Richting het nieuwe jaar

Ruud is deze week helemaal niet naar de tuin geweest, ik slechts één keer, omdat Otto, de fotograaf van Landleven, foto’s kwam maken. Gelukkig was het die dag redelijk droog. Voor het maken van foto’s is een klein beetje voorbereiding nodig. Ik maak in de weken voor hij komt alvast een lijstje van foto’s die hij wellicht zou kunnen maken. Dat betekent dat ik wel moet zorgen dat de planten die hij kan fotograferen er dan nog zijn. En zo groeide de afgelopen weken de koolraap maar door, wachtend om te kunnen worden geoogst. En hetzelfde geldt voor de boerenkoolspruitjes, en de laatste Chinese kolen, maar ook de boerenkool, de rucola, en pluksla. En nu Otto voor de laatste keer foto’s heeft gemaakt kunnen we dat dus allemaal gaan oogsten.

Kijk, de mooiste koolraap die ik ooit teelde (waar ik bij moet zeggen dat dit pas het 2e jaar is dat ik ze teel, door het kleine jeugdtrauma dat ik nog van die beige ‘dooie vingers’ met veel te veel nootmuskaat heb).

Na 30 jaar prima zonder koolraap te hebben geleefd en getuinierd ben ik blij dat ik de sprong toch weer eens heb gewaagd, want ze blijkt verrassend lekker te zijn, bijvoorbeeld in laagjes in ovenschotels, in stoofschotels of in stamppot. Van deze koolraap wil ik gnocchi maken, hoewel ik ook een leuk Ottolenghi-recept zag om de koolraap in dikke plakken te snijden, te marineren en dan te bakken. Ik kan er nog even over verzinnen want ze kan zonder blad in de schuur ook heus nog wel tot na de kerstdagen blijven liggen.

De komende weken eten we dus elke dag uit de tuin. En uit de kas want ook die staat om dezelfde reden nog vol. De pluksla begint zelfs al wat om te vallen (op de foto van vorig weekend dan, want ondertussen hebben we al 2 keer sla gegeten en dan pluk ik uiteraard de buitenste blaadjes).

En zo maken we de tuin in de komende weken grotendeels leeg. Ook omdat ik daar wel aan toe ben. In de herfst en begin winter ben ik blij als de tuin nog heel lang groen is en we er uit kunnen oogsten. Maar 21 december is met zijn kortste dag voorbij. Nog even en het is januari, over 6 weken ga ik paprika’s en pepers zaaien. Mijn biologische tuinklok begint voorzichtig te tikken. En je kunt niet beginnen als de tuin niet leeg is. Nou ja, dat is natuurlijk onzin, maar ik vind het zelf gewoon heel fijn als alles leeg, schoon en opgeruimd is (nou ja, op wat boerenkool en pastinaken en zo na). Ik kan niet tekenen of schilderen maar daar lijkt het wel wat op: de tuin als een nieuw doek waar weer een heel schilderij/tuinjaar op kan worden gemaakt :-).

Hetzelfde geldt voor de planning: vorig jaar is afgerond en een nieuwe planning voor een nieuw jaar is klaar. Het was er mooi weer voor (regen, regen en nog eens regen), lekker puzzelen met zaden, lijstjes en nieuwe soorten voor 2021. En ik heb alle zaden in huis. Poeh, dat was nog wel spannend want ik heb heb bijna 2 keer keer zo lang moeten wachten op de zaden die ik in Engeland bestelde. Maar ze zijn binnen en over de enveloppen per periode verdeeld. Ik heb een paar weken geleden een blog geschreven over de brexit en zaden kopen. Ik kreeg toen heel veel tips voor zaadhandels binnen en buiten Nederland. Die lijst kun je hier vinden: Moestuinzaden. En dus heb ik ook eens een gokje gewaagd en bij Deaflora in Duitsland zaden besteld. Ik ben heel tevreden over de soorten, verpakking en verzending. Over de kiemkracht kan ik nog niets zeggen maar ik heb er vooralsnog veel vertrouwen in.

Leuk! Rood met zwarte pepers, roodbladige stengelsla, Amaranthus waarvan je de zaden kunt poffen, reuzebasilicum, natuurlijk ook een paar tomatenrassen, en zo nog wat soorten. Heel voorzichtig begin ik zin te krijgen in een nieuw tuinjaar!

Dan nog even wat meldingen:

Over de website: ik heb de pagina over de teelt van yacon aangepast en een inmaakrecept voor siroop van yacon geplaatst.

Over de zaaiagenda: Laura heeft van post.nl het verzoek gehad om tot begin januari zo min mogelijk te versturen, in verband met extreme drukte. Daarom heeft ze besloten om pas vanaf 4 januari weer bestelde zaaiagenda’s te versturen. Ze geeft symbolisch tot 1 januari 1 euro korting op een agenda. Vanaf 1 januari worden de verzendkosten wat duurder (omdat post.nl de verzendkosten verhoogt).

Ik heb deze week ook een heel groot blog over Vruchtwisseling of polycultuur geschreven waar ik wel een paar dagen zoet mee ben geweest. En op verzoek ben ik begonnen aan een blog over de vruchtwisseling in de kas, ik hoop dat blog ergens in de komende dagen af te hebben. Daarna neem ik een weekje website-pauze (tijd voor de tuin, mits het weer dat toelaat).

Moet ik tot slot nog iets zeggen over dit bijzondere jaar dat vooral in het teken van corona stond? Ruud zegt: “Welnee, schrijf gewoon Gelukkig Nieuwjaar!”. Was ik maar zo makkelijk, denk ik wel eens :-). Ik wil hier geen discussies, er zijn genoeg plaatsen op internet en social media waar die gevoerd worden. Ik wil alleen maar duidelijk maken hoe blij wij met onze tuin zijn. We zijn er samen, net als thuis, kunnen er onze gedachten verzetten, in de frisse lucht, bezig zijn, soms zelfs hard werken, en daarna samen met een glas wijn op de bank ploffen. We oogsten groenten en bedenken wat we daar eens voor lekkers mee kunnen maken. We hebben er sociale contacten, buiten en op afstand. En we zijn er bezig met simpele maar nuttige dingen als wieden, opruimen, mest kruien, snoeien en compost scheppen. Ook al missen we direct contact met onze naasten, we zijn eigenlijk best gelukkig. Maar we weten dat dat niet iedereen gegeven is, door ziekte, drukke werkzaamheden, zorgen om de toekomst, verdriet, eenzaamheid of simpelweg een gebrek aan buitenruimte. We prijzen onszelf gelukkig dat dat ons vooralsnog allemaal bespaard is gebleven maar denken wel aan de mensen voor wie dat niet geldt. We wensen iedereen heel fijne feestdagen en vooral een gezond en gelukkig 2021! En heel veel minder belangrijk maar als kers op de taart ook nog een mooi tuinjaar!

De laatste foto is zoals elk jaar in december van de kerstboom, maar dit keer met Freek op de voorgrond (want die ligt nu eenmaal graag in zijn mandje naast de boom). De boom is weer een nepper, een echte was geen optie omdat Freek daar door de suikerziekte en alvleesklierontsteking alleen maar van zou eten zodat hij kan spugen. Maar het is wel een mooie nepper. En met Freek gaat het naar omstandigheden goed; je kunt aan zijn ogen zien dat de staar toeneemt, maar een plakje rosbief kan hij nog feilloos vinden. En hij is blij dat wij vaak thuis zijn, hij neemt het ervan en is de beste knuffel-uitlaadklep die we ons zouden kunnen wensen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emmie

Ik heb mijn lijst voor Deaflora ook klaar.moet alleen nog schrappen…..bedrag wat nu onderaan de lijst staat is veel te hoog! Had ook al in Engeland voor twee jaar gekocht voor de zekerheid. Je moet wel de tijd noemen bij Deaflora omdat alles vanuit de Duitse taal omschreven wordt vind ik.

Bianca

Ik had mijn lijstje en bestellingen voor 2021 al lang klaar (in september al 🙁 ) Maar kon het niet laten om even op de site van Deaflora te kijken. Wat een snoepwinkel is het, voor zaadliefhebbers. Wat een leuk en bijzonder assortiment hebben ze, zo ontzettend veel wat ik wil proberen. Ik heb naast zaden ook planten besteld, benieuwd hoe dat gaat vanuit Duitsland. En dan over 4 maanden weer wanhopig rondkijken waar ik het allemaal ga láten.

Dankjewel voor de tip Diana!
Iedereen (Diana en Ruud in het bijzonder) een gezond 2021 gewenst met veel tuinplezier

groet,
Bianca

Jo

Hoop dat de planten van goede kwaliteit zijn, in tegenstelling tot de zaden ben ik namelijk niet zo tevreden over de plantenkwaliteit van Deaflora. De planten die ik tot nu toe in het voorjaar heb gekocht (ze versturen planten pas vanaf begin mei) zijn heel erg klein en iel. Ze redden het wel, daar niet van, maar voor dat geld koop ik liever elders mijn planten.

Bianca

Ik heb nu inderdaad alleen nog maar de zaden ontvangen; de planten komen in mei. Dat had ik me niet gerealiseerd toen ik de bestelling plaatste. Wel jammer. Ben benieuwd of het inderdaad kleine plantjes zullen zijn. Ik wacht af.
Groeten,
Bianca

Bianca

Hallo Diana,
Ik had nog beloofd te laten weten wat ik van de plantjes van Deaflora vond. Geen idee, en daar ga ik ook niet meer achter komen. 4 a 5 maanden wachten op een bestelling is meer dan mijn geduld aan kan. Ik heb de rest van de bestelling geannuleerd (rekening was gelukkig al gesplitst) en dezelfde planten besteld bij naturalworld.nl; die hebben ook een leuk assortiment. Die leverden binnen 2 weken en nu kan de zoektocht naar een plekje beginnen. Sommige planten waren wat klein bij levering, anderen normaal of veel groter. Nu afwachten hoe ze het gaan doen.

Groetjes,
Bianca

Michel

Hallo Diana en Ruud .
Altijd prachtg dat mooie einde van zo’n prachtig tuinjaar en dan weer de vooruitzichten voor een prachtig tuinjaar wat er weer aankomt maar dat was in ons geval in 1uur helemaal even weg toen ruim 2 weken geleden ons huis afbrande en gelukkig niets gebeurt met m’n kinderen en heb m’n dieren waaronder een nestje met 8 puppy’s kunnen redden.
Maar 1 van de eerste dingen die ik tegen m’n vrouw zei ik ben al m’n zaden kwijt dat gevoel als je zielsveel veel van tuinieren houd. Terwijl je geen woning meer hebt.
Er gaat dan heel veel door je hoofd.
Van wat nu en het slechte van alle foto’s weg.
Maar ook toch weer het goede van de nieuwe kas is er nog dus weer aan de gang over een tijdje.
En ja zoals ik altijd zeg komt goed.com.
En dat komt het ook zeker !!!
En voor iedereen geniet van het komende tuinjaar, en fijne kerstdagen

Laura en Niels

Hoi Michel.

Vervelend allemaal gelukkig is iedereen ongedeerd. Wij hebben hier ook nog wel wat zaden liggen (teveel eigenlijk). Laat maar even weten wat je zou willen hebben en dan sturen we je wat toe. we hebben onder andere:
– Rode kolen en ook nog wat andere soorten;
– paksoy;
– borlotti stambonen;
– courgette black beauty;
– Vele soorten pepers (van bizar heet tot mild);
– aubergines diverse rassen;
– punt paprika’s ( toro rosso als ik het me goed herinner);
– hybride komkommers;
– mais;
– rucola;
– pompoen (butternut en hokkaido);
– stambonen en stok bonen;
en nog wel wat meer soorten groenten teveel om op te noemen.

Uit veiligheidsoverweging (spam en andere ongein) zie ik het niet zitten om mijn email zo te publiceren. je weet nooit wie er allemaal meekijken.
Ik zag dat Diana al haar email achter had gelaten.
Nu is mijn verzoek @ Diana volgens mij kun jij wel alle email adressen zien van de mensen die berichten plaatsen op deze site. als je Michel mijn mailadres kan verstrekken in een mailtje dan kunnen we het op die manier allemaal regelen.

Jo

Ook ik wil je met alle plezier zaden toesturen voor het komende tuinjaar. Heb meer dan genoeg normale en wat apartere moestuinzaden.

Ria

Michel, vreselijk wat jou is overkomen.
Ook ik kan je wel helpen aan wat zaden. Laat maar weten wat je graag zou willen hebben om weer te kunnen starten.

Sterkte,
Ria

Carine p

Dag Michel,
Ook bij mij kan je terecht voor zaden. Ik lees wel waarin je vooral geïnteresseerd bent en dan kan ik kijken wat ik heb.
Veel sterkte en groetjes
Carine

Inge

Vreselijk Michel, en uiteraard wil ik ook met alle liefde zaden afstaan zodra je er weer aan toe bent.
Heel veel sterkte,
Inge

Petra

Hoi Michel,

Wat erg om zo het jaar af te sluiten, maar knap dat je ondanks alle misère zo positief blijft. Helaas heb ik nauwelijks zaden geoogst dit jaar, maar wens je veel sterkte !

En Diana, wat een goed blog alweer en wat kun je alles toch mooi omschrijven. Bedankt voor alle ervaringen, gevoelens en zo meer wat je met ons gedeeld hebt !
Voor iedereen een gezond 2021 !
Petra

Petra

Michel,
Van de zaden , die ik gekocht heb, wil ook ik wel wat afstaan.
Ik lees wel wat je nodig hebt.
Petra

wil

Dat kon er ook nog wel bij, wat een ellende Michel! Ik heb geen moestuin, maar wel zaden van eenjarige plukbloemen geoogst en wil ze graag met je delen. Voor iedereen een prachtig tuinjaar gewenst en dank voor alle leuke en leerzame verhalen. Diana en Ruud ik blijf jullie wel en tuinwee graag lezen!!

wietske

dank voor alles wat je met ons deelde ik wens een ieder een heel gezond 2021.

Voor 2020
We breien er een eind aan,
knopen onze goede herinneringen vast
en haken aan bij 2021
tot volgend jaar

Marina

Ik sluit me aan bij alle hiervoren uitgedrukte gedachten en wensen! Ook ik wil zaden doorgeven, geen enkel probleem! (Vorig jaar zag ik bij buren wat een ellende een brand geeft en bij hen was het “maar” hun aangebouwde garage die uitbrandde, maar door rook- en waterschade moest praktisch alles binnen in living en keuken vernieuwd worden! 10 maanden heeft het geduurd voor de mensen terug in hun huisje konden).

Michel en familie : hou er de moed in. 2021 kan niet anders dan beter worden.

Aan Diana en Ruud : een welgemeende bedankt en een dikke virtuele knuffel!

Danielle Herckens

Hallo Michel, ik steun jullie met een hartenknuffel en ben blij dat iedereen ongedeerd is. Ik maakte hetzelfde mee doch mijn hond en kat bleven in de brand. Nu, 14 jaar later is therapie nog altijd aanwezig daar ik mijn dieren (of kinderen) niet redden kon.
In de tuin werken, brengt zalving op de diepe treurnis, en ik verzamelde zaad van verschillende tuinbloemen. Wanneer je er klaar voor bent, kan ik je veel zaad geven. Mijn eigen groentetuintje start ik in ’21. Spannend!! Ik wens jullie geborgenheid en een warm nest. Danielle

Michel

Hallo allemaal heel veeeeel dank voor jullie lieve reacties .
Ik had heel veel tomaten en paprika peperzaden van oa Diana en verder veel sla en makkelijke groentezaken teel veel groentes voor de voedselbank in Apeldoorn .
Af gelopen jaar ongeveer 400o stuks.
Het is voor mij echt passie tuinieren en vind het ook heerlijk om er over te lezen Diana bedankt voor al die mooie blogs gewoon steeds weer genieten daar van en ook van de reacties vaak van de mensen die ook op mijn bericht reageerden geniet ik en helemaal nu is het lekker om even je gedachten naar je hobby (vroeger ons werk we hadden 2 bloemen en planten winkels) weg te dromen.
Maar lieve mensen ik vind het lastig om gratis zaden aan te nemen dus wil er wel iets voor terug doen moet daar nog even over nadenken echoot dat ik dat via Diana met jullie kan communiceren .
Lieve groet Michel

Laura en Niels

Hoi Michel,

Ik zie dat je in de buurt van Apeldoorn woont. Mijn schoonouders wonen daar. wellicht kunnen wij nog wel wat bij je langs brengen door mijn schoonouders geven we het aan ze mee.

we horen het wel. bovenstaand staat ook nog een reactie van ons.

gr,
Niels en Laura

doepser

Mooi om te lezen Diana

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties