct om bekend staan.
En waarom durf ik dus niet te zeggen. Het zou te maken kunnen hebben met de koude aprilmaand, daarna even zeer warm en droog (zeker in de kas), en nu weer terug de kou in. Of het moet te maken hebben met een veranderde voedingstoestand (na het onderlopen van de kassen vorige zomer zijn er ongetwijfeld heel veel voedingsstoffen ‘uitgespoeld’, we hebben uiteraard wel meststoffen gegeven maar het is toch anders dan tot voor de zomer van 2012). Of het ligt toch gewoon aan de rassen die dus voor mij nieuw zijn.
Het maakt op zich ook niet heel veel uit waarom, maar het betekent wel dat ik erg voorzichtig dief, want bij zo’n zelftoppende tomatenplant zal een dief de nieuwe hoofdstengel moeten gaan worden.
Voor alle duidelijkheid maar even foto’s: rechtsboven zie je een ‘gewone tomaat’; bij het rode pijltje zie je de bloemtros in wording. Bij het blauwe pijltje zie je de hoofdstam (al is ze nog heel klein). Die steel wordt vanzelf dikker en die bind ik dus aan de stok, want als die hoofdstengel groeit zal een stukje daar boven weer een bloemtros gemaakt worden.
En dan de foto eronder, zo heb ik dus een kleine 20 planten staan, van verschillende rassen (soms is ook plant 1 van ras 1 ‘normaal’, en plant 2 van ras 1 zelftoppend). Je ziet dat de hoofdstengel bij de rode pijl een soort ‘T-splitsing’ maakt, links en rechts zie je alleen blad. En bij het blauwe pijltje zie je alleen een bloemtros, zonder vervolg van stengel en blad, zonder top dus. En als je dit zo laat zal de plant hier eindigen, slechts 1 bloemtros rijk en hooguit 45 centimeter hoog. Maar als je heel goed kijkt zie je net boven het rode pijltje een diefje, nog geen halve centimeter groot, maar ze is er wel. En dat moet dus de nieuwe hoofdstengel worden. Dat lijkt heel ver weg, maar tomaten groeien wel heel snel, en ik zorg dat andere dieven wel snel verwijderd worden, alleen deze laat ik zitten en groeien, ik verwacht dat over een week of 2 de dief al weer een centimeter of 5 groot zal zijn.
Geen paniek dus :-). Maar mochten er mensen zijn die hetzelfde zien bij 1 of meerdere van hun planten, bedenk dan dus dat je van een diefje een nieuwe stengel moet maken. Kijk altijd goed naar je tomatenplant voor je er rigoreus in knipt (het zou zowiezo niet de eerste keer zijn dat ik in de haast eens gewoon een hele top eruit knipte – dan moest ik ook op zoek naar een dief, of geduldig daarop wachten :-)).
Volgende keer eens een foto maken van de tuin, want ze komt met al deze regen wel echt tot leven (al zou de temperatuur wat hoger mogen zijn). Op de foto zie je de knofloken. Mooie, forse planten, de stengels zijn zo’n anderhalve centimeter dik. En dat belooft nog niets maar het is wel een voorwaarde voor grote knoflookbollen; ik heb onder dikke stelen wel eens miezerige bolletjes gezien maar ook mooie, grote bollen. Maar ik heb onder dunne, iele steeltjes nog nooit een grote knoflookbol gezien. Een week of 2 geleden heb ik wat kali gegeven, en die gaat hopelijk de komende 2 maanden helpen om grote bollen te maken. En dan volgt in juli de oogst (wanneer de stengels af gaan sterven en de planten bruin en droog worden en omvallen).
Tot slot nog een foto van de kweepeer; bloeit van de fruitbomen altijd als laatste. De knoppen zijn mooi groot en zachtroze. Bij het opengaan worden ze witroze. Na een ‘bijna beurtjaar’ in 2012 met slechts 12 kweeperen als oogst zit de boom nu weer echt helemaal vol met knoppen. Ik hoop op meer oogst en dus veel gelei en jam).
Hoi Diana,
Bij mij precies hetzelfde in de kas, ook diverse planten gezien met deze afwijking. Ik heb 4 rassen staan maar ik weet niet of het bij alle rassen is ik zal overmorgen eens beter kijken.
Altijd fijn te horen dat het bij andere ook is, alleen wat zou het kunnen zijn. Mijn kas staat net 3 maanden en op onze zandgrond is er zeker geen sprake geweest van te vochtige grond. Het zal idd wel met de temperatuur te maken hebben
Succes verder
Hallo Rene,
Dankjewel voor je reactie.
Ik ben benieuwd of ik nog van andere mensen hoor of ze ook hetzelfde ervaren, ik zal het morgen ook eens navragen op de volkstuin.
groetjes,
Diana
Hier precies hetzelfde! En mijn tomaten staan elk jaar in potten met verse grond. Enkele soorten die vorig jaar ‘normaal’ deden, zijn nu inderdaad ook zelftoppend! Gelukkig wel al volop dieven te zien, dus even iets langer over nadenken en goed kijken, dan komt het vast goed. Maar we willen wel wat warmte onderhand!
Groeten,
Paul
Hier ook hetzelfde….. 🙁
Vreemd allemaal……..begin onderhand wel te geloven dat het klimaat echt naar de knoppen is……
Zoveel kou als de laatste maanden is echt niet normaal!
Hallo Rene, Bozo, en Paul,
Wat bijzonder om te horen dat jullie hetzelfde ervaren als ik. Dan kan ik bijna ‘oorzaak ras en oorzaak veranderde voedingstoestand’ wel schrappen. En dan blijft dus het weer over. Als ik heel simpel zou beredeneren zou het zo kunnen zijn dat het lang koud is geweest, daarna een week of 2 heel warm (in de kas meer dan 45 graden), en nu weer veel te koud. Alsof het herfst is voor de planten. En als de herfst nadert is het maken van bloemen voor de voortplanting belangrijker dan groei. Simpel gedacht :-).
Hoe dan ook, we zullen eerst goed kijken voor we dieven, ik ga er vanuit dat het eenmalig is en bij de volgende tros (aan de opgebonden dief) alles weer gewoon groeit en bloeit.
Diana
Hoi Diana,
Sinds begin dit jaar volg ik je site, en door jouw site ben ik een moestuin begonnen. Heb er dus totaal geen verstand van!
Ik heb nu mijn boontjes voor gezaaid. Alleen nu zie ik net dat de zaden boven komen. Ze zijn aan het kiemen. Is het erg dat ze boven komen? Of is het verstandig om er zand over te doen? Volgens mij had ik ze toch echt een aantal cm onder de grond gedrukt 🙂
Groet Annemie
Hallo Annemie,
Ik weet natuurlijk niet hoe, waar en waarin je de bonen hebt gezaaid, maar over het algemeen kun je stellen dat grotere zaden het beste onder de grond kiemen. Hier zaai ik bonenzaden altijd zo ongeveer 2,5 keer hun eigen dikte diep, dus’zo’n 2,5 centimeter onder de grond. Als je bonen nog niet zijn gekiemd en je in goede, losse potgrond hebt gezaaid kun je ze wellicht voorzichtig met een vinger wat dieper duwen. In minder lossegrond kun je wellicht inderdaad nog wat grond of zand erover doen. Het licht is niet zo zeer het probleem maar zaden die al kiemens boven komen drogen uit, en dat kan al heel snel funest zijn voor de zaden/kiempjes omdat ze nog geen worteltje hebben.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Eerst even de tomaten planten geteld ( 43 stuks en drie buiten gepoot) en gelijk gekeken of er zelftoppers bij waren, dit jaar tot nu toe niet andere jaren had ik er wel een paar bij. De zaden zijn bijna allemaal van jou, dus daar kan het niet aan liggen denk ik! Half februari gezaaid en in de kas gepoot………half april?
Door omstandigheden niet kunnen spitten en niet veel bemest, een beetje compost en kippenmest en wat kalk.
Het weer is hier hetzelfde, maar ik heb het iets warmer gemaakt in de kas door rondom bobbeltjes plastic te spannen! Moet zeggen dat het wel scheelt in temp.
Lijkt me niet de reden van het zelftoppen.
Je zou het volgend jaar kunnen uitproberen, maar dan hebben we natuurlijk een warm voorjaar ha!
Gr Wouda
Hallo Wouda,
Dankjewel voor je reactie. Ook ik heb hier elk jaar wel wat tomatenplanten die zichzelf toppen, maar nog nooit zoveel als dit jaar.
En ik heb wel een paar tomaten die ik al eerder teelde (zoals de Malakhitovaya Shkatulka van 2 jaar geleden, toen niet zelftoppend, nu wel, idem voor de Trska Gora Giant; van beide rassen 1 wel zelftoppend, en 1 niet).
In kas 3 heb ik tot ongeveer 80 centimeter hoogte rondom isolatiemateriaal aangebracht, en nu is al duidelijk dat alles in die kas beter, sneller en voller groeit. Dus vandaag ga ik hetzelfde in kas 1 en 2 doen, want het verschil is overduidelijk. In kas 1 en 2 (nog geen isolatie) zijn er wel meer zelftoppers dan in kas 3, maar dat kan ook toeval zijn, zoals het hele verhaal toeval kan zijn. Blijft bijzonder dat ik wel al 3 reacties heb gehad van mensen die ook opvallend veel zelftoppers hebben.
Ach, zo hebben we in ieder geval wat te doen.
Vandaag van de Early Yellow Stripe van een dief een stek maken, want 1 van de 2 planten is bezweken (onder het geweld van een emelt :-)).
groetjes,
Diana
Dag mensen
Ook maar even een reactie op het zelf toppend verschijnsel van de tomaat.
Ik heb ongeveer 20 planten en geen zelftoppers. Nu heb ik ook ruim een week geleden pas de tomaten geplant in de tunnel. Daarvoor zaten ze nog in 9 cm potjes. Inclusief dieven en een enkele bloem. Ze zijn in die week enorm gegroeid, maar gewoon zoals het hoort. Misschien heeft het dus ook te maken met het tijdstip waarop ze in de volle grond zijn gezet. Dat was bij ons dus na de echte zomerse temperaturen.
Ik heb nog een vraag over de bloemkool. Die heeft in de kas overwinterd, is ondertussen stevig gegroeid, maar gaat nu lichtgroene vlekken vertonen. Heeft ze een kalkgebrek misschien? Wie heeft hier ervaring mee?
Groet
Gea
Hallo Gea,
Misschien is de grote hoeveelheid zelftoppers hier dan wel toeval, maar in ieder geval zeker opvallend.
Ik durf niet te zeggen wat er mis is met je bloemkool, weet natuurlijk ook niet hoe je ze hebt overwinterd (grond of pot), waar ze nu staan (kas of buiten), of je winterbloemkool hebt of weeuwenteelt bloemkool (want die zou je nu toch wel voorzichtig aan moeten kunnen oogsten, er moet in ieder geval een beginnend kooltje in het hart te zien zijn).
Geel blad kan komen door voedseltekort maar ook door droogte.
groetjes,
Diana
Nou……komende week weer takkeweer…….. 🙁
De komkommers staan te vernikkelen op de koude grond, de bonen maken gelukkig wel nieuwe blaadjes maar hard gaat het niet.
Ik durf nog steeds niet de paprika’s uit te poten op de koude grond, ze geven weer nachtvorst op.
Ik wacht wel tot na 1 juni, wat een armoe zeg……het weer!
Zal deze week vliesdoek over de aardappels leggen want de planten worden al behoorlijk groot en met die nachtvorst neem ik geen risico!
Hopelijk word het nu echt snel warmer want ik word hier echt narrig van…. 😉
Hallo Bozo,
We zouden eigenlijk moeten emigreren. Een tuinbuurman kwam een paar dagen geleden thuis van een weekje Malta (veel te bruin gekleurd), hij vertelde dat ze daar 2 keer per jaar aardappelen kunnen oogsten. Ja, ja, wrijf het er maar in :-).
Voor vrijdag wordt (nu) de koudste nacht voorspeld, maar die zal hier waarschijnlijk niet veel kouder zijn dan 5 graden (altijd nog wel veel te laag voor eind mei).
Ik heb nog paarse kouseband voorgezaaid, die is klaar om buiten uitgeplant te worden, maar daar wacht ik toch ook maar een weekje mee.
We doen het er maar mee, als we als beloning voor ons geduld en lijdzaam toezien maar een lange, droge, warme zomer krijgen 🙂
Diana
goedemorgen diana
ik heb laatst broccoli gezet de planten zijn al aardig gegroeid nu kom ik tot de ontdekking dat alle toppen uit mijn brocceli zijn verdwenen de rest van de kolen heeft dit niet wat zou dit kunnen zijn geen sporen van slakken staan onder plastic dus ze staan mooi droog dus het is mij een raadsel dit heb ik nog nooit gehad weet iemand hier een passend antwoord op gr petro
Hallo Petro,
Hoogstwaarschijnlijk opgevreten door de duiven. Die vinden jonge koolplantjes het lekkerst, maar bij oudere planten zijn de jonge toppen altijd nog smakelijk genoeg.
Wij dekken alle koolsoorten af tot ze zeker 50 centimeter hoog zijn en bijna volwassen.
Diana
Hoy Diana de kolen staan onder plastic kunnen absoluut geen vogels bij het is mij een raadsel gr petro
Hallo Petro,
Dan weet ik het ook niet.
Diana
Hallo Diana! Ik heb een tijd geleden hier op je weblog alles gelezen over het dieven van tomatenplantjes. Ik meen dat ik hier gelezen heb dat je al kan dieven als de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn. Nou dat heb ik toen gedaan. Maar ik begin nu toch te twijfelen of ik het niet te vroeg heb gedaan. Ik heb niet echt het idee dat de plantjes groeien en ik heb ze daarom bij mijn vader in de serre gezet. Ook zie ik dat waar ik gediefd heb weer een nieuwe dief ontstaat – zal ik die dan maar niet weghalen?
Mijn vader zegt dat ik veel te serieus ben en dat het nog maar Mei is en dat ik veel meer geduld moet hebben. Misschien is dat ook wel zo, zou jij eens willen kijken?
Dit zijn mijn tomatenplantjes. Begin april gekweekt uit een cherrytomaat:
http://afbeelding.im/b3R
En dit is de dief die ik heb weggehaald:
http://afbeelding.im/56PlCMZt
http://afbeelding.im/H8CgyMYs
http://afbeelding.im/PoyZ3h2
Dit tomatenplantje heb ik gekregen en is volgens mij nog niet gediefd. Zal ik, waar dat pijltje bij staat, dieven? Ja toch? http://afbeelding.im/gapzAM9
Nou Diana, het zou fijn zijn als je me deze raad zou kunnen geven, want ik ben er niet echt gerust op als ik mijn plantjes zo bekijk en heb ik nog veel te leren als beginnend tomatenboertje 😉
Hartelijkst, Anne
Halo Anne,
Ik vrees dat je de planten niet hebt gediefd maar de hele top eruit hebt gehaald, dus dat gedeelte waar de plant verder groeit en trosjes bloemen (en tomaten) aan maakt.
Je hebt ze een soort van onthoofd.
Op deze foto kun je zien dat het middelste takje op hoogte van het blauwe pijltje de top is:
.
Van daaruit groeit de plant, maakt ze dus nieuw blad, bloemen, tomaten. Dat is de top, en die moet je in dit stadium dus altijd laten zitten.
Doe vooral niets met de diefjes die je nu ziet, van daaruit kun je een nieuwe top kweken, laat het eerst maar een week of 3 groeien, dan kun je wat beter zien wat nu echt een dief is en wat de top is (of wordt). Als de planten bij je vader mogen blijven staan, dan vooral doen, zo voor het raam staan ze warm en droog en groeien ze beter dan wanneer je ze nu ook nog buiten zou zetten. Omdat er weinig blad aan de zaailingen zit hebben ze wat meer tijd nodig om te herstellen.
Ik hoop dat je hier over een week of 3 wat nieuwe foto’s kunt plaatsen, dan kan ik wellicht aangeven wat je moet laten zitten en wat er weg moet.
In ieder geval nu lekker eerst eens bij laten komen, niks meer aan doen, gewoon laten groeien, op een lichte, warme plaats.
De laatste foto is een goede plant, zo wil je je tomatenplant, daar waar je het rode pijltje hebt gezet is de top, laat die vooral zitten, zet er een stokje bij als je om gaat buigen. En dan kun je waarschijnlijk al binnen 1 tot 2 weken zien dat daar je eerste trosje bloempjes gaat verschijnen. Als je over 2 weken daar nog een foto van kunt maken en plaatsen, kan ik je vertellen waar de dieven zitten (want die zijn er nu nog niet, maar die gaan er wel komen, maar zijn dan makkelijk te herkennen). Je kunt die laatste tomaat misschien als voorbeeld houden voor de andere planten, als je die goed dieft, de top aanbindt, dan kun je aan de hand van dat voorbeeld de andere tomaten ook goed verzorgen.
groetjes,
Diana
ik enzelfs me schoonvader hebben nu ook een stel zelfgetopte tomaten die helemaal niet moeten toppen….. de tomaten zijn gewoon van slag!
Wèl van hier tot ginter! Heb ik ze onthoofd, wat sneu.. Gelukkig maar dat ik een van de plantjes niet gediefd heb! Ik ga doen wat je zegt en ik ben heel blij met je uitgebreide raad! Tot over een paar weken! Nogmaals, dank je wel
Hallo Diana!
Nou inmiddels weet ik wat dieven is. Het is eigenlijk heel simpel als ik het plantje eerst maar laat groeien.. Hoe kwam ik er op om al bij 10-15 cm te dieven?
Twee weken geleden kwam een vriendin langs die terloops al mijn dieven er uit haalde en had ik niets meer om hier met jou te delen. Inmiddels staan vier plantjes buiten en doet mijn onthoofde tomaat het beter dan die gekregen tomaat. De rest gaat eerdaags ook naar buiten, maar twee plantjes blijven in de serre staan om te kijken hoe ze groeien en om het verschil te zien t.o.v de anderen.
Kijk!
http://afbeelding.im/DL3qp
http://afbeelding.im/7fYutpTV
http://afbeelding.im/DL3qp
http://afbeelding.im/28icE
Goed hé?
Ik lees in een boek: “als de plant in de kas vijf trossen heeft aangelegd, moet de hoofdstengel worden getopt en in de volle grond moet men de top al na vier trossen uit de plant nemen. Vooral bij vleestomaten is trossnoei belangrijk.”
Hoe dat in zijn werk gaat zie ik dan wel weer – lijkt me niet moeilijk. Ik zal dit keer voorzichtig zijn en niet ratsfats de botte schaar er in zetten, dat beloof ik.
En moet ik later waarschijnlijk ook nog bladplukken..
Als mijn eerste tomaat geoogst wordt zal ik ‘t je laten weten, dan gaat hier de vlag uit!
Veel goeds, Anne
Hallo Anne,
Goed om te horen (en te zien) dat het gelukt is!
En fijn dat je wat hulp krijgt van iemand, voor het geval zelf je nog wat mist :-).
Voor de buitenteelt houd ik zelf meestal 3 tot 4 trossen aan, maar dat hangt heel veel af van het ras, hoe laat het in het seizoen is, of er al phytophthora op de volkstuin heerst. Bedenk dat je graag rijpe tomaten wilt oogsten; wanneer je niet topt is in de buitenteelt de kans klein dat er meer dan 4 rijpe trossen te oogsten zijn (alle energie gaat naar de groei). Dus als het al laat in juli is en er hangen groene tomaten, dan kun je overwegen te gaan toppen om te zorgen dat de 3 trossen tomaten die er hangen allemaal nog op tijd kunnen rijpen – liever dat dan nog 2 extra trossen die je echter toch niet meer kunt oogsten.
In de kas top ik niet op 4 trossen, in de kas top ik wanneer ik er niet meer bij kan (met mijn armen omhoog zal dat op een centimeter of 200-220 zijn). En als ik dan nog tijd genoeg heb (bijvoorbeeld rond eind augustus), laat ik lager aan de plant 1 dief groeien waar dan nog wat allerlaatste tomaten van te oogsten zijn in oktober.
Ik hoop dat je snel bloempjes en dus tomaatjes krijgt!
groetjes,
Diana