Mijn favorieten in 2021

Ik betrap me erop dat ik al heel voorzichtig nadenk over het volgende tuinjaar. Het is bijna een zonde in een mooie week als deze maar het is niet te stoppen. Ik doe het ook niet bewust. Terwijl ik rode plompe peervormige tomaten van het ras Canestrino della Garfagnana oogst bedenk ik dat het volgend jaar leuk zou zijn om veel meer tomaten in die vorm te zaaien, want ik vind ze prachtig en ik heb er nog nooit één geteeld die niet lekker was. Het lijkt me heerlijk; een kas vol Liguria, Pink Fig, Red Fig, Montserrat en deze Canestrino-met-belachelijk-lange-naam. Tegelijkertijd zie ik bij de buurman Goldita-tomaten. Ja, die wil ik volgend jaar ook weer!! En de Britain’s Breakfast-tomaatjes die ik bij een tuinbuurvrouw zag en proefde.

Alle rode kolen mislukten dit jaar, volgend jaar een nieuwe poging. En dan wil ik ook een ander komkommerras want de komkommers van het Zipangu waren dit jaar weliswaar zo stevig als beloofd maar ze bevatten wel een groot deel loze zaden (en bij het inmaken in een zoetzuur snijd ik dat altijd weg en dan blijft er weinig komkommer over). Zo denk ik over nu maar gelijk over het volgende tuinjaar na, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Er ging (zie je, ik begin al voorzichtig in de verleden tijd te praten) dit tuinjaar veel mis. Maar er ging ook genoeg goed. Of in ieder geval goed genoeg om me af te vragen wat het zou zijn geworden als we een goed tuinjaar zouden hebben gehad. We hebben dit jaar een tomatenproeverij op de tuin gehouden en het viel mij en andere tuinders op dat de tomaten dit jaar qua smaak veel op elkaar leken. We hadden 30 rassen maar alle tomaten hadden een zuurtje en een zoetje in verschillende gradaties maar op de één of andere manier vonden we de smaken als kruidigheid, fruitigheid, hartigheid, etc. minder aanwezig dan in vorige jaren, ongetwijfeld door de omstandigheden. Trouwens, de tomaten zaten ook opvallend vast aan de tros, zelfs cherrytomaten moest ik er vaak met een schaartje vanaf knippen. Zoals al zo vaak gezegd: het was/is echt een heel raar tuinjaar. Maar toch had ik ook dit jaar weer nieuwe soorten en rassen die gelijk in mijn favorietlijstje mogen. Een paar van de favoriete tomaten van dit jaar heb ik hieronder benoemd:

En dit zijn natuurlijk niet de enige lekkere en leuke tomaten van dit jaar maar er zijn ook favorieten die helaas al eerder dit tuinjaar zijn geruimd doordat ze Phytophthora kregen (andere favorieten dit jaar waren bijvoorbeeld Rosella, Yellow Fire, Lucky Tiger, Black & Red Boar, etc.).

En zo hebben we toch nog best veel tomaten kunnen oogsten (gezien de omstandigheden). Maar ik vrees dat het echt een heel slecht paprikajaar is, ik kan er vooralsnog amper één bedenken die ik een favoriet zou kunnen noemen. De pepers deden het een stuk beter en één van de beste is deze behoorlijk hete ‘Wraith’, omdat ze ook nog eens behoorlijk vroeg was en (nog steeds) een zeer goede opbrengst geeft:

Maar ik kijk ook vol verwachting uit naar de eerste rijpe pepers van onderstaande Madre Vieja die buiten in een pot staat en vol hangt met nu nog onrijpe pepers:

Als het om bloemen gaat is er ook amper een favoriet te noemen maar in tegenstelling tot de slechte opbrengst van de paprika’s is de oorzaak nu dat bijna alle soorten dit jaar overdadig rijk bloeien. Maar als ik er dan toch 1 moet noemen is het de Helichrysum bracteatum Coppery Red, met extra grote bloemen in zinderend oranje met rood:

Of toch de Zinnia elegans Benary’s Giant Scarlet met haar ruim 10 centimeter grote bloemen (die zie je op dezelfde foto bovenin). Of toch de prachtige Rudbeckia hirta Cappuccino? Maar ach, dan sla ik de Dolichos lablab over die heel rijk heeft gebloeid en dan nu ook nog eens prachtige paarse peulen geeft:

En dan sla ik gemakshalve de Salvia splendens Giant Form, Amaranthus Rio San Lorenzo, Mirabilis jalapa Orange, Tagetes erecta Elevate Orange en Cuphea blepharophylla over. En nog een aantal.

Er zijn dit jaar niet alleen favoriete planten maar ook favoriete inmaakrecepten. Zoals de Courgette Sott’Olio en 9-daagse zoetzuur van komkommer. Het heeft even geduurd maar ik heb eindelijk het verschil kunnen proeven tussen de 9-daagse inmaak van komkommer mét en zonder aluin:

Sorry voor de scheve etiketten, ik had haast, voor wat erin zit maakt het niks uit :-). Het 2e potje links heb ik zonder aluin gemaakt en na een paar weken rusten heb ik gisteren het verschil geproefd. Het 2e potje ziet er anders uit maar dat komt omdat ik daar een half rood uitje in heb gedaan (in de komkommer met aluin zit witte ui). De komkommer met aluin is duidelijk knapperiger dan de komkommer zonder aluin (misschien wel 2 keer zo knapperig). Maar de komkommer zonder aluin is zeker nog flink knapperiger dan enig ander komkommerrecept dat ik maakte. Misschien geldt voor dit 9-daage recept dat er niet enorm veel komkommersmaak meer over is na het dagenlang pekelen, spoelen en verwarmen, het is vooral zuur en zoet en knapperig. Maar wel zo leuk en lekker dat ik het dus al 2 keer opnieuw heb gemaakt en we het in salades en sla gebruiken en een schepje bij pittig eten, nasi, etc.

En ik ben natuurlijk nog niet klaar, de oogst van appels, peren en herfstframbozen begint en ik hoop daar ook nog lekkere inmaakrecepten mee te kunnen maken. Ondertussen is de olie van gedroogde rozenbottels klaar (voor droog en pluizig haar en voor oudere en/of droge huid), en olie van smeerwortel (voor kleine wondjes en schaafplekjes). En ik moet nog even een fles opzoek waar het na het zeven in mag maar deze pot die al 4 weken in de huiskamer staat is dit weekend ook aan de beurt:

Ook hiervan ligt het recept nog op een stapel volgekrabbelde papiertjes. Het zijn stukjes tomaten en ui die ik heb overgoten met een kokend mengsel van azijn, zout, suiker en peperkorrels. Als ik het heb gezeefd hoop ik een lekkere tomatenazijn te hebben voor in allerlei dressings.

Ik koop elk jaar wel 1 of enkele inmaakboeken, soms een oud boekje in een kringloopwinkel, soms een gloednieuw boek in de Nederlandse of andere taal. Nu kocht ik een gloednieuw en prachtig Engelstalig boek, The Modern Preserver van Kylee Newton. Het ligt per direct op de stapel met favoriet inmaakboeken want er staan heel simpele recepten in maar ook recepten met een meer bijzondere werkwijze of met een combinatie van ingrediënten waar ik nieuwsgierig van word (zoals Green bean and coconut relish, Gin Pickled Cucumber en Sticky chilli peach chutney). Deze 2 recepten maakte ik al uit haar boek:

De vijgenjam lijkt bijna meer op een dikke moes dan op echt jam, heerlijk in de kwark en yoghurt maar de Vijgenjam met sinaasappel en pijnboompitten blijft favoriet (dat is echt dikke smeerbare jam maar bevat dan ook wel 3 keer zoveel suiker en dus ook 3 keer zoveel calorieën :-)). De vijgenchutney aten we vorig weekend bij een kaasplankje: heerlijk en voor herhaling vatbaar! Ik hoop ook die recepten binnenkort op de website te plaatsen.

Tot slot nog 1 foto. Bovenaan deze pagina zie je een foto met tegenlicht van Cosmos bipinnatus Double Click Cranberries in de achtertuin. Op de foto hieronder zie je Cosmos bipinnatus Velouette op de volkstuin. Ja, zulk mooi weer was het hier :-). En ik begreep dat we na het weekend nog een paar mooie dagen krijgen. We gaan er nog even van genieten voor de herfst en het opruimen gaan beginnen.

37 reacties op Mijn favorieten in 2021

Aukje Atsma 10 september 2021 om 17:24

Je bent niet de enige die al aan volgend seizoen denkt hoor. Dit jaar was een beetje spek en bonen, net niks. Maar we waren extra blij met wat er wél lukte!

magda 10 september 2021 om 22:53

spek en bonen… ga volgend jaar maar voor de spekbonen1
Hier was het een topjaar voor de spekbonen! Ongeveer het enige gewas, dat niet werd aangetast door slakken. tientallen kilo’s kunnen oogsten. De lekkerste bonen die er zijn en in de winkel niet te krijgen of onbetaalbaar (soms 10 euro per kilo..)

Conny 10 september 2021 om 20:19

Heel herkenbaar. Realiseerde me deze week ineens dat begin september wel erg vroeg is om al met de plattegrond van volgend jaar bezig te zijn (bijna af). En de meeste zaden voor volgend jaar zijn ook al binnen. Zal inderdaad komen omdat dit jaar een eh.. “bijzonder” jaar was.

Carine p 10 september 2021 om 21:43

Dag Diana,
Wat mij vooral opvalt is dat de pepers extra mild zijn. Sommige soorten gebruik is zelfs als paprika. Veel meer water en minder zon geven duidelijk minder smaak. Iets wat mij ook opvalt is het minder goed bewaren van fruit.
We hebben hier eergisteren een stortbui gehad waar 100 ml gevallen is op 1 vierkante meter op 2 uur tijd. Net alles gezaaid voor de herfst en winter, dat wordt dus terug opnieuw beginnen……
Veel plezier met het nadenken voor volgend jaar, voor mij nog te vroeg hoor 🙂
Trouwens ik heb een nieuw inmaak recept gemaakt met courgetten, superlekker. Als je geïnteresseerd bent, stuur ik het door.
Groetjes
Carine

John 11 september 2021 om 01:00

Ik dacht dat het aan mij lag. Ieder jaar maak ik sambal, door veel vrienden geroemd vanwege de extreme pittigheid. Dit jaar wel lekker, maar zeker niet pittig. Je verklaring is denk ik de spijker op de kop

Ruud & Diana 12 september 2021 om 08:26

Hallo Carine,
Ik heb gelezen dat pepers heter worden bij droogte en hitte dus dan zou het zeker kunnen dat ze bij koel en vochtig weer juist minder heet worden. Hier staan de pepers in de minst natte kas in de volle zon, dat is wellicht de reden dat ze hier toch flink pittig zijn (maar ik heb dit jaar alleen maar nieuwe rassen staan en kan dus niet vergelijken met de heetheid van die pepers in een vorig jaar). Het ras Wraith moet heel erg heet zijn (het is een ghost pepper met Naga Morich als één van de voorouders), en ze is inderdaad heel heet maar ik schrok er niet van. Dus inderdaad wellicht ook iets minder heet dan in andere jaren. Ze zitten hier nu vooral in de vriezer want ik heb nog geen tijd gehad om er sambal van te maken.
Een courgette-inmaakrecept waar je zelf heel erg tevreden over bent maakt me erg nieuwsgierig en is hier van harte welkom :-)!!
groetjes,
Diana

Carine p 12 september 2021 om 15:38

Dag Diana,
Idd, pepers worden aardig heter bij droogte en hitte. Ik las één van de vorige jaren dat je bij piment des landes schreef dat het eerder een paprika was, terwijl ik het hier in kleine stukjes gebruik:-)
Dit jaar heb ik een druppel systeem bij de paprika, pepers en aubergine voorzien om makkelijker water te kunnen geven, allicht zal het ook daar mee te maken hebben.
Ik zal het nieuwe recept morgen opschrijven.grt carine

Carine p 13 september 2021 om 15:10

Ok Diana, hier is het recept. Ik ben er heel enthousiast over, maar smaken verschillen natuurlijk.
Het is een recept, verspreid over 3 dagen, maar weinig werk. Heb het reeds gebruikt voor courgette en komkommer, maar ga het eveneens doen met patisson en courge.
Ingrediënten:
1,2 kg courgette
2 ajuinen
40 gr grof zeezout
160 gr Cassonadesuiker of andere
300 ml cider azijn of witte wijnazijn
300 ml water
2 koffielepels currypoeder
2 koffielepels mosterd met mosterdzaad

Dag 1:
– courgette en ajuin in blokjes snijden
– mengen met het zout en afgedekt laten staan
Dag 2:
– groenten goed spoelen en laten uitlekken
– kook in casserole suiker, mosterdzaad, curry, azijn, water gedurende Max 5 min – goed roeren.
– vuur afzetten en uitgelekte groenten onder mengen
– afgedekt laten staan tot dag 3
Dag 3:
– het mengsel Max 5 min laten koken en heet in potten doen.

Smakelijk ! Je kan het na het afkoelen Onmiddellijk proeven als apero hapje of bij stukje kaas is het heerlijk.

Groetjes en succes
Carine

Carine p 13 september 2021 om 15:12

160 gram cassonade suiker en niet Caso adem suiker:-(
Autocorrectie…….

Ruud & Diana 14 september 2021 om 09:03

Hallo Carine,
Hartelijk dank! Wat een leuk recept!!
Ik kon toevallig gisteren nog 7 courgettes oogsten, ik ga er vandaag gelijk aan beginnen :-).
Ik heb het woord gelijk veranderd in cassonadesuiker. Ik moest even googelen wat dat is en ik begrijp dat het ruwe rietsuiker is (hoewel ik ook iets zie staan over kandijsuiker en iemand schrijft zelfs dat het lichtbruine basterdsuiker is). Ik ga uit van ruwe rietsuiker.
Leuk, ik ga gelijk beginnen!
groetjes,
Diana

Carine p 14 september 2021 om 15:28

Dag Diana,
Idd cassonade is hier bruine rietsuiker. Ik denk dat je dit eveneens kunt maken met kristalsuiker, zoals je wilt. Dit hetzelfde met azijn soort, ik gebruik liefst een goede wijnazijn zonder smaken maar niet altijd vindbaar. Soms gebruik ik dan cider azijn als alternatief.
Tussen haakjes, ik ben nu jouw recept aan het maken met pepers in de oven met beetje tomaat etc, maar dit gaf problemen qua bewaren. Heb net gesproken met onze buurvrouw hier, en eigenlijk doet ze hetzelfde in de pot (casserole) en nadien steriliseert ze dit op 90 graden gedurende 30 minuten. Zo leren we altijd bij, nooit te oud om te leren 🙂
Groetjes carin

Ruud & Diana 15 september 2021 om 08:40

Hallo Carine,
Ik heb dit jaar helaas de tomatensaus niet kunnen maken wegens te weinig opbrengst. Ik heb uiteindelijk in totaal 12 grote potten tomatensaus zoals ik die eerder altijd maakte, dus met alleen tomaten en een ui en een scheutje olijfolie. Ik had geen worteltjes, geen paprika, toen nog geen courgette (nu wel, van de 2e zaai eind juni :-)). etc.. Ik ga komende winter nog eens naar het recept kijken en voor alle zekerheid de tekst aanpassen, en ik zal erbij zetten dat het wellicht een optie om het een half uur op 90 graden te steriliseren.
Ik ben vandaag aan dag 2 van het courgetterecept, zo meteen kan ik het azijn-suiker-kruidenmengsel maken. Ondertussen straks ook nog even pesto invriezen. En ik maakte gisteren uit de Larousse de perenjam met vijgen en pijnboompitten, erg lekker!! Vandaag naar de tuin, nog zo veel te doen, te weinig uren in een dag 🙂
groetjes,
Diana

Jose 10 september 2021 om 22:37

Dit jaar geen tomaat over gehouden , normaal maal soep en saus ervan, komkommers waren klein ook , spercibonen 4 x heerlijk gegeten , flespompoen had er 3 voor het eerst , ook 3 Courgette gehad voor eerst, dit jaar voor eerst gezaait normaal wel Tomaat .komkommers. nog 4 rode kolen die nog groeien en paarse spruitjes, hoop volgend jaar meer mazzel en minder regen .

Jeanne heijmans 10 september 2021 om 23:11

Nou heel toevallig dacht ik daar vandaag ook over.en ben er al een beetje uit.
Nieuw-Zeelandse spinazie komt zeker terug.wat heb ik daar een aantal mensen blij mee kunnen maken,en mezelf natuurlijk.verdet toch veel geweckt.rode kool,sperziebonen,wortels,rabarber,zuurkool gefermenteerd volgend jaar zeker weer de aardappels terug,en de uien.hoop dat in de volle grond,de komkommer,paprika, en tomaten het beter gaan doen.fijn weekend

Robert DB 10 september 2021 om 23:34

Beste Diana
Ik begrijp je héél goed. Ook ik denk al volop aan volgend jaar. Mijn zaden zijn al besteld.
Voor de tomaten kies ik ditmaal voor de resistente rassen. Een beetje met spijt in het hart, want er zijn zoveel lekkere (en mooie) rassen.
Mijn kas kan niet vlug genoeg leeg zijn en dan komen er kippen in voor de bestrijding van de slakken.
Mijn paprika’s, 6 planten, doen het héél slecht (ras Ozark Giant). Tot op vandaag slechts één rijpe vrucht kunnen plukken.
Ook geen rozenjaar ! Guirlande d’Amour bloeide maar de anders zo lekker geurende roos rook naar niets. Een aanrader is wel New Dreams van Visser. Rijk bloeiend, mooi en lekker geurend.
Groetjes
Robert

Annemieke London 11 september 2021 om 09:31

Ik geniet van je blogs over je tuinavonturen, Diana!
Dit jaar heb ik in totaal 4 keer gesproeid (zandgrond), terwijl er vorig jaar zo’n beetje om de dag water nodig was. Heel fijn! Ons grootste probleem was slakken. En natuurlijk Phytophtera in de tomaten. Niet in de aardappelen, ik had de Obama als vroege (lekkere vastkokende aardappel!) en de Sarpo Mira als late. Minder lekker dan de Obama en de grotere aardappels hebben regelmatig één of meerdere holtes aan de binnenkant. Dit waren trouwens bizar grote planten, die enorm veel ruimte innamen. De Colorado kevers kon ik op 1 hand tellen, in tegenstelling tot sommige tuincolléga’s.
Ik had 1 spitskool van 1,8 kilo (Filderkraut) die het verliezen van de 3 andere planten goed maakte 🙂
Dit jaar voor het eerst Shanghai Paksoi, deed het prima. Wel opletten met water geven, niet van bovenaf, dan gaan ze rotten (en je wil niet weten hoe dat meurt).
Ik had een groene bleekselderij, die het prima deed en doet, alleen blijkt dat deze veel minder mals is dan de geel-groene. Alleen geschikt voor soepen en sauzen.
Snijbiet: geweldig! Zo ook de eerste zaai bieten. De tweede zaai wordt geterroriseerd door de bladvlekkenziekte. Tja, een schimmel, net als de meeldauw en valse meeldauw. Onontkoombaar, zo lijkt het.
En dan de Cobra bonen. Het leek niet veel te worden, ze werden al geel na 2 oogsten. Tot ik nieuwe blaadjes en bloemetjes ontdekte en dacht ‘hmmm … even afwachten’. Nu pluk ik elke dag weer een volle hand bonen!! Yay.
Mijn peperplanten in de kas zijn mega groot (eigenlijk te groot voor mijn kasje) hangen tjokvol pepers. Al diverse rode kunnen plukken (Hot Paper Lantern). En deze zijn SUPER heet!! Ik ben ze aan het invriezen, zodat ik er later sambal van kan maken.
Buiten staat een Zou-Pi peper, waarvan het vruchtvlees niet echt pit heeft. Ze zien er wel heel mooi uit en de plant produceert er veel.
Oh en courgettes … De Raven en een gele variant deden het niet geweldig, maar de Costata Romanesco des te uitbundiger. Enorm veel en lange ranken, 4 keer zo groot als de andere rassen. Lekker en mooi om te zien, als je er plek voor hebt.
Ik ben ook al bezig met volgend jaar. Voorpret 🙂

Ruud & Diana 12 september 2021 om 08:37

Hallo Annemieke,
Ik ga zeker volgend jaar weer eens Hot Paper Lantern zaaien, hier ook altijd een favoriet (omdat ze zoveel pepers geeft, heel heet zijn en de pepers ook nog eens vrij groot zijn en zo goed schoongemaakt kunnen worden).
Ik had dit jaar zelf 2 soorten bleekselderij gezaaid en kreeg ook nog wat zaailingen van een tuinbuurvrouw. Heel leuk om te zien dat de ‘zelfblekende’ wat zwakker is en minder opbrengst geeft maar wel heel lekker zacht en mals is terwijl de ‘gewone groene’ en de gekregen zaailingen die iets paars in zich hadden veel groter en voller werden, dus meer opbrengst gaven maar inderdaad stugger zijn, ik heb ze in stukjes gesneden en ingevroren voor in o.a. pastasauzen.
groetjes,
Diana

Verschillende soorten bleekselderij

Els Wolffenbuttel 11 september 2021 om 09:39

Op twee hoog heb ik geen last van slakken en ook de besmetting voor tomaten is niet naar boven gekomen. Ik heb al drie heerlijke komkommers en er zitten nog drie vruchten aan de plant die waarschijnlijk nog wel te oogsten zijn. Leuk is dat ik van deze twee AH zaadjes niets had verwacht. Volgens de ervaren buurman: “veel te weinig grond in zo’n bak ”. Gisteren 2 kleine rode paprika’s geoogst. Ja en toch nog wel veel late tomaten. De pepers gaan nog steeds lekker. Kortom, ik ben helemaal blij met mijn eerste moestuin successen op mijn balkon van 2*1m2.

Nina 11 september 2021 om 09:48

Dag Diana,
Ik zie veel mooie bloemen voorbij komen die vaak net iets anders zijn dan wat ik bij de doorsnee zaadaanbieders kan krijgen.
Als ik de Tagetes erecta Elevate Orange google kom ik niet uit bij een leverancier waar ik ze kan kopen. Wil jij onthullen waar je de meer speciale zaden koopt?

Ruud & Diana 12 september 2021 om 08:43

Hallo Nina,
Ik kocht de zaden van de Tagetes hier bij Plants of Distinction. Helaas leveren Engelse bedrijven niet meer aan Nederland sinds de ingang van de brexit dus ook ik zal komende herfst en winter moeten gaan zoeken naar nieuwe leuke aanbieders van bijzondere soorten. Op deze pagina vind je een lijst van zadenwebshops binnen en buiten Nederland (die hopelijk de komende maanden nog zal groeien): Moestuinzaden. Ik vind zelf Silene in België wel een heel fijne webshop waar je meer bijzondere soorten en rassen van eenjarige bloemen kunt vinden.
groetjes,
Diana

Marja van Kaam 13 september 2021 om 12:17

Hoi Nina, Diana koopt veel zaden bij buitenlandse leveranciers (Engeland,Frankrijk) maar ook bij Vreeken zaden in Dordrecht. Deze zadenhandel heeft ook veel bijzondere zaden. Ga maar eens kijken. Tuingroeten

Ruud & Diana 14 september 2021 om 08:46

Hallo Marja en Nina,
Ik kocht vaak zaden in Engeland en sinds de brexit ben ik een beetje zoekende en bestel ze in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk. Maar zelf bestel ik al zeker 15 jaar geen zaden meer bij Vreeken. Het hoe en waarom is iets waar ik nooit over schrijf, en Vreeken staat ook netjes in de lijst met zadenwebshops maar ik bestel er dus nooit zaden. Kijk vooral op deze pagina met zadenwebshops in binnen- en buitenland: Moestuinzaden. En ik hoop toch zo dat er eens een soort van deal komt en ik weer gewoon in Engeland kan bestellen :-).
groetjes,
Diana

Linda 11 september 2021 om 13:28

Ik zou ook graag weten waar je de zaden koopt of kan krijgen. Helaas zijn alle zaden van Vreeken die ik besteld heb, niet opgekomen.

Ruud & Diana 12 september 2021 om 09:00

Hallo Linda,
Lees vooral ook even het antwoord dat ik op Nina heb gegeven. Ik hoop zelf komend herfst/winter leuke zaden te vinden in één van de webwinkels die je op de pagina Moestuinzaden kunt vinden.
groetjes,
Diana

Linda 18 september 2021 om 16:58

Dank voor jouw reactie! Ik houd het in de gaten

martin reuser 11 september 2021 om 14:08

Ik leg als de meeste mensen sperziebonen. Laat er elk jaar de nodige aanzitten en drogen voor het volgende jaar. Nu vraag ik me af of je die gedroogde bonen ook kunt eten. Vroeger zette ik bruine bonen maar ik heb nooit gehoord of gedroogde bonen van dus sperziebonen ook gewoon kunt eten

Ruud & Diana 12 september 2021 om 09:15

Hallo Martin,
Ik zag dat je je vraag 3 dagen geleden ook al in reactie op mijn vorige blog stelde, ik heb daar op dezelfde dag antwoord op gegeven (in de groene balk onder jouw reactie).
Je hebt dat blijkbaar gemist of niet aangekruist dat je een mailtje wilt krijgen als er antwoord is gegeven. Of gaat er iets mis met dat systeem van abonneren op een antwoord (want ik controleer dat zelf nooit dus als daar iets mis gaat hoor ik het graag van iemand!). Ik plak het antwoord hieronder even.
groetjes,
Diana

Hallo Martin,
Ja hoor, je kunt de bonen uit de peul zeker eten (zowel vers als gedroogd). Denk bijvoorbeeld aan spekbonen waarbij je de witte boon samen met de peul eet, dan eet je dus eigenlijk ook de dopboon al.
groetjes,
Diana

Margriet 12 september 2021 om 12:15

Een vreemd tuinjaar was het zeker! Ondanks dat ik ontzettend veel last van slakken had, heb ik toch nog wel een aardige oogst. Zij het een zeer beperkt assortiment, want van veel groenten bleven die slakken maar eten. Geen sperzieboon kunnen plukken, daarentegen wel weer kilo’s snijbonen. Veel bieten en geweldige prei. Worteltjes deden het ook prima, maar geen enkele kool, bleekselderij, knolselderij, paprika of aubergine……Courgettes komen nu pas na de zoveelste poging.Slechts een paar tomaten door de phytophtera. Het fruit deed het wel goed, veel pruimen, bramen, bessen en aardbeien en nu de appels……[ http://www.volkstuinvanbemar.nl] Helaas zijn mijn zaailingen van de Cosmos bipinnatus picotee die ik een paar jaar terug bij jou bestelde allemaal opgegeten, dus ik ben benieuwd of je daar dit jaar ook weer zaden van hebt?

Con 13 september 2021 om 14:06

Hallo Moestuiners,
Ook bij ons in het zonnige Oostenrijk was de moestuin opbrengst heel verschillend. Zo goed als geen aardappelen. Heb me voorgenomen hiermee te stoppen, ze kosten me teveel water voor zo weinig opbrengst.
Wel extreem veel tomaten, maar dezelfde soorten van het zelfde zaad die naast elkaar staan, smaken verschillend, heel vreemd.
Ik had wel een paar leuke verrassingen;
Ik zaai pluksla altijd in potten, ik heb dan geen slakken etc. Als ze beginnen door te schieten gooi ik ze meestal weg, om de pot opnieuw te kunnen gebruiken. Dit jaar had ik zoveel sla dat ik de plant afgeknipt heb en achter in de tuin gezet heb om in de herfst schoon te maken. En tot mijn verbazing is de sla plant opnieuw uitgelopen en eten we er weer van.
We hebben heel veel eenjarige bloemen (ook in grote potten), ik gebruik altijd het zaad van de bloemen van vorig jaar, (ook nu ben ik alweer druk met het inzamelen van uitgebloeide bloemen) ik ben daar niks kieskeurig mee, gooi wat zaad in de potten en wacht wat komt. Soms zit er bij wat we nog niet hadden, (altijd leuk hoe de natuur zich zelf regelt) dit jaar hebben we ontdekt dat tussen onze bloemen tomatenplanten zitten. Ze staan niet beschut buiten, zonder steun of stok, zijn gezond en smaken heerlijk.
Wat is de natuur toch leuk, we blijven genieten.
groetjes Con

Michiel 13 september 2021 om 21:32

Hoi Diana, vraagje over zaden oogsten: bij mij op de moestuin zie ik diverse tuinders komkommers, courgettes en meloenen oogsten (trouwens ook met spierziebonen en mais) en ze dan opzij leggen voor een aantal weken (niet meer eetbaar) en dan de zaden oogsten voor volgend jaar. Ik vraag me af of de zaden dan nog verder ontwikkelen of dat je net zo goed ze had kunnen oogsten toen je de vrucht van de plant haalde. En ik ben een beetje verbaasd dat dit werkt voor komkommers. Wat denk jij hiervan?

Ruud & Diana 14 september 2021 om 09:23

Hallo Michiel,
Komkommers moeten volledig rijp zijn (meestal worden ze dan geel en ze zijn dan zeker niet eetbaar meer) voor je er zaden uit kunt oogsten maar je kunt er wel iets mee sjoemelen (dus oogsten wanneer ze al heel dik zijn en beginnen te verkleuren en ze dan in huis na laten rijpen tot ze geel zijn. Hetzelfde geldt voor courgettes en ook wel voor maïs (als de korrels maar wel al geel zijn en dan kunnen ze nagedroogd worden. Meloenen mogen eetrijp zijn wanneer je de zaden oogst. Of het allemaal heel goed uitplkt is de vraag want zeker op een volkstuinencomplex staan heel veel planten die met elkaar kruisen. Ik durf alleen zaden van meloenen en komkommers te oogsten wanneer ze in de kas staan. Courgettes kruisen niet alleen met andere rassen courgettes maar ook met pompoenen, en over grotere afstanden. De kans op bittere en licht giftige courgettes en/of pompoenen in het jaar daarop is heel groot. Ik schreef eens een blog over het kruisen van pompoenen en courgettes, misschien vind je het leuk om dat eens te lezen.
groetjes,
Diana

saskia B 14 september 2021 om 08:21

Mijn favoriet van paprika is gypsy baron. Ooit zaad gehad van jou, zoveel oogst , leuke kleur, ook paars lekker, ging eindeloos door. Maar ik ben vergeten zaad te oogsten.
Nu zie ik alleen bij etsy.com zaad, dat met verzendkosten wel tien euro kost. Heb jij, of heeft iemand een tip waar dit te krijgen is?

Ruud & Diana 14 september 2021 om 09:31

Hallo Saskia,
Ja, ze is hier ook een grote favoriet! Ik kocht de zaden zelf ooit bij Croation Seed Store. Ze staat hier nu ook in de kas maar die heeft meerdere keren onder water gestaan en juist onder het gedeelte waar ze staat is de looproute van de mol. De planten zijn kleiner dan de 2 eerdere keren dat ik haar teelde en ze vertakt amper en de opbrengst is dus minimaal. Ik ga deze week inventariseren of het überhaupt loont om nog een zadenlijstje te maken en of ze daarin komt.
groetjes,
Diana

Gemmie 14 september 2021 om 20:37

Hallo Diana ik heb heel veel bleekselderij dit jaar hoe vries je
dat in rauw of eerst blancheren bedankt alvast voor je antwoord

Ruud & Diana 15 september 2021 om 08:49

Hallo Gemmie,
Ik vries de bleekselderij in dunne reepjes rauw in. Het kan dan niet meer rauw (bijvoorbeeld in salades) worden gebruikt maar het is heerlijk in pastasauzen, gepureerde soepen en stoofschotels (ik ontdooi de bleekselderij niet maar gooi de inhoud van een zakje bleekselderij bevroren tijdens het bakken/stoven bij de rest van de ingrediënten).
groetjes,
Diana

wietske 28 september 2021 om 09:59

mijn favoriet onder de bloemen is Matthiola incana. Nu wil ik daar graag de zaden van oogsten maar ik heb geen idee hoe deze eruit zien. nadat het bloemetje eraf is zit er een klein “worteltje aan dat steeds verder indroogt maar als ik dat dan open zie ik geen zaadje . Kun je mij helpen?

Ruud & Diana 30 september 2021 om 07:31

Hallo Wietske,
Ik heb even een foto gemaakt:

Matthiola incana met pijl naar zaden

De zwarte pijl geeft de daar nog onrijpe zaadpeultjes aan. Die moeten dus eerst nog aan de plant rijpen (tot ze steeds platter worden, lichtbruin en dor). Als je ze oogst kun je zo’n peultje met je vingers wat heen en weer duwen en dan laten de 2 lange helften los. Daaruit kun je de dan heel platte iets bruine met olijfgroene zaden oogsten en die laat je nog enkele dagen drogen.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties