Na zaaien volgt kiemen

Dit wordt een flink tuindagboek met van alles en nog wat; foto’s, linkjes, antwoorden op vragen en noem maar op.

Maar eerst……. tatata:

De verhoogde bak waar in november de knofloken in zijn geplant eens schoongemaakt. Tot vorige week zag ik maar een stuk of 6 knofloken. Maar in 1 week tijd zijn er heel veel bij gekomen. Is de grond al minder koud? Zijn het aantal lichturen per dag al toegenomen? Beetje van allebei misschien, ik ben er blij mee!

Ook in de kas gaan de eerste soorten van 2017 kiemen. De spinazie die ik vorige week liet zien, met kiemende zaden met nog dubbelgevouwen blaadjes, ziet er 1 week later al zo uit:

Over weer een week wordt het eerste echte blaadje gemaakt. Oftewel; over een week of 3 tot 4 (afhankelijk van het weer) eten we spinazie!

En ook de eerste tuinbonen zijn gekiemd, gezaaid in de kas, en ondertussen verspeend:

Nog maar piep hoor, maar nu ze uit hun traytje zijn en allemaal een eigen potje met grond, eten en drinken hebben, verwacht ik dat ze snel zullen groeien (wel duimen voor een zonnetje).

En zo begint het nieuwe tuinjaar echt te komen. Volgende week maart, oei…. dan kunnen sjalotten en pootuitjes de grond in. En dan hebben we nog wel wat te doen.

Ondertussen……… in huis:

Het gaat niet hard, hè, pepers, aubergines en paprika’s staan erom bekend, ze kiemen langzaam, en groeien langzaam. Je kunt je nu nog niet voorstellen dat deze 2 kiemblaadjes later af gaan vallen, als hun doel om echte blaadjes te laten groeien bereikt is. En dat 3e en 4e blaadje begint te komen, heel langzaam, maar het komt. Ook voor deze zaailingen hoop ik op een zonnetje achter het raam van de slaapkamer.

En, oh ja, had ik al gezegd dat ik dit jaar voor mijn allerlaatste zadenlijst mijn meest favoriete soorten en rassen ga zaaien? En daarom ben ik dubbel blij, ik weet namelijk al wat ik komende zomer zo’n beetje kan verwachten: de knalrode Kaboutermutsenpaprika, de vroege rode paprika Earliest Red, de lilapaarse paprika Lilac, de violetpaarse paprika Blue Jay, de lichtrode, vroege, grote en iets pittige peper Aji Blanco Cristal, de gele puntpaprika Golden Treasure, en de Titan (ja, die is wel nieuw, want je verheugen op je meest favoriete kleurtjes en vormen en smaken is helemaal leuk, maar er moet wel ook nog iets zijn om het een beetje spannend te houden 🙂 ).

Ik heb ook allerlei wat oudere zaden van sla-rassen bij elkaar in een bakje gezaaid (in de koude kas), in de hoop dat er nog iets van zou kiemen. Nou, heel veel zelfs! Ze mogen in dit bakje blijven staan tot ze zeker 4 of 5 blaadjes hebben. Dan maak ik de grond echt moddernat en kan ik voorzichtig zaailingen uit elkaar pulken en uitplanten. Niet ideaal maar het kan wel hoor. Maar ik verheug me nu in ieder geval al op gele sla, en groene, en rode, en gespikkelde.

En dat waren dan de vorderingen m.b.t. de zaden. En dan nu een flinke hoeveelheid mededelingen.

Allereerst; ik heb nog een blog geschreven op de website van Pokon, en daar laat ik zien hoe onze tuin er een paar jaar geleden uit zag en hoe nu de vorderingen van het maken van de grote verhoogde bakken gaat, een deel is al gevuld, en er is er weer één bij, nog één te gaan en dan stoppen we er mee voor dit jaar: Verhoogde bakken

Dan ook dit nog: Groei & Bloei heeft me gevraagd of ik van een aantal groenten en kruiden een stukje wil schrijven op hun website. Ja natuurlijk!! Het zijn wat andere stukjes dan die ik op mijn eigen website schrijf, meer kort en bondig (op mijn eigen website wellicht niet mijn sterkste eigenschap 🙂 ), meer algemeen en vooral voor de beginnende moestuinder die een Albert Heijn moestuintje heeft gekregen bij de boodschappen. Want die schijnen er dus ook dit jaar weer te komen. En ik vind dat leuk!! Niet iedereen is het met me eens en dat is prima, ik las vorig jaar negatieve reacties over dat Albert Heijn alleen maar geld wil verdienen (open deur, lijkt mij), veel van die moestuintjes gedoemd is te mislukken, etc.. Wat mij betreft is elk kind (of volwassene) dat, voor nu of voor later, nog eens met plezier terug denkt aan een zelfgezaaid potje peterselie er één, en mogelijk een zieltje gewonnen voor het moestuinieren 🙂 ! Maar afijn, om een lang verhaal kort te maken, met dat doel heb ik de stukjes geschreven, en een paar stukjes plus een eigen foto kun je daar al vinden:

Je kunt er reacties achterlaten en op die manier misschien ook nog extra tips geven en zo bijdragen aan een goede afloop voor al die moestuintjes.

Poeh, wat een hoop meldingen. Want nu een vraag van iemand uit een vorig tuindagboek, hoe het met de tomaatjes van het ras Mount Vesuvius is afgelopen. Nou, zo:

Dit zijn de allerlaatste 3 tomaatjes, ze zijn wel erg gekreukt en gedeukt maar leven nog steeds (op een koele kamer bij ongeveer 10-12 graden). Voor wie het verhaal van deze ‘bewaartomaatjes’ uit Italië van eigen teelt heeft gemist, ik heb deze tomaatjes op 17 september geoogst, helaas niet heel voorzichtig behandeld en ik kwam er vervolgens achter dat je deze tomaatjes lang zou kunnen bewaren.

Doorgesneden:

De tomaatjes zijn dus op 17 september 2016 geoogst en koel bewaard. En we hebben nu de laatste 3 opgegeten, 5 maanden en 1 week nadat ik ze heb geoogst. En ze waren nog lekker; sappig, vlezig, fris tomatig van smaak, alleen het velletje, dat is wat stevig (moet ook wel als je bijna een half jaar ligt te liggen). In dit favorietenjaar zaai ik haar natuurlijk weer!

Iemand vroeg ook nog iets over het zaaien in vermiculiet en vooral het hergebruik; wat te doen als er bacteriën of schimmels in achter blijven. Dat weet ik ook nog niet precies want dit is het eerste jaar dat ik het probeer maar als je het vermiculiet helemaal goed laat drogen is er geen voedingsbodem meer voor bacteriën. Maar bij twijfel, en omdat vermiculiet zo heet kan worden dat ze bij de bouw van schoorstenen wordt gebruikt, ga ik bij twijfel gewoon eens proberen er kokend water over te gooien.

En dan nog John, met zijn prei-zaailingen die in huis lang en dun worden: naar buiten. Prei kan makkelijk -10 verdragen (dan groeit ze natuurlijk niet meer maar liever een week niet groeien dan 15 centimeter hoog worden). Misschien ben je nu al te laat, het kan zijn dat je zaailingen om gaan vallen als je ze buiten zet. Maar waar je ze nu hebt en houdt gaat het ook niet goed. Prei is trouwens een eenzaadlobbige; en dat betekent dat ze in één spriet omhoog komt. Zo zien preizaailingen eruit:

Tweezaadlobbigen kiemen met 2 tegenover elkaar staande blaadjes, éénzaadlobbigen kiemen zo, met 1 lange spriet, net als bijvoorbeeld maïs. Dus misschien gaat het nog niet zo slecht met je zaailingen. Maar ze moeten wel naar buiten, wellicht met afharden, maar prei zaai je niet binnen (ik heb ze nog wel eens in januari in de volle grond gezaaid, het kiemen duurt 2 of 3 weken langer dan zaaien in de koude kas maar het gaat prima).

Dan nog een opmerking van 2 mensen in een vorig tuindagboek over zaden (van mij) van de aubergine Early  Black Egg die niet willen kiemen en de vraag of de zaden wel goed zijn. Daar schrik ik altijd een beetje van, ik probeer echt op de juiste manier te oogsten (vruchten laten hangen tot ze helemaal verkleurd en gerimpeld zijn, verse zaden, afgelopen september geoogst, de zaden spoel ik uit in water, alles wat drijft gaat weg, alleen gezonken zaden droog ik en alleen mooie gevulde zaden die karamelkleurig zijn verpak ik). Zijn er meer mensen bij wie de Early Black Egg niet wil kiemen?

Dan nog een erg leuke vraag van Hanneke over het zaaien; of het niet beter is om te zaaien in (deels) de grond waar later in geteeld gaat worden. Van vermiculiet of koffiefilter naar grond is zo’n grote overgang dat er zaailingen dood gaan. Als iets kiemt in bijvoorbeeld potgrond met kleigrond en zand (dus dat waarnaar ze later ook worden verspeend) is de kans groter dat zaailingen het overleven en ook sneller na het verspenen weer aan de groei gaan. Dat is zo, dat ben ik helemaal met je eens. Ik heb er ook eens iets over gelezen en het ook wel eens geprobeerd, al is dat ondertussen wel heel lang geleden hoor. Mijn ervaring was (ik zaaide in kleigrond met zand en bemeste tuinaarde) dat niet veel meer dan de helft van de zaden kiemden, het waren peperzaden (van een Madamme Jeannette of iets in die richting). Dus ik verloor al veel van de zaden voor ze kiemden. En ik vroeg me af; wil ik al de helft van de zaden verliezen voor de kieming of ik wil onder zo gunstig mogelijke omstandigheden zo veel mogelijk zaden laten kiemen? En ga ik dan bedenken wat de beste manier is om ze verder te laten overleven en groeien, en neem ik het op de koop toe dat er nog wel eens een zaailing dood kan gaan van een te grote overgang? Maar je hebt er zeker een punt, en met bijvoorbeeld kool of uien, etc. heb ik het wel geprobeerd (en nog wel eens, ook uit krenterigheid, half potgrond, half grond uit de tuin) gaat het wel prima, en dan is er inderdaad ook bijna geen groeistilstand zoals ik die wel altijd heb bij pepers. Maar toch ben ik nu heel blij met mijn pepers; bijna alles gekiemd, een paar dode zaailingen een paar dagen na het verspenen, maar het gros leeft en groeit.

En dan is dit wel het einde van dit lange verhaal, nu de storm voorbij is gaan we maar eens voorzichtig kijken of er schade is aan kas of wat dan ook op de tuin.

Maar tot slot nog 1 tip die niets, maar dan ook helemaal niets met tuinieren te maken heeft, maar wel geweldig leuk en lekker voor het weekend; bak deze Chocolade Crinkle Cookies:

Mooi hè? En ze waren lekker! Het is misschien wel 5 jaar geleden dat ik voor het laatst koekjes bakte, maar deze ga ik zeker vaker maken. Je kunt hier het recept vinden: Chocolate Crinkle Cookies

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
margriet smeets

helaas zijn bij mij de zaden van aubergine Early Black Egg nog niet gekiemd na 4 weken

Ray

De Early Black Egg zijn bij mij wel gekiemd, maar ik gebruik dus niet de deno methode want dat werkt niet bij mij. Ik heb gewoon potgrond vermengd met brekerszand (3:1) en in een verwarmde kweekkas gedaan. Na 10 dagen stonden er van de 5 zaden 3 boven. De zaailingen doen het tot nu toe prima. Misschien een tip voor de mensen die volgens de deno methode hebben gezaaid. De Chocolate Beauty paprika doet het bij mij minder goed, van de 7 zaden 1 boven na 10 dagen, maar goed het is nog vroeg, misschien komt de rest nog. Ik kijk het nog even 2 weken aan, anders ga ik opnieuw zaaien.

Janine

Van de 10 Early Black Egg zaden zijn er bij mij 8 ontwikkeld tot mooie plantjes. Ik heb de deno-methode gebruikt, alleen lag de temperatuur aan de lage kant. Ik heb geen mooie propagator met temperatuurregeling. Ik moest het met een verwarming doen die ‘s nachts wegzakte tot 15 graden. Ik ben dus meer dan te vreden over de kiemkracht. Jammer voor diegenen bij wie het niet zo goed is gelukt.
De koekjes moet ik uitproberen. Die zien er prachtig uit.

Margriet

Hoi diana
Wat een vol tuindagboek. Heerlijk! En de early Black egg nog niet gekiemd hier. Maar dat zou nog kunnen. Pukkie wel al gekiemd. Ach….. en anders pech hoor. Toch? Het kan eens tegenzitten.

Groetjes margriet

Margriet

Oh en gisteren de tiramisu pavlova gemaakt…. heerlijk.! Man en kinderen ook erg enthousiast. .

Hanneke

Dankje voor je antwoord op mijn vraag over zaaigrond! Ik ga het ook zeker eens met kool proberen.

Maartje

Bij mij zijn alle 4 early black egg opgekomen.
Net als de andere 2 aubergines, 5 soorten paprika’s en 2 soorten pepers van jou.
Ik heb ze gewoon in potgrond in zo’n action kasje op de verwarming in de vensterbank voor het raam. Op 3 februari gezaaid en al 3 cm hoog!
De pepers en paprika’s heb ik net als jou per 3 gezaaid. Het is me alleen niet helemaal duidelijk of je dat nu ook met de aubergines doet…

Bedankt voor al je mooie verhalen, informatie en inspiratie!
Groetjes Maartje

Tom

Ook bij mij zijn alle early black eggs gekiemd. Gekiemd in potgrond en op vloer met vloerverwarming met raam op het zuiden.
Aubergine zaai ik trouwens ook per 3 Maartje

Maartje

Dank je Tom!

Anoniem

Hier zijn de early black eggs allemaal goed gekiemd. Wel met de deno methode.

Linda Buteneers

Ik heb dit jaar voor het eerst ook eens Early Black Eggs gezaaid. Ik zaai aubergines, pepers, paprika’s, tomaten enz. altijd in zaai- en stekgrond. Mijn auberginesoorten zijn allemaal al probleemloos gekiemd, net zoals de peperplantjes. Nu zijn de paprikasoorten zich aan het uitsloven. De deno-methode heb ik wel al eens geprobeerd. Dat lukte ook wel, maar ik zaai toch liever in potjes en bakjes. Kwestie van gewoonte…!

Matthijs

Ook hier doet de Early Black Egg het prima. Met de deno methode gekiemd en een paar dagen geleden over gezet naar potgrond met brekerzand. Voor de mensen waar het nog niet gelukt is, je zou nog een tweede zaai kunnen proberen, het is nog (net) niet te laat.

Thony

Van de 9 zaadjes Early Black Egg zijn er bij mij 6 opgekomen (ruime week) die het goed doen.
Ze gaan gelijk op qua kieming en groei met Pukkie van jou (8 van 9), en Violette Lunga 3 van de Lidl (3 van 6).
Little Fingers van De Nieuwe Tuinen deed er een week langer over (3 van 6).
De Halflange Violette van Lidl (tot 12-17) daarentegen is niet opgekomen, terwijl die het vorig jaar wel deed.

Ik denk dat je zaden prima zijn maar dat het niet het makkelijkste zaad is om te bewaren en te zaaien.

Oscar de Vos

Hoi Diana,

Mooi dagboek weer! Ik heb een suggestie voor je:
Je kunt vermiculiet ook prima steriliseren met droge lucht. Droge sterilisatie vindt plaats in de oven bij een temperatuur 180 graden (30 minuten is voldoende) of 2 uurtjes bij 160 graden. Gewoon op de bakplaat storten, wel daarna even schoonmaken voordat je de chocolate crinkle cookies gaat bakken 😉
Je kunt vermiculiet ook prima steriliseren in de hoge druk pan (20 minuten is voldoende). Doe de vochtige vermiculiet dan in een stevige plastic zak (niet helemaal afsluiten).
Met het overschenken met kokend heet water, zal je niet alle micro-organismen kapot maken (wel een hoop hoor). Daarvoor bevat vermiculiet teveel beshermende holtes.

Groetjes,
Oscar

Mayra

kan het ook in de magnetron bijvoorbeeld?

Jolanda

Hallo Diana,
Hierbij nog een reactie mbt de Early Black Egg, ik had de vorige keer laten weten dat ze het bij mij niet deden. Ondertussen zijn er 2 van de 7 zaden gekiemd, de zaailingen daarvan staan reeds goed in de grond (4:1 brekerszand)!!! Ze kiemden kwam pas na 3 weken denomethode –> bakje bovenop de harde schijf 22-25 graden (2 weken langer over gedaan dan de paprika’s en pepers). Bij de 2e lichting vlgs denomethode gebeurt tnt niets (2 weken gaande). Ik heb nog enkele zaden over, die ga ik rechtstreeks in de potgrond proberen.
Er is te lezen dat er wisselend resultaat is wat de zaden betreft en bij mij is het wat minder. Ma non fa niente!! Niets aan de hand wat mij betreft ….
Groet, Jolanda

Luc

Hoi Early black Egg zaaiers,

4 op 5 zaadjes van 31/01 zijn ontkiemt, heb dan een tweede maal 6 zaadjes op 12/02/17 gezaaid maar dieper en in een zwaarder grondmengels en helaas geen opkomst van de zaden.
Ik ben er van overtuigd de de zaai – en kiemomstandigheden voor de moeilijke Early black Egg
kiemers zeer belangrijk zijn. Ga vandaag nog eens opnieuw proberen op hoop van zegen, want ik had toch graag nog wat planten meer gehad, die ik dan de eerste maanden in grote potten in de kas tussen de kleinere tomatenplanten zet om later op het seizoen dan buiten wil zetten en zo de aubergines te oogsten. Ben benieuwd!

nikki

Hallo allemaal,

Ook bij mij doet de early black egg het prima. Gezaaid in een mengsel van potgrond en brekerzand. Ze staan in een vensterbank op het zuid-westen nabij de kachel. De plantjes zijn nu ongeveer drie centimeter.

Groetjes uit het hoge noorden

wendy

Hoi Diana,

Ik lees altijd met veel plezier elk nieuw stukje dat je schrijft. Met twee vierkante meter bakken en een paar grote potten kun je mij geen echte moestuinierder noemen denk ik. Maar wat heb ik er lol in als ik lekkere sla, krootjes, andijvie, spinazie, kruiden, knoflook, tomaten en nog veel meer uit de bak kan plukken.

Je stukjes die je hebt geschreven voor de AH moestuintjes heb ik uitgeprint en bewaar ik goed. Ik hoor een hoop mensen klagen over de moestuintjes maar ik heb er toch al heel wat van kunnen eten! Hoop dat het dit jaar weer gaat lukken!

groetjes uit Rotterdam

Cindy

Hoi Diana,

Helaas heb ik ook het probleem dat de Early black egg niet willen kiemen. Niet via deno en niet in zaai en stekgrond…

Groetjes

Jacques

Halo,
Probeer eens met een filterzakje waar U de zaden in doet 24u te laten weken.
Wanneer de kleinen scheutjes zicht baar zijn ,kan u deze voorzichtig uit zaaien.
Deze methode noemen we voor kiemen.
Met spinazie ,of dikke zaden is dit zeer aan te raden, sommige zaden zijn tot 7 jaar kiem krachtig.
Veel succes,
F.Jacques;

Reinhilde

Hallo Diana

Zoals altijd weer met plezier je stukje gelezen.
Waar zou ik zaadjes van mount vesuvius tomaat kunnen aankopen? Ik heb ook op pinolo del vesuvio gezocht maar niets gevonden. Toen kwam ik een artikel tegen waarin stond dat die tomaten maar op 18 plaatsen in Italië geteeld mogen worden.
Groetjes uit België
Reinhilde

Ann

Kijk eens bij ‘piennolo del vesuvio’.
http://tatianastomatobase.com/wiki/Piennolo_Del_Vesuvio
Grappoli d’ invierno hebben niet dat puntje maar meer een klassieke pruimvorm maar kan je ook bewaren.
http://tatianastomatobase.com/wiki/Grappoli_d%27Inverno

Anoniem
Wil Fransen

Wat leuk dat Groei&Bloei je heeft gevraagd een bijdrage te leveren op hun site. Ik ben geen moestuinierder, maar deel wel met nog tien vrouwen een bloemen pluktuin. Wij hebben daar een logboek van geschreven op onze afd. Site: beilen.groei.nl. en van de bloemen maken we prachtig bloemwerk, ook op deze site. Wij maken dus meer gebruik van je bloemeninformatie. Je stukjes lezen als dat van een vriendin: dat heb je met tuinfreaks!

chris nijdam

Hallo Diana, met elk stukje dat ik van je lees word ik enthousiaster. Zo erg, dat ik vorig jaar de stoute schoenen heb aangetrokken en een gebruikt kasje heb gekocht. Wat een fiasco is dat als je zelf de onderdelen weggooit 🙁 Maar niet getreurd, twee weken geleden een spiksplinternieuw kasje gekocht in dezelfde maat. Wat was ik er blij mee! Maar de storm ook, die had tenminste iets om weg te blazen.
Inmiddels heb ik op één klein raampje na, alle onderdelen teruggevonden. Kasje helemaal scheef, maar daar gaat de komende week aan geklust worden. We zetten er binnenin een houten frame, dan moet dat ook goedkomen.
Heeft iemand ervaring met een kasje met polycarbonaat ramen? Kun je deze ook vastzetten met een soort glaslat i.p.v. klemmen? Die klemmen doen dus écht niks…
Ik ben erg benieuwd….
Chris

Marieke

Ik heb ook drie jaar lopen tobben met een polycarbonaatkas. Ik heb tijdens het eerste seizoen vanalles geprobeerd en uiteindelijk buitenom waslijn gespannen voor alle verticale platen langs. Door het aluminium frame dus. Op drie hoogten gaatjes geboord en de stalen waslijn opgespannen. Bij de dakplaten heb ik aluminium strips op maat gemaakt en aan de binnenzijde aan het frame bevestigd en door de platen heen geboord en een strip aan de buitenzijde. Maar met windkracht 9 was dat soms niet genoeg maar ik was de platen niet meer kwijt. Maar het blijft tobben vind ik. Twee jaar terug een kas met glazen ramen gekocht en maak me nergens meer zorgen om…

chris nijdam

Marieke, dank je! Die stalen draad is zeker het proberen waard. Ik geef de moed nog niet op. 😉

Mayra

Hoi Diana
Dit jaar wil ik naast groenten ook bloemen gaan zaaien, ik heb o.a korenbloemen, zinnia’s, ijsbloemen en afrikaantjes. Kan ik deze allemaal binnen voorzaaien? Ervaringen met bloemenzaadjes rechtstreeks in de tuin pleuren zijn me vorig jaar slecht bevallen omdat de vogels het grootse deel opgegeten hebben en de rest weggewaaid of weggespoeld werd.
Tips zijn van harte welkom1

Desiree

Hoi Diana,

Allereerst, bedankt dat je deze tips met ons deelt … jouw website is een beter naslagwerk dan welk boek ook voor mensen die net beginnen met een moestuin.

Ik heb een vraag: Als je schrijft: Houd een vruchtwisseling van 1 op 4 jaar aan, wat bedoel je dan precies? Na 4 jaar de soort verplaatsen naar een ander stuk land? Of juist 1 jaar op een bepaald stuk land en daarna 4 jaar niet meer?

Yvonne

Dag Desiree, zoek op de site Van Diana naar ‘vruchtwisseling’ en daar staat uitgebreid beschreven wat dit is. Succes!
Groet, Yvonne

Desiree

Bedankt Yvonne !

Yvonne
Yvonne

De bedoeling was een smiley te laten zien.

Nadia

Beste Diana,

Heb je een mailadres waarmee ik je kan bereiken? Wil je graag iets vragen voor de krant (zie mijn mailadres).

Hartelijke groet!
Nadia

Mandy

Hoi! Hier is de early black egg vandaag ontkiemd. Ik had ze op 16-02 gezaaid dus is best snel volgens mij. Sneller dan de black beauty die nog niet ontkiemd is. Dus ze kunnen het wel!

Piroska

Geweldig! Dankjewel voor je reactie over de Vesuviustomaatjes. Erg buiten mijn verwachting en dan had je ze niet eens in originele trossen opgehangen maar neergelegd toch?

Hier zijn ze gezaaid en al opgekomen, als zelfvoorziendende hoop ik nu ook tot zeker maart/april van deze tomaatjes te kunnen genieten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties