Appeltjes en dorst

Een tuindagboek zonder tuin, ja dat kan best eens een keer. Deze week eigenlijk teveel verplichtingen om naar de tuin te gaan. En thuis nog heel veel te doen. De pompoen van 15 kilo (Galeux d’Eysines) die al 3 weken thuis ligt wordt slecht (bovenin verschijnen wat zachte plekken) en wordt vandaag geslacht. Een deel gelijk soep van maken voor zaterdag en een deel invriezen want dat gaat prima.

En we hebben appels geplukt, nog niet allemaal, maar de meest rijpe. De rest plukken we komend weekend want ze beginnen al te vallen.

Ik maak graag wat appelstukjes in, voor in de winter in bijvoorbeeld appeltaart.

Appelstukjes inmaak

En wij hebben het thuis heel goed verdeeld; Ruud schilt, en schilt en schilt….. En ondertussen kook ik het vocht waar ik de appelstukjes  wil inmaken, en dat is dan witte wijn met suiker en citroensap en citroenschillen.

En dan de appelstukjes koken, in het gezeefde vocht;

Appelstukjes inmaak koken

Zo kort mogelijk, nog geen minuut, maar voor de houdbaarheid moeten de appelstukjes dus wel heel even de 100 graden hebben gehaald.

Direct daarna het vuur uitzetten, in de gesteriliseerde potten doen en ondersteboven zetten.

Appelstukjes inmaak ondersteboven

En als de potten zijn afgekoeld kijk ik dan of ze goed vacuüm zijn. Potten die niet vacuüm zijn gaan de koelkast in en worden binnen een maand gebruikt. De rest mag naar zolder en kan ik gebruiken wanneer ik wil.

Appelstukjes inmaak klaar

Ik had trouwens geen potten die niet vacuüm waren dus hier staan alle 10 de potten ondertussen netjes in het rek op zolder.

En dan nog iets, dit jaar eens proberen om bramenport te maken. En dus bramen vorige maand geoogst en ingevroren.

En nu begonnen met de port. Door die zo uit de vriezer vandaan te koken in water. Daarna 3 dagen bij kamertemperatuur laten staan. Daarna het sap eruit  winnen.

En dat vervolgens te koken met suiker….

Bramen koken voor bramenport

Daarna afkoelen. En vervolgens in een fles doen. Wat citroensap erbij en een zakje portgist (en portgist heet portgist omdat ze een alcoholpercentage kan halen van 15 tot 16 procent, andere wijngisten komen vaak niet verder dan 11 tot 13 procent).

Bramenport in de maak

Rubberen kap erop en een waterslotje. Nou…. en dan maar wachten tot de gisting begint. En dat was dezelfde avond al. En ze gistte, en gistte, en gistte. Tot ze overliep 🙂

Bramenport spuit

En dat kan nogal een rommel geven. Maar ik heb het goed in de gaten gehouden en zag al wel dat het schuim dat bij de gisting vrij komt zo hoog kwam te staan dat ik ging vermoeden dat ze over zou gaan lopen. En dus had ik de fles al in een emmer gezet waar het donkerrode sap niet zoveel kwaad kon.

Mijn fout, gewoon de fles te ver gevuld met de bramenport, ik had er niet op gerekend dat ze zoveel schuim zou maken.

Maar ik heb alles er even af gehaald en schoongemaakt en er weer op gezet. En een half litertje vocht afgegoten, zodat ze meer ruimte bovenin de fles heeft (het is een 10-literfles).

En nu die eerste 4 ‘tumultueuze’ gistdagen voorbij zijn gaat ze langzamer (maar gestaag) verder gisten.

Bramenport weer schoon

Ze ziet er goed uit, elke 8 tot 10 seconden een blubje uit het waterslot. Nog wat schuim maar zoals je ziet heeft ze nog genoeg ruimte in de fles voor ze bij het waterslot komt. Als het goed is ze over een maand of 2 tot 3 klaar met gisten en mag ze in flessen. En daarin dan nog minimaal 2 maanden (maar mag dus veel langer) laten liggen. En dan kunnen we het drinken, hoop ik :-). En wellicht ook gebruiken bij de inmaak van peertjes, bij het maken van jam, bij het maken van sauzen, etc.. Jammer dat ik er zo veel geduld voor nodig heb (is niet mijn sterkste kant).

Na het weekend weer een tuindagboek over de tuin. Want waar ik thuis druk was met zadenlijst en bramenport en appelstukjes was Ruud wel vaak op de tuin en is al flink aan het opruimen voor de winter.

Morgen ga ik mee naar de tuin, appels plukken, en pepers en paprika’s, en nog wat tomaten, de fruitbomen na de oogst snoeien, en al eens kijken welke knofloken ik wil gaan poten en waar die dan mogen komen, en dat veldje alvast in orde maken. Ik wacht nog wel heel even want de grond is nog zo warm en ik wil niet dat de knofloken teveel loof krijgen voor de winter begint want dat geeft nog wel eens vorstschade. Ik ga ze in de 2e of 3e week van oktober poten, beetje afhankelijk van het weer en de vooruitzichten.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
iet in den bosch

Wat ben je weer goed bezig

Wilma

Hoi Diana,

Een vraagje, binnenkort kan ik de yakon oogsten.
Nu wil ik graag siroop maken.
Ik heb heel internet afgezocht voor een recept, maar niet gevonden.
Wel bijv iemand die yakon werkt en suiker toevoegt, wat mij niet de bedoeling lijkt, omdat het juist een suiker vervanger is.
Heb jij enig idee hoe siroop te maken?
Groetjes wilma

Carolien

Hoi Diana,

over je appeltjes voor de appeltaart: als je nu in de winter appeltaart maakt, gebruik je dan alleen de appelstukjes en gooi je het vocht weg, of gebruik je het vocht ook nog op één of andere manier? Ik neem aan dat de smaken van citroen en wijn dan in de appels zijn getrokken, of niet?
Ik heb dit jaar voor het eerst mijn appelstukjes geweckt volgens het recept van weckenonline, maar moet nog gaan proberen hoe dit bevalt in de taart. Eerst de verse appels opmaken en dan beginnen aan de ingemaakte en ingevroren appels.

Roanna

Hoi Diana,

Ik heb niet een vraag over die lekkere appeltjes.
Ik heb net een 2ehands kas aangeschaft en gaan deze het weekend afbouwen. Heb jij advies voor hoe je glas het beste en goedkoopst kan vervoeren. Ik ben namelijk erg bang dat het tijdens het rijden stuk gaat.

Groetjes Roanna

Elisa van Propvol

Oh wat ben je heerlijk bezig zeg 😀

Marieke

Hoi Diana,

Ik lees altijd met plezier je tuindagboek en zoek altijd heel veel op op jouw site. Nu zijn in mijn tuin de veenbessen (cranberries) rijp maar ik weet eigenlijk niet goed wat ik er nu mee moet doen 🙂 misschien heb jij nog tips voor mij?
Alvast bedankt.

Groetjes Marieke

Pien

Als ik niet weet wat ik kan maken (of als er teveel oogst is van het een of ander!) kijk ik altijd op allerhande.nl en zoek ik op ingrediënt. Als je dit voor cranberry doet geeft het 31 heerlijke dingen! Ik ben jaloers op je struiken, superleuk!

Ilse

Hoi Diana,

Dat ziet er goed uit! Ik ben ook 3 weken bezig geweest met inmaken van alle appels en peren die ik had.
Ik heb een korte vraag, onze tomaten in de kas blijven licht aan de bovenkant. De tomaat zelf wordt mooi rood, alleen het stukje bij het kroontje blijft licht gkleurd. Zijn ze dan nog niet helemaal rijp of heb jij een idee?

Groetjes,
Ilse

Sarah

Hoi Diana,
Heb je ook een verhouding voor het sapwaarin je de appels kookt?

Carolien

Dank je wel voor het recept. Kan ik het volgend jaar terugzoeken (of dit jaar nog proberen)

Pien

Hoi Diana! Ik heb ademloos het portverhaal gelezen. Begrijp ik goed dat je met alleen vruchten en zo’n zakje portgist likeur/wijn kunt maken? Wat onwijs gaaf lijkt mij dat!
Ik dacht dat er minimaal wodka of zo aan te pas kwam en dan wordt het weliswaar heerlijk maar ook een redelijk prijzig grapje. Laat je gelijk weten of het lekker wordt als je zover bent?
Groeten, Pien

Pien

Dank voor je uitgebreide reactie! Ik verheug mij nu al op het resultaat en ik weet zelfs niet zeker of ik daar op wachten wil. Superleuk, zo’n fles, zo’n slot, ik ga het maar vast in huis halen. Echte herfstklusjes, heb er zin in!

Pien

Dank voor deze info! Wat jammer dat je kweeperenwijn is mislukt. Ik heb een jaar of vijf geleden kweeperenlikeur gemaakt (schillen, vruchtvlees, inmaakbrandewijn en suikersiroop als ik het mij goed herinner. Na paar maanden zeven en dan laten rijpen). Die kwam bij het opruimen van een kast dit voorjaar tevoorschijn. Ik durfde het haast niet meer te proeven maar het bleek onwaarschijnlijk lekker! Of dat door de brandewijn komt of door het vijf jaar rijpen, geen idee. Maar geef de kweeperen nog een kansje! Werkelijk bijzonder!

Agnita

hoi Diana,
ik maak al een aantal jaren vlierbessen/bramenport en leer nog steeds bij, want er kan heel veel mis gaan.
1 Voorbeeld is het te snel bottelen. De port is echt niet in een paar weken klaar! Als je overhevelt (waar ook weer talloze discussies over zijn) zou ik het het naar een nieuwe fles doen, tot ca 2 cm onder het waterslot aanvullen en dan mag je blij zijn als het tegen de kerst uitgegist en geklaard is. Ook al zie je het niet, het gist nog lang door en als je het na een paar weken bottelt krijg je prik, maar ook een hele grote kans dat de flessen springen.
groetjes
Agnita

Agnita

hallo Diana
ik vind overhevelen ook een crime, met veel kans op besmetting
je kunt het verlies aan volume compenseren met, jawel, knikkers! (heel goedkoop bij de action)
dit jaar voor het eerst ga ik niet overhevelen. Ik begon met alles in een ton te doen en dan een dag of 3, 4 flink laten gisten en vervolgens de most in een fles gedaan en met kerst hoop ik dat het goed is. Volgens echte wijnmakers kan dat niet, maar ik ken iemand, die dit zo al jaren doet en kennelijk heerlijke port maakt (heb het helaas nooit geproefd), gokje dus, zal je laten weten of het gelukt is, zou veel werk besparen. Ben ook benieuwd naar jouw uitkomst
groetjes
Agnita

Karin

Kun je pompoen invriezen? En kun je daar dan later weer soep van maken?

Jou site is mijn favorite tuinsite. Dank je wel voor alle geweldige tips.

Groeten
Karin

Agnès

Hoi Diana,
Ik zit me al een tijdje af te vragen. Hoe is het afgelopen met de tomaten die je zo laat in het seizoen nog hebt gezaaid als experiment?
En hoe gaat het thuis met je banaan? Hij gaf zo’n mooie bloem. Heeft deze nog mooi gebloeid, en heb je al besloten of hij moet gaan of mag blijven?

Groetjes!

Agnès

Hoi Diana, bedankt voor je antwoord!

Ik vind het dan nog wel aardig met de tomaten.. Ik heb planten staan dit jaar waar nog niet eens 50 tomaten vanaf kwamen en die heb ik keurig voorgezaaid in het voorjaar.

Leuk dat je nog kan genieten van je mooie banaan. Wie weet wat ie je volgend jaar zal brengen..

Fijne avond!

Mayra

leuuuk!

Aletta

Lieve Diana, ik wil je bedanken, voor alle informatie, nu ook weer over appeltjes in wijn. Ik heb een appelboom (notaris) en kom om in de appels. Nu reik je weer een manier aan om ze goed te houden. Groetjes Aletta

Elske

Hallo Diana,
Vorig jaar heb ik heel veel potten met appels in wijnsiroop gemaakt naar jouw recept mooiemoestuin.nl/inmaken/appelstukjes/ . De hele winter hebben we hierdoor van onze appels kunnen genieten. Helaas heb ik het recept niet opgeschreven en ik kan het ook niet weervinden op jouw site. Zou je het nogmaals kunnen plaatsten?
Groetjes Elske

Elske

Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle reactie. Jammer dat je het recept niet meer hebt. Het recept van 24kitchen houd ik in mijn achterhoofd maar ik zoek toch nog even verder. Wanneer ik een recept heb wat mij bevalt dan laat ik het je weten!
Groet, Elske

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties