Veel
Vorige week schreef ik een heel uitgebreid blog. Vandaag houd ik het kort. Misschien ook wel eens leuk: weinig tekst en vooral foto’s :-). En noodzakelijk want ach, wat hebben we het druk. Door de natte en koude weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn er heel veel zaken uitgesteld. En die moeten we nu inhalen. Geen stress, dat heb ik mezelf jaren geleden al beloofd (het moet wel een hobby blijven). Maar wel lekker doorwerken en ‘s avonds moe zijn en op de bank in slaap vallen (natuurlijk door dat harde werken maar waarschijnlijk ook van het eindelijk weer veel in de buitenlucht zijn). Grappig hoe dat werkt: uiteindelijk krijgen we van dat buiten werken en moe zijn vervolgens juist ook weer energie.
Afijn, het lijkt dus eindelijk echt op lente (ik hoorde zelfs dat het volgende week ruim 18 graden zou kunnen worden). Met die fijne temperaturen in het vooruitzicht hebben we besloten alles wat nog thuis stond naar de kas op de volkstuin te verhuizen; bakken vol met tomatenzaailingen, de pepers en paprika’s, eenjarige bloemen, kuipplanten, overwinterde stekken, etc., alles hebben we in tassen en maanden op de fiets naar de tuin gesjouwd. Nu staan er thuis alleen nog zaaisels en piepjonge zaailingen.
Het ruimt in huis lekker op, maar de kas begint ondertussen uit te puilen. En dus eten we door; omdat het steeds warmer wordt en er soorten doorschieten, maar ook om ruimte in de kas te maken. We aten vandaag de laatste bloemkool; och, wat een heerlijkheid is dat toch, enkele minuten koken, lichtgroen van kleur, zacht en toch stevig, echt een feestmaal. We namen ons direct voor er komend najaar 2 keer zoveel te zaaien :-).
En dit weekend eten we nog een keer andijvie. En de laatste rucola uit de kas (de rucolazaailingen die nu in een tray staan kunnen we komende week buiten uit gaan planten).
We doen wat we kunnen; de aardappelen zijn gepoot, de doperwten, kapucijners en reuzenpeulen (van het oude ras Carouby de Maussane) zijn uitgeplant (en gelijk een rek geplaatst en alles afgedekt om vogel- en muizenvraat tegen te gaan). De worteltjes zijn gezaaid, maar er zit gelijk al weer een mol onder; ook die heeft zin in de lente.
Ik zaai en verspeen en plant uit, Ruud wiedt, veegt en schrepelt. En we eten bloemkool, andijvie, peterselie, snijbiet, radijs en lenteui uit de kas.
Dan kunnen de speciekuipen waar nu radijs en lenteui in groeien daarna naar buiten, en kunnen we de kuipen in orde maken voor de zoete aardappelen en sla. Oh ja, morgen nog even nieuwe sla zaaien, en knolselderij (want in tegenstelling tot de bleekselderij wil die niet kiemen). Oh ja, en ook nog even snijbiet zaaien.
Ik wil ook nog heel veel uit gaan planten; ik meldde al eerder dat ik rozen en clematissen kocht; die zijn allemaal geplant, maar ik kocht ook nog vaste planten met kale wortels. Die potte ik vorige maand op, en nu zijn de meeste uitgelopen en voldoende geworteld om de grond in te kunnen. En dat geeft weer meer ruimte in de kas. En daarmee ook wat opruiming in mijn hoofd. Want overal staan potten met opgepotte Dahliaknollen, gezaaide eenjarige bloemen, oca-knolletjes, zoete aardappelstekken en bloemenzaailingen.
Er wordt een hele week mooi weer beloofd; dan kunnen we veel doen, veel genieten, opschieten maar ook lekker zitten, wieden en planten, broodjes en thee mee naar de tuin, gezellig kletsen met tuinburen en -vrienden, over wat we hebben gezaaid en nog zouden willen, opruimen en waarschijnlijk ook weer rommel maken, kijken naar de bloesems en de hommels, wachten op de eerste vlinders, nog meer zaaien, etc.. Hieronder vind je nog wat fijne lenteachtige en fruitige foto’s, alleen daarvan krijg ik zelf al weer zin om naar de tuin te gaan. Maar nu eerst even rust en een beetje op tijd naar bed 🙂
Op de foto bovenaan dit blog zie je de Gieser Wildeman in bloei. Vorig jaar had ze een klein beurtjaar met ‘slechts’ 2 emmers peren, dit jaar moeten we gaan vrucht-dunnen want ze bloeit nu enorm rijk, met letterlijk honderden bloemen. Zonder vrucht-dunnen zouden het veel te veel peren worden (en dan blijven ze klein en kost het de boom zoveel kracht dat er volgend jaar weer een beurtjaar komt).
En dan tot slot nog 1 foto, van een bloem, nu dat dat weer kan. Achterin de tuin staan nog wat narcissen die door de halfschaduw nu pas gaan bloeien. Dit is het ras Bridal Crown.
Ik heb het gevoel dat het elk jaar kort keren is, we gaan snel van koud naar warm en hopelijk niet te snel van nat naar zeer droog. Voor welke zoete aardappelen heb je dit jaar gekozen? Veel werkgenot in de tuin!
Hallo Sven,
Nou, inderdaad! En er werd ons een week heerlijk lenteweer beloofd maar vandaag toch weer bewolkt en 11 graden.
Ik heb geen idee welke zoete aardappel ik ga telen 😀
Ik was dit jaar niet van plan om zoete aardappelen te telen. Het is gewoon niet heel succesvol in een tuin vol met woelratten. En ik wilde minder potten omdat het water geven zoveel tijd kost.
Tot tuinbuurvrouw Laura vroeg of ik interesse had in de zoete aardappelstekken die zij over had. Dus nu heb ik toch weer 6 stekken, voor 2 speciekuipen. Ze had de zoete aardappelen vorig jaar van mij gehad, dus wellicht kan ik komende herfst zien welke het dan zouden kunnen zijn 😆
groetjes,
Diana
Hallo Sven en Diana, ik heb een cursus gedaan bij de Arche Noah over het vermeerderen van planten, bomen en struiken. Daar heb ik geleerd over de zoete aardappel dat het belangrijk is dat deze een goed wortelstelsel krijgt, hiervoor verwijder je bij de stek alles bladeren op 1 na.
Zo stopt de plant al zijn energie in de wortel en niet in de bladeren, tenzij je, zoals ik, de plant alleen voor de bladeren teelt. Overigens werd ook de tip gegeven dat een zoete aardappel zich het meest prettig voelt op de compost hoop.
Hoi Con,
Dankjewel voor de tip! Ik ga het dit jaar eens en heb gisteren de blaadjes verwijderd.
Ik ben benieuwd!
groetjes,
Diana
Hoi Con! Ik wist dat ook niet dus net als Diana ben ook ik blij met je tip. Maar…..waarom heb je de zoete aardappel alleen voor de bladeren? Ik heb geen idee wat ik met die bladeren kan doen? Groeten, Pien W
Hallo Diana en Pien, ik wist het ook niet, maar als ik overnadacht vond ik het best logisch. Maar wel 1 blaadje eraan laten, heel belangrijk. De blaadjes zijn zeer gezond en bevatten veel vitaminen. Wij eten ze als spinazie, even kort roerbakken. Ik ben niet dol op zoete groentes, dus de zoete aardappel wordt hier niet gegeten.
Wat een leuke tip Con! Jammer dat je niet van zoete aardappelknollen houdt, zoete aardappelpuree met rauwe andijvie….heerlijk!!! Maar ik ga beslist blaadjes roerbakken!! Dank!!
Toch een mooi vooruitzicht zo dat warme weer, de ondergrond is nog kletsnat maar met de mooie vooruitzichten gaat dit langzaam ook wat bewerkbaarder worden. Wellicht dat door U blog ik dan toch ook maar alles naar de kas ga verhuizen, mijn hele zolder staat nu vol met tomaten, paprikas, meloenen, watermeloen, mais, courgette, pompoenen, komkommers :p alleen die nachtelijke temperaturen zijn zo veradelijk ben toch een beetje bang ergens ze dan naar de tunnelkas te doen ondanks dat voor de komende 2 weken de laagste temperatuur 7 graden snachts zou moeten zijn en dag temperatuur 15-20 graden in de tunnelkas is dat al snel 25-50 graden. Moooi zeg al die fotos hoe bevalt de red sensation U? Ik overweeg ook de red + gold sensation aan te schraffen voor thuis sinds de plantafstand +- 50-100cm mag zijn vertelde een kweker mij. Heel veel tuinplezier toegewenst de komende weken.
Typische Nederlands weer eerst 2 weken volop zon voorspelt, na 2 dagen weer gekeken nu is het 2 weken regen, dan wacht ik toch nog maar even voordat alles naar de tunnelkas gaat daar warmt het echt alleen maar snel op met de zon maar verliest zijn warmte net zo snel als de zon ondergaat of achter de wolken is.
Hallo Kevin,
Ik heb helaas (nog) geen antwoord voor, ik heb de Red Sensation anderhalf jaar geleden geplant en ze heeft nu voor het eerst bloesems. Ik heb nu 3 ballerinaboompjes (achterin de tuin, met rozen ertussen, zodat het bijna als een haag gaat werken in plaats van de hogere leibomen die er vroeger stonden (en altijd een slechte opbrengst gaven). Ze groei tergend langzaam (er staan er 3 die ik al ruim 2,5 jaar heb) maar nu eindelijk lijken ze allemaal te gaan bloeien. Inderdaad ideaal als je weinig ruimte hebt, als haag of zelfs in een grote pot op bijvoorbeeld terras of balkon. Ik heb hier dus iets meer afstand tussen de boompjes aangehouden, omdat ik er rozen tussen wilde planten, maar in principe zou 75 centimeter genoeg kunnen zijn. Nadeel daarvan is dat, denk ik, het wortelgestel ook niet heel groot wordt, en dat zou dan wel betekenen dat ze iets gevoeliger zijn voor droogte en iets minder sterk zijn. Weet ik niet hoor maar gok ik. Ik ben ieder geval heel blij met mijn boompjes die weinig ruimte innemen en toch een prima opbrengst geven op een klein oppervlak.
groetjes,
Diana
Harstikke bedankt voor uw antwoord dan ga ik hetzelf ook proberen en dan op 75 cm van elkaar zetten 🙂 wou de gold en red sensation gaan proberen en wellicht nog iets anders leuks 🙂
Hallo Kevin,
toevallig heb ik al een aantal jaren een red sensation. De stakkerd is al 3 keer verhuisd van terras in volle grond naar pot en toen naar de volkstuin. Daar heeft ze het naar de zin. De appels zien er best sensationeel uit voor zo’n klein boompje en best nog veel ook. Ik vind de smaak ok, zuurfris, ook lekker voor appelmoes, maar uit de hand is ook prima, al vind ik dat er lekkerder zijn, maar dat zal altijd een kwestie van smaak blijven. Al met al ziet het boompje er gewoon heel leuk uit. Ik vond zelfs nog een fotootje, wel ienieminie, maar misschien wordt hij groter als je erop klikt? Succes
Hoe komt die dahliafoto erbij? is niet van mij😊
Hallo Agnita,
Ik zie de Dahlia-foto bij de reactie met vraag van Marieke.
Als jij de foto nog steeds bij je eigen reactie in plaats van bij Marieke ziet, wil je het dan even laten weten, want dan klopt er iets niet.
groetjes,
Diana
hallo Diana, ik zie idd de foto bij Marieke staan, maar als ik op mijn “appelfoto” klik, staat er links onder 1 van 2 en de tweede foto is dus nog steeds de dahlia in pot😊
Hallo Agnita,
Ja, de foto’s die in reacties worden geplaatst worden inderdaad wel in een soort van carousel geplaatst, maar gelukkig wel altijd met de juiste en bijbehorende foto vooraan.
Ik kan dat niet veranderen, dit is het eerste programma dat ik gebruik waarin sowieso foto’s kunnen worden geplaatst, dus daar ben ik al heel blij mee. En er staan ondertussen meer dan 20.000 foto’s op mijn website, het programma zal blijkbaar een soort van manier hebben om dat te organiseren. Of zoiets, ik heb er geen verstand van 🙂
Als mensen het heel vervelend vinden dat er meerdere foto’s achter elkaar staan hoor ik het graag, ik kan aan Augus vragen of er een oplossing voor is maar ik kan niets beloven want ik kan het niet bij de instellingen vinden.
groetjes,
Diana
Vind het helemaal niet vervelend hoor, maar was bang, dat ik iets fout had gedaan.
Hallo Agnita,
Leuk, ik hoop dit jaar ook op de eerste Red Sensation’s!
Even over de foto: om ruimte te besparen staat een geplaatste foto inderdaad in klein formaat bij het bericht. Als iemand op de foto klikt wordt een soort galerij geopend met daarin in het grotere formaat als eerste de foto waar op werd geklikt (en erachter de andere foto’s die in reactie op dat blog zijn geplaatst), en met het kruisje kan die galerij dan weer worden gesloten.
groetjes,
Diana
ziet er goed uit Diana en heerlijk dat het mooier weer is, kunnen we meer in de moestuin doen
Ja, mussen en muizen. Wat doe je tegen muizen. We hebben al 3 keer nieuwe kool planten gezet in de kas. De volgende dag zijn de toppen eruit gegeten. Dus een muizenval erin. Muis gevangen, nieuwe planten. Herhaling, herhaling. Zo hebben we al 4 muizen gevangen. Wie zal het winnen?
Hallo Marianne,
De muis wint. En voor elke muis die je dood maakt zal er weer een nieuwe het territorium overnemen. En als je de muis dus niet doodt zal die het territorium verdedigen waardoor er nooit teveel muizen zullen zijn (al lijkt het soms wel zo :-)).
Hier beschermen we de zaaisels en zaailingen tot de muizen de planten niet lekker meer vinden.
Hier eten muizen trouwens nooit de toppen uit de koolplanten, ze eten hier vooral gezaaide zaden. Als er hier toppen uit de koolplanten worden gegeten zijn het vogels die via het raam de kas in vliegen.
Misschien is het een optie om de ramen van de kas eens op het allerkleinste kiertje te zetten, voor het geval het bij jou ook vogels zijn en er muizen onschuldig zijn gedood.
En anders, of sowieso, is het misschien een optie om je koolplanten te beschermen met vershoudzakjes, dat werkt hier heel goed en scheelt heel veel leed. Ik schreef er een blog over: Een kleine tip
groetjes,
Diana
Beste Diana, ik ben deze winter voor het eerst vergeten mijn Dahlia’s uit de grond te halen…! Denk je dat ik ze nu nog ‘even’ kan oppotten, om ze weer terug te zetten als ze groot genoeg zijn om slakken te overleven? Of trekken ze zulke acties niet meer? 😬
Ik heb dahlia’s al jaren niet meer uit de grond gehaald. (Oost-Twente)
Gaat nog steeds goed!
Hoi Arend,
Dat is goed om te horen!
Hier lukt het helaas niet (op vette klei), de knollen rotten onder de grond door waarschijnlijk teveel vocht.
Ook mijn tuinbuurman probeerde het 2 keer en van de meer dan 50 knollen die hij had overleefde nog geen 15%.
Elke grondsoort heeft duidelijk voordelen en nadelen 🙂
groetjes,
Diana
Als je maar genoeg aarde mee omhoog haalt, zullen ze dat vast overleven. Misschien nu alleen een risico dat je niet exact weet waar de knol zit en je er dus met de schep doorheen steekt? Als je weet dat je veel last hebt van slakken, lijkt het me de moeite waard om te proberen.
Hallo Miu,
Ik hoop dat je Dahlia’s de winter hebben overleefd!
Ik probeer het zelf niet meer, 2 keer de Dahlia’s in de grond laten zitten en beide keren 80% verloren. Hier komt dat vooral door de vette klei die in de winter kletsnat blijft waardoor de knollen rotten; ik vond er zelfs amper nog iets van terug. Als je op zandgrond tuiniert is er een veel grotere kans dat de nollen het hebben overleefd, zeker als je ze in de winter ook nog een beetje hebt afgedekt ter bescherming.
Ik zou er nu vooral zelf één uitgraven om te kijken of ze de winter heeft overleefd. En als dat zo is zou ik de rest laten zitten, want het is ondertussen na half april en ze zouden nu ook ongeveer buiten geplant kunnen worden, dan zou ik liever daarvoor kiezen dan ze de grond uithalen, oppotten en over 4 weken weer uitplanten.
groetjes,
Diana
Dat is een goede tip, dankjewel!
Hallo Diana, ik heb een vraag betreffende champost. Dit heb ik afgelopen winter op de tuin gegooid. De paddestoelen vliegen de grond uit, maar ik weet niet of je ze kan eten,dus maar niet gedaan. Ik spit niet,maar wat doe ik nu met de champost , doe ik die op de composthoop of gewoon naar de stort. Graag advies
Dag naamgenoot! Ik vroeg mij af waarom je niet gewoon wilt gaan planten en zaaien? Als het vers zou zijn is het wellicht nu nog te scherp voor tere zaailingen maar jij hebt dat spul al maanden op de tuin liggen, prachtig bodemleven, lijkt toch perfect? Misschien zie ik iets over het hoofd (dan bij voorbaat excuus) maar ik zou denken dat het helemaal goed gaat?
Die champions had je gewoon kunnen eten hoor! En wat er nog aan champost ligt kun je gewoon laten liggen en gebruiken als teeltaarde. Juist goed!
Hallo Pien,
Ik ben het helemaal met andere Pien en Simone eens!
De champignons zijn heerlijk en de champost is een prima teeltgrond/bodembedekking. Als je die op de composthoop zou gooien zou het een nadelig effect hebben omdat het de compostering zou remmen (zoals grond op de composthoop de compostering ook remt).
groetjes,
Diana
Die champions zijn heerlijk en goed eetbaar, deed mijn moeder al! En ik ook. Zijn dezelfde als je anders in de winkel/markt koopt. eet smakelijk
Ha Diana, wat een heerlijke foto’s. Dank. wat zijn de nacht temperaturen bij jullie? Ik ben bang om mijn tomaten al in de kas te zetten, maar ik heb natuurlijk te vroeg gezaaid en ze worden al behoorlijk groot!
Hallo Ischa,
Hier is het in de nacht ongeveer 4 tot 6 graden, soms nog een graadje lager of hoger maar voor de komende 2 weken wordt er geen nachtvorst voorspeld (en dan is het ondertussen begin mei).
Maar de tomaten staan hier al 3 weken in de kas, ik schreef er eens een blog over: Een ‘geheimpje’
Voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden, zeker als je tomaten nu lekker warm staan en je ze dan ineens in de koude kas zet, met alle hitte in de zon, kou in de nacht etc. Maar als de zaailingen gezond zijn, goed zijn afgehard, etc., dan kunnen de zaailingen zeker wel wat kortdurende kou verdragen
groetjes,
Diana
Ik heb net mijn Dahlia, die ik binnen heb voorgetrokken, getopt en even buiten gezet. De bladeren hangen nu allemaal slap. Is dat gebruikelijk?
Hallo Marieke,
Ik vrees dat je binnenshuis met zorg voorgetrokken Dahlia’s een flinke tik hebben gehad van het weer. In huis waait het niet, is de temperatuur vrij constant en is er altijd een filter in de vorm van een raam voor planten en zaailingen. Uit die beschermde omgeving heb je de planten buiten gezet, ik gok in de volle zon; zon, wind, en wisselende temperatuur (maar vooral die zon) kunnen dit veroorzaken. Om die reden verhuis ik planten en zaailingen het liefst bij weinig wind en wat bewolkt weer naar buiten. Het komt zeer waarschijnlijk wel weer goed met je Dahlia’s: zet ze vooral wat minder zonnig, en een beetje beschut tegen veel wind, dan komen de planten weer overeind en kunnen ze langzaam wennen aan steeds meer licht, zon en wind.
groetjes,
Diana
Ik ben heel tevreden over de degelijke zaadtrays, nu wil ik graag weten of jullie ook een tip voor een degelijke gieter hebben, na een paar jaar gaan de meeste kapot helaas
Hoe hebben jullie de bloemkool al zo vroeg rijp gekregen?
Hallo Roland,
Dit zijn weeuwenteelt bloemkolen: ik zaai ze in augustus buiten in potjes voor en plant ze in september uit in de kas. Daar groeien de planten nog wat, staan stil in de winter en gaan vanaf eind januari weer verder groeien. En dan kun je ze dus nu oogsten. Dit is het ras Corella F1 (winterbloemkool). Ik gebruikte er vroeger altijd het tras Snowball A voor maar die vormt pas later een kooltje en die blijven ook wat kleiner.
groetjes,
Diana
Hey Diana en Ruud, sinds een paar jaar proberen we zoveel mogelijk biologisch (voor) te zaaien maar het lukt ons amper om Broccoli,Bloemkool en/of Spruitkool op te kweken, ook met prei hebben we moeite? We zaaien voor in stek/zaaigrond vermengd met vermiculiet etc. in de kas. We zaaien de zaadjes niet te diep maar de juiste hoeveelheid water geven zit nog niet in ons systeem, vochtig of nat ……..kunnen jullie ons adviseren hierin?
Met vriendelijke groet,
Bert Stam
Egmond aan Zee
Hallo Bert,
Water geven is lastig lastig maar eigenlijk zijn de soorten die je noemt niet heel kieskeurig als het om teveel vocht gaat (wel als het om droogte gaat want een zaadje dat net kiemt en uitdroogt gaat dood).
Koolsoorten kiemen ook prima in wat minder gespecialiseerde en daardoor ook minder dure grond. Sterker nog; kool en prei houden wel van lekkere stevige koele en natte grond. Ik gebruik er zelf nooit zaai-/stekgrond voor en ook geen vermiculiet. Ik gebruik er gewone potgrond voor, soms met wat zand of tuinkleigrond erdoor. Misschien is het voor jullie handig om van onderaf water te geven, dat kan dan bij deze soorten niet teveel of te weinig zijn. Zet de tray met zaaisels in een onderbak waar je water in giet. Als de grond in de tray helemaal verzadigd is haal je de tray eruit. En zodra je ziet dat de bovenkant van de grond weer opdroogt herhaal je dat (hier in de kas met bewolkt doe ik dat 2 keer per week, als de zon gaat schijnen en het heel warm wordt moet dat waarschijnlijk 3 of misschien zelfs 4 keer per week (afhankelijk van temperatuur, diepte van de tray, etc.). Maar zaai dus vooral in gewone potgrond en/of tuingrond en dek de zaden ook af met een laagje van diezelfde grond; bij deze soorten werkt dat beter dan luchtige grond en een dun laagje zadenbedekking.
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Hartelijk dank voor je info, stel ik erg op prijs!
Groetjes uit Egmond aan Zee,
Bert Stam