Hart onder de riem
Ik zag zojuist een grote ‘kop’ op de website van de KNMI (een website die ik rond deze tijd zeker dagelijks bezoek):
KONINGSDAG WORDT KOUDER DAN KERST.
Ja, bijzonder is het wel. Ook hier is dit ons uitzicht:
Zoals je ziet blijft de hagel en sneeuw hier niet liggen. De nachttemperatuur komt niet meer onder nul, maar het is wel bar koud, vooral door regen, sneeuw, hagel en een windkrachtje 6. Geen tuinweer en dus we zijn sinds zondag niet meer geweest. Wee beginnen wel een beetje te vrezen, niet eens voor vorstschade aan planten, maar vooral voor het stijgende grondwater en de hagel. De hagel kan jonge blaadjes van uitgeplante zaailingen echt ernstig verminken, en aan het einde van de dag stonden er blijvende plassen water, in tuin, op straat en zelfs stoep.
En dan denken we natuurlijk aan die arme aardappelen die in de grond liggen, koud maar vooral ondertussen in het water. Water dat hier niet zo maar verdwijnt na een drogere dag, en als aardappelen langer dan 48 uur in water liggen zijn ze ten dode opgeschreven. Dus bij elke nieuwe hagel-, sneeuw- en regenbui daalt ons humeur.
Maar als we de nieuwsberichten zien, met beelden van een witte wereld in andere delen van Nederland, van glijpartijen op de weg, sneeuw die blijft liggen, hagel, etc., dan beseffen we dat we hier nog niet mogen klagen. Al wordt de kans dat wij dit jaar onze aardappelen moeten kopen met de dag groter (niet dat dat erg is, maar een mens rekent gewoon op een leuke oogst van lekkere onbespoten eigen aardappelen, zeker na het verlekkerd uitkiezen van rassen, kopen, voorspruiten, uitmeten, poten, etc.).
Afijn, tuinieren is ook maar roeien met de riemen die we hebben (om nog maar een gezegde te gebruiken). En dus hebben we de eerste tomaten en paprika’s geplant. Huh? Ja, met de gedachte dat de vollegrond in de kas ondertussen al zo’n 12 tot 13 graden warm is, en zaailingen in potjes elke dag in de zon warm worden en in de nacht sterk afkoelen. Ons lijkt het gewoon beter om de zaailingen te planten in grond die wat stabieler is qua temperatuur. Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen hoor, dat hebben we zo zelf maar beredeneerd.
En dus zondag naar de tuin. Zo was de situatie bij aankomst:
Ja, een nogal overvolle toestand van weeuwenteelt kolen, wat rommel, en vooral zaailingen in alle formaten.
We hebben gewoon alle rommel naar links geschoven (naar buiten was geen optie want op de foto schijnt de zon, maar tussen die zonnige perioden door valt er flink wat hagel en er staat een gure wind).
Alle zaailingen van tomaten en paprika’s zetten we uit in deze kas, allemaal op dezelfde rijafstand van 50 centimeter en 40 centimeter in de rij (en dat betekent dan dat we 3 planten op gelijke afstand van elkaar in elk rijtje kunnen zetten. De planning en indeling van de kassen lag in januari al klaar, het is alleen zoeken in de bakken met zaailingen naar de juiste Cultivars voor de juiste plaats.
En zo ziet de rechterkant van de kas er dan aan het einde van zondag uit:
Mooi hè? En zo zonnig ook. En het verbaast me elk jaar weer hoeveel planten er eigenlijk in zo’n kas kunnen. Er staan er hier 35 aan één kant (waarvan de paprika’s, pepers en aubergines ook nog altijd met 3 tegelijk worden geplant – ik heb daar 3 jaar geleden eens een tuindagboek over geschreven: Pepers per 3).
Je zult begrijpen dat ik de linkerkant van de kas niet meer laat zien, voor het geval iemand me op gaat geven voor een programma als ‘Mijn leven in puin’ en zo :-). Dat is zorg voor later, uiteindelijk is er één ding dat vast staat; bij elke zaailing die wordt uitgeplant wordt het aantal zaailingen dat in alle kassen nog in onderbakken staat kleiner (niet helemaal juist want heel veel zaden kiemen nog en moeten nog worden verspeend :-)).
Maar we zijn blij dat de eerste planten in de grond staan. Netjes gelabeld:
Ik gebruik er oude verticale lamellen voor, in repen geknipt, puntje eraf, plakband erop en beschrijven met een permanent marker. Zo gaan ze jaren mee, eind van het jaar plakbandje eraf, nieuw plakbandje erop en weer te beschrijven.
Ik hoop dat iedereen in ieder geval een beetje opgewekt wordt van dit zonnige tuindagboek, het helpt ons wellicht ‘de donkere dagen voor koningsdag’ door!!
Op de foto: ook in de kas vielen, door de op een kier openstaande ramen, nog wat hagelsteentjes op de paprikaplanten. Maar die zijn door de zon al zo warm dat de hagelsteentjes binnen enkele seconden smelten.
Normaal gesproken kijken we in deze week al uit naar de eerste gierzwaluwen (bijna standaard zien we hier de eerste op ouderwetse Koninginnedag, 30 april). Maar wie denkt er met dit weer aan gierzwaluwen? Sterker nog, we kunnen het ook omdraaien welke gierzwaluw denkt er op dit moment in hemelsnaam aan Nederland? Ik vrees dat we nog even moeten wachten op die gillende, vrolijke vogels uit het zuiden die er altijd uitzien alsof ze tikkertje in de lucht spelen.
Iedereen sterkte in de komende dagen!! Ik heb toch duidelijk de mensen van journaal, knmi, etc. horen beloven dat vanaf zaterdag de kou elke dag iets minder wordt, al gaat het dan gewoon regenen in plaats van sneeuwen en hagelen.
We vertrouwen maar op het laatste gezegde van dit tuindagboek dat ik wel vaker noem (omdat het ook echt altijd klopt, nou ja, bijna altijd); Elk weer heeft z’n tegenweer. Wat zullen we een lange, droge en warme zomer krijgen!
Hallo Diana,
Plant je twee of drie paprika samen?
Groetjes
Hallo Sonja,
Ja, ik plant altijd 3 paprika’s of pepers of aubergines bij elkaar, dat doe ik al meer dan 10 of 15 jaar en dat gaat tot nu toe altijd goed.
Dankjewel voor de tip, misschien dat meer mensen zich dat afvragen, ik heb er eens een tuindagboek over geschreven en heb gelijk de link er naartoe even in dit tuindagboek gezet (https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/).
groetjes,
Diana
Fijn dat je toch iets gedaan hebt, hier zit ik te bibberen bij de verwarming. Wel heb ik vorige week de ooievaars gezien die hier in de buurt broeden gezien dus hopelijk binnenkort beter weer! Tot die tijd veel sterkte
Hallo Mayra,
Nog nooit een echte ooievaar gezien, jaloers! Ze houden blijkbaar niet van de randstad en de kust. Wij wachten (bij eenzelfde soort verwarming :-)) op de gierzwaluwen, al vliegen die vast de komende 2 weken alleen maar een flink stuk zuidelijker dan Nederland.
Sterkte met de komende laatste koude dagen!
Diana
Echt wel hoor! In Den Haag zie je ze wel, maar dan heten ze weer Haagse regahs!
Groetjes Maartje
:-). Hier er echt nog nooit één gezien, vind ze prachtig!
Diana
Ja, ook op de A13 zitten de ooievaars regelmatig op de lantarenpalen…
Wij zitten momenteel in de Algarve. Hier gelukkig lekker weer, zonnig, 24°. We verheugden ons erop na de vakantie in de tuin verder te gaan maar daar moeten we nog even mee wachten begrijp ik. Over ooievaars gesproken, nog nooit zoveel ooievaarsnesten bij elkaar gezien als hier. Soms een hele rij, iedere geknotte boom of schoorsteen bewoond. En de zwaluwen vliegen hier iedere dag af en aan, die hebben het druk!!
Ik stop wat zon in de koffer, morgen vliegen we terug!
Hallo Margo,
Klinkt heerlijk, Algarve!!
Neem inderdaad maar wat zon en stuur het richting Spijkenisse, we zijn er hier wel aan toe :-).
Altijd jaloers als ik de verhalen over ooievaars hoor. Maar wie het kleine niet eert…. wij hebben een koolmezennestje en daar zijn we toch ook altijd weer erg blij mee.
groetjes en een goede reis!
Diana
Alle vogeltjes zijn leuk! En je hebt wel gemerkt dat we weer in Nederland zijn en de koffer met zon is uitgepakt hè?
Hallo Margo,
Ik hoop een goede reis gehad!
En dankjewel voor de meegebrachte zon :-)!
Diana
Hoi Diana.
Hier in Drenthe gisteren inderdaad sneeuw. . Ik vrees ook een beetje voor de aardappelen . Misschien zou je met een grondboor hier en daar wat diepe gaten kunnen maken om het water te helpen weg te kunnen zakken . Mijn vader deed dat ook en dat hielp goed. Succes met alles.
Groetjes margriet
Hallo Margriet,
Ja, dat is zeker een goed idee! Hier graven we wel wat ondiepe geultjes richting de sloot zodat het water daar naartoe kan. Maar de moed ontbreekt me op dit moment om dat ook daadwerkelijk te doen, ik heb er een waadpak, zuidwester, berenvel en lieslaarzen voor nodig :-). Daarnaast ligt er overal stro, dus als we zoiets willen doen moeten we eerst het stro weg halen en dat betekent dat we op die grond = modder moeten lopen en dat is ook niet bevorderlijk voor de afwatering. We wachten vandaag nog af (met een verwachting van 13 mm neerslag) en dan gaan we vrijdag eens kijken hoe het eruit ziet na deze horrorweek en of en wat we nog kunnen doen.
groetjes en ook jij sterkte met alle kou en neerslag!
Diana
Hoi Diana, ik lees dus dat jij al tomaten, paprika en aubergine buiten hebt staan. Ik heb alles nog binnen en lekker bij een zonnig zuiderraam staan (gelukkig heb ik er daar redelijk veel van al wordt het inmiddels dringen!) Ze doen het dan ook allemaal prima en worden al lekker groot. Ik durf ze dus niet goed naar buiten te zetten in de koude kas omdat het ‘s nachts toch nog naar 2 graden zakt.
Ook heb ik dus een poging gewaagt en bonen voorgezaaid zoals jij dit eerder beschreef. Ook die staan binnen voor het raam en zijn al goed aan het opkomen. De pastorale van jou staat al 10 cm boven de grond! Mogen die naar de kas? en moet ik dan nog een overgang maken van enkele dagen overdag in de kas voordat ze ook ‘s nachts in de kas kunnen?
Ook ik vrees voor mijn aardappelen. Eerste poging voor mij dit jaar en dus de vraag of het meteen een mislukking wordt. We zullen zien. Mijn man zegt altijd “kalmte kan je redden”.
Hallo Linda,
Onze tomaten, aubergines en paprika’s/pepers staan gelukkig niet buiten maar in de kas hoor. En wij wonen 18 kilometer van het strand van Rockanje, het is hier echt beduidend minder koud dan in andere delen van Nederland. En dit is zeker geen goed moment om de planten over te brengen naar de kas, van de warme kamer naar de zo koude kas. Hier zijn de planten wat eerder over gegaan en al gewend aan koelere temperaturen voor het echt zo koud was. Maar het einde van de kou lijkt dichtbij, na het weekend wordt het niet warm maar wel veel minder koud, met 7 graden in de nacht en 14 graden overdag, dat klinkt als een mooi moment voor het overbrengen van planten, zowel tomaten als pepers, paprika’s, aubergines en de bonen. Leuk om te horen dat de Pastoral goed is gekiemd!
‘Kalmte kan je redden’:-), ook een leuk gezegde, die kende ik nog niet, ga ik onthouden!
groetjes,
Diana
Tja… Hier in oldenzaal ook… Regen, hagel sneeuw.. En brrrrr… Wat is het koud! Afgelopen vrijdag net m’n aardappelen gepoot.. op goed geluk! Maak me nog meeste zorgen om m’n fruitbomen. Hoop dat de vorstschade meevalt. Vanmiddag tussen de buien door maar even kijken. Moet nog veel zaaien, was alleen maar druk geweest met de tuin en alles eromheen netjes maken… Mss is dat nu mijn enige geluk. Haha. Fijne Koningsdag!
Misschien had die Ted toch gelijk met zijn maan theorie lol.
Hier in brabant ook koud en nat. Na zondag moet het volgens weer online beter worden.
Hoi Diana,
Bij ons op de tuin kan het water gelukkig wel weg. Na een paar dagen zonder regen is alles weer kurkdroog. De zwaluwen zijn hier al op 15 april aangekomen. Verder een fijne koningsdag en hopelijk nog een beetje zonneschijn vandaag.
Groetjes,
Tina
Hallo Tina,
Ja, pas met dit soort weersomstandigheden zie je pas hoeveel verschillen er binnen Nederland zijn, of je op klei of op zand tuiniert, of het vriest in het Noorden of net niet in het Zuiden, etc., etc.
Ik ben jaloers! Wij houden de lucht ook altijd al in de gaten vanaf half april maar we hebben er hier echt nog geeneen gezien. Maar ze komen er dus blijkbaar wel aan, ik verheug me er nu al op!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Wees niet bang dat je opgegeven wordt voor het programma ‘Mijn leven in puin’ want iedereen weet : waar gehakt wordt vallen spaanders! Haha!
Mooi groot zijn jouw pepers op de foto. Van mij zijn nog erg klein. Van mijn zus in SME zijn alle peperplantjes vakkundig door de kotkoti’s die in de bodem leven (vertaald: knippers) bij de grond afgeknipt. Ze moet dus haar pepers voortaan in potten kweken. Jammer dat ze die beestjes niet kan trainen om onkruid bij de grond af te knippen. Het is dan wel lekker warm daar in SME maar elk voordeel heb ook z’n nadeel. Weer ééntje! We lachen ons wel door die koude dagen heen. Bij ons hier in midden-Frankrijk zijn de zwaluwen als sinds een maand terug. Bisous! PS Ik ga mijn pepers ook eens per 3 proberen uit te planten voor de lol.
Hallo Sireen,
:-). Ik heb de pepers wel al in de laatste week van januari gezaaid, dus dat is voor een deel ook de reden dat onze planten al een goed formaat hebben.
Geen idee wat kotkoti’s/knippers zijn, maar elk land en elk klimaat heeft zijn eigen ‘beestjes’, dat is duidelijk :-).
Ik ben benieuwd wat je ervaring wordt bij het uitplanten per 3!
Veel succes met uitplanten!
Diana
Ha Diana,
Ik lees altijd met veel plezier je blog. Je schreef een tijd geleden iets als ‘waarom doe ik dit nog, alles al gedaan, alles al geschreven’. Ja, dat voelt misschien zo voor jou, voor mij als lezer niet. Je deelt steeds op een leuke manier je ervaringen, dat is inspirerend.
Voor nu ook een vraag:
In 2014 en 2015 schreef je over je experiment met de zoete aardappel. In 2015 was een belangrijke vraag: wel of niet de stekken van de knollen afscheuren, zelf laten wortelen en dan poten. Je verwachte dat de planten die je als knol gepoot had (dus geen stekken afgescheurd) een betere opbrengst zouden geven.
Ik heb het resultaat daarvan op je website gezocht maar niet kunnen vinden.
Mijn knollen staan nog op water, zijn prachtig beworteld en hebben gezonde spruiten. Ik zou ze in hun geheel in een pot willen planten en dan ergens in mei naar buiten, zocht daarom even jouw advies van vorig jaar. Als jouw ervaring met in z’n geheel poten goed is, hoop ik dat je me dit kort wilt antwoorden. Anders moet ik zelf misschien hetzelfde experiment doen. (twee planten poten en van één plant de spruiten scheuren).
Groet!
Belia
Hoi Belia,
Misschien heb je ook wat aan mijn ervaring.
Ik heb vorig jaar ook zoete aardappelen gepoot ik had ze allemaal als knol gepoot omdat ik de risico niet wou lopen dat ze het niet goed zouden doen. De oogst was oké, en mijn theorie is dat als ik de scheuten had afgescheurd de oogst niet gelukt was omdat zo een scheut in zn eentje nog veel te veel werk moet doen om een volgroeid plant te worden. Ik moet wel daarbij zeggen dat ze bij ons in de kas in een mand stond en heb ik de vermoedde dat ze af en toe te droog gestaan hebben.
Hallo Nadi,
Dankjewel voor je reactie en het meedenken!
Ik ben het helemaal met je logica eens en zo heb ik het ook ervaren.
grotjes,
Diana
Dank Nadi, met jouw ervaring erbij ga ik ze gewoon poten. Van middag eerst een, in een pot in de kas. Dat een paar dagen aanzien en dan de andere twee. (Uiteindelijk moeten ze wel naar buiten, want m’n kas is te klein voor alles. Maar dat ging vorig jaar (m’n 1e jaar bataten) best goed.)
Diana ook dank!
Belia
Hallo Belia,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb dit jaar zelf geen zoete aardappel gezet (om geen enkele andere reden dan dat ik dit jaar weer wat anders probeer en gewoon geen plaats heb :-).
Maar de opbrengst van de stekken was vorig jaar duidelijk kleiner dan de opbrengst van de hele aardappel in de grond. Als ik ze weer teel ga ik wel het aantal stekken beperken, dus als er op 1 aardappel 4 stekken komen breek ik voor het uitplanten 2 van die stekken weg, in de hoop dat dan alle energie gaat naar het maken van wat grotere aardappelen. Maar voor ons is het dus ook nog maar zo kort dat we ze telen dat we ook nog een beetje zoeken naar de juist manier en vorm. Ik kan in ieder geval iedereen van harte afraden om ze in de vollegrond in de kas te telen, enorm lange uitlopers van makkelijk 6 meter lang, heel veel stengels en blad maar slechts weinig en kleine aardappelen.
Mijn beste ervaring is tot nu toe met een hele aardappel in een grote pot buiten in de zon.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana
Zeker, dank!
Hallo Diana,
Daar gaan de plannen voor het voorjaar, met dit weer verschuift het meer naar de zomer denk ik.
In de kas heb ik wat maatregelen getroffen. Al het plastiek materiaal ligt nu als verschillende tentjes over de planten en gisteren zag ik dat de jonge planten zich daarbij goed voelen.
Ze zijn zelfs gegroeid.
Maar goed dat ik het plastiek bewaar voor noodgevallen en niet bij de vuilnis terecht is gekomen.
Over plastiek gesproken er zijn zoveel verschillende maten en soorten, met lucht kussentjes, met handvaten, open geknipte transparante zak, verpakkingsmateriaal van internet bestellingen enz enz enz……..
Maar het werk en kost niets.
Gisteren de eerste weeuwen bloemkool geoogst.
Gelukkig net op tijd verstopte slak was al bezig geweest, gelukkig niet zo erg dan bij jou.
Alleen van de overige 3 in de kas heb ik er 2 die niet bepaald een goede voorbereiding treffen qua bladeren om een kool te vormen het lijkt erop dat het alleen blad blijft.
Heb jij dat ook wel eens gehad en weet je waarom dit gebeurd of is het gewoon vette pech.
Er is ook een groot verschil tussen de kolen in de kas en de kolen die buiten overwintert hebben.
Die buiten staan zijn minder groot en vormen een kleinere bloemkool.
Ja die in de kas worden natuurlijk extra verwent door de warmte, misschien is de smaak ook anders.
Tot beter weer haha
Groet D’s
Hallo D’s,
Ja, alles schuift duidelijk op. Elke keer als we plannen hebben om iets te zaaien of uit te planten kijken we naar het weer en schuiven we het maar weer een weekje op.
Ik heb ook 1 bloemkoolplant die duidelijk kleiner blijft, weinig blad, lager en nog lang niet toe aan het maken van een kooltje. Ik denk altijd maar dat het pech is, gewoon een slechte start, matige wortels, achterblijvertje. En met wat extra voeding kan het misschien nog wat worden, maar ik heb daar geen tijd voor. Alles wat nu is begonnen met het maken van een kool mag blijven, maar over zo’n 3 weken willen we echt alle tomaten, etc. in de kas hebben uitgeplant en dan moet er gewoon uit wat dan nog niets heeft gefabriceerd :-).
Ik ben benieuwd wat je van de smaak vindt van de bloemkooltjes uit de kas. Wij vinden ze heerlijk. Ik kan je adviseren om ze niet veel langer dan 5 minuten te koken, ze zijn echt in een paar minuten gaar en vallen dan ook snel uit elkaar en dat is zonde. Ook altijd bijzonder dat ze niet crèmekleurig zijn maar wit met vooral veel lentegroen. Ik verheug me er nu al op, ik hoop dat jij ze net zo lekker vindt als wij!
Diana
Goedemorgen Diana en beste lezers,
Sinds het begin van dit jaar heb ik Diana’s mooie moestuin gevonden, je schrijf het niet alleen op een leuke manier maar je verhalen en reacties zijn spontaan en dat zegt veel over jou. Ook veel lezers hebben goede tips en daar maken we allemaal gebruik van, toch. Begin dit jaar ben ik begonnen met de moestuin van mijn dochter te onderhouden, wegens zwangerschap was de moestuin erbij ingeschoten, maar het is zo’n mooi plekje dat ik er alles aan probeer te doen om het weer op te bouwen. Ik hoef jullie niet te vertellen wat er allemaal groeit en bloeit in een verwaarloosde tuin. Nu weer een beetje overzicht in de chaos, bakken gemaakt en tijdens de landelijke compostdag veel zakken compost geschept en dit naar de tuin gebracht om vervolgens samen met onze eigen compost te mengen in de nieuw aangelegde bakken. Nu ik jouw stukje lees over het slechte weer ben ik blij dat de grond in de bakken 20 cm hoger ligt dan het gemiddelde niveau in de tuin. Er moet nog heel veel gebeuren maar ik heb veel aardbeien kunnen redden en een opnieuw uitgeplant, zo ook de uitlopers van de (zomer)frambozen voorzichtig los gewrikt en terug geplant waar zo horen. Inmiddels staan de aardappels op heuvels en heb ik e.e.a. gezaaid onder glas. Thuis in mijn (warme) praktijk staan de potjes met tomaten, komkommers, paprika’s en afrikaantjes te wachten totdat deze naar buiten kunnen. We willen graag biologisch tuinieren. Ik heb mij verdiept in het tuinnieren en heb regelmatig groene vingers haha, nu maar hopen dat het weer wat gaat worden. Ik haal veel informatie weg van jouw website en deze komt in google ook regelmatig bovendrijven als je bepaalde woord(en) in typt . Dus ook ik maak dankbaar gebruik van jouw expertise Diana. Ik wens jullie allemaal een mooi moestuinseizoen…
groet Wim Overduin
Hallo Wim,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wij hebben naast onze moestuin ook nog 80 vierkante meter met 14 verhoogde bakken. En dat is nu inderdaad echt heel fijn, ik ben voor wat daar in staat (schorseneren, kruiden, knoflook, sjalotten, etc.) niet zo bang, maar de aardappelen staan in het andere stuk tuin, en dus in de volle klei. Vorig jaar hadden we wel een periode middenin de zomer dat het 6 weken lang behoorlijk droog was en toen heb ik de verhoogde bakken ook wel eens vervloekt….. 3 keer per wek ruim 20 gieters water geven (naast het water geven in de kas en al het andere dat moet worden gedaan) was ook niet fijn. Oftewel; boeren en tuinders, altijd klagen :-).
Ik hoop dat je een mooi tuinjaar krijgt, en je dochter en kleinkind misschien ook mee kunnen genieten van de tuin en de oogst!
Diana
De gierzwaluwen zijn er al hoor! Helaas nog niet in hele grote aantallen. Was vorige week, toen ik even in Madrid was, wel anders (hoewel het daar ook 1 dag hagelde.. :-()
Hallo Monique,
Wrijf het er maar in, in Madrid, en dan zitten wij hier, met kachel aan, alsof Sinterklaas zo binnen kan komen vallen :-).
Ik kijk uit naar de zwaluwen, misschien als na het weekend de temperaturen toch ook eindelijk lijken te stijgen.
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Bah, bah en nog eens bah! Vorig jaar waren we hard bezig op de tuin met Koningsdag, in het zonnetje. Nu durf ik niet naar buiten!
Gisteren middag even op de tuin geweest en de paprika’s die al zijn uitgeprint in de kas water gegeven. Ook zag ik bij een aantal aardappels dat ze al boven komen piepen.. ik hoop zo dat het goed gaat! Hopelijk komende week de tomaten verhuizen naar de kas. Pepers mogen nog heel even warm thuis iets groter worden.
Vandaag maar een worteltaart gebakken om toch maar in de sfeer te blijven
Fijne Koningsdag allen!
Hoi Zuhal,
Wij zijn al een paar dagen niet op de tuin geweest, veel te koud, te nat en noem maar op. Nee, leuk is het niet, maar het einde is in zicht, in ieder geval wordt de temperatuur al beter, daar zijn we al blij mee.
Gefeliciteerd met je aardappelen!! Wij vrezen voor onze aardappelen, maar wie weet, misschien valt het hier dan ook nog mee. Wij gaan morgenmiddag kijken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana
Ik heb nu drie jaar een kas op mijn volkstuin en ik heb heel weinig tomaten vanaf die tijd. Nu kreeg ik te horen dat het komt omdat ik de paprika en de komkommer ook in die kas zet, maar nu lees ik bij jou dat je de paprika rustig bij de tomaten zet. Hoe zit het nu? Alvast dank je wel voor je antwioord , ik geniet van deze site.
Corrie
Hallo Corrie,
Wij planten al ruim 20 jaar paprika’s, pepers, aubergines en tomaten direct naast elkaar in de kas, nog nooit iets van gemerkt. Komkommers staan hier ook gewoon in de kas bij tomaten, etc., maar komkommers zijn wel heel gevoelig voor meeldauw, als de komkommerplanten ziek worden begin ik wel met het verwijderen van blad en desnoods moet de hele plant weg, als ze dreigt andere planten aan te steken.
Waarom je tomaten zo weinig opbrengst geven is moeilijk te zeggen, maar het ligt zeker niet aan het planten van pepers, etc. ernaast. het kan iets met voeding te maken hebben, of gewoon slechte rassen, of met dieven of tikken, of misschien is de luchtvochtigheid in je kas zo hoog dat het stuifmeel klontert en de bloemen niet bevrucht worden.
Ik hoop dat je in deze mogelijkheden iets herkent waardoor je de goede richting vindt om een nieuwe matige oogst te voorkomen!!
Diana
Geweldig geschreven Diana.
Hallo Simone,
Dankjewel, als je maar wat opgefleurd bent :-).
En we kunnen met goede moed naar de toekomst kijken, er schijnt echt beter weer aan te komen :-).
groetjes,
Diana
Nu jij dit schrijft ga ik me ook zorgen maken over mijn aardappels, want die liggen in diezelfde Spijkenisser klei. Ik heb geen plassen water in mijn tuin, maar op welke diepte denk je dat aardappels nu aan het verdrinken zijn? Of bedoel je echt de planten boven de grond?
Verder zijn hier ook wel wat heel prille zaailingen, vooral van de bloemenplantjes, gesneuveld door de hagel, maar (effe afkloppen) het lijkt toch wel mee te vallen. Paar deukjes in de aardbeiplantjes maar de bloemetjes zitten er nog aan, wat geknakte blaadjes bij de sla en rucola en een onthoofde doperwt maar verder staat het allemaal nog.
Hallo Hanneke,
Jammer! Als je met een grondboor of aardappelpootstok een gat maakt in de grond kun je zien of en hoeveel water er in dat gat komt staan. En zo nat is het dan. Aardappelplanten kunnen wat beter tegen zoveel water dan alleen een pootaardappel, ook niet te veel en te lang natuurlijk, maar vooral de pootaardappel gaat rotten als ze langer dan een ruime dag in het water ligt (mijn vader, ondertussen 80 jaar en zijn leven lang een tuin gehad) noemt het ‘waterrot’).
Ik hoop dat het meevalt!! Wij gaan morgenmiddag eens kijken op de tuin hoe alles er bij staat en ligt.
groetjes,
Diana
Weeral mooi om te lezen. Zeker voor een beginner zoals ik. Toch vraag ik me af of je met een rij en plant afstand van 50cm nog bij je tomatenplanten kan om ze te verzorgen als ze groot worden. Zelf heb ik een nieuwe stevige tunnelserre van 6 op 3 meter met een vertikale zijwand van 150 cm. Ik dacht van de chilli’s en pepers tegen de beide lange wanden te zetten en de tomaten links en rechts van het middenpad, dat 90 cm breed is, omdat het daar 2.5 meter hoog is.
Als ik jouw stelling volg kan ik dan 24 tomaten en 24 pepers of chili’s ik de tunnel zetten.
Graag jouw visie over de indeling.
Groeten uit het ook kille en natte België
Dag Ron,
Ja hoor, met deze afstanden kun je nog dieven, tikken en al wat er nog meer bij komt kijken om je gewassen goed te verzorgen. En als je dan ook nog eens de pepers en paprika’s per 3 plant kan je er extra veel in kwijt
Veel plezier met de nieuwe tunnelserre!
Groet,
Zuhal
Hallo Ron,
Nou, ik wel, maar het is wel echt de minimale plantafstand hoor. En een goede bemesting helpt ook. Vroeger zetten we planten op 60 x 40 centimeter en dat is wel veel comfortabeler. Toe wat teveel gezaaid en toen werd het 55 x 40 centimeter, en nu dus weer teveel gezaaid en 50 x 40 centimeter, en dat doen we nu ondertussen al een jaar of 5, en dit past net. Dus mocht je meer ruimte hebben en/of minder hebberig zijn qua aantallen soorten, rassen en planten, houd het vooral iets ruimer. Dit is voor ons krap aan maar het kan net 🙂
Onze kas is ook 6 x 3 meter, dus zou je er hetzelfde aantal planten in kwijt kunnen (moet ik erbij zeggen dat we in deze kas dit jaar geen komkommer, geen planttafel, geen basilicum, etc. hebben dit jaar, hier in deze kas alleen tomaten, paprika’s en pepers, ons middenpad is 40 centimeter breed en loop van ingang tot een meter van het einde van de kas.
Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt (maar bedenk dat iets ruim altijd mag :-)!
Diana
Hey Diana,
nog eventjes over de pompoenen die we aan het opkweken zijn, ze zijn nu beiden ontkiemt en groeien goed. Na ijsheiligen gaan ze naar buiten (hopen we..als het dan onderhand eens warm wordt!). Moeten we nog extra koemest geven als we ze in de grond zetten of is vloeibare mest beter?
Hallo Mark en Marion,
Pompoenen zijn grote planten met veel bloemen en grote vruchten; en daarom slokoppen. Wij geven ze in het begin vooral stikstofrijke mest als (iets waar bloedmeel in zit), zodat de plant flink kan groeien. En later geven we wat kali voor de ontwikkeling van bloem en vrucht.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb tomatenplanten staan in de (koude) kas dichtbij het glas.
Om koude nachten te “compenseren ” heb ik nu noppenfolie staan tussen het glas en die planten.
Hallo Wout,
Dankjewel voor de tip!
Ja, hebben we ook wel eens geprobeerd, scheelde hier zeker ook wel 2 of 3 graden.
groetjes,
Diana
Leuke tip van die labels gemaakt van oude lamellen! Zelf spaar ik hiervoor zomers ijslollystokjes. Even afspoelen en drogen dan kun je er gewoon met balpen op schrijven.
Hallo Marlene,
Ook handig! Ik hoor ook wel eens over repen geknipt uit yoghurtbekers.
En zo vergaat het de hobbytuinder; alles wat we gebruiken en weggegooid wordt bekijken we altijd nog heel even met tuinogen; kan het nog iets betekenen op de tuin, bij het zaaien, etc. :-)!
groetjes,
Diana
Ook hier in België is het koud, ik heb de laatste week zo goed als niks gedaan behalve alle zaailingen in leven gehouden.. In België wordt het warmer vanaf volgende week, hopelijk bij jullie ook! Ik plan dan ook om de tomaten volgende week in de kas te planten…
Hallo Lotte,
Ja, ook hier lijkt de temperatuur (langzaam maar gestaag) te gaan stijgen vanaf het weekend.
En wij gaan het weekend ook weer verder met het uitplanten van alle zaailingen in de kas.
groetjes en veel plezier met alle zaailingen!
Diana
Ik heb zo het idee dat die aanbevolen plantafstanden meestal nogal overdreven zijn. Als je hier met een krabber tussenkan om het onkruid wat weg te doen en bovendien de planten makkelijk kan oogsten is dit voor mij voldoende.
Als boeren hun veld beplanten/bezaaien dan heb ik de indruk dat die meestal ook redelijk dicht staan tov elkaar zeker bij kolen want die bladeren groeien mooi in mekaar. Dat is natuurlijk wel voor een maximale opbrengst denk ik dan maar uiteindelijk hebben die meestal mooi grote groenten dus…
Hier in Belgie waren het kleine hagelbolletjes en op het eerste zicht geen schade bij mij, wel idd veel water maar dit ging goed door mijn harde grond blijkbaar dus ook daar geen probleem. Ik moet wel zeggen dat ik mijn grond goed losgestoken had voordien en dat ik redelijk hoog gelegen grond heb. Veel succes aan degene die toch schade hebben 😉
Hi Joris,
Voor de meeste gewassen kan dat misschien best prima werken maar voor de vruchtgewassen als tomaten en paprika’s/ pepers lijkt me een schoffel lengte ertussen niet heel handig. Je moet tenslotte kunnen opwinden, dieven, tikken, toppen etc
Tenzij je deze gewoon op 1 rij hebt staan en er geen gewassen voor of achter hebt staan?
En een harde grond? Dat lijkt mij nou niet de ideale grond om water/meststoffen goed op te kunnen laten nemen? Harde grond betekent meestal dat je zo alle voedingsstoffen wegspoelen… maar ik kan je ook verkeerd begrepen hebben.
Groet
Zuhal
Mja, het meeste “overtollige” water spoelt dus weg naar lager gelegen delen 🙂 dat is wat ik bedoel. Maar ik schoffel regelmatig mijn grond op zodoende dat deze het eerste vocht wel goed opneemt en er toch water in de bodem gaat. Tot hiertoe werkt dat perfect.
Maar op zich is het idd slechter dan goed doorlatende grond zoals je zelf zegt.
Een schoffel breed bedoel ik nu ook weer niet, maar als ze schrijven 50cm en ik neem dan meestal 40cm of in die buurt dat maakt in mijn ogen zeer weinig uit zolang je overal vanaf de zijkanten er min of meer deftig aankunt. 20cm of minder zal idd te moeilijk worden, ze mogen ook niet in mekaar groeien hé 😉
Dag Diana en hallo allemaal,
Howel wij heel mooi weer hebben gehad in Frankrijk met Koningsdag ben ik een beetje ( nouja, beetje?) aangestoken door dat tuinieren in kassen en heb ik, ondanks een enorme moestuin, spontaan op Koningsdag een nieuwe tunnelserre besteld van 16m2. Dat wordt wat! Ik kan binnenkort helemaal uit mijn bol gaan, qua tuinieren, dus. Ik denk dat ik erook een ligstoel met een dekentje in ga doen om te relaxen want ik ben nu al zo graag in mijn ene tunnelserre tussen de plantjes. Het is goed om veel tegen de plantjes te praten; zij groeien beter en het helpt mijn ‘winterdepressie’ te vergeten. Ook zoen ik graag bloesemknoppen. Dat is heel lekker en ik denk echt dat het betere vruchten geeft.
Als ik niet op Diana’s mooie moestuin ben lig ik in mijn kas. Doeiiiiiiiiiiiii.
Hallo Sireen,
Gefeliciteerd!! En wat een mooi moment, je kunt de serre heel mooi nog gebruiken dit jaar.
Bloesems zoenen heb ik nog nooit geprobeerd, maar als het helpt geef ik het een kans. Ze ruiken lekker, dat helpt in ieder geval wel al een beetje, bij bloemen van tomaten ga ik er niet aan beginnen :-).
Veel plezier met je nieuwe aanschaf en het plaatsen en inrichten ervan!
Diana
Beste Diana, we kennen elkaar niet maar ik wil je toch eens toe juichen over je aangename, transparante en zeer begrijpelijke manier waarop je niet alleen met mij maar velen met mij, je wijsheid deelt over moes/tuinieren TOP.. echt TOP!!
Ik tuinier op strobalen en dat brengt ook met dit slechte weer bijzondere verrassingen met zich mee.. MAAR.. de nacht- en ook de dagtemperatuur loopt op de komende weken Hoopvol gaan we gewoon een later seizoen tegemoet waar we nog heerlijk al onze inzet gaan oogsten.. nogmaals mede dankzij jou wijsheden.
Hiervoor mijn oprechte dank#lieve groet van Marjon
Hallo Marjon,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Tuinier je voor het eerst op strobalen of heb je dat al eerder gedaan? Ik heb het een jaar of 2 of 3 geleden eens gedaan maar hier was het geen succes (uiteindelijk groeide het dan nog wel een beetje bovenop maar zeker niet aan de zijkanten, en bovenop groeide het maar daar hield alles dan wel mee op – ondanks dat ik heb gevoed zoals het werd beschreven en het zoveel mogelijk goed nat heb gemaakt om de compostering op gang te brengen).
Ik ben benieuwd hoe het tuinieren op strobalen jou bevalt of gaat bevallen!
Diana
Hey Diana,
Eerst: geweldige blog en bedankt voor alle tips!
Ik heb ook een vraagje. Als je paprika’s per drie in een pot zet, hoe groot moet die dan zijn?
Hallo Toon,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Als ik pepers in pot houd gebruik ik er een 15 liter pot voor, hier staan die potten in de kas. Als ik een pot buiten houd kan ik ook wel met een 10 tot 12 liter pot vooruit (zeg maar emmerformaat maar dan bij voorkeur iets breder). En daar passen 3 peperplanten in, bij voorkeur iets uit elkaar geplant.
Er zijn 2 uitzonderingen; kleine annuums zoals Aurora, Masquerade, etc. kunnen een nog wel kleinere pot hebben want de planten worden niet groter dan 30 centimeter, en de grote baccatums zoals de meeste Aji’s, Lemon Drop, etc. hebben juist een grotere pot nodig omdat het grote struiken worden.
groetjes,
Diana
Na volgende week kans op temperaturen die boven de 20 graden uit kunnen gaan komen volgens weeronline!!!!
Hallo Mark en Marion,
Ja, ik zag het, nog niet te vroeg juichen maar ik verheug me al op de 15 graden overdag en 7 in de nacht die ons de komende dagen wordt beloofd :-)!
groetjes,
Diana
Help, mijn gekiemde bonen zijn aan te schimmelen!
Hier nog niks in de tuin kunnen zetten, want klei en veel te nat en koud. Had verwacht begin deze week de bonen te kunnen zaaien, maar niet gelukt. Had ze in mijn optimisme wel alvast laten kiemen, maar ontdek net dat ze flink aan t schimmelen zijn. Wat te doen? De goeie er uit zoeken, of maar beter helemaal opnieuw beginnen?
Of heeft t geen zin meer om tuinbonen, capucijners, etc te zetten, zoveel later dan gebruikelijk? Dat zou echt balen zijn!
Hallo Renee,
Ook hier nog erg nat en koud op onze klei hoor, maar er gaat beter weer aankomen, eindelijk.
Ik weet niet hoe erg de schimmel is, misschien is er nog iets te redden, maar alleen jij en de tijd kunnen dat bedenken. Zorg er in ieder geval voor dat wat je nu nog hebt in zo los mogelijke grond staat en lekker warm en ook zeker niet te nat.
Bonen willen eigenlijk na half mei worden gezaaid, tuinbonen, erwten en kapucijners zijn echt andere groenten en willen koel worden gezaaid. Voor tuinbonen is het al wel echt heel laat, hadden officieel voor begin april moeten worden gezaaid. Maar de grond is nog koud, wie weet, ik zou het zelf wel durven zaaien mits het niet heel dure zaden of een bijzonder ras is. En zelf ga ik vandaag nog wat doperwten en kapucijners zaaien, dat kan officieel tot eind april dus dat is nog net op tijd :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik wil je niet de ogen uitsteken, maar bij ons broeden de ooievaars in onze achtertuin! Een fantastisch gezicht, maar met dit natte weer brengt dit ook zorgen met zich mee, want : zullen de pas uitgekomen jongen het wel redden met dit natte weer of gaan ze allemaal dood? De ouders zorgen wel dat ze niet koud worden, maar de nattigheid is moeilijker te weren uit het nest. Zorgen, zorgen, maar toch ook genieten.
Even een vraagje over de paprika’s. Ik schreef vorige keer al dat ze het zo goed doen. Nu wil ik ze ook eens per drie gaan planten, maar dan in potten. Mijn kas is namelijk helemaal bestraat. Welke maat pot zou jij aanbevelen? Of kan ik ze in potten toch beter apart zetten?
Bedankt weer!
Groetjes,
Karin
Hallo Karin,
Ja, wrijf het er maar in :-).
Gelukkig gaat het weer nu wel echt veel beter worden, droger en warmer.
Ik hoop dat de jongen goed gaan groeien en sterk worden in de komende dagen/weken!
Toevallig vroeg Toon hier zojuist hetzelfde, ik kopieer even het antwoord dat ik hem gaf:
Als ik pepers in pot houd gebruik ik er een 15 liter pot voor, hier staan die potten in de kas. Als ik een pot buiten houd kan ik ook een 10 tot 12 liter pot gebruiken (zeg maar emmerformaat maar dan bij voorkeur iets breder). En daar passen 3 peperplanten in, bij voorkeur iets uit elkaar geplant.
Er zijn 2 uitzonderingen; kleine annuums zoals Aurora, Masquerade, etc. kunnen een nog wel kleinere pot hebben want de planten worden niet groter dan 30 centimeter, en de grote baccatums zoals de meeste Aji’s, Lemon Drop, etc. hebben juist een grotere pot nodig omdat het grote struiken worden.
groetjes en succes ermee, ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden, pepers per 3, en hoop dat je het later nog eens wilt laten weten!!
Diana
Hoi Diana,
Leuk dat je de tomaten en pepers al kunt planten maar ze zijn bij jou natuurlijk afgehard. Had ik misschien ook moeten doen. Hier staan ze nog in de vensterbank en ik denk als ik ze nu zou planten ze een aardige shock zouden krijgen van het weer. ondertussen is er echt geen ruimte meer dus volgende week met mooier weer moeten ze maar naar de kas! ☺de pepers en aubergines barsten zowat uit hun potjes. Maar het eind van dit slechte weer is in zicht!
Ik heb eigenlijk een vraagje over de tomatillo zaadjes die ik bij jou besteld heb. Ik las net op je informatie pagina van de tomatillo dat ze paars of groen kunnen zijn. Ik was eigenlijk benieuwd welke kleur je verkochte? Of word dat een verassing? 🙂 ook leuk…
Hallo Nadi,
Ja, wees wel voorzichtig met het overbrengen van de zaailingen van huis naar de kas. Voor de kou, maar vergeet ook de zon niet; ik heb planten met al het blad in een dag zien verbranden bij de overgang van het relatief donkere huis naar het vergrootglas dat een kas soms kan zijn. Ik zeg altijd; overbrengen bij gematigd weer (niet te koud, niet te warm, wolkje, zonnetje, zodat ze langzaam kunnen wennen aan kou, hitte, felle zon en koude nachten.
Over je vraag: ik had dit keer de groene tomatillo’s. Ik heb paarse gehad (met de naam Vallisto) maar die kwam op een gegeven moment terug in paars en groen, duidelijk gekruist, dus ik moet nodig eens op zoek naar nieuwe paarse tomatillo-zaden 🙂
groetjes,
Diana
Dankjewel voor je advies. Ik zal voorzichtig doen met het overbrengen naar de kas. Ik focus inderdaad altijd op de kou maar verbranding is natuurlijk ook mogelijk. Misschien laat ik ze even wennen in de tunnelkas met groen zeil en dus minder felle zon ipv van onze glazen kas.
En fijn nu weet ik dat de tomatillos groen zijn en wacht ik niet op paarse vruchten haha. Ze groeien trouwens ook ongelooflijk snel, ze zijn ook allemaal binnen 5 dagen gekiemd. Ook de tomaten die ik bij jou besteld heb zijn allemaal gekiemd! Ik had extra gezaaid voor de zekerheid en nu heb ik 40 tomaten plantjes. Maar sinds dit jaar onverwachts een extra kas dus dat komt goed 🙂
Groetjes,
Ps. Veel plezier met het aankomende goede weer!
Hallo Nadi,
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
En gefeliciteerd met je kas!!
En wat een mooi moment, je kunt er gelijk deze hele zomer al flink in telen (en uit oogsten :-)).
Ik zou de tomatillo’s niet in de kas zetten, heb ik een jaar of tien geleden eens een jaar gedaan; het werden planten van 2 meter hoog met enorm veel blad en bloemen maar niet meer vruchten dan in de buitenteelt.
groetjes en veel plezier en succes met het plaatsen en inrichten van de kas!!
Diana
Bij mij waren de zaailingen zelfs binnen in huis voor de vensterbank al uitgedroogd/verbrand denk ik. Is eerste jaar dat ik dit doe en ben er nog niet zo goed in denk ik 😀
Ik dacht dan bij mezelf, oei die hebben te weinig water gekregen en begon ze dan maar regelmatiger te gieten omdat het blad was bruin verschroeid, was dit dus een slecht idee want eigenlijk stonden ze veel te nat met vergeling van blad tot gevolg. Uiteindelijk +-1 week geleden alle plantjes naar de kas verhuisd en daar een week snachts onder vliesdoek de plantjes laten wennen aan de kas. Deze vrijdag alles uitgepland en op het eerste zicht is er toch geen ééntje dood gegaan, of ze ook zo mooi en groot gaan worden als de aangekochte exemplaren dat zal de tijd uitwijzen denk ik.
Diana,
met het mooie weer op komst, zou het mogen om bonen nu reeds te zaaien vandaag? ik weet dat het ideaal is half mei maar aangezien ze toch een hele week droger en zonnig weer geven mits enkele buitjes die mogelijk zijn hier in België kan het misschien nu al en kan de niet uitgekomen exemplaren later met een tweede poging zaaien.
Mijn knolselders komen ook reeds uit met 2 blaadjes komen ze boven piepen, is dit “normaal” dat dit zo traag gaat, we zijn nu begin mei en heb ze gezaaid in potjes in de kas, maar wanneer gaan ze eindelijk groot genoeg zijn om buiten te kunnen zetten?
Nog tot slot even mijn beklag doen over de slakken, wat zijn dit toch irritante beesten, ik heb bijna heel mijn moestuin vol met blauwe korrels gestrooid (echt geen zicht) en toch slagen die beestjes erin om onder de vliesdoek alle kolen kaal te vreten 🙁 heb dit pas gisteren ontdekt omdat ik de vliesdoek verwijdert heb tegen de koude. Ik heb elk jaar dit probleem omdat ik links en rechts met weideland zit waar ze waarschijnlijk met miljoenen zich liggen te verschuilen :p ik word er soms wel een beetje moedeloos van maargoed we blijven de strijd aangaan :p
Hallo Joris,
Het blijft een beetje een hachelijke onderneming om al bonen te zaaien, het weer mag dan warmer worden, maar de grond is nog zo koud. Ik ga zelf ook bonen zaaien deze week maar dat zijn nog oude zaden van vorig jaar, mijn meest speciale rassen ga ik pas over een week of 2 tot 3 voorzaaien, om te voorkomen dat de zaailingen een terugslag krijgen na het uitplanten in de volle grond. En de zaailingen die ik hoop te hebben van de zaden die ik nu ga zaaien, ga ik in een verhoogde bak zetten, die grond is altijd weer een graad of 2 tot 3 warmer dan de volle grond.
Knolselderij en bleekselderij kiemt heel langzaam en aan de (mini)zaden kun je al zien dat de zaailingen ook heel klein zijn na het kiemen. Maar als ze eenmaal zijn gekiemd groeien ze wel sneller hoor, niet heel snel maar wel gestaag. Niet vergeten om, wanneer de zaailingen eenmaal groter zijn, een teveel aan zaailingen weg te halen zodat je één zaailing per potje houdt (als je er meer bij elkaar laat staan krijg je kleine bolletjes knolselderij in plaats van één mooie grote knolselder.
Over slakken; ik ken geen blauwe slakken maar het klinkt heel giftig. Besef je dat alle dieren die de dode slakken eten ook ziek worden en/of dood gaan? Dus heel jammer voor alle nuttige dieren in je tuin, en je kunt nooit winnen van slakken, alleen als je een goed evenwicht hebt in je tuin kun je ze de baas (omdat lijsters, kikkers, egels, etc. veel meer slakken eten dan dat wij kunnen verdelgen met welke korrel dan ook). Maar die help je met giftige korrels allemaal om zeep, jammer voor de slakken, jammer voor de dieren die slakken eten en jammer voor je tuin en dus jammer voor jou. Wij geven alleen in het voorjaar slakkenkorrels en dan alleen bij de soorten die heel graag of snel door slakken worden opgevreten, en dan geven we Escargo, biologische slakkenkorrels die alleen dieren met een kopklier doden = slakken, en bij normaal gebruik de andere = nuttige dieren sparen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Zoals velen geniet ik van je site, heerlijk om te lezen (hoewel de nieuwsbrief maar niet in mn mailbox wil landen…). Net als jij kan ik niet wachten op stabiel weer en vooral de IJsheiligen. Nu lijke het de komende twee weken prima lenteweer te worden (eindelijk!!) en vroeg ik me af of ik de boontjes nu al in de koude grond kan leggen, ze kiemen dan eigenlijk een week “te vroeg” …of is het echt beter te wachten tot over twee weken?
Grs Chistian
Hallo Christian,
Ik durf niet te zeggen waarom je je niet kunt abonneren op de berichtenmail, ik zie je naam en mailadres in ieder geval niet in de lijst staan.
Wil je je nog een keer even aanmelden, dan kan ik zien of het gelukt is of niet en dan kunnen we bedenken wat er mis gaat (misschien komt de bevestigingsmail, waarin je dus nog op een link moet klikken om te bevestigen, wel in je spambox terecht of zo). Ik hoop dat als je het nog een keer probeert, het wel lukt!
Het wordt inderdaad mooi weer, maar bedenk dat de grond echt nog heel koud is. Ik ga zelf deze week bonen zaaien maar ik ga ze dan voorzaaien, zodat de grond nog zeker 2 weken de tijd heeft om op te warmen voor de bonen de grond in gaan. Ik ga ze in de kas voorzaaien, maar in huis kan ook, en ook buiten in een bak met een luchtig/zanderig potgrond is prima, dat warmt al veel meer op dan de grote massa volle grond die echt nog niet veel warmer is dan een graad of 7.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik ben geen techneut, maar zojuist via 2 verschillende email adressen (gmail en ziggo) getracht me aan te melden op je nieuwsbrief… Er staat keurig dat er een mail verzonden is ter bevestiging, maar nergens -ook niet in de spamboxen- kan ik iets vinden… Ik snap er niets van
Hebben meet ipad gebruikers hier wellicht last van?
Grs christian
Hallo Christian,
Gelijk even in de lijst gekeken en ik zie dat je met je gmail hebt bevestigd rond 19 uur gisteravond, kan dat kloppen? En betekent dat het nu dan ook is gelukt en je een definitieve bevestiging hebt gekregen? Ik weet daar ook allemaal niks van hoor, het programma zorgt zelf voor het versturen van die mails, ik hoef alleen maar op 1 knop te klikken om iedereen te berichten dat ik een nieuw tuindagboek heb geschreven.
Maar volgens mij moet het nu zijn gelukt. Er zijn ondertussen wel een paar honderd mensen die zich hebben aangemeld en dat lijkt bijna altijd goed te gaan.
Laat je het nog even weten? Dan kan ik eventueel je aanmelding met ziggomailadres weggooien of je daar nogmaals een bevestigingsmail van sturen.
groetjes,
Diana
gisteravond heb ik nog niets ontvangen, maar vanochtend… zowel op ziggo als gmail!! dus…. volgens mij is het nu gelukt! 🙂
Hallo Christian,
Fijn!! Het feit dat je nog niets had ontvangen komt ook omdat er voor het versturen van het tuindagboek elke minuut 1 mail wordt verstuurd (en ondertussen hebben zich al heel veel mensen aangemeld, daar gaat meer dan 24 uur overheen voor alle mails automatisch zijn verstuurd), en pas dan/daarna worden de andere taken uitgevoerd. Deze manier zorgt ervoor dat de website en de mails niet vastlopen.
groetjes,
Diana