Helaas

Tomaat slecht kas 3 2015Ik ben er klaar mee. Ik heb 4 weken gewacht (misschien te lang) of de tomatenplanten nog iets wilden gaan doen. Ga groeien of ga dood. Maar ze doen het allebei niet, en dan wacht je soms te lang, in de hoop dat de planten door dat wat ze mankeren heen groeien.

Maar er komt ook een tijd dat het me gaat irriteren, elke keer de kas in komen en van die zielige planten zien waar ik over moet verzinnen wat ze toch mankeren. En ze maar weer water geven, of juist niet. Ze opbinden, al valt er eigenlijk niks op te binden. Onder het stro zoeken naar pissebedden, wat misschien is dat het euvel.

Nog steeds geen idee wat het euvel is. Warmte, teveel kali, te koud geweest, het stro, beestjes. Ik ben uit verzonnen. En weet dus ook geen remedie. En mijn geduld is op. De planten gaan niet dood maar zijn ook geen centimeter gegroeid ten opzichte van 4 weken geleden (op de foto zie je een peperplant in pot die groter is dan de tomaat die ervoor staat).

Morgen gaan de zieke planten eruit. En dus ga ik vandaag nieuwe tomatenplanten zaaien. Kan dat dan nog? Nee, eigenlijk niet, het is te laat om nog tomaten te zaaien. Maar dit is ook niks. En helemaal niks is ook niks. Dus met alle (wellicht vergeefse) hoop op een mooie zomer en lange zonnige herfst ga ik gewoon weer zaaien. Wellicht tegen beter weten in, ik weet het :-). Maar beter dat dan elke dag met tegenzin de kas in stappen en maar weer eens kijken of er al verbetering is.

Voor alle duidelijkheid; ik treur niet (nou ja, een beetje misschien), ik had me verheugd op de groei van deze tomaten en de vormen en kleuren en smaken van deze rassen. Maar het gaat om ongeveer 30 tot 35 van de 100 planten. Ik heb dus nog 65 tot 70 gezonde planten over waar ik me op ga storten :-). En dan zullen we ook echt geen tomaat tekort komen. Ik zal misschien minder tomatensaus in pot kunnen maken. Maar daar heb ik nog een stuk of 20 potten van vorig jaar van. En een keer minder tomatensoep uit de vriezer. Nou ja, dan wordt het maar soep van wat anders.

En als ik dan toch wat narrig ben door dat gedoe met die tomaten die staan te niksen, dan helpen de duiven me ook niet erg aan een beter humeur.

Kapucijners beschadigd en afgedekt

Het ging zo goed met de kapucijners. Maar gisteren zagen we op 2 plaatsen in de rij dat bladeren en stengels waren geknakt. En dat betekent dat de duiven de kapucijners al lekker gaan vinden. En dus maar snel een net over het hele rek maar planten gedrapeerd. Want de duiven eten de kapucijners op. Maar ik wil best wat kapucijners aan ze afstaan hoor, dat vind ik geen probleem. Het feit dat ze zo lomp en onhandig zijn dat ze de stengels van alle planten kapot maken en knakken met hun gewankel en gefladder vind ik veel erger. Ook irritant dus.

Eerste courgette 6-6-15Is er nog meer dat me irriteert? Nou eigenlijk niet. En dat is dan toch weer een goed teken, want dan gaat de rest van het tuinjaar best voorspoedig. Oh ja, de sla, die wordt tot 6 keer toe nieuw gezaaid en uitgeplant weer opgevreten. Maar daar ben ik na de 5e keer al zo aan gewend dat ik het nauwelijks irritatie kan noemen, meer gewenning en berusting :-). En de andijvie, die schiet, zo klein als ze nu is, al door. Maar dat is eigen schuld, het is ook niet handig van mezelf om andijvie te zaaien vlak voor de langste dag, en ze dan ook nog een plek geven in de volle zon in behoorlijk droge grond – dat is vragen om doorschieten. Dus dat telt niet.

Maar we eten alweer rabarber, een geweldige oogst dit jaar. De prei is zo groot dat we de zaailingen binnen een week of 2 uit gaan planten. De krootjes krijgen al kleine ronde bolletjes. De aardappelen zijn slecht opgekomen, maar wat is opgekomen doet het nu wel goed.

De eerste gezaaide eenjarigen gaan bloeien. We eten morgen spitskool uit eigen kas. De boontjes gaan eindelijk groeien en gaan hun eerste slag om de stokken maken. De stamboontjes zijn goed gekiemd en mogen komende week uitgeplant worden. De courgette- en pompoenplanten doen het meer dan prima, de planten worden al groter, en ook de eerste courgette al gespot, nog heel klein, maar met nog wat mooie zonnige dagen in het verschiet kunnen we haar eind deze week al eten, dat weet ik zeker.

Wat ook heel goed gaat zijn de aardbeien die we vorig jaar als frigo-stekken bij de firma van Duivenvoorde kochten. Prachtige, grote planten met donkergroen blad. En de eerste aardbeien:

Eerste aardbeien

Ze waren lekker! En ze liggen zo lekker droog, op het stro. We zijn erg benieuwd, want we hebben 6 rassen, van allemaal 5 planten. Deze Senga Sengana is de eerste. De Malwina wordt geheid de laatste wat die bloeit zelfs nog niet. Daartussen zitten nog Sonata, Florence, Elianny en Induka. En op een ander, tweedejaars bed staan nog Elsanta, Ostara en Frau Mieze Schindler. Dus als er niet teveel regen gaat vallen in de komende 4 weken hopen we op een extra goede oogst. En dat komt goed uit, want ik zag al 2 leuke recepten voor jam. 1 recept is aardbeienjam met vlierbloesem (en hoe toevallig, ook die gaan nu net bloeien). En het andere recept komt uit de Delicious en klinkt heel bijzonder; met appels (en die heb ik nog in pot van eigen tuin van vorig jaar), met bietjes (ja, bietjes) en pure chocolade. Wil ik ook zeker gaan maken.

Tot slot nog een foto van de eerste Lathyrus die is gaan bloeien:

Lathyrus tingitanusLathyrus tingitanus. Geen odoratus dus, en dat is dan ook haar enige nadeel; dat ze niet zo geweldig lekker ruikt als de Lathyrus odoratus. Maar dat maakt ze goed door haar olijfgroene blad, en de rijke bloei van zachtroze bloemen met een donkerroze adering. Mooi (vind ik)!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Danielle

Hoi Diana, het recept voor de jam komt uit een heel mooi kookboek, Gartine, 4 seizoenen. Een echte aanrader, veel mooie recepten die je kunt maken met groente en fruit uit de moestuin, ik ga er veel uit proberen en ook de jam van biet, aardbei en chocolade staat op het lijstje. En jam van appel, dille en geitenkaas? Ook deze staat op mijn lijstje. Misschien is het boek ook iets voor jou. Succes met de tomaten, hier in het oosten schiet het nog niet echt op met de tuin, erg koud geweest en droog, afgelopen week nog nachtvorst.

Danielle

Herkenbaar ik heb ook meer kookboeken dan tijd om te koken. Misschien is lenen bij de bibliotheek een optie? Doe ik ook vaak, kun je eruit halen wat je zou willen maken.

Jeroen

Hoi Diana,

Jammer om te lezen dat je kwakkeltomaten het toch niet gered hebben. Misschien toch iets onder de leden… Ach, zonder de teleurstellingen geniet je ook minder van de dingen die goed gaan, toch?

Wordt het nog wat met zaaien, denk je? Waarom gebruik je geen stekken? Of zijn de planten allemaal van rassen waar je nog geen gezonde planten van hebt staan?

Fran

Ja heel jammer! Mocht je nog een paar vergeten dieven vinden (al zal dat bij jou niet het geval zijn… Maar heel misschien eentje vergeten..) dan kan je die in een glas water doen en binnen 2 weken hebben ze wortels. Dan heb je nog wat voorsprong. Of wat dieven kweken… 🙂 . bij mij in de kas kwakkelen de tomaten ook, gaat niet zo mooi als verleden jaar.. Succes!

Patricia

Hoi Diana,
Ik wil graag even reageren op Zaden verzamelen in de praktijk, maar kan daar niet vinden hoe ik kan reageren.

In natuurvoedingswinkels kun je doosjes kopen met nieuwe lege theezakjes, om kruidenthee in te doen.
Ik bedenk net dat die ook heel handig zijn om zaden in te bewaren. Ze zijn flink van formaat en zoals je al schrijft, ademend. Paar keer omvouwen, nietje erdoor en klaar.

Groetjes, Patricia

Marco

Ha diana,

Van mij mag het nog weleens een dag goed regenen. Hier op goeree overflakkee heeft het eigenlijk al 3 maanden niet meer doorgeregend. Zelfs afgelopen vrijdagavond met het ‘noodweer’ bleef het beperkt tot enkele druppels. de bonen staan al 3 weken stil…enige wat we eten is sla en sla en sla en tomaten…verder afwachten…(ik heb helaas geen kas, alleen een platte bak)

Gr. Marco

Marco

nog 1 vraag, ik krijg de wortels maar niet boven de grond,. Ik heb een ruggetje gemaakt en daar zaai ik ze op, dek ze af met een dunlaagje grond.. Alleen boven komen ze doen, of ik water geef of niet, afdek met iets…inmiddels heb ik zakje drie al gezaaid. Ligt het aan mij???of bijvoorbeeld de droogte. Marco

Simone

Marco, de worteltjes is een ” probleem ” dit jaar je bent niet de enige al 4 keer gezaaid komt slecht of niet op van alles geprobeerd, andere jaren iheb ik altijd prachtige oogst, dus ligt niet aan jou

Gr. Simone

miep

Wat jammer.
Hier doen de spersiebonen het bijzonder slecht.
Dus proberen vanmiddag in potjes bij te zaaien.
hopelijk komt het nog goed.
andijvie is hier bijna klaar. En ik kan zelf geen sla meer zien.
Gelukkige doen de tomaten hier het ieds beter. Naar een slechte start.
paprika’s blijven super klein. Nog maar 6 blaadjes.
maar we houden de moed er in.
gister heb ik de rabarber er af gehaald en jou recept geprobeerd rabarber moes.
heerlijk. Bedankt
groetjes miep

Daphne

Ik weet niet meer precies waar je woont, maar als het op de één of andere manier te doen is heb ik nog wel een twintigtal tomatenplanten over. Allerlei soorten. Je mag ze zo hebben.

judith

hallo diana

ten eerste mijn felicitaties met je mooie website.
ben sinds maart een groente tuintje begonnen en regelmatig moeten googlen naar informatie, en jouw website komt bijna elke keer bovenaan met zeer goeie informatie.
ik ben er heel blij mee.

ik heb wel nog een vraagje.
mijn aardbeien worden telkens aangevreten.
of half af of volledig weg.
aangezien ik geen beestjes zie, denk ik aan vogels.

heb jij een beter idee dan een net spannen?
ik heb knoflook en ui laten trekken in water en het aftreksel over de planten gespoten, maar dat moet ik dan dagelijks herhalen.
en aangezien de plant nog lang na stinkt, wil ik niet het risico lopen dat de smaak van de aardbeien verslechterd.

ik wil ook geen zeep of chemisch gerei spuiten.

met vriendelijke groetjes

judith pijpers

petro

Hoy Judith wij hadden het zelfde probleem bij ons waren het de muizen muizen klemmen gezet op een stukje van 2 meter 10 muizen gevangen

Margriet

Heerlijk dat het seizoen weer volop in gang is. Het blijft leuk je dagboek te volgen. Hier achter het huis niet zoveel ruimte, maar de aardappels in zakken lijken het goed te doen. Wortels doen het hier ook niet zo goed, maar misschien is de bak daar toch iets te ondiep voor. De stokbonen gaan als een speer en ook de stamboontjes zien er al goed uit. De tomaten- en paprika planten in de kas doen het heel goed. Zo ook de komkommer. Misschien toch de tomatenplanten volgend jaar iets ruimer plaatsen. In mijn enthousiasme toch iets te veel op te weinig ruimte geplant. Maar… ze doen het goed en de eerste bloemen”trosjes” zijn een feit. Ze lijken dit jaar wat minder hoog, maar zeker niet minder stevig als vorig jaar. Maar zoveel als jij er hebt… nee, dat gaat echt niet passen. Zojuist geïnformeerd naar een volkstuintje voor volgend jaar. Er lijkt volgens jaar plek te zijn, ruim 100 m2. Kost bijna niets. Geen wachtlijst dus eind dit jaar opnieuw bellen of er inderdaad een tuintje vrij is. Dat hoop ik wel. Kunnen we de achtertuin, met uitzondering van de kas, weer op een andere manier gebruiken.
Dank voor je enthousiaste verhalen in je tuindagboek!
Groet Margriet

Eddy

Hello;Diana,
Ik denk dat je toch genoeg tomaten zal kunnen oogsten, tenzij je een heel dorp wil voorzien.
Als (moes)tuinier moet je inderdaad leren omgaan met pech en verlies. Als je jouw ‘helaas’ leest zullen velen denken: zelfs Diana …
Nu is er ook goed nieuws. De aardbeien Sonata zijn geweldig lekker, geven een overvloedige oogst in een goede sortering. Echt een verbetering! We zijn nu al een paar weken aan het plukken en voor de buren, kinderen en kleinkinderen is het een festijn. Ik kocht de planten in augustus bij onze marktkramer, 0,30 € per stuk. Prima plantgoed. Herkomst Nederland.
Je zegt in je vorige bijdrage dat sommige planten beter groeien in een pot doordat de temperatuur van de grond in de pot hoger is. En dat is helemaal juist.
Mijn vraag: zou het kunnen dat stro, een isolatiestof, de temperatuur van de bodem laag houdt in de zomer? Je zou misschien eens bij een rij tomaten het stro kunnen weghalen zodat je ziet of dat dit wat uitmaakt.
Dan heb je ook het geweeklaag over bonen die ondanks alle goede zorgen, niet willen groeien. Dat is ook de bodemtemperatuur. We zouden meer respect moeten opbrengen voor de wijsheden van onze voorvaderen/moederen en deemoedig blijven zeggen: een boon mag de meimaand niet zien.

Groetjes

Eddy

Eddy

Hello Diana,
Die Malwina zou wel een goede aanvulling zijn. Gariguette vroeg, Sonata midden, Malwina laat. Kan je ons je aardbei ervaringen delen?
Ik zocht ook een kwekerij en kwam uit bij kwekerij Duivenvoorden in Nederland. Jou bekend?
Groetjes

Eddy

Lanka

Hoi,

Door de AH actie ook met de moestuintjes begonnen. Eerst gewoon een aantal groenten in die bakjes van de AH. Om er daarna achter te komen, dat dat veel te dicht op elkaar zit.
Bakken voor op balkon kopen dus.

Heb nu in 3 bakken van zo’n 25×25 wat groente staan en daar ook al wat uit kunnen oogsten (rucola, veldsla, kropsla). En ben helemaal enthousiast geworden. Mede door alle informatie op deze website, dank daarvoor, ben ik nu ook aan het kijken wat ik wanneer moet planten en zaaien.
Op mijn blog hou ik een beetje bij hoe het groeit en doet.

Ik vraag me wel af hoe je dat met jouw grote tuin doet als alles geoogst is. Het lijkt me zoveel wat je er dan uithaalt. Geef je het weg? Of is het zo lang houdbaar dat jullie alles zelf kunnen eten?

Groetjes Lanka

Lanka

Hoi,

Dank voor je reactie. Ben ondertussen je oudere tuindagboeken aan het doorlezen en haal daar wel een hoop info uit.

Ik ben van plan om in oktober knoflookteentjes te gaan planten (gewoon die van uit de supermarkt, maar ik weet al uit ervaring dat die ook prima uit kunnen lopen als ik ze te lang laat liggen). Alleen hou jij best een grote afstand aan tussen de teentjes. Is dat alleen voor het wieden, of hebben ze ook echt die afstand nodig?
In een pot heb ik niet (geen) last van onkruid, dus hoe dicht zou ik ze dan op elkaar kunnen zetten?

Groetjes Lanka

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties