Foerageren

Ik vind het altijd zo’n mooi woord. Uiteindelijk betekent het niets anders dan ‘het regelmatig terugkerend zoeken en vinden van voedsel door dieren’. Ik doe ondertussen hetzelfde in eigen moestuin :-).

Dit is een vreemd jaar, volgens mij heb ik het al vaker gemeld. Heel veel onkruid, tomaten die later zijn dan anders (en vroeger ‘klaar’), Dahlia’s die tot bijna 2 meter hoog groeien, rozen die het vertikken om te her-/doorbloeien, etc. Het komt vast door het weer; lang koud en nat in het voorjaar waardoor alles pas laat op gang kwam. Daarna stikheet en kurkdroog in juni, er was weinig onkruid en we hadden alle tijd nodig om water te geven. Toen werd juli kletsnat en vrij koel. Maar de overvloedige regen op de warme grond zorgde voor een enorme explosie van kiemende onkruidzaden. Helaas was er geen tijd om te wieden want juist toen begonnen ook eindelijk de tomaten, stokbonen, komkommers, etc. aan een groeispurt, en hadden we alle tijd nodig voor opbinden, tikken, dieven, leiden, etc.

Sommige tomaten zijn ruim 2 meter hoog en al bezig aan de laatste tomaten, ze hebben vanaf de 2e week van juli (later dan normaal) alles in een moordend tempo gegeven

Sindsdien lopen we een beetje achter de feiten aan. Gelukkig hebben buren (nog) geen last van het onkruid maar het wordt wel zo erg dat er nu iets MOET gebeuren. En dus ging ik gisteren een paar uur wieden en bracht ik 3 kruiwagens onkruid (met kop erop) naar de composthoop. Het was nauwelijks in de tuin te zien, er zijn nog wel 30 volle kruiwagens bij elkaar te rapen 🙂 .

Stukje voor stukje gaan we maar ‘ontginnen’. Maar tegelijkertijd kan (en moet) ik ook oogsten, water geven in de kas, zaaien en uitplanten (voor de zaailingen in hun traytjes staan te verpieteren). Eigenlijk zoals altijd dus….. maar dan nog wat erger 😀

Zaailingen die staan te wachten op uitplanten of verspenen

Er is het besef gekomen dat ik nu toch heus zal moeten veranderen; door leeftijd, gezondheid en de omstandigheden zal ik nu echt… echt.. echt.. eindelijk eens minder potten moeten gaan zetten. Ik neem me dat misschien al wel 12 of 15 jaar voor. Want potten kosten veel tijd en ruimte; ze hebben plek nodig, er moeten planten in, die moeten gevoed worden, en vaak worden opgebonden, ze moeten meerdere keren per week water krijgen, etc.. Maar elk voorjaar gaat het weer mis; dan heb ik paprikaplanten over, krijg ik nog wat zoete aardappelstekken, vind ik zaailingen van komkommerkruid, stek ik nog wat oregano, maak ik aardappelstekken voor de oogst rond kerst, etc. Het is al veel minder, ik schreef jaren geleden al een blog waarin ik ruim 65 potten telde, ik kan het helaas niet meer terug vinden. In 2017 waren het er nog 45 (in het blog Tel even mee) Nu zijn het er zeker nog 35. Van grapefruitmunt, Zwitserse munt, dragon en tomaat Cherry Cascade tot oregano, tijm, een moerbei, wat vetplanten, kerrieplant, Cleome en oca. Zucht.

In een rijtje: kerrieplant, Griekse bergthee en Franse dragon

“Dat zijn er nog altijd 30 teveel”, vindt Ruud. Zelf houd ik het op de helft. Met ‘nog maar’ 15 potten zou het toch al veel tijd en ruimte schelen 🙂

Terug naar het onkruid: er wordt algemeen beweerd dat onkruid sterker is dan groenteplanten en groenten niet goed groeien als er veel onkruid groeit (want die nemen dan al het licht, vocht, voeding weg). En bij jonge planten is dat inderdaad ook zo. Maar zoals ik al schreef was er in juni door de droogte/hitte nauwelijks onkruid, terwijl de nog jonge groenteplantjes wel al goed groeiden (omdat iik die met een gieter bij de plant regelmatig water gaf). En nu vind ik dus overal waar ik onkruid weghaal onverwachte cadeautjes. In de vorm van bieten, worteltjes, bleekselderij, koolrabi, maar ook stekken, knolletjes, eenjarige bloemen en kruiden, etc. En alles wat ruim boven het onkruid uitsteekt doet het ook prima: de stoksperziebonen zijn klaar en die stokken kunnen eruit (waardoor ik nog wat zaailingen van snijbiet, knolvenkel, herfstandijvie en Chinese kool kwijt kan). De stoksnijbonen en stokspekbonen zaaide ik eind juni en van die eerste kunnen we nu volop oogsten (de stokspekbonen doen het ook prima maar die oogsten we natuurlijk later, pas wanneer de peulen volrond zijn).

Er lijkt maar geen eind te komen aan de courgetteoogst (en daar zijn we heel blij mee nu ik steeds meer recepten met courgette heb). Maar het is afgelopen met de komkommers in de kas (met dank aan spintmijt en meeldauw). Jammer maar ook dat biedt perspectieven; we oogsten dit weekend de laatste komkommers en dan gaan de planten eruit en kan ik daar nog wat palmkoolplanten kwijt.

Heel voorzichtig denken we al aan de herfst en winter. De zomer is voorbij gevlogen (en gelukkig nog niet voorbij maar regeren én moestuinieren is vooruitzien). Ik ga nog snel wat zaaien, alvast voor de ‘winterkas’. En misschien nog wat tweejarige bloemen als stokrozen en vingerhoedskruid. Maar ik vind het nog te vroeg voor veldsla en winterpostelein. Zoals ik het ook altijd vertik om in augustus al een bolchrysant te kopen – veel te herfstig 🙂

Volgende week zijn er elke dag afspraken en verplichtingen, dus dit weekend gaan we volop wieden. En wie weet wat we eronder vinden en kunnen oogsten!

In ieder geval kunnen we weer bramen plukken, en de laatste blauwe bessen, en de eerste appels, en zo oogsten we altijd meer dan we denken voordat we naar de tuin gaan.

Tot slot nog 1 foto, ook weer een gevalletje plaatsgebrek en extra werk: paprika Etkezesi Pelso. Een paprika die ik al heel lang heb en niet onder die naam op internet kan vinden. En ik had er ook geen plaats meer voor. En daarom staan er wat planten in een kuip naast de deur van de kas (waardoor er nog maar 25 centimeter plaats over is om te lopen). Sorry voor de lelijke stokken en het binddraad, die zijn nodig om te voorkomen dat de takken breken, omdat we er heel vaak langs lopen, en omdat de planten vol hangen met paprika’s die nu volop rijpen. En nu maar hopen dat ik er zaden van kan oogsten die niet gekruist zijn, dan krijgt ze volgend jaar weer een beter plekje, in de kas (en kunnen wij weer gewoon lopen 🙂 ).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariel

Hoi Diana,

Wat staat er nog op de planning om te zaaien voor de winterkas?

Geniet van alle rijkdom!

Groetjes, Mariël

Pauline

Hoi Mariël, Diana is hartstikke druk met alles; misschien vind je voldoende info wanneer je bij het zoekvenster ‘winterkas ‘ intikt. Ze heeft namelijk al eerder over dit onderwerp geschreven.
Succes met wat je nog gaat zaaien!
Groetjes, Pauline

Riekie

Dank voor je mooie verhaa

Thony

Hoi Diana,
ik heb die Pelso ooit van je gekocht, maar heb er geen zaad meer van. Ik heb geen zaad gewonnen omdat die van mij een flink pittige peper was geworden.
Even gezocht, en ook niet kunnen vinden anders dan op nederlandse fora, en dan vast van jou afkomstig.
Maar als je op sweet pepper Pelso zoekt kom je deze tegen:
https://www.vertiloom.com/en/pelso-seeds.html

ChatGTP kon hem ook niet vinden maar zegt:“Étkezési” in Hungarian means “edible” or “for eating.”
Pelso kent die dan weer niet, maar dat is het Balaton meer.
Groetjes,
Thony

Anja

Hoi Diana,
Het is zeker een heel bijzonder moestuinjaar. Met name de tomaten. Bij sommige heb ik alleen nog groene tomaten hangen en andere zijn al klaar. Bij aantal planten heb ik ook bijvoorbeeld 6 hele grote tomaten hangen nog nooit eerder zo gehad. En nu gaan we deze week weg op vakantie ik vind het zo spijtig omdat de opbrengst nu pas goed gaat lopen. Hoe doen anderen dat?

Tessa

Vakantie? Wat is dat?

Anja

😄😄

Jan

Waar kan ik palmkool planten kopen?

Petra

Jan, palmkool kan je heel makkelijk zelf zaaien.
Maar of dit nu nog kan, Diana ?
Groeten,
Petra

Pien W

Ik zaai palmkool zelfs graag rond deze tijd. Is in theorie wellicht iets te laat (ik lees tot eind juli) maar alles is dit jaar in de war. Maar zaad van palmkool kiemt als een wilde en de planten zijn als echte tweejarigen minimaal redelijk winterhard. Prachtig silhouet in de winter. En vroeg in het voorjaar kan je nog snel eten en daarna….gaat hij schitterend bloeien met schattige gele bloemetjes en gonst het van de insekten. Ik zou het maar gewoon proberen! Nog sterker: ik heb nog zaad en dat gaat morgen een zaaitray in! Groeten Pien

Petra

Dankjewel Pien,
Dan ga ik morgen ook nog palmkool zaaien. Ik heb idd ook weleens een palmkool laten staan, die in het voorjaar met een grote ‘bos’ bloemetjes ontzettend veel insecten aantrok. Geweldig !
Groeten

Tessa

Vooral doen. Ik oogst nu nog van palmkool die ik vorig jaar rond deze tijd heb gezaaid. Soms gaan ze niet bloeien en heb je extra lang lol.

Dinet

Hoi

Zijn er meer mensen waar ook de pompoenen klaar lijken te zijn?

Bea

Ja hoor, twee weken terug al 9 stuks geoogst die helemaal klaar waren

Tessa

Ja maar hoe langer je ze in het zonnetje kan laten ‘uitharden’ hoe langer houdbaar ze worden.

Dinet

Ja, ik oogst nog niets, maar de stelen worden al kurkachtig en dat is vroeg.

Pearlsofpassion

Nee, geen pompoenen dit jaar. 5 planten en eindelijk is er hier en daar een bloem die wil ‘pakken’. Maar of die nog op tijd afrijpen is maar de vraag.
Met dat te droge of te natte weer kwamen er gewoon geen vrouwelijke bloemen op.

Tessa

Het was een raar tuinjaar, dat is zeker. Er waren ook nog eens erg weinig bestuivers in de lucht 😔 Toevallig had ik vrij veel bij-favorieten op het juiste moment in de bloei vlakbij staan. Dus de 3 bestuivers die wel rondvlogen zijn de juiste kant opgestuurd. Dat heeft geholpen denk ik. Houd moed. Misschien dat zich toch nog een rijp ongezien pompoentje verschuilt onder een blad 🍀 Gooi onrijpe pompoenen sowieso niet meteen weg. Die kunnen toch ook lekker zijn. Alleen een beetje dooreten. Ik ga volgend jaar meer kleine pompoensoorten zetten. Dan is de kans op succes wat groter want de rijptijd is vaak korter. En het eet en bewaart ook een stuk makkelijker. Maar ja, het is wel superleuk om zon grote bonk te zien groeien 😉 Ik heb er dit jaar een waarvan ik nog niet weet hoe ik m thuis ga krijgen 😂 #luxeprobleem

Pearlsofpassion

Nee, ik heb al goed gezocht. Nu zijn er wel een aantal aan het groeien maar het is nog heel pril.
Ik zet zowiezo enkel kleinere. Een butternut is de grootste die ik heb. Omdat bij pompoenen de smaak doorgaans omgekeerd evenredig is met de smaak. 😉

Marieke

Grappig, ook ik draai mijn hoofd om als ik de bolchrysanten nogal opdringerig bij de ingang van de tuincentra zie staan. Geldt ook voor de herfst annemoon trouwens. Ik WIL NOG NIET AAN DE HERFST!

Ingelise van Veen

Hoi Diana, ik geniet altijd weer van jouw blog en de foto’s. Wat je schrijft over potten is waar, kost veel tijd. Ik weet er alles van omdat ik een moestuin in potten, bakken, speciekuipen en emmers heb haha. En dan ook nog binnen 17 kruidensoorten in grote potten. Ik ben ook fan van jouw zadenlijsten. Veel info doordat je ze zelf gekweekt hebt. Helemaal top 👍🏻 Dank daarvoor. Ik was alleen verbaast toen ik tussen de peperzaden Tangerine Dream zag staan. Die kweek ik in een pot en is, volgens mij een kleine paprika. Op het zaadzakje staat: Tangerine Dream – Paprika (perfect in potten). Ik heb het zaad van Sluis Garden. Ze zijn donkeroranje. Maar wie weet, bestaan er ook pepers met die naam. Groetjes, Ingelise

Carine p

Dag Diana,
Ik kan me best voorstellen dat in Engeland de tangerine dream zero heat is, maar ik kan je verzekeren dat deze hier toch zeker geen zero heat is. Ik kan deze hier zo niet eten. Dus warmte en droogte bepaalt ontzettend veel de strafheid. Ik herinner mij piment des landes waar je destijds schreef dat het eerder een paprika is en deze is hier aardig straf.
Dit jaar heb ik gekruiste tangerine dream- ze zijn rood. 😞
groetjes
carine

Uschi

Hallo Diana & Ruud,

Wat een heerlijk inspirerend blog is dit toch met zo’n schat aan informatie! De passie en het enthousiasme voor het moestuinieren spatten ervan af en weken aanstekelijk.
Ben ontzettend dankbaar dat ik dit blog gevonden heb. Echt Diana, voor mij kan je niet stuk.

Heb voor het 2e jaar op rij tomaten mogen kweken in ons achtertuintje, waaronder een ‘Black Prince’ en nog een aantal soorten waar Diana over schreef. Verder komkommers, wortels, courgettes, pepers en paprika’s, spinazie en nog e.e.a. Zonder dit blog was ik nooit zover gekomen. Ben extra dankbaar omdat ik paarse groenten heb kunnen kweken (i.v.m. anthocyanen) voor mijn zieke vader.

Heb echter wel een vraag daar ik nog behoorlijk ‘groen’ ben 😉
Er komen hier best aardig wat duiven en die poepen flink in mijn plantzakken en op bijvoorbeeld bonenplanten. Kan dit kwaad qua schadelijke bacteries en zo ja, wat doen jullie hieraan? Ik heb inmiddels wel doek over de sla gespannen, want die werd ook helemaal onder gepoept.

Zou het erg waarderen als jullie de tijd kunnen vinden om te reageren, maar snap dat het met erg druk is momenteel. Jullie zijn toppers en ik hoop dat jullie nog jaren met veel plezier voort kunnen gaan met moestuinieren en inspireren.

Hartelijke groet uit Zeeland,

Uschi

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties