Dubbel

Wat is het toch een bijzonder tuinjaar. Een leerzaam jaar, en dat maakt het uiteindelijk toch op een vreemde manier ook een leuk jaar. Want sommige dingen in de tuin (zoals weersomstandigheden, ziekten en plagen) zijn nu nog niet ‘normaal’ maar gaan wellicht in de toekomst wel vaker voorkomen. En daar zullen we nu eenmaal mee om moeten gaan, dan kunnen we maar beter proberen een klein beetje te begrijpen waarom sommige soorten zoveel later zijn dan normaal, andere soorten helemaal niet groeien en weer andere soorten het geweldig goed doen. Zodat we er in andere jaren wellicht een klein beetje op in kunnen spelen.

Het is 27 augustus maar het najaar is al duidelijk begonnen. In onze hoofden is ook alles een beetje door elkaar geschud. Ruud zegt al een paar dagen dat hij op gaat ruimen. En daarmee bedoelt hij niet dat hij wat rondslingerende potjes op wil gaan stapelen, hij wil gaan wieden, planten eruit halen en de grond aanharken: als een soort ultravroeg winterklaar maken. Het klinkt bijna dreigend. Zelf roep ik al een paar dagen juist dat ik nodig moet zaaien, verspenen en uitplanten. Op een zonnig dag voelen we dat het nog zomer is, maar op een bewolkte dag lijkt het wel herfst. Het voelt een beetje alsof we van een leuke lente nu langzaam de herfst in glijden.

Waar ergens in dit jaar hebben we de zomer gemist? Die is bij ons altijd onlosmakelijk verbonden met overdadig groen en tassen vol met oogst. Ik sleep in mijn tuintas al sinds mei zonnebrandcrème mee maar het flesje is nog niet open geweest. De vriezer zit vol met groenten maar ik weet eigenlijk niet met wat. Hou me ten goede, ik klaag niet want we hebben blijkbaar genoeg kunnen oogsten. Maar op een wat ongewone manier hebben we links en rechts van alles uit de tuin bij elkaar geschraapt. Geen enkele lenteui maar wel reuzenuien. Geen worteltjes maar wel knolvenkel. Geen rodekool maar wel spitskool.

Er komen nu kleine kolven in de slecht groeiende maisplanten, maar de planten zijn al bijna uitgebloeid en kunnen de jonge kolven dus niet of nauwelijks bevruchten. Dat is wel echt heel vreemd. Ik hoor verhalen over tomatenplanten zonder bloemtrosjes. Ook heel bijzonder; dat een bloemtros geen tomaten oplevert kan ik wel verklaren (ziekte, slechte bevruchting, etc.), maar een tomatenplant die gewoon bloemtrossen overslaat is toch heel raar? Ook bijzonder: we kunnen nu nog steeds blauwe bessen oogsten terwijl het blad al een paar weken richting herfstkleur gaat. Van blauwe bessen aan een roodbladige struik raak ik ook in de war :-).

Bijzonder is ook dat ik niet echt meer bang ben voor Phytophthora. Het was altijd onze allergrootste vijand in de tuin, we schoten bij de kleinste aantasting in paniek en rukten die planten dezelfde dag gelijk uit de grond. Dit jaar heb ik in eigen tuin en die van anderen gezien hoe verwoestend ze kan zijn, zeker in de buitenteelt. Maar in de kas kunnen we ondanks Phytophthora toch nog steeds tomaten oogsten. Terwijl ik in de kas van de buren een ravage van te dicht op elkaar groeiende en instortende aangetaste planten zie die maar niet worden opgeruimd. Heel leerzaam! Hier loop ik 3 keer per week een rondje in elke kas en knip elk nieuwe aangetast blad weg. Sommige planten zijn al geruimd, sommige planten zijn gewoon gezond (onder andere met dank aan een ruime plantafstand doordat er bijvoorbeeld een paprikaplant tussen 2 tomatenplanten staan). En sommige planten houd ik dus met wat kunst en vliegwerk op de been. Het knipschaartje gebruik ik alleen voor de aangetaste planten, ik knip de bladeren voorzichtig af en doe die in altijd dezelfde emmer en breng die gelijk na mijn rondje weg (ver weg van mijn eigen composthoop). En tot slot was ik mijn handen goed. En met dit pappen en nathouden oogsten we dus nog steeds tomaten uit de kas. Ondertussen zie ik in de buitenteelt bij tuinbuurvrouw Laura (die nog steeds met een baking soda-wateroplossing vernevelt) dat er nog 3 planten leven en ze daar ook tomaten van oogst. Ik heb enorm veel ontzag voor Phytophthora, maar doordat ik er nu meer van begrijp zie ik ook wat ik zelf kan doen, dat ik niet direct planten uit de grond hoef te trekken bij de eerste aantasting, hoe ik het snel kan ontdekken en hoe ik er wellicht toch nog iets van kan maken.

Ik heb misschien makkelijk praten, met ruim voldoende tomatenplanten in de kassen. Maar ik dacht 6 weken geleden echt dat we helemaal niets meer zouden kunnen oogsten terwijl we nu nog steeds elke dag wel een paar tomaten eten en zelfs ook nog wat tomatensaus hebben ingemaakt.

Een aardig voorbeeld is misschien deze Barry’s Crazy Cherry. We hebben er al meerdere keren wat cherrytomaten van kunnen oogsten. Maar ik moet ook elke week wel 1 of of meerdere aangetaste bladeren wegknippen. Ze heeft nauwelijks nog blad. En nu zit de aardappelziekte ook in de bovenste bloemtros:

Maar de hoofdstam is eigenlijk nog goed. En dus knipte ik na het maken van de foto de hele bloemtros tot aan de stam weg maar mag de plant nog even blijven staan. Ook links zie je nog een ondertussen bijna volledig gestripte cherrytomatenplant waar we nog steeds tomaatjes van kunnen oogsten. En onderaan de Barry’s Crazy Cherry-plant waar ik de bloemtros vanaf knipte zien we dit:

Er lijkt niks mis mee! Ook al heeft de plant dus wel degelijk Phytophthora, in blad en dus de bovenste bloemtros. Hoe lang we er nog tomaatjes van kunnen oogsten zien we wel. Elk tomaatje is er één, en mooi meegenomen.

Ondertussen denken we wel aan de toekomst. Want we denken niet dat we tot eind september tomaten kunnen oogsten, ook vandaag moesten er weer wat planten uit. Die leegte (letterlijk en figuurlijk) kunnen we direct opvullen, met voorgezaaide kolen, knolvenkel, snijbiet, rucola, mosterdblad, etc. Zodat we komende herfst en winter toch ook nog uit eigen tuin kunnen oogsten.

Zaailingen die al klaar staan om in de kas uitgeplant te worden, van palmkool en bietjes tot rucola, knolvenkel en mosterdblad

Een raar jaar dus, ik ben benieuwd hoe de rest van dit jaar wordt; wel of geen natte herfst, warm of koud, een strenge winter of juist niet….. het is allemaal van invloed op de oogst van alles wat we in de afgelopen weken nog hebben gezaaid en uitgeplant. En wat we nog gaan zaaien want ik heb op de gok nog maar een zakje zaden van Parijse worteltjes in mijn tuintas gestopt en wil ook nog rijtjes pluksla, kervel, spinazie en radijs zaaien. En vandaag heb ik ook de weeuwenteelt bloemkolen voorgezaaid. We gaan dus gewoon door :-).

De courgetteplanten die ik in mei zaaide gaven een matige opbrengst en de planten beginnen het ondertussen te begeven, maar de courgetteplanten die ik eind juni nog snel zaaide geven nu al meer opbrengst dan die van de eerste zaai, en ze zien er ook nog eens prachtig gezond en groeikrachtig uit. Ik durf zelfs nog te hopen op wat late bieten en boontjes die ik in juli nog zaaide. Ik zaaide tegelijkertijd op de gok nog wat zonnebloemen (wat oudere zaden die wellicht niet eens meer zouden kiemen). En kijk, in juli gezaaid, snel gegroeid in de warme vochtige grond, ondertussen 1.50 meter hoog, en nu gaan ze bloeien:

De paprika’s doen het heel slecht maar de pepers doen het geweldig. Ik heb al meer dan 50 pepers kunnen oogsten, zelfs van late rassen die nu dus extra vroeg zijn (en extra heet, heb ik het idee). De rozen bloeien slecht, de Salvia’s bloeien uitbundig. De paksoi schiet door, de Chinese kool niet. We oogsten nu meer aardbeien van 6 doordragende planten dan in juni/juli van alle 20 eenmaal-dragende aardbeiplanten bij elkaar.

Vooralsnog kan ik er nog geen trui van breien, ik hoop toch ergens in de komende weken of maanden dit tuinjaar een klein beetje te kunnen begrijpen :-)!

Tot slot nog een mededeling: Ik heb beloofd om even reclame te maken voor het Tomatenfestival in Arboretum Kalmthout in België van 3 tot en met 5 september. Kijk voor meer informatie even Hier.

Dan ook maar even een foto van wat rassen waar we hier in ieder geval nog wat tomaten van konden, of soms zelfs nu nog van kunnen oogsten.

36 reacties op Dubbel

Liesbeth 27 augustus 2021 om 22:06

Wat een verschil. Ik werk op rivierklei en ik heb een enorme tomatenoogst, prachtige mais, komkommers en courgettes. Maar geen boontjes, wortels, pastinaak of knolvenkel.
Een paar eenzame bietjes en geen enkele slakrop. Maar de pompoenen worden weer enorm.

Yvonne 27 augustus 2021 om 22:31

Weer een leuke blog om te lezen! Gelukkig iets minder herkenbaar voor mij… Al heb ik nu ook de phytrophtra in m’n tomaten in de kas… Nu het er eenmaal inzit gaat het super hard! Ik ga iedere dag de kas in, en iedere keer pluk ik weer een hele lading aan bladeren weg die aangetast zijn… En nou zag ik vd week dat bij een aantal planten de stam ook aan de beurt is, maar nog geen tijd gehad om ze weg te halen…
Maar buiten (zandgrond) gaat het super! Ik oogst nog steeds hele ladingen courgettes en komkommers, mega grote pompoenen, vroeg in de zomer mooie bloemkolen kunnen oogsten, de worteltjes, sla en prei staan er prima bij en dit jaar ook echt hele mooie rode kolen! Dus ik mag zeker niet klagen, ondanks mijn tijdsgebrek en gewoon weinig tijd voor m’n moestuin dit jaar!

Elisabeth 27 augustus 2021 om 22:38

Dag Diana, weer zo mooi om lezen. Dank je wel !
Een vraagje : hoe heet het tomaten ras op je foto, helemaal bovenaan in het midden ? Dat lijkt me toch een heel speciaal !

Groetjes en hopelijk voor jou en ons allemaal toch nog een beetje zomer in september

Ruud & Diana 28 augustus 2021 om 09:09

Hallo Elisabeth en Arthur (dank voor het antwoord!!),
Klopt. Mooi, bijzonder en ook nog eens lekker van smaak; zoet, zuur, kruidig, vlezig en sappig. Eén nadeeltje en dat is dat de opbrengst iets tegenvalt met maar 2 tot 3 tomaten per tros (die wel 250 tot ruim 400 gram per stuk wegen, dat dan weer wel :-)).
groetjes,
Diana

Elisabeth 29 augustus 2021 om 22:04

Oh, dank je wel.
Ze komen precies uit een andere wereld

Jeanne heijmans 27 augustus 2021 om 22:44

O wat fijn dat je nog goed hebt kunnen oogsten,zeker van de tomaten.hier was het niks met de tomaten,veel te veel regen.iets waar we in Frankrijk jaren geen last van hebben gehad.nu is het rond de 27 graden.maar de zomer was niks.
Toch veel boontjes geweckt,rode kool,wortels, bloemkool en Nieuw-Zeelandse spinazie in de vriezer.we gaan gewoon door,hopelijk volgend jaar een beter jaar voor tomaten en komkommers.fijn weekend.

Mieke 28 augustus 2021 om 09:07

Jeanne een vraag je hoe weck jij jouw bontjes?
ik heb het na jaren weer eens geprobeerd, 3 min gekoookt, daarna in pot met kokendwater met beetje zout daarna 120 min geweckt op 100 gr.
maar helaas potten wel dicht maar een wit laagje onder in, dus die kan ik weer weggooien. (tuin alleen bemest met compost en 1 keertje wat verdunde netelgier gegeven, verder geen enkele meststof

Jo van tartwijk 27 augustus 2021 om 22:57

Hoi Diana,
Met veel genoegen lees ik je blog.Zoals ik merk dit jaar weer een ervaring rijker.Wij kunnen dit jaar niet tuinieren, daar we vanwege Corona niet kunnen en willen reizen naar ons eiland, waar ik mijn tuin heb.Wel jammer, maar wachten af en zien wel wanneer we weer kunnen vliegen”veiligheid boven alles””Geniet van alles wat jullie ondernemen
En veel genoegen en succes.Groetjes Jo

Ruud & Diana 28 augustus 2021 om 10:16

Hallo Jo,
Wat jammer, een heel jaar zonder tuin!
Ik hoop dat alles volgend jaar weer zo ‘normaal’ is dat je in ieder geval weer kunt kunt reizen en tuinieren!
groetjes,
Diana

Johan 27 augustus 2021 om 22:58

Hi Diana, je schrijft dat je tomaten ruim geplant zijn in de kas. Wat is de plantafstand? Bij mij is de suikermaais nog nooit zo overdadig geweest. Grote volle kolven. Ik zit ook op grijze rivierklei. Heb deze tuin het eerste jaar. Grond is zeer moeilijk te bewerken. Is uit een bouwput gekomen. Werd zo hard als steen door de zon. Heb de toplaag met scherpe mest bedekt om grond vochtig te houden. Bij stokbonen gewoon potgrond gedaan. In regentijd veel rottende planten. Planten werden helemaal bruin, terwijl ze al 1 m hoog stonden. Zal wel door slechte afwatering komen. Grond was 15 cm door spitmachine bewerkt. Daaronder
natuurlijkmassieve niet water doordringende laag. Moest vaak over zaaien. Nu gaat goede kant op. Alleen laat bonen jaar.

Ruud & Diana 28 augustus 2021 om 10:15

Hallo Johan,
Ik houd een plantafstand van 60 x 35 centimeter aan (dan passen er precies 3 tomaten in een rij, de afstand tussen de rijen is dan 60 cm). Maar naast elke rij van 3 tomatenplant plant (op afstand van 60 cm dus) staat een rij met paprika’s, pepers en/of aubergines, dus tussen 2 rijen tomaten zit altijd 120 centimeter ruimte. En ik hoop dat dat er voor heeft gezorgd dat er toch ook wat rassen/planten niet zijn aangetast (naast hygiëne, luchten, etc.).
Ik hoop dat je alsnog bonen kunt oogsten!
groetjes, Diana

Thieu Gielen 27 augustus 2021 om 23:41

Dag Diana
Veel tomaten in de kas; weinig groene courgettes, wel veel gele; haast geen sla dank zij mijn ‘vriendjes’ de naaktslakken; weinig pompoentjes, de butternut doet het helemaal niet goed; flink wat boontjes; mooie aardappelen. Ik tuinier, of probeer dat toch, op zandgrond en lees hier dat in mijn tuin de oogsten toch flink verschillen van andere, ook op zandgrond. Het is gewoon een erg vreemd tuinjaar. Of we daar nu al conclusies uit moeten trekken? Geen idee. Wie weet kankeren we volgend jaar weer over te grote hitte en watertekorten.
Mooie blog overigens. Ik verheug me elke vrijdag op een nieuwe tekst van je.

Ruud & Diana 28 augustus 2021 om 09:16

Hallo Thieu,
Ja, leuk en bijzonder om al die verschillende ervaringen te lezen! Eigenlijk zoals in ieder jaar gaan er dingen goed en juist niet goed, maar dit jaar lijkt het een soort overtreffende trap daarvan te zijn. Vorig jaar hadden we hier last van flinke droogte. Maar als ik mag kiezen heb ik dat liever, bij droogte kun je zelf water geven, in een kletsnatte lente en voorzomer met wateroverlast zoals we die dit jaar hadden kunnen we niet veel anders dan geultjes naar de sloot graven en met zorgen naar de regen kijken. Dat zeg ik nu, als het volgend jaar weer kurkdroog is ben ik dit jaar weer snel vergeten en hoop ik vast op een goede regenbui :-).
groetjes,
Diana

Maaike 28 augustus 2021 om 09:38

Hoi Diana, ik ben sinds een paar maanden fan van je leuke en leerzame verhalen. En ik heb inmiddels ook die praktische agenda gekocht. Ik ben stiekem ook al weer aan het plannen maken voor volgend seizoen, wat een rot tijd was het voor mijn moestuin zeg. Erwten en peultjes deden het goed, maar boontjes niet. Geen worteltjes, geen kroten, geen courgettes wat ik ook probeer… sinds begin dit jaar heb ik een echte glazen kas en die staat vol met tomaten. Die doen het redelijk volgens mij. Maar hoe weet ik nu of tomaten rijp zijn? Bij de ‘gewone rode’ natuurlijk zo rood mogelijk, maar hoe zit dat bij de bijzondere kleuren..?

Pearlsofpassion 3 september 2021 om 07:27

Als je zachtjes in een tomaat duwt en je kan er een putje in duwen maar het veert nog terug, is er rijp. Als het putje blijft is ze overrijp.
Normaal zou een rijpe tomaat ook eenvoudig loslaten als je op het verdikte deel van het steeltje duwt. Maar ervaring leert mij dat dat niet altijd zo is.

Maaike 3 september 2021 om 09:17

Nou, dank je wel. Klinkt eigenlijk best logisch..

Thérèse Zwaard 28 augustus 2021 om 10:34

ja hier ook tomaten zonder bloemen in de kas en als er bloemen zijn worden ze niet bestoven hoewel het gonst van de hommeltjes, bijen en zweefvliegen. Nu in totaal 1×2 tomaten van een oud ras van Red de Zaden (Matina geloof ik) en van jouw tomatenzaden 2 planten die elk een paar groene tomaten leveren en elk 1 rode. 1 plant Wherokowhai is in pot buiten terechtgekomen en doet het daar wonderwel goed zonder Phytophthora maar groeit niet hard omdat ik hem vergeet eten te geven. Vorige week de ellendig prikkende kruisbesstruik gerooid en daar de nog wachtende rode pronkbonen gepoot, ze waren heel blij en schoten als een speer langs de stokken omhoog. Ook al worden het geen bonen, de bloemen zijn ook prachtig. Warm rood, oranje in geel in mijn tuin daar word ik blij van.

Lili 28 augustus 2021 om 11:49

Hallo Diana,
Wat mooi dat je ondanks alles toch je vriezer vol met groenten hebt kunnen maken. Ik vind het toch bijzonder hoe volhardend en optimistisch bent. Petje af. Met zo veel tegenslagen zou ik misschien toch een beetje moedeloos worden.
Ik ga niet klagen, dit moestuinjaar was voor mij heel goed. Een voorbeeld: zelfs met zulk regenachtig en niet echt warm weer zijn de meloenen en watermeloenen in de buitenteelt heel goed geslaagd en ook in grote aantallen. Ik ben wel verbaasd over want de vorige droge en warme jaren leverden minder meloenen en watermeloenen op. De regen en de manier waarop ik ze teel zullen toch de reden zijn.
De tomaten in de kas en buiten hadden Phytophthora al een hele poos, maar ze blijven wel leven en ook tomaten geven, dankzij het afknippen van aangetaste delen. Ach, eerst schrik je heel erg dat je zo vroeg (voor mij dan)
de ziekte in de tomaten krijgt, maar ook daar wen je aan. Zolang ze de ziekte niet in de stam krijgen, gaat het nog. De Sweet Beverley die geen multiflora bleek te zijn was toch heel lekker en gaf veel vruchten. Hoe is met jouw Sweet Beverley tomaat gegaan, ik ben benieuwd.
Groetjes,
Lili

Ruud & Diana 29 augustus 2021 om 10:45

Hallo Lili,
Goed om te horen dat je een goed moestuinjaar en opbrengst hebt!!
Ik had 2 planten van de Sweet Beverley staan maar die waren verschillend: beide waren multiflora’s maar de ene plant kreeg ronde warmgele cherrytomaten en de andere plant kreeg iets kleinere heldergele peervormige cherrytomaatjes. Er was ook verschil in smaak (waarbij de peervormige tomaatjes duidelijk lekkerder waren). Ik denk dat die 2e plant met peervormige cherrytomaatjes wel klopt maar ik durf het niet helemaal met zekerheid te zeggen. Ik ga zelf wel wat zaden van die plant oogsten en volgend jaar weer zaaien in de hoop dat ze dan soortecht terugkomt. Mocht je ondanks het feit dat ik niet met 100% zekerheid kan zeggen dat ik de echte Sweet Beverley heb toch zaden willen ruilen, dan hoor ik het graag!
groetjes,
Diana

Lili 29 augustus 2021 om 13:02

Hallo Diana,
Wat raar dat je twee verschillende planten had uit hetzelfde zaad. Blijkbaar niet helemaal betrouwbaar. Wat ik had leverden wel dezelfde soort planten, niet multiflora, maar de tomaatjes waren ook peervormig met een mooie geel-oranje kleur en lekker zoet en ook een zuurtje, qua smaak heel goed dus. Als jouw peervormige tomaten ook lekker zoet zijn, wil ik ze wel graag hebben. Als je wat zaad oogst van jouw peervormige tomaat, wil ik ze ruilen met iets anders.
Groetjes,
Lili

Ruud & Diana 30 augustus 2021 om 08:58

Hallo Lili,
Ik denk dat, gezien de groeivorm, vroegheid, kleur, opbrengst, etc. er naast soortechte ook wat gekruiste zaden in het zakje zaten (mijn zaden kwamen van Deaflora). Ik maak er vandaag even een foto van en die zal ik hier nog even plaatsen.
groetjes,
Diana

Lili 3 september 2021 om 15:37

Hallo Diana,
Geen tijd voor de foto gehad of gewoon vergeten? Het geeft niks.
Trouwens mijn zaden kwamen ook van Deaflora, daarover heb ik eerder een reactie geplaatst.
Groetjes,
Lili

Ruud & Diana 3 september 2021 om 22:04

Hallo Lili,
Sorry, niet vergeten om de foto te maken maar vervolgens wel vergeten om die te plaatsen :-).
Ik weet dat je schreef dat jouw zaden van Deaflora niet klopten. Dit is één van de twee planten die ik heb (een beetje slechte foto want onderin de plant waren de trossen wel echt flink groter/voller hoor):

Tomaat Sweet Beverley niet

De tomaatjes zijn te rond. Dit is plant 2:

Tomaat Sweet Beverley wel

En die laatste lijkt wel te kloppen. Ook hier zijn de trossen trouwens veel kleiner dan onderin de plant maar dat geldt voor bijna alle tomatenplanten in dit slechte jaar, door wateroverlast, mollen en woelratten, etc.
Gisteren nog even samen met een tuinbuurvrouw bij de planten gekeken en geproefd, de peervormige tomaatjes vonden we allebei lekkerder dan de ronde; fris, fruitig, zuurtje maar overduidelijk meer zoet dan zuur.

groetjes,
Diana

Lili 5 september 2021 om 12:48

Hallo Diana,
Bedankt voor de foto. Het lijkt inderdaad te kloppen. Dus als je zaden van deze plant oogst, wil ik ze graag hebben en ruilen met iets anders. Ik hoor nog van jou als je dat wilt.
Groetjes,
Lili

Ruud & Diana 6 september 2021 om 17:20

Hallo Lili,
Ik ga je even mailen….
groetjes,
Diana

Marlies Deckers 28 augustus 2021 om 12:45

Mijn tuin werd in juli heel erg overstroomd, ik zit precies in een bocht van de Geul,, het water stond 24 uur lang tot een halve meter hoog en stroomde met grote kracht door de tuin.
Ik was pessimistisch over de grond omdat de Geul door Plombiere en Kelmis stroomt, waar nog veel lood en zink in de hellingen zit. Grond opgestuurd naar Bodemkundige Dienst België, in Nederland is die overheidsdienst ws weg gesaneerd en er zijn alleen particuliere bureaus die bodemonderzoek doen.
Ik kreeg na 3 weken een uitgebreide analyse en tot mijn grote verbazing en blijdschap was de grond schoon en veilig! Raadsel. Ik ben in februari overgestapt op permacultuur en heb lavagruis gebruikt bij de opzet en lavameel bij het planten en zaaien. Misschien heeft dat een ontgiftende werking gehad. Lava wordt ook gebruikt bij het behandeling van grond die is verontreinigd met zware metalen, die door de lava gebonden worden.
Wie weet? Ik was ook verbaasd hoeveel er nog overeind stond in de tuin. Alleen in de kas bijna alle tomaten dood door zuurstofgebrek, de rest doet het prima. Het zou pijn hebben gedaan alles te moeten opruimen, vooral de meerjarigen zoals aardbeien, asperges, rabarber. En de zoete aardappelen die er voor het eerst staan en het fantastisch doen. Dus ik ben meteen begonnen met ordenen, nieuwe houtsnippers leggen, mulchen, planten en zaaien. Heerlijk!

Ruud & Diana 29 augustus 2021 om 10:54

Hallo Marlies,
Wat een geluk bij zoveel ellende!!
Ik kreeg ondertussen nog een mailtje van Jack, ik denk dat je zelf al contact met hem hebt gehad. Hij kreeg een minder goede uitslag van het bodemonderzoek maar goede tips hoe het nu verder moet. Ik zal, voor wie er wellicht ook in Limburg moestuiniert en interesse in heeft, de tekst hieronder even plakken.
Heel veel succes met het weer opbouwen van je moestuin, het moet heerlijk zijn om in ieder geval weer te kunnen beginnen!
groetjes,
Diana

Tekst Jack met tips n.a.v. het bodemonderzoek na de overstromingen in Limburg:

Hoi Diana,
Ik heb de uitslag binnen van het bodemonderzoek.
Volgens dit rapport zou er te veel lood en zink in de grond zitten.
Een probleem waar de Geul al honderden jaren mee kampt, vanwege voormalige lood- en zinkmijnen in Belgie.
Zij gaf het volgende advies nl Zeoliet en schraal zand toevoegen aan de grond, en daarna groenbemesters inzaaien, en deze verwijderen in maart 2022.

Groenten verwijderen
De niet geoogste groenten en gewasresten van groenten, die geoogst zijn, verwijderen en afvoeren. Daarbij is ons advies om zowel de bladeren, stengels als wortels te verwijderen in augustus 2021. Aangeraden wordt om werkhandschoenen te dragen bij het verwijderen.
– Toedienen van zeoliet en schraal zand
Na het verwijderen van de groenten, zeoliet samen met schraal zand strooien over de bodem. De gestrooide zeoliet en het schrale zand in de bodem inwerken.
Zeoliet dat een vulkanisch gesteente is, kan een overmaat aan nutriënten, waaronder metalen, binden. Ook verbetert zeoliet de bodemstructuur. Het schrale zand verdunt het gehalte aan metalen in de bodem.
Ons advies is om 400 gr/m2 BioMyPro-ZF-plus (zeoliet) samen met 250 gr/m2 schraal (zoet) zand over de bodem te strooien en in de bovenste 30 cm van de bodem in te werken door bijv. spitten.
– Groenbemesters inzaaien
Groenbemesters inzaaien in augustus of september 2021. Aangeraden wordt om een mengsel van groenbemesters met vlinderbloemigen (bindt stikstof, en wortelt ondiep), kruisbloemigen (wortel middeldiep) en japanse haver (wortelt diep) te zaaien als er geen peulvruchten worden geteeld in het volgende seizoen. Voor deze grond is bijv. TerraLife Vitamaxx passend.
Als peulvruchten worden geteeld, dan wordt japanse haver als groenbemester aangeraden.
Voor het verbeteren van de beworteling van de groenbemesters en betere opname van een overmaat aan metalen is inzaaien met een mix van bacteriën en mycorrhizaschimmels, zoals BioMyPro-Terra, aanbevolen.
Groenbemesters inzaaien in een dichtheid van 4 gr/m2 samen met 25 gr/m2 granulaat met mycorrhizaschimmels, BioMyPro-Terra.
– Groenbemesters verwijderen
Eind februari 2022 groenbemesters verwijderen. Daarbij de bladeren en stengels volledig verwijderen tot ca. 5 cm diep in de bodem. De verwijderen gewasresten afvoeren.

Annemiek van Moorst 30 augustus 2021 om 19:40

Hi Diana en Ruud, wil dit jullie niet onthouden. Had dit ook al eerder gelezen bij echte tomatenkenners :
Spores of late blight Phytopthora infestans need living tissue to survive in or on. As with the tomato plant bottom right, whose leaves are dark colour.
Blight spores do not survive in soil or compost, and most likely overwinter in a few blight-affected potatoes buried in soil.
Tomato debris does not survive winter as live tissue.
Therefore:
1 You can safely grow tomatoes in ground where your plants may have suffered blight this summer. There is no need to empty greenhouse soil, though it’s often claimed you need to.
2 You can put blighted material on the compost heap (more on making compost in this video) – including heaps which are not getting hot. Tomato stems, leaves and fruits soon decompose, even in cold heaps, whereupon the blight spores die also.
I follow my own advice (!) and suffer no more blight than anyone else, plus I save a LOT of time and worry, by simply throwing blight-damaged plant material on the compost heap. I gain compost too.
Plus, not worrying about it is wonderful.

Ruud & Diana 1 september 2021 om 09:16

Hallo Annemiek,
Dankjewel! Ik heb ondertussen ongeveer hetzelfde van Oscar en Redzebra gehoord in hun discussie op de blog zoals deze: Nog één keer. Zelf gooi ik tomatenplanten nooit op mijn eigen composthoop maar dat is dus ook een soort van gewoonte of in ieder geval iets waar ik me zelf prettig bij voel :-). Lees vooral de discussie nog even onder dat blog want daar wordt nog wel gesproken over wel en niet geslachtelijke voortplanting en dat is wel belangrijk bij het overwegen of je aangetaste planten wilt gaan composteren of afvoeren.
groetjes,
Diana

Noa 31 augustus 2021 om 20:27

Hoi,

Helaas hebben mijn tomatenplanten het niet gered door het weer en zijn ze ook erg ziek en verrot geworden. Wat kan ik volgend jaar planten op de plek?

Groetjes Noa

Ruud & Diana 1 september 2021 om 09:34

Hallo Noa,
Lees vooral het blog Nog één keer en vooral de discussie daaronder tussen Oscar en Redzebra, daar vind je meer informatie over de verspreiding en overwintering van Phytophthora en dus is het verstandig om alle zieke planten, bladeren, etc. zorgvuldig op te ruimen, en dan kun je er volgend jaar telen wat je wilt (al zou ik in het het kader van de vruchtwisseling op die plaats in geen tomaten en/of aardappelen telen).
groetjes,
Diana

Caroline 31 augustus 2021 om 21:06

Dag Diana en Ruud, het was idd een rare zomer, afhankelijk van type grond en micro klimaat zijn de resultaten bij ons op Brabantse zand grond weer net iets anders: reuze courgettes, erwten en sugersnaps van mei tot eind juli, een zeer tegen gevallen aardappel oogst door vervroegd rooien als gevolg van schimmel, en een plaag van konijnen en eekhoorns die onze pompoenen oogst volledig heeft opgegeten. Voor het eerst dit jaar in de kas ook augurken en komkommers geplant, ik weet niet of het door het weer weer komt maar ik oogst al sinds juni. De tomaten waren een ramp. Verder viel me op dat het stekken van de hortensia’s dit jaar zo vlot ging, binnen 2 weken hadden ze al mooi wortels ipv normaal 4. Daar aan tegen willen de lavendel stekken maar niet aanslaan!

Carina 4 september 2021 om 18:45

In mijn moestuin ook een heel raar jaar. Ik heb altijd tomaten in de kas en buiten. Die van buiten hebben de natte weken niet overleefd. Die van binnen gingen heel raar doen: elke bloemtros groeide uit tot een enorme tak! En de bloemtrossen brachten bijna geen vrucht voort. Dus daar waar ik anders kilo’s tomaten oogst, heb ik amper een pond… Mijn moetuinbuurman maakte precies hetzelfde mee met een heel andere tomatensoort. Maar m’n pompoenen, bieten, mais, witlof, pastinaak, bloemkool, kousenband en kidneybonen hebben het juist weer gigantisch goed gedaan. Ik ben maar gaan uitdelen, zoveel oogst had en heb ik. Ook hadden we extreem veel aalbessen dit voorjaar.

Nel van Rens 7 september 2021 om 13:21

Ik heb veel tomaten hangen in de kas maar ik krijg ze maar niet rood. Tot nu toe een paar handen vol kunnen plukken. Tot wanneer zouden ze kunnen blijven hangen, en wanneer kan ik ze beter oogsten om ze binnen door te laten rijpen? En ga je dit jaar nog zaden verkopen van tomaten, pepers en paprika’s, of heb je te weinig kunnen oogsten.
Groetjes Nel

Ruud & Diana 7 september 2021 om 21:08

Hallo Nel,
De onrijpe tomaten kunnen zeker nog wel enkele weken blijven hangen, eigenlijk tot de planten het begeven of tot het gaat vriezen. Ik heb hier wel gezonde planten met onrijpe tomaten tot in oktober laten staan.
Ik weet nog niet of ik zaden ga verkopen, ik ben wel aan het oogsten maar als het lukt om een zadenlijst te maken (ik heb nog niks geschoond, verpakt en beschreven) dan wordt het een klein zadenlijstje met vooral bloemen als Helichrysum Coppery Red, Zinnia Benary’s Giant Scarlet, Coreopsis en Rudbeckia, en slechts een klein aantal zakjes zaden van een zeer beperkt aantal groenten als wat tomaten, een paar pepers, wellicht 1 of 2 paprika’s, etc. Ik doe mijn best maar moet nog heel veel doen en de lijst wordt een lijstje :-).
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties