Hart onder de riem

Ik zag zojuist een grote ‘kop’ op de website van de KNMI (een website die ik rond deze tijd zeker dagelijks bezoek):

KONINGSDAG WORDT KOUDER DAN KERST.

Ja, bijzonder is het wel. Ook hier is dit ons uitzicht:

Hagel eind april

Zoals je ziet blijft de hagel en sneeuw hier niet liggen. De nachttemperatuur komt niet meer onder nul,  maar het is wel bar koud, vooral door regen, sneeuw, hagel en een windkrachtje 6. Geen tuinweer en dus we zijn sinds zondag niet meer geweest. Wee beginnen wel een beetje te vrezen, niet eens voor vorstschade aan planten, maar vooral voor het stijgende grondwater en de hagel. De hagel kan jonge blaadjes van uitgeplante zaailingen echt ernstig verminken, en aan het einde van de dag stonden er blijvende plassen water, in tuin, op straat en zelfs stoep.

En dan denken we natuurlijk aan die arme aardappelen die in de grond liggen, koud maar vooral ondertussen in het water. Water dat hier niet zo maar verdwijnt na een drogere dag, en als aardappelen langer dan 48 uur in water liggen zijn ze ten dode opgeschreven. Dus bij elke nieuwe hagel-, sneeuw- en regenbui daalt ons humeur.

Maar als we de nieuwsberichten zien, met beelden van een witte wereld in andere delen van Nederland, van glijpartijen op de weg, sneeuw die blijft liggen, hagel, etc., dan beseffen we dat we hier nog niet mogen klagen. Al wordt de kans dat wij dit jaar onze aardappelen moeten kopen met de dag groter (niet dat dat erg is, maar een mens rekent gewoon op een leuke oogst van lekkere onbespoten eigen aardappelen, zeker na het verlekkerd uitkiezen van rassen, kopen, voorspruiten, uitmeten, poten, etc.).

Afijn, tuinieren is ook maar roeien met de riemen die we hebben (om nog maar een gezegde te gebruiken). En dus hebben we de eerste tomaten en paprika’s geplant. Huh? Ja, met de gedachte dat de vollegrond in de kas ondertussen al zo’n 12 tot 13 graden warm is, en zaailingen in potjes elke dag in de zon warm worden en in de nacht sterk afkoelen. Ons lijkt het gewoon beter om de zaailingen te planten in grond die wat stabieler is qua temperatuur. Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen hoor, dat hebben we zo zelf maar beredeneerd.

En dus zondag naar de tuin. Zo was de situatie bij aankomst:

Tomaten en paprika's uitgezet

Ja, een nogal overvolle toestand van weeuwenteelt kolen, wat rommel, en vooral zaailingen in alle formaten.

We hebben gewoon alle rommel naar links geschoven (naar buiten was geen optie want op de foto schijnt de zon, maar tussen die zonnige perioden door valt er flink wat hagel en er staat een gure wind).

Tomaten en paprika's uitzetten

Alle zaailingen van tomaten en paprika’s zetten we uit in deze kas, allemaal op dezelfde rijafstand van 50 centimeter en 40 centimeter in de rij (en dat betekent dan dat we 3 planten op gelijke afstand van elkaar in elk rijtje kunnen zetten. De planning en indeling van de kassen lag in januari al klaar, het is alleen zoeken in de bakken met zaailingen naar de juiste Cultivars voor de juiste plaats.

En zo ziet de rechterkant van de kas er dan aan het einde van zondag uit:

Tomaten en paprika's uitgeplant

Mooi hè? En zo zonnig ook. En het verbaast me elk jaar weer hoeveel planten er eigenlijk in zo’n kas kunnen. Er staan er hier 35 aan één kant (waarvan de paprika’s, pepers en aubergines ook nog altijd met 3 tegelijk worden geplant – ik heb daar 3 jaar geleden eens een tuindagboek over geschreven: Pepers per 3).

Je zult begrijpen dat ik de linkerkant van de kas niet meer laat zien, voor het geval iemand me op gaat geven voor een programma als ‘Mijn leven in puin’ en zo :-). Dat is zorg voor later, uiteindelijk is er één ding dat vast staat; bij elke zaailing die wordt uitgeplant wordt het aantal zaailingen dat in alle kassen nog in onderbakken staat  kleiner (niet helemaal juist want heel veel zaden kiemen nog en moeten nog worden verspeend :-)).

Maar we zijn blij dat de eerste planten in de grond staan. Netjes gelabeld:

Label tomaten

Ik gebruik er oude verticale lamellen voor, in repen geknipt, puntje eraf, plakband erop en beschrijven met een permanent marker. Zo gaan ze jaren mee, eind van het jaar plakbandje eraf, nieuw plakbandje erop en weer te beschrijven.

Hagel op paprika

Ik hoop dat iedereen in ieder geval een beetje opgewekt wordt van dit zonnige tuindagboek, het helpt ons wellicht ‘de donkere dagen voor koningsdag’ door!!

Op de foto: ook in de kas vielen, door de op een kier openstaande ramen, nog wat hagelsteentjes op de paprikaplanten. Maar die zijn door de zon al zo warm dat de hagelsteentjes binnen enkele seconden smelten.

Normaal gesproken kijken we in  deze week al uit naar de eerste gierzwaluwen (bijna standaard zien we hier de eerste op ouderwetse Koninginnedag, 30 april). Maar wie denkt er met dit weer aan gierzwaluwen? Sterker nog, we kunnen het ook omdraaien welke gierzwaluw denkt er op dit moment in hemelsnaam aan Nederland? Ik vrees dat we nog even moeten wachten op die gillende, vrolijke vogels uit het zuiden die er altijd uitzien alsof ze tikkertje in de lucht spelen.

Iedereen sterkte in de komende dagen!! Ik heb toch duidelijk de mensen van journaal, knmi, etc. horen beloven dat vanaf zaterdag de kou elke dag iets minder wordt, al gaat het dan gewoon regenen in plaats van sneeuwen en hagelen.

We vertrouwen maar op het laatste gezegde van dit tuindagboek dat ik wel vaker noem (omdat het ook echt altijd klopt, nou ja, bijna altijd); Elk weer heeft z’n tegenweer. Wat zullen we een lange, droge en warme zomer krijgen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
sonja

Hallo Diana,
Plant je twee of drie paprika samen?
Groetjes

Mayra

Fijn dat je toch iets gedaan hebt, hier zit ik te bibberen bij de verwarming. Wel heb ik vorige week de ooievaars gezien die hier in de buurt broeden gezien dus hopelijk binnenkort beter weer! Tot die tijd veel sterkte

Maartje

Echt wel hoor! In Den Haag zie je ze wel, maar dan heten ze weer Haagse regahs!

Groetjes Maartje

Monique

Ja, ook op de A13 zitten de ooievaars regelmatig op de lantarenpalen…

Margo

Wij zitten momenteel in de Algarve. Hier gelukkig lekker weer, zonnig, 24°. We verheugden ons erop na de vakantie in de tuin verder te gaan maar daar moeten we nog even mee wachten begrijp ik. Over ooievaars gesproken, nog nooit zoveel ooievaarsnesten bij elkaar gezien als hier. Soms een hele rij, iedere geknotte boom of schoorsteen bewoond. En de zwaluwen vliegen hier iedere dag af en aan, die hebben het druk!!
Ik stop wat zon in de koffer, morgen vliegen we terug!

Margo

Alle vogeltjes zijn leuk! En je hebt wel gemerkt dat we weer in Nederland zijn en de koffer met zon is uitgepakt hè?

Margriet

Hoi Diana.
Hier in Drenthe gisteren inderdaad sneeuw. . Ik vrees ook een beetje voor de aardappelen . Misschien zou je met een grondboor hier en daar wat diepe gaten kunnen maken om het water te helpen weg te kunnen zakken . Mijn vader deed dat ook en dat hielp goed. Succes met alles.

Groetjes margriet

Linda

Hoi Diana, ik lees dus dat jij al tomaten, paprika en aubergine buiten hebt staan. Ik heb alles nog binnen en lekker bij een zonnig zuiderraam staan (gelukkig heb ik er daar redelijk veel van al wordt het inmiddels dringen!) Ze doen het dan ook allemaal prima en worden al lekker groot. Ik durf ze dus niet goed naar buiten te zetten in de koude kas omdat het ‘s nachts toch nog naar 2 graden zakt.
Ook heb ik dus een poging gewaagt en bonen voorgezaaid zoals jij dit eerder beschreef. Ook die staan binnen voor het raam en zijn al goed aan het opkomen. De pastorale van jou staat al 10 cm boven de grond! Mogen die naar de kas? en moet ik dan nog een overgang maken van enkele dagen overdag in de kas voordat ze ook ‘s nachts in de kas kunnen?
Ook ik vrees voor mijn aardappelen. Eerste poging voor mij dit jaar en dus de vraag of het meteen een mislukking wordt. We zullen zien. Mijn man zegt altijd “kalmte kan je redden”.

Diniedam

Tja… Hier in oldenzaal ook… Regen, hagel sneeuw.. En brrrrr… Wat is het koud! Afgelopen vrijdag net m’n aardappelen gepoot.. op goed geluk! Maak me nog meeste zorgen om m’n fruitbomen. Hoop dat de vorstschade meevalt. Vanmiddag tussen de buien door maar even kijken. Moet nog veel zaaien, was alleen maar druk geweest met de tuin en alles eromheen netjes maken… Mss is dat nu mijn enige geluk. Haha. Fijne Koningsdag!

Mark en Marion

Misschien had die Ted toch gelijk met zijn maan theorie lol.
Hier in brabant ook koud en nat. Na zondag moet het volgens weer online beter worden.

Tina Bolders

Hoi Diana,
Bij ons op de tuin kan het water gelukkig wel weg. Na een paar dagen zonder regen is alles weer kurkdroog. De zwaluwen zijn hier al op 15 april aangekomen. Verder een fijne koningsdag en hopelijk nog een beetje zonneschijn vandaag.

Groetjes,
Tina

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Dag Diana,
Wees niet bang dat je opgegeven wordt voor het programma ‘Mijn leven in puin’ want iedereen weet : waar gehakt wordt vallen spaanders! Haha!
Mooi groot zijn jouw pepers op de foto. Van mij zijn nog erg klein. Van mijn zus in SME zijn alle peperplantjes vakkundig door de kotkoti’s die in de bodem leven (vertaald: knippers) bij de grond afgeknipt. Ze moet dus haar pepers voortaan in potten kweken. Jammer dat ze die beestjes niet kan trainen om onkruid bij de grond af te knippen. Het is dan wel lekker warm daar in SME maar elk voordeel heb ook z’n nadeel. Weer ééntje! We lachen ons wel door die koude dagen heen. Bij ons hier in midden-Frankrijk zijn de zwaluwen als sinds een maand terug. Bisous! PS Ik ga mijn pepers ook eens per 3 proberen uit te planten voor de lol.

Belia van den Berg

Ha Diana,

Ik lees altijd met veel plezier je blog. Je schreef een tijd geleden iets als ‘waarom doe ik dit nog, alles al gedaan, alles al geschreven’. Ja, dat voelt misschien zo voor jou, voor mij als lezer niet. Je deelt steeds op een leuke manier je ervaringen, dat is inspirerend.

Voor nu ook een vraag:
In 2014 en 2015 schreef je over je experiment met de zoete aardappel. In 2015 was een belangrijke vraag: wel of niet de stekken van de knollen afscheuren, zelf laten wortelen en dan poten. Je verwachte dat de planten die je als knol gepoot had (dus geen stekken afgescheurd) een betere opbrengst zouden geven.
Ik heb het resultaat daarvan op je website gezocht maar niet kunnen vinden.

Mijn knollen staan nog op water, zijn prachtig beworteld en hebben gezonde spruiten. Ik zou ze in hun geheel in een pot willen planten en dan ergens in mei naar buiten, zocht daarom even jouw advies van vorig jaar. Als jouw ervaring met in z’n geheel poten goed is, hoop ik dat je me dit kort wilt antwoorden. Anders moet ik zelf misschien hetzelfde experiment doen. (twee planten poten en van één plant de spruiten scheuren).

Groet!
Belia

nadi

Hoi Belia,
Misschien heb je ook wat aan mijn ervaring.
Ik heb vorig jaar ook zoete aardappelen gepoot ik had ze allemaal als knol gepoot omdat ik de risico niet wou lopen dat ze het niet goed zouden doen. De oogst was oké, en mijn theorie is dat als ik de scheuten had afgescheurd de oogst niet gelukt was omdat zo een scheut in zn eentje nog veel te veel werk moet doen om een volgroeid plant te worden. Ik moet wel daarbij zeggen dat ze bij ons in de kas in een mand stond en heb ik de vermoedde dat ze af en toe te droog gestaan hebben.

Belia van den Berg

Dank Nadi, met jouw ervaring erbij ga ik ze gewoon poten. Van middag eerst een, in een pot in de kas. Dat een paar dagen aanzien en dan de andere twee. (Uiteindelijk moeten ze wel naar buiten, want m’n kas is te klein voor alles. Maar dat ging vorig jaar (m’n 1e jaar bataten) best goed.)
Diana ook dank!

Belia

Belia van den Berg

Zeker, dank!

D's

Hallo Diana,

Daar gaan de plannen voor het voorjaar, met dit weer verschuift het meer naar de zomer denk ik.
In de kas heb ik wat maatregelen getroffen. Al het plastiek materiaal ligt nu als verschillende tentjes over de planten en gisteren zag ik dat de jonge planten zich daarbij goed voelen.
Ze zijn zelfs gegroeid.
Maar goed dat ik het plastiek bewaar voor noodgevallen en niet bij de vuilnis terecht is gekomen.
Over plastiek gesproken er zijn zoveel verschillende maten en soorten, met lucht kussentjes, met handvaten, open geknipte transparante zak, verpakkingsmateriaal van internet bestellingen enz enz enz……..
Maar het werk en kost niets.
Gisteren de eerste weeuwen bloemkool geoogst.
Gelukkig net op tijd verstopte slak was al bezig geweest, gelukkig niet zo erg dan bij jou.
Alleen van de overige 3 in de kas heb ik er 2 die niet bepaald een goede voorbereiding treffen qua bladeren om een kool te vormen het lijkt erop dat het alleen blad blijft.
Heb jij dat ook wel eens gehad en weet je waarom dit gebeurd of is het gewoon vette pech.
Er is ook een groot verschil tussen de kolen in de kas en de kolen die buiten overwintert hebben.
Die buiten staan zijn minder groot en vormen een kleinere bloemkool.
Ja die in de kas worden natuurlijk extra verwent door de warmte, misschien is de smaak ook anders.

Tot beter weer haha
Groet D’s

Wim Overduin

Goedemorgen Diana en beste lezers,
Sinds het begin van dit jaar heb ik Diana’s mooie moestuin gevonden, je schrijf het niet alleen op een leuke manier maar je verhalen en reacties zijn spontaan en dat zegt veel over jou. Ook veel lezers hebben goede tips en daar maken we allemaal gebruik van, toch. Begin dit jaar ben ik begonnen met de moestuin van mijn dochter te onderhouden, wegens zwangerschap was de moestuin erbij ingeschoten, maar het is zo’n mooi plekje dat ik er alles aan probeer te doen om het weer op te bouwen. Ik hoef jullie niet te vertellen wat er allemaal groeit en bloeit in een verwaarloosde tuin. Nu weer een beetje overzicht in de chaos, bakken gemaakt en tijdens de landelijke compostdag veel zakken compost geschept en dit naar de tuin gebracht om vervolgens samen met onze eigen compost te mengen in de nieuw aangelegde bakken. Nu ik jouw stukje lees over het slechte weer ben ik blij dat de grond in de bakken 20 cm hoger ligt dan het gemiddelde niveau in de tuin. Er moet nog heel veel gebeuren maar ik heb veel aardbeien kunnen redden en een opnieuw uitgeplant, zo ook de uitlopers van de (zomer)frambozen voorzichtig los gewrikt en terug geplant waar zo horen. Inmiddels staan de aardappels op heuvels en heb ik e.e.a. gezaaid onder glas. Thuis in mijn (warme) praktijk staan de potjes met tomaten, komkommers, paprika’s en afrikaantjes te wachten totdat deze naar buiten kunnen. We willen graag biologisch tuinieren. Ik heb mij verdiept in het tuinnieren en heb regelmatig groene vingers haha, nu maar hopen dat het weer wat gaat worden. Ik haal veel informatie weg van jouw website en deze komt in google ook regelmatig bovendrijven als je bepaalde woord(en) in typt . Dus ook ik maak dankbaar gebruik van jouw expertise Diana. Ik wens jullie allemaal een mooi moestuinseizoen…
groet Wim Overduin

Monique

De gierzwaluwen zijn er al hoor! Helaas nog niet in hele grote aantallen. Was vorige week, toen ik even in Madrid was, wel anders (hoewel het daar ook 1 dag hagelde.. :-()

Zuhal

Hi Diana,

Bah, bah en nog eens bah! Vorig jaar waren we hard bezig op de tuin met Koningsdag, in het zonnetje. Nu durf ik niet naar buiten!
Gisteren middag even op de tuin geweest en de paprika’s die al zijn uitgeprint in de kas water gegeven. Ook zag ik bij een aantal aardappels dat ze al boven komen piepen.. ik hoop zo dat het goed gaat! Hopelijk komende week de tomaten verhuizen naar de kas. Pepers mogen nog heel even warm thuis iets groter worden.

Vandaag maar een worteltaart gebakken om toch maar in de sfeer te blijven
Fijne Koningsdag allen!

corrie laurenssen

Hoi Diana
Ik heb nu drie jaar een kas op mijn volkstuin en ik heb heel weinig tomaten vanaf die tijd. Nu kreeg ik te horen dat het komt omdat ik de paprika en de komkommer ook in die kas zet, maar nu lees ik bij jou dat je de paprika rustig bij de tomaten zet. Hoe zit het nu? Alvast dank je wel voor je antwioord , ik geniet van deze site.
Corrie

Simone

Geweldig geschreven Diana.

Hanneke

Nu jij dit schrijft ga ik me ook zorgen maken over mijn aardappels, want die liggen in diezelfde Spijkenisser klei. Ik heb geen plassen water in mijn tuin, maar op welke diepte denk je dat aardappels nu aan het verdrinken zijn? Of bedoel je echt de planten boven de grond?

Verder zijn hier ook wel wat heel prille zaailingen, vooral van de bloemenplantjes, gesneuveld door de hagel, maar (effe afkloppen) het lijkt toch wel mee te vallen. Paar deukjes in de aardbeiplantjes maar de bloemetjes zitten er nog aan, wat geknakte blaadjes bij de sla en rucola en een onthoofde doperwt maar verder staat het allemaal nog.

Ron

Weeral mooi om te lezen. Zeker voor een beginner zoals ik. Toch vraag ik me af of je met een rij en plant afstand van 50cm nog bij je tomatenplanten kan om ze te verzorgen als ze groot worden. Zelf heb ik een nieuwe stevige tunnelserre van 6 op 3 meter met een vertikale zijwand van 150 cm. Ik dacht van de chilli’s en pepers tegen de beide lange wanden te zetten en de tomaten links en rechts van het middenpad, dat 90 cm breed is, omdat het daar 2.5 meter hoog is.

Als ik jouw stelling volg kan ik dan 24 tomaten en 24 pepers of chili’s ik de tunnel zetten.

Graag jouw visie over de indeling.

Groeten uit het ook kille en natte België

Zuhal

Dag Ron,

Ja hoor, met deze afstanden kun je nog dieven, tikken en al wat er nog meer bij komt kijken om je gewassen goed te verzorgen. En als je dan ook nog eens de pepers en paprika’s per 3 plant kan je er extra veel in kwijt
Veel plezier met de nieuwe tunnelserre!

Groet,
Zuhal

Mark en Marion

Hey Diana,

nog eventjes over de pompoenen die we aan het opkweken zijn, ze zijn nu beiden ontkiemt en groeien goed. Na ijsheiligen gaan ze naar buiten (hopen we..als het dan onderhand eens warm wordt!). Moeten we nog extra koemest geven als we ze in de grond zetten of is vloeibare mest beter?

Wout Bouma

Hallo Diana,

Ik heb tomatenplanten staan in de (koude) kas dichtbij het glas.
Om koude nachten te “compenseren ” heb ik nu noppenfolie staan tussen het glas en die planten.

Marlene

Leuke tip van die labels gemaakt van oude lamellen! Zelf spaar ik hiervoor zomers ijslollystokjes. Even afspoelen en drogen dan kun je er gewoon met balpen op schrijven.

Lotte

Ook hier in België is het koud, ik heb de laatste week zo goed als niks gedaan behalve alle zaailingen in leven gehouden.. In België wordt het warmer vanaf volgende week, hopelijk bij jullie ook! Ik plan dan ook om de tomaten volgende week in de kas te planten…

Sterckx Joris

Ik heb zo het idee dat die aanbevolen plantafstanden meestal nogal overdreven zijn. Als je hier met een krabber tussenkan om het onkruid wat weg te doen en bovendien de planten makkelijk kan oogsten is dit voor mij voldoende.

Als boeren hun veld beplanten/bezaaien dan heb ik de indruk dat die meestal ook redelijk dicht staan tov elkaar zeker bij kolen want die bladeren groeien mooi in mekaar. Dat is natuurlijk wel voor een maximale opbrengst denk ik dan maar uiteindelijk hebben die meestal mooi grote groenten dus…

Hier in Belgie waren het kleine hagelbolletjes en op het eerste zicht geen schade bij mij, wel idd veel water maar dit ging goed door mijn harde grond blijkbaar dus ook daar geen probleem. Ik moet wel zeggen dat ik mijn grond goed losgestoken had voordien en dat ik redelijk hoog gelegen grond heb. Veel succes aan degene die toch schade hebben 😉

Zuhal

Hi Joris,

Voor de meeste gewassen kan dat misschien best prima werken maar voor de vruchtgewassen als tomaten en paprika’s/ pepers lijkt me een schoffel lengte ertussen niet heel handig. Je moet tenslotte kunnen opwinden, dieven, tikken, toppen etc
Tenzij je deze gewoon op 1 rij hebt staan en er geen gewassen voor of achter hebt staan?

En een harde grond? Dat lijkt mij nou niet de ideale grond om water/meststoffen goed op te kunnen laten nemen? Harde grond betekent meestal dat je zo alle voedingsstoffen wegspoelen… maar ik kan je ook verkeerd begrepen hebben.

Groet
Zuhal

Sterckx Joris

Mja, het meeste “overtollige” water spoelt dus weg naar lager gelegen delen 🙂 dat is wat ik bedoel. Maar ik schoffel regelmatig mijn grond op zodoende dat deze het eerste vocht wel goed opneemt en er toch water in de bodem gaat. Tot hiertoe werkt dat perfect.
Maar op zich is het idd slechter dan goed doorlatende grond zoals je zelf zegt.

Een schoffel breed bedoel ik nu ook weer niet, maar als ze schrijven 50cm en ik neem dan meestal 40cm of in die buurt dat maakt in mijn ogen zeer weinig uit zolang je overal vanaf de zijkanten er min of meer deftig aankunt. 20cm of minder zal idd te moeilijk worden, ze mogen ook niet in mekaar groeien hé 😉

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Dag Diana en hallo allemaal,
Howel wij heel mooi weer hebben gehad in Frankrijk met Koningsdag ben ik een beetje ( nouja, beetje?) aangestoken door dat tuinieren in kassen en heb ik, ondanks een enorme moestuin, spontaan op Koningsdag een nieuwe tunnelserre besteld van 16m2. Dat wordt wat! Ik kan binnenkort helemaal uit mijn bol gaan, qua tuinieren, dus. Ik denk dat ik erook een ligstoel met een dekentje in ga doen om te relaxen want ik ben nu al zo graag in mijn ene tunnelserre tussen de plantjes. Het is goed om veel tegen de plantjes te praten; zij groeien beter en het helpt mijn ‘winterdepressie’ te vergeten. Ook zoen ik graag bloesemknoppen. Dat is heel lekker en ik denk echt dat het betere vruchten geeft.
Als ik niet op Diana’s mooie moestuin ben lig ik in mijn kas. Doeiiiiiiiiiiiii.

Co'Cootjes Moestuin op strobalen

Beste Diana, we kennen elkaar niet maar ik wil je toch eens toe juichen over je aangename, transparante en zeer begrijpelijke manier waarop je niet alleen met mij maar velen met mij, je wijsheid deelt over moes/tuinieren TOP.. echt TOP!!
Ik tuinier op strobalen en dat brengt ook met dit slechte weer bijzondere verrassingen met zich mee.. MAAR.. de nacht- en ook de dagtemperatuur loopt op de komende weken Hoopvol gaan we gewoon een later seizoen tegemoet waar we nog heerlijk al onze inzet gaan oogsten.. nogmaals mede dankzij jou wijsheden.
Hiervoor mijn oprechte dank#lieve groet van Marjon

Toon

Hey Diana,

Eerst: geweldige blog en bedankt voor alle tips!
Ik heb ook een vraagje. Als je paprika’s per drie in een pot zet, hoe groot moet die dan zijn?

Mark en Marion

Na volgende week kans op temperaturen die boven de 20 graden uit kunnen gaan komen volgens weeronline!!!!

renee

Help, mijn gekiemde bonen zijn aan te schimmelen!
Hier nog niks in de tuin kunnen zetten, want klei en veel te nat en koud. Had verwacht begin deze week de bonen te kunnen zaaien, maar niet gelukt. Had ze in mijn optimisme wel alvast laten kiemen, maar ontdek net dat ze flink aan t schimmelen zijn. Wat te doen? De goeie er uit zoeken, of maar beter helemaal opnieuw beginnen?
Of heeft t geen zin meer om tuinbonen, capucijners, etc te zetten, zoveel later dan gebruikelijk? Dat zou echt balen zijn!

Karin

Hoi Diana,

Ik wil je niet de ogen uitsteken, maar bij ons broeden de ooievaars in onze achtertuin! Een fantastisch gezicht, maar met dit natte weer brengt dit ook zorgen met zich mee, want : zullen de pas uitgekomen jongen het wel redden met dit natte weer of gaan ze allemaal dood? De ouders zorgen wel dat ze niet koud worden, maar de nattigheid is moeilijker te weren uit het nest. Zorgen, zorgen, maar toch ook genieten.
Even een vraagje over de paprika’s. Ik schreef vorige keer al dat ze het zo goed doen. Nu wil ik ze ook eens per drie gaan planten, maar dan in potten. Mijn kas is namelijk helemaal bestraat. Welke maat pot zou jij aanbevelen? Of kan ik ze in potten toch beter apart zetten?
Bedankt weer!
Groetjes,
Karin

nadi

Hoi Diana,
Leuk dat je de tomaten en pepers al kunt planten maar ze zijn bij jou natuurlijk afgehard. Had ik misschien ook moeten doen. Hier staan ze nog in de vensterbank en ik denk als ik ze nu zou planten ze een aardige shock zouden krijgen van het weer. ondertussen is er echt geen ruimte meer dus volgende week met mooier weer moeten ze maar naar de kas! ☺de pepers en aubergines barsten zowat uit hun potjes. Maar het eind van dit slechte weer is in zicht!
Ik heb eigenlijk een vraagje over de tomatillo zaadjes die ik bij jou besteld heb. Ik las net op je informatie pagina van de tomatillo dat ze paars of groen kunnen zijn. Ik was eigenlijk benieuwd welke kleur je verkochte? Of word dat een verassing? 🙂 ook leuk…

nadi

Dankjewel voor je advies. Ik zal voorzichtig doen met het overbrengen naar de kas. Ik focus inderdaad altijd op de kou maar verbranding is natuurlijk ook mogelijk. Misschien laat ik ze even wennen in de tunnelkas met groen zeil en dus minder felle zon ipv van onze glazen kas.
En fijn nu weet ik dat de tomatillos groen zijn en wacht ik niet op paarse vruchten haha. Ze groeien trouwens ook ongelooflijk snel, ze zijn ook allemaal binnen 5 dagen gekiemd. Ook de tomaten die ik bij jou besteld heb zijn allemaal gekiemd! Ik had extra gezaaid voor de zekerheid en nu heb ik 40 tomaten plantjes. Maar sinds dit jaar onverwachts een extra kas dus dat komt goed 🙂
Groetjes,
Ps. Veel plezier met het aankomende goede weer!

Joris

Bij mij waren de zaailingen zelfs binnen in huis voor de vensterbank al uitgedroogd/verbrand denk ik. Is eerste jaar dat ik dit doe en ben er nog niet zo goed in denk ik 😀
Ik dacht dan bij mezelf, oei die hebben te weinig water gekregen en begon ze dan maar regelmatiger te gieten omdat het blad was bruin verschroeid, was dit dus een slecht idee want eigenlijk stonden ze veel te nat met vergeling van blad tot gevolg. Uiteindelijk +-1 week geleden alle plantjes naar de kas verhuisd en daar een week snachts onder vliesdoek de plantjes laten wennen aan de kas. Deze vrijdag alles uitgepland en op het eerste zicht is er toch geen ééntje dood gegaan, of ze ook zo mooi en groot gaan worden als de aangekochte exemplaren dat zal de tijd uitwijzen denk ik.

Diana,
met het mooie weer op komst, zou het mogen om bonen nu reeds te zaaien vandaag? ik weet dat het ideaal is half mei maar aangezien ze toch een hele week droger en zonnig weer geven mits enkele buitjes die mogelijk zijn hier in België kan het misschien nu al en kan de niet uitgekomen exemplaren later met een tweede poging zaaien.

Mijn knolselders komen ook reeds uit met 2 blaadjes komen ze boven piepen, is dit “normaal” dat dit zo traag gaat, we zijn nu begin mei en heb ze gezaaid in potjes in de kas, maar wanneer gaan ze eindelijk groot genoeg zijn om buiten te kunnen zetten?

Nog tot slot even mijn beklag doen over de slakken, wat zijn dit toch irritante beesten, ik heb bijna heel mijn moestuin vol met blauwe korrels gestrooid (echt geen zicht) en toch slagen die beestjes erin om onder de vliesdoek alle kolen kaal te vreten 🙁 heb dit pas gisteren ontdekt omdat ik de vliesdoek verwijdert heb tegen de koude. Ik heb elk jaar dit probleem omdat ik links en rechts met weideland zit waar ze waarschijnlijk met miljoenen zich liggen te verschuilen :p ik word er soms wel een beetje moedeloos van maargoed we blijven de strijd aangaan :p

Christian alderliesten

Hoi Diana,
Zoals velen geniet ik van je site, heerlijk om te lezen (hoewel de nieuwsbrief maar niet in mn mailbox wil landen…). Net als jij kan ik niet wachten op stabiel weer en vooral de IJsheiligen. Nu lijke het de komende twee weken prima lenteweer te worden (eindelijk!!) en vroeg ik me af of ik de boontjes nu al in de koude grond kan leggen, ze kiemen dan eigenlijk een week “te vroeg” …of is het echt beter te wachten tot over twee weken?
Grs Chistian

Christian alderliesten

Hoi Diana,
Ik ben geen techneut, maar zojuist via 2 verschillende email adressen (gmail en ziggo) getracht me aan te melden op je nieuwsbrief… Er staat keurig dat er een mail verzonden is ter bevestiging, maar nergens -ook niet in de spamboxen- kan ik iets vinden… Ik snap er niets van
Hebben meet ipad gebruikers hier wellicht last van?

Grs christian

christian

gisteravond heb ik nog niets ontvangen, maar vanochtend… zowel op ziggo als gmail!! dus…. volgens mij is het nu gelukt! 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties