Een eigen tomaat

Nou ja, ik had natuurlijk al een eigen tomaat: Coral Queen.

Maar dat was toch een beetje valsspelen. Ik vond die tomaat tussen zaailingen van een kleine gele cherrytomaat. En dat was Coral Queen zeker niet. Ik heb er zaden van geoogst, haar weer gezaaid en ze bleek soortecht uit zaden te komen. Dus oogstte ik er weer zaden van, en zo is ze uiteindelijk in Nederland verspreid. Maar eerlijk is eerlijk; ze moet een bestaande tomaat zijn, waarbij een zaadje toevallig tussen andere zaden terecht was gekomen. Maar ga maar eens zoeken wie ze eigenlijk echt is, met bijna 15.000 bestaande/beschreven tomatenrassen is determineren simpelweg onmogelijk :-). En zo kreeg ze een eigen naam maar is er ergens in de wereld een kloon met een andere naam. Misschien krijg ik ooit nog eens een berichtje van iemand die per toeval die tomaat bestelt/zaait/vindt.

Coral Queen: te mooi en te goed om de zaden niet te bewaren……
Te sappig ook, te lekker en te zomers, en zo mooi in plakken 🙂

Dat ‘eigenlijk al bestaande’ van de Coral Queen geldt niet voor de tomaat waar ik het in dit blog over heb. Dit is een nieuwe tomaat. Een kruising tussen 2 bestaande rassen.

Maar waarom zou een mens in vredesnaam een nieuwe tomaat willen, als er al zoveel meer dan prima tomatenrassen bestaan? Omdat ze te leuk, te lekker, te goed, te veel, te vroeg en te vrolijk is om het niet te doen. Ik heb in al die jaren met meer dan 500 rassen al tientallen tomatenkruisingen tussen zaailingen en planten gezien, en sommige daarvan waren ook gewoon lekker en goed of mooi of veel. Maar nooit goed genoeg om te bedenken of ik er veel tijd in zou willen steken om er een nieuw ras van te ‘maken’.

Ook dit keer is het trouwens grotendeels niet mijn verdienste. Ik zaai eigenlijk altijd wel teveel tomaten (voor het geval er wat zaden niet kiemen). Ik hoef ze nooit weg te gooien, er zijn altijd tuinburen en -vrienden die graag willen hebben wat ik overhoud. En zo kwamen zaailingen, waarschijnlijk in 2018 of 2019, bij tuinbuurman Peter terecht. En hij oogstte er zelf weer zaden van, en zaaide die. Als hij op vakantie ging gaf ik water in zijn kassen. En zo zag ik in 2021 2 Sprite-planten bij hem, netjes gelabeld, maar de ene had een stuk of 20 vrij grote oranje cocktailtomaatjes in een tros, en de andere plant had, als een multiflora, wel 100 geeloranje ovale cherrytomaatjes in een tros. Toen Peter terugkwam van vakantie zei ik tegen hem dat hij 2 Sprite-planten had die niet klopten. Zijn antwoord was dat hij die zelf uit zaden had opgekweekt en dat dat al 2 jaar zo was, maar dat hij er blij mee was zoals ze waren. Peter is niet zo van de rassen, lekker is lekker en hij plant tomaten dan ook kriskras door elkaar.

Het ras Sprite; een grote struik met heel erg veel korte trosjes kleine ovale felrode en heerlijk zoete cherry-romatomaatjes met weinig sap (bijna als tumtummetjes).

Afijn, om een lang verhaal kort te maken: ik kreeg een paar tomaatjes, om te proeven en voor zaden. Ik zaaide 4 planten. Alle 4 waren het multifloratomatn, dus met grote volle trossen (voor wie er interesse in heeft, ik schreef eens een blog over multifloratomaten, hoe het komt dat ze zulke grote trossen maken, voorbeelden van rassen, foto’s, etc.). De vorm (rond tot ovaal) en het formaat (cherry tot cocktail) van de tomaatjes verschilde bij de 4 planten wel iets, en dat gold ook voor de kleur (geel tot oranje). Ik oogstte alleen zaden van het tomaatje dat ik het best vond: vroeg (vroeg genoeg voor de buitenteelt), veel (meer dan 100 tomaatjes per tros), mooi en lekker (iets meer oranje dan geel) en gezonde planten. En daarvan zaaide ik weer 4 planten in 2023. En ik oogstte weer alleen zaden van de vroegste, gezondste tomatenplant met de lekkerste tomaatjes en beste opbrengst.

En die heb ik dus in maart weer gezaaid. Weer 4 planten. Want ik wil weer alleen zaden oogsten van de gezondste plant met de beste opbrengst van vroege en vooral lekkere tomaatjes.

Sprite die geen Sprite is; stamtomaat, multiflora, enorme trossen, geeloranje van kleur.

Hoe lang gaat dit door? Ik weet nog niet zeker waar het eindigt. Als je je wel eens hebt verdiept in het oogsten van zaden ben je vast wel eens de termen F1 tot F8 tegengekomen. De F staat voor Filius, Latijn voor zoon. Als Peter zelf de eerste generatie na de kruising had en daarvan al 2 jaar zelf zaden oogstte had hij in 2021 al de F2 of F3, en ik in 2022 de F3 of F4 en in 2023 de F4 of F5. Dat zou betekenen dat ik dit jaar de F5 of F6 = 5e of 6e generatie na de kruising ga telen. En dat moet ik dan ook zeker kunnen gaan zien. Want de planten worden bij elke generatie uniformer, en dat geldt ook voor de tomaatjes, kleur, smaak, vroegheid, etc. En ik zag dat in 2023 ook al hoor: de tomaatjes zijn ondertussen altijd geeloranje tot oranje van kleur, en ook de vorm, grootte, en smaak zijn vrijwel identiek. En dus allemaal multiflora.

En nu is het dus wachten op de oogst van 2024 (ik heb de zaailingen nog niet eens uitgeplant 🙂 ). Ik denk dat ik waarschijnlijk 4 vrijwel identieke planten/eigenschappen/tomaten ga zien. Ik las eens dat bij de veredeling van rassen (van tomaten, pepers, bonen of wat dan ook) de 8 het magische getal is: in de 8e generatie na de kruising kun je er van uitgaan dat ze stabiel is en een nieuw ras is ‘geboren’. Als je eenmaal weet hoeveel tijd het allemaal kost krijg je vanzelf meer respect en bewondering voor professionele tomatenveredelaars als Wild Boar, Tom Wagner, etc. 🙂

Uiteraard heb ik ook nog even gekeken uit welke kruising ze zou kunnen zijn ontstaan. De ene ouder is onmiskenbaar Sprite (want ze komt van een Sprite-plant maar ook de vorm van de tomaatjes wijzen daarop, en de droge structuur)? Maar wie is de ander? Ik heb even gekeken in mijn oude planningen naar de tomatenrassen die ik in die 2 jaar zaaide (en waarvan ik dus een zaailing aan tuinbuurman Peter gaf). Dat kunnen er maar 2 zijn want het moet een gele of oranje multiflora zijn, anders kan dit de uitkomst niet zijn: Ozherelije Scholltoje of Ildi (waarbij ik een lichte voorkeur voor Ildi heb omdat die ook een licht ovale vorm heeft, en de Sprite-Niet-tomaatjes die ik dit jaar kon oogsten waren misschien nog wel iets meer langwerpig dan de gewone Sprite al is – zie vooral ook even de foto bovenaan dit blog).

Over 3 jaar heb ik dus, als alles meezit, een nieuw tomatenras. Tegen die tijd moet ik ook maar eens een naam gaan verzinnen, al zijn suggesties natuurlijk van harte welkom (ik noem haar nu altijd Sprite-Niet).

Tot slot van dit blog nog 2 foto’s: de eerste is van een hoekje waar ik niet perse blij van word (al kan ik me er door de omstandigheden nou ook weer niet heel erg aan storen hoor 🙂

Heel veel heermoes en distels, maar ertussen doen de kweepeer en planten als Rudbeckia, Hosta, Iris, etc. het er gelukkig niet minder om.
Een grote speciekuip die ik in februari nog snel vol stopte met tulpenbollen die ik kreeg, ze zijn prachtig!!
Abonneer
Laat het weten als er
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Diana, dank je wel voor je blog alweer . Blij je te lezen. Met open mond vol verbazing!
Ik zou niet lang zoeken naar een naam voor je tomatenras : gewoon ´Diana’ : who else ?🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅

Hester vander Heijden

Natuurlijk Diana of de RuudDiana

Margie

Rudia’s pride ook een prachtige internationale naam voor deze speciale tomaat van de tomatenliefhebbers 💖

Elisabeth

Diana , in mijn nieuwe koude kas is de kwaliteit van de bodem nog niet optimaal . Wat raadt je me aan als ik straks de tomatenplanten er in zet ? Waarmee vul ik het plantgat ? Bodemverbeteraar , compost, potgrond, kalium ..je leest en hoort van alles . Ik weet dat je paardenmest gebruikt. Stinkt dat niet te veel ?
Kan je misschien ( of iemand anders die dit leest ) me een van je blogs aanwijzen waar dit ter sprake komt ? Dan weet ik wat ik moet weten..heel veel dank !

Sonja Hiemstra

Ik koop altijd moestuingrond voor in de kas, elk jaar nieuw en mijn tomaten, komkommers en kruiden doen het er byzonder goed op. Ik mest de tomaten en komkommers wel met vloeibare vloeibare mest als ze groeien.

Elisabeth

Dank je Sonja ! Maar dat is toch veel sleurwerk elk jaar . Ik zou graag de grond zo ver krijgen dat hij ‘het zelf doet’ . Dat zal natuurlijk wel jaren – misschien – duren eer het zover is ?!😏

Janna

Ik doe ieder jaar een laag compost over de grond en gedurende het seizoen regelmatig een dun laagje grasmaaisel tussen de planten. Je ziet de bodem ieder jaar een stukje verbeteren en de tomaten, aubergine, meloenen, pepers, paprika’s en nateelt van bietjes/kolen etc. doen het daar top op.

Elisabeth

Dank je wel Janna ! Zo zou ik het ook wel willen doen ! En gebruik je je eigen tuin compost of koop je die ??

Pien W

Dag Elisabeth! “De grond het zelf laten doen” klinkt in mijn oren echt helemaal fantastisch!! Nee, dat lukt niet in één seizoen. Ik heb zelf geen kas dus ben de bekende stuurman aan de wal. Maar ik tuinier al 5 jaar op van oorsprong armetierige zandgrond. Nooit gif, nooit kunstmest. Veel wormencompost, mulchen met Bocking 14, zelfgemaakte compost (met spul uit kippen en konijnenhok). Gaat fantastisch. Waarom zou dat met een glazen dak er op niet lukken? Nog wat gier maken (daar heeft Diana veel over geschreven) en vooruit met die geit! Prachtige uitdaging!! Groeten, Pien

Petra

Hoi Diana, Elisabeth, Pien en alle andere geïnteresseerden,
Ik ben het met Pien eens. Ik gebruik ook al jaren zelfgemaakte compost en doe bij het planten van de tomaten in de kas wat brandnetelbladeren in het plantgat. Volgens mij een tip van Carine van jaren geleden ?! Dit werkt perfect.
Succes en groeten,
Petra

Elisabeth

Dank je Petra ! Die hebben we hier inderdaad ook in overvloed !

Elisabeth

Een geit heb ik niet 😉wel twee schapen 😀
dank je wel ! Maar nog één vraag : wat is die Bocking 14 ??

Pien W

Bocking 14 is een speciale smeerwortel. Sowieso een echt prachtige, oersterke plant maar met als bijzonderheid dat hij steriel is en dus niet uitzaait. Wel de voordelen maar niet de nadelen..! Smeerwortel vind ik goud voor de tuin. Bladeren vol met alles wat goed is maar met vooral veel kalium, goed voor vruchtgewassen. Diana heeft er veel over geschreven, type in de zoekbalk Bocking 14 en het rolt je tegemoet. En lees vooral ook de reacties. Maar kijk ook eens bij “schapenwol”, juist in een kas zou je de vacht van jouw schapen wellicht heel goed kunnen gebruiken als mulch.

Pien W

Kijk ook nog even wat Carine schrijft bij “kriebels”. Als zij over smeerwortel schrijft doelt ze (vooral)op Bocking 14.

Elisabeth

Oké ! Dank je wel Pien ! Ik hou dit jaar na het scheren de wol eens bij. Heb daar vroeger al iets over gelezen maar had een beetje schrik dat je hiermee heel wat viezigheid en beestjes in je kas binnen bracht . Die wol ziet er na een jaar ‘gebruik’ niet meer zo proper uit ..

Carinep

Dag Elisabeth,
Ik heb 2 jaar geleden pas voor het eerst wol gebruikt van de schapen. De scheerder wees mij erop dat het lang duurt vooraleer dit verteerd is, maar op plekken waar dit kan blijven liggen, geen probleem. Ik heb dit tussen mijn rekken gelegd die elk jaar blijven staan en waar ik telkens hogere gewassen plant. Ik heb eerst bruin karton gelegd, gevolgd voor schapenwol en daarbovenop snoeisel van de tuin. Ik heb daar prima resultaat mee, vooral qua behoud van de vochtigheid, maar zou dit nooit gebruiken als er niks anders op ligt of waar ik een jaar later de grond wil omdoen. Groetjes en succes
Carine

Elisabeth

Dank je wel Carina . Maar waarom nog karton ?

Carinep

Dag Elisabeth,
Karton hoeft niet hoor, maar ik doe dit omdat het vrij snel verteerd en kijk je eronder dan zie je hele “families” aardwormen. Hoe meer aardwormen, hoe beter. Het zorgt voor luchtige grond, vertering van alles wat je gooit en ze laten hun kaka (mest) achter.
groetje carine

Gemmie

Dat is toch russische smeerwortel of heb ik dat verkeerd?groetjes van Gemmie uit de Betuwe

Pien W

Bocking 14 is een speciale variëteit van de Russische smeerwortel. De gewone Russische smeerwortel bloeit met mooie blauwe bloemen maar zaait uit. Bocking 14 is wel Russisch maar de bloemen zijn niet blauw en hij zaait niet uit.

Carinep

Dag Elisabeth,
Sta me even toe om even een woordje te schrijven. De grond verbeteren kan je op verschillende manieren doen : snel mits toevoeging/verandering van aarde, meststoffen toevoegen al dan niet kunstmestoffen 😤 of organische meststoffen. Het is volgens mij een keuze die je moet maken. De grond ‘zo krijgen dat deze het zelf doet’ is eveneens mijn manier van werken, maar dit vraagt tijd, geduld en werk. Schapen keutels rond jouw planten leggen geeft snelle reactie’s, kippenmest eveneens, maar let op bij verse kippenmest dit bevat dit veel ammoniak. Bruin karton leggen trekt de aardwormen aan die voor vertering zorgen en aardig voor luchtigheid van de grond zorgen en mest achterlaten. Ik gooi persoonlijk in de koude kast tussen mijn tomaten planten alle groenafval zodat de volledige grond bedekt is. Dit zorgt ervoor dat ik minder water moet geven en stilaan verteert alles. Bij groenafval tracht ik steeds wat verse dingen te gooien zoals uitgebloeide bloemen; groen van de keuken etc en ook wat gedroogde bladeren en takjes etc om schimmels te vermijden.
Buiten doe ik dit evengoed. Op de paden waar ik loop ligt bruin karton bedekt met groen afval en eveneens droger materiaal zoals bv. het stro van de schapen of koeien.
, maar evengoed alle keukenafval zoals koffie, bananenschillen, appelsienschillen etc. Ik eindig steeds met een laag droger materiaal dit qua zicht 😉. Mijn leuze is : je neemt van de natuur, maar je geeft ook 😏.
Qua jouw tomatenplanten, leg in elk plantgat versnipperde netels. Bovenop nog wat netels en een paar weken later wat smeerwortel bladeren.
Groetjes
Carine

Tessa

Ik geloof dat Elisabeth nergens verteld over haar soort grond? Dat maakt veel verschil. Ik heb een klein kasje dat ik ieder jaar gebruik voor mijn tomaten. Ben begonnen met hele vette ondoordringbare klei die amper afwaterde. Nu 6 jaar later heb ik mooi rulle open grond. Voor ik mn tomaten zet in mei maak ik de kas leeg en strooi ik een dikke laag goed verteerde kippenmest. Mijn kippen krijgen veel strooisel dus de concentratie mest is niet heel hoog. Na het tomatenseizoen maak ik de kast leeg en strooi ik een dikke laag compost dat hoofdzakelijk uit haagknipsels bestaat (ideale groen/bruin verhouding) Daarin plant ik wintergroente zodat de bodem blijft ‘leven’, voornamelijk makkelijke bladgroenten. Het heeft echt een paar jaar geduurd maar de structuur is mooi en het bodemleven lijkt tevreden (en de oogst is goed). Moet ik er wel bijzeggen dat ik het eerste jaar een spade dik aarde heb uitgeschept en gemengd met een kuub goede biocultura mestcompost. Ik wilde ook wat ophogen. Dat heeft het proces versneld, anders had ik langer moeten wachten. Maar die strooilagen hebben het echte verschil gemaakt.

Elisabeth

Dank je Tessa ! Wij hebben hier arme, zure zandgrond en het gras bevat veel mos . Waar de kas kwam te staan hebben we dus eerst die plaggen gras moeten weg graven . En nu begint inderdaad de grond verbetering : maar ik wou toch al dit eerste jaar een beetje succes hebben met de tomaten! Vandaar mijn vraag naar hulp op dit forum ! Ik heb al heel veel interessante tips : waarvoor dank aan iedereen !

Tessa

Als je zandgrond hebt wil je zoveel mogelijk humus toevoegen (aka compost/ knipsels/ karton/…) Alles wat een beetje structuur aan je grond geeft en uitdroging tegengaat. Kijk uit met teveel dierlijke mest, dat spoelt sneller uit op zandgronden. Jammer dat je de plaggen al hebt weggegraven. Afdekken met karton en compost ala ‘no dig’ had gunstig kunnen zijn. Aldoende leert men 😉

Elisabeth

Hartelijk dank !

Elisabeth

Hartelijk dank Diana.
Nog een laatste vraag : begrijp ik het goed dat je die paardenmest met stro aanbrengt nadat de tomaten al geplant zijn, terwijl ze aan het het groeien zijn ?
En het allerlaatste vraagje : Stinkt dat niet te veel ??

Tessa

Neeeh dat doet ze vooraf. Vaak laat ze de deur dan even opstaan zodat ‘de dampen’ kunnen ontsnappen 😂 Ga s snuffelen in oude blogs, je komt allerlei leuke dingen tegen.

Elisabeth

Bedankt Carine, voor je uitgebreid antwoord en nu snap ik het ook van dat karton ! En hoe je verder alles vol legt: het is een hele ommekeer in ons denken en doen : we willen altijd alles netjes ..maar ik vraag me wel af of je zo niet meer fruitvliegjes, slakken etc. aantrekt ?
Voor de brandnetels en smeer wortel ben ik alvast gewonnen.

Carinep

Dag Elisabeth,
Tja, tis t’één of t’ander😉. Het is inderdaad een manier van denken, alles netjes opgekuist, bladeren weg onder de struiken etc en dan een zak meststof kopen voor de plant. Een beetje kort door de bocht, maar het is een vreemde mentaliteit.
Slakken zullen zich eronder verschuilen. Ik heb daarom niet meer slakken in de koude kast.
Fruitvliegjes heb ik wel eens, maar dan buiten omdat ik alle afval van fruit ook gooi. Ik gooi nooit keuken- en fruit afval in de koude kast enkel snoeisel, verwelkte bloemen, takjes etc. Dit droogt netjes en tegen het nieuwe seizoen rijf ik alles wat rest samen en dit is echt niet veel hoor.
Om de fruitvliegjes buiten te vermijden, gooi ik bovenaan telkens een droge laag. Enerzijds tegen de vliegjes, ook qua zicht en om het stappen te vergemakkelijken.
groetjes
carine

Carinep

Misschien nog bij vermelden. Als ik tomaten dief, laat ik dit ook allemaal op de grond vallen. Dit wel op voorwaarde dat er geen ziekten in de tomaten zijn en als ik de bladeren niet gebruik om een aftreksel te maken tegen de aardvlo.
groetjes
carine

Elisabeth

👍

Rudi Kramer

Hoi Elisabeth,
Ik heb ook een koude kas en de eerste 2 jaar ging het geweldig, alles groeide als kool en de opbrengsten waren geweldig.
Komkommers in overvloed, heel veel tomaten, de trossen braken soms van de plant vanwege het gewicht, paprika’s, knoflook, alles deed het prima.
Het derde jaar was een drama, de planten groeiden niet, werden ziek en de uiteindelijke opbrengst was karig.
Ik heb toen de grond laten testen en er zaten totaal geen voedingsstoffen meer in.
Ook was de toplaag in de kas gortdroog.
Vorig jaar heb ik druppelslangen in de kas gelegd met een automaat die elke dag de kraan even 3 minuten open zet en heb de grond bedekt met een dikke laag cacaodoppen.
Tevens de grond bemest met een laagje compost, bloedmeel, droge koemest, beendermeel, lavameel en patentkali volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Dit is voor mij de oplossing, de planten groeiden daarna goed en ik had weer een leuke opbrengst.
De grond blijft nu ook vochtig en wemelt van het leven.
Ik heb het dit jaar ook weer zo gedaan en wij eten al weer heel veel uit de kas, spinazie, sla, andijvie, radijzen.
Ik doe niks in plantgaten, behalve een scheut water.
Deze bemesting doe ik nu iedere herfst/voorjaar en hoop dat het een blijvend succes blijft.
Mijn kas is 2,75 meter breed en 3,7 meter lang.
Geen kas om in de weer te gaan met paardenmest en stro, lijkt mij.

Carinep

Dag Rudi,
Leuk jouw verhaal te lezen. Uiteindelijk kun je niet constant groenten en fruit kweken zonder bij te voegen. Dit is een kwestie van geven en nemen en zo gaat het in de natuur ook. Je geeft niks en na 2 of 3 jaar heb je povere opbrengst. Het is een manier hoe je omgaat en hoe je denkt, leeft etc ivm met het kweken van groenten. De ene persoon sleurt met paardenmest en stro, de andere geeft organische meststoffen (wat minst werk geeft), hopelijk zijn er nog weinig die de fameuze “roze korrels” geven (kunstnpmest) en er zijn mensen die proberen de balans natuurlijk te houden. Het ene is niet beter dan het andere (behalve de kunst meststoffen), maar alleen welke energie en uiteindelijk ook welke centen heb je ervoor over. Voor mij is het een levensfilosofie😅.
groetjes en veel succes met de kweek
carine

Henk Littel

Naam tomaatjes. Diavoorenna

Lydia

Diana, wat een geweldige tomaat is dit! Van harte gefeliciteerd.

groet, Lydia

Kevin Broekhuizen

Wat mooi om te lezen dat U een nieuw ras op deze manier hebt kunnen ontdekken, zo zie je maar weer dat het helpen van andere altijd loont =]

Zelf lijkt het mij heel leuk om een eigen watermeloen ras te ontdekken hiervoor ga ik verschillende kleine rassen met elkaar kruisen om te zien wat daaruit gaat voortkomen 😇

Elisabeth

Beste Kevin, ik heb nu ook voor het eerst watermeloen gezaaid ! Kan je me wat goede raad geven?

Kevin Broekhuizen

Het artikel van diana lezen over watermeloenen eigenlijk staat daar alles wel in, ongeveer 8 weken van tevoren voorzaaien, liefst uitplanten in een tunnel of plattebak voor meer kans van slagen, veel organische materiaal geven en voeding en de plant doet de rest een watermeloen hoef je niet te snoeien.

Elisabeth

Dank je Kevin . En waar is dat artikel te vinden ?

Pien W

Hoi Elisabeth! Op deze site is “alles” te vinden dat maar een beetje nuttig is in en om de moestuin. Het maakt niet uit wat je zoekt, grond in de kas, Bocking 14, watermeloenen, schapenwol: het staat er allemaal! Als je bovenaan kijkt zie je een kopregel met links “menu”, in het midden Diana’s mooie moestuin en rechts “zoeken”.
Bij menu kun je heel gericht zoeken naar bijv.tomaat. Want menu/groenten/vruchtgewassen….voila! Tomaten. En daar zie je alles maar dan ook echt alles over de teelt van bijvoorbeeld tomaten.
Soms even zoeken want je moet tomaat natuurlijk wel zien als vruchtgewas en niet als bladgroente…😂😂😂
Aan de rechterkant zie je een zoekbalk. Als je daar bijvoorbeeld Bocking 14 of schapenwol intypt zie je alle artikelen waar die Bocking of schapenwol in staat.
Bij vrijwel alle blogs die Diana ooit geschreven heeft (ik geloof ruim 12 of 15 jaar elke week!!) is er een mogelijkheid je te abonneren op reacties. Ik geloof alleen bij de hele oude niet. Ik vind het zelf vreselijk leuk dat te doen want lezers geven vaak hele leuke en leerzame tips en die krijg je dan automatisch. Die mogelijkheid staat onderaan elke blog. Het is voor idereen prettig als vragen over bijvoorbeeld schapenwol ook geplaatst wordt het/de blog over schapenwol. Als dan later iemand iets wil weten staat alles lekker handzaam bij elkaar. Die recties staan aan de rechterkant. Als je menu aanklikt (linksboven) zie je als tweede blog. Bij blog zie je rechts alle laatste reacties. Even wennen maar het wijst zich vast wel!, en vragen….leuk! Leren wij allemaal van, veel plezier. groeten, Pien

Elisabeth

Bedankt Pien ! Ik begin er meteen aan !

Helen Slappendel

Onvoorstelbaar wat een kennis! Ben fan van tomaten.. Heel erg, zo jammer dat bij de groenteboer en supermarkten alleen die smakeloze water bommen te koop zijn. Hier helaas geen moestuin… Maar geniet van jouw kennis en foto’s 🍅

Tessa

Wat leuk, je eigen tomaat 😊 Dan hopen wij natuurlijk weer dat je zaadjes gaat verkopen voor optimale spreiding 😉 Ik ben al heel trots dat ik dit jaar zelfgeoogste zaadjes gebruik!
Trek het je niet al te erg aan, dat hoekje heermoes. Het is echt een heermoesjaar. Zal door de regen komen. Valt weinig aan te doen. Hier heeft heermoes het sporen verspreiden overgeslagen (mijn man stond al weken klaar met een schaar om koppen te knippen) en is meteen begonnen met explosief groeien. Staat nu zelfs op plakken waar het normaal niet staat 😱 Hopelijk volgend jaar minder gunstig weer…

esther

Wat leuk, je eigen tomaat! Dat is inderdaad geen kattenpis, super cool 😎 ik heb wel een paar suggesties voor namen.

Sprite light (sorry flauw 😅)
Fanta (nog flauwer)
Orange pixie (een sprite is ook een soort van elfje)

Maar ja het hoeft natuurlijk helemaal niet te refereren aan de moederplant, voor hetzelfde geld noem je hem koetjesreep.

Maar hartstikke leuk! De sprite staat hier dit jaar weer op de planning, zo’n productieve en lekkere tomaat!

Desiree Kopmels

Sproke of Spriana!
erg leuk je eigen kweekproduct!

Desiree Kopmels

Ik bedoelde Spride of Spriana..

Con

Het Duitse tv-programma “querbeet”, heeft een test uitgezonden van de Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau met alternatieve voor onderbeplanting bij tomaten in de kas. Is een interessante bijdrage.
Het beste resultaat was gember. 
 
https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/querbeet/querbeet-garten-unterpflanzung-fuer-tomaten-100.html
 
of de video
https://www.ardmediathek.de/video/querbeet/rankgerueste-feigen-unterpflanzung-fuer-tomaten/br-fernsehen/Y3JpZDovL2JyLmRlL2Jyb2FkY2FzdFNjaGVkdWxlU2xvdC80MDM1ODg1ODQ4MTNfRjIwMjNXTzAxNTA1M0Ew
vanaf minuut 2.30

redzebra

Dit wordt dan wel de eerste echte tomaat van jou, dan mag je vind ik ook je naam er aan verbinden, iets in de trand van bv Anna’s multiflora, Diana’s multiflora. Ik hoop dat je dit najaar de zaden gaat verdelen, zodat we deze kunnen proberen, vele van die andere wachten ook niet tot F8 🙂

Rob

Hallo Diana,
Ik wou je heel iets anders vragen namelijk ik heb de tomatenrassen Vojlusko Heart en Pomodoro Antico Cuore inmiddels in mijn kasje uitgeplant en in de plantgaten wat lavameel gedaan om wat extra kalk toe te voegen. Maar de planten zien er heel erg verfromfraaid uit ik weet niet wat er aan de hand is en ik hoop dat je mij misschien kan helpen.

20240506_205008
Bert Woudenberg

Ik heb een druppelaar van 500 ml gekocht. is dit genoeg voor een tomaten plant in een pot. het water geven blijf ik lastig vinden . ik teel alleen tomaten in een pot. hemelvaartsdag wil ik alles weer buiten planten. als u nog wat advies heeft voor het water geven heel graag alvast alvast bedankt

Pien W

Hoi Bert, ik ben een redelijke “tomatenleek” maar las vanochtend toevallig iets waar je wellicht iets aan hebt. Voor tomaten is het belangrijk vocht op te nemen met indien mogelijk nieuwe wortels. Alleen met nieuwe wortels kunnen ze voldoende calcium opnemen. En dat voorkomt bijvoorbeeld neusrot. Dat betekent dat je ze vooral “in de diepte” water moet geven, dat dwingt wortels naar beneden te gaan. Ik weet niet meer waar ik het las maar het zag er wel professioneel uit. En dus zou ik zelf tomaten in een pot via een schotel water geven. Maar ik ben benieuwd wat Diana vindt want als het om kennis van tomaten gaat….! Groeten, Pien

Carinep

Dag Bert,
Ik heb geen ervaring in tomaten in pot, alleen in de volle grond. Bij het planten van tomaten vul ik het plantgat goed met water en nadien geef ik op zijn minst 7 tot 14 dagen (afhankelijk van het weer) geen water meer. De tomaat moet zijn vocht diep kunnen halen. Door teveel water te geven, krijg je horizontale wortels die oppervlakkig water opnemen. Door minder water te geven, krijg je verticale wortels die heel diep hun water halen. Zelfs bij temperaturen tussen 30 en 40 graden, geef ik slechts 1 keer per week water (hier geen zandgrond).
Hierdoor is het echt belangrijk dat je in één keer veel water geeft, net omwille van het verticale wortelgestel.
In pot, kan ik me voorstellen dat je niet zolang mag wachten om water te geven, gezien de wortels oppervlakkiger zullen zitten. Ik zou persoonlijk niet met een druppel systeem werken, maar gewoon om de 3 of 4 dagen serieus wat water ineens geven. Dit is mijn aanvoelen😉. Groetjes
carine

Annemieke

Wat ook goed werkt, waarschijnlijk kennen jullie dit al, is bij elke tomatenplant een afgeknipte frisdrankfles plaatsen. Opening in de grond. Je kunt hierdoor heel gericht water geven bij de wortels. Ook nog eens een goedkope oplossing.
Werkt heel goed in de kas. Voor een pot misschien lastig?

Stefan

Als je een kruising echt goed stabiel wilt uitkweken is het wel aan te raden om meer dan een paar planten hiervoor te zetten. Zelf ben ik al zo´n 7 jaar bezig met mijn eigen tomatenrassen en in al die tijd heb ik enorm veel variatie gezien. De eerste jaren had ik zo´n 30 planten per kruising. Vaak is het verschil in eigenschappen niet zo groot en daarom is het ook belangrijk om notities te maken zodat goed kunt blijven selecteren op de eigenschappen die je kruising dient te bezitten.

Inmiddels heb ik een groene antho indet cherry variant, witte multiflora cherry dwarf, rood/gele indet cherry en nog een aantal trostomaten.

IMG_20230729_103014024
Linda

Ik heb een goede tip om knakkende trossen tomaten te voorkomen. Omdat opbinden met koorden het gewicht ook niet kunnen dragen laat ik de ganse tros rusten in het broekje van een panty en neem dan de benen om op te binden. Dat heeft bij mij toch altijd gelukt. Ook kolen overtrek ik met kousen tegen vlinders en rupsen en kous geeft mee met de groei van de kool. Dus kapotte panty’s niet meer weggooien.

Con

Leuke tip. Mijn kleine zaailingen krijgen eerst een af gesneden waterfles ter bescherming. Over de bovenkant doe ik ook altijd een panty kousje. Ik spaar ze de hele winter op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties