Een blog vol links

Ik had al eens geschreven dat dit een drukke winter zou worden. Die winter is nog niet eens begonnen en ik kom nu al tijd tekort. Allemaal leuke dingen, maar helaas ben ik daardoor niet op de volkstuin geweest (en Ruud maakt me een beetje bang door telkens te zeggen dat daar nog héél veel moet gebeuren).

Ik kan mezelf nu eenmaal niet in tweeën delen. En tuinweer was het deze week ook al niet. Dus geduld tuin! Ik kom volgende week weer eens gezellig een dagje in je werken! Tot die tijd moet je het even met alleen Ruud doen.

En daar is Ruud ook best aan gewend hoor. Hij heeft echt geen zin in plannen, zaden kopen, kasindelingen maken, etc.. Hij zou het wel kunnen hoor, maar hij zou heel snel klaar zijn (verdacht snel). Ik zou het niet vertrouwen en het gaan controleren. En niet voor niks. Allemaal slecht voor de verhoudingen.

Dus ik heb die taken op me genomen. En dat betekent dat Ruud dan voorlopig even alleen moet opruimen, schoonmaken en compost kruien. Ruud ziet ook het nut niet in van veel tijd investeren in een goede planning. Ik wel.

En dus ben ik nu klaar met die planning, voor tuinjaar 2019 alweer. Voor zover dan, want mezelf kennende gaat er nog flink wat veranderen, omdat ik nog iets nieuws heb kunnen bemachtigen, of iets niet kiemt, of ik later simpelweg van gedachten verander.

Ik kreeg van Frouwke de tip zaden in bakjes op zaaimoment apart te leggen. Waarvoor nog mijn dank. Want ik maakte altijd zo mijn planning: een oude foto uit 2014:

 

Elk jaar nam ik een stuk of 6 tot 8 enveloppen die ik vulde met de zaden die ik in bijvoorbeeld februari in de kas, februari in huis, maart buiten, maart kas, maart in huis, etc.  wilde zaaien. Frouwke schreef dat ze altijd bakjes gebruikte. Dat ik daar niet eerder op kwam (want de enveloppen zitten hier altijd nogal vol 🙂 ). Dus dit is een stukje van mijn planning voor 2019:

 

Dat past beter 🙂 . De eerste bak is januari voorzaaien of ter plaatse zaaien in de kas en daar zit onder andere in: tuinbonen, spinazie, rucola, winterpostelein, Polygonum, Hablitzia, Witte Dunsel, etc.. Dat worden dus de eerste zaaisels in 2019. En dan hebben we inderdaad nog eerst wel wat te doen in de tuin!

Tot zover nog geen enkele link, ondanks de titel. Maar daar komen ze:

Ik heb de planning ook grofweg op deze pagina gezet, daar kun je zien welke tomatenrassen, paprika’s, etc. er vooralsnog apart liggen. Maar de planning is nog niet helemaal klaar. Want ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb ook nog wat zaden besteld, dus die komen er nog bij.

Nog een link: zoals beloofd heb ik het recept van deze heerlijke pompoensoep (met appel, geitenkaas en spekjes) op de website gezet:

 

En nog 2 leuke en lekkere recepten, ik heb in de afgelopen maanden recepten opgespaard en nu eindelijk tijd om ze op de website te zetten. Dit is een heerlijke en makkelijk te maken appelcake met yoghurt (met witvlezige en roodvlezige appeltjes, vandaar het kleurcontrast):

 

En tot slot nog een heel bijzondere én lekkere spaghetti van rode bieten met gorgonzola  en walnoten (de bietenspaghetti gemaakt met een spiraalsnijder) .

 

Ik heb ook nog een blog geschreven op de website van Pokon, over Het nut van een vruchtwisseling (en daarin wil ik dus zeker niet beweren dat een vruchtwisseling niet nuttig is, maar ik beschrijf er wel dat de tijden zijn veranderd, en daarmee ook onze manier van tuinieren en de soorten in onze tuin, plus de gevolgen daarvan voor onze vruchtwisseling).

En dan nog iets over de zaaiagenda. Ik schreef vorige week op vrijdag mijn blog, en in het weekend heb ik daar nog bijgeschreven dat ik voor de zaaiagenda een eigen pagina maakte. Een deel van de mensen die mijn blog op vrijdag of zaterdag leest heeft dat bericht dus niet meegekregen. Vandaar hier even de herhaling: ik beschrijf op die pagina hoe de agenda tot stand komt en de overwegingen en vorderingen, en ik beantwoord er vragen van mensen over de agenda. En omdat er zoveel animo voor is (en Laura en ik zijn daar enorm blij mee!) kun je op die pagina ook lezen hoe je je (vrijblijvend) kunt intekenen voor een exemplaar. En ik laat er zien hoe de agenda eruit gaat zien: Zaaiagenda voor de Moestuin

Tot slot nog even een foto uit de achtertuin:

 

De pompoenen voor consumptie zijn voor een deel opgegeten, en wat er nog over is ligt nu op zolder. De sierpompoenen liggen in de achtertuin en mogen daar blijven tot het gaat vriezen en ze ineen storten.

Het is altijd een beetje lastig inschatten wanneer het tijd is om afscheid van ze te nemen. Niet te vroeg natuurlijk. Maar we zijn ook wel eens te laat geweest (na een flinke nachtvorst). En het is niet fijn om een pompoen op te willen pakken die vervolgens als vieze snotterige slierten tussen je vingers glibbert, en bij het ter aarde storten ook nog opspat en dezelfde slierten tegen je spijkerbroek aan slingert. Oftewel; we houden wel de weerberichten in de gaten 🙂

 

26 reacties op Een blog vol links

Yvonne 30 november 2018 om 19:04

Interessant verhaal over vruchtwisseling. Dacht ik net mijn planning voor 2019 zo ongeveer af te hebben…dit is eigenlijk veel leuker! Alleen, één ding lijkt me dan weer onhandig: ga je elke kool dan apart beschermen tegen duiven? Of zet je wel de kolen bij elkaar maar dan andere planten erbij of zo? Dat wordt nog even verder puzzelen. Gelukkig is dat ook gewoon leuk om te doen 🙂

Ruud & Diana 30 november 2018 om 22:10

Hallo Yvonne,
Wij hadden hier weinig last van vraat door duiven (en die kunnen hier in de stad toch ook aardig huishouden hoor). Ik denk ook weer omdat alles zo door elkaar staat. Ze moeten veel moeite doen met allerlei andere planten om zich heen (is onveilig?), en dat allemaal voor 1 boerenkool. Onze tuinbuurvrouw had een rij van wel 100 koolplanten en dat landt en eet toch makkelijker, veiliger en sneller. Maar het kan ook toeval zijn hoor. En ik moet er ook bij vertellen dat wij boerenkool altijd in potjes voorzaaien en de zaailingen pas uitplanten wanneer ze zo’n 15 centimeter hoog zijn. Normaal gesproken vinden duiven ze dan nog steeds lekker maar dit jaar hebben we alleen een vak met alleen maar kolen en prei af moeten dekken (want daar kwamen de duiven dus wel op af).
groetjes,
Diana

Milly 30 november 2018 om 19:17

Hoi Yvonne!
Ik reageer nu snel, ma te snel omdat ik nog niet de blog op pokon heb gelezenWat bij ons op t moestuincomplex vaak wordt gedaan, is bij t uitplanten van de kool een emmer zonder bodem erover. Op de kop zodat je de rand in de grond kunt draaien. Ze komen van de vleesafdeling van de supermarkt, ze zijn wit en kun je kunt jong gewas ook beschermen tegen wind, zon en vraat. Ik heb ze afgelopen seizoen ook over de sla gehad en t werkt perfect! Ms als tip voor deze of gene…
Veel plezier allemaal met uitzoeken en plannen☺️
Liefs Milly

Ruud & Diana 30 november 2018 om 22:15

Hallo Milly,
Dankjewel voor je reactie, het klinkt als een ‘homemade cloche’.
Wat een goed idee!
groetjes,
Diana

Anoniem 30 november 2018 om 20:03

Wat een geruststellende gedachte… morgen is het december en in januari kunnen de eerste zaden alweer de grond in. Dankjewel! 🙂

Ruud & Diana 30 november 2018 om 22:16

Ja, eigenlijk dus nog maar een paar weekjes….. 🙂
Diana

Ria 1 december 2018 om 10:25

Diana, nieuwsgierig als ik ben heb ik zojuist even je planning bekeken.
Ik heb een vraag, of eigenlijk een opmerking: er staat bij januari / voorzaaien in kas ook dat je de paprika’s, pepers en aubergines de laatste week van januari gaat zaaien. Ik moet me wel heel erg vergissen als je niet bedoelt binnenshuis i.p.v. kas.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 1 december 2018 om 10:35

Hallo Ria,
Dankjewel voor de tip, ben ik blijkbaar vergeten!
Ik heb gelijk even achter de paprika’s, pepers en aubergines gezet dat ik ze binnenshuis bij kamertemperatuur zaai.
groetjes,
Diana

Ine 1 december 2018 om 17:41

Hallo Diana,
D zaden doe ik in een plastic bak met deksel van de action. Met karton heb ik er verdelingen in gemaakt. In de lengte en breedte. En op het karton staan de maanden. Ook handig!
Fijne winter,
Inr

Ruud & Diana 2 december 2018 om 09:28

Hallo Ine,
Ook handig!
Toen ik nog niet zo veel zaden had gebruikte ik een wijnkistje (in tweeën verdeeld door een houten schotje voor 2 flessen wijn).
En daar had ik van karton ’tabbladen’ in staan, ik had alleen de zaden alfabetisch staan en niet op maand.
Ook jij een gezellige decembermaand en succes/plezier met de planning!
Diana

Wijnie 1 december 2018 om 18:55

Hoi Diana,
Pas vroeg jij of wij nog onderwerpen hadden voor een eventuele blog. Omdat ik je nog maar amper een jaar volg, weet ik niet of je er al een keer over geschreven hebt, maar misschien is een blog over combinatieteelten die jij vind werken of juist niet wat? Op internet kom je verschillende combinatieteelten tegen, maar ik ben tot nu toe op jou site (en ik heb nog lang niet heel je website doorgelezen hoor) alleen wortel i.c.m. ui/prei tegen gekomen. Het hoeft niet hoor, maar mocht je eens niks hebben te schrijven, is het misschien een idee. Succes met alles!
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 2 december 2018 om 09:37

Hallo Wijnie,
Dankjewel voor de tip! Zo’n pagina zou ik zeker wel eens willen maken, maar ik weet nog niet genoeg van combinatieteelt.
Op internet zie je heel veel lijstjes van goede en slechte combinaties (en als je de verschillende pagina’s bekijkt zijn het ook heel vaak dezelfde lijstjes). Het zijn ook best grote lijsten van wat wel en wat niet bij elkaar kan maar er wordt eigenlijk zelden of nooit uitgelegd waarom iets wel of niet een goede of slechte buur is. En dan vind ik het niet handig, soms begrijp ik helemaal niet waarom 2 groenten niet bij elkaar zouden mogen staan (en stonden die groenten al vaak in mijn tuin naast elkaar en deden ze het allebei prima). Ik wil weten waarom want anders vind ik het een beperking van het tuinieren.
Als ik eens meer weet en beter begrijp waarom soorten het wel of niet goed samen doen, dan ga ik er zeker een hoofdstuk over schrijven!
groetjes,
Diana

Carine P 2 december 2018 om 11:55

Dag Wijnie,
De combinatieteelten die ik persoonlijk altijd toepas zijn de volgende:
– 2 rijen prei gevolgd door wortelen, of peterselie of wortelpeterselie. De prei laat een sterke geur achter die de wortelvlieg niet graag heeft. Ook peterselie geeft een geur af.
– look tussen de aardbeien. Waarom weet ik niet.
– tussen elke tomatenplant plant ik afwisselend selder, peterselie, tagetes, basilicumsoorten. Dit houdt witvlieg tegen.
– kruiden zoals rozemarijn, muntsoorten, citroenmelisse en look plant ik in cirkels rond mijn perzikbomen. Dit houdt ziekten tegen zoals ‘la cloque’ die gekrulde bladeren geeft.
– boontjes zet ik nooit naast tomaten. De groei van de boontjes blijft steken.
– tomaten is ook handig naast soorten die aangetrokken worden door de aardvlo. Ik heb daar heel veel last van zodra de warmte begint. Ik versnipper dan de tomatendieven en leg tussen bv. Brocolli, rapen, radijzen etc. Dit helpt heel goed.
– dille zaai ik naast de tuinbonen, ook weeral tegen de luizen. Enz enz
Combinatieteelt is geen exacte wetenschap, maar het zou de groei van bepaalde teelten belemmeren. Veel heeft ook te maken met het natuurlijk afstoten van ongewilde beestjes. Ik versnipper ook veel kruiden tussen de teelten.
De lijsten die je in boeken vindt, zijn veel langer maar bovenstaande werken alleszins.
Hopelijk dat je hier wat aan hebt.
Groetjes
Carine p

Ruud & Diana 2 december 2018 om 20:28

Hallo Carine,
Dankjewel voor je reactie. Die lange lijsten met goed en slechte buren zeggen me niet zo veel, ik wil weten waarom soorten wel of juist geen goede buren zijn. Zoals de goede buren prei of ui met wortelen, of Tropaeolum met bonen, etc.. Maar selderij en peterselie zouden slechte buren zijn, en die staan hier toch al 20 jaar zonder problemen elk jaar naast elkaar (omdat ze allebei van een koele, vochtige en niet te zonnige standplaats houden).
Ik ga je lijstje bewaren, mocht ik nog een een pagina over dit onderwerp schrijven neem ik je ervaring zeker mee in mijn verhaal.
groetjes,
Diana

Wijnie 3 december 2018 om 08:43

Hoi Carine en Diana,
Datzelfde heb ik ook: ik wil weten waarom iets wel/niet bij elkaar moet, anders vind ik het alleen maar lastig. Carine, dankjewel voor je lange antwoord met jou ervaringen!
Groetjes Wijnie

Roger 2 december 2018 om 11:01

Dag Diana, godin van de moestuin,
Ik veronderstel dat menigeen er problemen mee heeft. Het bewaren gedurende de herfst én winter van pompoenen en flessenpompoenen (butternut).
Wat ik ook probeer, vrij snel begint de ene na de andere te rotten.
Heb je goede raad in huis? Erg veel groeten van Roger.

Ruud & Diana 2 december 2018 om 11:57

Hallo Roger,
Diana is de godin van de jacht geloof ik maar dit is veel leuker 🙂
Ik weet niet welke rassen je hebt gezet, butternutten blijven hier in ieder geval ook niet zo lang houdbaar. Galeux d’Eysines ook niet maar de Blue Kuri van dit jaar kan blijkbaar heel lang bewaard worden. Blue Hubbard konden we 2 jaar geleden ook heel lang bewaren, en ook de witte Valenciano. Er zitten dus behoorlijke verschillen in de houdbaarheid per ras; hoe dikker de schil en hoe lager het vochtgehalte in de pompoen, des te langer kun je haar bewaren.
Uiteraard moet de pompoen ook gezond zijn en geen plekjes of wondjes of scheurtjes bij de steel hebben. En tot slot bewaren onze pompoenen hier op zolder op een rek van houten latten. Dan kan de onderkant niet gaan rotten omdat er geen zuurstof bij kan en liggen de pompoenen vrij van de grond. En op onze zolder is het in de winter nog net geen 10 graden.
Als je een ras koopt staat er vaak wel iets over de houdbaarheid vermeld en kies dan dus rassen die extra lang kunnen worden bewaard.
Wij zijn vooralsnog erg tevreden over de Blue Kuri, leuk formaat niet te groot, goede opbrengst en lang bewaarbaar.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana

Marie (Potageriemarie) 17 december 2018 om 13:54

Hallo Diana en Roger,

Wat bij mij goed werkt is het volgende. De pompoenen zo lang mogelijk in de moestuin laten liggen, dan op het bankje voor het huis ( de koele noordkant) . Bij erg nat en vriesweer komt er een gevoerd fleece- of picknickkleed over wat geen vocht doorlaat. Zo blijven ze wel goed tot februari. Maar voor die tijd zijn ze hier al opgepeuzeld. Succes! Marie

Ruud & Diana 20 december 2018 om 09:40

Hallo Marie,
Dankjewel voor je reactie/tip!
Hier laten we de pompoenen ook zo lang mogelijk liggen, en als het gaat vriezen of langdurig gaat regenen gaan de pompoenen hier naar de schuur. Pas als het meer dan 5 graden gaat vriezen gaan de pompoenen naar zolder. Maar ik heb er nu nog maar twee, dus die zullen ook hier voor half januari wel allebei op zijn 🙂
groetjes,
Diana

Edith 2 december 2018 om 11:11

Hartelijk dank voor deze supertips weer Diane,

Nieuwsgierig als ik was keek ik even naar het appelcake met yoghurt recept en denk dat daar een foutje in geslopen is (waarschijnlijk door alle hectiek) want waarom zou je 2x onderstaande ingredienten nodig hebben?

90 milliliter zonnebloemolie
125 milliliter volle yoghurt
3 eieren

Succes met plannen en een fijne rustige winter toegewenst.

Met warme groet
Edith

Ruud & Diana 2 december 2018 om 12:05

Hallo Edith,
Dankjewel!! Ik heb duidelijk een fout gemaakt bij het kopiëren en plakken, slordig van me.
Ik heb zojuist de dubbel genoemde ingrediënten weggehaald.
En voor wie dit leest: ik ben altijd erg blij met elke verbetering in welke tekst dan ook. Ik heb ondertussen teveel pagina’s om ze zelf regelmatig te controleren, en ik maak ook gewoon zelf wel eens een fout. En soms klopt een link niet meer of staat een foto verkeerd, etc.. Ik ben altijd erg blij als iemand me erop attent maakt dat er een fout op een pagina staat!
groetjes,
Diana

Petra 3 december 2018 om 11:47

Diana,

Ik denk dat ik ook een kleine fout heb gevonden. Ik heb net de pagina van Agastache gelezen,
omdat ik zaden heb gekocht van de After Eight. En van deze staan er drie foto’s, maar bij de laatste foto is ie ineens van kleur veranderd. Is dit mss de Red Fortune ?

Ruud & Diana 3 december 2018 om 12:41

Hallo Petra,

Ook jij hartelijk dank! Het is de Agastache Fleur.
Ik ga het vanmiddag veranderen en dat is dan gelijk een mooie gelegenheid om de hele pagina eens na te lezen, aan te passen waar nodig en nieuwe (en grotere) foto´s te plaatsen.
Mocht je (of iemand anders) nog een fout op de website zien, ik hoor het graag!!
groetjes,
Diana

Esther 3 december 2018 om 14:48

Dag Diana,
In je mooie artikel over de vruchtwisseling schrijf je over al die bloemen in de groentebedden. Nou wilde ik komend seizoen dat ook uitproberen met plukbloemen, maar ik heb geen idee hoe ik dat moet realiseren tussen de groentebedden in. Waar moet ik rekening mee houden? Heb jij tips voor mij?

Ruud & Diana 4 december 2018 om 21:29

Hallo Esther,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Hier gaat het ook niet altijd helemaal goed (soms zet ik planten te dicht bij elkaar of een plotseling toch iets te grote Zinnia voor wat lagere groenteplanten 🙂 .
Maar eigenlijk is dat ook het leukst, het zelf ervaren, fouten maken maar ook plotseling geweldige combinaties zien. En soms zetten we toch ook gewoon rijtjes hoor, dat leek ons bij de pastinaken het handigst (zodat we die de hele winter kunnen laten staan en telkens oogsten wat we willen). Misschien kun je nog wat inspiratie opdoen op de pagina’s over de mooie moestuin: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/een-mooie-moestuin-beginnen/
We proberen niet te lange rijen te maken van bepaalde groenten, en die dan te doorbreken met een ander rijtje groente of kruiden, of wat bloemenplanten. Zelf planten we eerst de bloemenzaailingen en zaaien we daar omheen of boven of naast groentezaailingen. Het is iets lastiger wieden, dat wel. Maar het geeft enorm veel plezier om te bedenken elke soorten leuk bij elkaar zouden kunnen staan, misschien ook nuttig voor elkaar zijn, etc..
Sorry dat ik je beter kan helpen dan dit, het is echt iets wat je een beetje moet ontdekken (klinkt wat wazig maar het het is echt zo; durven en van het rechte rijtje afstappen 🙂 ).
groetjes,
Diana

Anoniem 5 december 2018 om 10:30

Dag Diana,
Dank voor je mail. Je hebt me juist supergoed geholpen met verwijzingen naar boek en link. Juist helemaal niet wazig! Het geeft precies aan waarnaar ik op zoek ben: naast gewoon een goede opbrengst ook kunnen genieten van je moestuin (en van jouw blog!).
Dank en groet,
Esther


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties