De Planning (plus de laatste ‘hint’)

Het woord Planning schrijf ik altijd met een hoofdletter, want het is niet iets wat ik in een uurtje kan maken. Sterker nog, ik ben er altijd wel een paar dagen zoet mee. En de komende maanden zal er ook nog wel wat aan en in veranderd worden.

Ik wilde graag zaden kopen. Van leuke soorten. Ik had zelfs al een wensenlijstje gemaakt van mooie en lekkere soorten en rassen die ik op internet, in boeken en catalogi, en op instagram was tegengekomen. Maar eerst moet ik natuurlijk kijken wat ik nog heb. En wat ik in de afgelopen maanden al heb gekocht of geruild.

En dat blijkt best veel te zijn, mijn ogen zijn standaard altijd groter dan mijn tuin. Ik zal eerst even mijn bezit laten zien:

Drie volle boxen met zaden brachten we gisteravond van hun koele bewaarplaats op zolder naar beneden. Links een box met alleen maar bloemenzaden, op alfabetische volgorde. In het midden een box met alle algemene groentezaden zoals prei en andijvie, worteltjes en spitskool (2 lades voor bladgewassen, 2 voor koolgewassen, 2 voor wortelgewassen en 2 voor vruchtgewassen). En de grote vakken links en rechts zijn voor de grotere zaden van peulvruchten zoals bonen, erwten en tuinbonen, en voor spinazie en andere grote zaden of grote zakjes. En wat op tafel ligt zijn nog zakjes die ik in bakjes, op de kast en in mijn tuintas vond. Nieuwe zakjes gaan ook in de grotere vakjes (en in de grote lade onderin) want het is zonde om die zaden uit de zakjes te halen (doordat die zakjes er vaak voor zorgen dat zaden wat beter beschermd zijn en langer meegaan dan in mijn eigen plastic gripzakjes). Als ik gekochte zakjes zaden eenmaal open heb gemaakt doe ik de zaden wel in mijn eigen gripzakjes van 4 x 4, 4 x 6 en 6 x 8 centimeter, voorzien van een papiertje met naam en de datum dat ze verlopen of datum dat ik ze kocht. En dan passen er heel veel in de bakjes (ik heb wel eens geteld, in de kleine gripzakjes verpakt, passen er zaden van meer dan 300 soorten/rassen in de box van tomaten, pepers en paprika’s).

“En jij wil nog zaden kopen?”, vraagt Ruud, op een toon alsof ik een klap van de molen heb gehad. “Uhh, misschien moet ik eerst even kijken wat ik nog heb”, antwoord ik.

Maar die prachtige snijbiet met de naam Peppermint wil maar niet uit mijn hoofd. En de Zinnia Queen Lime Orange ook niet. En zo nog wat soorten.

Maar ik schrik een beetje als ik in mijn boxen kijk en de nieuw gekochte zakjes er ook nog naast leg. Ik heb al een Zinnia Miss Wilmott gekocht die voor eind 2019 gezaaid moet worden. En ook een Zinnia Zahara Double Strawberry en die moet voor eind 2020 worden gezaaid (maar is veel te leuk en wil ik eigenlijk komend jaar al zaaien). En een Zinnia Pinca en die moet ook voor het einde van 2019 worden gezaaid.

Keuzestress of luxeprobleem? (en voor wie denkt “Dan zaai je ze toch allemaal”: dan kan ik er geen zaden van oogsten). En dus schrap ik in ieder geval de Zinnia Queen Lime Orange maar even uit mijn wensenlijst. (Maar in mijn hoofd blijft ze hangen voor 2020 hoor, ik kan behoorlijk vergeetachtig zijn maar als het om planten en zaden gaat heb ik een ijzersterk geheugen).

En zo ga ik plant voor plant, en ras voor ras af. Wat wil ik (altijd teveel). Wat moet ik (omdat de kiemkracht anders verloopt). Wat kan ik (in vierkante meters tuin). Ik vrees dat het weer woekeren met de ruimte wordt in 2019 🙂 .

Na de bloemen komen de tomaten, die zitten in de rechtse box, dat is deze:

Het lijkt helemaal niet zoveel. Maar het is het wel. Er passen wel enige honderden zakjes zaden in zo’n box.

Ter illustratie, dit zijn de tomaten waar ik uit zal moeten kiezen:

En dit zijn alleen de tomaten die beginnen met de letter S.

Dus ook dat wordt puzzelen, want ik wil natuurlijk van alles wat; cherry, vlees, roma, geel, rood, gestreept, groen, paars, maar ook hier moet ik letten op de oudere zaden die eerst aan de beurt moeten komen. Maar er zitten ook rassen tussen waar ik zo benieuwd naar ben dat ik ze perse wil zaaien in 2019. Nog meer lastige keuzes.

Ik kan soms wel teveel bloemen zaaien, of teveel spitskool, of bieten, maar tomaten, paprika’s, pepers en aubergines zaai ik nooit teveel. Want daarvoor gebruik ik dit:

Ik heb jaren geleden een eenvoudig excel-lijstje gemaakt, elke kas heeft een eigen lijstje (want heeft een net iets andere indeling of ander formaat). En dit is wat er in deze kas past (ervaren en bewezen). Hier staan de tomaten, paprika’s, aubergines, meloenen, etc. van 2018 nog in. In de zomer vind ik dit ook handig want dan print ik de lijst, neem die mee naar de tuin en krabbel er met pen gegevens tussen als vroegheid, opbrengst, etc.. Voor de planning  kan ik elke soort in de lijst vervangen door een soort die ik in 2019 wil zaaien. Een vruchtwisseling in de kas is heel lastig maar waar nu paprika’s hebben gestaan komen volgend jaar tomaten, of aubergines. En de komkommers en meloenen wisselen per jaar van kas en plaats in de kas. En ik zaai dus nooit teveel, het past altijd.

Ik ben dit weekend dus vooral in huis, bezig met planning en website. Ik ben alleen even naar de tuin geweest voor wat oogst:

De laatste emmer wortelen. Die ga ik dit weekend (als ik even tureluurs word van de planning) schoonmaken en invriezen. En we eten nog steeds snijbiet:

We moeten het wat secuurder oogsten want er komt nu wel aardig wat slakjes en onkruid mee bij het afsnijden van de bladeren, maar dat blad is nog steeds mals. Na de laatste oogst volgende week mogen de planten eruit en op de composthoop.

Dan blijven in de moestuin de winterkolen nog over, winterprei, de wintersaladebak, wat bieten en flink wat pastinaken. En de knofloken die ik eind oktober plantte lopen uit. Maar de tuin wordt elke week leger. Ruud vindt het fijn want dan kan hij lekker opruimen.

Voorlopig moet hij dat grotendeels alleen doen want ik heb het druk. En dat brengt me bij de mededelingen.

Ik ben begonnen met het controleren en schrijven van pagina’s op de website. De pagina over de teelt van knolvenkel is nagekeken, aangepast waar nodig en voorzien van nieuwe en grotere foto’s: Knolvenkel

En zoals in het vorige blog beloofd heb ik eindelijk een pagina geschreven over de teelt van schorseneren: Schorseneer

En dan nog voor de laatste keer een hint over de aanstaande zaaiagenda. En eigenlijk is het helemaal geen hint meer, het is gewoon verklappen, uitleggen en laten zien wat het wordt.

En het wordt dan ook tijd dat iemand ga voorstellen. Want ik kan natuurlijk helemaal geen agenda maken, ik heb geen enkel ruimtelijk inzicht (ik geef het ruiterlijk toe). En mijn creatieve vermogen houdt op bij 5 scheve Dahlia’s in een waterkan en een slordige hoop pompoenen in de achtertuin.

Ik maak de agenda samen met Laura Beijn. Zij heeft die eigenschappen die ik dus niet bezit. Mijn nut ligt in de informatie die in de agenda komt te staan. Ik de inhoud, Laura de layout, gelijkwaardiger kan het niet. Als je nieuwsgierig bent geworden, je kunt de website van Laura hier bezoeken: Laura Beijn .

En ik heb een pagina gemaakt voor de agenda (zoals ik die ook over de zadenllijst-nieuws maakte). Ik leg er uit hoe we op het idee zijn gekomen, beschrijf wat we maken en hoe we het maken. Mensen kunnen er vragen stellen en opmerkingen plaatsen, en die kan ik dan daar beantwoorden. Dan hoeft dat niet telkens in mijn blog maar is er een vaste plaats voor. En telkens wanneer ik iets nieuws te vertellen heb meld ik dat in een blog maar beschrijf ik het op die pagina. De link: Zaaiagenda voor de Moestuin (en ze is vanaf nu ook in de menubalk te vinden).

Edit 25-11-18: door het grote aantal reacties hebben we besloten dat mensen ook alvast kunnen ‘intekenen’ voor een agenda, lees daarover ook verder op de betreffende pagina.

En op die pagina leg ik dus bijvoorbeeld ook uit wat dit betekent:

En dat lijkt dan tot slot toch bijna een hint 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Milly

Diana, jij hebt idd wat te kiezen zo haha! Zelf heb ik vanmorgen de bloemenzaden uitgezocht, zo zijn we heerlijk t jaar rond met de tuin bezig! Ik ga alle zaden sorteren op de manier met bakjes die n mw uitlegde in n eerdere reactie, lijkt me handig!
Heerlijk nog n maal wortelen uit jullie tuin! Pastinaken kunnen toch tegen vorst? Dat hoop ik want we hebben er nog veel staan..
Wat leuk dat je met iemand samenwerkt over de agenda, ben gewoon zo benieuwd hoe t er uit gaat zien strakjes. Kan ik me nu al op verkneukelen☺️ Wou net n kijkje nemen bij t blog over de agenda maar linkt niet goed door of ik ben te vroeg.. Later nog eens proberen. En zo kijk k even bij ‘je maatje’, leuk dat je er zo open in staat en we zoveel mogen weten! Petje af!!
Veel succes in t uitzoeken wat er komend seizoen in je tuin mag groeien en bloeien! En hoop dat je daarnaast de rust en tijd kan vinden om op n voor jou goede manier aan de zaaiagenda te werken
Lieve groet, Milly!

Lotte

Hi Diana,
Wat een prachtig vormgegeven eerste stukje zaaikalender. Gefeliciteerd!
Nou meen ik me alleen te herinneren dat jij tomaten veel dichter bij elkaar zet dan 60×80.
En dat deed me een beetje denken. Als je gaat opnemen in je kalender wat in de boekjes staat (60 x 80) wordt het wel een zaaikalender, maar wellicht veel minder een Diana’s zaaikalender. En ik hecht stiekem veel meer aan dat laatste 🙂 Nou ja. Kijk maar. Was zomaar iets wat me te binnen schoot en wat je wellicht ook aan het denken zet? Of mss was die 60×80 iets heel anders, en zit ik er helemaal naast… Dat kan natuurlijk ook. In ieder geval bergen succes gewenst.

Sjouk Fleurke Strating

Hahaha Diana, ik heb last van hetzelfde syndroom! Zeer herkenbaar. Ik heb het uitelkaar gehaald en 2 hobby’s van gemaakt! Dan is het wat overzichtelijker!

Hobby 1 , zaden uitzoeken ,eindeloos websites vergelijken en dan bestellen. (Eigenlijk mag hier ook nog wel bijstaan :bestelling ontvangen , want het voelt echt als een cadeautje! Ben dan als een kind zo blij)

Hobby 2 , zaden kiezen uit mijn voorraad en zaaien !

Petra

Zoooo herkenbaar, dit verhaal en van Diana. Ook ik zit urenlang op websites te lezen, te vergelijken, mijn wensenlijst wordt wekelijks langer en dan nog moeten kiezen.
Eerst maar eens alles sorteren en mijn ( nog ingepakte ) box vullen, alvorens nieuwe zaden te kopen…

En Diana, het is nu al genieten om te lezen hoe de agenda tot stand is gekomen, laat staan als we deze straks in huis hebben.

Janke

Hallo Diana
Jammer, maar bij ons willen de tomaten niet, phytophtora, is hier wat aan te doen?
Graag hoor ik dat.

Jootje

Beste Diana en Ruud,

Ingeschreven! Gewoon té leuk ik verheug me erop!

katrien

Moet die snijbiet er écht uit ?? Ik kan het hele jaar door blijven oogsten en als ze uiteindelijk begint door te schieten, haal ik ze er uit en kan ik al van de nieuw gezaaide plantjes beginnen oogsten.

Carine P

Dag Katrien,
Nee hoor, als de snijbiet of warmoes het goed blijft doen, kan je dit gerust laten staan. Ik laat dit staan tot na de bloei in april. De bloemen geven een heel speciale geur en nadien vind ik hier en daar zelf uitgezaaide planten wat altijd sterke planten blijken te zijn. Alles hangt ervan af in welke mate je orde of wanorde in de groententuin kan verdragen.
Groetjes carine

Marja van Rossum

Diana ik lees altijd alles van jou maar nog nooit een reactie gegeven. Nu wil ik de agenda reserveren maar lukt me niet. De mail komt niet aan. Vast een fout adres. Ben ook niet zo goed met mailen enzo. Het adres zal wel niet kloppen. [email protected]. ??? HELP

Hallo Marja, Dankjewel voor je interesse in onze zaaiagenda!. Het mailadres is [email protected] maar ik heb je zelf even een mailtje gestuurd.
groetjes,
Diana

Marja

Ach ja. Soms zie je het niet en maak je steeds dezelfde fout. Schaam me wel hoor. Bedankt.

Hallo Marja,
Geeft helemaal niks, ik ben blij dat je op de juiste plek terecht bent gekomen en de agenda hebt kunnen ‘reserveren’!
Diana

Anneke

Hallo Diana,
Ik heb de zaai kalender gereserveerd. Ben nu al benieuwd.

Groetjes,
Anneke

wil van der reijden

hebben jullie nog tijd om eens iets anders te gaan doen????
nogal heftig ( maar wel erg leuk) werk.
groetjes
Wil

Esther

Hallo Diana,
Tuurlijk heb ik me ingeschreven voor de kalender. Verheug me er enorm op. En ik geloof dat-ie superhandig wordt. Hoef ik zelf niks meer te bedenken of in de gaten te houden :-). Ben dit jaar de sperziebonen helemaal vergeten.

Maar ik ben ook blij met het inkijkje van je zadenboxen.
Zoiets wil ik ook doen en ik heb bakjes bij de Action gescoord. Maar ik overzie het allemaal niet meer. En ik weet nog steeds niet wat nu echt handig is. Inmiddels heb ik wel alle zaadjes van de afgelopen jaren (met veel tweejarigen ertussen, omdat ik gewoon van alles oogst, voor de lol) netjes in zakjes gestopt. Maar hoe nu verder?
Doe jij ook de eetbare bloemen bij de bloemenzaadjes, of vallen die onder de groenten en/of kruiden?
Doe jij tomatenzaadjes van alle jaren bij elkaar. Bijvoorbeeld Blush 2016, Blush 2017 en Blush 2018 in volgorde. Of stop je bij de B eerst alle zaadjes van 2016 en dan alle zaadjes van 2017.
Jij weet vast wel wat jij het handigst vindt.
Heb je sla bij de tomaten gezet omdat je die voor de saladebak gaat gebruiken? Of is sla geen algemene groente? Waar liggen bijvoorbeeld de mosterdzaadjes?
En wat betekent overig in de tomatenbak?
Kun je me een beetje op weg helpen?
Hartelijke groet,
Esther

Esther

Hoi Diana,
Dank je wel voor je goede tips.
De groentes organiseren zoals je op de website hebt gedaan. Dat had ik nog niet bedacht.
Ja, ik werk nog met zaadjes uit verschillende jaren. Ik ben heel benieuwd of de tomatenzaadjes die ik heb geoogst net zo goed ontkiemen als de jouwe, en of de mijne niet gekruist zijn. 🙂 Dus ik wil ze naast elkaar zaaien.
Papieren open zakjes in gripzakjes doen vind ik ook handig.
De bakken weerspiegelen je database.
Sorry, maar ik heb nog één vraagje: waar heb je de kruiden opgeruimd? Een deel van de kruiden bloeit ook heel mooi :-).
Het regent vandaag. Dus goed weer voor de agenda.
Groetjes, Esther

Milly

Diana, heb ook deze bestelling zaadjes in goede orde ontvangen! Dank je wel☺️Kan goed hoor dat de server even problemen gaf, ik was gewoon te snel met t te melden omdat ik t gauw gauw even wou regelen! Sorry hoor…
Het kasje voor de kids is ruim n meter hoog, we zijn dus blij met t advies voor tomaatjes in de vorige blog! En zelf ga ik de truiltomaatjes in potten proberen. Heb nog niet eerder zoveel soorten op de planning gehad, ben benieuwd en heb zin in t nieuwe seizoen! Nu al!!
Ben benieuwd naar je uitleg over hoe jij sorteerd in je zaden, loop daar ook n beetje tegenaan. Vind t bv ook wel handig om ‘per periode te zaaien’ te sorteren.. En ma is het t beste om op jou agenda te wachten en die als leidraad te gebruiken!
Lieve groet Milly!

Milly

He Diana, bedankt voor je antwoord! Duidelijk hoe jij overzicht houd in alle te zaaien bloemen en groenten, ook de uitleg van Frouke gelezen. Zo zit ik nu de zaden te sorteren en maak gelijk n nieuwe indeling van t landje..
Vraag me af, aanmelden bij de voorinschrijving van 24 december voor je zaaiagenda is toch vroeg genoeg om er een te bemachtigen? Of wordt de oplage klein? Haha, ik train nog even mn gedult☺️
Super ook de pagina over schorseneren, hier ook vette (Zeeuwse) klei We gaan proberen om n extraverhoogde bak te maken en hopelijk lukt t dan.. Straks de witlof inkuilen, de eerste x, vind t eigenlijk een beetje eng en wordt t ms helemaal niks. Zal zo eerst nog eens jou pagina doornemen daarover. We gaan t zien, leuk experiment want binnen zet ik ook n bak om te proberen of warme trek ook lukt! Je hoort er wel van..
Lieve groet Milly!

Anoniem

Off-topic vraag over het planten van bramen en frambozen…

Aan Diana, of wie er maar iets over te melden weet: op mijn moestuin wil ik graag bramen, frambozen en japanse wijnbes gaan planten. Nou is mijn ervaring met deze planten dat ze ondergronds vele meters aan de wandel kunnen gaan, waardoor mijn buren er ook mee te maken krijgen, en dat wil ik graag voorkomen.

Dus nu ben ik aan het prakkedenken, hoe ik dat zou kunnen doen. Misschien worteldoek om de kluit heen ingraven? Of tegels op hun kant de grond in?

Alle tips zijn welkom! (en ik heb een zaaiagenda gereserveerd 😉

Groetjes,
Marjolein.

Anoniem

Heel hartelijk dank voor je reactie, ben er blij mee!

Ria Snijders

Hallo Diana,

Zojuist heb ik de bestelde zaden ontvangen, dank je wel! Ik kijk er al naar uit om ze te zaaien. Ook ben ik erg benieuwd naar je agenda, ik heb ook vast (voor) ingeschreven, nog iets om naar uit te kijken . Veel succes met al de bezigheden, ook voor Laura en natuurlijk Ruud!

Groet,
Ria Snijders

Johnny Blom

Hallo Diana,

Ik zet dit berichtje op een heel verkeerde plaats, maar ik weet anders even niet hoe anders met je in contact te komen. Een tijdje geleden was ik je blogs aan het lezen en had je het over dat je de hard plastic zaaitrays nergens meer kon vinden. Ben je nog steeds op zoek naar deze zaaitrays?

Groet,

John Blom

Bert

Dag Diana,

ook hier de tomaatjes (of toch de zaden) goed ontvangen, bedankt! De planning is hier ook altijd wikken en wegen en altijd meer willen doen dan er plaats voor is.
Hou jij je strikt aan je planning of verander je zoals ik toch nog op het moment van zaaien? Toch nog dat ene soortje wisselen?
In dat geval, heb ik nog iets anders als je wil. Ik zaai al sinds 2017 Tomaat Ceylon, gekocht bij de Nieuwe Tuin. Er zat een mutant tussen: geel en dubbel zo groot als de originele Ceylon. Nu al twee generaties zaadvast , al komt er een rood ‘poepje’ in de laatste generatie. Afwachten wat ze volgend jaar doen.
Ik zag dat je al Ceylon gekweekt hebt vroeger. Als je eens het rare tweelingzusje wil proberen, laat maar iets weten 😉

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties