Een blog vol links

Ik had al eens geschreven dat dit een drukke winter zou worden. Die winter is nog niet eens begonnen en ik kom nu al tijd tekort. Allemaal leuke dingen, maar helaas ben ik daardoor niet op de volkstuin geweest (en Ruud maakt me een beetje bang door telkens te zeggen dat daar nog héél veel moet gebeuren).

Ik kan mezelf nu eenmaal niet in tweeën delen. En tuinweer was het deze week ook al niet. Dus geduld tuin! Ik kom volgende week weer eens gezellig een dagje in je werken! Tot die tijd moet je het even met alleen Ruud doen.

En daar is Ruud ook best aan gewend hoor. Hij heeft echt geen zin in plannen, zaden kopen, kasindelingen maken, etc.. Hij zou het wel kunnen hoor, maar hij zou heel snel klaar zijn (verdacht snel). Ik zou het niet vertrouwen en het gaan controleren. En niet voor niks. Allemaal slecht voor de verhoudingen.

Dus ik heb die taken op me genomen. En dat betekent dat Ruud dan voorlopig even alleen moet opruimen, schoonmaken en compost kruien. Ruud ziet ook het nut niet in van veel tijd investeren in een goede planning. Ik wel.

En dus ben ik nu klaar met die planning, voor tuinjaar 2019 alweer. Voor zover dan, want mezelf kennende gaat er nog flink wat veranderen, omdat ik nog iets nieuws heb kunnen bemachtigen, of iets niet kiemt, of ik later simpelweg van gedachten verander.

Ik kreeg van Frouwke de tip zaden in bakjes op zaaimoment apart te leggen. Waarvoor nog mijn dank. Want ik maakte altijd zo mijn planning: een oude foto uit 2014:

 

Elk jaar nam ik een stuk of 6 tot 8 enveloppen die ik vulde met de zaden die ik in bijvoorbeeld februari in de kas, februari in huis, maart buiten, maart kas, maart in huis, etc.  wilde zaaien. Frouwke schreef dat ze altijd bakjes gebruikte. Dat ik daar niet eerder op kwam (want de enveloppen zitten hier altijd nogal vol 🙂 ). Dus dit is een stukje van mijn planning voor 2019:

 

Dat past beter 🙂 . De eerste bak is januari voorzaaien of ter plaatse zaaien in de kas en daar zit onder andere in: tuinbonen, spinazie, rucola, winterpostelein, Polygonum, Hablitzia, Witte Dunsel, etc.. Dat worden dus de eerste zaaisels in 2019. En dan hebben we inderdaad nog eerst wel wat te doen in de tuin!

Tot zover nog geen enkele link, ondanks de titel. Maar daar komen ze:

Ik heb de planning ook grofweg op deze pagina gezet, daar kun je zien welke tomatenrassen, paprika’s, etc. er vooralsnog apart liggen. Maar de planning is nog niet helemaal klaar. Want ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb ook nog wat zaden besteld, dus die komen er nog bij.

Nog een link: zoals beloofd heb ik het recept van deze heerlijke pompoensoep (met appel, geitenkaas en spekjes) op de website gezet:

 

En nog 2 leuke en lekkere recepten, ik heb in de afgelopen maanden recepten opgespaard en nu eindelijk tijd om ze op de website te zetten. Dit is een heerlijke en makkelijk te maken appelcake met yoghurt (met witvlezige en roodvlezige appeltjes, vandaar het kleurcontrast):

 

En tot slot nog een heel bijzondere én lekkere spaghetti van rode bieten met gorgonzola  en walnoten (de bietenspaghetti gemaakt met een spiraalsnijder) .

 

Ik heb ook nog een blog geschreven op de website van Pokon, over Het nut van een vruchtwisseling (en daarin wil ik dus zeker niet beweren dat een vruchtwisseling niet nuttig is, maar ik beschrijf er wel dat de tijden zijn veranderd, en daarmee ook onze manier van tuinieren en de soorten in onze tuin, plus de gevolgen daarvan voor onze vruchtwisseling).

En dan nog iets over de zaaiagenda. Ik schreef vorige week op vrijdag mijn blog, en in het weekend heb ik daar nog bijgeschreven dat ik voor de zaaiagenda een eigen pagina maakte. Een deel van de mensen die mijn blog op vrijdag of zaterdag leest heeft dat bericht dus niet meegekregen. Vandaar hier even de herhaling: ik beschrijf op die pagina hoe de agenda tot stand komt en de overwegingen en vorderingen, en ik beantwoord er vragen van mensen over de agenda. En omdat er zoveel animo voor is (en Laura en ik zijn daar enorm blij mee!) kun je op die pagina ook lezen hoe je je (vrijblijvend) kunt intekenen voor een exemplaar. En ik laat er zien hoe de agenda eruit gaat zien: Zaaiagenda voor de Moestuin

Tot slot nog even een foto uit de achtertuin:

 

De pompoenen voor consumptie zijn voor een deel opgegeten, en wat er nog over is ligt nu op zolder. De sierpompoenen liggen in de achtertuin en mogen daar blijven tot het gaat vriezen en ze ineen storten.

Het is altijd een beetje lastig inschatten wanneer het tijd is om afscheid van ze te nemen. Niet te vroeg natuurlijk. Maar we zijn ook wel eens te laat geweest (na een flinke nachtvorst). En het is niet fijn om een pompoen op te willen pakken die vervolgens als vieze snotterige slierten tussen je vingers glibbert, en bij het ter aarde storten ook nog opspat en dezelfde slierten tegen je spijkerbroek aan slingert. Oftewel; we houden wel de weerberichten in de gaten 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Interessant verhaal over vruchtwisseling. Dacht ik net mijn planning voor 2019 zo ongeveer af te hebben…dit is eigenlijk veel leuker! Alleen, één ding lijkt me dan weer onhandig: ga je elke kool dan apart beschermen tegen duiven? Of zet je wel de kolen bij elkaar maar dan andere planten erbij of zo? Dat wordt nog even verder puzzelen. Gelukkig is dat ook gewoon leuk om te doen 🙂

Milly

Hoi Yvonne!
Ik reageer nu snel, ma te snel omdat ik nog niet de blog op pokon heb gelezenWat bij ons op t moestuincomplex vaak wordt gedaan, is bij t uitplanten van de kool een emmer zonder bodem erover. Op de kop zodat je de rand in de grond kunt draaien. Ze komen van de vleesafdeling van de supermarkt, ze zijn wit en kun je kunt jong gewas ook beschermen tegen wind, zon en vraat. Ik heb ze afgelopen seizoen ook over de sla gehad en t werkt perfect! Ms als tip voor deze of gene…
Veel plezier allemaal met uitzoeken en plannen☺️
Liefs Milly

Anoniem

Wat een geruststellende gedachte… morgen is het december en in januari kunnen de eerste zaden alweer de grond in. Dankjewel! 🙂

Ria

Diana, nieuwsgierig als ik ben heb ik zojuist even je planning bekeken.
Ik heb een vraag, of eigenlijk een opmerking: er staat bij januari / voorzaaien in kas ook dat je de paprika’s, pepers en aubergines de laatste week van januari gaat zaaien. Ik moet me wel heel erg vergissen als je niet bedoelt binnenshuis i.p.v. kas.

Groetjes,
Ria

Ine

Hallo Diana,
D zaden doe ik in een plastic bak met deksel van de action. Met karton heb ik er verdelingen in gemaakt. In de lengte en breedte. En op het karton staan de maanden. Ook handig!
Fijne winter,
Inr

Wijnie

Hoi Diana,
Pas vroeg jij of wij nog onderwerpen hadden voor een eventuele blog. Omdat ik je nog maar amper een jaar volg, weet ik niet of je er al een keer over geschreven hebt, maar misschien is een blog over combinatieteelten die jij vind werken of juist niet wat? Op internet kom je verschillende combinatieteelten tegen, maar ik ben tot nu toe op jou site (en ik heb nog lang niet heel je website doorgelezen hoor) alleen wortel i.c.m. ui/prei tegen gekomen. Het hoeft niet hoor, maar mocht je eens niks hebben te schrijven, is het misschien een idee. Succes met alles!
Groetjes Wijnie

Carine P

Dag Wijnie,
De combinatieteelten die ik persoonlijk altijd toepas zijn de volgende:
– 2 rijen prei gevolgd door wortelen, of peterselie of wortelpeterselie. De prei laat een sterke geur achter die de wortelvlieg niet graag heeft. Ook peterselie geeft een geur af.
– look tussen de aardbeien. Waarom weet ik niet.
– tussen elke tomatenplant plant ik afwisselend selder, peterselie, tagetes, basilicumsoorten. Dit houdt witvlieg tegen.
– kruiden zoals rozemarijn, muntsoorten, citroenmelisse en look plant ik in cirkels rond mijn perzikbomen. Dit houdt ziekten tegen zoals ‘la cloque’ die gekrulde bladeren geeft.
– boontjes zet ik nooit naast tomaten. De groei van de boontjes blijft steken.
– tomaten is ook handig naast soorten die aangetrokken worden door de aardvlo. Ik heb daar heel veel last van zodra de warmte begint. Ik versnipper dan de tomatendieven en leg tussen bv. Brocolli, rapen, radijzen etc. Dit helpt heel goed.
– dille zaai ik naast de tuinbonen, ook weeral tegen de luizen. Enz enz
Combinatieteelt is geen exacte wetenschap, maar het zou de groei van bepaalde teelten belemmeren. Veel heeft ook te maken met het natuurlijk afstoten van ongewilde beestjes. Ik versnipper ook veel kruiden tussen de teelten.
De lijsten die je in boeken vindt, zijn veel langer maar bovenstaande werken alleszins.
Hopelijk dat je hier wat aan hebt.
Groetjes
Carine p

Wijnie

Hoi Carine en Diana,
Datzelfde heb ik ook: ik wil weten waarom iets wel/niet bij elkaar moet, anders vind ik het alleen maar lastig. Carine, dankjewel voor je lange antwoord met jou ervaringen!
Groetjes Wijnie

Roger

Dag Diana, godin van de moestuin,
Ik veronderstel dat menigeen er problemen mee heeft. Het bewaren gedurende de herfst én winter van pompoenen en flessenpompoenen (butternut).
Wat ik ook probeer, vrij snel begint de ene na de andere te rotten.
Heb je goede raad in huis? Erg veel groeten van Roger.

Marie (Potageriemarie)

Hallo Diana en Roger,

Wat bij mij goed werkt is het volgende. De pompoenen zo lang mogelijk in de moestuin laten liggen, dan op het bankje voor het huis ( de koele noordkant) . Bij erg nat en vriesweer komt er een gevoerd fleece- of picknickkleed over wat geen vocht doorlaat. Zo blijven ze wel goed tot februari. Maar voor die tijd zijn ze hier al opgepeuzeld. Succes! Marie

Edith

Hartelijk dank voor deze supertips weer Diane,

Nieuwsgierig als ik was keek ik even naar het appelcake met yoghurt recept en denk dat daar een foutje in geslopen is (waarschijnlijk door alle hectiek) want waarom zou je 2x onderstaande ingredienten nodig hebben?

90 milliliter zonnebloemolie
125 milliliter volle yoghurt
3 eieren

Succes met plannen en een fijne rustige winter toegewenst.

Met warme groet
Edith

Petra

Diana,

Ik denk dat ik ook een kleine fout heb gevonden. Ik heb net de pagina van Agastache gelezen,
omdat ik zaden heb gekocht van de After Eight. En van deze staan er drie foto’s, maar bij de laatste foto is ie ineens van kleur veranderd. Is dit mss de Red Fortune ?

Esther

Dag Diana,
In je mooie artikel over de vruchtwisseling schrijf je over al die bloemen in de groentebedden. Nou wilde ik komend seizoen dat ook uitproberen met plukbloemen, maar ik heb geen idee hoe ik dat moet realiseren tussen de groentebedden in. Waar moet ik rekening mee houden? Heb jij tips voor mij?

Anoniem

Dag Diana,
Dank voor je mail. Je hebt me juist supergoed geholpen met verwijzingen naar boek en link. Juist helemaal niet wazig! Het geeft precies aan waarnaar ik op zoek ben: naast gewoon een goede opbrengst ook kunnen genieten van je moestuin (en van jouw blog!).
Dank en groet,
Esther

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties