Stap 4 dus

Deno zaailingen uit filterDit is dan het laatste tuindagboek over de denomethode. En de leukste, vind ik zelf dan :-).

Niet dat alles al is gekiemd, nog lang niet. Er staan nog 20 zakjes met zaaisels in koffiefilters waar nog geen kiempje in is te zien. Ik verwacht ook niet dat alles kiemt, er zitten soorten tussen waarvan de zaden al 6 of misschien zelfs wel 7 jaar oud zijn. En met tomatenzaden zou het dan nog net kunnen lukken maar paprikazaden, peperzaden en auberginezaden hebben over het algemeen een kiemvermogen van maximaal 4 jaar.

Maar goed, niet gezaaid = niet gekiemd, en dus probeer ik het gewoon – als er maar 1 zaadje zou kiemen, zou het toch nog een succes zijn. En zo niet, dan kan ik het maar weten. En dat is gelijk ook de reden en het voordeel van vroeg zaaien – ik heb nog ruim de tijd om iets anders ervoor in de plaats te zaaien. Nadeel is trouwens dat ik wel vanaf nu tot zeker de 3e week van april met deze zaailingen in 1 huis leef. En dat is ook niet erg, maar er komt (hopelijk) nog heel veel  bij  aan zaailingen van groenten, bloemen en kruiden .j

Afijn, op de foto zie je dat het echt hoog tijd werd dat de zaden die een paar dagen geleden waren gekiemd overgaan naar een potje. En je kunt hier nog duidelijker zien waarom een zakje met filter rechtop hoort te staan en niet plat hoort te liggen; nogmaals; bij plat liggen probeert de zaailingen door het filter te groeien, op zoek naar het licht. Bij rechtopstaan kan de zaailing langs het filter groeien en het licht opzoeken, indien mogelijk het filter uit.

Tot nu toe kiemde het zaadje en groeide het van niets anders als zichtzelf. Maar de hoeveelheid voeding die het zaadje in het hoesje bij zich heeft is natuurlijk maar klein. Toch zou ze zeker nog wel een week kunnen blijven leven, mits ze maar vocht krijgt, maar op een gegeven moment is de voeding in haar echt op en raakt ze uitgeput. Tijd dus om haar nu in grond te planten, zodat ze daar voeding en vocht uit kan halen.

Deno zaailingen overgezetNiet gelijk in koude grond natuurlijk, het worteltje is nog zo klein en teer dat de overgang naar een te koude grond funest voor haar zou kunnen zijn. En op z’n minst geeft het een groeistilstand. Ik wil een zo gelijkmatig mogelijke overgang naar de nieuwe situatie. En dus hebben we potgrond en brekerzand gekocht, en heeft Ruud het gemengd (5 delen potgrond en 1 deel brekerzand vind ik zelf voor pepers een prettige samenstelling), en een heleboel potjes gevuld. Potjes al in huis, waardoor grondmengsel wat is opgewarmd. En ik zal het nog een beetje helpen door het grondmengsel eerst goed nat te maken met lauw water.

Het blijft priegelen, maar het pakken van de zaailingen gaat het gemakkelijkst wanneer je het hele papier met zaailingen eerst goed nat sproeit. Dan laten de zaailingen wat makkelijker los. Eventueel kun je een bot mesje of zo gebruiken om het zaailingetje wat omhoog te tillen. En pak het bij voorkeur nooit op bij het worteltje, pak het op bij de blaadjes, die zijn het sterkt (en de worteltjes zijn het meest kwetsbaar – en bovendien nu het allerbelangrijkst want bij een kleine beschadiging van het worteltje kan het zomaar slecht aflopen voor de hele zaailing).

Ik maak dus de grond in het potje eerst helemaal nat met lauw water. En dan maak ik er 3 gaten in, ruim op afstand van elkaar. Waarom 3, omdat ik nu eenmaal graag 3 planten van pepers, paprika’s en aubergines bij elkaar zet (maakt een volle plant met goede opbrengt in dezelfde ruimte = dus zuinig zonder dat de wortels later last van elkaar krijgen. Maar er zijn heel veel mensen die gewoon 1 plant per potje aanhouden, is natuurlijk ook prima. Ik weet uit ervaring wel dat bij meer planten dan 3 per pot de wortels elkaar later in de weg gaan zitten en geeft het voordeel meer maar juist een nadeel. Zaailingen na deno in potjesIk pak elke zaailing voorzichtig van het natte filter en laat het worteltje in het gaatje in de grond zakken. Direct daarna de grond rond de 3 zaailingen voorzichtig sluiten zodat de worteltjes zo kort mogelijk worden blootgesteld aan de lucht en zaailingen goed in de grond staan.

En toch ziet het er dan na al het werk best sneu uit :-). Dat komt omdat de grond door en door nat is en de zaailingen toch wel even een kleine terugslag krijgen van de overgang van warm naar kou, van papier naar grond, van donker naar licht, maar ook van het nat sproeien en vastpakken. Morgen maak ik even een nieuwe foto en plaats die nog even hieronder.

Ik schrik er in ieder geval niet van. Er staan in elk potje 3 zaailingen die in principe gezond zijn. De blaadjes zijn nog dubbelgevouwen van het verblijf in het filterpapier maar ook van de kieming. Morgen zullen ze bedenken dat het heerlijk is om in het volle licht te staan (en nu maar hopen dat er wat zon schijnt want voor zon ben ik in april bang, maar nu is ze nog niet zo scherp en zaailingen zijn er nu nog heel blij mee).

Deno teveel zadenDe zaailingen staan nu op een kamer op het Zuidwesten, direct voor het raam. In deze koude tijden wel een beetje oppassen. We hebben het bovenlichtje dicht gedaan en houden de deur dicht (de kamer wordt er licht verward door de schoorsteen/kachelpijp die door de kamer loopt, en overdag warmt het kamertje op door de zon. Overdag lekker in de zon, ‘s avonds gaan de gordijnen dicht zodat de zaailingen zo min mogelijk last hebben van kou van het raam. Nou, beter kan ik toch niet voor ze zorgen.

De eerste dagen hoeven de zaailingen geen water, de grond is nu zo nat dat ik daar wel even mee kan wachten. Maar natuurlijk wel elke dag even kijken en voelen of de grond niet droog wordt.

Ook nog even een foto gemaakt van de paprikazaden waarvan ik dacht dat ze niet goed meer zouden kiemen…. maar ik dat dus helemaal mis had. Omdat ik dacht dat er nog maar een paar zaden zouden kiemen extra zaden op het filter gelegd. En dit is het resultaat – eigenlijk veel te veel zaailingen te dicht op elkaar. Kiemen allemaal prima, maar zie ze maar eens zonder beschadigingen van elkaar los te halen en apart op te potten. Het is trouwens wel gelukt, al zijn er wel 1 of 2 zaailingen gesneuveld, maar maakt duidelijk dat het echt beter is om niet veel meer dan 10 zaden in 1 halve koffiefilter te zaaien.

En dat was het dan voor nu. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want er staan weer nieuwe peper/paprika/auberginezaden te kiemen en er zijn nog genoeg zaden die nog moeten beginnen te kiemen. Al met al ga ik de komende 3 weken zo 3 keer per week de propagator openen; alle zakjes met filters openen, vochtig sproeien wat te droog is geworden, droog deppen wat te nat is. En dus oppotten wat groot genoeg is.

Zaaitray klaar voor zaaienNog even een laatste foto. Want denozaailingen is gepriegel, en mijn taak. Maar Ruud heeft ondertussen ook hard gewerkt, Grond met zand gemengd, potten gevuld, en 2 zaaitray’s gevuld. 1 met grote vakken (foto) en 1 met kleine vakjes. Voor morgen, want morgen ga ik zaaien. Niks filters, niks gepriegel, gewoon lekker vuile handen, water, zaden en labels.

Op de foto zie je rechts in de hoek de labels die ik nog moet schrijven (ik knip ze van oude kunststof lamellen die ik desnoods van de gemeentewerf meeneem; sopje en prima bruikbaar). En erachter staat vermiculiet, is een ideaal afdekmiddel voor zaaisels, omdat het heel licht is en dus licht en lucht door laat aan zaden maar niet hard wordt, niet snel verkleurt, vocht vasthoudt maar ook af kan staan. Maar de eerste 10 jaar heb ik zonder vermiculiet gezaaid hoor, toen gebruikte ik wat grof (breker)zand om zaaisels af te dekken, is alleen wat sneller hard en je kunt niet goed zien wanneer het uitdroogt dus je moet goed de vochtigheid van de zaaisels controleren. Vermiculiet wordt trouwens tegenwoordig in elk tuincentrum verkocht, maar ook in kachelwinkels (omdat het enorm veel hitte kan verdragen wordt het gebruikt bij de bouw van schoorstenen). En het is natuurlijk ook te koop via internet.

En dan nog even tot slot een huishoudelijke mededeling; eindelijk weer eens tijd gehad om wat aan de website te doen. En dat betekent dat ik de afgelopen dagen de database van tomaten, paprika’s en aubergines heb bijgewerkt met de soorten die ik in 2014 teelde (en dat betekent ook dat als een uitverkocht soort in de zadenlijst stond die ik er nu uit heb gehaald omdat de informatie altijd via de database beschikbaar blijft).

En……. eindelijk, een begin gemaakt met de database van pepers die ik zelf heb geteeld: database peper.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Renée van Esch

Hoi Diana,

Vandaag even gekeken of jij al begonnen was met zaaien. Op de moestuin sites van Facebook, spreken ze elkaar nogal eens tegen…..dan maar snel kijken bij DE ENIGE ECHTE !!!!!
Gelukkig ben jij ook voorzichtig begonnen en “mag” ik voor mijn gevoel ook

Berrie

Hoi Diana, lees elke week je tuindagboek,doe bij ons in Amsterdam een moestuin in een speeltuin met kinderen v.a 8 jaar nu voor het 3 jaar.Hebben nu ook een plastic tunnelkas van 3 mtr breed en 6 mtr lang we willen ier tomaten en komkommers in zetten kan je hier ook gele paprika in zaaien en wanneer moet ik thuis beginnen met voorzaaien.Lees graag hoe wat en wanneer.
Gr

Spaarmoeder

Ha, heerlijk…dat voorzaaien riekt naar de Lente! Ik ga voor een aantal zaden ook voor de denomethode, maar niet heel veel. Ik heb simpelweg geen ruimte genoeg. Maar leuk blijft het om de zaadjes te zien kiemen

Anja

Hoi Diana,
Enig idee of de denonmethode ook lukt zonder propagator? Dus in de vensterbank met ‘s middags de zon er op?

Anja

Ik ga het gewoon proberen. Dank voor je snelle en uitgebreide reactie:-))

yffke veneberg

hallo Diana,
Ik heb sinds kort een koude kas en wil beginnen met tomaten, pepers en paprika. Ik zie allerlei leuke rassen langs komen maar waar haal je de zaden vandaan, bij het tuincentrum hebben ze die niet. Vast bedankt,Yffke

Anna

Kijk eens op deze website in het menu bij Zadenlijst 2014-2015. En hier staan ook nog allerlei links naar websites van zaadhandelaren in en buiten Nederland die allerlei leuke rassen kunt kopen: https://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/mijn-favoriete-links/

Anna

“… die allerlei leuke rassen verkopen.” bedoel ik uiteraard.

Eddy

Hello Diana,
Het wordt u tijd om de pootaardappelen in huis te halen.
Ik ben erg benieuwd welke rassen je zult kiezen. Ik heb vorige week Franceline en Amandine gekocht. Die laatste was erg prijzig: 4.95 € voor 25 knollen. Maar bij Baumaux kost dat 7.50€. Ik moet nu nog een soort voor frites (patat) zien te vinden.
Ik ben erg tevreden met de Deno boeken. Een enorme schat voor het kiemen van zaden. Maar zijn methode volg ik niet.

Groetjes

Eddy

Jan DB

Hey Diana

ik was wat aan’t youtube surfen en kwam bij een interessante manier van peper planten te “forceren” voor een betere structuur of bossigheid met een beter rendement. Eens de jonge planten 15 cm groot zijn, dan snijden (toppen) ze de bovenstengel af tot boven het 1ste of 2de echte bladpaar om nieuwe zijscheuten te forceren. Heb jij zoiets al geprobeerd?

Ondertussen zit ik voornamelijk op een aantal pepers te wachten die geen zin hebben om te kiemen (oChocoloat Scorpion & Omnicolor)

Jan DB

Ja die Chocolate is van jou 🙂 er is dit weekend na 3 weken net eentje beginnen kiemen. Toeval wil nu wel inderdaad dat ik de warmtemat heb afgezet (allez, springt wel nog op bij 21C) en dat hij dan begon te kiemen

Die andere zaadjes… ik ga ze dan mss ook eens een koude shock proberen geven

Thije Pasmans

Hallo Diana!

Ik kan nergens een e-mail adres van je vinden, waar kan ik een mailtje naartoe sturen?

Groetjes,
Thije Pasmans

Mayra

ik niet, maar hoveniers enzo wellicht wel, leuke blog weer Diana!

Anna

Van tuinieren heb ik nog nooit een tekenbeet gehad. Wel van liggend op de grond fotograferen in bossen en grasgebieden. Wat je eraan doet? Aan teken in de tuin niet zoveel denk ik.
Na een beet, uiteraard zo snel mogelijk na de ontdekking van de teek, het beest eruit halen met een speciale tekenpen en daarna de plek ontsmetten. De plek goed in de gaten blijven houden. Als er rode kringen ontstaan die groter worden dan moet je naar de huisarts.

Susanne Steenkamp

Hallo Diana,
ik reageer even via je site, in de hoop je te kunnen bereiken: post op je mail adres krijg ik terug, is dat mail adres verouderd? Ik hoop dat je snel wilt reageren….

Zou ik een foto van jou in Groene Vingers mogen plaatsen?
Week 16 staat in het teken van de kunst en Groene Vingers kijkt dan terug naar de 16e/17e eeuw ivm een tentoonstelling in het Frans Hals.

Voor de moestuin wil ik -vanwege het historische karakter van de spread- aandacht besteden aan vergeten groenten, zoals de herfstraap roodkop. Zou ik jouw foto mogen gebruiken?

Het gaat om de foto waar de rapen van bovenaf te zien zijn op een houten(?) ondergrond, url= https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raap/

Natuurlijk wordt je weer als bron genoemd: je blog zal ik in het stukje tekst noemen en je naam komt dan bij de verticale credits. Je krijgt een bewijsnummer na publicatie.

Ik hoop snel van je te horen,

Met vriendelijke groet,

Susanne Steenkamp
Groene Vingers Libelle Sanoma Media
[email protected]
Groene Vingers zijn in te zien op http://www.atelier1812.nl

Plaatsing van het artikel is altijd onder voorbehoud goedkeuring van de hoofdredactie Libelle

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties