Leuk en minder leuk

Ik hou van (moes)tuinieren. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles altijd even geweldig is, uiteindelijk is dat ook wat tuinieren zo afwisselend en spannend maakt; nooit een jaar hetzelfde. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan het feit dat de slakken dit jaar in grotere getalen dan ooit aanwezig lijken te zijn en alles opvreten wat ze tegen komen, van jonge sla tot oude clematisplanten. Maar geen onkruid, dat is toch wel bijzonder (en waarschijnlijk één van de redenen waarom juist die planten ‘onkruid’ heten).

Ik heb trouwens ook een hekel aan onkruid. En daar hebben we dit jaar ook meer dan genoeg van (warm en nat = groeizaam weer). Ik kan ook heus wel genieten van sommige soorten hoor; van herderstasjes en bloeiende paardenbloemen schrik ik niet. En dat heermoes ook nuttig is weet ik allang. Bovendien verdwijnt heermoes bovengronds weer (waarna ze ondergronds juist extra veel wortels maakt 🙄). Maar ach, die winde, die alles letterlijk verstikt, wat heb ik daar een hekel aan. En aan het oprukkende zevenblad. En aan de brandnetels waardoor ik bijna permanent jeuk aan mijn handen heb. Want het lijkt zich zo goed te verstoppen dat ik er tussen al het andere onkruid toch altijd weer vol in grijp. Dan trek ik maar weer dikke tuinhandschoenen aan. Maar dat tuiniert niet lekker, te weinig gevoel in de vingers. En zodra ik ze uitdoe of dunne handschoenen aantrek kom ik weer een brandnetelzaailing tegen, ze prikken dwars door gewone tuinhandschoenen en zelfs een niet te dikke spijkerbroek heen. Ik laat overal in de tuin weegbreeplantjes staan, want als je die kneust en daarmee over de prikkende brandnetelplekken smeert helpt dat best goed. Hondsdraf en paardenbloem zouden trouwens ook helpen maar ik zweer bij weegbree.

Waar ik ook een hekel aan heb is regen. Ik snap dat het nuttig is, en in de zomer is het van harte welkom. Maar het is nu wel even genoeg hè. En dan mogen we hier nog niet eens mopperen, ik leef mee met de mensen in Limburg, Friesland/Groningen, etc. waar straten weer eens blank stonden en kelders onderliepen (en ik moet dan altijd gelijk denken aan mogelijke ravages in moestuinen en verzopen planten in de tuinen).

Ook hier viel er weer genoeg.,.. 🙄

Onkruid wieden is ook niet mijn favoriete bezigheid in de tuin. Wel heel nuttig, op plaatsen waar je wilt dat groenten groeien. Ik noem het altijd het eeuwige stofzuigen in de tuin; elke week opnieuw, het stof groeit vanzelf weer aan, het kost tijd, en je krijgt er pijn in je rug van (ik op mijn leeftijd in ieder geval). Maar als het klaar is ziet het er wel weer mooi uit, geeft het voldoening en ben je blij. Tot je na 2 dagen de eerste stofjes/onkruidjes weer ziet verschijnen en je weet dat je over een week weer precies hetzelfde staat te doen.

Afijn; dit zou een vrolijk en liefdevol blog worden. Onkruid, slakken, wieden, naar verzopen aardappelen en opgevreten courgetteplantjes zoeken, het is misschien niet het allerleukste van tuinieren. Maar er is gelukkig genoeg wél te genieten; het zaaien, het planten, het zien groeien, de hommels en bijen, de bloemen, de gedachten aan de aanstaande oogst en de oogst zelf, de koolmeesjes die hun baby’s voeren in het nestkastje in de klimroos, de klimroos zelf, en zo kan ik nog uren doorgaan (gelukkig maar). En er is één ding in het bijzonder waar ik altijd heel vrolijk van word: het dieven van tomaten. Tomaten zijn sowieso mijn grote liefde. Ik denk dat er nooit (echt letterlijk) een week voorbij gaat zonder tomaten. In de zomer eten we ze vers, in de wintermaanden zie ik ze uit eigen inmaak heel vaak terug; in soepen, stoofschotels, pastasauzen, etc.. Er zijn altijd tomaten in ons leven. En de laatste (ongeveer) 30 jaar zijn die altijd van onszelf. Vroeger aten we ze vers, vroor ik wat sap voor soep in maar kocht ik voor het eten bijvoorbeeld blikjes of potjes gezeefde tomaten, tomaten op sap of tomatensaus. Maar ik maak het ondertussen al jaren zelf: sap, soep, saus, chutney, af en toe zelfs ketchup, ik zou mezelf wel redelijk zelfvoorzienend kunnen noemen als het om tomaten gaat 😁

De eerste tomatenplanten gaan bloeien (nog lang niet allemaal hoor). Zeven bloempjes in een tros, potentieel 7 tomaten om te oogsten.

En dus hebben we ook dit jaar weer best veel tomatenplanten, alles bij elkaar zijn het er een stuk of 75. Goed voor 1 tot 2 uurtjes werk om ze te dieven en op te binden. En dat doe ik elke week een keer. Ik vind de geur van het blad en de stelen heerlijk. Maar ik kan ook genieten van het kijken naar de planten, welk blad, de dieven, de trosjes, hoeveel bloemen, het verschil in planten van cherrytomaten (langer en ranker en slanker) en grote vleestomaten (plomper, steviger, compacter), het verschil in bloempjes, de groeikracht per ras, later ook de eerste onrijpe tomaatjes, zijn er ook streepjes, welke rijpt het eerst, etc..

Misschien vind ik het ook leuk om te doen omdat ik het kan. Bij een appelboom heb ik soms geen flauw idee wat ik moet snoeien. Maar tomaten begrijp ik. Misschien door al die honderden tomaten die ik in de afgelopen jaren al diefde en opbond, ik herken de cherrytomatenplanten, de stuikvormen, de zelftoppers, splitsers en de Siamese meerlingen zodra ik ze zie, ze zijn me allemaal even lief (mits ze later lekkere tomaten geven 😍).

Tomaat Sprite, een grote struiktomaat die ik dus ‘ laat gaan’ maar wel met 3 tomatenspiralen per plant zodat ik ze (hopelijk) een klein beetje kan leiden

Mocht je niet heel ervaren zijn in het dieven zijn er 2 tips:

  • Wees niet te snel. Zelf maak ik in de haast de fout nog wel eens; snel dieven en dan daarna pas zien dat de plant zich bovenin splitst of heeft getopt. En dan is het dus te laat. Liever eerst elke plant even goed bekijken; waar zitten de dieven, hoeveel zijn het er, wil ik er nog iets mee (stekken of op 2 stammen telen bijvoorbeeld), waar komen of zitten de bloemtrossen, etc.? En dan pas weghalen wat weg moet en opbinden wat je wilt houden.
  • Volg de bloemen. Als je twijfelt wat bij een stamtomaat (die dus gediefd zou moeten worden) de hoofdstam is, zoek dan de bloemtros want die zit als eerste altijd aan de hoofdstam. De ander is een dief en daarvan kun je zelf bedenken of je die weg wilt halen of niet. Want telen op 2 of 3 stammen is ook een optie. Maar wel met de kleine waarschuwing dat het dan nog ingewikkelder wordt, en nog belangrijker om goed te dieven (want 2 of 3 stammen maken 2 tot 3 keer meer dieven dan 1 stam). Het kost meer tijd om het goed te doen, en je hebt er ook wel wat ervaring en inzicht in de tomatenplant en het dieven voor nodig. Maar de opbrengst kan per plant wel 1,5 keer zo hoog worden.
Als je de tomaat op 1 stam wilt telen haal je de rechtse weg en bind je de linkse op (met bloemtros dus de hoofdstam) maar in dit geval ga ik ze beide behouden en de plant op 2 stammen telen

Nog een voorbeeld, een tomaat die je eerst even moet bekijken voor je gaat dieven:

Links en rechts onderin zie je al 2 dieven. Maar bovenin de plant zie je ook een vreemd soort driesprong van een bladsteel, een bloemtros en een dief. Maar die dief, een beetje dun en scheefstaand, is dus eigenlijk de hoofdstam, of gaat dat in ieder geval worden. Als je die niet (te) snel al had weggehaald.

Hè, lekker puzzelen zo, en me verheugen op hopelijk een mooie oogst!!

Tot slot nog even 2 foto’s van 2 artikelen die ik schreef voor 2 tuintijdschriften. Ik ben niet direct iemand die dat nou zo nodig op mijn website wil melden hoor. Maar in dit geval wel, omdat ik bij deze zo’n goed gevoel heb, en er ook wel om moet lachen, omdat ik weet hoe het zit; ik kreeg de vraag voor dit artikel vorig jaar van maandblad Landleven, en fotograaf Otto kwam eind september alvast foto’s maken. En daar stond ik dan, in een zomerbloesje met centimeters dik kippenvel. Met de allerlaatste tomaten in mijn hand, die eruit moesten zien alsof het volop oogsttijd was. Als je goed kijkt zie je het; het blad van de stokbonen vaag rechtsvoor is al zo ongeveer in ontbinding, en erachter zie je in de kas de laatste rijpe tomaatjes in de bovenste trossen op bijna 2 meter hoogte hangen, allemaal tekenen van het einde van het tomatenseizoen en zeker niet het begin. Maar vooral; het was een leuke dag!

En daarna dan nog deze, omdat ik er zo trots op ben, in tijdschrift De Tuin op Tafel. Want het is en blijft toch enorm bijzonder om mijn eigen tekst, en misschien nog wel meer om mijn eigen foto’s in zo’n blad te zien. Wat voor de lezer wellicht leuke foto’s van tomaten zijn, zijn voor mij allemaal herinneringen aan jaren, tomatenrassen, geuren, kleuren en smaken, een goede of minder goede oogst, etc.

Zo, genoeg Diana. Normaal gesproken eindig ik met een foto van een bloem uit de tuin, vorige week Geum chiloense Red Dragon. Nu heb ik de bloemenfoto bovenaan dit blog geplakt, van Papaver orientale Brilliant (voor alle duidelijkheid, niet bewerkt), zo mogelijk nog roder dan de Geum van vorige week. Allemachtig was het enige woord dat in me opkwam toen ik de bloemen vanmorgen zag, ik heb nog nooit een bloem zo ontzettend en diep rood van kleur gezien. Het moge duidelijk zijn, ik hou van rood, en roder dan dit wordt het niet 💝

Nou vooruit, ik hou ook van roze, en van rozen. Nog één dan, omdat ik het gewoon een mooie foto vind.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sofie

Diana, wanneer begin jij bij de tomatenplanten met het weghalen van zijtakken(niet de dieven) en blad onderaan de struik? Ik laat de plant altijd eerst een flink stuk groeien voor ik onderaan ga snoeien, het is dus nu nog een beetje wildernis, maar ben bang dat als ik te vroeg snoei het de plant veel kracht kost.

Rens

Ik zit met dezelfde vraag als Sofie betreffende het weghalen van de onderste bladeren bij de tomaten.
Ben benieuwd naar de reactie (waar kan ik die lezen?)

Tessa

Hoe langer je wacht en hoe groter het groen is dat je weghaalt des te meer kracht kost het de plant. Want het heeft een hoop energie gestopt in al die ‘nutteloze’ groenmassa. Dieven doe je dus zo snel mogelijk. (deel) Bladeren onderlangs weghalen zodra de tomaatjes op dat niveau zich beginnen te vormen zodat ze goed licht en lucht krijgen. Eventueel xtra blad weghalen als de plant veel blad maakt of je meerdere planten te dicht op elkaar hebt gezet. Bij vochtig weer belangrijk ivm meeldauw. Nooit blad uit de top weghalen. Diana laat 3 of 5 bladparen bovenin staan dacht ik. Ik bekijk het per plant en wat het weer doet.

Elisabeth

Dag Diana, dank alweer voor je mooie verhaal ! Het helpt me om , ondanks de regen en de slakken , te blijven geloven in een zomer vol tomaten en bloemen 🍅🌻 ( zelfs de zelfgezaaide en met veel zorg geplante zonnebloemen, vreten ze kaal 😖😖)

Jos Coumans

Hallo Diana , weer een mooie rubriek over je tomaten. Een voordeel van mijn kweek op mijn balkon , geen last van slakken. Tot de volgende keer 👍

Belinda

Hallo Diana,
Wat leuk jouw artikelen in de 2 tijdschriften en wat leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die van de geur van tomaten planten houd. Dank voor de vele informatie en uitleg op jouw website. Dat het een goede zomer mag worden met een grote, heerlijke oogst.
Groetjes Belinda

Hanneke

Heerlijk herkenbaar! Van onkruid enz. Toch geniet ik van de moestuin! Vooral wat ik ga oogsten.
Nu zitten pompoenen courgetten sperziebonen op stam gewone sperziebonen te wachten om geplant te worden. ik wacht tot ze meer bladeren hebben dan worden ze geplant!
De rozen groeien en bloeien geweldig!

Landgoed de Wildert

Diana, wat heb je het allemaal weer heerlijk omschreven. Zo houden we moed qua slakken etc. En………..wat een mooi artikel met mooie foto’s. Zodra we ergens over twijfelen (zelfs na 25 jaar moestuin nog) of ergens vragen over hebben, kijken we als eerste naar jouw site. Altijd duidelijk en eerlijk !

Cilia

Het is idd een uitdagend tuinjaar qua regen en slakken 😅 De kleigrond begint bij mij ook al aardig verzadigd te raken. Hopelijk breekt binnenkort toch echt een drogere periode aan.
Wat leuk 2 mooie artikelen van jouw hand. Ik zal in de winkel de bladen eens gaan inzien, wellicht de moeite van het aanschaffen waard.

Lili

Hallo Diana,

Wat leuk voor jou, die artikelen, alleen daarvoor is het waard om die twee tijdschriften te zoeken en te kopen.
Ook hier veel slakken en onkruid in een sterk gereduceerde versie van mijn moestuin. Maar ik blijf genieten, nog veel meer dan daarvoor, want het is mijn laatste moestuinseizoen hier. Binnenkort gaan wij te koop, nog de laatste klussen na zoveel werk. Hoe is het met jouw verbouwing, is alles goed gegaan?
Groetjes,
Lili

Kevin Broekhuizen

In de kas / polycarbonaat tunnel is het altijd feest om te komen doordat het hier droog is zitten er bijna geen slakken wat voor veel positieviteit zorgt, alleen wanneer ik buiten de tunnel kom kan ik wel bijna gaan huilen, het slakken leger van 1000e slakken maakt korte mette met alle planten en zaailingen die ik in de grond zet hoe weet ik dat het er zoveel zijn omdat ik dagelijks tussen de 100 en 200 naaktslakken vang en toch nogsteeds alle plantjes blijven verdwijnen, in totaal heb ik nu zo 1000 slakken al gevangen in de afgelopen 10 dagen🙈, zo hebben ze 40 sla planten opgegeten, alle mais, courgettes, pompoenen, snack komkommers, gewone komkommers, 100 aardbeiplantjes waar bijna geen blad meer op zit, mijn moerbeibomen en ze gaan dan gewoon verder aan de vijgen, ze hebben een roze dwergbanaan kapot gevreten en tomaten de tomaten en meloen planten knabbelen ze ook maar al te graag aan, dit jaar zal de oogst wat karig zijn maar gelukkig valt er volop te genieten van de groei en bloei in de tunnel 😇

Carinep

Dag Kevin,
ik snap 110% jouw frustratie. Wat ik doe is ‘s avonds als het donker is, naar buiten gaan met een zaklamp, emmer en snoeischaar. De naaktslakken knip ik in 2 (is mest), de huisjesslakken vul ik in de emmer voor de kippen. Volgens Diana kan je ook katten brokken of paneermeel gebruiken, helaas kan ik dit niet doen omwille van onze honden die dit best lekker vinden 😏. De erg grote ‘escargot’ die hier eetbaar zijn, gooi ik in een kooi met pasta om te ‘degorger’. Deze winter serveer ik escargot à l’ail et au persil 😊.
Succes met de slakken plaag dit jaar.
Groetjes
carine

Con

Kevin probeer eens havervlokken. Ik had nog een verlopen pak en heb het plaatselijk gestrooid. De slakken komen er op af. Daarna zijn ze inactief. Blijkbaar onttrekt de havervlok vocht uit de slakken. Heb met grote angst in mijn sla bed gestrooid en ook daar hadden ze meer interesse in de havervlokken als in de sla.

Pien W

Ik heb dit jaar een beetje op de bonnefooi geëxperimenteerd met het zaaien van rucola. Slakken zouden daar niet overheen willen gaan vanwege de lucht. Ik heb een aantal verhoogde bakken waarbij ik rondom rucola heb gezaaid. In die bakken heb ik …afkloppen!!… geen enkele vraat gezien. Inmiddels bijvoorbeeld puntgave kroppen andijvie en “gewone” sla. Maar bakken waarbij ik geen rucola heb gezet is de andijvie (zelfde zaailichting) gewoon verdwenen. Hetzelfde bij moestuinbedden in de volle grond. Ik heb daar niet gezaaid maar afgesneden rucola gelegd rondom bijvoorbeeld dahliaknollen met nog kleine groene blaadjes. Prima gegaan! Ik zou het leuk vinden als lezers dit ook zouden willen uitproberen want het kan bij mij uiteraard gewoon toeval zijn? Misschien buiten rondom een kas proberen? Ik heb de rucola zo gezaaid dat de plantjes dicht op elkaar staan maar in de breedte weinig, hooguit 1 cm breed. Ben benieuwd! Groet, Pien

Con

Hoi Pien, klopt hier wordt de rucula ook niet gegeten door slakken, helaas wel door rupsen. Peterselie wordt ook gemeden,daar heb ik ook geen slakken. Ook uitgetrokken Peterselie in de bakken wordt gemeden.
Maar bij de grote hoeveelheden slakken gaan ze aan de rucula voorbij naar de plant die wel heel lekker is.
De havervlokken werken goed, ik heb die in eierdoosjes gedaan, makkelijk inzamelen.
Vanmorgen kwam een stelletje eksters die namen de doosjes gewoon mee, met slak en havervlok.
Nu vraag ik mij af, zijn havervlokken slecht voor vogels?

Pien W

Hoi Con! Havervlokken/havermout/haverzemelen zijn volgens mij zelfs heel goed voor vogels en ook kippen. In vrijwel elk vogelvoermengsel zit wel iets van haver. Volgens mij moet het wel droog gegeven worden en moeten ze daarnaast zeker genoeg water kunnen drinken omdat dat droge spul in hun maag uiteraard wel vocht gaat onttrekken. Gek genoeg mogen ze het niet als pap krijgen omdat hun snavel daarvan verstopt kan raken. Ik geef mijn kippen weleens een doorgesneden komkommer/courgette met wat verkruimelde havervlokken gestrooid op elke helft. Nou. Je ziet ze smullen!! Overigens goeie tip van die peterselie!! Wist ik niet, leuk! Groeten, Pien

Con

Hallo Pien, 3 *** keuken voor jouw kippen, haha.
Bij mijn zoektocht op internet “wat te doen tegen slakken”, (wat kan je anders doen met deze regen)  kwam ik op de website van “moestuinmeisje”.
 Op haar blog over slakken, heeft een Paul gereageerd, met zeer interessante tips. Omdat zijn bijdrage zo lang is, en ik niet Diana´s website wil blokkeren hier de link

https://moesmeisje.nl/slakken-moestuin-bestrijden/
en naar de reacties scrollen. 
Hij geeft ook tips op Facebook

https://www.facebook.com/groups/1916241201767278=
die ik niet kan lezen, omdat ik niet bij Facebook ben.
Misschien heb je wat aan. 

Nog bedankt voor je reactie op de havervlokken. Het werkt goed, maar er zijn gewoon te veel slakken dit jaar. 
Groetjes

Tessa

Ik denk dat havervlokken niet ideaal zijn voor kuikens? Omdat het spul zo kan uitzetten. Vooral als de ouders heel veel havervlokken kunnen voeren.

Con

Tja dat is ook mijn gedachte. Heb het nu een beetje bedekt zodat de vogels erniet bij kunnen

Pien W

hoi Con en Tessa, zou kuikens zelf nooit haver in welke vorm bijvoeren. Sterker nog: gewoon alleen kuikenvoer!! En dan mag moeder er nog wat wormpjes bij doen maar dan is het klaar!
ik heb net ook het uitvoerige verhaal van Con gelezen. Haha, ik weet niet hoeveel tips tegen slakken maar….ze zijn ons toch allemaal te slim af. En misschien is dat niet erg…google eens Marc Siepman “ode aan de slak”. Het artikel is al wat ouder en elke keer als ik moordneigingen krijg (en daar deze zomer zo nu en dan aan toegeef) lees ik dat artikel. Maakt mij nederig en houdt mij een paar dagen koest. Groeten, Pien

Con

Hoi Pien, ik bedoel jonge vogeltjes. Ik heb geen kippen. Het artikel ken ik, is interessant, ook hier is het “leven en laten leven”, maar in mijn hoog bedden zijn slakken een probleem. Mijn tuin is ook veel te groot om daar actief tegen de slakken wat te doen en ik ben een tegenstander van aaltjes, ik vind ze griezelig en ik wil die niet in mijn eten hebben.
Paul heeft daar veel tips (sommige dubbel) bij elkaar geschreven. zie ook
https://neues-vom-landei.de/tschuess-schleimer/

Een leuk artikel over het weer
https://www.weerenradar.nl/weer-nieuws/wat-betekent-schaapscheerderskou-in-juni–6a347cb9-113b-48dd-abed-ea8f8eefec81
groetjes

Karin

Wat de slakken misschien ook sloom maakt is dat haver een milde rustgevende werking heeft. Avena Sativa is een homeopatisch middel wat een ontspannend effect heeft op het zenuwstelsel, een extract uit voornamelijk de wortel van haver. Ik kan me voorstellen dat de haver niet alleen de slakkenbuik vult maar ook ontspant zodat er even niet zo’n haast is om alle planten op te eten …

Elisabeth

Oei Kevin : wat een ravage ! Ik zou toch echt op mijn tanden moeten bijten om ze niet met blauwe korrel te gaan bestrijden 😏

Tessa

Ik voel je pijn Kevin. Bij mij precies hetzelfde 🙁 Alle bakken met zaailingen staan nu in de tomatenkas. Ik ga ook maar s wat havermout strooien. Alle andere truuken werken niet. Dank Con!

Con

Kijk uit dat er geen slakken mee liften met de bakken. Ik strooi de havermout in de deksel van een eierdoos. Ze kruipen dan terug onder de deksel, ze komen niet meer verder.

Esther

Wat een ontzettend leuk verhaal weer! Ook het mopperen, ik denk dat iedereen je ervaringen wel deelt idd 🙂 En wat grappig dat je gewoon zelf paginagroot in dat tijdschrift staat  😂  Ik kan hier ook enorm genieten van het rondje langs de tomaten. Ik heb er helaas lang geen 75, maar het is iedere keer weer heerlijk om te kijken hoe hard ze groeien, en hoe verschillend de plantjes zijn. Ik vroeg me trouwens af: heb je dat telen op 2 stammen ook geprobeerd met buitentomaten? Ik ben er zelf nogal huiverig voor omdat zo’n plant dan toch 2x zoveel energie kwijt is aan het groeien op 2 stammen en het gaat sowieso al langzamer in de buitenlucht natuurlijk…

Carinep

Dag Esther,
Ik zou in Be en NL de 2 stammen gerust uitproberen, maar enkel voor de ietwat kleinere tomaten. Voor grotere tomaten is de kans kleiner dat het goed zal lukken. Het duurt ook langer alvorens de tomaten rijpen, en vanaf september begint de vochtigheid/regen dikwijls toe te slaan. Ik doe het buiten soms wel als mijn dief al zodanig groot is, maar woon in ZW Frankrijk en tomaten blijven doorsnee hier tot oktober buiten. Als ik 2 stammen behoud, doe ik dit nooit onderaan, maar pas na de 2de reeks bloemetjes. Zo heb je toch nog de eerste tros tomaten die sneller rijp zal zijn.
Veel succes
Carine

Rob

Dag Diana, er schijnt een alternatieve methode te zijn voor het tomaten dieven. Na 2 bladscheuten haal je de 3de groeischeut uit de dief. Zo heb je een zijtak met extra blad die niet verder doorgroeit. De theorie is meer blad = meer fotosynthese. Dit jaar probeer ik het bij onze tomaten om te zien of het verschil maakt.

Riekie

Ha Diana,dank voor je verhaal,mooi om te lezen en Ja de slakken,nog nooit zo meegemaakt,ze eten.ook het jonge.loof van de wortels op,zal er wel bijhoren

Tiny

Het voordeel van de nu kleddernatte grond is dat je er heermoes- en windewortels h en verder kunt uittrekken. Blijft een gebed zonder eind maar dan zijn ze weer iets langer rustig.

Helen Slappendel

Weer heerlijk genoten van jouw verhaal over de tomaten, ik heb overigens geen moestuin) maar het voelt of ik een persoonlijke rondleiding krijg! Prachtige foto’s erbij… Het was mijn ‘dagje uit’ de slakken hebben we wel gemeen.. Wie niet dit jaar? Op naar drogere dagen!

Andrea

Volgende week gaan mijn buren met vakantie. Dan hebben we hier bijna altijd goed weer.
Daar houd ik me nu maar aan vast.
Zo droevig als nu heb ik mijn moestuintje nog nooit gezien.

Tessa

Rode bloemen <3 <3 <3 Ken jij 'Brandende liefde' Diana? Zoniet stuur ik met liefde een zakje zaadjes. Puur brandweerrood! En de slakken vinden ze niet lekker 😉

Saskia

Hoi Diana, regelmatig lees ik jouw blog. Je noemt hier dat je een stuk of 75 tomatenplanten hebt staan. Ik vraag me daarom af hoe hou je de grond (in de kas) gezond zodat je ieder jaar weer opnieuw tomaten kunt poten? Heb je alleen rassen die minder kwetsbaar zijn voor ziektes, of staan je de tomaten in potten? Ik ben heel benieuwd, want ik heb tegen wil en dank in vorig jaar veel tomaten in de kas gehad maar het jaar eerder (1e jaar) was de oogst aanzienlijk beter dan vorig jaar. Daarom heb ik dit jaar minder gepoot en nog veel in potjes staan die ik graag ook de grond in zet maar bang ben voor ziekte van m’n tomatenplanten en verarming van de grond… mijn kan is niet groot genoeg voor wisselteelt.

Ik heb nog gedacht aan gewassen aan de voeten van de tomaten om de grond tegelijkertijd te verbeteren… hoe pak jij dit aan?

Hartelijke groet, Saskia

Andrea

Hi Diana en Ruud,

Net als Saskia en andere moestuiniers ben ik ook erg benieuwd hoe jullie jaar na jaar zo’n mooie tomaten kweken op dezelfde grond.
In mijn stadstuintje is de grond bijna overal inmiddels verarmt, daar groeit geen fatsoenlijke tomaat meer.

Groet Andrea

Christel

Hier nog even een tip tegen brandnetelbultjes, het sap uit een de stengel van de brandnetel zelf werkt ook heel erg goed. Groet Christel.

annette

ha Diana, heb je nog een duidelijke foto in dat tijdschrift, met name wat blad betreft van de tomaten, dat eraf halen wat over de tomaten hangt of juist niet. Jou stukje is helaas niet leesbaar, graag wat tips. De rest denk ik wel te weten haha

annette

dankjewel Diana, voor je antwoord en link:):)

Carla

Heerlijk om weer te lezen. Elke keer weer een inspiratie. Ik ben me tegenwoordig aan t verdiepen in onkruid, wat je er allemaal meekunt. Van gier voor de plantjes tot zalfjes en compressed. Als dat dan goed werkt, krijg ik er ineens liefde voor net als de andere groente en bloemen plantjes.😂

Con
Mandy

Hoi Diana,

Mijn komkommerplanten hebben last van de larven van de mineervlieg. Het is mij niet helemaal duidelijk wat ik het beste kan doen om verspreiding te voorkomen… moet ik de aangetaste bladeren verwijderen of niet?

Alvast bedankt 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties