Geen tijd

Ik beloofde een blog over de tomaten van dit jaar maar dat moet nog een weekje wachten, ik verwacht dat er de komende dagen wat meer gaan rijpen, en dat levert dan meer en mooiere foto’s op. En we hebben ook even de tijd nodig om de nieuwe rassen te proeven natuurlijk 🙂

En eigenlijk heb ik ook geen tijd voor het schrijven van dit blog……. veel te druk. Om aan te geven waarom ik hier eigenlijk geen tijd voor heb volgt hieronder een globale opsomming van wat we deze week hebben gedaan en nog moeten doen (want uiteraard gaan we onze ‘target’ weer niet halen).

Dus om met de woorden van Monty Don te spreken (waar ik me trouwens uiteraard in de aller, aller verste verte niet mee wil vergelijken), ‘Jobs to do this weekend’:

Water geven natuurlijk, Ruud geeft de tuin water, ik de potten en de kassen. En over die potten kan ik ook nog wel een blog schrijven want het lijkt erop dat ik mijn belofte om te minderen niet heb gehaald. En dat water geven neemt veel tijd in beslag.

Ik probeer tussen de bedrijven door uitgebloeide bloemen of bloeistengels weg te knippen, van Lathyrussen, rozen, Salvia, Cosmos, etc., etc.. Het ziet er niet alleen mooier uit, de planten bloeien vervolgens vaak langer. Op de foto hieronder zie je Cosmos bipinnatus Xsenia. Naast het verwijderen van uitgebloeide bloemen moet ik soms ook een stok zetten omdat de planten door de rijke bloei en de droogte om dreigen te vallen. Hoewel ik een beetje slordig en tegelijkertijd bevallig over een pad heen hangen geen enkel probleem vind:

De aardappelen zijn gerooid! En we hebben een goede oogst van een mooi formaat aardappelen (ik schreef er vorige week al een blog over op de website van Pokon: Aardappelziekte en oogsten). Ondertussen hebben we dat vak opgeruimd en schoongemaakt, omgewoeld, gevoed en aangeharkt. En nu staan er soorten in als roodlof, bietjes, andijvie, sla, wat maïszaailingen waar ik elders geen plek meer voor had, en rucola. We hebben de vruchtwisseling duidelijk volledig losgelaten 🙂

Gisteren hebben we de laatste aardbeien geoogst en de planten eruit gehaald. Ik ben vergeten foto’s te maken maar de planten zagen er zo slecht uit dat we ze hebben gerooid, de kans dat de planten op korte termijn nog sterke en gezonde uitlopers = stekken zouden maken vonden we erg klein. En dus gaan we een nieuw aardbeienbed maken, op een andere manier. De bodembedekking met coniferentakken bleek voor de aardbeien geen succes, slechte groei, lekkere aardbeien maar niet lekkerder dan normaal, rommelig want het hield onkruid ook niet goed tegen).  Afijn, ik heb al weer wat leuks gezien om te proberen, daarover later meer.

Volgende week ga ik nieuwe aardbeienstekken bestellen, ook leuk om weer eens andere rassen te proberen! Het aardbeienvak is dus leeg, en ook opgeruimd, schoongemaakt, gevoed en aangeharkt. En daar ga ik vandaag in zaaien; radijs, winterrammenas, kervel, 2 soorten stengelui (bij gebrek aan echte uien dit jaar), Parijse worteltjes en pluksla . Als het past.

En dan is er nog het oogsten. Vandaag gaan de laatste knofloken mee naar huis. En de weinige uien die de aanval van de preimineervlieg hebben overleven beginnen om te vallen en gaan we oogsten.

Tussendoor heb ik nog wat verspeend (Chinese kool en paksoi):

 

En ik heb ook nog gezaaid. Ik geef het eerlijk toe, waar ik in het voorjaar mijn planning altijd redelijk op orde heb en uit mijn hoofd ken, kijk nu zelf heel vaak in de zaaiagenda voor de moestuin. Om te kijken wat ik nog kan zaaien voor de plaatsen die leeg komen. Ik zou bijna kunnen dromen van een tuin die tot ver in de winter nog vol staat met groenten 🙂 .

De tray’s staan op de 1000-litervaten. En dat is heel nuttig want muizen weten het niet, duiven kunnen er niet landen en slakken kunnen er niet komen. In de kas is het nu te druk en te warm, buiten is er op deze verhoging veel zon, en ik kan snel en makkelijk water geven. Er is maar één nadeel en dat is dat het een lelijke foto oplevert.

 

Ik heb een nieuwe Digitalis en wat stokrozen gezaaid, plus wat snelgroeiende late eenjarige bloemen zoals goudsbloemen en juffertjes. En weer nieuwe sla natuurlijk, en nog wat late koolsoorten, knolvenkel, en ook nog wat lage sperzieboontjes. En tuinieren is vooruitzien; dus ook al wat herfst- en winterandijvie. Eigenlijk teveel om op te noemen. En dat betekent ook dat alle plekken die binnenkort leeg komen eigenlijk al weer volgepland staan.

De komende 4 weken beloof ik mezelf even niets meer te zaaien. In plaats daarvan stort ik me op het oogsten. Ruud gaat wieden en ik ga worteltjes oogsten, en courgettes, de eerste tomaten komen eraan, de uien kunnen eruit, en kleine knolvenkeltjes. En het heeft lang geduurd maar we kunnen eindelijk ook komkommers oogsten. En basilicum, en we hebben al een keer sperziebonen gegeten. We kunnen ook 2 rijen rode bietjes oogsten. En snijbiet. Ik vergeet vast nog wat.

De snijbiet die is doorgeschoten halen we eruit (op 2 planten na, ik ga proberen zelf zaden te oogsten). Gelukkig kunnen we van andere snijbietplanten nu gaan oogsten. En ik heb er dus ook nog wat gezaaid.

Het is toch net iets minder erg als snijbiet doorschiet in deze geweldige kleur 🙂

 

En verder oogsten we nog blauwe bessen en frambozen. Ik heb mezelf voor zondag een ‘vrije dag’ gegeven omdat ik veel zin heb om jam of gelei te maken en het niet langer uitstel. Het komt goed uit, want dan kunnen de rode bieten in de oven, kan ik worteltjes schrappen, snijbietbladeren blancheren, vervolgens alles invriezen. En daarnaast courgettesoep en tomatensalade maken.

Eén tip: mocht je je zelf ook een ‘vrije dag’ hebben beloofd maak dan zelf eens deze Focaccia (al mag het zo blijkbaar niet heten 🙂 ). Brood maken vind ik niet makkelijk, maar dit lukt me elk jaar heel goed. Het is heel lekker (zeker met de eerste tomaatjes van eigen tuin), en bijzonder (er gaan bijvoorbeeld griesmeel, aardappelen en spa rood in). En zo goed gevuld als je zelf wilt, het is dus bijna geen focaccia meer maar een pizza, of iets ertussenin.

 

Het recept kun je op deze pagina vinden: Focacia/pizaccia

En het recept komt van de leuke en lekkere website van Italiaans koken met Antoinette

Tot slot nog één foto. Omdat ik die zelf zo mooi vind. De meeste doorgeschoten sla halen we uit de grond, zodat er weer wat anders op die plaats kan worden geplant. Maar de combinatie van deze extra donkere sla en het afrikaantje Burning Embers vind ik zo mooi dat ze mag blijven.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Milly

Een heel herkenbaar blog Diana! ondertussen is t aardig droog geworden in de tuin! Onze eerste oranje tomaatjes hangen in de struiktomaat en de eerste komkommers hebben we al op;) Wil je zeggen dat de planten van ‘Diana’s cherrymix’ er goed bij staan en vanaf t kiemen gezonde planten zijn!! Als we er van kunnen eten zal ik aan je denken:)
Onze tuinboontjes hebben ook al wat te lang aan de plant gehangen, ben ze nu aan t dubbeldoppen waardoor ze zeker eetbaar zijn. Het tuinwerk komt door omstandigheden veel op mn man terecht en daardoor komt de planning vaak niet ui.. Ook de kinderen helpen al flink! Alles wat ik kan, doe ik hier thuis maar mis de tuin enorm. Das echt mijn stekkie!
Wens je morgens veel plezier met de jaminmakerij! Wat goed om jezelf n dag te gunnen daarvoor☺️
Lieve groet Milly

Herma

Lees veel dat je zo druk bent met watergeven….. Dat is nou precies wat ik niet zo vaak doe(heb in de moestuin alles in de volle grond) En ik merk dat het er even goed om groeit. 1 keer in de week een flinke plons en verder meer genieten.
Misschien een ideetje… Succes.
Heb je eerste rode en oranje tomaatjes al op. Heerlijk, weet alleen niet welk soort we nu eten – 😉 Gr Herma

Bianca

Hallo Herma,
bij de agenda en de zaadjes zat ook een kaartje met de namen van de 5 soorten zaden die in het zakje zaten. Dat maakt het al een stuk overzichtelijker om te bepalen welke van de 5 jij hebt.
Groetjes,
Bianca

Ria

Herma, ik denk dat jij dan in een gebied woont waar de grondwaterstand heel hoog is. Als ik net zo zou handelen als jij zou ik geen enkele oogst hebben. En ik denk dat Diana niet voor niets zo met water geven bezig is. Met haar jarenlange ervaring weet zij echt wel wat er nodig is in haar tuin.

Carine p

Dag Herma en Ria,
Wel leuk te zien hoe iedereen verschilend is. Alles is zo afhankelijk van de grondsoort, de temperaturen etc, ik heb 3 moestuinen van een aardige grootte om maar te zwijgen van het kleinfruit en de fruitbomen. We zitten op zware grond dat in de zomer beton is, zo hard. Ik kan me niet bezig houden met potten (dit droogt voor mij te snel uit) en doe ook alles in volle grond. Water geven is een must en alles om beurten en met de sproeiers, anders heb ik geen armen meer. Zo zie je maar dat alles zo verschillend is al naargelang waar je woont, volle grond of in bakken, grond bedekt of niet etc. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken zolang er maar vreugde en genot is van de tuin.
Groetjes Carine

Mieke

Ohh het focacia recept, dat ziet er heerlijk uit! Die ga ik proberen, dank Diana!

Ik heb nog een mijmering over het oogsten van zaad, waar jij wellicht een idee over hebt. Ik heb je zadenpagina doorgelezen maar dit kwam er niet in voor.
Ik gebruik groene (onrijpe) papaperbollen in boeketten en los in de vaas, en in dit geval gaan veel van deze papaperbollen uiteindelijk ook gewoon open staan en geven zaad zoals ze dat in de grond ook doen. Ook zo bij Juffertje in het groen, bijvoorbeeld.
Weet jij of deze zaden dan ook geschikt zijn om uiteindeljjk weer te zaaien? Ik heb het eens getest, alleen ben ik toen vergeten te noteren welke zaden waar vandaan etc, dus werd ik er nog niet wijzer van.
Ik wil ook graag de uitgebloeide papavers weghalen om er weer iets in de plaats te zetten, maar wil ook zaad oogsten, dus dit leek me een handige oplossing.
Groetjes Mieke

Mieke

Duidelijk zo ver, dank Diana!
We gaan het gewoon weer testen.

Groetjes Mieke

Manon van Wijk

Ook ik ben veel tijd kwijt met water geven. Als ik dit niet doe valt de oogst kleiner en ook veel lager uit. Eerder deed ik het water geven per bed met de gieter, tegenwoordig pak ik gewoon steeds stukken moestuin met een sproeier en dan denk ik niet meer:” zonde water op grond waar niets groeit”. Het is maar zo. De planten trekken het er maar vandaan. Kost me gewoon teveel aan tuintijd.
Wederom mooie foto’s Diana …..altijd een feest om ze te bewonderen!

Groetjes, Manon

Mayra

Och Diana, Monty Don heeft een team dat ook meewerkt, jullie moeten alles zelf doen dus dat is inderdaad niet te vergelijken.
Je foto’s worden steeds mooier.

Delphin

Hallo Diana,
Het probleem met uw aardbeien heb ik ook.
Heb het voorgelegd bij aardbeieplantje en er volgde een reactie,
Heb deze onder aan geplaatst.
Ik weet niet hoe ik een foto bij dit bericht kan plaatsen, anders had
Ik een foto meegestuurd.
Groet,
Delphin

Bedankt voor de foto. Dit beeld wordt veroorzaakt door een virus zich soms openbaart,
vooral in de eerste jaars planten. Het kan zo zijn dat er het volgende jaar helemaal geen
problemen zijn. Vaak zien we dit in bepaalde rassen, met name de Malwina.

Anita

Hoi Diana
Wij genieten ontzettend van alles wat op jouw site staat Wij zijn maart dit jaar begonnen met een moestuin met kas erbij en hebben ontzettend veel geleerd van alles wat er aan informatie op jouw site staat Het is echt onze leidraad geworden Ook de zaaiagenda nu in huis Echt reuze handig En jullie wijze van dingen heel nuchter aanpakken spreekt ons ontzettend aan Heerlijk ook die recepten van inmaken Atjar van spitskool is ook hier een ontzettend succes Gaan nog veel meer proberen Zelf vorige week koolrabi met zoete aardappel en gerookte makreel bedacht en veel kruiden erin Ontstaan uit wat fantasie en wat we in huis hadden Heerlijk Echt een aanrader ! Super ga vooral zo door groetjes Anita en Arthur uit Paterswolde in het hoge Noorden

Christine

Ben steeds blij iets te lezen op jouw site. Voor mij zeer leerzaam en kan uw informatie steeds gebruiken.
Bedankt om het met ons te delen.

Stella

Hallo Diana
Wij zijn na 8 jaar gestopt te hebben ,terug aan het moestuinieren geslagen omdat onze dochter naast ons is komen wonen ,en ze de genen heeft van mijn grootmoeder en mijzelf ,en ze zo graag wou .Grote moestuin een 2 serres ,dus werk maar zalig zo met je dochter.wij zijn fan van Monty Don dus mijn man heeft ook verhoogde bakken gemaakt , vraag of hij tegen volgend jaar er nog wil maken Ik zag op je foto bamboestokken voor de klimbonen ,hadden wij ook genomen ,maar 1 soort glijd eraf cobra , Blauhilde niet . Volgend jaar maar gewone wilgetakken nemen .
Ik lees met plezier alles van jou ,bedankt hoor !

Karin

Beste Diana,
Ik ben super-fan van je blog en ook de fotos op Facebook. Je Pokon berichten lees ik ook vaak. Water geven… hier in het oosten is het zo droog dat er geen ontkomen aan is. Niet elke week de zweetslang aan maar wel elke dag bijgieteren en met veel plezier. Nu al maanden ontbijten in mn tuin voor het werken en bij thuiskomst eerst meteen een rondje tuin. Tijd voor mijn tuin-dagboek schiet er erg bij in.

Ik heb dit jaar voor het eerst stokslabonen geplant. Wat worden die hoog zeg! Ze groeien nu boven de tonkinstokken van 2.50m uit de lucht in. Moet ik dat maar z’n gang laten gaan of moet je ze toppen?

Mijn tomaten in de volle grond doen het elk jaar fantastisch en heb dit jaar bergen knoflook kunnen oogsten. Teveel voor mijn huishouden maar ik maak er vrienden en familie vast blij mee 😉

Vicky

Hallo Diana,
Ik lees dat je je aardappelen in 1keer rooit. Waar bewaar je ze dan ?
Tuinieren is veel meer dan groenten doen opgroeien. Telkens kom ik weer voor nieuwe vraagstukken. Hoe verwerken, bewaren, recepten. Jouw blog en databases zijn een echte steun voor mij.

Bedankt!
En warme groeten.☀️

Vicky

Hallo Diana,

Ik heb het antwoord voor het bewaren van aardappelen reeds gevonden op je website.
Het zal gewoon een kwestie worden van creatief zijn, want ik heb helemaal geen koele schuur of kelder. Misschien wordt het inkuilen. Weer een nieuw experiment!

Vele groeten!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties