Blauwe bes en compost

Tjongejonge….. we hebben hard gewerkt gisteren. Niet eens zo lang op de tuin geweest maar het was wel ‘quality time’. Zoals altijd hadden we de taken weer verdeeld, we hadden helaas alleen meer taken dan tijd, maar komende week kunnen we hopelijk nog flink aan de slag. Want er moet nogal wat gebeuren: zaaien, verspenen, nog 1 grote verhoogde bak maken, nog 2 kleine verhoogde bakken vervangen, de blauwe bessen planten, 1 stukje bestraten, de potten met matig winterharde planten mogen gesnoeid en gevoed worden en naar buiten, de 2 doperwtenrekken kunnen buiten uitgezet worden. En zo nog wel 50 dingetjes 🙂 .

Mocht je willen weten wat je nu kunt zaaien en waar: ik heb een paar jaar geleden een groentezaaikalender gemaakt, er zijn wellicht mensen die die kalender nog niet kennen: Groentezaaikalender. Ik heb de kalender zelf uitgeprint en geseald al een paar jaar standaard in mijn tuintas zitten en kijk er in deze tijd regelmatig op (en ook weer als de eerste vakken leeg komen en ik bedenk wat ik nog zou kunnen zaaien als nateelt).

Maar goed, verstand op nul en blik op oneindig, ik ga zaaien en planten, Ruud offert zich op voor de compostbak.

De blauwe bessen: ik heb er zegge en schrijve 1 geplant gisteren. Maar dat was al genoeg om tot achter mijn nek onder de modder te zitten.

Hier mogen ze komen, 3 blauwe bessen, naast de andere 4 blauwe bessen die hier al staan:

Het lijkt langer dan het in werkelijkheid is, vervorming van de foto. Maar er passen er echt drie. In de afgelopen jaren hebben we hier de blauwe bessen (en de zwarte bessen die hier dus ook stonden) elk jaar gemulchd met stro en houtsnippers zodat de grond en de bessen dus al wat hoger ligt dan het hoofdpad. Met een hark heb ik die mulchlaag weg geschraapt maar die ga ik zeker ook weer terug brengen als de bessen zijn geplant.

Gaatje graven in de vette klei:

Met dank aan alle tips in de reacties op het vorige tuindagboek (!) heb ik besloten de bessen niet in een pot met turf in te graven maar om gewoon een gat te graven van 50 x 50 x 50 centimeter en dat te vullen met tuinturf (want zoals bekend eist een blauwe bes dus zure grond).

Bovenlaag ging nog prima, maar hoe dieper, des te vetter de klei:

Je ziet zo ook de overgang van bruingrijze klei naar blauwe klei naar boven (want zo’n plakje klei natuurlijk ondersteboven in de kruiwagen gegooid, in werkelijkheid ligt de blauwste klei het diepst in de grond).

De anderhalve kruiwagen kleigrond die er per plantgat uit komt gooien we natuurlijk gewoon in een verhoogde bak. Want ik mag wel klagen over vette klei, maar tegelijkertijd is ze gemengd met compost een prima opvulling voor een verhoogde bak – houdt vocht vast, rijk aan voedingsstoffen.

Phew…… ben ik er al:

Ja, ruim zelfs, 50 x 50 centimeter breed en 58 centimeter diep.

Er gaan bijna 2 volle zakken tuinturf in. En dan eindelijk: “Dag blauwe bes Ama, hier mag je wonen, kijk eens wat een mooi plekje ik voor je heb gemaakt!”.

In niets anders dan turf. Net zo diep als ze in de pot stond.

En uiteindelijk gaat de half verteerde mulchlaag die er lag weer omheen. Die mulchlaag is natuurlijk geen zure grond (een mengsel van stro en bladafval in de herfst, en verschillende soorten houtsnippers) maar ik neem aan dat ze vrij neutraal is, geen lage Ph maar zeker ook geen hoge. En de blauwe bessen die we al hebben, hebben het prima naar hun zin onder die elk jaar aanvullende laag. Dus hupsakee, jonge Ama krijgt ook wat als bovenlaag.

Één klaar, nog 4 te gaan 🙂

Behalve dit heb ik ook nog worteltjes gezaaid, en pootuitjes en sjalotten geplant, nog wat tuinbonen voorgezaaid (ik zaai ze graag voor omdat ze hier bij ter plaatse zaaien altijd worden opgevreten door muizen en/of ratten, ze knagen gewoon gaten in het vliesdoek en graven dan de zaden op……… en ik vind ze nooit meer terug). Lathyrussen heb ik ook nog voorgezaaid, en wat koolsoorten, en peterselie en selderij, en snijbiet natuurlijk, en krootjes. Het is tenslotte maart 🙂 .

Ik las in een reactie op een vorig tuindagboek nog een vraag van iemand die in huis in een propagator koolrabi heeft gezaaid die lang en dun is geworden na het kiemen. Ik kan alleen maar zeggen dat alles wat je nu buiten kunt zaaien maar toch binnen zaait een grote kans heeft om lang en dun te worden; dat komt door de combinatie van teveel warmte en te weinig licht. Ik heb er hier eens uitgebreid iets over geschreven: Zaailingen lang en dun en iel

Oh ja, dit was dus mijn taak zaterdag. Ruud z’n target was 1 verhoogde bak vullen met onze zelfgemaakte compost.

Dit is onze compostbak (een beetje laat, Ruud was hier al over de helft met het leeghalen van de rechterkant):

Met zo’n ingenieus schuifsysteem waarbij je plank voor plank weg kunt halen om makkelijker bij de compost te kunnen. En zowel links als rechts mag leeg, de inhoud van beide bakken is 2 jaar oud, alleen de bovenlaag moet er natuurlijk even afgehaald worden (en mag weer terug in de lege bak want het is niets anders dan vers groenafval voor nieuwe compost).

Dit is het geworden:

Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit 2 jaar geleden niets anders was dan andijviestronkjes, eierschillen, plantenresten van bonen en tuinbonen, doorgeschoten sla, wat mest met stro, gesnoeide dunne takjes, etc., etc..

En Ruud heeft deze dus helemaal leeg gehaald.

En tot slot dan nog even ter herinnering; zo was de tuin 8 weken geleden.

En zo is het dus nu, 8 weken later:

Het gaat er op lijken!! De voorste bak hebben we kunnen/mogen vullen met de mix voor je moestuinbak van Pokon, en Ruud heeft zaterdag dus de grote bak die je daarachter ziet gevuld met compost. De bak daarachter is nog voor een groot deel leeg, maar we hebben nog compost, en de grond die nog uit 4 plantgaten voor blauwe bessen komt.

De bak rechts is gevuld met eerdere compost en grond die nog op de pompoenmesthoop van vorig jaar lag. En daarin nu gezaaid, met zelfgeknipte flapjes bodembedekker van gronddoek en van stucloper. Huh?? Jaja, de ontwikkelingen staan ook hier niet stil 🙂 . Maar daarover de volgende keer meer, want ik moet daar eerst wat meer mee oefenen en foto’s maken voor ik er iets over kan zeggen. Vooralsnog zou ik in een eerste reactie zeggen dat het veel potentie heeft om weg te waaien 🙂 .

Bij deze wil ik iedereen nog bedanken voor alle reacties en tips in reactie op mijn vorige tuindagboek(en)!! Ik heb helaas echt geen tijd om te beantwoorden, maar ik lees ze allemaal en ben blij dat mensen ook op elkaar antwoord geven. Iedereen ook bedankt voor de tips m.b.t. een nieuw fototoestel!! Ik heb nog niets besloten maar ben zeker al iets dichterbij een keuze gekomen.

Ik las ook nog een vraag van iemand die zich afvroeg waarom het zo lang duurt voor ze bericht kreeg van een nieuw tuindagboek (wordt het niet tijd dat ik het ook een blog ga noemen in plaats van tuindagboek?); dat komt inderdaad omdat het systeem vast liep en nu elke minuut 1 bericht naar iemand wordt gestuurd. En dat gaat  prima zo, alleen hebben zich in de afgelopen anderhalf jaar 2500 mensen (?!? voor wat geklets over tuinieren 🙂 ) aangemeld voor die nieuwsbrief (en dus krijgen de laatst aangemelde mensen/mailadressen pas 2500 minuten na het schrijven van dit tuindagboek een berichtje). Maar goed, ik hoop beter laat dan nooit!

p.s.: ik heb afgelopen week de pagina’s met informatie over blauwe bessen en over augurken aangepast en nieuwe foto’s geplaatst, en eindelijk…. eindelijk het recept voor zoetzure augurkjes in de inmaak geplaatst:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia Boidin

Hoi Diana, ik vind dat mensen maar niet te hard moeten mopperen als ze niet snel een bericht krijgen. Ik heb me niet aangemeld, ik kijk gewoon 1 of 2 x per week en dan staat er vaak een nieuw dagboek op.
Kan ook, toch?
Ik kijk toch vaak op jouw site om van alles en nog wat na te zoeken…..

Anne Marie

Zo doe ik het ook. Altijd leuk om te lezen.

Chris

Ha Diana, jullie hebben hard gewerkt ja! Fijn als je zoveel energie hebt.
En wat een leuk portret stond er gister van jou in de Volkskrant 🙂

Hannah

Neeneenee, je zaait nooit tomaten in de laatste week van februari, maar pas 1 maart, want ik herinner me nog dat je vorig jaar baalde dat het een schrikkeljaar was en je baalde dat je daardoor een dag moest wachten!

Mayra

Oeh die bakken zien er heel goed uit!

liz & co

Fotocamera-toestel- Dit is onze mening; Belangrijke dingen zijn
1- het merk en de kwaliteit van de lens / lenzen. Leica lenzen behoren tot de beste
2- De memory card, wij gebruiken de beste SD-Cards (normaal formaat) En gebruiken de hoogste resolutie, minder foto’s maar wel topkwaliteit foto’s of video’s. OK duurder bij aanschaf van de losse Cards maar het uiteindelijke kwaliteitsverschil is zeer groot.
3- het gewicht van de camera.
4- Stabilisator mogelijkheid is uitermate belangrijk, misschien zelfs onmisbaar.
5- Belichtings-mogelijkheden instellen.

Full HD, Ultra HD enz

Merken? da’s moeilijk. Lumix van Panasonic met Leica lens 24MM wide.
(LUMIX DMC -TZ 20). Hiermee kun je ook videofilmpjes maken, evt iets voor Youtube ?
Voor macro gebruiken we verscheidene andere waaronder Pentax en zelfs een 30 jaar? oude Asahi Pentax ES 2.
Ja, een aparte camera voor Macro is erg handig.

Jullie maken over het algemeen mooie tot zeer mooie foto’s dus met een “top” camera wordt dat nog beter.

Vriendelijk dank voor weer een prettig tuindagboek.

PS Er vlogen afgelopen vrijdag honderden ganzen over ons terrein richting het noorden, dus jullie kant op. Fransen in de buurt zeiden; l’hiver est fini. De winter is voorbij, die ganzen weten dat heel erg goed. Ze vlogen rondjes boven ons terrein op zoek naar een goeie wind en gakten met onze ‘tamme’ ganzen. Daarna als een speer met goede wind in de rug weer noordwaarts.

Paula Bos

Bedankt voor het groenten bestand. Perfect gewoon. Ook ik zit op zware klei op veengrond. Veel te nat, ook in de zomer voor de blauwe bes. Ik heb ze in aardewerkpotten gezet en ingegraven. Kijken hoe dit werkt. Het siergedeelte van de tuin hoef ik nooit te sproeien.

Lieke

Leuk om te lezen! Ik wil ook heel graag blauwe bes en framboos gaan planten. Heeft er iemand tips waarop te letten bij de aankoop? Zouden deze planten bij het tuincentrum net zo goed zijn als bij een speciaal zaak?

Van Acker Jozef

Het verwonderd mij dat bij de rassen van tomaten het ras “marmande” niet vermeld wordt.
Ik vind dat nog altijd de lekkerste tomaat. (vleestomaat).

Leon van de Kerkhof

inderdaad!! misschien voor sommigen iets ouderwets, maar ontzettend smakelijk.

Eddy

Hoi Dia en volgelingen,

Dat zijn echt mooie bessenstruiken die snel zullen dragen. Je grond is verschrikkelijk, je bent erg moedig ! Een paar jaren geleden had ik een praatje met en kweker uit Limburg. Neutrale grond is prima voor blauwe bessen maar vochtige grond is veel belangrijker,zei hij. Ik kan dat alleen maar bevestigen.
Ik heb veel goeds gelezen over een ras Legacy dat inmiddels erg veel succes kent in de VS. Het zou ook goed groeien op zwaardere gronden die normaal ongeschikt zijn voor blauwe bessen.
Misschien te proberen voor sommigen ?
Groetjes
Eddy

Eddy
Maria

marmande gaf bij mij minder vrucht,maar wel héél veel dieven.En er zijn zoveel soorten tomaten ,daarom zaai ik ze dit jaar niet ,en misschien is ze na dit jaar helemaal uit de gratie

sini dietvorst

ik ben hier helemaal nieuw en waag me aan een vraag. Vorig seizoen had ik in mijn moestuin aan de wortels van de andijvie de winterwortel en de rode biet een laag witte dingetjes, waardoor de planten verpieterden. De grond eromheen zat vol met kleine rode mieren. Weet iemand wat dat kan zijn en hoe ik dit moet bestrijden?
Sini Dietvorst, Markelo

yvonne

Hallo iedereen. Is hier iemand die ervaring heeft of tips heeft om met goed resultaat keukenraapjes te kweken? Al enkele jaren geprobeerd en nog nooit gelukt,terwijl ik met andere groente geen problemen heb.

Cheryl

Hi iedereen! Volgend jaar gaan wij verhuizen en dan willen we graag een kleine kas aanschaffen. Het zal dan gaan om 2×3 m. Nu is mijn vraag: is het bij zo’n kleine kas nodig om het water op te vangen? Alvast bedankt.

Yvonne

Diana heeft er ooit over geschreven. Je zult je verbazen hoeveel water er van af loopt. Ik zou het zeker opvangen.
Groet,
Yvonne

Cheryl

Ik had inderdaad het stuk over de kas gelezen. Aangezien dit zo’n kleine kas is had ik persoonlijk niet verwacht dat wateropvang nodig zou zijn. Maar bedankt voor je reactie!

Ninon

Over die 2500 aanmeldingen… Je komt ook gewoon MEGA goed in google te staan, bij alles wat ik google kom jij bijna altijd bovenaan te staan: heerlijk!! 🙂 Je schrijft zo leuk en je kennis over (moes)tuinieren is jaloersmakend. Met mijn 24 jaar heb ik nog heel wat te leren… Gelukkig ben jij dan hier met je tuindagboek (of blog… Je hebt wel gelijk, dat is het wel degelijk, hihi!). Je inspireert mij in ieder geval en ik hoop met mij nog vele anderen! 🙂

Ik wens je een heel fijn seizoen, ben HEEL erg benieuwd naar al je favoriete tomaten dit jaar!

Hartelijke groetjes,

Ninon.

yvonne

Ligt dit nu aan mij of heb ik het toch goed wanneer ik het raar vond vandaag, 12 maart, 3 dagpauwoogvlinders rond te zien fladderen terwijl ik sluimererwtjes aan het zaaien was? Dit is toch vroeg,of niet?

Kevin Broekhuizen

Hoi Diana,

Ook ik zit op vette klei grond en veel van u genoemde favoriete soorten zijn soorten die het bij mij ook erg goed doen. Nu wil ik in het najaar ook zelf blauwebessen struiken gaan zetten en heb hiervoor een vak van 50 cm breed, diep en 3 meter lang geresserveerd. Nu dacht ik hier zelf 3 soorten op te kunnen zetten maar vraag mij af als ik 50×50 cm aan zou houden zou ik er makkelijk 4 kunnen doen, wanneer ze wat jaartjes ouder zijn zal ik er dan wel 1 moeten verhuizen maar denk jij dat het voor de begin jaren wel kan? Zelf dacht ik dan aan de bluecrop, duke, elliot en uw favoriet de ozark blue. Wat zijn uw ervaringen met deze soorten en zou u eventueel andere aanraden?

Alvast bedankt.

Kevin Broekhuizen

Harstikke bedankt voor uw uitgebreide uitleg. Dan ga ik het toch op safe spelen en voor 1 soort minder zodat ze niet verhuisd hoeven te worden, wellicht dat ik het gat dan 50 lang en breed maak en 70 diep en dan de zeikanten met een doek bedek en dan tussen de vaklen ruimte laat met normale potgrond/kleigrond voor bijvoorbeeld aarbeitjes :), gaat heel wat liters tuinturf besparen op deze manier danku voor de uitleg van hoe de wortels werken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties