Na de vorst

Eindelijk konden we weer naar de tuin. Niet heel lang want het was nog koud, en de tuin is nog kletsnat (de sneeuw is ontdooid, dat zijn nu weer gewoon plassen :-)).

Maar we wilden in ieder geval even kijken hoe het na alle vorst met de tuin, de kas en de planten ging. De Fejioa lijkt de vorst in ieder geval goed te hebben doorstaan, ik zie zelfs geen vorstschade aan het blad. De palmkool heeft het zwaar gehad. Deze foto maakt ik dinsdag, van een plant die ik vorig jaar te laat zaaien en die daardoor klein bleef:

Maar de planten die ik eerder dat jaar zaaide kwamen na de vorst weer bij, het hangende blad staat weer fier overeind:

Sterker nog, van de weersomstuit gaan de planten doorschieten. We gaan er dit weekend nog een keer bladeren van oogsten en dan gaan we volgende week de eerste planten rooien. Maar ik laat 2 palmkoolplanten staan, want ze bloeien zo vrolijk en overdadig, en de hommels en bijen zijn er straks erg blij mee.

Na de vorst is het altijd handig om niet te snel te juichen, en ook niet te snel te wanhopen. Zoals gezegd ziet de Fejioa er nu prima uit maar dat zegt niet alles, ze kan over een paar dagen of zelfs paar weken alsnog blad verliezen en instorten. Voor nu hebben we goede hoop maar houden haar heel goed in de gaten. Vooralsnog heeft ook het citroenboompje de vorst overleeft:

Maar ook hier juich ik nog niet te snel. Ik ga ergens in de komende dagen de bescherming weghalen. En wat voeding geven zodat ze langzaam weer aan de groei kan komen. Want het schijnt de komende 7 dagen 15 graden (in dit geval boven 0) te worden. Elke weer heeft z’n tegenweer, zei een oude kennis vroeger altijd.

Ik juich dus niet te snel, maar ik wanhoop ook niet gelijk. Ik had in november tuinbonen gezaaid. Maar ik had geen tijd om ze uit te planten en daarna was er alleen maar regen, en ik ben ook nog een keer vergeten om ze water te geven. En zo was het vertrouwen in een goede afloop zo gedaald dat ik twijfelde of ik ze nog uit wilde planten en misschien beter gewoon opnieuw tuinbonen zou kunnen zaaien. De planten waren dus al wat verwaarloosd. En dan maakt de vorst het er allemaal niet beter op. Dit was afgelopen dinsdag:

“Gooi weg”, zei Ruud, “dat wordt niks meer”. Dat was ik eigenlijk ook van plan maar vrijdagochtend zag ze er zo uit:

Nu denk ik: “Ik geef ze een kans”. Ik wil ze dit weekend uitplanten, een stuk dieper dan ze nu in hun potjes staan, en bij elke plant een stok zetten en ze aanbinden. Wie weet, en weggooien kan altijd nog. De foto is wat onscherp maar er komen zelfs al bloemknopjes in. Als je dat als zaailing nog voor elkaar krijgt na zo’n slechte start, dan verdien je elke poging om gered te worden.

Alle groenten in de kas hebben het overleefd. Ik had alleen wel alle knolvenkel vlak voor de vorst geoogst want daar had ik niet heel veel vertrouwen in (wel in overleven bij -5 maar -15 leek me teveel). Pluksla, mosterdblad, zuring, koolrabi; het is allemaal nog redelijk fris en oogstbaar (zie de foto bovenaan deze pagina van de snijsla links en de pluksla rechts).

Ik maak me wat zorgen om de citroenverbena in pot die in de kas staat, en om de Franse dragon die buiten in een verhoogde bak staat, Maar verder denk ik dat de meeste planten de vorst goed zijn doorgekomen.

En dan wordt het nu lente, in ieder geval de komende 7 dagen. En dus gaan we de kassen opruimen, waar mogelijk potplanten weer buiten zetten, de mest op hopen gooien, onkruid wieden, en ook maar eens zaaien: ik heb al wat soorten verzameld die ik dit weekend eens wil gaan zaaien: Lathyrus (want die kan heel goed tegen kou), wat koolsoorten, misschien alvast eens wat sla en andijvie (het is tenslotte over een week al bijna maart :-)), nog wat meer tuinbonen, en sugar snaps, peterselie en selderij, landkers, misschien wel alvast eens een rijtje radijs of rucola.

Tot slot van dit blog nog even de melding dat het tuinevenement Reclaim the Seeds helaas ook dit jaar niet doorgaat. Laura zou daar met de zaaiagenda staan. Maar er wordt gezocht naar een oplossing: het is de bedoeling dat je op 20 en 21 maart online workshops kunt volgen, digitaal zaden uit kunt wisselen, etc. Kijk vooral op de website voor meer informatie: Reclaim the Seeds.

En dan eindig ik met een filmpje op youtube, ik kreeg het toegestuurd door Joop (waarvoor mijn hartelijke dank!); het gaat over het lokken van verschillende soorten bestuivers naar je tuin, welke planten heel veel hommels, of bijen, of zweefvliegen, etc. lokken, etc.. Er komt een leuke grafiek in voorbij, en daaruit blijkt dat Agastache veruit de meeste bestuivers lokt (gevolgd door Oregano, Lavendel en verder zie je soorten als Dahlia, Komkommerkruid, etc.). En ook fijn: in combinatie met het aangekondigde mooie weer de komende 7 dagen zorgt het ervoor dat we zo uit de wintermodus schieten en zin krijgen in de lente en in een nieuw tuinjaar!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther

Zo te zien valt het mee, gelukkig!
Bedankt voor het delen van het filmpje. Heel gaaf! En wat een baan zeg, bijen tellen in zo’n mooie bloemenwei. Ik ben geen kenner maar ik heb het wetenschappelijke artikel ook even bekeken en er is wel wat variatie tussen de 2 jaren. In 2011 staat oregano op de 11e plaats, in 2012 op de 1e! In ieder geval zijn het veel plantjes die sowieso heel goed uitkomen in de (mooie) moestuin.
Heel veel plezier komende dagen met het mooie weer.

Petra

Hoi Diana,
Met dat lenteachtig weer nu het komende weekend, krijgt iedere tuinliefhebber natuurlijk de kriebels.
Ook ik moet nog even afwachten hoe en of alle planten de vorstperiode overleefd hebben. De potplanten ga ik, in tegenstelling tot jou nog niet buiten zetten, die hou ik toch nog enkele weken in de kas. Maar werk is er in overvloed nu.
Heel interessant filmpje ! Dankjewel Joop ! Heb ik er toch goed aan gedaan om de enkelbloemige Dahlia’s te bestellen 😉
Veel tuinplezier !
Petra

Carinep

Dag Diana,
Alle geluk dat het best meeviel met jullie vorst!
Ik heb genoten van het filmpje. Hier zullen dit jaar bijenkorven geplaatst worden, als eerste denk ik tussen de kerselaars. Voor mij ook een begin, maar verwonderlijk hoe bv. bepaalde planten bijen en niet de hommels of andersom aantrekken, bv de tomatillo uitsluitend de hommels en niet de bijen. Ik ben hierin ook maar een beginner, maar heb een goed boek gevonden hierover “ les plantes mellifères, mois par mois” van Jacques picquée. Ik weet niet of het in het nl bestaat maar het is echt interessant omdat je het jaar door ziet welke planten de bijen aantrekt. Ik heb dit boek gevonden op een beurs van impkers.
Het is zo boeiend te lezen hoe die bijen leven en hoe de taken verdeeld worden, Enfin, ik stop hiermee want ik overdrijf weeral hé 🙂
Groetjes
Carine

Margriet. M

Hallo Diana,
Wat een fijn stukje weer om te lezen en bedankt Joop voor het inzenden van het filmpje. Ik heb er met veel plezier naar gekeken en veel van geleerd. Wat me in de natuur trouwens opvalt is; zo heb je vorst en sneeuw en paar dagen later zie je alweer een rups, vlinder en bij rondvliegen. En de tuin staat ineens in bloei. Gelukkig heeft de sneeuw een goede isolerende werking gehad en hebben de meeste planten het bij mij overleefd. Ik had de mimosa in het kasje gezet en ik zag dat die nu staat te bloeien, weet jij of dat hoort in deze tijd?
Dit is pas het eerste jaar dat ik hem heb. Weet jij of iemand anders of mimosa in de volle grond kan met de tijd? Want ik heb al wel in de gaten dat ie hard groeit.
Groetjes allemaal

Margriet M

Bedankt Voor reactie Diana ik zal een op die namen kijken of hij daar bij staat
En dit samen met wat Carine schreef ben ik weer heel stuk wijzer. Groetjes Margriet

Carine p

Dag Margriet, de mimosa is de eerste bloeier van het jaar, hier staat hij in volle bloei, duurt maar een paar weken, helaas. Let op waar je deze plant, want hij groeit enorm en wortelt heel ver. Hij kan wat vorst verdragen, maar niet te hard. Hier hebben wij deze winter -8 gehaald en daar weet hij niet van. In het begin zou ik deze dan toch beschermen zolang de mimosa nog jong is.
De mimosa is wel een plant die op de invasieve plantenlijst vermeld staat. Ik heb hem toch geplant omdat ik het zo mooi vind, maar de scheuten haal ik wel weg zoniet kan hij aardig woekeren.
Groetjes
Carine

Margriet M

Dank je wel voor je reactie Carine. Hier ben ik erg mee geholpen, ik had al wel gemerkt dat mimosa erg hard groeit, maar nu weet ik dat ik hem in kan graven in betonbak, dat beperkt de groei hopelijk genoeg. Maar het is zo’n prachtige plant ik geniet er zo van, dus hopelijk lukt het om de eerste jaren door te komen.
Groetjes Margriet M

wrozema

hallo tuin liefhebbers.
Na een heel jaar jou site te hebben gevolg ben ik er klaar voor Diana! We hebben een kas gekocht en nu …..leren leren leren. De zaaiagenda ! kwam zaterdag binnen en is nog niet uit mijn handen geweest. Eerst maar eens onbekende planten opzoeken ,daar kom ik wondertjes tegen waar ik het bestaan niet van af weet en een winkelmandje bij eco aangelegd.

Nu heb ik nog een vraag heeft iemand voor mij, Tegen betaling, nog wat zaad voor mij bv :knoflookbieslook, muismeloen ,aardamandel,Kiwano,Olijfkomkommer,Komatsuno schorseneer.
Ik zou heel dankbaar zijn.

Agnes

Na heerlijk door de website artikelen te hebben gestruind heb me zojuist ingeschreven op je nieuwsbrief.
( per abuis heb ik me trouwens 2 keer aangemeld)
Wat een groente-goudmijn is deze website zeg! Complimenten daarvoor !
Ik heb zelf geen moestuin maar ben voorbereidingen aan het treffen om groenten en kruiden te gaan plaatsen in groeizakken, potten en bakken.
Ik heb je artikel gelezen over voedsel drogen, ook heel leuk.
Zelf droog ik ook heel veel biologische groenten en dat is fantastisch.
Hartelijke groet,
Agnes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties