Huisvlijt

Zo een hele week geen tuindagboek, zo 2 op één dag, al is dit dan maar echt een heel kort tuindagboekje.

Terwijl het hier buiten stormt en flink regent verwerken wij thuis de oogst dan maar, ook nuttig. De 2 kilo boontjes zijn schoongemaakt, afgehaald en in drieën gebroken…… en ingevroren. De bietjes hebben in aluminiumfolie 70 minuten in de oven op 200 graden gegaard. Ze liggen nu even af te koelen voor ze gepeld en geraspt en ingevroren kunnen worden. Krootjes afkoelen En dan het laatste karweitje van vandaag. Had ik al gezegd dat ik een nieuw boek heb gekocht? Ik heb een abonnement op het kooktijdschrift Delicious en daar stond vorige week een boek in dat ik gelijk wilde kopen; Verrot lekker van Christian Weij. Zelf heb ik het via bol.com geoogst maar Ako, Bruna, overal is is dit boek te koop. En een aanrader als je veel groenten uit eigen tuin hebt en er eens iets leuks mee wilt proberen te maken.

En dus binnen een week na het ontvangen al iets proberen te maken, met de spitskolen die we gisteren oogstten. Gefermenteerde spitskool, gaat 3 weken of ietsje langer duren.

Gewassen, gesneden, gemengd:

Gefermenteerde spitskool gemengd

En vervolgens in pot:

Gefermenteerde spitskool klaar

Voor alle duidelijkheid; die dingen die je in de pot ziet zijn diepvrieszakjes die voor een deel zijn gevuld met extra zout water (een paar eetlepels zout even verwarmen in een half litertje water). Zout water is zwaar en daardoor blijft de spitskool goed onder het vocht staan. Alleen dat is al een geweldige tip die in het boek staat.

Ik heb het recept helaas iets aan moeten passen omdat ik plotseling geen kerrie meer in huis had, maar met een eigen mengsel van kruiden wordt het hopelijk ook lekker. Ik ga het recept nu gelijk op de pagina met inmaakrecepten zetten. En ik ga het hier natuurlijk melden als de gefermenteerde spitskool (hopelijk) over 3 weken klaar is, en gelukt is en lekker is.

Het eerstvolgende dat ik uit het boek ga maken is ‘Herman’. Ik weet niet of iemand nog iets weet over ‘Herman’, misschien moet je er ook veertiger voor zijn zoals ik want ik heb er later nooit meer over gehoord. ‘Herman’ kreeg je als kind van iemand, in een potje, geen idee hoe je het zelf kon maken/starten, je moest echt wachten tot je een potje met een gistend deegje van een vriendinnetje kreeg. En dan moest je het verzorgen, er moest iets bij en een paar dagen later nog een keer en dan groeide het (nu begrijp ik dat wel maar toen vond ik het echt een ‘wonder’). En dan moest je het deeg delen, van een deel maakte je een cake (die in mijn 40 jaar oude herinnering heel erg lekker was :-)), van het andere deel deelde je zelf weer potjes uit en startte alles weer opnieuw.

Alleen al uit nostalgie ga ik komende week Herman starten, en maar hopen dat het lukt en dat ik a) een lekkere cake kan bakken, en b) iemand kan vinden die een potje Herman-starter van me wil hebben :-). Dus maar mee naar de tuin nemen, daar vind ik vast wel een gewillig slachtoffer 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berber

Hoi Diana,
Je hoeft geen veertiger te zijn om te weten wat een Herman is hoor. Ik (25) kan me nog goed herinneren dat ik vroeger een keer een potje met deeg van mijn buurvrouw kreeg, dat helaas na enkele dagen begon te schimmelen 🙁 Lijkt me leuk om weer eens te proberen!

Dees

Hallo Diana,

Ziet er goed uit zelf ben ik ook bezig in huis om de augurken in zoetzuur in te maken.
Vorig jaar het ik ook zuurkool gemaakt van witte kool en deze was erg lekker.
Ik ga het dit jaar weer zuurkool maken, en jou recept ga ik zeker maken ben ook benieuwd naar de Griekse courgette recept, van 1 plant heb je zoveel courgette en weggooien vind ik jammer, probeer telkens iet nieuws te maken.
Vaak maak ik ook de courgette in het zoetzuur.
De boontjes die je invriest zijn deze niet van te voren geblaseerd?
Als jij ze rauw in de vriezer doet scheelt dat natuurlijk in tijd.

groet D’s

Thimo

Hoi Diana,
Dat van 40 plusser klopt niet helemaal, ik ben 14 en vroeger hadden wij ook de Herman cake!
Dat wou ik heel eventjes kwijt (ookal heb ik zelf nooit deeg gekregen maargoed)
Groetjes Thimo!

Mayra

Herman ken ik ook, en ik ben 36 hihi..

wouda

Hallo Diana,

Heerlijk was Herman een hele tijd geleden, zelfs bij mij was hij gelukt! Bedankt voor je recepten en tips!

Gr W

Dikkie

Hoi Diana,

Is dat speciaal of erg lekker de bietjes 70 minuten in de oven op 200 graden? Bevalt dat beter dan koken? Het lijkt me lekker !
Ik heb het nog nooit gehoort, ik heb er steeds een paar goed in de tuin, niet alles tegelijk , dus moet ff kijken hoe ik het handigte invries,70 minuten in de oven is best wel lang voor een paar bietjes.
De Herman ken ik ook , in 1996 veel gemaakt om een beetje aan te komen 🙂
heel errrgg lekker!!!
Leuk dat boek , ik ga kijken

Groetjes dikkie

mijke

Herman, ik (31) ken dit ook wel van vroeger hoor! Alleen was het bij mijn weten geen cake, maar “gewoon” zuurdesembrood. Een andere naam ervoor was dan ook wel vriendschapsbrood!

Simone

Hallo Diana, Zoals je merkt brengt Herman vele nostalgische gevoelens naar boven wij kregen het zo,n 30 jaar geleden mee “gesmokkeld” vanuit voormalig Oost Duitsland waar we vrienden bezochten , het is een echte vriendschaps cake, maar heel lekker ??? Het was echt een gist beslag met duidelijke gistsmaak vond ik.
Om het verder ook nog wat internationaal te houden :)) je had het over een Libanese courgette bij mij heet het de Syrische courgette ( een heerlijke soort) oorspronkelijk gekregen van onze Syrische tuinburen. Bij navraag zeiden de Syriers dat Libanon en Syrie hetzelfde soort zaden hadden .

Groetjes Simone

Zuhal

Hey Diana!

Nog nooit van Herman gehoord en bij deze offer ik me op als gewillig slachtoffer! Ben heel benieuwd 😉

Zuhal

Ik ben heel benieuwd! Tot nu toe heb ik nog niet iets geproefd van je wat ik niet lekker vind. En ik wordt best als lastige eter ervaren

petro

hoy Diana ik lees dat de tomaat sweet bite heel lekker is kun jij me vertellen waar deze zaden verkrijgbaar
en ik heb nog een een vraagje normaal zet ik altijd bieten van het soort Egyptische platronden meerkiemig ik wil graag een ander soort volgend jaar gaan telen niet meerkiemig heb jij een goede tip want ik heb nu al een paar jaar als de bieten gekookt zijn er veel draden in zitten gr petro

Margrit Joosten

Hallo allen die bietjes koken en inmaken of invriezen .
Al jaren kook ik de bieten in de snelkookpan . Kleine 5 min. middel tot groot 10 en grote joekels 15 min. In de pan gaat een laagje van maar een halve cm. water
en afhankelijk van de grote van de bietjes 8 , 4 of 3 stuks .
Na in dunne plakjes gesneden of geraspt gaan ze in potten ,en vul ik de potten met een mengsel van water, beetje azijn suiker ui en kruiden . Deksel erop en voor de zekerheid 30 min. in de elektrische weckketel. Persoonlijk vind ik de geweckte bieten veel lekkerder dan de ingevroren .Geweckt smaken ze ( voor mij dan )
net als of ze vers uit de tuin komen . Een keer ingevroren maar dat beviel niet zo goed . De elektrische weckketel vind ik een groot succes, werk er al jaren mee .

Groetjes, Margrit

Tessa

Hoi Diana!

Wat een leuk stukje zag ik voorbij komen op youtube! Wat leuk want nu heb ik er een gezicht en zelfs ook een stem bij :). Heeft jouw tuin de storm een beetje overleefd? Hier zijn de snijbonen omgevallen en is er een dikke tak op het kippenhok gevallen. gelukkig niet extreem ernstig allemaal. Ik heb gister ook zuurkool gemaakt … het is niet helemaal vegetarische zuurkool geworden want de mandoline vond het een goed idee om een hap uit m’n vinger te nemen met als resultaat een plakje Tessa in de inmiddels iets rode zuurkool :S. Ook dat overleven we wel! En ik wilde Agnita nog hartelijk bedanken voor het recept wat ik van haar kreeg voor de zuurkool, dank je wel! Gr Tessa

petro

Hoy Diana dank je voor je reactie klopt het dat je op tv was bij tv Rijnmond

Madelon

Ja, dat weet ik wel, cake Herman! Leuk. Volgens mij heb ik hier ook nog het recept liggen. Ik weet nog dat bij mijn schoonzus zoveel druk op het potje deeg is gekomen, dat het in de keuken is ontploft. Haar vrijdagavond bestond toen uit het schoonmaken van de keuken. Dus een tip: laat het potje met deeg Herman niet te lang staan met deksel erop 🙂

Maike

Hoi Diana, wat leuk, een Herman! Ik las er vorig jaar over op een blog en sindsdien hoop ik dat ik iemand tegen kom die een Herman aan mij wil geven. Wil je het recept hoe je er een kunt starten delen?
Dag, Maike

Maike

Haha! Super 😀

Hannah

Wat een lekkere en leuke recepten in de voorbeeld pdf van Verrot Lekker, ik heb het besteld en al in huis, dit weekend brood/pesto/zuurkool maken…

Hannah

Hallo Diana, de zuurkool ben ik nu mee bezig 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties