Alles tegelijk

Aan de ene kant zijn we nog aan het zaaien, aan de andere kant ook al aan het verspenen, soms ook al aan het uitplanten. Alles komt nu tegelijk, dit zijn de drukste 2 maanden in de tuin vind ik zelf altijd.

Alles is nu nog kaal, of lijkt het in ieder geval:

Overzicht volkstuin 13 maart 2015

De foto eergisteren gemaakt (toen de zon wel scheen, in tegenstelling tot gisteren en vandaag – dat scheelde ook wel een jas). In de verte zie je de aardbeien als donkergroene hoopjes. En links in de verte (als je heel goed kijkt) de knofloken. Waar de witte buisjes staan zitten sjalotten in de grond. En helemaal links zie je nog net wat blauw net, om dat hoekje staan de tuinbonen en gaan deze week de doperwten de grond in.

De nieuwe tuin (die alweer ruim een jaar oud is) ziet er ook nog kaal uit:

De Nieuwe Tuin 13-3-15

Alle bakken ook bedekt met stro, je ziet wat oerprei staan en een pot met rozemarijn (de Rosmarinus prostratus die niet rechtop groeit als de officinalis maar ligt en kruipt en hangt en toch ook eetbaar en lekker is). Voor wie onze tuin nog niet kent, onze tuin stopt na het compostvat en rechts de slootkant, daarachter begint de tuin van de buurman.

Zo leeg als alles nu nog lijkt, het is allemaal stilte voor de storm. Want er is al van alles voorgezaaid. De kas ziet er zo uit:

Zaaitrays in bakken

Bakken met zaaisels, van gele mosterd en spitskool, tot sla, andijvie en rucola. Van zomerprei tot krootjes. Van doperwten tot peterselie. Alles wat in de kas voorgezaaid kan worden is voorgezaaid voor deze week.

En dus gisteren tijd om de aardappelen te poten. Één soort pas, de biologische ‘Solist’. We vonden dat die wel genoeg uitlopers hebben (in de volksmond ook wel ‘spruiten’ genoemd, of vreemder nog, ‘schot’).

Aardappelen spruiten

Nog maar klein en kort maar wel stevig en sterk (al die lange uitlopers die bij meer warmte tevoorschijn komen zijn altijd zwakker, breken snel. Maar ze komen wel eerder boven de grond, dat dan weer wel).

Maar deze mogen de tijd nemen, het is 14 maart als ze de grond in gaan. En wanneer kunnen ze dan geoogst worden? Nou, voor vroege aardappelen rekent men ongeveer 90 dagen na het bovenkomen van de planten. En dus (eindelijk) mijn tuinagenda eens gepakt en voor het eerste weekend in juli geschreven ‘Solist oogsten?’. Want dan zouden ze op de gok wel zo ongeveer klaar moeten zijn voor de oogst. Als leidraad hoor, meer niet. Want alles gaat vanaf nu afhangen van hoeveel warmte en vocht de planten gaan krijgen. En of ze ziek worden of niet. Als alles helemaal goed gaat gaan we eind juni/begin juli gewoon eens een plant rooien. Want dat is de enige echte leidraad, aan de aardappelen die je daarmee rooit kun je zien of de rest nog 1 of 2 of misschien wel 3 weken langer mogen blijven zitten, of ze gezond zijn of niet. En die verse aardappeltjes zijn heerlijk, ook als ze eigenlijk nog te klein zijn. Maar dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en heb je een heerlijk maaltje aardappelen.

En dus gingen de Solist-aardappelen hier gisteren de grond in:

Aardappel poten

Als ik zo zelf de foto zie vind ik het bijna een beetje zielig (ik ben een watje aan het worden, ik weet het), zo alleen en eenzaam in de nog zo koude grond, in een donker gat van wel 15 centimeter diep, na de foto bedekt met even koude grond. En dan maar hopen dat ze zo sterk is dat ze over een week of 3 bovenkomt, en niet door ziekte, regen of slakken wordt aangevallen. Toch knap als dat haar lukt, vind je niet, zo’n klein aardappeltje, zo sterk.

Het stro hebben we niet teruggelegd over de grond die na de foto weer op de aardappel is gegooid. Met de ronde gaten in het stro weten we ook gelijk waar de aardappelen liggen en waar we kunnen speuren naar het eerste groen van de planten over een paar weken (voor alle duidelijkheid, op 40 x 40 centimeter uitgeplant, dat is best krap maar zo paste alles op 1 landje). En kunnen de planten makkelijk boven komen. En dan vouwen we daarna het stro wel weer een beetje terug.

Tomatenzaailingen 2En dat is dan het laatste wat ik schrijf in dit tuindagboek. Want gisteren buiten, maar vandaag binnen veel te doen. En veel is dan het zaaien van bloemenzaden. En het verspenen van de tomatenzaailingen. En daarmee zullen er ruim 100 zaailingen in huis bij komen te staan. Dus eerst maar plaats daarvoor maken, en potten schoonmaken met heet water. Misschien vanavond nog even een minituindagboek met een foto hoe alles er dan uitziet. Vol, dat weet ik al wel :-).

Tot slot nog even een huishoudelijke mededeling; ik heb het ondertussen al zo druk dat ik er niet meer elke dag aan toe ga komen om nog alle vragen in mijn tuindagboek te beantwoorden, ik hoop dat dat te begrijpen is. Ik vind het heel leuk als mensen iets in mijn tuindagboek schrijven, maar ik hoop dat je het kunt begrijpen dat ik in de komende maanden niet meer op alles een reactie geef. En ik hoop dat wellicht ook andere lezers antwoord willen geven op vragen van mensen, zoals dat nu al gebeurt. Daar ben ik erg blij mee, hartelijk voor iedereen die meedenkt, antwoord geeft, en ervaringen deelt!

Zo, en dan nu aan het werk, het wordt vast een vruchtbare zondag :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna

Hallo Diana,

Zie ik het nu goed dat u twee tomaten per vakje hebt gezaaid? Blijven die allebei behouden? En haalt u ze dan nog uit elkaar of verspeent/plant u ze per twee?

Groetjes,
Anna

Cheryl

Hallo Diana,
Ik had deze week mijn tomatenplantjes verpot, alleen de meeste hebben de verpotting niet overleefd helaas. Ze hadden hun 3e blaadje al. Zou je/u misschien weten hoe dit kan??

Groetjes Cheryl 🙂

Cheryl

Ja gelukkig nog zaden over! Ik herken inderdaad de koude potgrond…… In ieder geval heel erg bedankt!

Groetjes

Hannah

Goedemorgen Diana, ik zie dat je nu al heel veel zaait terwijl op verpakkingen vaak staat dat je pas vanaf april kunt zaaien, of kun je nu de meeste plantjes al onder glas zaaien? Mijn kweekbak van 1 m2 zit al vol 🙂 Complimenten over deze website, ik haal er ontzettend veel informatie af! Heel inspirerend. Groet, Hannah (266 m2 volkstuin in Amsterdam)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties