Kerst 2014

Zwarte bes loopt al uit december 14De tijd gaat snel (elk jaar sneller lijkt wel). Dit jaar komt dat ook een klein beetje door het mooie weer. Niet alleen de zomer, maar juist ook de nazomer en herfst. En daardoor lang een ‘zomergevoel’ gehouden, en nog lang van de tuin kunnen oogsten. En zelfs nu is het nog geen winter. Vorige maand viel alle blad van de fruitstruiken en -bomen. Maar nu ik wilde gaan snoeien zag ik dat ze alweer beginnen uit te lopen.

Op de foto zie je een tak van de zwarte bes, de takken zitten vol  rozegroene knoppen. En dat is wel jammer. Want rust is goed, ook voor bomen en struiken (ik heb liever volgend jaar een goede oogst zwarte bessen dan nu een groene struik, kwestie van de energie bewaren en voor de vruchten gebruiken). Bovendien kost het nog meer energie voor de struiken als het in januari of februari misschien toch ook nog flink gaat vriezen, want dan vriezen deze knoppen kapot.

Dus hopen we bijna dat het dan maar deze winter niet meer vriest. Maar dat is ook niet alles want ook vorst is goed. Vorst doodt wat ziekten en plagen die anders volgend jaar extra aanwezig zouden zijn (denk bijvoorbeeld aan alle extra slakken afgelopen lente, mede dankzij de zachte winter van vorig jaar).

Bovendien kan alles even ‘droogvriezen’, nu is het door alle ‘warme regen’ zo nat op de tuin dat paden maar ook stukken tuin onder water staan. Op de stukken waar stro ligt lijkt dat trouwens minder dan op onbedekte stukken grond. En logisch verklaren kan ik dat nog even niet (want het stro neem geen water op – misschien ligt het er wel, maar dan onder het stro en kan ik het gewoon niet zien – ook goed, kan ik me er ook niet aan ergeren :-).

Asarina purpusii knolGelukkig is het spitten klaar en zijn we nu vooral aan het opruimen, kassen, potten, gereedschap, labels, stokken, netten en noem allemaal maar op. Uit de potten haal ik de planten met kluit wortel maar de meeste grond laat ik zitten. Het is in principe goede potgrond, vermengd met brekerzand. Er zit alleen geen voeding meer in. Er zullen wat potten zijn die ik in het voorjaar gewoon helemaal leeg maak en vul met verse potgrond, afhankelijk van de planten die erin gaan, en vooral van de conditie van de potgrond (als er bijvoorbeeld nog veel wortels van planten van dit jaar in zitten zullen nieuwe planten er minder goed in groeien).

Maar voor nu gaan alleen de plantenresten eruit en het onkruid, woel ik de grond wat om en maak het glad. En dan gaat er stro op/in tot aan de rand. Houdt de pot onkruidvrij en misschien net wat minder koud. En bovendien kunnen er wat insecten onder schuilen, maar kunnen vervolgens vogels er dus wat te eten onder vandaan halen als ze hun best een beetje doen. Misschien kan er nog een muisje onder schuilen (ssst, niks tegen Ruud zeggen).

Bij het leeg maken van de potten kwam ik deze wortelknol tegen, van de Asarina purpusii Victoria Falls. Die is goed gegroeid in 1 zomer, zeg (half februari gezaaid). Ik heb haar voorzichtig uitgegraven en overgeplant in een kleinere plastic pot die wat handzamer is dan de grote, zware stenen pot waar ze in stond. In oude potgrond geplant en daarna de pot met flink wat stro bedekt en zo mag ze in de kas kijken of ze de winter wil overleven (ze staat daar in ieder geval droog, en we hopen dat ze zo redelijk goed bedekt is tegen al te veel kou). Als het lukt graaf ik de knol rond begin april weer op en mag ze in een grote pot, met voeding en vocht weer uit gaan lopen en hopelijk weer gaan groeien en bloeien. We zullen het zien.

Trachycarpus zaden in boomOver ongeveer een maand zal ik voor het eerst zaden in mijn zadenlijst gaan zetten van eigen oogst Trachycarpus fortunei-zaden. En dat is toch wel heel bijzonder, vind ik zelf. Ik heb hier al wel eens een foto van onze palmboom geplaatst: tuindagboek januari 2013. Ondertussen is de palm nog weer wat groter (ze groeit zo´n 30 centimeter per jaar, ik maak deze week even een foto, maar niet in deze regen en storm).

Ik vind het al bijzonder dat een palmboom (wel de meest winterharde, de Trachycarpus fortunei dus) in Nederland in onze tuin gewoon in de vollegrond groeit en de winter overleeft. Gekocht in 2004 als jonge plant met zo’n 10 centimeter stammetje. En nu, 10 jaar later, een stam van zo’n 3 meter hoog (de hele palm is wel 4 meter hoog).

Maar misschien nog wel meer bijzonder; de Trachycarpus is eenslachtig en tweehuizig. En dat betekent dat ze zichzelf niet kan bevruchten. Eenslachtig betekent dat ze als vrouwtje of mannetje alleen in de plant leeft (ze heeft dus 1 geslacht). En tweehuizig betekent dat er mannetjesplanten zijn en vrouwtjesplanten (een mannetje en een vrouwtje hebben allebei een eigen huis = plant). Ze heeft voor de bevruchting dus een andere Trachycarpus voor nodig, en niet zomaar één, maar een mannetje. En mannetjes en vrouwtjes zijn niet van elkaar te onderscheiden.

Toen we zo’n 6 of 7 jaar geleden een tweede Trachycarpus voor in de achtertuin kochten hebben we er wel aan gedacht; “wat zou het geweldig zijn als we een mannetje en een vrouwtje zouden hebben”. En dat bleek dus zo te zijn. En dus allebei ook nog bloeien in hetzelfde jaar. Een paar jaar geleden al eens een kleine oogst gehad.

Maar nu, als alles goed afloopt, wordt het enorm. De tros met zaden die je op de foto ziet is al heel groot en vol. En zo zitten er 3 trossen in de hele palm. Honderden zaden, die nu ook al niet meer zo groen meer zijn. Als ze echt goed blauw zijn (bijna de kleur van blauwe bessen) zijn ze rijp, en dat duurt nog een paar weekjes. We duimen dat het dan nu even niet echt erg gaat vriezen. En dan hoop ik er zoveel zaden van te kunnen oogsten dat ik de zaden als gratis soort in de zadenlijst kan zetten. Van die ene oogst een paar jaar geleden hebben we zelf al weer zaailingen in de tuin gevonden. Hoe bijzonder!

Fijne feestdagenTot zover mijn tuindagboek. Wellicht het laatste van 2014, want er komen nu 2 drukke weken aan. Ik wil bij deze iedereen een heel gezellig kerstfeest wensen! En voor daarna een gelukkig en gezond 2015, en als we het er dan ook nog bij mogen wensen, misschien dan nog zo’n mooi tuinjaar en zomer als 2014 was!

 

39 reacties op Kerst 2014

Ria 20 december 2014 om 13:27

Diana, bedankt voor de goede wensen. En natuurlijk ook weer bedankt voor al je leuke berichten in je tuindagboek.
Ik wens jullie een heel groeizaam en bloemrijk 2015.
Groetjes van Ria

coby 20 december 2014 om 17:07

Jullie ook hele fijne kerstdagen gewenst en een gezond 2015. Dat het maar weer een vruchtbaar jaar mag worden 😉
Groetjes coby

Inge Wendrich 20 december 2014 om 17:50

Hallo Diana en Ruud,
Bedankt voor al het leuk en leerzaam leesvoer, en hopelijk ga je hier in 2015 weer mee door!
Wij wensen jullie fijne feestdagen , en een goed en gezond 2015!!
Groetjes, Inge.

stefan 20 december 2014 om 22:17

Fijne feestdagen, Diana! Het was weer een interessant tuinjaar vol met ups en downs 🙂

Karin 21 december 2014 om 12:12

Hallo Diana,
Jullie ook hele fijne feestdagen en alle goeds voor 2015!
Ik verheug me nu al op het nieuwe jaar, met weer nieuwe soorten om te zaaien en jouw tuindagboek als leidraad. Ik hoop dat je daar nog lang mee doorgaat!
Groetjes,
Karin

Marijke 21 december 2014 om 19:13

Hartelijk dank voor je site, met mooie foto’s en informatie. Heel inspirerend, recepten etc. Gezellige feestdagen en een gezond en gelukkig 2015 !! Groet,Marijke

Agnès 22 december 2014 om 05:04

Bedankt voor het mogen meelezen en bedankt voor de lieve wensen.
Op naar een mooi nieuw tuinjaar.

Inge Wendrich 22 december 2014 om 17:44

Hallo Diana,
Ik zag net bij het nieuws dat er een nieuwe tomaat is gekweekt, misschien had jij dit al gezien hoor, maar het is een zwart en wit tomaatje. Ik heb het opgezocht.
Het heet “the indigo blend rose” erg leuk!
Groetjes, Inge.

Diana 23 december 2014 om 10:05

Hallo Inge,

Ik heb zelf de Indigo Rose, maar die is donkerpaarsblauw met oranjerood, misschien is de tomaat die jij noemt daar weer een kruising van.
Omdat de ‘blauwe’ tomaten zo populair zijn wordt er enorm mee gekruist, soms met goed resultaat. Maar soms wordt er ook gekruist met rassen waarvan ik me zelf afvraag of dat de juiste keuze is :-).

De originele blauwe tomaat, P20 of OSU Blue (waarbij OSU staat voor Oregon State University) is een blauwe tomaat met een goede opbrengst, best vroeg, maar een zeer matige smaak. Dus als je wilt kruisen doe je dat normaal gesproken met een zeer uitmuntende tomaat, vooral in smaak, en ook leuk is dan nog een goede opbrengst, gezonde planten, etc.. Maar eerst de smaak, want die moet sterk verbeteren. En zo zie je dat er tientallen, ondertussen al honderden kruisingen komen, van professionele telers en kwekers, van hobbyisten en noem maar op. En daarbij wordt niet altijd een echt enorm lekkere tomaat gebruikt. En soms ook wel maar valt het resultaat tegen (toch niet lekker genoeg, of de kleur verdwijnt weer voor een groot deel).

En dus komen er nu heel veel kruisingen op de markt, goede en slechte.
Maar aangezien de blauwe tomaat pas een paar jaar bestaat zijn al die kruisingen niet perse ook al heel stabiel. En een crème tomaat kruisen met een blauwe tomaat lijkt wel de lastigste kleurencombinatie (omdat de kleuren zo ver van elkaar liggen in het kleurenspectrum, een blauwe tomaat kruisen met een paarse tomaat lijkt veel gemakkelijker – maar ook minder opvallend).
En een crème-blauwe tomaat vinden die dan ook nog lekker is, en gezond, en goed opbrengt is wel iets waar men nog een paar jaar mee bezig is.
Maar het wordt wel heel leuk om deze tomaten te gaan telen (ik heb komend jaar zelf 3 van dat soort kruisingen in mijn planning).

Kijk voor bijzondere tomaten (voortgekomen uit kruisingen met blauwe tomaten) eens hier:
Great White x P20 F5-C: http://tomaten.bplaced.net/Tomatenfotos/GWxP20-F5-C.jpg
Ozark Sunrise: http://tomaten.bplaced.net/Tomatenfotos/Ozark-Sunrise.jpg
Rainbow Siberian: http://tomaten.bplaced.net/Tomatenfotos/Rainbow-Siberian.jpg
Blue Pitts: http://www.tom8toes.com/index.php/blue-pitts.html

Leuk!! Ik ben er erg benieuwd naar. Maar het is nog even geduld hebben, zodat er echt goede tomatenrassen uit de blauwe tomaat zijn ontwikkeld (lekker, gezond veel en vroeg), en die ook stabiel zijn gebleken. Ik ga er elk jaar 2 of 3 proberen :-).

groetjes,
Diana

Sarah 23 december 2014 om 00:27

Hoi Diana (en Ruud),

Ik ben begonnen met het lezen van je tuindagboeken, inclusief reacties, in de hoop daar nog wat aanvullende tips and tricks uit te pluizen.
Zo! Daar was ik wel een paar dagen zoet mee, maar ben ook wel veel wijzer geworden.
Wat me wel opviel is het enorme werk dat ‘stille kracht’ Ruud achter de schermen allemaal verricht. Wat een bikkel! Ben benieuwd naar het geheim waarmee hij na al die jaren spitten vooralsnog een hernia heeft weten te omzeilen. En ben ook benieuwd of hij niet een jaartje zou willen ruilen met jou, dus hij zaaien en verspenen, jij spitten en kruien en timmeren? (Ik realiseer me dat dit opeens heel denigrerend kan overkomen, alsof jij alleen bloemetjes plukt en mooi in een vaasje rangschikt, en zo bedoel ik het helemaal niet, dat begrijp je. Zonder jou had ik mijn spitvork al lang aan de wilgen gehangen Diana!) (Wil hem alleen graag een compliment maken) (maar ben ook echt nieuwsgierig. Zou ik me namelijk kunnen voorstellen..)

Ik wens iedereen fijne dagen en een beetje, nou eigenlijk heel veel..geduld!
Zucht..

En tot slot een lekker sambal-linkje:https://www.youtube.com/watch?v=WWpI0AwKcss

Diana 24 december 2014 om 10:31

Hallo Sarah,

Ik kan je verzekeren dat Ruud echt geen enkele interesse heeft om mijn taken over te nemen :-). Ik doe altijd nog wel mijn best om hem te laten delen in welke soorten ik bestel, maar ik krijg steevast het antwoord ‘ja jôh, ik vind het prima, kijk zelf maar’. En als Ruud mijn strakke planning zou moeten volgen weet ik zeker dat daar ergens nog wel iets in wordt vergeten, of erger nog, voor het gemak wordt overgeslagen.

Ruud en ik hebben een prima relatie, Ruud noemt zichzelf grondwerker, en hij is daar best trots op.
En ik maak de werkbriefjes, elke dag laat hij die netjes aftekenen. En niet op tijd klaar, dan ligt er een mijnwerkerslampje voor hem klaar, want we hebben geen verlichting op de tuin.

Maar ik doe zelf ook nog wel wat hoor. Zaaien en opruimen en snoeien en een website bijhouden en uitplanten en water geven en oogsten en inmaken en dieven en tikken en toppen en plannen, zaden oogsten, schonen, drogen, verplanten en verpotten, etc.. Allemaal geen zwaar werk maar wel werk.

Ik hou het er maar op dat Ruud en ik ergens onderweg een goede balans hebben gevonden in wat we allebei leuk vinden aan tuinieren. En gelukkig was de opmerking in de 2e alinea maar een grapje (hoewel :-)). Als ik het erg druk heb met zaaien helpt hij mij. Als hij mest aan het kruien is help ik hem.
Maar ik ben ook echt heel blij met hem (en dat is dan geen grapje).

groetjes,
Diana

p.s: en bedankt voor het leuke sambalrecept!

lina bakker 23 december 2014 om 09:59

hallo diana en ruud,
jullie ook hele fijne dagen gewenst en een vruchtbaar 2015!
bedankt voor de altijd informatieve, inspirerende verhalen en foto’s.
ik hoop dat we daar nog lang van kunnen genieten.
lieve groet, lina

Dees 23 december 2014 om 13:05

Hallo Diana en Ruud,

Bedankt voor de site met veel informatie en reacties, echt een aanwinst geweest voor mijn eerste jaar op de volkstuin.
Voor jullie twee een gezond en waardevol 2015.

groet Dees

Inge Wendrich 23 december 2014 om 15:44

Hallo Diana,
Bedankt voor je uitgebreide reactie, leuk om te lezen.
Ik wacht het gewoon af, en hou het gewoon een beetje in de gaten. Maar voor mij was dit iets nieuws.
Ik had het artikel toevallig bij Nu.nl. gelezen, dus dat was de reden dat ik het je meldde.
Nogmaals fijne dagen hoor!
Groetjes, Inge.

Eddy 23 december 2014 om 17:18

Hoi Ruud en Diana,
Ik wil jullie beiden bedanken voor alles wat je gepresteerd hebt in de voorbije jaren voor onze ‘tuingemeenschap’. Ik kan dit enkel bewonderen, het noeste werk van Ruud en zeker het mooie Nederlands van jou Diana. In mijn reacties doe ik echt mijn best om mijn taal te verzorgen.

Ik wens je dan ook een vruchtbaar en bloeirijk 2015; Jullie zijn een prachtige combinatie!
Nee, een blauwe tomaat, daar heb ik het niet op begrepen. Maar van je avontuurlijk en experimenteel tuinieren, daar houd ik wel van.
Toch nog een vraagje. In de catalogus van Het Vlaams Zaadhuis wordt plantgoed van Ullucus tuberosus aangeboden. Zeg dat jou iets?
Groetjes

Eddy

Diana 24 december 2014 om 10:45

Hallo Eddy,

Nou, mooi Nederlands…. ik doe al 2 jaar niet meer mee met het Groot Dictee omdat ik zoveel fouten maak dat ik er niet vrolijk van wordt :-).
maar dankjewel voor je aardige woorden, en ik heb je compliment ook aan Ruud overgebracht.

Er is echt niks mis met een blauwe tomaat hoor. Het is alleen nog zoeken welke blauwe tomaat lekker is, want dat zijn ze zeker niet allemaal. Maar verder is ze hier al net zo ‘gewoon’ als een donkerpaarsbruine tomaat, of een gele met rozerode adering, of een crèmewitte, etc.. Zo heel blauw is ze ook niet, maar in rijpe toestand wel echt een nieuwe kleur in de al bestaande kleuren.

Ik heb nog nooit gehoord van de Ullucus tuberosus. Maar ik vond deze informatie: http://www.cookandherb.be/ullucustuberosus.html
Ziet er leuk uit! Maar wel kleine knolletjes, eerder bedoeld om te schrappen dan om te schillen. Mocht je haar gaan telen, dan ben ik erg benieuwd en hoop ik dat je in mijn tuindagboek eens wilt laten weten hoe het gaat en wat de opbrengst en smaak is, etc..

groetjes,
Diana

mijke 29 december 2014 om 14:29

Wij hebben de ulluco, ook wel princessenknol genoemd, ook in de tuin staan. Bolletjes krijgen we er om een of andere reden (nog) niet aan, maar de bladeren zijn ook eetbaar – en erg lekker! Ze zijn lekker dik, knapperig, sappig en zacht-fris van smaak. Wat ons betreft een aanrader!

Diana 31 december 2014 om 09:32

Hallo Mijke,

Dankjewel voor de aanvulling. Ik heb zo links en rechts nog op internet gezocht maar ik lees eigenlijk nergens dat de teelt bij mensen in Nederland een groot succes is. Heel vaak valt het heel erg tegen, en af en toe zijn er successen na een paar jaar. Het lijkt me heel leuk om haar eens te telen maar de ervaringen van anderen moedigen dat nou ook weer niet dusdanig aan dat ik er direct naar op zoek ga :-).

groetjes,
Diana

Angelique 24 december 2014 om 16:32

Diana, heel erg bedankt voor al je verhalen en mooie foto’s afgelopen jaar!
Heel gezellige feestdagen en voor 2015 veel gezondheid en gezelligheid.

Sarah 25 december 2014 om 15:10

Hoi Diana,

ik heb een viertal vragen:

1) Ik heb in mijn siertuintje een houtsnipperpad aangelegd, aan beide zijden omsloten door keien.
Nu las ik bij jou dat enige voorzichtigheid geboden is bij het overmatig rondstrooien van houtsnippers, aangezien ze stikstof onttrekken aan de bodem.
Jullie hebben dat handig opgelost met het ingraven van speciekuipen met blauwe bes. Ik zou mijn planten (voornamelijk vaste planten, eenjarigen, maar ook een bescheiden veldje aardbeien) toch graag in de volle grond willen laten staan.
Is het raadzaam om bloed- en beendermeel en koemestkorrels toe te dienen, of liever culterra, of enkel wat compost her en der, of gewoon dat houtsnipperpad maar op te doeken en tegels of grind of iets dergelijks te leggen?

2) Ik las dat je een Jostabes hebt aangeschaft. Wat vind je ervan?
En ben jij ook niet nieuwsgierig naar de honingbes (eetbare Lonicera), minikiwi (Actinidia arguta) en de sunberry/wonderberry (Solanum retroflexum).
Ik heb voor volgende week een trip gepland naar Auke Kleefstra in Vlaardingen en hoop me te beheersen!

3) Denk jij dat het mogelijk is om een peer- en pruimenboom of een loquat (japanse wolmispel) in een speciekuip te houden? Ik hoorde dat je de zogenaamde patiobomen enkel moet houden voor de ‘leuk’, niet voor de oogst, dus ik zou het liefst voor een ‘echte’ boom gaan. Ik zou eventueel mijn buurman lief aan kunnen kijken en vragen of ze bij hem in de volle grond mogen (mijn tuin is nogal schaduwrijk en klein) (stadstuintje in Rotterdam, ook klei)

4) In mijn beginnelingenonwetendheid heb ik vorig jaar achteloos mijn tomatenplanten door het compostvat geroerd. Fout! Zeer fout! Weet ik nu. Zou ik die ‘wellicht besmette’ compost nog wel kunnen gebruiken voor mijn siertuintje of bezwijken bloemen ook aan phytophthora?

Bedankt alvast voor het beantwoorden. Ik heb mijn vragen echt ‘opgespaard’, om je niet te vaak te belasten, maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer, het blijft dezelfde hoeveelheid vragen 🙂

Diana 28 december 2014 om 17:47

Hallo Sarah,

Ik zal proberen om dezelfde volgorde te beantwoorden:

1) De reden dat de blauwe bessen hier in speciekuipen staan heeft niets te maken met houtsnippers hoor, dat is omdat we kalkrijke klei hebben en blauwe bessen daar niet op groeien, blauwe bessen willen zure grond. Een pad van houtsnippers gaat prima, en het gaat ook goed tussen bomen, etc.. Onze ervaring is alleen dat het niet goed werkt als het midden in de tuin ligt, tegen vooral jonge planten aan (oudere planten hebben een veel groter/dieper wortelgestel waardoor ze voeding uit onderste lagen van de grond kunnen halen). Mesten is altijd belangrijk, met of zonder houtsnipperpad of houtsnippers rond bomen en volwassen fruitstruiken. Maar waarmee je zou kunnen bemesten is heel lastig te zeggen, dat hangt volledig af van de toestand van je grond (bodemsoort, structuur van de grond, hoeveel en met wat in welke hoeveelheid er in de afgelopen jaren is bemest en wat er toen allemaal heeft gestaan). Ik vrees dat ik je daar echt niet kan helpen, ik kan je adviseren bij een nieuwe tuin een bodemonderzoekje te doen (bij bijvoorbeeld Intratuin verkopen ze daar setjes voor). En als je al langer tuint kun je zelf wellicht aan de hand van hoe alles groeide in bloeide in de vorige jaren bepalen welke voedingsstoffen er gegeven zouden kunnen worden.

2) Ik vind een Josatbes lekker, maar niet om zo te eten. Ze smaakt echt half naar zwarte bes en half naar kruisbes en ik vind ze vooral geschikt voor lekkere jam en gelei. Ik ben allergisch voor kiwi’s dus daar geen ervaring mee en interesse naar :-). De Solanum reflexum heb ik nog nooit gehad en daar kan ik je dus helaas niets over vertellen (maar als je naar Auke Kleefstra gaat kan hij vast heel eerlijk en duidelijk een advies geven. veel plezier daar!!

3) Ik denk dat dat prima gaat, al moet je natuurlijk niet voor bijvoorbeeld een halfstam kiezen. Vraag aan Auke vooral wat hij van dat idee vindt. Hij kan je heel goed adviseren of je dan het beste een laagstam, struikvorm, of spil, etc.. Hij kan je dan ook gelijk vertellen welke grond het beste past en hoe vaak en welke voeding nodig is. En de opbrengst zal niet zo groot zijn als bij grotere bomen, maar het kan zomaar ruim voldoende zijn voor een klein gezin (afhankelijk van ras, standplaats, voeding, potmaat, etc.).

4) Ja hoor, voor één keer zal het geen ramp zijn. Maar gebruik het vooral niet bij je bloemen, bij vruchtgewassen en absoluut niet bij aardappelen (en natuurlijk ook niet bij tomaten).

Ik hoop dat je iets aan de antwoorden hebt!
Diana

Sarah 1 januari 2015 om 22:54

Dankjewel Diana!

carla 27 december 2014 om 10:56

hoi Diana (en Ruud)
mijn dochter Elleke en ik wensen jullie weer een heel mooi moestuin jaar, en dat we er allemaal maar weer van mee mogen genieten.

afgelopen woensdag heb ik een kasje gekocht en die komen ze in februari plaatsen. Ik heb heel veel gehad aan alle dagboek en uitleg pagina’s van jullie kassen. Wat lijkt het me gaaf er zo veel te hebben, wij beginnen met een bescheiden van 3 x 3.70.

Nu heb ik een vraag. We hebben een 1000 liter regenwater vat, zo’n witte met zo’n hekwerk eromheen, die zie ik ook bij jullie op de foto. Wij hebben na een jaar zo’n vreselijke last van algen erin, hebben jullie dat ook en zo ja wat doe je eraan? Ik lees nergens dat jullie daar ook last van hebben.

groetjes
Carla

Diana 29 december 2014 om 10:00

Hallo Carla,

Jij en je familie ook een gelukkig 2015 gewenst!
En 2015 gaat goed beginnen, met de komst van een kas :-). Gefeliciteerd!!

Ik vrees dat 1000-litervaten gewoon vies zijn. Komt door regenwater, slootwater en buitenleven. Hier hebben we ook algen in de vaten, maar nooit zo erg dat daardoor het kraantje verstopt zit of zo. Uiteindelijk ziet het er vies uit maar dat is alles. Als je de kas bij huis hebt kun je wellicht overwegen om eens per paar maanden het vat schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Hier lukt dat niet (want geen elektriciteit of leidingwater in de buurt). Hier staan de vaten in de zon, dat scheelt wel, want in de schaduw wordt de algengroei nog erger. Soms zijn de eerste 2 gieters water die we uit de vaten pakken groen maar verder is er niets mee aan de hand.

groetjes,
Diana

Linda 28 december 2014 om 10:24

Hallo Diana,

Ik lees regelmatig stukken van je website en heb er al veel van geleerd. Bemesting vind ik erg moeilijk en verwarrend, er lijkt zo veel te zijn !!! Nu heb ik paarden en kippen en dus van beide mest. Ik vroeg me af of ik dit rechtstreek in mijn grond kan verwerken of moet ik de mest nog een tijdje laten liggen. Kan ik beide gewoon mengen en dan onder mijn grond mengen en welke verhouding. Ik tuinier in bakken, nu nog van 90×90 en ga dadelijk langzaam over op bakken van 2,5 m x 1 m. Hoeveel mest meng ik dan onder mijn bestaande grond?

Met vriendelijke groeten,
Linda

Diana 29 december 2014 om 10:17

Hallo Linda,

Heb je de pagina die ik heb geschreven over bemesting al gemaakt? Want ik heb wel mijn best gedaan om dat zo logisch mogelijk te schrijven. Kijk daar anders nog even: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
Ik stel voor mezelf altijd dat ik verse paardenmest wel wil gebruiken, mits het voor het nieuwe jaar is, dan is er nog tijd om te composteren, de amoniak uit te spoelen, etc. Kippenmest schijnt extra scherp te zijn en moet heel voorzichtig worden gebruikt. Maar vooral allemaal niet gebruiken op landjes waar wortelgewassen en bonen komen hoor. En het allerveiligst is natuurlijk om het een jaar te laten liggen. Mocht je een compostbak kunnen maken, dan is dat het beste.

En als je op je grond nog nieuwe bakken gaat maken, dan lijkt het me dat je de paardenmest nu nog onder kunt spitten onder je gewone grond voor je de vernieuwde verhoogde bakken daarop maakt. Maar niet voor bonen en wortelgewassen. Je kunt voor pompoenen en courgettes zelfs een flinke laag onderin een bak doen, met vooral veel stro erin want dat maakt broeimest (je vindt daar hier meer over: http://www.mooiemoestuin.nl/zaailingen/).

Het is dus best puzzelen wat je wel of niet wilt en kunt. Ik ken je omstandigheden verder niet (je grondsoort, ligging, staat je paard op stro of vlas of zaagsel, heb je potgrond of bemeste grond in de bakken, wat wil je erop gaan telen, etc., etc.). Misschien kun je eens een bak wel en een bak niet vullen met dit mest dit jaar en dan gewoon eens naar de verschillen in groei, opbrengst, smaak, etc. kijken, uiteindelijk is dat de beste manier om uit te vinden wat er wel of niet handig is op je grond.
Hoe dan ook, mest is heel goed voor je grond, niet omdat er veel voeding in zit maar omdat het de bodem structureel verbetert. En dus is het altijd goed, alleen de samenstelling en je grond en wat je wilt telen bepalen of je het nu gebruikt of het opslaat in een bak en volgend jaar gebruikt. Maar in ieder geval niet weggooien, dat lijkt mij geen optie :-).

Veel succes ermee!!
Diana

Lex 28 december 2014 om 23:27

Hoi Diana en Ruud,

Sinds dit jaar heb ik informatica, hier leren wij programmeren en daaronder valt ook websites bouwen. Dit heb ik mijzelf al geleerd toen ik klein was, maar ik heb er nooit echt wat mee gedaan.
Nu dus wel, een nieuwe moestuin, mijn eigen website. Ik heb het geprobeerd om hem zo te maken dat hij er niet zo uit ziet als uw/jullie website. Ik hoop niet dat je het vervelend vind, dat zou erg jammer zijn.

http://www.werkeninmijnmoestuin.nl

Met vrolijke groetjes,

Lex

P.S. alvast een gelukkig nieuwjaar

Diana 29 december 2014 om 10:21

Hallo Lex,

Ik hoorde vorige week van Ben en Ans al dat je een eigen website aan het bouwen bent, dus toen heb ik gelijk gekeken.
Mooi gemaakt!! En natuurlijk vind ik het niet vervelend, hoe meer websites over tuinieren, des te meer kunnen mensen er over lezen en informatie vinden en enthousiast worden.
En handig dat ik nu een buurman heb die websites kan bouwen….. misschien kan ik nog wel eens je hulp vragen als er iets is met mijn website waar ik zelf niet uitkom :-).

Ook jij en je familie alvast een goed uiteinde gewenst, en wellicht zien we je op de nieuwjaarsreceptie op 10 januari.
groetjes,
Diana

mijke 29 december 2014 om 14:34

Hey Diana,

Hoi Diana! Ik denk dat ik misschien wel weet waarom je met stro gemulchte stukken minder onder water staan. Ten eerste kan harde regenval kale grond dichtslaan, waardoor de regen er op blijft liggen. De stro voorkomt dit dichtslaan doordat het de ‘val’ van de regendruppels breekt. Ten tweede zorgt de stro er voor dat de bovenste laag warmer is, voedzamer, en meer beschermd, wat het bodemleven weer ten goede komt; en hoe meer bodemleven hoe ruller de bodem en hoe ruller de bodem hoe beter het water opneemt. Ik ben geen expert, maar wij mulchen onze tuin ook jaarrond met allerhande materiaal, en wij zien ook heel duidelijk verschil (terwijl we toch op dikke klei zitten)!

Diana 31 december 2014 om 09:37

Hallo Mijke,

Dankjewel voor je reactie.
Dat zou best kunnen. Ik heb ook wel eerder gemulchd, een beetje zoals het in het handboek van Velt stond beschreven, door het blad van geoogste bietjes, etc. niet op de composthoop te gooien maar in de rijen tussen de bietjes in, etc.. En dat hield wel wat onkruid tegen maar ik snap nu dat dat laagje te dun was om ook nog meer dan dat te doen (bovendien had mijn man nog wel eens de neiging om het een week of 3 later weer op te ruimen :-)).
We gaan het in ieder geval komend jaar allemaal eens proberen en ervaren, ik ben er erg benieuwd naar.

groetjes,
Diana

Christa 30 december 2014 om 15:33

ha Diana, hadden jullie het ook nog een beetje wit, afgelopen weekend? Hier was het sprookjesachtig, toch wel erg mooi!
Ik wilde je nog even laten weten dat ik na onze traditionele Kerstbrunch mijn eigengemaakte likeuren heb geserveerd aan de gasten: met groot succes! Mensen waren helemaal verrast dat je van fruit en alcohol zulke lekkere drankjes kunt maken 🙂 En met dank aan jouw inspirerende recepten natuurlijk!
Grappig is trouwens hoe smaken verschillen: de kweeperenlikeur werd door de één een ‘lekker hoestdrankje’ genoemd, en de ander kon de fles bijna niet laten staan…
Dus nogmaals dank voor het delen van je ervaringen en tot volgend jaar weer, Christa

Diana 31 december 2014 om 09:47

Hallo Christa,

Nou wit met vlekken vooral :-). Het heeft hier wel flink gesneeuwd maar in de middag dooide het al. Dus helaas geen mooie foto’s van de palm in de sneeuw kunnen maken en zo :-). En jammerlijk ging het in de avond flink vriezen en werd het 24 uur lang spekglad. Ook goed, mooi weer om binnenshuis eens wat op te ruimen :-).
Leuk om te horen dat de likeur een succes was! Kweepeer heeft ook wel echt een heel eigen smaak, ik vind het in likeur heel lekker, maar in jam en gelei vind ik het wel ook iets weeïgs hebben, dus ik snap wat er wed bedoeld :-).

groetjes en een fijne jaarwisseling,
Diana

Gerrit 31 december 2014 om 11:38

Hallo Diana en Ruud,

Ik wens jullie een gezond 2015 en een goed moestuin jaar.

Ik ben dit jaar begonnen met een 1m² meter bak en ben nu bezig een bak van 1.22 x 2.50 meter te maken.
Deze verdeel ik in 3 vakken van 0.80 x 1.22 meter zodat ik een vruchten wisseling kan doen met kool,blad en wortels.
Ook ga ik een poging wagen om te tuinieren met de kosmos agenda van Guurtje Kieft.
Ik vind de website heel interessant en lees graag de verhalen in het dagboek.

Diana 1 januari 2015 om 10:35

Hallo Gerrit,

Ook jij en je familie een goed 2015 gewenst!
Leuk om te horen dat je na 1 jaar 1 m2 bak al aan het verdrievoudigen bent!
Ik hoop dat je een goed moestuinjaar krijgt!

groetjes,
Diana

Janneke 1 januari 2015 om 10:15

Diana en Ruud,

Een gezond en goed tuinjaar toegewenst,

Janneke

Susan Lambeck 2 januari 2015 om 14:20

Hallo Diana,

In het nieuwe nummer van het magazine Cashew Stadstuinieren wil ik graag jouw mooie blog noemen in de rubriek Lees- en luistervoer. Ik had al eerder gezien hoe uitgebreid je schrijft, met prachtige duidelijke foto’s.

Zou je mij je adres willen mailen zodat ik je een exemplaar toe kan laten sturen? Het tijdschrift verschijnt half februari.

Hartelijke groet en gelukkig tuinjaar gewenst!
Susan Lambeck
Freelance redacteur Cashew Stadstuinieren
[email protected]

Diana 3 januari 2015 om 10:18

Hallo Susan,

Wat leuk!! Ik ga je zo gelijk mailen.
Ik ken het niet, http://www.cashewstadstuinieren.nl, maar het ziet er leuk en interessant uit!!

groetjes en ook jij een gelukkig jaar gewenst!
Diana

Peggy Mols 8 januari 2015 om 12:02

Wat een geweldige site!!!
Prachtige tuin en fijne informatie!!!
Zit nu met stromende regen te lezen en te genieten!!

Heerlijk als het straks weer voorjaar wordt ,en alles weer op gang komt!!

Ga zo door!! Super!!

Groetjes Peggy

Diana 9 januari 2015 om 14:07

Hallo Peggy,
Dankjewel!
Een mooi tuinjaar gewenst!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties