Gelukkig nieuwjaar!

Duiven wachten op voer

 

Allereerst iedereen een gezond, gelukkig en groeizaam 2015 gewenst!!

 

Zo, kerstdiner achter de rug, oliebollen op, weer een beetje in een normaal ritme zien te raken en dan gaan we weer tuinieren. Niet dat we dat niet hebben gedaan in de afgelopen 3 weken, maar dankzij feestdagen en behoorlijk wat sneeuw en regen zijn we toch minder vaak op de tuin geweest dan normaal.

De dag na kerst heb ik deze foto gemaakt. Het heeft hier behoorlijk gesneeuwd, al dooide het daarna en vroor het weer op en toen was alles vies en vooral erg glad. Maar even hadden we een witte wereld, en bij opkomst zaten de duiven op de schutting al op Ruud te wachten (met hun rug naar onze tuin, niet verontwaardigd maar ongetwijfeld omdat ze best slim zijn en met hun rug naar de wind gaan zitten). Want Ruud is hier de grote vogelvoerder, weet ook wie wat wil hebben; gewoon voer voor de duiven (want die vreten alles), zonnepitten voor de groenlingen, appeltje voor de merel, pinda’s voor de mezen, pindakaas voor de kauwtjes, etc.. Elke ochtend hier een ritueel welk voer welk plekje voor welke vogels krijgt. Poes Lotje en ik bekijken het van achter het raam allemaal (Lotje jaloers en ik blij dat ik de kou niet in hoef en een foto vanachter het raam kan maken).

Maar toch tussendoor ook nog naar de tuin geweest. En soms heb je het idee dat je niet opschiet, vraag je je af wat er nou eigenlijk helemaal is gedaan. Maar lang leve het fototoestel, want dat is de beste manier om vast te leggen dat we toch niet hebben zitten niksen.

Foto van de tuintafel op 18 december:

Tuintafel 18-12-14Zoals je ziet had ik sinds de herfst helemaal geen tijd meer voor gehad. En met dank aan de platanen die langs de Baljuwlaan staan ligt alles bezaaid met blad. En dat blad is natgeregend en uiteindelijk wordt alles glibberig. En elke keer loop ik er langs en denk ik: “getver, dat ziet er niet uit, maar dat wordt een hoop werk”. Uiteindelijk viel het mee, 2 halve middagjes en toen zag het er zo uit:

Tuintafel 03-01-15Netjes aangeveegd, potten met eenjarigen opgeruimd. Nog niet klaar, ik ga de potten nog bedekken met stro, houdt onkruid tegen en er kan misschien nog een beestje in/onder schuilen. En ze dan bij elkaar zetten, half onder de tafel, zodat ze niet bij storm omvallen en breken.

Soms vervang ik de grond in het voorjaar door verse potgrond. Maar zeker niet altijd, vooral de grotere potten mogen wel 2 of 3 jaar met dezelfde grond doen, want er is niks mis met die grond, er zit alleen geen voeding meer in, en er zitten wel misschien nog oude wortels in (voor alle duidelijkheid, ik hergebruik nooit potgrond of potgrondmengsels voor het zaaien, maar daar zal ik het in een volgend tuindagboek even over hebben, zie voor meer informatie daarover alvast even bij de reacties de reactie van Emmie). Maar dus haal ik nu gelijk uit de potten zoveel mogelijk wortelresten weg, en vul ik de potten in maart/april weer bij met wat verse potgrond, en krijgen ze ook gelijk een goede dosis voedsel. En dan mogen de nieuwe planten voor 2015 erin. Maar zover is het nog lang niet, want die moeten eerst eind volgende maand gezaaid worden.

Wel ga ik eind deze maand al de pepers, paprika’s en aubergines zaaien. En dus gisteren naar de tuin (jammer, in de regen), en vandaag met mooi weer thuis. Maar ook nuttig. Want vandaag de labels maken voor alle pepers en paprika’s die ik deze maand ga zaaien. Misschien zelfs de propagator al eens van zolder halen, controleren of alles nog klopt en werkt. En dan komende week alvast zilverzand halen. Gevaarlijke tijd, want als alles eenmaal in orde is, is het zo gemakkelijk om dan ook maar te gaan zaaien. Maar ik ga me proberen te beheersen en echt nog minimaal 3 weken wachten (want dan worden de dagen al wat langer en het licht helderder, dat scheelt zoveel voor een meer stevige groei van zaailingen).

En gisteren ook heel nuttig want ook van kas 2 heb ik een foto van voor het opruimen en een foto van na het opruimen:

Voor het opruimen: ook niks meer aan gedaan in de herfst, want bij mooi weer is Ruud aan het spitten, ik verdeel het stro en ruim op, en snoei, etc.. Maar nu, in de regen gisteren, eindelijk eens tijd voor de kas.

Kas 2 16-12-14

Je ziet nog overal onkruid. gieters, bakken en noem maar op, om nog maar niet te praten over de enorme puinhoop op de zwevende werkplank achterin de kas.

En na opruimen ziet het er zo uit:

Kas 2 03-01-15

Spitten doen we hier niet meer, we hebben het onkruid verwijderd en de grond wat los gemaakt. Rechts ligt al karton, het karton voor de linkerkant ligt nog thuis. Ruud heeft de temperzon rechts van de ramen verwijderd. En de werkplank met enorm veel rotzooi is opgeruimd. De tuinhandschoenen liggen rechts onderin op de rand van een bak te drogen (wassen zou ook geen overbodige luxe zijn).

Klaar voor het voorjaar? Nee, links nog karton, en misschien dus nog stro erop maar daar moet ik nog even over nadenken. En dan de ramen nog wassen.

Wordt wel eens wat lacherig over gedaan, wie gaat er nou ramen wassen van een kas. Nou, de laatste foto maakt duidelijk wat het verschil is. Ruud begon alvast in kas 3 de ramen te wasen en daar even een foto van gemaakt:

Ruiten schoon maken kas 3

Het lijkt mij duidelijk genoeg dat de linkerkant nog moet worden gedaan en rechts al klaar is. Van een oude boer eens gehoord dat 10% meer licht 20% meer opbrengst geeft. Geen idee of die opmerking ook tot op de procent klopt, maar onderschat nooit een gezegde van iemand die zijn leven lang in een tuin/kas heeft gewerkt.

Misschien is dat een goed voornemen voor het nieuwe jaar :-). Iedereen veel plezier met plannen en voorbereiden van de tuin. Nog héél héél even geduld en we mogen weer ‘los’.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit

Hallo Diana,

Leuk dat er wat foto’s bij hebt geplaatst.
Dit maakt het altijd makkelijker om een beeld bij het verhaal te schetsen.
Ook heb ik stiekem even de straat opgezocht op internet,
en kom ik tot de conclusie dat ik hier 6 maanden lang elke dag heb langs gereden.
Ik zat voor mijn werk op de Maasvlakte, in de kost in Spijkenisse.

Angelique

He Diana,
Ziet er goed en opgeruimd uit. Geeft altijd zo’n een lekker gevoel als je het hebt gedaan, terwijl je er zo tegenop ziet

Angelique

Hoe kregen jullie de ramen van de kas zo lekker schoon?

Elly Opdam

Hoi Diana
Allereerst nog de beste wensen voor 2015
Dat het maar een vruchtbaar en mooi tuinjaar mag worden !
Ga je dit jaar weer volgens de Kosmoskalender werken ?
Heb het vorig jaar er een goede oogst mee gehad en als je deze weer zou maken mag ik dan deze weer van je gebruiken ?
Groetjes Elly Opdam

Elly Opdam

Hoi Diana
Dank je voor je reactie
Heb de link opgeslagen .
Groetjes Elly

jan en saskia

Hoi. Leuk om te zien en te lezen dat wij niet zo gek zijn met de kas boenen. Wij hebben er lei bomen in staan, perzik, nectarine, vijg, pruim en abrikoos. En er natuurlijk nooit aangedacht dat je achter die bomen het glas moet kunnen schoonmaken….. wat een klus…. ik ga die bomen anders snoeien (minder armen) want anders kunnen we er niet bij… al doende leert men. Wij wensen jullie alvast een fijn tuin seizoen.

Groet
jan & saskia

Thimo

Hoi Diana! Gelukkig nieuwjaar! Ik heb deze vakantie (3 dagen geleden) alvast zaadjes van de paprika en tomaat gezaaid en er komt nu al wat naar boven! Ik vind het wel bijzonder en dit jaar ga ik voor het eerst een moestuin houden in de voortuin want mijn ouders doen toch niks met de ruimte:) ik heb wel al heel veel informatie van jouw geleerd!
Groetjes Thimo, 13 jaar

Daphne

Daar wordt je toch blij van. Jonge tuiniers. 🙂 En ik ben net zo oud als Thimo (maar dan de cijfertjes omgedraaid) en ik moet echt op mn handen zitten om nog niet te zaaien. Maar je kent het gevoel he.

Tessa

Hoi Diana,
Mijn kassen kunnen ook nog wel een schrobbeurd gebruiken. Wat ik heb uitgevonden is dat als de alg op de ramen nat is en je er met de wisser overheen gaat je dan heel snel de ruiten kunt schoon vegen. Heb jij evt. nog meer tips voor het schoonmaken van de kas?
(sinds kort hebben we ook kippen! Ze zijn super leuk en hebben uitgevonden dat ze door het kapotte ruitje in de kas kunnen zodat ze een warm zandbad in de kas kunnen nemen… vooruit dan maar!) 😀 Groetjes Tessa

Mayra

Ook voor jullie de beste wensen! Mijn kruisbes heb ik nog altijd niet verplaatst, de dag van te voren kreeg mn hubby een hartstilstand, plotseling en vanaf die dag was het een blur van emoties en afschuwelijke beelden, hij heeft een geslaagde reanimatie achter de rug, een delier en nu nog geheugenproblemen, maar ik ben dankbaar dat hij nog bij me is.Afgelopen weekend al in mijn tuin gewerkt met een gelukzalige gevoel..

Katrien

Hoi Diana,

Mag ik als beginnende volkstuinder even doorvragen over dat karton? Leg je dat alleen in de kas neer of ook buiten (met stenen erop)? En haal je het dan weer weg als je planten gaat poten of gaat zaaien in de kas, of hoe doe je dat?

Ik heb een volkstuin gekregen die mooie braak liggende plantvakken heeft. Geen kas, alleen open grond. Nu vraag ik me af wat beter is: alles steeds wieden/schoffelen totdat ik planten kan gaan poten/zaaien of de grond met karton afdekken. Buiten wordt het karton zacht door de regen, maar dan zou het wel weer als een soort mulch kunnen dienen…?

Katrien

Hoi Diana,

Bedankt voor je antwoord! Ik ben benieuwd. Ik vind het wel geruststellend dat jij met al je ervaring ook gewoon nieuwe dingen blijft uitzoeken en proberen.

Succes met jouw kartonplannen, en ik ga ook aan de slag – om en om ‘gewoon’ wieden en bedekken met karton of ander materiaal lijkt me een goed plan. Traditioneel en permacultuur door elkaar heen. 🙂

Emmie engel

Dag Diane,gebruik je zilverzand om te mengen voor zaaigrond?
Zelf koop ik ieder jaar zaai en strekgrens bij het tuincentrum maar omdat ik steeds meer voorzaat wordt het erg kostbaar.
Vorig jaar gebruikte ik de grond twee keer maar dat bleek niet handig.
Kwam uit het tweede zaaisel nog wat eerste zaaisel op en raakte ik de kluts kwijt!
Hartelijke groet,Emmie Engel

Saskia

Dag Diana,

Het is misschien al wat laat voor nieuwjaarswensen, maar ik heb me laten vertellen dat het volgens de etiquette nog mag tot 15 januari. Dus: het allerbeste voor 2015! Dat het een jaar mag worden om tevreden op terug te blikken.

Ik ga dit jaar groene asperges zaaien. Heb bewust gekozen voor groene (mooier, even lekker als witte en minder werk, zowel in de tuin als in de keuken). Ik weet dat jij ze zelf niet teelt, maar weet jij waarom er wordt geadviseerd om de plantjes het eerste jaar op een wachtbed te planten? Waarom mag je ze niet meteen uitplanten op hun definitieve plaats? Ik heb geprobeerd informatie te vinden, maar ik zoek misschien verkeerd …

groetjes
Saskia

Freya

Dat vraag ik me ook af, ik kijk even mee.
Heb vorig jaar voor het eerst groene asperges gezaaid, het grootste deel staat inderdaad op een wachtbed in de tuin en een paar planten in de kas om te vergelijken.

Freya

Natuurlijk!
Tot nu toe zijn de planten in de kas echter het kleinst..
Ik heb er een pvc mof omheen gezet zodat bij het water geven genoeg bij de plant terecht komt maar het lijkt niet veel uit te maken. We zullen zien in het voorjaar.

Dees

Hallo Diana,

Wat is de reden dat je karton in de kas hebt liggen?
Is dit voor de bodem onkruid vrij te houden.

Grt Dees

Lianne

Ha Diana,

Dat ziet er gezellig uit die drie duiven naast mekaar op het dak 😉

Ik vroeg me af of jij weet waarom witlofwortels niet gesloten groeien?
Wij hebben ze in een soort kuip/emmer gezet met een doos ondersteboven er over heen. Ik denk bij een temp. van 13-15 graden.

Rika

Mijn ervaring met asperges zaaien , duurt lang voor je kan oogsten.
Je kan beter planten kopen ,in april de grond in meteen op de goede plek.

Tessa

Ik heb zelf goede ervaring met de asperges van de Aldi, dat zijn stekken van 1 of 2 jaar die je gelijk op de juiste plaats kunt zetten. Het jaar daarop al gelijk een hele mooie oogst van redelijke dikte. Hopelijk hebben ze ze dit jaar weer, dan kan ik een 2e bed asperges aanleggen

de groene hex

Dag diana en ruud, ook de beste wensen en op naar een vruchtbaar jaar! Graag wil ik jullie nog even tippen dat mme zsazsa een fantastisch leuk en leerzaam moestuinboek heeft uitgegeven met daarin haar methode om zonder te wieden of schoffelen haar tuin te beheren. Verassend hoor! En het werkt schijnbaar goed, mijn ervaring met bedekking door stro resulteerde in hele bundels gras door zaden in het stro en een fantastische bergplaats voor slakken en muizen…niet zo fijn dus maar aldoende leert men! Succes dit jaar en ik probeer nog 3 weken te wachten met voorzaaien van jouw nieuwe tomatenzaden.. groeten, de groene hex

Christa

Ja, dat uitzaaien vroeg ik me ook al af. Heb zelf niet de hele tuin met stro bedekt, dus ik kan straks vergelijken 🙂 Las wel ergens in een boek de tip om het stro bij het zaaien gewoon te laten liggen als mulch. Dan kiemen de tarwezaden natuurlijk niet! Je zou het stro opzij moeten schuiven en dan in de banen ertussen zaaien of planten. Ben erg benieuwd hoe dat gaat. Heb ergens anders weer gelezen dat stro tussen ui/prei de preimot en soortverwanten tegengaat, omdat er spinnen in het mos zouden huizen die de insecten vangen…

Audrey

Hallo Diana, ook jij een gelukkig nieuwjaar en veel nieuwe groeiavonturen gewenst. Sinds kort heb ik je website ontdekt. Heel informatief, wij leren er veel van. Ik vind het leuk hoe je schrijft over je ervaring en hoe je die omzet naar experimenten. We blijven je website lezen!

We hebben ook een vraag. Sinds een jaar of 5 hebben we een groentetuin in het zuidelijk halfrond. De zaden kunnen direct de zeer vruchtbare grond in en groeien mits het een normale zomer is, tot fantastische groenten en kruiden. Die normale zomer hadden we in het eerste jaar dat we hier kwamen en dit jaar (na 4 jaar droogte) lijkt het weer een beetje redelijk te worden. Het weer is warm en vochtig. Er groeien weer komkommers, pompoenen, aardappels, wortels, paprika´s etc. Alleen, niet helemaal zonder problemen, dat wil zeggen de pompoenen doen vreemd. Ze barsten nog voordat de bloem eraf valt. Ze zijn dan al 3 cm groot. Heb jij enig idee waar dat door komt en wat er aan te doen?

Dank alvast voor je antwoord.

Groet,

Audrey

wia bonte

Hallo Lianne en Diana

Zelf heb ik nooit witlof geteeld, maar dit las ik in het handboek Ecologisch Tuinieren van Velt .
Witlof moet geteeld worden op onbemeste grond. Stikstof zorgt voor teveel blad, te weinig en ook vertakte wortels. De kroppen worden dan later los en gaan sneller rotten.
Misschien heb je hier iets aan?

Groetjes,
Wia

petro verschuren

hoy Diana en ruud
allereerste vanaf hier een gezond en goed tuin seizoen 2015

ik heb een vraagje normaal plaats ik de nieuwe stekjes aarbeien in augustus op een nieuwe plaats dit heb ik nu ook gedaan
maar nu verhuis ik naar een andere tuin
kan ik de de nieuwe stekken in het voor jaar verplaatsen naar mijn nieuwe tuin bv maart het zijn spaanse aarbeien dus heel zoet zou zonde zijn om deze te laten staan gr petro

Audrey

Hallo Diana,
Dank je wel voor je reactie. Het is ook voor ons de eerste keer dat we dit mee maken. Andere jaren groeide de pompoen prima. Het is een butternut, hier heel gewoon, zie de foto van de gebarsten vrucht die we hebben bijgevoegd (ik hoop dat je ´m kunt openen, zo niet laat s.v.p. weten hoe de foto te versturen). Er is nu weer een nieuwe vrucht gegroeid met een nog dichte bloem. Deze vrucht is niet gebarsten. Ik zal je idee over de bevruchting uitproberen. Eigenlijk zou het gegeven de grote hoeveelheid insecten wel goed moeten zijn gegaan. Je weet maar nooit.

Groet,
Audrey
butternut.pdf

Audrey

Hallo Diana,
Dank voor al je adviezen en fijn dat je je kennis deelt. Wij zitten in Argentinië. De zaden die wij kunnen krijgen zijn relatief basic, om niet te zeggen conservatief. Op zich is dat prima, want alles wat hier niet gangbaar is, wil ook niet groeien. Het weer is extreem en hard. De zon is heet en brandend, de wind is zeker in de zomer drogend, en de regen is er of in grote hoeveelheden of niet en soms ook tijden niet. In wezen kennen wij een klimaat van 4-5 maanden regen en daarna droogte. Dat is iets heel anders dan in Nederland. De afgelopen 5 jaren waren veel te droog. De zaden kwamen na 1 jaar droogte niet meer op. De pompoen waarover ik “klaag”, is een verrassing van vorig jaar. Die kwam ineens op terwijl ik op die plek geen pompoen had gezaaid! Deze maand is relatief nat, we hebben reeds meer dan 150 mm regen, waarvan 60 mm gisteren en vannacht. De grond is heel vruchtbaar. Alles groeit wat je zaait mits er voldoende vocht is gevallen. Veel regenwormen, bijen, mieren, kevers, motten, vlinders en andere insecten. Je hebt gelijk dat we beter kunnen wachten en zien wat er gebeurt. De ene pompoenvrucht die nog niet was gebarsten, heeft het niet gehaald. Niet gebarsten, maar verschrompeld. Nu zijn er weer twee nieuwe pompoenvruchten die er prachtig uit zien. Ik hou de hoop er in.

Nogmaals dank voor je reactie!

Groetjes,
Audrey

Ilja

Hallo Diana,
wat heb je een geweldige website!
Ik heb een paar jaar een moestuin gehad, helaas zjjn vorig jaar onze schapen ontsnapt en hebben alles opgegeten 🙁
Vandaar dat ik erover zit te denken een tuinkas te nemen, maar waar te beginnen als je daar geen verstand van hebt?
Gelukkig is daar jouw website, daar kan ik wel wat mee, bedankt voor het delen!
Zit je trouwens op Facebook?
Groeten Ilja

Mireille Hamelink

De allerbeste wensen voor een mooi nieuw jaar..het is een beetje laat.
Ik hoop dat ik nog lang van deze mooi site mag genieten en vooral veel van kan leren. Heb nog geen eigen tuintje maar staat ingeschreven bij de volkstuin.
Kon pas een tuin huren maar die was veel te groot om mee te beginnen.
Ik moet dus nog even geduld hebben.

Met vriendelijke groet,
Mireille Hamelink.

Saskia

Hoi Diana,

Ik krijg steeds meer last van muizen en nu ook al konijnen. Vorig jaar werd zowat alles wat ik pootte opgegeten en wat er een beetje groeide zoals m’n bonen werd later zo’n drie centimeter boven de grond alsnog doorgeknaagd zodat de bonen die al helemaal bovenin zaten verwelkten 🙁
Vandaag kwam ik erachter dat ze m’n appelboom onderaan aan het afschillen zijn (de muizen of konijnen daar ben ik nog niet achter), ik heb er gaas omheen gezet en hopelijk overleeft de boom het.
Hebben meer tuiniers extreem last van muizen de afgelopen tijd? En wat kan ik er tegen doen? Alles met netten en gaas helpt wel tegen de konijnen, maar de muizen graven er gewoon onderdoor. Ook had ik vorig jaar vogels onder het gaas (terwijl het erg strak stond) Dus dat is voor mij eigenlijk ook geen optie.
Ik denk steeds meer om m’n tuin maar op te geven, terwijl ik dat diep in m’n hart niet wil, ik vind het juist zo leuk om te zaaien en zelf je groenten en zo te laten groeien.
Dus iedereen met bruikbare tips, ik hoor het graag!
Groetjes, Saskia.

Inge

Hoi Diana en Saskia,

Ook wij hebben het afgelopen jaar behoorlijk last gehad van (woel-) ratten en – muizen.
W.s. als gevolg v/d warme winter ?
Omdat wij zo diervriendelijk mogelijk proberen te tuinieren hebben wij gekozen voor vangkooien.
En dan die van metaal, niet van hout want die knagen ze zo door en dan zijn ze alsnog weg.
En dat werkt redelijk maar je moet wel geduld hebben.
M.n. ratten zijn behoorlijk slim en het duurt even voor ze de “de stap durven te zetten” om zo’n kooitje in te gaan..
Een paar km verderop krijgen ze dan hun vrijheid weer terug en dat voelt voor ons net even wat beter dan om ze “naar de andere wereld te helpen” ..
Succes en hopelijk krijg je het plezier in tuinieren weer terug.

Groeten,
Inge

Jan DB

Wachten is niet mijn sterkste kant. Een deel van jouw peper zaadjes zitten sinds zondag al onder de grond 😀 en op de warmtemat. Om nog maar te zwijgen van alle planningen die ik aan het opstellen ben en het ongeduldig wachten op de laatste zaadjes. Voor het eerst in wel meer dan 10jaar ga ik terug eens mooie passiebloemen zaaien. Benieuwd!

Misschien nog effe wat eigen info over dat karton leggen voor diegenen die het interesseert en wat ik in mijn cursus natuurlijk moestuinieren heb geleerd: wij leggen vooral karton op nieuwe om-te-vormen-stukken-grond. Of op plaatsen waar het onkruid nog fel durft groeien. Daarbovenop komt dan een dikke, dikke laag stro of hakselhout. Of een combinatie. Karton is dus vooral voor het verstikken van de onkruiden. Buiten verteert het karton door het vochtige weer, maar in de serre stel ik mij daar wel vragen bij. Persoonlijk zou ik daar enkel stro leggen.

Veel succes dit jaar!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties