Ik waarschuwde nog

Ik wil niet in herhaling vallen, maar het weer is nu eenmaal heel belangrijk voor moestuinders. En ik schreef al vaker over het telkens uitstellen van tuinieren, zaaien, uitplanten, etc. door kou, regen, wind en hagel. Mijn moeder zei altijd: “Alles wat je uitstelt moet je later inhalen”. Zij had het dan vooral over huiswerk maken en mijn kamer opruimen, maar die woorden schieten deze dagen regelmatig door mijn hoofd.

Want ik wist het. Nu is het moment gekomen dat ik niet langer kan wachten. Omdat zaailingen nodig moeten worden verspeend of uitgeplant, omdat de kas leeg moet worden gemaakt, omdat het onkruid gaat groeien (hallo 80.000 heermoesuitlopers, en dat is dan nog maar 1 soort), omdat we de mest met stro tijdelijk weg willen halen om de grond op te laten warmen en uit te planten, etc. Gelukkig wordt het iets droger (nou, ‘minder nat’ is misschien een beter woord), en ook wat warmer.

Ik spreek niet alleen voor mezelf, heel veel mensen moeten toch hetzelfde gevoel hebben. Ik sprak gisteren een tuinbuurman die normaal gesproken vroeg komt tuinieren en steevast rond het middaguur naar huis gaat. Maar toen ik hem om 14.30 uur nog zag en opmerkte dat hij nog niet naar huis was antwoordde hij: “Ik moet inhalen want ik loop achter”. Ik heb geen idee of het een troost voor hem was toen ik antwoordde dat het woord ‘voorlopen’ niet in het moestuinwoordenboek staat. Ik loop al 32 moestuinjaren achter. Alle dagen en alle seizoenen. Ik kan me werkelijk geen enkele dag herinneren dat ik in de tuin bezig was en bedacht dat ik maar naar huis moest gaan omdat ik werkelijk helemaal niets meer te doen had. Nooit. Er is altijd wel iets dat nog moet worden gedaan, gezaaid, water moet krijgen, opgebonden moet worden, verplant, gestekt, gesnoeid, geknipt en noem maar op. Natuurlijk zijn er ook tijden dat je wel ‘een beetje bij bent’, verder dan dat ben ik nooit gekomen 😀

Maar ik geef toe: nu is het nog wat erger dan in andere aprilmaanden, want alles wat bleef liggen komt nu nog bij alle andere gewone aprilklusjes. De 10.000 stappen per dag haal ik met gemak, en dan ook nog met potten, planten, tray’s, potgrond of andere zware dingen in mijn handen. Het zal vast niet dubbel tellen maar het voelt wel zo.

Ik bedacht dit jaar dat ik geen uien buiten wilde telen (in verband met de preimineervlieg die hier al een paar jaar op het volkstuinencomplex ‘heerst’). Dus ook dit jaar weer uien in de kas, maar omdat daar nog geen plaats was bedacht ik dat ik ze dan kon voortrekken. En dat gaat heel goed……

Maar als we dan heel veel andere dingen in de tuin te doen hebben staan de uien dus zo lang in de tray’s dat de wortels te lang worden:

Uiteindelijk komt het goed: ik heb de uien, met wat gebroken wortels, deze week uitgeplant in de kas (zie foto bovenaan dit blog), ze flink wat water gegeven (en doe dat morgen weer) zodat ze zich hopelijk herstellen.

En dat geldt voor alles: het komt goed, stapje voor stapje en plantje voor plantje. Maar ik geef ook toe: ik ben het overzicht soms volledig kwijt. Is het de leeftijd of heb ik teveel? “Een beetje van allebei” oppert Ruud, terwijl hij naar alle kriskras neergezette tray’s, potten en zaaibakjes kijkt. Ruud heeft makkelijk praten want hij wacht op wat ik hem in zijn handen geef en vertel waar het mag komen. Wanneer is dat eigenlijk mijn taak geworden? Het zal vast zijn in de tijd dat Ruud nog wel eens zelf wat naar eigen inzicht uitplantte maar ik dan snel naar hem toe liep om te zeggen dat het vanwege hoogte, bloemkleur, vruchtwisseling, schaduw of wat dan ook beter op een ander plekje zou kunnen komen en hij het dus moest verzetten. Eigen schuld dus :-). Gisteren kwam tuinbuurvrouw Laura vragen welk plantje ik haar ook al weer had gegeven…… ik moest een kwartier zoeken voor ik het plantje met de juiste rasnaam vond.

Het ‘achterlopen’ is niet alleen de schuld van het weer, het komt ook omdat we deze winter besloten om wat meer vaste planten te zetten; met ruim 300 vierkante meter tuin is het prima als we één deel gebruiken voor paden, terras, compost en opslag, één deel voor sier en één deel voor moestuin, inclusief kassen. Dan hebben we nog steeds ruim voldoende moestuin om van te eten en in te vriezen en maken we het ons hopelijk wat makkelijker nu gezondheid en leeftijd ‘een dingetje’ beginnen te worden. En daar ben ik nogal pietluttig in; ik heb wekenlang op regenachtige dagen zitten puzzelen welke klimrozen en clematissen qua kleur, vorm, bloeitijd en hoogte bij elkaar passen. En welke kruiden ik nog wilde (ik ben dol op lavendel, tijm, oregano, salie, rozemarijn en aanverwante soorten en rassen). En in dat proces ben ik opnieuw verliefd geworden op 2 oude bekenden: Hosta en Hemerocallis. Omdat ze zo mooi zijn, en ook zo handig in de tuin; ze bedekken de grond goed (scheelt wieden), bloeien lang en zijn er in heel veel kleuren. Dus ook dat kostte tijd, lekker op internet zoeken naar heel grote en heel kleine, met witte bloemen, roze of lila, met grijs blad, witbont blad en donkergroen blad, etc. Ook die staan nu, opgepot, te wachten tot ze voldoende geworteld zijn en de grond in kunnen.

Dit leek tot nu toe een blog met weinig foto’s. Maar dat komt omdat ik ze een beetje wil groeperen zodat het het blog goed illustreert. Beter dan wanneer de foto’s versnipperd in het blog zouden staan, al staan al deze bakken, potten en tray’s dus wel versnipperd in tuin en kasjes; telkens weer wat verspenen, bij elkaar voegen, even naar de andere kas brengen, en later weer terug, de tomaten en paprika’s alvast naar de kas brengen waar ze uiteindelijk worden geplant, de koolplanten buiten op een tafel, de vorstgevoelige eenjarige bloemen weer terug de kas in, bakken verzetten zodat ik de uien kan planten, plaats maken voor wat zakken potgrond, etc. Tegen de tijd dat alles is geplant heb ik elk potje en elk plantje minimaal 10 keer in mijn handen gehad.

Afijn, hieronder de foto’s (jammer dat ik hier geen geluid bij kan plaatsen, het geluid van de beruchte douchescene uit de film Psycho zou er perfect bij passen 😀

Van 1 soort (oudere zaden) in het midden wilden de zaden niet meer kiemen maar verder zie je hier eenjarige bloemen als Helichrysum, Matthiola, Impatiens en Clarkia (iets te lang geworden):

Niet alleen in de kas is het vol en druk, op de terrastafel buiten is geen centimeter meer vrij, ze staat vol met hosta’s, koolplanten, een tray met zaaisels, gekregen plantjes, thuis overwinterde stekken en opgepotte Dahliaknollen:

En natuurlijk, bakken vol met tomatenzaailingen, ik ga weer zo’n 80 tot 90 planten zetten want we zijn dol op tomaten; vers, in soepen, sauzen, chutney’s, gedroogd, en familie en vrienden lusten ze ook heel graag 🙂

O ja, hier heb ik al wat van uitgeplant, maar voor het uitplanten van de snijbiet heb ik nog geen tijd gehad, vandaar dat ze ergens in een hoekje op het randje van een emmer staat te wiebelen….

Van alles wat; nog wat tomatenzaailingen maar ook knolselderij, selderij, afrikaantjes, etc..

En zo heb ik nog veel meer bakken, verdeeld over de 3 kassen. Niet raar dat ik niet meer weet wat waar staat 🙄 . Hier zie je een tray met knolvenkel (gokje), rucola, bietjes maar ook nog wat opgepotte Hosta’s. En ik kwam op zolder in een papieren zak nog begoniaknollen tegen die al heel voorzichtig uit gingen lopen. Ook maar even opgepot voor een wat betere start:

En zo kan ik nog even doorgaan (denk aan het muziekje uit Psycho)

Ja, we hebben nog wel wat te doen 😀

En voor alle duidelijkheid: ik vind het wel eens leuk om te klagen maar ik zou dit ook niet willen missen. Deze foto’s staan voor de afgelopen maanden; koude en donkere dagen waarin ik een planning maakte, verlekkerd tomatenrassen uitzocht, waarin ik zaden en planten bestelde, en de afgelopen 2 maanden zaaide, verspeende en oppotte. Het meeste daarvan kan ik nu uit gaan planten in een nog bijna lege tuin. Het is veel werk maar ik kan me nu al verheugen op alles wat er straks in de tuin groeit, bloeit en geoogst kan worden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin Broekhuizen

Heerlijk om weer aan de slag te kunnen en nu echt volop te zaaien / verhuizen van spullen van huis naar de tuin geeft een voldaan gevoel, een mooie geleerde les voor dit jaar met de deep28 zaaitray je kan ze zeker gebruiken voor tomaten alleen moet je dan wel om de rij planten ik heb dit zelf dus niet gedaan en op elke tray zijn er tussen 4 en 5 planten die helaas achter blijven omdat bepaalde rassen gewoon sneller groeien en al het licht dan blokeren van degen die achter blijven, overingenw gaat mais, komkommers en meloenen super en ook courgette en pompoenen gaan heel goed

Con

Hallo Kevin, als je nog een keer zaaitrays wil aanschaffen kijk dan eens bij Quickpot
https://www.quickpot.de/
In deze trays kun je de zaailingen laten staan tot ze uitgeplant kunnen worden. De trays zijn stevig, je kunt ze met een onderbak en een overkapping krijgen.
Ik gebruik deze trays al een tijdje en ik vind ze super. Onderin doe ik normale aarde met een beetje zand vermengt, daarboven een laagje zaaigrond, zo kan het plantje groeien en een paar weken erin blijven. De grootste maat is het handigst. Ik adviseer alle trays in 1 maat te nemen, zo passen ze in elkaar en zijn in de winter makkelijk op te bergen.

Con

Hallo Diana, haha dat achterlopen doen we hier ook. Gister iemand gesproken die haar tuin opgegeven heeft.

Ze voelt zich “bevrijdt”.

Ik kan mij hier wel wat bij voorstellen, maar zonder tuin, nee dan maar achterlopen.

Iris

Zo leuk om te lezen! Dank voor het delen. Hier lopen we ook achter. Het gras neemt onze moestuin over en verstopt de fragiele asperges die het proberen.

Elisabeth

Dank je wel Diana om dat allemaal te willen delen met ons ! Ach, je moet doen wat je niet laten kan ! En je doet dat super goed !
En op een keer als het te veel wordt, dan minder je gewoon . Intussen heb je je geluk gehad👍😉
Aan iedereen veel tuinplezier! De zon was er vandaag en dat doet zo goed 🙂🍅🍓🌻

Elisabeth

We lopen misschien allemaal wat achter, maar we lopen tenminste mee met de natuur en het weer .
Velen lopen helemaal niet !

Pien W

Topreactie!! Alsof de natuur zich ook maar iets zou moeten aantrekken van ons zaaischema. Overigens, vandaag een jaar geleden lag er bij ons (Achterhoek) sneeuw! En vanochtend heb ik in een t-shirt buiten “gewerkt”. Werkelijk heerlijk! Gr.Pien W

Wil

Blij dat ik niet de enige ben die moedeloos naar de tuin kijkt en de zaailingen ziet slungelen, wachten op een plekje in de koude grond.
En wat betreft het mopperen, wij noemen dat “zeurzakken” , gewoon lekker mopperen en klagen terwijl je weet dat het een beetje onzin is.
Het wordt vast nog wel een keer beter weer……

Sjouk

Diana, ik zag iets over allerlei uitlopers van de heermoes! Misschien weet je het wel , maar het wijst naar een tekort in je bodem. Dit kun je heel goed aanvullen door op je grond een flinke hoeveelheid lavameel te strooien en in te werken. Heermoes verdwijnt en je grond krijgt een flinke boost.

Margie

Leuke video voor je 🤠
https://youtu.be/J493WTTs4vk

Margie

Wat videos bekijken betreft zijn we eender hoor, ik lees ook liever een boek. Het Wildpluk Compendium van Marion de Kort is onderweg plus nog een paar boeken.

“Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn” – Jorge Luis Borges

Deze heermoes video wilde ik je echter niet onthouden gezien je ‘gevecht’ tegen het geneeskrachtige kruid 🌱

De thee van heermoes is aan te raden bij diverse gezondheids perikelen. Ook hier wordt het al honderden jaren gebruikt. Gedroogde kruiden geeft de thee/infusion altijd meerwaarde.

Paardenstaart-paardenbloem- paardenkracht!

Gedroogde heermoes in de soep, curry, pasta
Samen met andere kruiden, groente en specerijen geeft een heerlijk resultaat; lekker en gezond gaan perfect samen.

Ik gebruik het ook samen met brandnetels voor soep én voor de plantgier, beveel het een ieder aan.

Eén der oudste planten op Aarde…zal altijd blijven bestaan, zoveel nuttigheid willen we helemaal niet kwijt 🤠 maak er wat moois van 💚

marja

Weer een herkenbaar verhaal. Ik geniet er iedere keer van. Ben ook druk in de kas bezig. Mijn tuin bij huis is 1300m. dus genoeg te doen . Dit jaar een explosie van speenkruid op plaatsen waar het nooit zat. Het bloeit mooi maar overwoekerd de vaste planten .Vraag aan mijn man wil je de sla plantjes even uitplanten .Hier zijn ze. s Avonds even kijken hoe ze er bij staan . Geen sla plantje te zien wel goudsbloem plantjes. Ze lijken op elkaar. 😀Ha Ha.

Marjolein

Hoi Diana,

Wat een ontzettend fijne blog om te lezen.
Ik vraag mij wel af waarom je sommige groentes voorzaaid. Is het niet makkelijker (lees minder tijdrovend) om te wachten tot de ijsheiligen en dan de bietjes, snijbiet, rucola, enz. meteen op hun plek in de tuin te zaaien?
Ik doe dit al jaren zo en het scheelt mij altijd veel tijd en het scheelt ook voor het overzicht 😉.
Groetjes, Marjolein

Margriet

Hallo Diana, Ook hier in Ridderkerk treurigheid ten top. Ik loop meer dan achter, zou bijna zeggen dat ik amper begonnen ben. Mijn man is in januari geopereerd en kan momenteel niets, dus 500 m2 tuin in mijn eentje is erg veel. Het onkruid schiet overal de grond uit. Beetje bij beetje maak ik stukken schoon maar waar ik begonnen ben, komt het alweer op. Als ik tijd heb, regent het net of heeft het net geregend waardoor de grond te nat is. Ik heb wel wat gezaaid maar lang zoveel niet als andere jaren. Ik maak het mij dit jaar zo makkelijk mogelijk. Maar laat dat droge mooie weer nu maar eens komen. Hier regent het voor de verandering weer eens. Ik blog niet eens over mijn tuin op het moment omdat er niet veel nieuws te melden valt☻ Trouwens hebben jullie ook al zo’n last van slakken?

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Ook hier loopt alles door elkaar, terwijl ik me zo had voorgenomen om genoeg tijd vrij te maken. Nu ben ik de draad een beetje kwijt. Wat ik mij nu afvraag is, is of er ook een zaai- en teeltschema voor in de kas ergens op de site te vinden is. Wanneer moeten bepaalde planten echt uit de tuinkas door de warmte (of juist erin). Sla, rode biet, bloemkool etc:. wanneer horen ze er niet meer in? Of aubergine en peper: bij hoeveel graden in de nacht kunnen ze al naar de kas? Bedankt.

Groeten, Angelique

Janneke

Wat een goede vraag!
Ik doe het nu beetje op het oog en zeul eindeloos heen en weer met vanalles. Het wordt in de kas snel best heet (ondanks automatische raamopenzetters en heb in het vroege voorjaar overdag dingen buiten gezet zodat ze niet flauwvielen om ze in de nacht weer op te bergen tegen de kou. Ik zit nu binnen met enorme paprikaplanten die ik nog niet naar de kas durf te doen. Ik lees ergens dat ze onder de 14 graden een groeistop kunnen krijgen.

Margriet.M

Hallo Diana,
Wat een drukte in de tuin en kas en in huis! Ik ook hoor, al probeer ik rustig aan te doen,😜
Wij zitten hier in Apeldoorn op zandgrond en hebben geen last van teveel nattigheid, desalniettemin kan ook alles nog niet naar de tuin, ik heb al wel de aardappels en zomerwortels gepoot en gezaaid, staan ook beide boven de grond.
Tuinbonen staan er mooi bij .
Voor de rest is het behelpen met bakken met grote kap erop voor de nachten, daar heb ik vorige week groot deel van mijn tomatenplanten in gezet, probeersel maar tot dusver gaat het goed gelukkig.
Verder bedenk ik mij ,het is nog steeds april, toen we 30 jaar geleden met een volkstuin begonnen, starten we pas te spitten in de eerste week van mei. En was er bijna niemand met een kas op de tuin. Toen zaaide je alles gelijk in de volle grond en hadden we ook goede tui jaren.
Wel was ik vanmorgen verrast om de eerste bloemknopjes te zien in de gele mini tomaat die nog in de vensterbank staat.
Is het nu beter dat ik die eruit haal Diana? Zo vroeg heb ik dat nog nooit knoppen gehad in de tomaat.
Groetjes en een mooie tuinwerk gewenst

Wietske

hoi Diana en Ruud,
Wat geniet ik toch altijd van je bloggs. En wat heerlijk dat het bij iedereen nog een puinhoop is, ik heb intussen de tomaten enpaprikas gepoot😮 en maar hopen dat het goed komt .ze staan lekker beschut door de ijsbergsla die eigenlijk op hen plekjes staan maar ja ruimte gebrek… bij teveel uitgezaaide sla in november maar….dus de eerste weeuwen teelt is gelukt en ook een bloemkooltje die warempel een mooi roos laat zien. de pepers staan er goed voor, de goudsbloemen die mijn man zaaide (doet hij anders nooit ) en neerzette zonder een kaartje erin, zijn door mij omgekeerd in de kas. Kwam niets op ,dus dacht ik: oud zaad. Nu het zal me daar een mooie oranje kleur krijgen maar ze moeten eruit anders hebben mijn tomaten planten niet genoeg ruimte, oja wat tomaten planten: buidels en peren en maria praise en blauwe invloeden op een zonovergoten dag bij de weg gezet, voor de liefhebbers. Zegt iemand dat zijn geen tomaten toch ,Zij zeker geen kennis van tomaten!! er stonden twee tomaten zonder kaartje, en dat zullen dan wel tomaten zijn, zei ze tegen mijn man die toevalig thuis kwam. Nu ik kijk uit naar alle rassen die ik vorig jaar van jouw gekocht heb.En wat er mis gaat gaat maar mis. Zolang ik jouw blogs lees moet het goed komen door alle tips die je geeft. Fijn tuin seizoen.

Pien W

Zo’n 4/5 jaar geleden kreeg ik van een bevriende tuinier “iets bijzonders, echt iets nieuws”. Het leek zoiets simpels maar bleek een tomaat geënt op een aardappel te zijn. En ja, aan het eind van de zomer had ik een paar (kers)tomaatjes geoogst en ook een paar piepkleine aardappeltjes opgegraven. Ik vond dat geniaal, oogst boven èn onder de grond, optimaal gebruik van de grond. Ik heb ze verder nooit in de winkel gezien, misschien toch niet geschikt voor de professionele handel. Maar…misschien had die man dus wèl een beetje gelijk! Groeten, Pien

Rudy

Hallo Diana,

Heel herkenbaar allemaal!
Even iets dat je kan proberen, hier worden de uien voorgezaaid in perspotjes in de serre en na de derde week van mei uitgeplant buiten.
Dit heeft ook te maken met de preimineervlieg die vanaf half mei minder actief wordt.
Er zijn nog wel soms stipjes te zien wat wijst op de vliegjes maar die lijken de uien niet aan te tasten, waarschijnlijk door de snelle groei van de uien in die periode ofwel zitten er in onze moestuin ondertussen rovertjes die meehelpen…

Groetjes
Rudy

Con

Update woelmuis probleem.
Ik heb vorig jaar 2 × geschreven hoe we hier proberen een woelmuis probleem onder controle te krijgen.  
Daarvoor hebben we het product “protect-M” gebruikt. 
Dit is geen bestrijdingsmiddel maar een middel om de plant sterker te maken en voor de muis onaantrekkelijk te worden. Onderaan een link naar het product met uitleg.
Het zijn meerdere bestanddelen die met water gemengd worden en op de wortels van de planten gespoten worden, deze procedure wordt een aantal weken later nog een keer herhaald.
Bij de 1 × vonden we het aanbevolen mengsel te dik, het had de dikte van vette yoghurt en was moeilijk te spuiten en we merkten dat we niet ver zouden komen. We hebben meer water erbij gedaan en konden daarmee onze planten behandelen. Onze tuin is om die 2000 qm, we hebben alleen de hoofdtuin bij het huis gedaan. In totaal hebben we dus 2 × gespoten. 
De afgelopen weken hebben we flink in de tuin gewerkt, gesnoeid, geplant etc. en geen muis schade gevonden, geen ingang naar een muis hol, helemaal niks, al onze planten staan er prachtig bij. We hebben al veel planten en bomen verloren door de muizen, twee jaar geleden is een grote notenboom omgegaan, deze was wortelloos.
Onze tuin ligt op meerdere niveaus, het onderste deel is een bloemenweiland, en daar zijn nu de muizen heen gevlucht. Het is een gigantische gatenkaas. Voor ons is dat oké, maar dat is het nadeel van het product, de muis verhuisd, de vraag is dan wel waarheen?
Wij zijn tevreden, waarschijnlijk zullen we elk jaar moeten spuiten, maar dat is het ons dubbel en dwars waard. 
Voor iedereen die belangstelling heeft
https://www.naturrein-bio.at/haus_und_garten/produkte/protect_m.MTY4

Con

Hallo Diana, als jullie veel last van muizen hebben dan zou ik in ieder geval jullie nieuwe vast planten in een gaasnet planten. Er bestaan speciale anti-muis-gaas mandjes, die zijn duur, maar het is makkelijk zelf te maken van heel fijn kippengaas, op internet zijn meerdere voorbeelden te vinden. Alles wat wij nieuw planten zetten we gelijk in een gaasmandje dan kan de muis niet meer bij de wortels.
 https://www.amazon.de/Kerbl-W%C3%BChlmauskorb-Wurzelverbiss-Sechskantdrahtgeflecht-291171/dp/B09GH8QLZS/ref=asc_df_B09GH8QLZS/?tag=googshopde-21&linkCode=df0&hvadid=579413064444&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=5767154044416200050&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1000900&hvtargid=pla-1641022280867&th=1

Miriam

Fijne site is dit toch! Doen jullie goed. En inderdaad, zoveel te doen op dit moment. Ondanks de kou deze ochtend (mijn blote voeten vertellen dat het heeft gevroren 😊) en het gezweet in de kas later op de dag, een genot om alles te zien floreren en hier en daar te kunnen ondersteunen om later ervan te smikkelen. Rabarber al super mooi in de startblokken voor prachtige bloemen, die mag lekker haar gang gaan dit jaar, en de siertuin vertelt dat het nog fijner wordt om naar te gluren. Ik kan er de hele dag in werken en rusten, van genieten. Geholpen door jullie tips! Thanks!

Carla

Nu ik zo’n 4 jaar een uitdijende moestuin heb waar ik tomaten op een beschutte plek in verhoogde moestuinbak teel, krijg ik binnenkort mijn 1e tuinkas. In deze kas (komt vloer in) wil ik vooral gaan voorzaaien, stekken en warmteminnende gewassen in potten telen. Mijn paprika- en (heel veel) peperplanten teelde ik buiten ook al in pot en krijgen dit jaar een plek in de kas. Nu wil ik naast de tomaten buiten ook tomaten in pot in de kas gaan telen. Nu lees ik op je ‘tomaten-pagina’ wel info over tomaten buiten in pot, maar onder glas is dan gebaseerd op in de volle grond.
Heb jij of één van de lezers nog een specifiek advies voor tomaten (en/of pepers en paprika’s) in pot in de kas?

Tessa

Ik heb het een jaartje in potten geprobeerd in de kas. In de hoop wat minder aan vruchtwisseling te hoeven te doen. Het was geen helaas geen succes. Ik had iedere plant in een redelijk grote pot, half ingegraven en het lukte niet om voldoende water op tijd te geven. Qua voeding ging t ook moeilijker. Ter info, ik woon op loopafstand van mn kas, ik was er dagelijks. De planten zijn al vroeg ten onder gegaan. Mijn potten hadden de inhoud van ongeveer een emmer, 10 liter?. Je moet dus groter, toch minstens 2x groter lijkt me. Als ik t nog s zou proberen zou ik dat doen met langwerpige speciebakken van de gamma. Niet zo hoog maar wel lekker breed. Ze hebben 2 verschillende maten, 45 en 65 liter. Daar zouden 2 (misschien 3) planten inkunnen. Ik ga er dit jaar yakon inzetten (zodat ze niet weeeer worden opgevroten door de muizen).

Tessa

Bijna vergeten.Ik ga dit jaar ook tomaten in een ‘oud’ kastje zetten (weer s te hebberig gezaaid). Meer een verhoogde bak van een halve kuub met een hoes. Daarin is het me wel eerder gelukt om tomaten te telen (op het balkon). Dus liever een hele grote bak met meerdere planten dan meerdere kleinere bakken lijkt me.

Carla

Diana en Tessa, bedankt voor jullie reactie.
Voor de tomaten heb ik bij Praxis ‘plantcontainers’ van 30 ltr gekocht waar ik één tomatenplant in ga zetten. Gewoon maar even uitproberen. Die rechthoekige Gamma-bakken zien er trouwens goed uit, daar ga ik ook wat mee doen, bedankt voor de tip Tessa.

Luus

Niks kunnen doen dit jaar. 3 Maanden op stap met de camper. Ook leuk hoor! Bij thuiskomst plantjes kopen dit keer. Ben benieuwd!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties