Cadeautjes

De kerstdagen komen steeds dichterbij. Volgende week begint de winter, het is koud en daardoor is het vaak geen tuinweer. Maar woensdag troffen we een prachtige dag; koud maar zonnig en windstil; Een echte tuindag!!

Eerst even een foto van de bomen die langs de weg naar de tuin staan. Ik vind bomen in de zomer mooi maar in de winter prachtig. Ik hou van het silhouet van kale takken, en de bast van bijvoorbeeld berkenbomen en platanen zijn in deze tijd prachtig. En deze vind ik ook altijd zo mooi:

 

Via het pad links van de bomen fietsen we altijd naar de tuin. Daar waar de auto’s over een bruggetje rijden gaan wij rechtsaf het tunneltje onderdoor en vervolgens linksaf; en daar ligt het volkstuinencomplex al. Maar nog even over de bomen: ik moest het zelf opzoeken want ik ken ze niet bij naam; het blijkt de Grauwe Abeel te zijn. Maar ik noem deze bomen altijd “De bomen met de Egyptische hiërogliefenogen”.

 

Sommige bomen hebben er best veel. Ik kan er nooit langs rijden zonder die ogen te voelen 🙂

Afijn, een paar minuten later waren we bij de volkstuin. Ruud ging verder met schoonmaken en opruimen, vak voor vak onkruid en plantenresten verwijderen. En ik had bedacht de frambozen te snoeien. Dat is altijd een lastiger klusje dan ik van tevoren bedenk, door de stekels en doordat het lastig is om tussen de takken te komen en de ongewenste uitlopers weg te steken. Ik heb er foto’s van gemaakt en er een blog over geschreven op de website van Pokon: Frambozen snoeien

Het mooie weer was al een cadeautje. Maar ik kwam ook nog een cadeautje tegen toen ik het snoeiafval naar de algemene compostbak bracht:

 

Iemand heeft coniferen gesnoeid en dat snoeiafval op de composthoop gegooid. En daar ben ik heel blij mee! Ik pak een kruiwagen en snoeischaar knip alle bruikbare delen af. Want het maakt een mooie natuurlijke bodembedekking onder de blauwe bessen.

2 uur later:

Het is nu nog vers maar het zakt vanzelf over een paar weken wat in. En dan houdt het onkruid tegen, het houdt vocht in de bodem vast (en daar houden blauwe bessen van), het activeert het bodemleven, en heeft een neutrale pH. Een win-winsituatie dus 🙂

Al met al was het een vruchtbare dag. We hebben nog wat sla geoogst, een paar pastinaken en wat bieten. Die laatste zijn maar klein, maar nog keihard en ongetwijfeld erg lekker. En het is een mixje van kleuren. Ik ga er met deze bietjes oefenen voor het kerstdiner. Ik wil er een voorgerechtje van maken:

 

Als het wat wordt zal ik het laten zien.

En dan tot slot de mededelingen. Ik heb wederom weinig tijd gehad voor de website maar ik heb 2 pagina’s (in de database van eenjarige bloemen) bijgewerkt. Als iemand er nog een fout in ziet hoor ik het heel graag!

Alle tijd die ik heb besteed ik nu aan de zaaiagenda. En die begint steeds vastere vormen aan te nemen. Maar er is ook nog heel veel te doen.

En ik heb iets heel leuks te melden: Laura en ik hebben bedacht dat we 3 agenda’s cadeau willen geven. En daarom hebben we een win-actie bedacht. Je kunt daar meer over lezen op de pagina over de agenda, onder de stukjes die ik al eerder schreef, bij de datum 14 december: Zaaiagenda voor de moestuin

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josien

Hallo Diana, de hiërogliefen ogen worden ook we Horus ogen genoemd. Mooi zijn ze hè? Leuk hoor je moestuinagenda. Mooi project!

Ria Snijders

Hoi Diana,

De Grauwe Abeel wordt (hier) ook wel “knipoogboom” genoemd. Grappig hè?
Mooie bietjes nog, succes met het uitproberen van lekkere gerechten!

Groet,
Ria Snijders

Michel

Oh ben wel benieuwd naar het recept van die biertjes hoor!!!
Maar heb ook nod een vraagje heb net zaden besteld bij vd wal zaden en heb ook 2 soorten winterkropsla besteld die wat vorst kunnen verdragen en nog zeer laat buiten gezaaid kunnen worden het lijkt mij erg laat wat ze daar aangeven hebben jullie daar ervaring mee?
Lieve tuingroet Michel.

Gerrit Nieuwenhuis

Ik las met belangstelling het berichtje over het coniferenafval. Zelf haal ik bij iemand uit de buurt zakken met grove dennennaalden, die ik onder de bessenstruiken heb gestrooid.
Dit jaar had ik besloten om het afval zoveel mogelijk fijn te knippen en in de tuin te verwerken. Het afval van bonenstruiken (laag en hoog) heb ik helemaal fijn geknipt en na een paar weken onder gespit. Ook het komende jaar wil ik dit gaan doen. Het loof van de aardappel en tomaat gaat, nadat het verdroogd is, in de vuurkorf. De braamtakken worden ook in stukje geknipt en dienen als bodembedekker.
Zo probeer ik zo weinig mogelijk afval af te moeten voeren.

Carine

Dag Gerrit,
Ik doe dit ook al jaren, maar laat alles het hele seizoen liggen tot de volgende keer dat ik iets wil zaaien of planten. Tegen die tijd is alles verteerd. Betreffende de tomaten en aardappelen, versnipper ik ook alles, tenzij er ziekten op zaten. Tomaten stoten de aardvlo af.
Ook tijdens de lente en zomer versnipper ik alles tussen de groenten.
Groetjes
Carine

Gerrit Nieuwenhuis

Ik heb het na een paar weken verwerkt, maar ik laat het in het vervolg ook liggen! Het versnipperen tussen de groenten heb ik ook gezien van Maarten van ‘t Hart. Ik ga het volgende jaar dus ook zo doen!! Bedankt!

ep

braamtakken in stukjes als bodembedekker?
Ben je niet ban dat die allemaal gaan uitlopen?
Bramen zijn haast niet weg te krijgen, als je ze eenmaal hebt.

Gerrit Nieuwenhuis

Die stukjes zijn dus niet groen meer, het zijn dus al dode takken.

wil.

“Alziende ogen”, die het verkeer in de gaten houden. Prachtig om de coniferentakken een tweede leven te geven.

Bart

Is het coniferenafval ook voor onder andere bessensoorten geschikt?
Zou je het ook kunnen gebruiken voor de moestuin of vergaat het daar te langzaam voor?

Anoniem

Dank voor je reactie!
Ik zal de stapel conifeerafval van de buren eens gaan plunderen 😉

René

Bij stapels gekapt hout in het bos of bij houtzagerijen vind je wel grote stukken dennenschors. Hamer dit tot kleine stukjes, strooi dit op de grond onder de blauwe bessen en werk het licht in. Zo komt er lucht en meer leven in de grond, wordt het vocht vastgehouden en vooral doe ik het om de grond te verzuren.

Tan

Aha! De grauwe abeel! Mijn zus en ik vroegen het ons laatst af; hoe heet ie ook alweer…? Fijn, nu weet ik het! En nu zien te onthouden…

Karin

Weet iemand of je ook je kerstboom kan gebruiken? En is het ook goed voor aalbessen en framboos?

Loes Beemster

Prachtige agenda wordt het. Ik denk dat er 1013 bonen in de pot zitten.

Succes, Loes Beemster

Gerrit Nieuwenhuis

Door alle reacties ben ik een stuk wijzer geworden – in feite komt het erop neer, dat het afvoeren van afval, mits niet teveel prima kan dienen als groenbemesting.

Carine p

Dag Gerrit,
Tuurlijk kan dit allemaal dienen als groenbemesting en ook voor het tegenhouden van onkruid en om de grond niet te laten uitdrogen. Bij mij liggen alle rijen van tomaten etc in de zomer vol met eerst een laag bruin karton, daarop gooi ik ook alle groenafval van de keuken (let wel geen dierlijk afval, resten van eten etc) en daarop versnipper ik afval van gesnoeide planten,bladeren, regelmatig de munt en citroenmelisse erop versnipperen, notenbladeren, vlierbessen, netelbladeren en vooral consoude russe (sorry de nl naam ontglipt me), eierschalen etc. – alles wat natuurlijk is. Ik hanteer al jaren het principe ‘ik neem en ik geef in de natuur’. Nu ik de planten verwijderd heb, is alles mooi verteerd. Nu in de winter liggen tussen de rijen kolen, prei etc hetzelfde. In het stuk waar ik in de lente en zomer ga zaaien en planten, gooi ik nu de tuin en keukenafval met daarbovenop een laag bladeren (geen eikenblad). Ik gooi nooit dennennaalden, coniferensnoeisel etc tussen de groenten. Het verzuurt de grond teveel en vers gesnoeide coniferen geeft al snel gisting. Ik leg dit wel onder bessenstruiken die zuurdere grond kunnen verdragen maar zeker niet in een dikke laag.
Je moet vooral doen wat je zelf wilt en experimenteert. Ik ben het heel dikwijls niet eens met hetgeen men voorschrijft, maar alles hangt ook af van de tijd die je in de groententuin wilt steken en de beschikbaarheid van planten en de grootte van je stuk je grond. Enfin, ik stop ermee want anders begin ik te filosoferen.

Carine p

Dag Diana,
Dit begrijp ik. In een prive-tuin zou ik dit altijd durven indien geen phytophora ziekten op de aardappelen en tomaten. Ik leg het zelfs speciaal tussen mijn planten die gevoelig zijn aan de aardluis (en dit zijn er bij ons veel door de droogte en warmte). Zo weerom een verschil naargelang de plaats, warmte, droogte. Maar inderdaad belangrijk om dit op te merken ingeval van een volkstuin.
Groetjes en fijne dagen gewenst

Helene Boitelle

Beste Diana,

Ik weet dat je het altijd erg druk hebt. Toch een vraag.
Ik ben op zoek naar een voedseldroger/ dehydrator.
Het hele internet afgezocht, jou artikel duizend keer gelezen.
Toch heb ik nog steeds geen keuze kunnen maken.
Mijn wensen / vragen:
– ik wil een droger voor de toekomst (dus niet een waarvan ik later denk dat die te klein is)
– ben bereid een “diepte” investering te doen
– alles wat over / te veel is in mijn tuin wil ik drogen
– voorkeur is een horizontale droger
– hoe belangrijk is het vermogen

Zou je me a.u.b. een beetje op weg willen helpen.
Dank je wel.

Groet, Helene Boitelle
[email protected]

Carine

Dag Helene,
Ziehier mijn ervaring…Ik heb ook een grote hoeveelheid fruit dat ik droog voor het hele seizoen, dus mijn wens was destijds ook een horizontale voedseldroger (om de lades niet te moeten verzetten). Ik heb destijds het merk Klarstein gekocht met 18 laden., wattage is 1000watt.
Ik ben daar heel tevreden over en mijn echtgenoot heeft daar een rolrafeltje voor gemaakt zodat ik makkelijk het toestel in mijn werkkeuken kan verzetten. Het is wel een investering, maar als je veel te drogen hebt, de moeite waard. Je gaat dit toestel natuurlijk niet gebruiken voor 3 laden. Voor een 10tal laden doe ik het wel, maar dan is de droogtijd iets korter. Ik gebruik het toestel dan ook vooral ‘s nachts bij nachttarief.
Hopelijk ben je hier iets mee.
Groetjes Carine p

Anoniem

Dag Carine,

Dank je wel voor je reactie. Ga direct op onderzoek. Super.

Groetjes, Helene

Anoniem

Dag Carine.
Weet je misschien het type. Ik kan er geen met 18 laden vinden en ook niet met 1000w.
Ik hoor het graag ben zeer benieuwd.
Groet, Helene Boitelle

Carine p

Dag Helene,
Ziehier mijn toestel :
https://www.hifi-tower.co.uk/Home-Living/Kitchen-Appliances/Dehydrators/Fruit-Jerky-18-Dehydrator-1000-W-18-Stainless-Steel-Tiers-Black-18-stages.html

Sorry, ik krijg dit hier niet geplakt als link.

Ikzelf heb de keuze gemaakt voor dit toestel omwille van een hoger vermogen en meer laden. Dit is een persoonlijke keuze natuurlijk, maar voor mij was dit belangrijk. Ik ben nu niet thuis, dus kan niet opzoeken via welke site ik dit gekocht heb. Kan dit later nog bezorgen als je dit wilt. Ik herinner mij ook dat er destijds een site was met de vergelijking van alle voedseldrogers.
Groetjes
Carine

Carine

Dag Helene,
Ik heb de site al gevonden waar ik dit gekocht heb :
https://www.klarstein.fr/Appareils-de-cuisine/Deshydrateurs/

Het is een duits product.
Voila, nu kan je zelf een keuze maken
Groetjes
Carine

Georgette

Hoi Diana,

Alweer een vruchtbaar jaar geweest. Ik volg je blog al een tijdje en haal er steeds weer tips uit. Zelf moestuinen ik nu ruim tien jaar. Soms veel en soms weinig maar ik vind het erg leuk. Ik zag dat je je frambozen voor de serre hebt staan. Ik vroeg mij af of de grond dan niet teveel verzuurt voor de tomaten in de zomer, die vlakbij staan. Denk je dat dat invloed kan hebben of is 1-2 meter genoeg om dit probleem te voorkomen, hoe is jouw ervaring hiermee?

Groetjes Georgette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties