Koud en warm

En wederom was het een week lang geen tuinweer. Veel te koud, veel te nat en vervolgens ook nog veel te glad. En dus cocoonen we verder; met hete thee en warme dekentjes, met boxen vol met zaden, notitieblok, zaaiagenda, computer en vooral: een bankpas! Want alles is duurder geworden, dus ook zaden.

Gelukkig hebben Ruud en ik ooit afgesproken dat we niet willen bezuinigen op de tuin, en met dank aan alle mensen die zaden hebben besteld uit mijn eigen zadenlijstje heb ik genoeg geld om in binnen- en buitenland geweldige soorten te bestellen. De tomatenplanning is klaar voor het nieuwe jaar, wat een hoofdbrekens heeft dat gekost! En ook de pepers, paprika´s en aubergines voor 2023. En een groot deel van de bloemen. Voor wie interesse heeft (maar het is vooral voor mezelf erg handig), de planning van alle soorten en rassen maak ik hier: Mijn Planning (nog niet klaar dus).

Boerenkool Redbor

De meeste zaden zijn besteld, een aantal zijn ook al in huis (heerlijk om in je handen te hebben, al die verschillende zakjes met namen en beschrijvingen, soms met een foto of beschrijving). Dus maak ik bakjes met alles wat ik in februari wil zaaien, en in maart, een envelop met alle tomaten, een bakje met de bonenzaden voor mei, etc. Dat scheelt later veel tijd, en ik kan zo niets vergeten. Want alles lijkt nu zo rustig maar iedereen met een moestuin weet dat we over 3 maanden 300 dingen per dag zouden kunnen doen als dat zou lukken.

Savooikool in de tuin, op de achtergrond zie je hoopjes verse mest liggen die we nog als bodembedekking over de grond gaan verspreiden

Het is niet alleen lekker om in huis met de planning en de zaden bezig te zijn, ook het kerstdiner komt voorzichtig in beeld. En dus wordt het tijd om recepten te zoeken, boodschappenlijstjes te maken, etc. Niet voor iedereen een favoriet werkje, voor Ruud bijvoorbeeld zeker niet, voor mij wel. En zoals elk jaar probeer ik zoveel mogelijk uit de tuin, de kas, de vriezer of de voorraadkast te gebruiken voor het kerstdiner. Voor het lekker maar het is tegelijkertijd ook elk jaar een beetje een sport om zo min mogelijk groenten, fruit en kruiden te kopen. En dus denk ik al aan bijvoorbeeld de carpaccio van koolrabi, want ik heb heel mooie kleine verse sappige exemplaren in de kas staan.

En aan deze frisse courgettesoep van Janneke Philippi (want we hebben heel veel courgettes kunnen oogsten en in blokjes in zakjes ingevroren). En zo puzzel ik verder, met in mijn hoofd de soorten die ik nog kan oogsten; rucola, waterkers, koolrabi en snijbiet uit de kas, palmkool en savooikool uit de tuin, aardappelen uit de schuur, pompoenen van zolder. En er staat nog winterandijvie in de tuin, en 2 kleine kropjes groenlof, maar ik weet niet hoe het daar nu mee gesteld is. Ik plaatste deze foto vorige week op instagram en facebook van een mooie die we vlak voor de vorst konden oogsten:

En ik kreeg daar de tip dat groenlof dan wel slecht tegen vorst kan, maar dat, als je de door de vorst aangedane buitenbladeren weg ‘pelt’, het hart vaak nog helemaal goed, geel en knapperig is. Wie weet, ik ga zeker kijken voor ik een kropje weggooi!

Winterrammenas heb ik natuurlijk ook nog, en stengelui, raapsteeltjes en pluksla. En in de kas een paar kuipen met sla, peterselie, selderij en winterpostelein:

Peterselie en selderij zouden eigenlijk ‘slechte buren’ zijn maar groeien nu toch prima samen in een kuip in de kas, omdat het platte peterselie is, is het lastig om het verschil met selderij te zien (maar altijd heel goed te ruiken)

En dan hebben we thuis op zolder nog een rek vol met verschillende soorten jam, stoofpeertjes in rode wijn, zoetzuur van komkommer, appelcompote, etc.. Wat geeft een tuin en wat je er uit kunt oogsten toch een rijkdom!!

Zoals gezegd zijn we niet naar de volkstuin geweest, alleen al omdat op grote delen van het fietspad ernaartoe niet gestrooid wordt. Tuinvriendin Laura is met de auto wel even naar de volkstuin geweest. En zij maakte foto’s van wat planten in onze tuin, zoals die van de verschillende koolsoorten die je in dit blog ziet. Hè, ik krijg zelf gelijk zin om ook even te gaan! Nog 2 dagen geduld want dan gaan we van -6 graden naar +10 graden. Gek of Erg noemde mijn vader dat altijd 🙂

Palmkool Dazzling Blue heeft duidelijk minder last van de vorst dan de andere/’gewone’ palmkoolpanten (die trouwens na de vorst ook bijna altijd weer overeind komen hoor)

Volgende week kunnen we hopelijk nog 1 of 2 dagen naar de tuin. En dan natuurlijk boodschappen doen voor de kerst. En tot slot volgend weekend de ‘boodschappen’ van de tuin halen voor het kerstdiner.

Ik weet niet of ik volgende week vrijdag aan een blog toe kom, dus ik wens bij deze iedereen alvast een heel fijn kerstfeest!!

De viooltjes in pot hebben het zwaar tijdens de vorst
Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margriet.M

Hallo Diana, wat heerlijk om zo met de zaden en tuinplanning bezig te zijn. Ikmoet er ook binnenkort mee verder, de zaden heb ik binnen, maar het tuinplan moet ik nog maken, ga ik dit weekend doen.
Ik heb de eerste tomatenzaadjes al inde vermiculite staan; de zaadjes waren binnen in de tomaat al gaan kiemen nl, doorkom wil ik eens kijken wat dat gaat doen. De eerste blaadjes komen al. Ik had dit nog nooit meegemaakt.
Verder wil ik wat milieuvriendelijker zijn en heb een pottenpers gekocht zodat ik geen plastic trays meer nodig heb om te zaaien.
Diana en Ruud ik wens jullie hele fijne kerstdagen en gelukkig en Gezond 2023 toe. Hopelijk laat je ons allen weer genieten van jouw fantastische blog elke week.
Groetjes Margriet.M

Margriet.M

Hallo Diana
De zaadjes van van het mini tomaatje zijn allemaal goed opgekomen. Maar ik zie het ook als Ier leuks om te proberen, verwacht echter niet dat dit heel veel tomaten gaat opleveren hoor. Mocht dit onverhoopt toch zo zijn , dan hoor je het van me.

Willem

Hallo Diana en Ruud. Hoe krijg je zaden uit engeland. Mij lukt dat niet meer jammer genoeg. ze moeten per item een certificaat kopen voor 150 pond. Zo jammer

Con

Hallo Willem, ken je de Arche Noah, dat is een vereniging die zich inzet om zaad niet verloren te laten gaan. Deze week kreeg ik weer email ter info,

een deel uit de email

Heuer waren wieder einige Sorten dabei, die sonst nicht oder kaum mehr überlebt hätten. Dank Ihres Beitrages wandert frisches Saatgut in diesen Wochen zurück in unsere Saatgutgläser und wartet auf die nächste Aussaat im Frühling. Dürfen wir Ihnen einige unserer Sortenschätze vorstellen?

Paprika ‘Herzförmiger Rauter’
Dieser außergewöhnliche Sortentyp hat heuer viele unserer Schaugarten-Besucher:innen beeindruckt: Herzförmig, dickfleischig und rot ist eben nicht jeder Paprika! Geschmacklich kann er eine leichte Schärfe entwickeln. Schön, dass wir ihn schon seit 1995 im ARCHE NOAH Samenarchiv erhalten können, denn es handelt sich um eine ältere österreichische Herkunft (Kärnten) aus den 1960er Jahren.

Romanasalat (Cos-Salat) ‘Vaux’s Self Folding’
Der Brexit und seine Folgen
Der EU-Austritt von Großbritannien hat dazu geführt, dass die Sorte mit Ende 2020 aus dem EU-Sortenkatalog gestrichen wurde, weil sie zuletzt nur noch in Großbritannien als ‘Lobjoits Green Cos’ registriert war. Wir konnten sie dieses Jahr von eingefrorenem Saatgut weg erfolgreich vermehren und ihre Unterschiede zu einer ähnlichen Handelssorte im Vergleichsanbau dokumentieren.

Kürbis ‘Kentucky German Sweet Potato’
Sieht aus wie eine riesige Süßkartoffel, schmeckt dann aber doch wie ein Kürbis! In Europa wuchs diese Sorte heuer mit sehr großer Wahrscheinlichkeit nur bei uns im Schaugarten in Schiltern. Bekommen haben wir das Saatgut ebenfalls 1995 über einen Kontakt mit der Organisation „Seed Savers Exchange“ aus den USA.

Kijk vooral even op hun website.

Als je daar wil bestellen (Oostenrijk) en er problemen met verzending naar Nederland(?) zijn kan ik je wel helpen. Laat het dan even weten?

Marion Elichalt-Roesink

Danbk voor een jaar enthousiaste berichten en prachtige fotos zoals het bevroren viooltje. Hier is het zonnig en 10 graden In ons hoekje in Ainhice Mongelos nog nauwelijks rijp of vorst. Fijne Kerstdagen en nogmaals dank, Marion

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Ondanks het mindere moestuinweer toch een inspirerende blog, bedankt. Op dit moment heb ik van alles echt teveel zaden. Veel soorten bonen, kool, tomaten en ga zo maar door. Ik zou mijn tuin en balkon dan moeten volproppen, en toch bij lange na niet alles kwijt kunnen. Ruilen en weggeven helpen maar deels.

Wat zijn jouw afwegingen bij het maken van een keuze? Maak je ook een berekening van het aantal planten per gewas? Misschien heb je er al eerder een blog over geschreven. Op dit moment wil ik namelijk alles uitproberen, ook omdat de zaden niet voor altijd goed blijven. Groeten,

Gwen

De Dazzling Blue palmkool is prachtig. Gelijk besteld.
Heel fijne Kerstdagen alvast, Diana.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Gwen
Kevin Broekhuizen

Bedankt voor al uw blogs, websites en antwoorden van dit jaar. Ik heb een hoop van U mogen leren, en stappen mogen zetten die ik anders niet gezet had, ik ben van kruipen naar rennen gegaan. Van 20 vierkante meter eigen moestuin naar 350 vierkante meter volkstuin. Ik ben U hier in iedergeval heel dankbaar voor zonder uw site en hulp had ik deze stap nooit durven te zetten. Hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar alvast toegewenst.

katrien

Dank je wel Diana voor je prachtig blog en al die goeie, eerlijke, bruikbare tips en bedenkingen !!! Dat is iedere week genieten en heel veel leren. Van harte het allerbeste voor de feestdagen en dat we nog heel erg lang mogen blijven genieten van al wat je deelt !!! Ook voor Ruud het allerbeste en natuurlijk voor Freek een warme knuffel !!!

marja

Wat schrijf je toch iedere week een mooi verslag met prachtige foto s. Geweldige onderwerpen.. Ik geniet er erg van. Wens jullie prettige Kerstdagen. Groeten Marja

Con

Hallo Diana, weer bedankt voor een jaar leesplezier met zoveel nuttige tips, ik leer nog steeds van jullie.

Het is toch een prachtige cirkel die jullie gecreëerd hebben, jij zoekt de prachtige zaden uit, wij mogen dan in jouw winkeltje toeslaan en daarvan kan jij weer nieuw geweldig zaad kopen, en wij hopen dat die dan weer in jouw winkeltje komen in de herfst. Zo komt goed zaad voor prachtige planten in heel Europa rond, ook hier in Oostenrijk, waarvoor mijn dank.

Een kleine vraag over de planning, zou je kunnen aangeven bv met een sterretje welk zaad voor jou nieuw is, dan is dat makkelijker te volgen als je er over schrijft, omdat ik ook wel eens in versuchung ben zaad te kopen en keuzes moet maken. Was wel een beetje verbaasd over de aantallen die je gaat kweken.

Veel sterkte met de poes, ik weet wat je moet doormaken, we hebben een kater 2 jaar geleden met kerst moeten laten inslapen geheel onverwachts, het waren vreselijke kerstdagen, natuurlijk geen dierenarts open, behalve de kliniek in een radius van 200 km, waar we dus niet de enige waren, met vreselijke zieke dieren. Zo verdrietig.
Gelukkig is zijn broer nog bij ons, inmiddels ruim 14 jaar oud en nog fit, in de zomer is hij vrijganger en erg druk, in de winter als we in de stad wonen een huispoes en slaapt de meeste tijd. Ik duim voor je dat je nog lang van hem mag genieten.

We wensen jullie, familie en beestjes een fijne kerstfeest en een gelukkig en gezond 2023.
Uit een koud en wit Oostenrijk.

IMG-20210525-WA0003.jpg
Pien W

Dag Diana, Ruud èn alle andere trouwe lezers! Wij hebben even tuinrust, zitten met thee of warme chocolademelk onder een dekentje en zijn ons allemaal aan het voorbereiden op het komende tuinjaar. Ik sluit mij zo graag aan bij alle mensen die jullie al bedankt hebben voor het feit dat wij allemaal mogen leren en meegenieten. Van tips, van foto’s en zelfs van recepten. Elke week een nieuw blog, ik betrap mijzelf er weleens op dat mijn weekeind pas echt gaat beginnen als ik dat gelezen heb en vind het altijd superleuk al die reacties die volgen te lezen. Afgelopen dagen heb ik oude jaargangen van december zitten lezen. Zag weer dat er ooit een vijg gestolen was en als de dader dit leest wil ik graag roepen dat hij of zij zich nog steeds echt héél diep moet schamen. Ook vroeger (!) zat Diana rond deze tijd nog ontbrekende zaden (toen nog vaak uit Engeland) te bestellen terwijl Ruud in die oude jaren nog vaak aan het spitten/opruimen/repareren was. Wij hebben ooit Lotje leren kennen en namen afscheid, leven nu met Freek mee. Wat dierbaar dat zo’n oudere kat, met toch veel fysieke beperkingen toch ook zoveel liefde en geluk heeft gebracht. Pfff…ik word in de donkere dagen voor Kerst altijd wat emotioneel, sorry!! Maar bedacht al lezend opeens dat ik eigenlijk jullie allemaal wil bedanken. Door alle verhalen is het soms alsof je onderdeel bent van één grote digitale familie. Zei ik bijvoorbeeld afgelopen jaar tegen mijn man: “Wat denk je? Bij Diana is de vriezer kapot, sneu voor Ruud, alle bonen weg en juist die eet hij zo graag”. Je ziet bij reacties oude bekenden, ik ken jullie helemaal niet maar ik hecht ook zo aan tips van bijvoorbeeld Carine en Con. Ik geniet van Kevin die zo vol enthousiasme beschrijft wat hij allemaal aan het doen is. Dus ja, ik wil vooral Diana en Ruud bedanken voor alle leuke en leerzame dingen die zij elke week met ons delen. Maar ik wil eigenlijk heel graag jullie allemaal bedanken, hele fijne feestdagen wensen maar bovenal straks weer een heel fijn tuinjaar toewensen!!! Nog een weekje dan is de kortste dag voorbij, in januari gaan wij zaaien en over drie maanden surfen wij weer met zijn allen. Heerlijk!!!

Con

Hallo Pien, ik sluit me helemaal aan wat jij geschreven hebt. Ik lees Diana´s blog, de tips van anderen en die van jouw ook graag en leer ervan.

Eerst sinds ik met pensioen ben gegaan heb ik meer tijd, en kan ook af en toe reageren en eindelijk is het ook gelukt zaad van Diana te kopen.
We hebben onze “moestuin” sterk verkleint, het was te veel werk.
Minder plek betekent; minder werk – minder opbrengst en minder experimenten, helaas. Soms heb ik daar weer spijt van als ik de prachtige foto’s zie die Diana in haar blog plaatst en haar enthousiasme voor de planten, dat wil ik ook in mijn tuin.

Hier is buiten alles wit en minus temperatuur, ik zit bij de openhaard met thee, poes op schoot en mijn tuindagboeken van de afgelopen jaren. Ik schrijf al jaren alles op, het is niet geloven hoe vergeetachtig men kan zijn. Als ik dat dan terug lees heb ik weer van die aha momenten, maar het is heel handig om het nieuwe jaar te plannen. Vanaf morgen zitten we in onze woning (zonder balkon) in Wien, en hopen dat het voorjaar snel komt, de groene tuinvingers gaan dan weer jeuken.

Jullie ook een fijne kerst een mooi tuinjaar en blijf gezond.

Carine p

Dag Diana, Pien en andere lezers,
ik sluit me eveneens aan bij al het vorige dat geschreven werd. Pien, je hebt dit heel mooi weergegeven!
Mijn sieste-time is Diana’s time. Het moment dat ik elke dag de teksten en reactie’s lees. Ook wil ik toch even extra bedanken voor de database die je hebt gemaakt. Het is de beste, dankzij oa. de foto’s die je kan vinden. Zoek ik iets, ga ik eerst op zoek in jouw website.
De reactie’s zijn soms ook aanstekelijk, ik heb dus ook een pickle pers gekocht😂.
Hele fijne en warme dagen toegewenst.
groetjes
carine

Ria

Hallo Diana en Ruud,
Wat een droevig bericht, maar ik ben er van overtuigd dat jullie de juiste beslissing voor Freek hebben genomen, hoe moeilijk dat ook geweest zal zijn.Hij heeft een paar liefdevolle jaren bij jullie gehad, dat is zeker.
Ondanks alles wil ik jullie toch fijne feestdagen wensen en een heel mooi tuinjaar in 2023.

Hartelijke groet,
Ria

Diana

Dankjewel Ria  💚 
Het was inderdaad een goede beslissing, ook de dierenarts vond dat we niet langer moesten wachten. Maar tjonge, wat deed en doet het zeer  💔 
Ook jij alle goeds voor 2023 gewenst!!
groetjes,
Diana

Linda

Dag Diana
Heb 2 weken geleden ook 1 van mijn katten moeten laten inslapen. Hij was bijna 17 jaar bij ons, zonder ook maar 1 keertje ziek te zijn. Maar nu was hij volledig op. Sinds een paar maanden graatmager en blind. En uiteindelijk 2 hartinfarctjes, waar ik gelukkig bij was. Dan heb ik van mijn hart een steen moeten maken.
Veel sterkte.
En dank je wel voor alle informatie en blogs. Alles wat ik weet van tuinieren, heb ik van jou geleerd. Ik wens jou en Ruud een mooi tuinjaar in 2023.

Diana

Hallo Linda,
Gecondoleerd!! Het blijft altijd enorm verdrietig, maar het klinkt in ieder geval alsof hij tot enkele maanden geleden een lang, gezond en gelukkig leven heeft gehad! Zo was het ook met Freek: helemaal op, vermagerd, niet meer willen eten, alleen maar slapen, zich verstoppen, bijna blind, pijn bij het lopen en gaan liggen. Maar elke dag heb je toch de neiging om het nog een dag uit te stellen, zodra hij even komt kroelen leef je weer met hem op.
Het is het grootste cliché maar wel waar: niet meer bij ons maar voor altijd in ons hart 
Ook jij een heel mooi 2023 gewenst!!
Diana

Con

Beste Diana, wat triest dat jullie Freek moesten laten inslapen, een hele moeilijke beslissing. Erg dapper, het is zo verdrietig als je thuis komt en daar staat een mandje je verwijtend aan te kijken. Ze zijn familie, soms meer als de rest. Van de 2 broertjes is helaas de linker ook niet meer bij ons.
Hopelijk hadden jullie toch nog een beetje fijne kerst.
We wensen jullie een goede “rutsch ins neue jahr” zoals ze hier zeggen of te wel een gelukkig nieuwjaar en een goed moestuin jaar.

20190607_165638.jpg
Dirma Nagelhout

Beste Diana,
Veel dank voor al je inspirerende blogs. Heb er heel veel van geleerd.
Zelf heb ik een moestuin in Amstelveen, Langs de Akker. http://Www.langsdeakker.nl zou je deze ook aan de lijst willen toevoegen?

Dirma Nagelhout

Tessa

Ik weet niet of je deze vraag al eens hebt beantwoord, ik heb gezocht maar niet gevonden 😉 Net als jij vindt ik alles wat groeit en bloeit leuk. Ik heb dan ook een belachelijk uitgebreide zadencollectie. Hoe organiseer/ bewaar jij de jouwe? En vooral, hoe hou je de boel overzichtelijk? Ik heb al vanalles uitgeprobeerd maar ieder jaar is het weer chaos 😉 Alles in bakjes op wisselteelt schema/ plantfamilie/ zaaimoment of een mix en het hele jaar opnieuw sorteren. Niet echt handig. En de zakjes zitten nu allemaal in losse diepvriesbakjes die ik dan in een grote doos opstapel. Ook niet handig :/ Oh en uiteraard meteen ‘Dazzling blue’ besteld toen ik die mooie foto zag vorige week dus de collectie is weer uitgedijd ha ha ha.

Alvast heel fijne dagen en sterkte met het afscheid. Je kent misschien de uitspraak “elk nieuw huisdier is een kleine tragedie in de maak”. Maar wat is het fijn, zo’n beestje in huis 

Con

Hallo Tessa, ik weet niet hoe Diana het doet. Ik heb het volgende systeem wat al jaren goed werkt.

Elk zaad (zakje) krijgt een nummer, zoals in een archief of bibliotheek.

Bijvoorbeeld:

Tomaten nummer 1, alle verschillende rassen zijn dan 1.1, 1.2 etc. je kunt dat nog verdiepen met 1.1.1 als bv de plant uit een dezelfde familie is of vroeg of laat of dezelfde kleur, etc., je kan sorteren naar wat jij dan belangrijk vindt.

En zo ga je verder met bv paprika 2, peper 3 etc.

In Excel heb ik een database overzicht gemaakt waarin elk nummer is opgenomen met alle info over dit specifieke zaad, dus ook de zaaitijd (die ook een eigen kleur heeft, zie onder) etc.

Verder werk ik met kleur, elk hoofdnummer heeft een kleur, bv. tomaten rood. Hierdoor kan je direct zien wat het voor zaad is zonder op het nummer te kijken. Ook in de tuin houden de planten het nummer en kleur, zelf gebruik plastic mesjes (die ik elk jaar opnieuw hergebruik, worden prima schoon in de vaatwasser) ik doop die in een blikje verf en schrijf het nummer erop.

Van het Excel document druk ik dan een overzicht met nummers, kleuren en de plek in de tuin, die print ik uit, lamineer deze en die hang die buiten.

Het zaad bewaar ik in kunststof dozen en hou de soorten apart, bloemen, vruchtdragende, groenten etc.

Ik heb van die gekleurde ronde stickertjes gekocht, en die geven de maanden van zaaien aan (er zijn helaas maar 6 kleuren maar dat is genoeg). Het zaadzakje krijgt dan zo stickertje, de zakjes doe ik samen met een elastiekje in zijn box.

Het is eenmalig veel werk, vooral als je heel veel zaad heb, maar eenmaal alles gesorteerd heb je er de komende jaren plezier van en hoef je alleen nog maar toe te voegen of te verwijderen. Als je werkt met archiefnummers, hou je altijd plek voor nieuw zaad, en kan je altijd nog toevoegingen maken.
Misschien heb je hier wat aan.

Tessa

Oef, jij pakt het ernstig serieus aan 🙂 Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik ga er eens over nadenken (want wat moet je anders in de winter). Heeft iemand nog een tip qua bakjes? Of liever nog, een doos met bakjes/ vakjes. Alles wat ik vindt is of heel bulky of net te krap in breedte of hoogte. Voor m’n vliegerbouwspullen gebruik ik een super handig viskoffer met lades allemaal vakjes. Maar die zijn te klein voor zadenzakjes.

Con

Tja Tessa als het goed wilt doen dan moet je het serieus aanpakken, anders blijft het tobben en erger je elk jaar weer opnieuw.

Is inderdaad een leuke winterklus (eenmalig), een vriend van mij heeft zo schroeven opberg wand met laatjes, die zie ook vaak in een garages.

https://www.schaefer-shop.at/p/treston-kleinteilemagazine-serie-550?selectedItem=70128&b2borb2c=1&gshop=1&cc=A001241&gkw=&track=v44*&mch2=gsad&gclid=Cj0KCQiA14WdBhD8ARIsANao07hjeToQXe0I-VlO12OUZzGtE2nxrJLXd2NSW_H2Naq-m6iq0pBjpcoaAlwiEALw_wcB

Deze zijn er alle maten en prijzen.

Ik vind het niet praktisch omdat zaad koel en donker bewaard moet worden en waar heb je plek voor zo kast (ook nog muis vrij)

Ik haal het zaad altijd uit de verpakking, het eigenlijke zaadzakje is meestal niet meer dan 3 á 4 cm. De verpakking scan ik in en voeg deze aan mijn Excel tabel toe. Hierdoor heb je veel minder plek nodig.

Veel succes

Con

Hoi Tessa, heb nog vergeten erbij te vertellen dat ik de verpakking van het zaad niet weggooi maar open snij en in een map bewaar (mijn oog viel er net op als ik een andere map pakte). Zaad wat niet in een binnenzakje zit, doe ik over in kleine plastic zakjes zoals bv deze. Zo spaar ik ruimte.

https://www.amazon.de/gp/product/B01B1S5KXG/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1

zijn er in vele maten.

Carine p

Dag Tessa, Con, jeetje wat een werk. Chapeau!
Ik ben iets minder georganiseerd blijkbaar😏. Ik heb 4 dozen waarin ik bladgroenten, vruchten, wortel gewassen en bloem gewassen insteek. Bepaalde vruchtgewassen houd ik in aparte dozen met daarin enveloppen per jaar van het zaad, bv. Voor tomaten, paprika’s, pepers, aubergines, pompoenen, komkommers en meloenen. Dit ook omwille van vele verschillende soorten en dit wil ik niet gemengd hebben in de doos van vruchtgewassen.
ik volg de maanstanden bij het zaaien. Dus, is het bv. een dag voor de bladgroenten, moet ik gewoon de doos van bladgroenten nemen.
groetjes
Carine

Tessa

Dank je Diana, had je er dus tòch al over geschreven 😉 Het kon ook bijna niet anders. Jouw tomaten abc is vrij hilarisch in zn omvang lol. Dat wordt bij mij een in omvang vergelijkbaar kruiden en bloemen abc 😉

angela

Hi Diana, geniet altijd van je blogs. Heb je de gefermenteerde appels al geprobeerd? Hoe zijn ze bij jou geworden? Ik was helemaal enthousiast over dit idee en heb het ook gemaakt, maar ik vind het….een beetje vreemd smaken, alsof je een appel vol koolzuur hebt, niet wat ik er van had verwacht in ieder geval, ben benieuwd hoe ze bij jou zijn geworden! Groet, Angela

Emmie Engel

Ik heb altijd begrepen dat gezaaide meloenpeer moeilijk vruchten geeft. Zelf stek ik altijd in het najaar en heb een overvloedige oogst. In de jaren dat ik ze zaaide was het niet best. Wat is jouw ervaring?

Marijke

Diana, mooie dagen en de herinnering blijft aan Freek die nog goede laatste jaren bij jullie heeft gehad. Heel veel sterkte! Al het goede voor 2023!

Jan

Hoi diana,
Waar zet jij al die verschillende tomaten? Is je serre 100 m2?

Enmie

Nog even over de meloenpeer…Den oude kastanje verkoopt plantjes in het vroege voorjaar. Mijn zelfgemaakte stekken zijn in koude kas bevroren in die venijnige novembernacht met bij ons min vijf. Toch te weinig waakzaam geweest. Vorig jaar fluitend de winter door.

marja

hallo , Diana ik heb een vraag over pepertjes .Heb een potje peppadew pepertjes gekocht om met roomkaas te vullen .Heb gelezen dat op deze peper patent zit dus is er geen zaad van te koop .Zaai al vele jaren pepers maar weet niet welke soort hier ook geschikt voor is.
Heb jij hier ervaring mee.
Groet, Marja

Carine p

Dag Marja,
ik vul de pepertjes ook met fetakaas en oregano over gestrooid en hup de oven in. Supersimpel en lekker. Welke pepertjes je best kan gebruiken, hangt af van de strafheid die je wilt. Persoonlijk gebruik ik daarvoor de aji blanco cristal, chervena chushka, datil sweet, jalapeno fooled you, tangerine dream en jaloro (zijn mijn favorieten hiervoor), tondo calabrese (maar is iets pittiger hiervoor).
hopelijk ben je daar iets mee.
groetjes Carine

Bea Stroucken

Beste Diana, heel erg bedankt voor al je interessante blogs en fijne recepten ( waar ik geregeld gebruik van maak). Ik wens jou en Ruud een mooi en gezond 2023.

Petra

Hoi Diana en Ruud,
Bedankt voor alle mooie blogs van het afgelopen jaar en de beste wensen, maar vooral een gezond 2023 !
Petra

dolinda wienese

Hoi diana en alle andere lezers. vroeger kocht ik mijn bloemzaden bij chiltern seeds en bij cruydhoeck, die hadden zo een heerlijk mooi stevig boekje waar allemaal speciale zaden in staan. mag ik jullie vragen waar jullie je speciale bloemenzaden kopen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties