recept Herman

Naar aanleiding van alle reacties op ‘Herman’ in het vorige tuindagboek, en de vraag of ik het recept wil delen, bij deze dan hier maar het recept (want er zit echt geen groente in, dus ik kan het niet op een andere pagina plaatsen :-).

Bron: het boek Verrot Lekker van Christian Weij

Ingrediënten starter:

 • 250 milliliter handwarm water
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 225 gram tarwebloem

Ingrediënten voeding (en dit moet 2 keer gebeuren, op dag 4 en dag 9):

 • 250 milliliter melk (op kamertemperatuur!)
 • 200 gram suiker
 • 125 gram tarwebloem

Ingrediënten voor de uiteindelijke Herman-cake

 • 250 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 150 milliliter zonnebloemolie
 • 2 eieren
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 200 gram rozijnen
 • 100 gram hazelnoten
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel zout

Recept:

Voor de starter: los de suiker en de gist op in het handwarme water en laat het 10 minuten afgedekt staan. Doe de bloem in een grote plastic kom, giet het water met de suiker en gist erbij en roer alles met een houten lepel glad. Dek de kom af met plastic folie en laat Herman bij kamertemperatuur fermenteren.

Op dag 2 en 3 roer je 2 x daags; in de ochtend en avond; goed doorroeren met een houten lepel, en weer afdekken met de folie.

Op dag 4 ga je voor de eerste keer bijvoeden, voeg de ingrediënten toe uit het lijstje ‘Ingrediënten voeding’ en roer weer glad met een houten lepel, en dek af met plastic folie. Uiteraard ook in de avond weer even roeren en afdekken.

Op dag 5, 6, 7 en 8 roer je weer in ochtend en avond met de houten lepel en weer afdekken met folie.

Op dag 9 voed je het deeg weer met de ingrediënten uit het lijstje ‘Ingrediënten voeding’, en roer je het weer glad, afdekken met folie, en ook ’s avonds nog even roeren.

Verdeel Herman nu (na het voeden op dag 9) gelijk in drie gelijke delen; van deel 1 bak je morgen (op dag 10) de cake. Deel 2 is je starter van een nieuwe Herman dat je weer gaat volgen vanaf dag 1. En deel 3 geef je aan een vriend of vriendin die  er hopelijk blij mee is.

En zo dachten we vroeger als kind dat we Herman over de wereld zouden verspreiden. Het is echt heel lang geleden, wel 38 tot 40 jaar :-).

En dan tot slot de cake zelf (op dag 10 dus, 1 dag nadat je voor de laatste keer hebt gevoed):

Verwarm de oven voor op 160 graden. Voed Herman met alle ingrediënten uit het lijstje ‘Ingrediënten voor de Herman-cake’, en roer het goed door. Vet een cakeblik in en giet Herman in het blik. Zet Herman in het cakeblik in het midden van de oven en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 minuten gaar. Laat afkoelen en stort de cake op een bord of schaal.

Persoonlijke opmerkingen:

Ik heb Herman dus zelf nooit meer gehad/gemaakt, in mijn herinnering was het heel lekker maar die herinneringen zijn dus wel behoorlijk oud (in mijn herinnering was Biest ook erg lekker, of ik het daar nu nog mee eens zou zijn waag ik heel voorzichtig te betwijfelen, al zou ik het graag nog eens willen proberen :-).

Oftewel, als je dit recept wil proberen, dan is dat voor eigen risico. Bedenk dat het een soort van zuurdesemstarter is en dat het deeg leeft door wat je er zelf mee doet. En als je je dus niet goed aan de regels houdt kan Herman mislukken; te lage temperatuur of niet voldoende roeren kan er voor zorgen dat de gisting stopt, niet hygiënisch werken kan ervoor zorgen dat er bacteriën de overhand krijgen en alles gaat schimmelen. Dus zorg er goed voor! En dan bedenk ik dus gelijk bij dat Herman niet alleen een vriendschapsdeeg was dat je ombeurten met vriendjes en vriendinnetjes deelde, maar het was blijkbaar tevens dat wat in de jaren 90 en het millennium Tamagotchi en Neopets deden; je moet er ook goed voor zorgen, anders gaat het dood.

Ik ga zelf donderdag starten, dan is volgende week vrijdag de 9e dag en kan ik op zaterdagochtend de cake bakken en meenemen naar de tuin, samen met het deeg om weg te geven :-). En als je het ook gaat maken, en je wilt 9 dagen daarna je 3e deel van het deeg weggeven, print dit er dan bij uit voor erbij: Verrot Lekker – Herman

Tot slot nog even over het boek; er staan nog veel meer leuke recepten in die ik wil gaan proberen, van gefermenteerde tomaten en gefermenteerde bietjes tot Kimchi (gefermenteerde koolbladeren op Oosterse wijze), zuurkool, zoute bonen, aardbeienyoghurtsoda, appelcider, bramenport, basilicumazijn, gepekelde knoflook, tabasco, zuurdesembrood, en noem maar op. Ik ga er vast deze zomer nog wat recepten van proberen, en wellicht meld ik dat hier nog met het recept…. Ik hoop in ieder geval over 10 dagen in dit verhaal de foto’s even te plaatsen die ik van Herman-in-ontwikkeling en de cake ga maken.

 

11 reacties op recept Herman

Sara 28 juli 2015 om 09:35

Geweldig! Dank je wel. In mijn jeugd heeft mijn moeder ooit eens Herman van iemand gekregen. Dat had indruk gemaakt. Twee jaar geleden heel google afgestruind op zoek naar het recept, maar nergens kunnen vinden. Dit is dus een geschenk.

Diana 29 juli 2015 om 07:20

Hallo Sara,

Ik ben ook blij dat ik Herman weer heb gevonden!
Nu nog hopen dat ik het net zo bijzonder en lekker vond als toen ik kind was.
Het wordt een nostalgische week 🙂
Veel plezier met Herman!
Diana

Lanka 28 juli 2015 om 14:35

Herman,… die ken ik ook nog als 28-jarige. Geen idee meer hoe ik eraan kwam ook.
Volgens mij moest ik hem overigens 5x voeden en kon ik hem aan 4 anderen weggeven. En in onze Herman moesten er ipv hazelnoten en rozijnen ook chocolade in.
Dus er lijken ook meerdere Hermans in omloop te zijn geweest.

Diana 29 juli 2015 om 07:36

Hallo Lanka,

Er zullen inderdaad meerdere recepten van Herman zijn, zelf ken ik geen Herman met chocolade, maar ook niet met de hazelnoten zoals die in dit recept worden, wel de rozijnen. 5 keer voeden en 4 porties weggeven zegt mij niets, maar ik geef eerlijk toe dat ik alleen nog maar weet dat ik het kreeg, in een potje, dat er geroerd moest worden en gevoed (maar ik denk dat mijn moeder dat vooral in de gaten hield :-)), en dat de cake lekker was. Als je 5 keer moet voeden heb je ongetwijfeld een enorm deeg voor je kunt gaan bakken. En uiteindelijk zijn dat soort verschillen ook erg bepalend over de smaak, ik hoor van mensen die het erg lekker vinden maar ook mensen die het erg naar gist vinden smaken. Mijn smaakpapillen waren op 8- of 10-jarige leeftijd nog niet zo ontwikkeld dat ik me dat kan herinneren, ik vond het gewoon heel bijzonder en lekker.

Als je googlet vind je nog meer recepten van Herman, met daarin kleine veranderingen, zoals de toevoeging van stukjes appels, of andere hoeveelheden suiker, mel en bloem. Dit is een leuke pagina, met 2 afbakrecepten: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/2077-vriendschapskoek-herman.html

groetjes,
Diana

Hannah 31 juli 2015 om 15:34

Bij een vriend van me viel Herman een keer op de grond, jaren later was de vlek die Herman had achter gelaten nog steeds in de vloerbedekking…

Diana 1 augustus 2015 om 07:12

Dan ben ik blij dat we plavuizen hebben 🙂
Diana

Mar 1 augustus 2015 om 20:51

Een bakje Herman heb ik heel lang geleden ooit eens gekregen van iemand. Weet nog dat ik het heerlijk vond. Ik ben meteen enthousiast!
Gebruiken jullie roomboter?
Zou je geitenmelk kunnen gebruiken?

Diana 2 augustus 2015 om 08:46

Hallo Mar,

Leuk! Ik zit nu op dag 4 en ga straks Herman voor het eerst voeden.
In het recept voor Herman wordt geen boter gebruikt hoor, in het uiteindelijke recept voor de cake wordt zonnebloemolie gebruikt.
Of het ook met geitenmelk gemaakt kan worden durf ik niet te zeggen, er staat niets over in het recept. Maar ik zou eigenlijk geen reden kunnen bedenken waarom niet, de smaak zal wellicht wat anders worden maar uiteindelijk zal geitenmelk toch ook eiwitten, enzymen, etc. bevatten.

Wil je hier nog even laten weten of het ook met geitenmelk lukt en lekker is?

groetjes en succes met Herman!
Diana

Mar 3 augustus 2015 om 21:25

Oei, niet goed gelezen geen boter dus. Ik ga met geitenmelk aan de slag. Heb er zin in.

Groetjes,
Marie

wouda 4 augustus 2015 om 20:07

Hallo Diana,
Vanmorgen om 9.00 stonden er twee Hermannen in de oven, en twee nieuwe starters in de vriezer en één voor m’n zus! Hij is heerlijk, vooral door de kaneel en appel en de abrikozen!

p.s
De tuin is een zooitje en veel is er mislukt. Hopelijk volgend jaar beter!!

Gr W

Diana 5 augustus 2015 om 07:56

Hoi Wouda,

Wat leuk! En goed om te horen dat ze lekker is! Maar appel en abrikoos, klinkt heerlijk maar zo staat het niet in mijn recept, het recept dat ik heb is met kaneel, hazelnoten en rozijnen. Zou je willen laten weten hoe je jouw (start)recept is? Want ik hou zaterdag (dan mag mijn Herman gebakken worden) maar 2 deegjes over, 1 voor mezelf en 1 om weg te geven. En ook het recept van jouw afbakdeeg? Want dat is dan ook vast anders dan de mijne. Nu ga ik de mijne gewoon af maken volgens het recept zoals in mijn boek maar ik wil ook graag jouw recept eens proberen! Zeker als het echt lekker is!

Jammer dat je tuin dit jaar niet helemaal goed gaat! Ook hier mislukt er vanalles hoor, maar hier geen slecht jaar (ja, slecht bonenjaar, prima aardappeljaar, matig kooljaar). Als er weinig te oogsten is, dan blijft er hopelijk in ieder geval toch nog wel genoeg te genieten in de tuin over!

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!