Veel

Vorige week schreef ik een heel uitgebreid blog. Vandaag houd ik het kort. Misschien ook wel eens leuk: weinig tekst en vooral foto’s :-). En noodzakelijk want ach, wat hebben we het druk. Door de natte en koude weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn er heel veel zaken uitgesteld. En die moeten we nu inhalen. Geen stress, dat heb ik mezelf jaren geleden al beloofd (het moet wel een hobby blijven). Maar wel lekker doorwerken en ‘s avonds moe zijn en op de bank in slaap vallen (natuurlijk door dat harde werken maar waarschijnlijk ook van het eindelijk weer veel in de buitenlucht zijn). Grappig hoe dat werkt: uiteindelijk krijgen we van dat buiten werken en moe zijn vervolgens juist ook weer energie.

Afijn, het lijkt dus eindelijk echt op lente (ik hoorde zelfs dat het volgende week ruim 18 graden zou kunnen worden). Met die fijne temperaturen in het vooruitzicht hebben we besloten alles wat nog thuis stond naar de kas op de volkstuin te verhuizen; bakken vol met tomatenzaailingen, de pepers en paprika’s, eenjarige bloemen, kuipplanten, overwinterde stekken, etc., alles hebben we in tassen en maanden op de fiets naar de tuin gesjouwd. Nu staan er thuis alleen nog zaaisels en piepjonge zaailingen.

De tomatenzaailingen in de koude kas, en nu maar hopen dat er geen serieuze nachtvorst meer komt!

Het ruimt in huis lekker op, maar de kas begint ondertussen uit te puilen. En dus eten we door; omdat het steeds warmer wordt en er soorten doorschieten, maar ook om ruimte in de kas te maken. We aten vandaag de laatste bloemkool; och, wat een heerlijkheid is dat toch, enkele minuten koken, lichtgroen van kleur, zacht en toch stevig, echt een feestmaal. We namen ons direct voor er komend najaar 2 keer zoveel te zaaien :-).

En dit weekend eten we nog een keer andijvie. En de laatste rucola uit de kas (de rucolazaailingen die nu in een tray staan kunnen we komende week buiten uit gaan planten).

We doen wat we kunnen; de aardappelen zijn gepoot, de doperwten, kapucijners en reuzenpeulen (van het oude ras Carouby de Maussane) zijn uitgeplant (en gelijk een rek geplaatst en alles afgedekt om vogel- en muizenvraat tegen te gaan). De worteltjes zijn gezaaid, maar er zit gelijk al weer een mol onder; ook die heeft zin in de lente.

Ik zaai en verspeen en plant uit, Ruud wiedt, veegt en schrepelt. En we eten bloemkool, andijvie, peterselie, snijbiet, radijs en lenteui uit de kas.

Dan kunnen de speciekuipen waar nu radijs en lenteui in groeien daarna naar buiten, en kunnen we de kuipen in orde maken voor de zoete aardappelen en sla. Oh ja, morgen nog even nieuwe sla zaaien, en knolselderij (want in tegenstelling tot de bleekselderij wil die niet kiemen). Oh ja, en ook nog even snijbiet zaaien.

Ik wil ook nog heel veel uit gaan planten; ik meldde al eerder dat ik rozen en clematissen kocht; die zijn allemaal geplant, maar ik kocht ook nog vaste planten met kale wortels. Die potte ik vorige maand op, en nu zijn de meeste uitgelopen en voldoende geworteld om de grond in te kunnen. En dat geeft weer meer ruimte in de kas. En daarmee ook wat opruiming in mijn hoofd. Want overal staan potten met opgepotte Dahliaknollen, gezaaide eenjarige bloemen, oca-knolletjes, zoete aardappelstekken en bloemenzaailingen.

Er wordt een hele week mooi weer beloofd; dan kunnen we veel doen, veel genieten, opschieten maar ook lekker zitten, wieden en planten, broodjes en thee mee naar de tuin, gezellig kletsen met tuinburen en -vrienden, over wat we hebben gezaaid en nog zouden willen, opruimen en waarschijnlijk ook weer rommel maken, kijken naar de bloesems en de hommels, wachten op de eerste vlinders, nog meer zaaien, etc.. Hieronder vind je nog wat fijne lenteachtige en fruitige foto’s, alleen daarvan krijg ik zelf al weer zin om naar de tuin te gaan. Maar nu eerst even rust en een beetje op tijd naar bed 🙂

Op de foto bovenaan dit blog zie je de Gieser Wildeman in bloei. Vorig jaar had ze een klein beurtjaar met ‘slechts’ 2 emmers peren, dit jaar moeten we gaan vrucht-dunnen want ze bloeit nu enorm rijk, met letterlijk honderden bloemen. Zonder vrucht-dunnen zouden het veel te veel peren worden (en dan blijven ze klein en kost het de boom zoveel kracht dat er volgend jaar weer een beurtjaar komt).

Ballerina-appelboompje van het ras Red Sensation
Zwarte bes in knop
Aalbessenbloesem

En dan tot slot nog 1 foto, van een bloem, nu dat dat weer kan. Achterin de tuin staan nog wat narcissen die door de halfschaduw nu pas gaan bloeien. Dit is het ras Bridal Crown.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sven

Ik heb het gevoel dat het elk jaar kort keren is, we gaan snel van koud naar warm en hopelijk niet te snel van nat naar zeer droog. Voor welke zoete aardappelen heb je dit jaar gekozen? Veel werkgenot in de tuin!

Con

Hallo Sven en Diana, ik heb een cursus gedaan bij de Arche Noah over het vermeerderen van planten, bomen en struiken. Daar heb ik geleerd over de zoete aardappel dat het belangrijk is dat deze een goed wortelstelsel krijgt, hiervoor verwijder je bij de stek alles bladeren op 1 na.
Zo stopt de plant al zijn energie in de wortel en niet in de bladeren, tenzij je, zoals ik, de plant alleen voor de bladeren teelt. Overigens werd ook de tip gegeven dat een zoete aardappel zich het meest prettig voelt op de compost hoop.

Pien W

Hoi Con! Ik wist dat ook niet dus net als Diana ben ook ik blij met je tip. Maar…..waarom heb je de zoete aardappel alleen voor de bladeren? Ik heb geen idee wat ik met die bladeren kan doen? Groeten, Pien W

Con

Hallo Diana en Pien, ik wist het ook niet, maar als ik overnadacht vond ik het best logisch. Maar wel 1 blaadje eraan laten, heel belangrijk. De blaadjes zijn zeer gezond en bevatten veel vitaminen. Wij eten ze als spinazie, even kort roerbakken. Ik ben niet dol op zoete groentes, dus de zoete aardappel wordt hier niet gegeten.

PIen W

Wat een leuke tip Con! Jammer dat je niet van zoete aardappelknollen houdt, zoete aardappelpuree met rauwe andijvie….heerlijk!!! Maar ik ga beslist blaadjes roerbakken!! Dank!!

Kevin Broekhuizen

Toch een mooi vooruitzicht zo dat warme weer, de ondergrond is nog kletsnat maar met de mooie vooruitzichten gaat dit langzaam ook wat bewerkbaarder worden. Wellicht dat door U blog ik dan toch ook maar alles naar de kas ga verhuizen, mijn hele zolder staat nu vol met tomaten, paprikas, meloenen, watermeloen, mais, courgette, pompoenen, komkommers :p alleen die nachtelijke temperaturen zijn zo veradelijk ben toch een beetje bang ergens ze dan naar de tunnelkas te doen ondanks dat voor de komende 2 weken de laagste temperatuur 7 graden snachts zou moeten zijn en dag temperatuur 15-20 graden in de tunnelkas is dat al snel 25-50 graden. Moooi zeg al die fotos hoe bevalt de red sensation U? Ik overweeg ook de red + gold sensation aan te schraffen voor thuis sinds de plantafstand +- 50-100cm mag zijn vertelde een kweker mij. Heel veel tuinplezier toegewenst de komende weken.

Kevin Broekhuizen

Typische Nederlands weer eerst 2 weken volop zon voorspelt, na 2 dagen weer gekeken nu is het 2 weken regen, dan wacht ik toch nog maar even voordat alles naar de tunnelkas gaat daar warmt het echt alleen maar snel op met de zon maar verliest zijn warmte net zo snel als de zon ondergaat of achter de wolken is.

Kevin Broekhuizen

Harstikke bedankt voor uw antwoord dan ga ik hetzelf ook proberen en dan op 75 cm van elkaar zetten 🙂 wou de gold en red sensation gaan proberen en wellicht nog iets anders leuks 🙂

Agnita

Hallo Kevin,
toevallig heb ik al een aantal jaren een red sensation. De stakkerd is al 3 keer verhuisd van terras in volle grond naar pot en toen naar de volkstuin. Daar heeft ze het naar de zin. De appels zien er best sensationeel uit voor zo’n klein boompje en best nog veel ook. Ik vind de smaak ok, zuurfris, ook lekker voor appelmoes, maar uit de hand is ook prima, al vind ik dat er lekkerder zijn, maar dat zal altijd een kwestie van smaak blijven. Al met al ziet het boompje er gewoon heel leuk uit. Ik vond zelfs nog een fotootje, wel ienieminie, maar misschien wordt hij groter als je erop klikt? Succes

red sensation.jpg
Agnita

Hoe komt die dahliafoto erbij? is niet van mij😊

Agnita

hallo Diana, ik zie idd de foto bij Marieke staan, maar als ik op mijn “appelfoto” klik, staat er links onder 1 van 2 en de tweede foto is dus nog steeds de dahlia in pot😊

Agnita

Vind het helemaal niet vervelend hoor, maar was bang, dat ik iets fout had gedaan.

riekie

ziet er goed uit Diana en heerlijk dat het mooier weer is, kunnen we meer in de moestuin doen

Marianne

Ja, mussen en muizen. Wat doe je tegen muizen. We hebben al 3 keer nieuwe kool planten gezet in de kas. De volgende dag zijn de toppen eruit gegeten. Dus een muizenval erin. Muis gevangen, nieuwe planten. Herhaling, herhaling. Zo hebben we al 4 muizen gevangen. Wie zal het winnen?

Miu de Vries

Beste Diana, ik ben deze winter voor het eerst vergeten mijn Dahlia’s uit de grond te halen…! Denk je dat ik ze nu nog ‘even’ kan oppotten, om ze weer terug te zetten als ze groot genoeg zijn om slakken te overleven? Of trekken ze zulke acties niet meer? 😬

Arend

Ik heb dahlia’s al jaren niet meer uit de grond gehaald. (Oost-Twente)
Gaat nog steeds goed!

Arianne

Als je maar genoeg aarde mee omhoog haalt, zullen ze dat vast overleven. Misschien nu alleen een risico dat je niet exact weet waar de knol zit en je er dus met de schep doorheen steekt? Als je weet dat je veel last hebt van slakken, lijkt het me de moeite waard om te proberen.

Miu de Vries

Dat is een goede tip, dankjewel!

Pien

Hallo Diana, ik heb een vraag betreffende champost. Dit heb ik afgelopen winter op de tuin gegooid. De paddestoelen vliegen de grond uit, maar ik weet niet of je ze kan eten,dus maar niet gedaan. Ik spit niet,maar wat doe ik nu met de champost , doe ik die op de composthoop of gewoon naar de stort. Graag advies

Pien W

Dag naamgenoot! Ik vroeg mij af waarom je niet gewoon wilt gaan planten en zaaien? Als het vers zou zijn is het wellicht nu nog te scherp voor tere zaailingen maar jij hebt dat spul al maanden op de tuin liggen, prachtig bodemleven, lijkt toch perfect? Misschien zie ik iets over het hoofd (dan bij voorbaat excuus) maar ik zou denken dat het helemaal goed gaat?

simone zuijderwijk

Die champions had je gewoon kunnen eten hoor! En wat er nog aan champost ligt kun je gewoon laten liggen en gebruiken als teeltaarde. Juist goed!

ischa

Die champions zijn heerlijk en goed eetbaar, deed mijn moeder al! En ik ook. Zijn dezelfde als je anders in de winkel/markt koopt. eet smakelijk

ischa

Ha Diana, wat een heerlijke foto’s. Dank. wat zijn de nacht temperaturen bij jullie? Ik ben bang om mijn tomaten al in de kas te zetten, maar ik heb natuurlijk te vroeg gezaaid en ze worden al behoorlijk groot!

Marieke

Ik heb net mijn Dahlia, die ik binnen heb voorgetrokken, getopt en even buiten gezet. De bladeren hangen nu allemaal slap. Is dat gebruikelijk?

20230419_172036.jpg
Yvonne

Ik ben heel tevreden over de degelijke zaadtrays, nu wil ik graag weten of jullie ook een tip voor een degelijke gieter hebben, na een paar jaar gaan de meeste kapot helaas

Roland

Hoe hebben jullie de bloemkool al zo vroeg rijp gekregen?

Bert Stam

Hey Diana en Ruud, sinds een paar jaar proberen we zoveel mogelijk biologisch (voor) te zaaien maar het lukt ons amper om Broccoli,Bloemkool en/of Spruitkool op te kweken, ook met prei hebben we moeite? We zaaien voor in stek/zaaigrond vermengd met vermiculiet etc. in de kas. We zaaien de zaadjes niet te diep maar de juiste hoeveelheid water geven zit nog niet in ons systeem, vochtig of nat ……..kunnen jullie ons adviseren hierin?

Met vriendelijke groet,
Bert Stam
Egmond aan Zee

Laatst bewerkt op 11 maanden geleden door Bert Stam
Bert Stam

Hey Diana,

Hartelijk dank voor je info, stel ik erg op prijs!

Groetjes uit Egmond aan Zee,

Bert Stam

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties