Oogst!

Doperwten TristarDe warmte heeft duidelijk wel geholpen om alles eindelijk eens een beetje te laten groeien. Maar boeren en tuinders, altijd zeuren; mag ik dan nu vragen om een millimeter of 10 regen? Niet met hagel, onweer en andere ellende, maar zo’n hele nacht lekker doorregenen. Want het is hier kurkdroog, en er valt nu ook niet meer tegenop te gieten. Bovendien zijn alle drie de 1000-litervaten en de 3 200-litertonnen leeg. Kun je nagaan hoeveel gieters water we al hebben gesjouwd. Terwijl ik dit schrijf, zegt Ruud “Kijk, het regent’. Ik ga direct de vlag uithangen. Alhoewel….. 5 minuten later en het is alweer voorbij. Volgende kans op regen schijnt over meer dan een week te zijn. En dus gaan we komende week de pomp maar meenemen en zelf water geven en tonnen vullen.

De kapucijners en doperwten doen het dit jaar prima (in tegenstelling tot de  teleurstellende tuinbonen). Op de foto zie je één van de 2 rijen doperwten, de peulen hangen er al in, hoeven zich alleen nog maar met de zaden te vullen. hetzelfde geldt trouwens voor de kapucijners, die kunnen we komende week al gaan oogsten.

En we hebben al 2 maaltjes aardbeien geoogst, ze zijn allemaal heerlijk, maar van de 7 rassen die we hebben staan zijn er toch verschillen (zowel in smaak, maar ook in groei, in grootte van de aardbeien, in grootte van planten). Als we ze allemaal hebben geoogst/geproefd zal ik eens een tuindagboek wijden aan de rassen die we hebben staan en wat onze ervaring er mee is.

Gisteren hadden we een barbecue, met een clubje van 15 mensen, op de volkstuin. En voor die gelegenheid 2 cakes gebakken, van 2 verschillende recepten:

De aardbeiencake van Yummy in my Tummy (website bestaat helaas niet meer);

Aardbeiencake Yummy

De aardbeiencake van Gartine (met dank aan Daniëlle, die me wees op het boek, en waarvan ik het inkijkexemplaar vond, met dit recept):

Aardbeiencake Gartine

Allebei lekker! Allebei toch anders, de één met bloem, de ander met zelfrijzend bakmeel, de één met en de ander zonder yoghurt. Ik zal beide recepten dit weekend op de pagina van aardbeien zetten.

Nogal een grote stap van aardbeien naar knoflook (geen lekkere combinatie :-)), maar ik moet wel nog even wat zeggen over de knoflook. Ze gaan hier bloeien, niet allemaal, maar wel meer dan de helft.

Knoflook bloeistengelsEr zijn rassen die sneller bloeien dan andere rassen, en de combinatie van warmte en droogte heeft er vast nog voor gezorgd dat dat doorschieten wat sneller is gegaan.

Maar ik wil helemaal geen bloemen, ook geen zaden – ik wil grote bollen met sterke smaak. En dus haal ik de beginnende bloeistengels er in dit jonge stadium al uit (gewoon zo diep mogelijk in het hart wegbreken) – laten de planten hun energie maar stoppen in de bol, niet in de bloem.

Op de foto zie je 2 van die aankomende bloeistengels, uit elke plant komt er één, je ziet aan de verdikking dat dit de bloeistengel is. Als je stengels hebt afgebroken en je ruikt aan de afgebroken kant kun je bedenken dat je de bloeistengel (tot aan de verdikking) kunt eten, het heeft de smaak van verse knoflook, veel zachter en frisser dan de gerijpte bollen. Dus niet weggooien maar vooral lekker in een roerbak of roomsaus of wat dan ook gebruiken. En nu de planten niet meer hoeven te bloeien zullen ze die energie dus gebruiken voor het maken van de bol. En dat is fijn, want het einde van de teelt van knoflook is in zicht; de planten beginnen onderin al wat gelig te worden, en de buitenste bladeren beginnen al wat te verdorren. Over een week of 3 zullen de planten al voor een deel zijn afgestorven en kunnen we de bollen oogsten.

Ook de bonen hebben het licht gezien. Ze hebben zo lang staan te niksen, maar nu eindelijk gaan ze groeien. De pronkbonen (als eerste gezaaid en dus als eerste geplant) gaan nu ook als eerste klimmen:

Pronkboon Storm plant

Onderin de planten kun je nog zien hoe ze heeft geleden onder de koude nachten die we hebben gehad; gele bladeren, soms zelfs wat bruine verdorde plekken erin. Maar verder naar boven wordt het blad steeds groener en frisser en gezonder. En gisteren het eerste bloempje gespot. Over 3 weken eten we pronkbonen! Als je goed kijkt zie je erachter dan nog wel een krulandijvie staan die is doorgeschoten, ja zon, droogte en de langste dagen in het jaar zorgen ervoor dat andijvie al doorschiet voor ze volwassen zijn. Nou ja, is goede compost..

Tot slot nog even een foto van de Eschscholzia californica Raspberry Fool die sinds maandag bloeit. Ik vind ze altijd erg mooi, maar deze is wel echt prachtig, halfgevuld, rozerood met roze en rood en crème en wit.

Eschscholzia californica Raspberry Fool 2

Als een zomers frambozenijsje – toepasselijke naam dus :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda

Ja, bonen houden van warmte, hier schieten ze nu ook eindelijk omhoog. Maar bij jou is alles veel verder.
Mijn tuinbonen zitten onder de luis :(. Zelfs het krotenblad, zag ik. Wat doe jij daartegen?

petro

Je bent niet de enige bij mij ook onder de luis gespoten met groene zeep en brandspirtus normaal gaat dat super nu geen effect volgend jaar maar eens in de kas zetten in oktober

Yvonne

Dag Jolanda en Petro,

Tuinbonen zaai ik al twee jaar in oktober (het was die twee jaar geen strenge winter). Vorige week de bonen geplukt, morgen de rest. Goeie oogst ondanks dat er al bloemen waren toen de struiken 15 cm hoog waren. Er is wel wat luis maar niet veel en alleen in de toppen en die haal je eruit. De bonen zijn mooi, stevig, veel en lekker (volgens mijn man, ik hou er niet van.
Groet,
Yvonne

Sarah

Vandaag en morgen ‘Verborgen Tuinen’ in Rotterdam. Iets voor jullie?

Jenny van der Klaauw

Hoi Diana,

Afgelopen week heb ik andijvie en rucola gegeten uit de volkstuin van mijn ouders. Jeetje wat een verschil qua smaak als je het vergelijkt met de winkel. Het leken wel smaakbommen! Morgen eet ik als het goed is een bloemkool van de tuin en vanaf volgende week zijn de tuinbonen wel aan de beurt. Erg leuk!

Nou heb ik een vraagje. Ik heb thuis in de vensterbank een peperplant (jalapeno) staan, die het volgens mij erg naar zijn zin heeft. Meerdere vruchten, heel veel bloemetjes en nu zelfs de eerste verkleuring naar rood zichtbaar. Wat mij echter wel opvalt, is dat de pepers die nu gaan verkleuren wel ook wat verschrompelen/indrogen. Is dat gewoon of komen ze wat tekort?

Ik hoor het graag van je en ga zo door met je dagboek. Ik lees ze met veel plezier.

Groetjes uit Leiden
Jenny

Chantal

Zijn jalapeño’s niet altijd juist groen? Misschien zijn ze al te ver heen?

peters

Hoi Diana,

We hebben dit jaar voor het eerst een kas. We zijn nog aan het expirimenten. Nu lopen we tegen een aantal vragen op waar jij wellicht ons in kunt helpen.
Kun je in een kast koolsoorten zetten. We hebben bloemkool en witte kool. Groeit als kool maar geen knop vorming. Nu hoor ik dat koolsoorten niet geschikt zijn voor een kas. Wat is jou mening.
Als paprika knopjes paprika gaan vormen gaan ze naar verloop der tijd schimmel krijgen en rotte. Waar komt dit door.
Wij hebben een koude kas die niet in de volle zon staat. Gedeeltelijk zon/schadum. Kan ook niet anders agv omringende bomen. Is dit een probleem. Een kas vol in de zon lijkt me nl ook niet ideaal.
We hebben gedeeltelijk bakken op tafel hoogte. Is makkelijk ivm niet hoeven te bukken. Aangezien de grond die er in zit niet diep is (8cm), is de vraag of dit diep genoeg is voor sla, radijs,bloemkool.

Hoop dat je onze vragen kunt beantwoorden
Bedankt Harrie en Ellie

Jeroen

Kolen doen het goed in de kas, maar dan wel in de winter. Soort weeuwenteelt, dus zaaien in september, kleine plantjes in oktober in de kas en oogsten in april. Dit jaar met spitskool en broccoli gedaan, heerlijke primeurgroenten. En de kas is weer op tijd vrij voor de tomaten en de paprika’s.

‘s Zomers kolen in de kas is inderdaad zonde van de ruimte en helemaal niet nodig. Dan doen ze het prima in de buitenlucht.

Joke van der Chijs-Blanken

Hallo Diana,
Door allerlei omstandigheden ben ik er nu pas aan toe om in de moestuin te beginnen. (Er kan trouwens nog best veel….;-))
Ik zocht meteen weer je website op met alle interessante informatie. Feest van herkenning! Ik heb gelezen dat je de Kosmoskalender niet meer uitgeeft; ik heb er jarenlang met veel plezier mee gewerkt. Maar nu je ermee bent gestopt omdat het toch niet zoveel extra’s heeft gebracht, ben ik eigenlijk opgelucht dat ik niet meer volgens “het regime’ hoef te werken. Ik had het idee dat het wel wat verschil maakte, maar echt duidelijk was dat nou ook weer niet.
Maar toch alsnog bedankt voor al die jaren “kalender”.
Hartelijke groet, Joke van der Chijs

Dagmar

Diana, mijn complimenten voor je prachtige website. Sinds oktober bezoek ik bijna dagelijks je website en heb ik al vele mensen je verwezen. Nadat ik vorige week in je tuindagboek las over het kookboek “Gartine” heb ik het boek besteld via de website http://www.gartine.nl Ik kreeg het na enkele dagen gesigneerd en al toegestuurd. Wat een mooi boek en inderdaad een echte aanrader!. Zeer inspirerend evenals jou website…..

Groetjes Dagmar (Middelburg)

Dagmar

Helaas heb ik nog geen tijd gehad om al iets uit het kookboek te maken. Wel heb ik er al aan de keukentafel in zitten snuffelen en wat erg leuk is is dat bij ieder recept behalve een lekkere wijn er ook een bijpassend muziekstuk wordt aanbevolen. Onder het genot van een kopje koffie, met de tuindeuren open, prachtige muziek aan en je laten inspireren door de heerlijke recepten en de passie voor moestuinieren, dat is genieten!.

miep

Diana bedankt voor je tuin dag boek.
is weer geweldig.
zat vanochtend even door je recepten te neuzen.
pasta saus zelf gemaakt.ziet er zo lekker uit . Maar heb nog geen 1 tomaat whahwha. Even wachten dus. Groetjes miep

Margriet

Hoi Diana,
Dat ziet er goed uit! Ik heb eigenlijk een vraag. Ik mijn vorige reactie gaf ik aan dat we volgend jaar zoals het nu lijkt een moestuin kunnen beginnen. Ik vroeg me eigenlijk af of het zo midden in het seizoen nog handig is om met een moestuin te beginnen. Om alvast na de zomer bijvoorbeeld struiken en nieuwe aardbeienstekken te zetten?
Groet Margriet

Wilma van der Made.

Hallo,

Wat een mooie site, met veel nuttige tips.
Sinds deze week ook een tuin, opgegroeid op een boerderij, waar we ook een tuin hadden. Nu samen met mijn dochter een tuin, we zijn beginnend, maar hebben er ontzettend veel zin in. Een tuin overgenomen, met veel fruit, we zijn voorzichtig begonnen, eerst onkruidvrij. Wel al heel veel aardbeien, jam en likeur (jou recept) gemaakt.
Kijken en lezen op jou site.
Hoop dat je het recept van de aardbeien cake nog plaatst, kan ik die maken.

Marjolein

Diana, ik kan me niet voorstellen dat ik jou nog iets nieuws kan vertellen over het kweken van tomaten, maar heb jij al eens gehoord van het gebruik van aspirine? Wim Lybaert vertelt er iets over in dit filmpje: http://www.vier.be/demoestuin/videos/trucs-voor-tomaten/

Op deze website zijn nog veel meer filmpjes te vinden, allemaal even leuk en informatief en onderhoudend, en zo af en toe wordt er ook nog wat gekookt. Wim is een leuke, bourgondische Belg die met veel enthousiasme vertelt.

Fijne dag,
groetjes,

Marjolein.

Marjolein

Ik zag dat de link niet helemaal klopte, dus nogmaals: http://www.vier.be/demoestuin/videos/trucs-voor-tomaten/178328

Simone

Leuk experiment, Marjolein het leek me eerst een Belgen mop , maar ga er zeker wat mee doen

Gr. Simone

Marjolein

Bij de reacties onder het filmpje geeft iemand een meer wetenschappelijke verklaring voor het effect van de rode folie, want zoal Wim het bedacht had blijkt niet helemaal te kloppen…

Maar ik ben nog steeds benieuwd of iemand aspirine heeft gebruikt bij de tomatenteelt, en of dat een duidelijke verbetering gaf van de gezondheid van de planten?

Groetjes,
Marjolein.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties