De Planning (plus de laatste ‘hint’)
Het woord Planning schrijf ik altijd met een hoofdletter, want het is niet iets wat ik in een uurtje kan maken. Sterker nog, ik ben er altijd wel een paar dagen zoet mee. En de komende maanden zal er ook nog wel wat aan en in veranderd worden.
Ik wilde graag zaden kopen. Van leuke soorten. Ik had zelfs al een wensenlijstje gemaakt van mooie en lekkere soorten en rassen die ik op internet, in boeken en catalogi, en op instagram was tegengekomen. Maar eerst moet ik natuurlijk kijken wat ik nog heb. En wat ik in de afgelopen maanden al heb gekocht of geruild.
En dat blijkt best veel te zijn, mijn ogen zijn standaard altijd groter dan mijn tuin. Ik zal eerst even mijn bezit laten zien:
Drie volle boxen met zaden brachten we gisteravond van hun koele bewaarplaats op zolder naar beneden. Links een box met alleen maar bloemenzaden, op alfabetische volgorde. In het midden een box met alle algemene groentezaden zoals prei en andijvie, worteltjes en spitskool (2 lades voor bladgewassen, 2 voor koolgewassen, 2 voor wortelgewassen en 2 voor vruchtgewassen). En de grote vakken links en rechts zijn voor de grotere zaden van peulvruchten zoals bonen, erwten en tuinbonen, en voor spinazie en andere grote zaden of grote zakjes. En wat op tafel ligt zijn nog zakjes die ik in bakjes, op de kast en in mijn tuintas vond. Nieuwe zakjes gaan ook in de grotere vakjes (en in de grote lade onderin) want het is zonde om die zaden uit de zakjes te halen (doordat die zakjes er vaak voor zorgen dat zaden wat beter beschermd zijn en langer meegaan dan in mijn eigen plastic gripzakjes). Als ik gekochte zakjes zaden eenmaal open heb gemaakt doe ik de zaden wel in mijn eigen gripzakjes van 4 x 4, 4 x 6 en 6 x 8 centimeter, voorzien van een papiertje met naam en de datum dat ze verlopen of datum dat ik ze kocht. En dan passen er heel veel in de bakjes (ik heb wel eens geteld, in de kleine gripzakjes verpakt, passen er zaden van meer dan 300 soorten/rassen in de box van tomaten, pepers en paprika’s).
“En jij wil nog zaden kopen?”, vraagt Ruud, op een toon alsof ik een klap van de molen heb gehad. “Uhh, misschien moet ik eerst even kijken wat ik nog heb”, antwoord ik.
Maar die prachtige snijbiet met de naam Peppermint wil maar niet uit mijn hoofd. En de Zinnia Queen Lime Orange ook niet. En zo nog wat soorten.
Maar ik schrik een beetje als ik in mijn boxen kijk en de nieuw gekochte zakjes er ook nog naast leg. Ik heb al een Zinnia Miss Wilmott gekocht die voor eind 2019 gezaaid moet worden. En ook een Zinnia Zahara Double Strawberry en die moet voor eind 2020 worden gezaaid (maar is veel te leuk en wil ik eigenlijk komend jaar al zaaien). En een Zinnia Pinca en die moet ook voor het einde van 2019 worden gezaaid.
Keuzestress of luxeprobleem? (en voor wie denkt “Dan zaai je ze toch allemaal”: dan kan ik er geen zaden van oogsten). En dus schrap ik in ieder geval de Zinnia Queen Lime Orange maar even uit mijn wensenlijst. (Maar in mijn hoofd blijft ze hangen voor 2020 hoor, ik kan behoorlijk vergeetachtig zijn maar als het om planten en zaden gaat heb ik een ijzersterk geheugen).
En zo ga ik plant voor plant, en ras voor ras af. Wat wil ik (altijd teveel). Wat moet ik (omdat de kiemkracht anders verloopt). Wat kan ik (in vierkante meters tuin). Ik vrees dat het weer woekeren met de ruimte wordt in 2019 ๐ .
Na de bloemen komen de tomaten, die zitten in de rechtse box, dat is deze:
Het lijkt helemaal niet zoveel. Maar het is het wel. Er passen wel enige honderden zakjes zaden in zo’n box.
Ter illustratie, dit zijn de tomaten waar ik uit zal moeten kiezen:
En dit zijn alleen de tomaten die beginnen met de letter S.
Dus ook dat wordt puzzelen, want ik wil natuurlijk van alles wat; cherry, vlees, roma, geel, rood, gestreept, groen, paars, maar ook hier moet ik letten op de oudere zaden die eerst aan de beurt moeten komen. Maar er zitten ook rassen tussen waar ik zo benieuwd naar ben dat ik ze perse wil zaaien in 2019. Nog meer lastige keuzes.
Ik kan soms wel teveel bloemen zaaien, of teveel spitskool, of bieten, maar tomaten, paprika’s, pepers en aubergines zaai ik nooit teveel. Want daarvoor gebruik ik dit:
Ik heb jaren geleden een eenvoudig excel-lijstje gemaakt, elke kas heeft een eigen lijstje (want heeft een net iets andere indeling of ander formaat). En dit is wat er in deze kas past (ervaren en bewezen). Hier staan de tomaten, paprika’s, aubergines, meloenen, etc. van 2018 nog in. In de zomer vind ik dit ook handig want dan print ik de lijst, neem die mee naar de tuin en krabbel er met pen gegevens tussen als vroegheid, opbrengst, etc.. Voor de planningย kan ik elke soort in de lijst vervangen door een soort die ik in 2019 wil zaaien. Een vruchtwisseling in de kas is heel lastig maar waar nu paprika’s hebben gestaan komen volgend jaar tomaten, of aubergines. En de komkommers en meloenen wisselen per jaar van kas en plaats in de kas. En ik zaai dus nooit teveel, het past altijd.
Ik ben dit weekend dus vooral in huis, bezig met planning en website. Ik ben alleen even naar de tuin geweest voor wat oogst:
De laatste emmer wortelen. Die ga ik dit weekend (als ik even tureluurs word van de planning) schoonmaken en invriezen. En we eten nog steeds snijbiet:
We moeten het wat secuurder oogsten want er komt nu wel aardig wat slakjes en onkruid mee bij het afsnijden van de bladeren, maar dat blad is nog steeds mals. Na de laatste oogst volgende week mogen de planten eruit en op de composthoop.
Dan blijven in de moestuin de winterkolen nog over, winterprei, de wintersaladebak, wat bieten en flink wat pastinaken. En de knofloken die ik eind oktober plantte lopen uit. Maar de tuin wordt elke week leger. Ruud vindt het fijn want dan kan hij lekker opruimen.
Voorlopig moet hij dat grotendeels alleen doen want ik heb het druk. En dat brengt me bij de mededelingen.
Ik ben begonnen met het controleren en schrijven van pagina’s op de website. De pagina over de teelt van knolvenkel is nagekeken, aangepast waar nodig en voorzien van nieuwe en grotere foto’s: Knolvenkel
En zoals in het vorige blog beloofd heb ik eindelijk een pagina geschreven over de teelt van schorseneren: Schorseneer
En dan nog voor de laatste keer een hint over de aanstaande zaaiagenda. En eigenlijk is het helemaal geen hint meer, het is gewoon verklappen, uitleggen en laten zien wat het wordt.
En het wordt dan ook tijd dat iemand ga voorstellen. Want ik kan natuurlijk helemaal geen agenda maken, ik heb geen enkel ruimtelijk inzicht (ik geef het ruiterlijk toe). En mijn creatieve vermogen houdt op bij 5 scheve Dahlia’s in een waterkan en een slordige hoop pompoenen in de achtertuin.
Ik maak de agenda samen met Laura Beijn. Zij heeft die eigenschappen die ik dus niet bezit. Mijn nut ligt in de informatie die in de agenda komt te staan. Ik de inhoud, Laura de layout, gelijkwaardiger kan het niet. Als je nieuwsgierig bent geworden, je kunt de website van Laura hier bezoeken: Laura Beijnย .
En ik heb een pagina gemaakt voor de agenda (zoals ik die ook over de zadenllijst-nieuws maakte). Ik leg er uit hoe we op het idee zijn gekomen, beschrijf wat we maken en hoe we het maken. Mensen kunnen er vragen stellen en opmerkingen plaatsen, en die kan ik dan daar beantwoorden. Dan hoeft dat niet telkens in mijn blog maar is er een vaste plaats voor. En telkens wanneer ik iets nieuws te vertellen heb meld ik dat in een blog maar beschrijf ik het op die pagina. De link:ย Zaaiagenda voor de Moestuinย (en ze is vanaf nu ook in de menubalk te vinden).
Edit 25-11-18: door het grote aantal reacties hebben we besloten dat mensen ook alvast kunnen ‘intekenen’ voor een agenda, lees daarover ook verder op de betreffende pagina.
En op die pagina leg ik dus bijvoorbeeld ook uit wat dit betekent:
En dat lijkt dan tot slot toch bijna een hint ๐
Diana, jij hebt idd wat te kiezen zo haha! Zelf heb ik vanmorgen de bloemenzaden uitgezocht, zo zijn we heerlijk t jaar rond met de tuin bezig! Ik ga alle zaden sorteren op de manier met bakjes die n mw uitlegde in n eerdere reactie, lijkt me handig!
Heerlijk nog n maal wortelen uit jullie tuin! Pastinaken kunnen toch tegen vorst? Dat hoop ik want we hebben er nog veel staan..
Wat leuk dat je met iemand samenwerkt over de agenda, ben gewoon zo benieuwd hoe t er uit gaat zien strakjes. Kan ik me nu al op verkneukelenโบ๏ธ Wou net n kijkje nemen bij t blog over de agenda maar linkt niet goed door of ik ben te vroeg.. Later nog eens proberen. En zo kijk k even bij ‘je maatje’, leuk dat je er zo open in staat en we zoveel mogen weten! Petje af!!
Veel succes in t uitzoeken wat er komend seizoen in je tuin mag groeien en bloeien! En hoop dat je daarnaast de rust en tijd kan vinden om op n voor jou goede manier aan de zaaiagenda te werken
Lieve groet, Milly!
Hallo Milly,
Dankjewel voor de tip! Ik heb de link zojuist gerepareerd, hij doet het nu goed (ik heb wat zitten prutsen om te zorgen dat de pagina over de zaaiagenda ook in de menubalk zou passen. Alles wordt te krap ๐ .
Pastinaken zijn prima winterhard. Wij laten ze hier gewoon in de grond zitten en oogsten alleen wat we willen eten.
En dankjewel voor je aardige woorden!!
Diana
Hi Diana,
Wat een prachtig vormgegeven eerste stukje zaaikalender. Gefeliciteerd!
Nou meen ik me alleen te herinneren dat jij tomaten veel dichter bij elkaar zet dan 60×80.
En dat deed me een beetje denken. Als je gaat opnemen in je kalender wat in de boekjes staat (60 x 80) wordt het wel een zaaikalender, maar wellicht veel minder een Diana’s zaaikalender. En ik hecht stiekem veel meer aan dat laatste ๐ Nou ja. Kijk maar. Was zomaar iets wat me te binnen schoot en wat je wellicht ook aan het denken zet? Of mss was die 60×80 iets heel anders, en zit ik er helemaal naast… Dat kan natuurlijk ook. In ieder geval bergen succes gewenst.
Hallo Lotte,
Dankjewel, mede namens Laura!
Ja, het klopt dat ik tomatenplanten dichter bij elkaar zet. Voor de zaaiagenda heb ik zelf heel veel nieuwe soorten ook in een kalender gezet (van palmkool en Zinnia’s tot komkommerkruid, ananaskers, tomatillo en Cosmos) . De oude/bekende soorten stonden al in de algemene groentezaaikalender (zoals die al op de website staat).
En nu is Laura alle soorten vanaf die 2 kalenders in agendavorm aan het zetten. En als het klaar is stuurt ze het naar mij en ga ik per soort kijken en heel goed nadenken wat ik er zelf van vind; zaai ik toch iets eerder, zet ik ze toch iets dichter bij elkaar, of juist niet, etc., etc..
Maar ik vind het leuk om te horen dat je juist graag wilt dat het op mijn ervaring is toegespitst!
En zo gaat het uiteindelijk ook zeker worden, maar dat gaat dus pas bij de eerste controle gebeuren.
groetjes,
Diana
Hahaha Diana, ik heb last van hetzelfde syndroom! Zeer herkenbaar. Ik heb het uitelkaar gehaald en 2 hobbyโs van gemaakt! Dan is het wat overzichtelijker!
Hobby 1 , zaden uitzoeken ,eindeloos websites vergelijken en dan bestellen. (Eigenlijk mag hier ook nog wel bijstaan :bestelling ontvangen , want het voelt echt als een cadeautje! Ben dan als een kind zo blij)
Hobby 2 , zaden kiezen uit mijn voorraad en zaaien !
Zoooo herkenbaar, dit verhaal en van Diana. Ook ik zit urenlang op websites te lezen, te vergelijken, mijn wensenlijst wordt wekelijks langer en dan nog moeten kiezen.
Eerst maar eens alles sorteren en mijn ( nog ingepakte ) box vullen, alvorens nieuwe zaden te kopen…
En Diana, het is nu al genieten om te lezen hoe de agenda tot stand is gekomen, laat staan als we deze straks in huis hebben.
Hallo Petra,
Ik heb de tomatenplanning voor 2019 af, en alleen daar heb ik al een hele dag gedaan ๐ . Maar het was heerlijk om op internet en in boeken te struinen naar heerlijke vleestomaten, prachtige bicolors, vrolijke cherry’s en struiktomaten voor in pot.
Jij ook veel succes met je planning!
Diana
Hallo Diana
Jammer, maar bij ons willen de tomaten niet, phytophtora, is hier wat aan te doen?
Graag hoor ik dat.
Hallo Janke,
Dat is een moeilijke vraag; teel je tomaten buiten of onder glas? En hebben je planten er elk jaar last van of alleen in een natte zomer? Ligt je tuin op een tuinbouwcomplex of staan ze thuis in een beschutte achtertuin?
Phytophthora is een pseudo-schimmel die de winter zonder problemen overleeft, in plantenresten. En dus verwijder je in de herfst zorgvuldig alle tomatenplantresten maar ook aardappelplantresten. Als je er elk jaar last van hebt en de schimmel dus altijd aanwezig is in je tuin kun je overwegen om ze volgend jaar in pot te telen. Je zou kunnen overwegen om F1-hybriderassen te zaaien die iets minder gevoelig zijn voor phytophthora, en de kans op phytophthora is iets kleiner in een omgeving waar weinig of geen andere gevoelige planten voor de schimmel staan (hier doen tomatenplanten in pot het buiten altijd beter in onze achtertuin dan in de volkstuin (waar er veel buren zijn met al dan niet aangetaste aardappelplanten en tomatenplanten).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt,
Diana
Beste Diana en Ruud,
Ingeschreven! Gewoon tรฉ leuk ik verheug me erop!
Moet die snijbiet er รฉcht uit ?? Ik kan het hele jaar door blijven oogsten en als ze uiteindelijk begint door te schieten, haal ik ze er uit en kan ik al van de nieuw gezaaide plantjes beginnen oogsten.
Dag Katrien,
Nee hoor, als de snijbiet of warmoes het goed blijft doen, kan je dit gerust laten staan. Ik laat dit staan tot na de bloei in april. De bloemen geven een heel speciale geur en nadien vind ik hier en daar zelf uitgezaaide planten wat altijd sterke planten blijken te zijn. Alles hangt ervan af in welke mate je orde of wanorde in de groententuin kan verdragen.
Groetjes carine
Hallo Katrien en Carine,
Nee hoor, snijbiet hoeft er zeker niet uit als ze blijft leven, ik beschrijf alleen wat ik doe en vertel zeker niet wat iemand anders moet doen.
Ik kan me voorstellen dat de planten bij Carine in Zuid Frankrijk blijven leven, en wellicht ook in Belgiรซ. Hier in Zuid-West Nederland blijven de planten vaak ook nog wel tot in december leven maar komt er een tijd dat het blad als snotterige planten in de kletsnatte kleigrond staan. Dan valt er niets meer te oogsten, ook al blijven de planten ondergronds leven. En aangezien de planten hier langs de rand van de tuin staan, onder de fruitbomen, kiezen we ervoor om de planten weg te halen zodat we de grond onder de fruitbomen aan kunnen gaan vullen met compost. We hebben ook nog wat planten in een verhoogde bak staan en die laten we staan zo lang de grond geen modder is ๐ .
Maar zo lang de planten leven kun je ze dus laten staan, als je dat wilt.
groetjes,
Diana
Diana ik lees altijd alles van jou maar nog nooit een reactie gegeven. Nu wil ik de agenda reserveren maar lukt me niet. De mail komt niet aan. Vast een fout adres. Ben ook niet zo goed met mailen enzo. Het adres zal wel niet kloppen. [email protected]. ??? HELP
Hallo Marja, Dankjewel voor je interesse in onze zaaiagenda!. Het mailadres is [email protected] maar ik heb je zelf even een mailtje gestuurd.
groetjes,
Diana
Ach ja. Soms zie je het niet en maak je steeds dezelfde fout. Schaam me wel hoor. Bedankt.
Hallo Marja,
Geeft helemaal niks, ik ben blij dat je op de juiste plek terecht bent gekomen en de agenda hebt kunnen ‘reserveren’!
Diana
Hallo Diana,
Ik heb de zaai kalender gereserveerd. Ben nu al benieuwd.
Groetjes,
Anneke
hebben jullie nog tijd om eens iets anders te gaan doen????
nogal heftig ( maar wel erg leuk) werk.
groetjes
Wil
Hallo Wil,
Nauwelijks. Maar van iets maken krijg ik ook weer energie, dus dat is dan toch een mooie uitkomst ๐
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Tuurlijk heb ik me ingeschreven voor de kalender. Verheug me er enorm op. En ik geloof dat-ie superhandig wordt. Hoef ik zelf niks meer te bedenken of in de gaten te houden :-). Ben dit jaar de sperziebonen helemaal vergeten.
Maar ik ben ook blij met het inkijkje van je zadenboxen.
Zoiets wil ik ook doen en ik heb bakjes bij de Action gescoord. Maar ik overzie het allemaal niet meer. En ik weet nog steeds niet wat nu echt handig is. Inmiddels heb ik wel alle zaadjes van de afgelopen jaren (met veel tweejarigen ertussen, omdat ik gewoon van alles oogst, voor de lol) netjes in zakjes gestopt. Maar hoe nu verder?
Doe jij ook de eetbare bloemen bij de bloemenzaadjes, of vallen die onder de groenten en/of kruiden?
Doe jij tomatenzaadjes van alle jaren bij elkaar. Bijvoorbeeld Blush 2016, Blush 2017 en Blush 2018 in volgorde. Of stop je bij de B eerst alle zaadjes van 2016 en dan alle zaadjes van 2017.
Jij weet vast wel wat jij het handigst vindt.
Heb je sla bij de tomaten gezet omdat je die voor de saladebak gaat gebruiken? Of is sla geen algemene groente? Waar liggen bijvoorbeeld de mosterdzaadjes?
En wat betekent overig in de tomatenbak?
Kun je me een beetje op weg helpen?
Hartelijke groet,
Esther
Hallo Esther,
Leuk dat je ook interesse hebt in de zaaiagenda!
Bloemen zijn voor mij bloemen, ook als ze eetbaar zijn (maar het is maar je zelf handig vindt natuurlijk). Ik heb wel een paar honderd tomaten, vandaar dat die in een apart box zitten (met daaronder ook nog vakken voor respectievelijk aubergines, paprika’s, pepers en sla. “Overig” zijn al die wat meer bijzondere eetbare soorten zoals bloedzuring, melothria, cyclanthera, en kruiden als bonenkruid, majoraan, etc.. In de box met de grote vakken zitten in de middelste kleine vakjes mijn ‘gewone’ zaden, van weeuwenteelt bloemkool, zomerprei, rode bietjes, winterpeen, etc.. En die heb ik met stickertjes gerangschikt op koolgewassen, vruchtgewassen, bladgewassen, bladgewassen. Peulvruchten hoeft in mijn geval niet want dat zijn altijd grotere zaden en die gaan dus in de grote vakken. Eigenlijk kan ik zo alles wel kwijt op een manier zodat ik het zelf weer terug kan vinden (en zo niet, dan gaat het dus in de bak Overig ๐ ).
Als ik nieuwe zaden heb geoogst en opberg haal ik gelijk de oude zaden van dat ras weg (meestal geef ik dat zakje weg, op de volkstuin is er altijd wel iemand die er blij mee is). Zo voorkom ik dat er oude en nieuwe zaden van een ras worden bewaard. Er is maar รฉรฉn nadeel en dat is dat als ik dat ras weer eens zaai en ze blijkt te zijn gekruist, dan heb ik dus geen back-up van oudere zaden. Maar dat gebeurt niet zo vaak, en dan is het jammer. Als gekochte zakjes zaden eenmaal open zijn verpak ik de zaden in gripzakjes (want ik heb een hekel aan van die open papieren zakjes die driedubbel zijn gevouwen maar waar dan toch de zaden uit vallen). Ik knip dan de naam en houdbaarheid die vermeld staan op de verpakking uit en doe die in het kleinere en beter sluitbare gripzakje. Verse zaden laat ik uiteraard altijd in de dichte verpakking (want dan zijn ze vaak beter beschermd tegen verlies van kiemkracht) – en daar die die onderste la dan weer heel handig voor want daar passen alle grote papieren zakjes in).
Sla zit alleen in die bak omdat ik er ook meer dan 20 rassen van heb, er zit dus geen systeem in, in die bak zitten alle soorten waar ik veel zaden van heb ๐
Sla zit in de bak bij de bladgewassen. Mosterdblad zit in de vakje van de bladgewassen. Maรฏs ligt in het vakje bij de vruchtgewassen. Bonen in een groot vak. Pepers per ras in de bak waar ik veel van heb. Calendula bij de C bij bloemen (ook al is ze eetbaar, ze is een bloem). IJskruid in de bak overig (maar zou ook bij bladgroenten kunnen, is zo’n twijfelgeval maar dan nog hoef ik maar in 2 vakken te kijken want in iets anders zit ze in ieder geval niet ๐ ).
Ik hoop dat het zo duidelijk is! En het is mijn manier van bewaren hoor, er zijn meer manieren en het is allemaal prima, als je zelf maar zaden kunt vinden en weet hoe lang je ze kunt bewaren, etc..
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dank je wel voor je goede tips.
De groentes organiseren zoals je op de website hebt gedaan. Dat had ik nog niet bedacht.
Ja, ik werk nog met zaadjes uit verschillende jaren. Ik ben heel benieuwd of de tomatenzaadjes die ik heb geoogst net zo goed ontkiemen als de jouwe, en of de mijne niet gekruist zijn. ๐ Dus ik wil ze naast elkaar zaaien.
Papieren open zakjes in gripzakjes doen vind ik ook handig.
De bakken weerspiegelen je database.
Sorry, maar ik heb nog รฉรฉn vraagje: waar heb je de kruiden opgeruimd? Een deel van de kruiden bloeit ook heel mooi :-).
Het regent vandaag. Dus goed weer voor de agenda.
Groetjes, Esther
Hallo Esther,
Ja, de bakken heb ik inderdaad een beetje ingedeeld in een kruising tussen mijn databases en de vruchtwisseling.
Over je vraag: de kruiden zitten hier in de bakjes van overige. En dat zijn 5 bakjes, de kruiden houd ik een beetje bij elkaar in het 1e bakje van die vijf (dus eigenlijk zou ik ook gewoon een stickertje met kruiden erop kunnen maken maar om de รฉรฉn of andere reden heb ik dat nog niet gedaan, gewoonte denk ik ๐
groetjes,
Diana
Diana, heb ook deze bestelling zaadjes in goede orde ontvangen! Dank je welโบ๏ธKan goed hoor dat de server even problemen gaf, ik was gewoon te snel met t te melden omdat ik t gauw gauw even wou regelen! Sorry hoor…
Het kasje voor de kids is ruim n meter hoog, we zijn dus blij met t advies voor tomaatjes in de vorige blog! En zelf ga ik de truiltomaatjes in potten proberen. Heb nog niet eerder zoveel soorten op de planning gehad, ben benieuwd en heb zin in t nieuwe seizoen! Nu al!!
Ben benieuwd naar je uitleg over hoe jij sorteerd in je zaden, loop daar ook n beetje tegenaan. Vind t bv ook wel handig om ‘per periode te zaaien’ te sorteren.. En ma is het t beste om op jou agenda te wachten en die als leidraad te gebruiken!
Lieve groet Milly!
Hallo Milly,
Goed om te horen dat de envelop goed is aangekomen. Ik hoop dat jij en je kinderen veel leuke en lekker tomaatjes kunnen telen en oogsten in 2019!
Lees vooral ook even de reactie van Frouwke, zij legt de zaden die ze wil gaan zaaien alvast per periode in bakjes apart (ik deed altijd hetzelfde maar dan in enveloppen, maar ik heb nu ook eens bakjes gebruikt – daar past ook gelijk wat meer in ๐ ).
En ik heb zojuist onder de reactie van Esther uitgebreid beschreven hoe ik mijn zaden bewaar.
groetjes en veel succes met je planning!
Diana
He Diana, bedankt voor je antwoord! Duidelijk hoe jij overzicht houd in alle te zaaien bloemen en groenten, ook de uitleg van Frouke gelezen. Zo zit ik nu de zaden te sorteren en maak gelijk n nieuwe indeling van t landje..
Vraag me af, aanmelden bij de voorinschrijving van 24 december voor je zaaiagenda is toch vroeg genoeg om er een te bemachtigen? Of wordt de oplage klein? Haha, ik train nog even mn gedultโบ๏ธ
Super ook de pagina over schorseneren, hier ook vette (Zeeuwse) klei We gaan proberen om n extraverhoogde bak te maken en hopelijk lukt t dan.. Straks de witlof inkuilen, de eerste x, vind t eigenlijk een beetje eng en wordt t ms helemaal niks. Zal zo eerst nog eens jou pagina doornemen daarover. We gaan t zien, leuk experiment want binnen zet ik ook n bak om te proberen of warme trek ook lukt! Je hoort er wel van..
Lieve groet Milly!
Hallo Milly,
Ik vrees dat dit voor mij ook een geheel nieuwe ervaring is ๐
Maar je kunt zeker ook vanaf 24 december reserveren hoor. Hoe lang het vanaf die datum duurt voor de agenda’s die we laten drukken zijn uitverkocht durf ik niet te zeggen (als ze al uitverkocht worden want ik durf eigenlijk helemaal niks te zeggen, we zijn al heel blij met alle mensen die nu interesse hebben getoond). En met een intekening leg je niets vast hoor, uiteindelijk betekent het niets anders dan de bevestiging dat je er interesse in hebt en dat je een mail krijgt wanneer je de agenda kunt reserveren mocht je dat nog steeds willen. Wat dat betreft kan ik je bijna adviseren om in te tekenen, zodat je zeker weet dat je die mail krijgt. En mocht je dan aan de hand van nieuwe informatie en het inkijkexemplaar bedenken dat het niet iets is wat je graag wilt, dan hoef je niets anders te doen dan de agenda gewoon niet te bestellen.
In de komende weken hoop ik steeds meer informatie te kunnen geven over dingen die afgerond zijn. Bijvoorbeeld wanneer we het aantal pagina’s weten. Dan weten we ook wat de verzendkosten zijn (want dan weten we hoe dik en zwaar de agenda weegt). Etc..
Bij alles wat ik nieuw te melden heb schrijf ik weer een stukje op de pagina over de zaaiagenda: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaiagenda/
groetjes,
Diana
Off-topic vraag over het planten van bramen en frambozen…
Aan Diana, of wie er maar iets over te melden weet: op mijn moestuin wil ik graag bramen, frambozen en japanse wijnbes gaan planten. Nou is mijn ervaring met deze planten dat ze ondergronds vele meters aan de wandel kunnen gaan, waardoor mijn buren er ook mee te maken krijgen, en dat wil ik graag voorkomen.
Dus nu ben ik aan het prakkedenken, hoe ik dat zou kunnen doen. Misschien worteldoek om de kluit heen ingraven? Of tegels op hun kant de grond in?
Alle tips zijn welkom! (en ik heb een zaaiagenda gereserveerd ๐
Groetjes,
Marjolein.
Hallo Marjolein,
Bramen gedragen zich hier heel netjes hoor, als je de takken maar langs een hekwerk opbindt en zorgt dat ze zich niet kunnen hechten aan de grond (want zo verspreidt ze zich). En datzelfde geldt voor Japanse wijnbes (en het is sowieso handig om die goed op te binden, i.v.m. de scherpe stekels).
Frambozen gaan inderdaad aan de wandel. En eigenlijk moet dat ook want de gedragen takken knip je af en de nieuwe uitlopers worden de planten waar je volgend jaar van kunt oogsten. Ze ze moet wat uit kunnen lopen. Maar om dat gebied heen kun je haar wortelgroei wellicht wat beperken. Gebruik wel iets goeds want hier komen de uitlopers zelfs tussen de straatstenen omhoog, zo ‘lenig’ is ze ๐ . Misschien heeft iemand anders nog een tip voor je, wij steken ze hier een paar keer per jaar gewoon af (en tuinburen zijn blij met de stekken).
Leuk dat je ook interesse hebt in de zaaiagenda!!
groetjes,
Diana
Heel hartelijk dank voor je reactie, ben er blij mee!
Hallo Diana,
Zojuist heb ik de bestelde zaden ontvangen, dank je wel! Ik kijk er al naar uit om ze te zaaien. Ook ben ik erg benieuwd naar je agenda, ik heb ook vast (voor) ingeschreven, nog iets om naar uit te kijken . Veel succes met al de bezigheden, ook voor Laura en natuurlijk Ruud!
Groet,
Ria Snijders
Hallo Ria,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
En leuk dat je ook interesse hebt in de agenda, we zijn druk bezig om alle gegevens erin te zetten, werken aan de opmaak, en beginnen ook al met de eerste controle. Het is een cryptogram zoals ik die nog nooit heb gemaakt ๐
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik zet dit berichtje op een heel verkeerde plaats, maar ik weet anders even niet hoe anders met je in contact te komen. Een tijdje geleden was ik je blogs aan het lezen en had je het over dat je de hard plastic zaaitrays nergens meer kon vinden. Ben je nog steeds op zoek naar deze zaaitrays?
Groet,
John Blom
Hallo John,
Ik heb zelf genoeg tray’s, en die ik heb zijn van heel hard en stevig plastic en gaan zeker nog 10 jaar mee.
Maar ik denk dat er heel veel mensen die dit lezen interesse hebben in goede zaaitray’s. Dus als je een goed adres hebt, dan heel graag!!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
ook hier de tomaatjes (of toch de zaden) goed ontvangen, bedankt! De planning is hier ook altijd wikken en wegen en altijd meer willen doen dan er plaats voor is.
Hou jij je strikt aan je planning of verander je zoals ik toch nog op het moment van zaaien? Toch nog dat ene soortje wisselen?
In dat geval, heb ik nog iets anders als je wil. Ik zaai al sinds 2017 Tomaat Ceylon, gekocht bij de Nieuwe Tuin. Er zat een mutant tussen: geel en dubbel zo groot als de originele Ceylon. Nu al twee generaties zaadvast , al komt er een rood ‘poepje’ in de laatste generatie. Afwachten wat ze volgend jaar doen.
Ik zag dat je al Ceylon gekweekt hebt vroeger. Als je eens het rare tweelingzusje wil proberen, laat maar iets weten ๐
Hallo Bert,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
En dankjewel voor je aanbod, wat aardig dat je aan me denkt voor zaden!
Ik vrees alleen dat ik er dit en volgend jaar geen plaats voor heb, tijdens het maken van mijn planning ben ik er achter gekomen dat ik nog heel veel tomatenrassen/zaden heb uit 2013 en 2014 en die zullen eerst aan de beurt moeten komen. Het wordt hier nog woekeren met de ruimte. En dus wissel ik inderdaad nog wel eens, als ik ergens een heel positieve review over een ras lees ruil ik nog wel eens wat om. En omdat ik een aantal behoorlijk oude zaden ga zaaien is er ook een kans dat er daar wat tussen zitten die niet meer willen kiemen, en dan schuiven andere rassen weer in ๐
groetjes,
Diana