Vervolg

Zoals beloofd nog even de foto’s en de vorderingen van vandaag. Ruim 100 tomatenzaailingen verspeend:

Tomatenzaailingen verspeend

En zo staan er 3 bakken met 35 zaailingen per bak op een onverwarmd kamertje. Het is er eigenlijk niet licht genoeg (1 klein raam op het noorden), maar ik hoop dat te compenseren met het feit dat het behoorlijk koel op deze kamer is (hooguit 14 graden).

In sommige potjes staan nog 2 zaailingen (omdat ik in de tray 2 zaden per vakje had gezaaid, als backup), eerst even 2 dagen aankijken welke van de 2 er het gezondst uitziet na dit overpotten, en dan ga ik de zwakste van de 2 wegknippen (want in tegenstelling tot paprika’s, pepers en aubergines heeft het telen van 3 tomatenzaailingen in 1 pot wat mij betreft geen enkel nut – zeker stamtomaten moeten nu eenmaal opgebonden en gediefd gaan worden in de toekomst).

Naast het verpotten van deze tomatenzaailingen heb ik ook nog gezaaid, geen tomaten, morgen of overmorgen ga ik de laatste tomaten nog even zaaien – de niet-gekiemde soorten krijgen dan nog een 2e kans.

Maar wel al wat eenjarigen gezaaid:

Zaaitray met zaaisels

Links zie je wat oude zaaisels (van 3 weken geleden), er wil helaas niet veel meer van kiemen maar ik wist ook wel dat er soorten tussen zitten waarvan de zaden eigenlijk al ruim over de datum waren. Maar niet geschoten is altijd mis. En dus dubbel blij met de gekiemde Asarina procumbens en Agastache Kolibrie, jammer voor de 2 Meconopsis-soorten die niks meer lijken te gaan doen, en voor de Salvia coahuilensiszaden die misschien al wel 6 of 7 jaar oud waren. Ik geef het nog niet op, de zaaisels mogen nog een week of 2 in de tray blijven tot ik ze echt weg ga gooien (misschien helpt dit dreigement nog wel :-)).

Rechts in de tray zie je de nieuwe zaaisels. Het zijn soorten die niet vorstbestendig genoeg zijn om al in de kas voor te zaaien, zoals Dahlia Reggae Orange, Antirrhinum majus Day & Night, Acmella oleracea, Linaria triornithophora, etc.. Er liggen nog meer soorten klaar, maar helaas, tray is vol, en alle andere trays staan op de tuin in gebruik door andere zaaisels. Het wordt tijd dat er soorten kiemen en verspeend kunnen worden, zodat er weer een tray vrij komt :-).

Tot slot nog een foto van de paprika- en peperzaailingen zoals ze er nu bij staan:

Peperzaailingen 15-3-15

Je kunt nu nog duidelijk het verschil zien tussen de soorten van de eerste zaai (rechts) en de tweede zaai (links), maar over een paar weken zullen alle paprika- en peperzaailingen ongeveer even groot zijn. Ze zijn vandaag verhuisd, naar een koelere kamer (in het volle licht, raamkozijn zuidwesten, maar onverwarmde kamer). Zo worden ze hopelijk niet te lang en hoog, ze mogen hier blijven tot het uitplanten na half tot eind april in de kas.

De rest van de komende week verplichtingen, alleen morgen nog een kans om naar de tuin te gaan, en dus gaan we vroeg naar bed vanavond en vroeg naar de tuin morgen. Want ik durf het bijna niet te zeggen….. maar daar hebben we ook nog wel heel veel te doen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Woow, je paprika’s en pepers staan al zo ver. En volgens mij heb ik ze niet eens zo lang na je gezaaid! Ik ga ze deze week verspenen dan krijgen ze normaal ook wel en groei-spurt!

Agnès

Wat heerlijk om je dagboek te lezen!

barbara brinkman

hallo Diana
ik heb nog wel even een vraagje. ik heb stambonen gezaaid en staan nu op de koele slaapkamer in het ligt. ze hebben nu al drie blaadjes en sommige zelfs al 4. mogen ze dan nu al naar buiten de volle grond in.
nu we drie mooie dagen krijgen kunnen ze het ook lekker hebben in de tuin.
ik hoop dat je het nog leest vandaag, al ben ik bang dat je al weg bent naar de tuin. aangezien ik net gelezen heb dat jullie vroeg zouden gaan.

gr barbara

Pedro

Toevallig, ik was net hetzelfde van plan.
Gisteren de peulen en sugarsnaps wat koeler gezet op de vensterbank en vandaag of morgen gaan ze naar buiten.
Volgens mij moet dat wel lukken, ik ga het in ieder geval proberen.

Pedro

Diana,

Bedankt dat je mijn vorige reactie niet geplaatst hebt.
Zag later pas dat het om bonen ging ipv peulen, daarvoor is het inderdaad nog erg fris en te vroeg. Gelukkig heeft Barbara ze nog niet buiten gezet.

Mijn peulen gaan wel naar buiten verhuizen 🙂

Trouwens, complimenten voor je leuke website en dagboek. Ik kijk er dagelijks en leer er enorm veel van.

Deze reactie hoeft ook niet geplaatst maar ik wilde toch even reageren.

Groeten
Pedro

Pedro

Toch geplaatst zag ik, niet goed opgelet.
Echt een maandag morgen 🙂

Maar goed, het mag duidelijk zijn voor Barbara dat de bonen nog even binnen moeten blijven.

barbara brinkman

hallo Diana
Dit zijn voor mij gewoon leer momenten. Nu weet ik dat ik volgend jaar, later moet beginnen met bonen en maïs en watermeloen. heb dus daar ook een aantekening gemaakt in mijn moestuin boekje. Het stomme eraan is gewoon, ik wilde zo graag beginnen met zaaien. En het ging zo goed met de doperwten, dat ik hoopte dat de rest ook zo goed zou gaan. Nou dat is ook zo goed gegaan, nu moet ik het alleen nog een ander halve maand binnen houden. nou dat geeft niet, ik heb de ruimte wel. moet alleen even de boekenkast leeg halen, om zoveel mogelijk zon te kunnen vangen op de koele slaapkamer. Haha nou dan word daar ook meteen eens schoongemaakt.

Dank je voor je reactie weer, ik vind dat erg prettig. Vandaag nog even lekker de tuin in. ga ik de plantuitjes erin zetten, die ik bij de lidl gekocht heb.

gr barbara

barbara brinkman

dank je Diana,

weer een goede tip. dat ga ik dan ook maar eens doen.

gr barbara

Simone

Aan alle nieuwe moestuinders ; er valt nog heel wat te leren zoals jullie merken , daarom is jouw site zo geweldig Diana, wat de ” enthousiastelingen ” als eerste moeten ondervinden is geduld alles heeft zijn tijd het voorkomt teleurstellingen.

Groetje Simone

Hesther

Altijd moeilijk om het juiste tijdstip van zaaien te bepalen. Vooral als het voorjaarsvirus eenmaal toegeslagen heeft…
Maar een eenvoudige stelregel m.b.t. het leggen van bonen in de volle grond is
dat bonen de meimaand niet mogen zien (d.w.z. op zo’n tijdstip bonen leggen dat ze begin juni boven de grond komen). Dan zit je safe en ben je echt nog ruim op tijd voor sterke planten en een goede oogst!

Patrick

Wat een geweldige, goed onderhouden website.
Vorig jaar begonnen met wat groente en fruit in de tuin en dit jaar ga ik weer een stapje verder, kweekkasje en tunneltje er bij… Vandaar dat ik regelmatig op je site te vinden ben. Prima en duidelijke bron van informatie, bedankt voor je moeite en ga zo door!!!

Silke

Hallo Diana!

Ik heb hier een balkon waar ik sinds vorig jaar een beetje in potten probeer te moestuinieren. Danzij de goeie begeleiding die ik via jouw website al heb gekregen is het nog niet al te erg mis gegaan! Het is echt ongelofelijk fijn om hier te lezen.

Nu heb ik een vraagje. Ik heb laatst een grote pot gekocht; van een goeie 45 cm doorsnee en 35 cm diep. Ik ben van plan er tomaten in te zetten (‘k heb ergens wat leuke San Marzano zaadjes gevonden, wat (denk ik) een struiktomaat is). Heeft het zin om meer dan één plantjes er in te zetten in mei? Of gewoon de hele pot gebruiken voor één tomatenplantje dat dan hopelijk goed gaat groeien.

Ook: enig idee of ik best een soort van draadrastertje ofzo omheen struiktomaten in een pot zet? Of gewoon wat stokjes?

Groetjes!
Silke

Silke

Dankjewel voor je antwoord! Wat gaat dat hier snel.

Ja, het wordt zowiezo een experiment hoor, met die potten. Ik las ook laatst nog dat die San Marzano-tomaten beste doen in een wat warmer klimaat, oei oei. Ik duim voor een warme zomer dan!

Monika

Hallo Diana,
jouw zaailingen staan er supergoed bij! Mag ik nog iets vragen over de bloemenzaailingen? Plant je straks het hele plukje in 1x uit of ga je bloemen ook verspenen zoals tomaten of paprika? En hoe groot laat je de bloemenzaailingen ongeveer worden voordat ze de tuin inkunnen? Of hangt dat alleen maar van het weer af?
Alvast bedankt voor jouw antwoord. Groetjes, Monika

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties