Als een kind zo blij

Zelfs op het journaal wordt het gemeld….. dat het wel al lente begint te worden maar dat het nog zo koud en winderig en regenachtig is dat dat niet zo wordt gevoeld. Zucht….. het is straks maart en dan hebben we nog niet eens de doperwten gezaaid, en de sjalotten nog niet geplant.

Maar morgen gaan we naar de tuin! Weer of geen weer (dat kunnen we makkelijk zeggen, met kas want zelfs als het stortregent hebben we in de kas nog genoeg te doen).

Want kijk wat ik heb besteld:

Bessenstruiken bij fruitbomen.net. Heb ik nog wel wat over getwijfeld, zal ik het wel doen, is het wel veilig, en hoe zal de kwaliteit van de planten zijn. En de verzendkosten zijn best pittig, 15 euro per pakket.

Maar toen ik de doos openmaakte zag ik dat de verzendkosten een koopje zijn: men moet minimaal een uur zijn bezig geweest om de 6 struiken zo zorgvuldig in te pakken; elke bessenstruik in pot, met natte kranten op de potgrond, om voor voldoende vocht te zorgen. Alle potten met touw aan elkaar vast, alle takken per bessenstruik samengebonden, plastic rond de pot, kranten rond de takken, vast op elkaar gepakt, het kon geen kant op, heel veilig verpakt.

Voorzichtig alle verpakkingsmiddelen weggehaald. En overeind geholpen.

Soms praat ik tegen planten, het valt me zelf niet altijd direct op, maar ik zie het aan Ruud’s opgetrokken rechter wenkbrauw en het omhoog komen van het hoofd van poes Lotje  (alsof er visite binnen komt):

“Hee hallo jongens, kom er snel uit, zo lang in het donker gelegen,  jullie mogen hier wonen, leuk hè! Ik ben echt heel blij met jullie!”.

En daar staan ze dan; ik vind het prachtige planten, volwassen, veel takken, sommigen lopen al voorzichtig uit. Na de foto heb ik de plastic zakken verwijderd en de planten buiten gezet.

Oh ja, nog even over wat het zijn: 4 blauwe bessen en 1 kruisbes. We verheugen ons nu al op die nieuwe en bijzondere rassen: Ozark Blue, Patriot, Ama, Duke en Pink Lemonade. Een vroege, middelvroege, late, en niet te vergeten de roze blauwe bes waar ik enorm benieuwd naar ben. En de kruisbes Tatjana.

De Tatjana gaat morgen al de grond in (ruim plantgat, eerst potgrond in het plantgat, dan de kruisbes erin, water geven). Ondanks het feit dat het hier echt wel genoeg heeft geregend, want planten die je plant willen altijd water voor een goede start.

Voor de blauwe bessen hebben we een ander plan; onze vette klei is niet geschikt voor de blauwe bessen, die willen een humeuze zure grond en zijn gedoemd om binnen een paar jaar dood te gaan in onze tuin. En dus gaan de planten in potten met turf, en die potten graven we dan in, met in het gat ook nog wat turf, want uiteindelijk zullen over een paar jaar de wortels ook onderuit de pot komen.

Voor wie het zich afvraagt; hebben we wel ruimte voor deze bessen? Er is helaas 1 appelboom dood, vorig jaar augustus al, liet plotseling al het blad vallen en het is niet meer goed met haar gekomen. En we hebben zelf 2 zwarte bessen weggehaald (de buurman was er erg blij mee, ze staan al een paar maanden heel gelukkig te zijn in zijn tuin).

Waarom? Omdat we zwarte bessen best lekker vinden, niet rauw hoor, maar wel in jam, of liever gelei. Maar blauwe bessen vinden we verrukkelijk, in jam, desserts, zo van de plant, uit de vriezer, in koekjes, in de yoghurt, gewoon zo, een handje zoals je vroeger een handje rozijntjes van je moeder kreeg. En ze zijn zo goed in te vriezen.

En we zijn al jaren dol op blauwe bessen, maar ook al jaren weten we dat blauwe bessen in onze grond gewoon niet goed gaan, we hebben meerdere struiken zien sneuvelen bij tuinburen die haar toch probeerden te planten in de volle grond. Maar nu we al weer een paar jaar 4 blauwe bessen in potten met turf hebben en die het duidelijk goed doen, en zelfs ook een leuke opbrengst geven, hebben we besloten om er nog 5 te kopen. Nog 4 op de tuin (past precies in het rijtje) en 1 voor thuis; de roze Pink Lemonade natuurlijk. Voor het mooi, maar ze schijnt ook nog gewoon lekker te zijn).

Wat doen we dan met al die bessen en aardbeien, etc. in de vriezer. Nou, bijvoorbeeld dit:

Een bonkje bevroren aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en frambozen uit de vriezer. Kwartiertje koken. en dan met een juslepel door een zeef wrijven.

En dan het sap/moes wegen en 1/3e van het gewicht in geleisuiker toevoegen. Ik had 600 gram sap/moes en voegde dus 200 gram geleisuiker toe. Weer in de pan en aan de kook brengen, 5 minuten koken en dan afkoelen. Dan is het sap/de moes zo dik als saus, en voor ons ook zoet genoeg. En dan kan ik er een dessert mee maken, zoals deze yoghurt-citrusmousse met bosvruchtensaus en verkruimelde meringue:

Kleur en dessert zelf zijn moeilijk te zien, maar dat komt ook omdat het toen ondertussen al later op de avond was en de felle ledlamp op de glazen scheen). Het was erg lekker, al vond ik het zelf wel meer een zomertoetje dan een wintertoetje door alle zuren, van bosvruchten, yoghurt en citrusvruchten. Maar ik ga het zeker komende zomer weer maken, recept volgt 🙂 .

Dat (de matige kwaliteit foto) brengt me gelijk op een nieuw punt. Ik heb besloten een nieuw fototoestel te kopen. Mijn huidige fototoestel doet het nog wel maar is verouderd en het scherm werkt niet meer. En dat is nog een compact camera, ik wil graag een systeemcamera, waar ik later misschien en bijvoorbeeld ook een mooie macrolens voor kan kopen. Als iemand tips heeft, dan heel graag want ik zoek al 2 dagen op internet (het regende toch) naar een goed en betaalbaar toestel, maar er lijken honderden fototoestellen te bestaan, de één nog ingewikkelder dan de ander. Ik heb er gewoon niet zo veel verstand van en wil me er later misschien eens wat meer in verdiepen, maar ik heb daar nu nog geen tijd voor…… ik wil gewoon mooie foto’s maken zonder al teveel gedoe.

En nog even: iedereen heel hartelijk dank voor de reacties m.b.t. de aubergine Early Black Egg; gelukkig moeten de zaden dan toch gewoon goed zijn, ik verzamel altijd alle rijpe zaden en pas als ik klaar ben met verzamelen meng ik alle zaden en verpak die; iedereen heeft dus even rijpe zaden van dezelfde aubergines. Maar aubergines zijn zeker niet de makkelijkste planten, niet om te zaaien en niet om te laten groeien en van te oogsten. Ik hoop dat bij de mensen bij wie ze niet wilde kiemen de zaden alsnog kiemen, of in een nieuwe zaaironde alsnog kiemen. Misschien kun je bij de reacties van het vorige tuindagboek nog even kijken hoe anderen haar zaaiden.

En dan tot slot (nou ja, noem het maar tot slot): het is dus bijna maart. En in de laatste week van februari zaai ik standaard mijn tomaten. Ja, dan ben ik vroeg, maar ik ben altijd graag vroeg. En dat komt mede omdat ik ook wel tomatenzaden zaai die al 5, 6 en soms zelfs al wel 7 jaar oud zijn. Mocht iets niet meer willen kiemen, dan kan ik nog een 2e zaaironde doen, en desnoods ook nog een ander ras ter vervanging kiezen.

En dus ging het vanmiddag zo:

Met een goed glas Rioja rechts, en ter compensatie een glas water links, zie ik nu 🙂 .

Ook maar eens in vermiculiet gezaaid, ik ben benieuwd hoe dat af gaat lopen. Ik heb in ieder geval een heerlijke middag gehad. Want zoals ik eerder al meldde is dit mijn favorietenjaar, een jaar waarin ik vooral rassen zaai die ik al eens eerder zaaide en waar ik toen buitengewoon tevreden over was. En dus weet ik van bijna elk gezaaid ras hoe ze eruit ziet, wat haar opbrengst is, hoe ze smaakt, ik hoop echt op een mooie zomer en de juiste omstandigheden, want als dat meewerkt zou ik zomaar een geweldig tomatenjaar kunnen hebben!

Een uurtje later:

En daar staan ze, alle tomaten voor dit jaar gezaaid, in vermiculiet, goed nat gemaakt en uitgelekt, en dan nu de kap erop en dan mag ze naar boven (waar het trouwens al heel erg druk en vol aan het worden is).

Dat zo’n winderige, regenachtige dag toch zo leuk kan zijn! Zeer tevreden met de gekochte blauwe bessen en kruisbes, ik heb er geen aandelen in hoor maar ik kan echt van harte fruitbomen.net aanraden als je fruitstruiken via internet wilt kopen; een prima kwaliteit en zorgvuldig verpakt. Ik ga later in dit tuindagboek nog eens laten zien hoe we de blauwe bessen hebben geplant.

En ik verheug me op het nieuwe tuinseizoen, nu dat maart gaat beginnen.

En ik ben blij omdat ik weet wat ik dit jaar (onder de juiste omstandigheden) van mijn tomaten kan verwachten. Om iedereen, en mezelf alvast lekker te maken……. ik dacht vanmiddag dus aan dit:

En aan dit:

 

Probeer dan maar eens niet vrolijk te worden!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emmie engel

Heb ook vaker bij fruitbomen.net ( van houwelingen) gekocht, prima planten, ook daar op te halen.(boskoop) Koffie klaar!
Pink lemonade vind ik zelf makkelijker ( lees meer takken,meer vruchten) dan de blauwe.
Ook verkeerde grond voor blauwe bessen bij mij maar met kunst en vliegwerk ieder jaar nog oogst.
Emmie

F

Vwb een goede kleine systeemcamera die als beste koop uit de test komt bij de Consumentenbond; Canon
EOS M10 met EF-M 15-45mm 3.5-6.3. Heeft ook WiFi en kan contact zoeken met je mobiel dus kun je volgens mij het makkelijk op internet zetten. Meestal moet je voor echte macro een aparte lens kopen of macroringen tussen je lens (weet niet of dat kan bij een systeemcamera.) Deze ringen zijn niet duur in vergelijking tot een macrolens. Er zijn betere camera’s uiteraard maar deze is niet zo duur en toch goed. (Rond de 350euro, in tegenstelling tot de beste uit de test van 1500 euro!)

Succes met uitzoeken!

Ps ik lees je blog met veel plezier altijd en leer veel.

Ria

Ben ook op zoek naar een nieuwe camera. Boven staande informatie handig. Bedankt!

Barry Taylor

In het najaar ook 10 kleinfruit struiken gekocht bij fruitbomen.net. Ben heel benieuwd. Prima zaak trouwens…goed advies.
Wil, voor het eerst, tomaten zaaien in vermiculiet maar wacht ermee nog een paar weken.
Ben benieuwd hoe dat bij jullie gaat. Wat is de kiemtijd in vermiculiet?
Barry

Marius Beljaars

Ik heb mijn tomaten in vermiculite gezaaid. Ben daar zeer tevreden over! Ontkiemd na zeven dagen in de vensterbank.

Anoniem

Ik heb heel veel plezier van mijn Sony Next systeemcamera. Klein maar fijn en met een mooie macrolens. Ik fotografeer er al jaren mee en krijg een prima kwaliteit. Ook eenvoudig te bedienen. Succes met de keuze. Er is veel te kiezen.

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo iedereen,
Nou, Diana, je hebt alle reden om als een kind zo blij te zijn; wat zien de planten er (na transport) goed uit!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik zal de naam van het bedrijf goed onthouden.
Veel plezier met/van je nieuwe aanschaf, groetjes.

Marja

Beste tuinmaatjes,
Kijk ook eens op de website van directplant.nl. Heb daar goede bevindingen mee. Je hebt geen last van verzendkosten, omdat zij afhaalpunten hebben. Zeer voordelig en goede planten. Bedankt Diana, je maakt mij iedere week blij met je berichten. Groetjes

Marja

Hallo tuinmaatjes,
Kijk ook eens op de website van directplant.nl .Je hebt geen last van verzendkosten, zij hebben n.m. Afhaalpunten door heel het land. Heb goede bevindingen, goede planten en zeer voordelig. Bedankt Diana , jij maakt mij iedere week blij met je berichten. Groetjes

Margriet

Hoi Diana,
Hier ook nieuws uit de kraamkamer. De early black opnieuw “gezaaid” volgens de denomethode afgelopen weekend. En natuurlijk, als je het bijna niet verwacht, kiemt er toch nog hier en daar een Early Black in de propagator… Heel blij mee. Liever wat teveel, want ik heb nog weinig goede ervaring met het opkweken van aubergine. Tot nu toe alleen ooit aubergine geoogst van een gekochte plant (waar ook al wat aubergines aanhingen…). De afgelopen jaren niet gelukt, maar hopelijk met iets meer plantjes wel. Ook de pukkie doet het goed en de Putza… paprika (van jou) ook. Ik houd me nog even in qua tomaten. Ik zie ze alweer voor me in die overvolle kas omdat ik weer veel te veel planten heb… 🙂 Ik maak mijn ouders en schoonouders graag blij met wat planten dus helemaal niet erg.
Op naar het voorjaar!
Groetjes Margriet

katrien

Voor het eerst ook de denomethode uitgetest voor o.a de aubergines en nu na een paar weken toch al mooie kiemplantjes die al een stuk gegroeid zijn. Denk dat ik nu toch een voorsprong zal hebben en ik hoop op een snellere oogst. Bij de ” gewone” zaaiwijze heb ik ook maar op het eind van het seizoen vruchten en 2 jaar geleden ook helemaal niets. Uit frustratie vorig jaar ook een plantje gekocht maar op het eind van het seizoen toch een kleine oogst van helemaal zelfgekweekte.
Had nog zaad over van vorig jaar van kappertjes. Is toen niets van terechtgekomen, nu probeer ik het ook eens volgens de denomethode, maar vrees er terug voor …

Pronky

ik heb me aangemeld voor het tuindagboek maar ik krijg helemaal geen herinnering mail.
weet iemand waar dat aan kan liggen? want ik heb wel al een bevestiging mail gehad.

wat een heeerlijke tomaten ja! Daar word ik nou echt blij van! 🙂

ilse

omdat er sprake was van overbelasting, wordt de mail van het nieuwe dagboek verspreid verstuurd. elke minuut krijgt er 1 iemand een berichtje. dat gebeurt op volgorde van inschrijving. ik krijg de herinnering na iets meer dan 2 dagen meen ik. nu dus ook nog niet gehad, maar toevallig hier al gekeken. ik vind deze website erg informatief en Diana heeft een erg leuke schrijfstijl!

katrien

Ik heb me ook al 2x proberen inschrijven, krijg ook de bevestiging maar verder niets meer.
Maar ik kijk dan maar zo op de site of er iets nieuws verschenen is, ben echt fan hoor !

Rietje

Wat een heerlijke dag! Zelf een paar jaar geleden een roodpit hazelaar bij fruitbomen.net besteld; en inderdaad wordt er zoveel zorg aan het verzenden van de planten besteed. Was ik toen heel content mee. De hazelaar doet het ook prima. Lekker blauwe bessen. Ik heb twee planten staan, maar die worden met het jaar zieliger; eens kijken hoe ik ze dit jaar een beetje beter aan de praat krijg. Al die tomatenzaden; wat een verheugje!

Pronky

Bedankt voor je antwoord Ilse! Nu begrijp ik het! 🙂
Ja vind ik ook hoor! Je leert er veel van! 🙂

Anoniem

Hallo tuinliefhebbers

Elke keer wil ik de tuinbonen in de kas voorkweken in potten.
Het weer zit niet echt mee, maar deze week komen ze in de potten weer of geen weer.
In de huiskamer staan de tomaten te ontkiemen, op zolder de pepers waar 2 blaadjes aanzitten en in de meterkast lekker warm de nog te ontkiemen zaden.
Dit jaar kies ik ervoor om de erwten, capucijner en sugarsnaps direct in de koude grond te zaaien, eens kijken of dat de muizen er vanaf kunnen blijven.
Voor zaaien geeft meer garantie dat wel alleen is het veel werk.
Heeft iemand anders ervaring hiermee?

Groet D’s

Pien Mertens

Ik zaai mijn tuinbonen altijd half februari, direct in de volle grond, altijd goede opbrengst.

Chantal

Gewoon meteen in de volle grond die tuinbonen! Gaat prima

Margo

Ik heb pas m’n Canon 60D mèt (oa) macro LLDB’s (100mm) verkocht! Ik ben zelf op iets lichters overgestapt.

Margo

Macro lens …..

Anja

Hallo Diana,
Goed nieuws, bij mij komt de Early Black Egg wel uit 🙂 Het duurde wel even pfff Maar ze komen net als pepers, paprika’s en de tomaten uit. Ik had het eerst geprobeerd in een eigen gemaakte propagator, dit wilde niet 🙁 bakje met in koffiefilters gezaaide zaadjes op de verwarming ook niet. En dacht hoe los ik dit nu weer op! Ja ja je gelooft het misschien niet, maar ik heb een uitschuifbare douchestang genomen en deze tussen de muren net boven de verwarming en het raam vast gemaakt. Met binddraad gemaakte haakjes en deze aan de douchestang vast gedraaid en de zakjes met gevulde koffiezakjes en de zaadjes aan op gehangen. Yessss…. Het werkt, de zaadjes komen uit!!!! Dit systeem ga ik vaker gebruiken 🙂

Ray

Wat leuk die fruitboompjes! Wist helemaal niet dat je fruitbomen ook in potten kon zetten, geldt dit voor alle fruitsoorten of alleen voor bessen? Ga meteen even kijken op fruitbomen.net.
Als ik jou zo tomaten zie zaaien beginnen mijn handen ook te jeuken, maar vorig jaar ben ik te vroeg begonnen met tomaten zaaien en zat ik op een gegeven moment met veel te grote planten in huis, dus ik houd me nog maar even in :-).
Ik kan je helaas niet helpen met je camera keuze. Ik ben niet zo’n fotograaf, ik gebruik al jaren een simpele canon ixus. Maar hopelijk zijn er andere lezers die meer verstand hebben van camera’s.
PS: De Chocolate Beauty zaden zijn, op een na, inmiddels allemaal gekiemd. Ze hebben me denk ik gehoord vorige week ;-).

Marianne

ik fotografeer al jaren zeer tevreden met de Panasonic Lumix FZ200. Maakt ook mooie macro’s

Martje Postma

Hoi Diana, wat een feest om te lezen! Ik wil ze ook die blauwe bessen!!!!! Dank voor de tip.
En over het fototoestel, ik heb pas een Sony Cybershot gekocht. Helemaal blij mee, een heerlijk toestel, maakt mooie scherpte diepte foto’s kostte rond de 500 euro.
In blijde afwachting van je volgende bericht. Hartelijke groet, Martje

Marius

Ik heb altaren blauwe bessen, afgelopen jaar opbrengst 20kg. Mijn volkstuin grond is half klei. Ik maak altijd een royaal plantgat , gooi daarin 20 liter turf en daarin de nieuwe plant. Tevens rondom de stam de nodige turf!

Anoniem

Hallo Diana,

Ik kon niet meer reageren op het vorige bericht. Voor de mensen die daarin schreven over hun polycarbonaat kastje dat slecht uit de storm kwam; op http://www.moestuinforum.nl staan veel manieren beschreven om zo’n kasje te verstevigen (en heel veel heel trieste foto’s van kasjes die vorige week nog niet verstevigd waren). Je vind tips voor versteviging o.a hier:
http://www.moestuinforum.nl/hoe-overleeft-je-kas-de-storm-t21752-30.html
en via de zoekfunctie op het forum.

Sorry dat ik het nu bij dit tuidagboek ‘spam’ maar wie weet heeft iemand er nog iets aan.

Hartelijke groet,
Matthijs

Bonne

Hoi Diana,
Ik heb twee jaar geleden verschillend kleinfruit en ook blauwe bessen bij Fruitbomen.net gekocht. Prima adres, om af te halen of te laten verzenden.
Ook zat ik met het probleem van vette klei [Noordoostpolder]. Daarom een gat van circa 60 liter uitgegraven, bekleed met worteldoek en opgevuld met een mengsel van rododendronaarde en potgrond.
Daarin de blauwe bessen. Ik had drie soorten, Patriot, Duke en Chandler, alle drie de gelijke behandeling en de gelijke omstandigheden. Chandler deed het buitengewoon goed. Patriot was wat wispelturig, maar de Duke stelde echt teleur. De helft ging dood. Heb deze nu vervangen door Chandler. Ben benieuwd, wat het dit jaar brengen zal aan blauwe bessen.

Hans Verspoor

Hallo Diana,
Ik heb vorige week 6 blauwe bessen geplant van Fruitbomen.net. Inderdaad mooie planten. We wonen dichtbij Boskoop, dus geen verzendkosten. Wij hebben ook het probleem van de kleigrond. Ik heb bemeste tuinaarde in het plantgat gedaan en probeer de grond te verzuren met houtsnippers. Heb jij daar ervaring mee?
Ik zal in ieder geval nog wat turfmolm toevoegen.
Vriendelijke groet.
Hans

Henk

Houtsnippers verzuren bijna niet. Turf, veel turf, is de oplossing,

Sjouk Fleurke

Hallo Diana,

Ik heb al jaren 16 blauwe bosbessen ! Ze zijn verrukkelijk! Voordat ik ze plantte heb ik advies gevraagd bij de kweker waar we altijd in het seizoen onze bessen plukten! Hij adviseerde: plantgat 50x50x50 cm spitten, turf indoen en dan de bessen planten. De eerste jaren absoluut niet bemesten! De jonge wortels kunnen hier niet tegen en de struiken gaan dood! Gewoon na 2 jaar elk winter een beetje compost geven. Verder is het goed om de struiken te mulchen zodat de grond de warmte goed vast kan houden!

Saskia Boidin

Hoi Diana,
Misschien heb je hier nog wat aan:
http://www.bestesysteemcamera.nl/

Chantal

Haha, dat praten tegen je planten! Hahaha

Agnita

Ga vanmiddag meteen ook mijn tomatenzaden tevoorschijn halen!
Nog even over vermiculiet: heel goed kiemvrij te maken in de oven of magnetron.
Heb zelf ook prima ervaringen met fruitbomen.net, de verzendkosten zijn idd wel hoog, maar de kwaliteit is dermate hoog, dat je dat snel “terugverdiend”

Yvonne

Zie ik ineens Diana staan in de Volkskrant. Leuk!! Je wordt echt een BN’r.

Angela

Hoi Diana,

Allereerst mijn complimenten voor je website,ik heb hier al veel bruikbare info vandaan gehaald. Op de website noem je bij de bonen de soorten Melissa en Sequioa.Omdat mijn dochter en kleindochter zo heten lijkt het me leuk om deze 2 soorten te zaaien,maar tot nu toe nergens kunnen vinden.Kun jij me misschien vertellen, waar ik deze kan kopen of online bestellen ?

Yvonne

Dag angela,
Ik heb de Melissa gekocht in Frankrijk, in NL Is het niet te koop. Diana had ze vorig jaar in haar zadenlijst, misschien dit jaar weer.
Groet,
Yvonne

Angela

Bedankt voor je antwoord ,ik ga even kijken.Had alleen in het Nederlands gegoogeld dus vandaar dat ik ze niet kon vinden waarschijnlijk.

Anneke van der Henst

Goedemorgen Diana,

Zelfs al doorgedrongen tot de bijlage Sir Edmund van de Volkskrant. Leuk!

Hartelijke groet,
Anneke

jenny van der Klaauw

Hoi Diana,
Ik heb een vraagje over de bieslook. De meeste zaadjes zijn al aardig aan het kiemen en in de potjes zie ik allemaal sprietjes. Nou is het gezaaid in stekgrond en vraag ik mij af of daar genoeg voeding in zit tot het moment van uitplanten. Kan ik de sprietjes ovrzetten in potgrnd of zijn ze daar te kwetsbaar voor?

Guus

Leuk stukje in Sir Edmund van de Volkskrant. Zo te zien nog fris op de tuin.

Anja

Hallo Diana.
Wij houden naast tuinieren ook van fotograferen. Wij hebben 2 spiegelreflex en een Nikon Coolpix. We zijn lid van foto magazine en dit hebben het voor je op gezocht.
Sony cyber-shot DSC- HX 400F kosten vanaf € 394. 20 mega pixels 50 x zoom GPS en Wi-Fi dit handig dan kan je gelijk je foto’s op je computer zetten of op je smart phone of tablet bekijken.
Kantelbaar LCD scherm makkelijk voor de kleine plantjes 🙂
Het is dat we al camera’s genoeg hebben anders zou ik hem er wel bij willen hebben.
Op het internet staan goede review over deze camara
Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd mailen
Groetjes Anja

Henk

Hallo, tenzij je dol bent op spitten, vind je op de website van Frank Anrijs een aantal heel goede redenen om dat niet meer te doen. De blauwe bessen kun je ook direct in de klei zetten, als je maar een vrij groot gat met turf vult. Een aanrader qua tomaten zijn Sungolds. Je tuin wordt beduidend beter van lavameel.
Als ik wat belerend overkom, sorry, het is goed bedoeld. Vrgr henk

Vas

Hallo Diana,

Inmiddels maak ik al een tijdje gebruik van je website. De compleetheid van je site leidt dat je via google vaak op jouw site terecht komt. Ik bespaar me steeds vaker de moeite en bezoek direct jouw site.. Mijn dank en complimenten! Er zijn maar weinig sites waar ik “vaste bezoeker” ben en overweeg zelfs je nieuwsbrief.

Afijn ik heb twee vragen als je er aan toe komt:
1. Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Hoop dat je er lang plezier van hebt. Zelf heb ik sinds vorig jaar o.a. 2 blauwe besstruikjes staan (nog geen vrucht gedragen) en vroeg me af of jij nog speciaal voor de bessen met name de grond zuurder maakt? En hoe bepaal je dat (ik heb zo’n digitale grond ph meter gekocht maar die werkt niet heb ik het idee)

2. Ik ben nu aan het voorkiemen voor koolrabi en pluk- en eikenbladsla. Het lijkt er op dat (vooral de koolrabi) aan het strekken is Ze zijn een week later een stuk of 5cm gegroeid en lijken erg pierig.. of is dat normaal? Ik heb ze staan in zo’n tray van de Lidl met van dat plastic erover, binnen op de vensterbank staan. Die trays zijn niet echt stevig voor buiten en een flinke regenbui of storm zou ze verzuipen of wegwaaien. Trekt dat strekken nog bij? Wat kan ik doen?

groetjes!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties