Blijmoedig
Ik denk dat ik altijd al een beetje een halfzacht ei ben geweest. Maar niet zo’n watje als tegenwoordig. Het zal voor een deel ook de leeftijd zijn maar eigenlijk kan ik mijn hele leven al slecht tegen zieke of dode dieren.
Ik vervloek de woelratten/woelmuizen die hier constant onder de worteltjes, bietjes, knolvenkel en rucola graven (waardoor de ene helft doodgaat en de andere helft doorschiet doordat de wortels constant bloot en droog liggen en zich niet kunnen ontwikkelen). Ik zocht op internet naar een oplossing en las toen een ´tip´ over iets mengen met gips waardoor ze een fatale verstopping krijgen…… ik heb het niet eens af gelezen; wat een buikpijn moet zo’n beestje krijgen. Nee, dat kan echt niet. Dan maar leven met woelratten.
Ik vervloek ook de mol die hier ongeveer hetzelfde doet als de woelratten (soms weet ik niet eens meer welke gang van de één of van de ander is). Heel vroeger heeft Ruud nog wel eens een klem gezet maar dat doet hij zeker al jaren niet meer. Omdat we het uiteindelijk ook heel zielig vinden. En het heeft geen nut. Want als een mol dood is komt er een andere mol om het territorium over te nemen. Dus we tuinieren met de mol.
En ik vervloek de duiven die de kool opvreten. Het ging zo goed, na het uitplanten van alle zaailingen had ik er stokken met wiebelende glimmertjes bij gezet; de schittering en het bewegen zou de duiven tegenhouden. En het werkte!! Drie hele dagen en nachten lang, prachtige koolzaailingen, sterk en gezond. Maar toen we op dag 4 op de tuin kwamen hadden de kolen alleen nog maar nerfjes. We hebben er alsnog maar een net over gespannen, in de hoop dat de zaailingen zich nog herstellen, maar als dat lukt, zal het nog heel lang duren voor we er van kunnen oogsten.
Ik vervloek de muizen en ratten die dol zijn op de zaaisels van mais, bonen en courgettes. En de ratten vinden ook de aardbeien heel lekker. Maar ik heb jaren geleden een dode muis in een emmer water gevonden die net niet tot de rand was gevuld. Ik maakte er zelfs een foto van. Ik weet eigenlijk niet goed waarom want ik kan er zelf heel slecht naar kijken. Misschien is het om de muis niet te vergeten.
Het is de minder leuke kant van moestuinieren, soms vind je wel eens een dood dier. Ik vond het verschrikkelijk, wat moet de muis hebben gevochten om nog uit het water te komen voor ze het opgaf en verdronk. En ik was, denk ik, net te laat, ze dreef nog, het vachtje nog niet doorweekt, ze was echt nog maar kort daarvoor overleden. Sindsdien kijk ik altijd, zomer en winter, of gieters en emmers leeg zijn (of juist tot de rand toe vol) voor ik naar huis ga. Ik weet heus wel dat er heel veel muizen zijn, en dat er ook heel veel dood gaan. Maar niet meer in mijn emmer met per ongeluk net iets te weinig water.
Ik kan ook nog schrijven over merels (och, wat houden die toch van aardbeien, aalbessen en blauwe bessen), halsbandparkieten en hun voorliefde voor appels, eenden die zo van kruisbessen houden, etc. maar het is ondertussen wel duidelijk: soms heb ik een hekel aan ze, wanneer ze iets hebben vernield of hebben opgevreten. Maar ik wil ze niet doden, een mooie oogst wordt er allesbehalve leuker of lekkerder van.
Ik geef trouwens toe dat ik wel behoorlijk hypocriet ben, ik heb bijvoorbeeld veel minder compassie met luizen en muggen. Hoewel ik wel vorige week nog een vlieg uit de regenton heb gered, ik kan me niet voorstellen dat iemand kan toekijken hoe een dier verdrinkt, hoe groot of klein, aardig of akelig die is).
Afijn. De bietjes zijn dus dood, de worteltjes heb ik na het kiemen niet meer gezien, de koolrabi’s zijn kale stokjes, de half opgevreten aardbeien hebben we weggegooid, de pas gekiemde lenteuitjes liggen verpieterd op hun zij, en zo kan ik nog even doorgaan. We bestrijden dus allang niet meer. Maar beschermen mag natuurlijk wel. We maken en gebruiken knoflookaftreksels. En in elk gat van de woelratten en mol dat ik tegenkom stop ik takjes met citroenmelisse en/of munt (ze zouden niet van die geur houden en wegblijven, zover zijn ze helaas nog niet :-)).
En we hebben de aardbeien maar weer eens afgedekt met een felblauw net (en heel goed en rondom bevestigd zodat een vogel er niet in verstrikt kan raken). Foto bovenaan dit blog.
Ik verzin nog hoe ik op een veilige manier de blauwe bessen zou kunnen beschermen. Misschien toch nog een poging wagen met de bewegende glimmers. En we hebben na het zien van de eerste vraatschade aan de doperwten het vliesdoek maar weer over het rek met de planten gedrapeerd. Ha, dat helpt! De duiven kunnen er niet op landen en niet van eten, en eronder kruipen durven ze niet. En dus kunnen we komend weekend de eerste verse doperwtjes oogsten. En we hebben sla. En dus eten we met Pinksteren ‘petit pois à la française’ (gestoofde doperwtjes met sla). En als dessert verse aardbeien met een scheutje vlierbloesemsiroop. Ik verheug me er nu al op!!
Gelukkig gaat er dus nog wel wat goed. Met de tomaten in de kas gaat het eigenlijk uitstekend (ik durf het bijna niet te zeggen). En de appelbomen hangen vol, de braam doet het goed en de komkommer krijgt zijn eerste mini-vruchtjes. We genieten van kruiden, vaste planten en eenjarige bloemen, waarvan de eerste beginnen te bloeien. Een aantal Dahlia’s groeit goed en ik zie de eerste knoppen (maar er zijn ook Dahlia’s waar ik, dankzij de slakken, alleen nog maar een nerfje van zie). Dit is een jaar waarin meer mislukt dan lukt.
En dus wordt het tijd om weer te zaaien. Er is door alle plaagdieren zoveel mis gegaan dat ik een boodschappentas met zaden heb gevuld om opnieuw te zaaien. Worteltjes in een speciekuip (ha, dat zal de woelratten en mol leren). Nieuwe bietjes, nieuwe rode en groene kolen, koolrabi’s en rucola. En als ik dan toch bezig ben zaai ik nog wat nieuwe boontjes, en een courgette, wat gele mosterd (ik wil mijn eigen mosterd gaan maken dit jaar). Wat dille want die heeft het ook niet overleefd, en natuurlijk flink wat knolvenkel. En op de valreep nog wat bleekselderij. En als ik toch bezig ben kan ik gelijk nog wat komkommerkruid zaaien, en goudsbloemen voor de calendula-olie. Ik heb nog plek voor een rijtje pluksla, en wat vrolijk gekleurde snijbiet is ook altijd welkom. Slangenradijs om het op te vrolijken, waterkers voor in een pot in natte grond. Korenbloemen, en Nieuw-Zeelandse spinazie want die waren opgevreten door de slakken. En stengelsla en stengelui. En zo kan ik nog even doorgaan…….
Als er heel veel mislukt is dat heel jammer. Maar er is één voordeel: er kan weer overnieuw worden gezaaid, met alle plezier en volle verwachtingen die daarbij horen!
Tot slot nog even de links naar 2 inmaakreceptjes die ik vorige week al op de website plaatste (ik was vergeten het vorige week te melden): Vlierbloesemsiroop met Riesling en citroen (verrassend en bijzonder lekker, vinden we zelf), en Vlierbloesemsiroop met limoen en munt (iets meer traditioneel maar door munt en limoen heerlijk fris).
En zoals altijd nog 1 foto van een bloem. Ik had een paar jaar geleden op een bepaalde plek in de tuin Digitalis Pam’s Choice. Afgelopen najaar verschenen op diezelfde plek ineens nakomelingen van die mooie donkerroze Digitalis. Deze kinderen zijn iets lichter van kleur maar niet minder mooi of welkom!! En na de bloei mag ze zich weer fijn uitzaaien.
Kan je nu nog rode kool zaaien en eind v.h.jaar eten
Hallo Riekie,
Ja hoor, je kunt nu zeker nog rode kool zaaien voor de oogst in de herfst en winter.
Kijk wel even goed op de verpakking van de zaden want sommige rassen zijn beter geschikt voor de late herfstteelt dan andere (omdat ze bijvoorbeeld beter tegen kou kunnen).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat goed om te lezen, ik heb ook door al mijn moestuinbakken, in de kas sporen van iets ondergronds, of oppervlakkige molgangen of iets wat lekker woelt.
Frustrerend, maar ja, wat doe je er aan.
Ik vraag me alleen af of ik deze bakken dit jaar nog kan gebruiken, wat te doen zonder doden inderdaad.
Hallo Hedwig,
Het zijn inderdaad dilemma’s. Misschien kun je iets stinkends in de gangen stoppen. Ik probeer knoflook en munt en citroenmelisse, mollen/woelratten houden niet van sterke geuren.
Ik spaar ook de haren van onze kat Freek op en leg die in zo’n gang, en je kunt zelfs wat kattenbaksteentjes met urine neerleggen. De kattengeur schijnt vrij snel te vervliegen maar alle beetjes helpen. De muntplanten zitten nu onder de gaatjes (van de muntkever) en ik knip het nu gewoon af en leg het tussen de tomatenplanten in.
Natuurlijk kun je je moestuinbakken nog hergebruiken. Misschien kun je nog snel wat stekken van tomatendieven maken. En anders is er altijd plek voor bijvoorbeeld boontjes, basilicum, courgette, etc., die kun je nu allemaal nog prima zaaien.
groetjes,
Diana
Lang leve de watjes en de halfzachte eieren, daar zouden er meer van moeten zijn…
Fijn weekend lieve Diana!
Wat schrijf je het weer helder en vooral herkenbaar op. Tegenwoordig ben ik er wel achter als wij een plaag van het een of andere plaagdier hebben dan zijn er veel meer die er last van hebben en dat helpt. Niet dat het de plaag oplost maar gedeelde smart is halve smart. Dank weer voor een het verpakken van “een probleem” in een vrolijk pakje……
Hoi Diana wij hebben al 100 veenmollen gevangen in onze moestuin. Die heb jij gelukkig
niet,
maar dat zijn ook enorme vernielers. Mijn wortels gaan dit jaar ook in de speciekuip.
Ben ook al een perenboom verloren door een woelmuis.maar ja al die beestjes horen in
de natuur, maar niet teveel. Ik vind het nog steeds een wonder als mijn oogst op mijn bord
ligt, en gelukkig is dat iedere dag. Tuingroetjes
Mijn schoonvader heeft inderdaad veel veenmollen op zijn moestuin. Die worden nu met aaltjes bestreden. Duur grapje maar het was echt een plaag daar. Vervelend dat soort stomme beesten!
Hallo Marja,
Nee, ik ben ook heel blij dat wij geen veenmollen hebben.
Ik heb er zelfs nog nooit één in het echt gezien, ik ken ze alleen van plaatjes en daarop zijn ze afschuwelijk en bijna angstaanjagend lelijk.
Zo zien we het ondertussen ook: vier vooral alles wat wel lukt en sta niet te lang stil bij de mislukkingen.
Veel sterkte met de veenmollen!
Diana
Het zijn monsters en ik kan er maar niet aan wennen, sta nog steeds te gillen.
Het kan dus altijd erger… Laat deze griezels ajb wegblijven!
De Vlierbloesemsiroop met Riesling en citroen gemaakt, terwijl we met onze camper op vakantie zijn in de Loirestreek! Zóveel vlier langs de fietsroute en toen er op een camping waar we een paar dagen stonden massa’s vlierstruiken stonden kon ik het niet laten. Had jouw recept net gezien, leek me zó lekker! De Riesling werd een Muscadet trouwens, maar dat zal weinig uitmaken. Onderweg een grote weckpot gekocht en wat kleine flesjes vruchtensap die uiteraard snel leeg moesten 😉 In de mini keuken in de camper de siroop gemaakt, beetje improviseren maar het resultaat mag er zijn. Één flesje aangebroken, de eeat gaat mee naar huis. Dank voor deze heerlijke tip!
Hallo Annette,
Leuk om te horen!!
Ja, elke witte wijn is natuurlijk prima om te gebruiken, en dan het liefst een witte wijn met een vrij hoge zuurgraad zoals riesling, sauvignon blanc, muscadet, etc.
Wij hebben net kwark gegeten, met verse aardbeien en een klein scheutje van de vlierbloesemsiroop – wat een geweldig ontbijt was dat!
Nog een heel fijne verdere vakantie, dat gaat vast lukken in zo’n mooie streek als de Loire!
groetjes,
Diana
Hmmmm, dat scheutje vloerbloesemsiroop op de yoghurt met vers fruit gaan wij morgenochtend ook proberen! Dank, we hebben nog een paar dagen om hier te fietsen en te genieten van la douce France. De moestuin wordt ondertussen verzorgd, gaat goed als ik de berichten mag geloven. Toch stiekem heel benieuwd wat we komend weekend aantreffen… Hartelijks!
Zo herkenbaar ☺️
Wat een heerlijk verhaal! Hoe mooi om te lezen dat er zoveel levende wezens van jouw tuin en blog genieten. Wij als lezers, tientallen dieren die als figuranten mee mogen doen. Als wij plaagdieren “genieters” noemen klinkt het al veel positiever. Ik las je verhaal over dat gips. Te walgelijk. Het komt uit de tijd dat ik gewoon in de winkel een bepaald gif kocht om de paden mee te bespuiten. Fantastisch spul, de paden bleven zeker een jaar volledig onkruidvrij. Ik schaam mij nu werkelijk kapot. Ook al blijft het waardeloos als ongenode gasten zomaar aan mijn gedekte tafel schuiven. Maar…kijkend naar al jouw “oogstfoto’s” (waar haal je toch de tijd vandaan!) laten ze genoeg voor jullie over. Fijn weekeind!
beste Diana,
ik doe klamboes over mijn bessenstruiken. Ze zijn niet duur en de vogels raken er niet in verstrikt.
Hallo Pien,
Dat ga ik zeker ook eens proberen. Je kocht ze, geloof ik, heel goedkoop bij de Action, toch?
Ik heb het hier wel met een net geprobeerd maar daar vlogen de merels gewoon onder (en met bessen er weer onder vandaan :-)). Doordat de struiken in een rij achter de kas staan kan ik het niet goed (en dus veilig voor vogels) vastmaken, daarom gebruiken we die niet meer. Maar met een klamboe kan misschien elke struik apart inpakken. Ook handig voor de andere bessenstruiken, denk ik.
Dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana
Oh Diana, dit is zo herkenbaar , hier in mijn moestuin (Kapellen , België) zijn de mollen, muisjes en woelratten en ook de duiven alom vertegenwoordigd. Maar zoals jij zie ik er het nut wel van in, die beestjes hebben ook honger ♀️ Ik kan ze ook niet doden
ik zie dit jaar wel opvallend heel veel lieveheersbeestjes , is dat bij jullie ook zo?
groetjes
Hallo Petra,
Ik vrees dat we hier dit jaar juist minder lieveheersbeestjes zien. Aan de andere kant, we zien wel veel meer hommels dan in andere jaren. Ik denk dat dat per jaar per regio flink kan verschillen, al zijn er natuurlijk helaas steeds minder insecten. Gelukkig is hier in de gemeente Spijkenisse het kwartje ondertussen ook gevallen en zien we heel veel bermen waar niet meer gemaaid wordt en wilde bloemen mogen groeien en bloeien.
groetjes,
Diana
Leuk om te lezen en ook wel herkenbaar…
Mijn aardbeien waren ook aangegeten dus had ik een vogelnet over mijn 2 bedden van aardbeien gelegd.
Na een week ontdek ik 2 dode merels verstrikt geraakt in de net…
Het was plots een stuk minder leuk om aardbeien te oogsten, hoe lekker ze ook zijn.
Want het kan niet de bedoeling zijn dat er 2 merels sneuvelen omwille van mijn aardbeien…
Op welke vogelvriendelijke manier installeer jij die netten Diana?
Als je ze heel strak spant kunnen de vogels niet verstrikt raken. Dan ‘stuiteren’ ze er tegenaan. Wij hebben een oud muurkasje waar we een vogelnet overheen hebben gespannen (met tiewraps) en die kun je dan over meerdere potten of een groentebed ofzo heen zetten. En je tilt het ook zo op. Of je kunt misschien iets doen met die gele buisjes (ben de naam ff kwijt) waar je normaal stroomdraden ofzo doorheen legt en daar overheen spannen. Als je het stuk net dat over blijft maar in de ‘tent’ legt, anders komen daar weer vogels in vast te zitten.
Sinds we goed spannen hier geen dode of verstrikte vogels meer.
Ik heb er goedkope aaneengestikte gordijnen van ikea over ,daar blijven ze niet in haken met hun pootjes .
Hallo Brecht,
Wat enorm verdrietig voor de 2 merels!!
Ik zag het hier gisteren ook weer bij een tuinbuurman: een dunmazig donkergroen net (dus onopvallend), niet goed vastgemaakt, een merel erin verstrikt en vervolgens in doodsnood aangevallen door een roofdier. Het hoofdje was eraf en lagen wel honderd losse veertjes rond het lichaampje. Ik kan daar de hele dag boos en verdrietig en gewoon een beetje ‘down’ van zijn.
Als het niet anders kan en er een net moet worden gespannen gebruiken we alleen maar felblauwe netten, dat is een onnatuurlijke en opvallende kleuren en veel beter herkenbaar voor vogels dan zwarte of donkerbruine netten van extra dun nylon. Vervolgens plaatsen we een geraamte van plastic buizen (eenmalige aanschaf bij een bouwmarkt, ze gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee). Op de eerste oude foto zie je het geraamte, dat waren nog oude buizen. Op de 2e foto van een paar jaar geleden zie je dat we ondertussen (na dus 30 jaar) eens nieuwe buizen hebben gekocht, met passtukjes zodat we ze in elkaar kunnen schuiven en ze dus niet meer met binddraad aan elkaar hoeven te bevestigen). Op beide foto’s kun je zien dat we het net goed strak trekken, en het vervolgens met stukken stellingpijp of balkjes of plankjes vast leggen. De oude buizen gebruiken we ondertussen nu als de ‘leggers’ om het net op de grond vast te leggen. En het kan ook prima met klinkers of andere stenen, mits ze maar dicht bij elkaar liggen dat er geen ingang is.
We hebben al ruim 30 jaar een moestuin, doen het altijd op deze manier en we hebben in al die 30 jaar nog nooit een dode merel of andere vogel onder het net gevonden.
groetjes,
Diana
Ik schreef afgelopen week nog een stuk over plagen en evenwicht bij ons in de tuin (https://tuiniermet.maai.ke/luizen-slakken-en-muizen-plaagdieren/ als je het wil lezen). Het lastige voor jullie is dat je op een moestuincomplex zit, toch? Ik kan me voorstellen dat zo’n evenwicht dan deels wel lastiger wordt. Maar qua luizen bijvoorbeeld moet dat echt wel kunnen. Ik laat luizen vaak gewoon zitten in de hoop dat er dan meer predatoren komen.
Maar die slakken… Hebben bij ons de afgelopen anderhalf jaar ook veel schade aangericht. De duiven ook, maar iets minder. Voor de slakken hoop ik op heel veel egels. Wie weet helpt dat een beetje.
Dag Maaike, ik heb op je stuk gelezen en zag veel herkenbaars. Naaktslakken zijn inderdaad opruimers. Ooit heb ik Indische loopeenden genomen om de naaktslakkenplaag beheersbaar te krijgen. Binnen een maand geen naaktslak meer te zien. Maar toen zag ik opeens wel drollen van onze loslopende honden. Die werden tot die tijd kennelijk opgeruimd door de naaktslakken. Maar het leukste vond ik jouw tip op Netflix te kijken naar “the biggest little farm”. Drie jaar geleden alleen in de bioscoop, ben twee keer gaan kijken, werkelijk zo fantastisch! Volstrekt kale uitgemergelde grond vruchtbaar krijgen met alleen natuurlijk spul. Een echt absolute aanrader!
Inderdaad een hele mooie, leerzame en emotionele film.
Vandaag al 2 maal naar gekeken.
2x op één dag? Ja je blijft kijken. Ik kan er ook geen genoeg van krijgen.
Kende je m nog niet?
Hey wat leuk, dankje.
Grappig van die drollen. Ja inderdaad, het zijn opruimers. Grappig om te zien wat er dus gebeurt als je eigenlijk iets uit het ecosysteem verwijdert. Ik twijfel over eenden, ik hoop zo dat de populatie egels wat toeneemt. Maar als het zo blijft dan misschien maar wat eenden inderdaad. Voordeel is dat je ook prima eendeneieren kunt eten. En dat ze weer wat bemesting aan de tuin toevoegen.
Ja ‘The biggest little farm’ is echt geweldig. Heb m inmiddels al 4x gezien. Hij is inmiddels op Netflix te zien. Is ook wel deels mijn inspiratie.
Ik heb de afgelopen 3 jaar mn best gedaan om meer merels in te tuin te krijgen (strooisel/struiken en klimmer). Dit jaar is dat gelukt! Nu hebben we meer liedjes en een heel stuk minder naaktslakken 🙂
Hallo Tessa,
Normaal gesproken hebben we hier ook aardig wat merels in de tuin maar helaas is dat door de mysterieuze merelsterfte van de afgelopen paar jaar een stuk minder geworden (maar we zien wel dat het aantal merels voorzichtig weer toeneemt). En onze tuinbouwvereniging ligt op een open stuk naast een park, er leven en broeden ook roofvogels (en daar zijn we ook heel blij mee, we genieten van het majestueus zweven hoog in de lucht en het hoge roepen dat ze doen, en we hopen dat ze vooral muizen eten :-)), maar het zorgt er wel voor dat kleine vogels extra voorzichtig zijn. En we vinden helaas ook wel eens een bosje met veertjes van een kleine vogel (kan natuurlijk ook een kat of ander dier zijn geweest). Maar we zien geregeld een merel tussen de blauwe bessen, we zijn er zo blij mee dat we haar nu nog even lekker laten eten voor we de blauwe bessen gaan beschermen (als we zelf ook nog blauwe bessen willen eten :-)).
groetjes,
Diana
Wat een geweldig stuk zo herkenbaar al ben ik maar een mini tuinder
Ach beste Diana, als ik vandaag een blog zou schrijven, zou het de titel „moedeloos“ krijgen, want zo voel ik me.
Wij hebben dit jaar sinds een week ontzettend veel slakken!
Bloemkolen weg, doperwten weg, komkommers weg, paksoi weg, paprika weg, uien weg, knoflook weg, artisjokken weg (dat was nog nooit) zelf de wildtomaat weg etc.
De lijst met wat het nog wel goed doet is klein, eigenlijk alleen die dingen die in bakken zitten of beschermend staan.
We hebben sinds weken zeer warm weer 30 graden en meer en geen regen. De laatste dagen is het hier nog steeds ontzettend warm maar bijna elke avond zware regen en vaak met onweer. Bij vrienden van ons een paar kilometer verder is een hagelstorm over gekomen, niks maar dan ook helemaal niks is er nog, vreselijk.
Ik vermoed dat door het snik hete weer (gisteren 33 graden in de schaduw) de slakken uitgehongerd zijn en nu massaal in de regen hun slag slaan. Zelfs de giftige vingerhoed is weg. Knoflook extrakt, slakken korrels niks maar dan ook niks helpt. Het enige waar de verwachte schade klein is, zijn de pompoenen. Die heb ik in een kraag van schaap wol geplant en die hebben heel weinig schade.
Vermoedelijk hebben jullie heerlijke aarde die vol zit met diertjes en vooral wormpjes, het lievelingseten van de mol. Eigenlijk nodig je de mol uit met een heerlijk buffet. De mol is een zeer nuttig dier in onze tuin, want die eet ook veel schadelijke insecten. De woelmuis is niet zo fijn, die overneemt de prachtige gangen die de mol voor hem gegraven heeft.
In de tuinen om ons heen staan veel metalen staven met conservenblikjes eraan. Eerst dachten we dat het kunstvoorwerpen waren, maar nee, zo worden hier de muizen verjaagd. Door het botsen van de blikjes tegen de ingegraven staaf ontstaan geluiden die in de grond worden verder gegeven.
Belangrijk is; de staven moeten in de buurt of het liefs in een gang staan, op een windige plek en op meerdere plekken. Overigens gebruiken ze hier ook conserven blikjes in de bomen tegen de vogels.
Gisteren heb ik het product „protect M“ van Naturrein binnengekregen https://www.naturrein-bio.at/haus_und_garten/produkte/protect_m
tegen woelmuizen. Dit produkt is geen bestrijding tegen de muis, maar een versterking van de plant, en daardoor niet lekker meer voor de muis. Heb er veel erover gelezen, het is uitgebreid getest en de resultaten zijn zeer positief. Nu moet ik wachten op een droge dag en dan gaan we aan de slag.
Wat betreft de slakken heb ik vanmorgen besloten volgend jaar geen groenten meer de zaaien die ze lekker vinden, zal wel een klein tuintje gaan worden.
Van het lablab zaad heb ik toch nog 1 plantjes kunnen kweken, maar ik durf deze nog niet uit te planten.
Hou moed Diana en een fijn Pinksterweekend.
Hallo Con,
Wat jammer!!
Ik vrees dat moestuinieren af en toe ook een les in nederigheid is. Hier ging het in april eigenlijk verbazingwekkend goed: waarschijnlijk door de droogte en warmte hadden we weinig last van slakken. Nu het weer in mei koeler en natter is (en de 2e generatie groeit en hongerig is) zitten de slakken werkelijk overal in, zelfs in planten waar ze normaal gesproken toch wat minder van houden.
Ik ga zeker de tip van de conservenblikjes onthouden, hier hebben we hetzelfde wel eens met petflesjes geprobeerd.
Sterkte en vooral succes en toch ook weer plezier, met beschermen en opnieuw zaaien!!
groetjes,
Diana
Beste Diana, je hebt natuurlijk gelijk het is een kwestie van geven en nemen in de natuur en niks is vanzelfsprekend, maar een beetje voor hun en een beetje voor ons zou niet slecht zijn.
Gisteren vroeg mijn man of ik de aardappelen gezien heb, ja die had ik gezien, of beter gezegd niet gezien, er steken alleen nog een paar puntjes uit de aarde.
Zelfs de jonge gekweekte laurier struiken zijn gegeten.
Gisterenmiddag alle paksoi eruit getrokken, in het binnenste hartje lagen ze met meerdere gewoon verder te eten. Ook al zou ik een mooie blaadje vinden, ik heb er geen trek meer in. De baby paksoi (die ik sowieso lekkerder vind) die ik een pot bij de sla heb, hebben geen problemen
De bloemkool heb ik al 2x na gezaaid; zinloos. Van de 5 soorten komkommer heb ik meerdere malen na gezaaid; zinloos, het zaad is op. (er zit weinig zaad in een pakje). Ik kies juist de soorten die sterk behaard zijn zodat de slakken er niet aangaan, nou ja dit jaar is dat dus niet gelukt.
Ik heb de plantjes pas geplant als ze groot en stevig waren, maakt dus niet uit voor onze meebewoners.
Voor mij is de lol er af en laat de groente voor wat het is dit jaar, overal slakken, slijm en poep, ik wil het niet op mijn bord.
Gelukkig doen de tomaten, aardbeien en mijn vele soorten sla het super goed, ze staan tegen het huis onder het dak, op een scherp kiesel pad, beschermd tegen regen en wind maar vol in de zon. Overigens al je tomaten zaden zijn opgekomen en prachtige planten geworden. Het resultaat was zo goed dat ik planten kon weg geven. Heb nu 18 verschillende planten plus een paar hangende tomaten en de eerste staan al in bloei, dat maakt mijn dag weer goed.
De artisjokken heb ik uitgegraven, de wortels uitgespoeld en met nieuwe aarde in een pot gedaan, hopelijk wordt het nog wat.
Heb nog ruim 200 bloemen staan die uitgeplant moeten worden, ik huiver als ik eraan denk dat deze het hoogst waarschijnlijk het ook niet overleven, maar wat is het alternatief? Ze in te kleine potjes op mijn werktafel laten staan waar ze dan uiteindelijk ook niks worden. Hoewel de echte zomer nog moet beginnen zitten we nu in problemen die we zo vroeg nog nooit hadden. De planten die het zullen overleven, heb een groei achterstand en of daar nog een goede oogst van komt, ik weet het niet. Maar zaaien doe ik dit jaar niet meer.
Metaal op metaal is een geluid wat veel verder gaat dan plastic op plastic.
Bedankt voor je opbeurende woorden en een fijne dag, groetjes
Dag Con,
ik deel jouw leed. Heb hetzelfde probleem. Veel te heet voor de tijd van het jaar en slakken met hopen. Ik had 32 soorten aubergines gezaaid, was zoooo blij. Vorige week van armoede 15 planten op de markt gekocht waar ik al blij was dat ze zwart, wit of gestreept waren. Meer konden ze niet zeggen….
Al mijn peper planten ben ik eveneens kwijt. Heb nog 1 courgette en 1 meloen plant over, telkens van de 10 uitgeplant. Zelfs tomaten plantjes hadden ze onthoofd. Nu ben ik bezig met het uitplanten van gewortelde dieven. Zo geraak ik terug aan planten.
ik ga ‘s avonds met de lamp naar buiten en raap ze met honderden op. De volgende dag zijn de kippen super blij. Zo is het toch niet zinloos.
Naast de slakken hebben wij hier 2 dagen vries gehad begin april. Geen vruchten te bespeuren. Geen kersen, abrikozen, perzikken, pruimen, peren, vijgen, kaki, noem maar op. Wel appels, dat is het enige…. Je zou de moed verliezen, zeker als je zoveel werk in deze bomen steekt, maar de natuur beslist over alles.
Maar toch…. De moed niet verliezen en opnieuw zaaien. Ik plant zowiezo veel meer dan ik nodig heb omdat er veel beestjes meeëten, maar dit jaar is het wel erg.
Vele groetjes
carine
Hallo Carine,
Ik begrijp je helemaal, zoveel tijd en energie in het voor zaaien in huis gestoken, met elk kiemblaadje een geluksmoment, wat dan tot een prachtig plant wordt, en dan……….dat was het.
De pepers had ik niet allemaal te gelijk uitgeplant, gelukkig, er zijn alleen de eerste gevallen, de rest heb ik in potten op het terras staan. Mijn wildtomaten die niet zo gevoelig zijn en ik buiten plant, hebben het ook niet overleefd. Ik moet altijd uit plaats gebrek een keuze maken wat komt in een pot en krijgt een overdekte plek en welke niet.
Gelukkig gaat alles wat in potten zit en beschermd staat goed, de tomaten, aardbeien, courgette en sla gaan super, was het toch niet helemaal voor niks. De pompoenen doen het ook heel goed, terwijl die meestal als ze nog klein zijn, snel kapot gaan. Dit jaar heb ik via via een zak schapenwol gekregen, eigenlijk tegen de herten, wat overigens niet helpt. Ergens had ik gelezen dat slakken schapenwol niet prettig vinden, en omdat ik een grote stinkende zak had staan heb ik het ruim om de pompoenen gelegd, en het functioneerde goed. Nu zijn de planten groot en over de wol heen gegaan en hebben ze nu ook schade, maar ze zijn al zo groot dat die het wel gaan redden.
Ik zaai ook meer als ik nodig heb en hou ook altijd een paar planten in reserve, maar dat alles dus ook de reserve planten kapot zijn dat heb ik al die jaren nog nooit meegemaakt. Heb dit jaar ook geleerd mijn reserve planten niet meer zo vroeg te verschenken.
Met ons fruit gaat het ook niet goed, de kersenbomen zitten vol met zwarte luizen. De appelbomen hadden zo goed als geen bloemen, dus geen appels, hoewel we dit jaar eigenlijk een mast jaar moeten krijgen.
We hadden deze winter al vroeg vorst en daarna sneeuw, als de grond bevroren is komt er geen vocht in de grond, ook niet van smeltende sneeuw. Dan was het voorjaar ook nog regenarm, we hebben veel planten verloren, waarschijnlijk is dit de reden waarom de fruit bomen het slecht doen, maar ze leven nog, gelukkig.
Het inzamelen van slakken doe ik niet meer, voor elke die in pak staan er meerdere te wachten om zijn plek in te nemen. Vraag me af of ze ook elkaar eten, zoveel zitten er soms op elkaar.
Dit jaar laat ik de groenten tuin voor wat het is, hopelijk heb ik volgend jaar de moed om weer op te starten, maar ik ga zeker minder gevoelige planten kweken.
Dank je voor je reactie en je hebt gelijk, de natuur doet wat die wil, toch hoop ik dat je een goede oogst krijgt, en veel tuin plezier hebt deze zomer. Groetjes
Hallo Carine,
Oei, dat zijn ook flink wat tegenvallers, wat jammer!!
Ook hier valt het dit jaar buiten niet mee, maar de lichtpuntjes zijn de tomaten in de kas, en gisteren de eerste doperwtjes geplukt en gegeten.
En zo gaat het, we focussen ons op wat er wel lukt, en we gaan maar weer zaaien.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, in jouw nieuwe nieuwsbrief zie ik op de foto aardbeienplanten in potten staan. Ben nieuwsgierig wat daar de voordelen van zijn. groeten Hendrica
Hallo Hendrica,
Dat klopt, sinds 5 of 6 jaar teel ik aardbeien in potten (of eigenlijk zijn het bouwemmers).
Ik heb er vorig jaar een blog over geschreven, over het hoe en waarom, de voor- en nadelen en met foto’s ter verduidelijking: Eindelijk tijd voor aardbeien
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik had ook last van een mol(thuis) en een flinke woelmuis, gezien het grote gat, in de kas op de moestuin. Ik heb gebruikte kattenbakkorrels (alleen met urine) van onze kat in de gaten gestopt en het werkte!! Het gat in de kas was twee dagen later vakkundig dicht gegraven. De mol is ook niet meer terug gekomen. Het was mijn idee om de mol/muis te verjagen, ze ruiken de urine en zijn bang voor de kat is mijn theorie. Misschien iets om te proberen? Groetjes, Babette
Hallo Babette,
Dankjewel voor de tip!
Ja, dat ga ik zeker ook proberen, wat klontjes uit de kattenbak van onze kat Freek, het komt er elke keer niet van (omdat ik het ook in een zakje of potje moet doen en er meer naar de moestuin moeten fietsen, dan denk ik elke keer “volgende keer doe ik dat” maar zo komt het er dus nooit van :-). Nu ik jouw positieve ervaring lees ga ik het bij de eerstvolgende droge periode echt proberen!
groetjes,
Diana
Dat werkt echt heel goed. Ik werd knettergek van de knagers aan mn bessenstruiken. Heb één keer ‘urinekorrels’ gestrooid en heb een jaar geen last gehad (!)
Dankjewel voor je mooie stukje. Zo herkenbaar!
Naast de houtduiven en de woelratten heb ik ook last van kauwen, die elk jaar mijn appeloogst ruineren, en merels die zich te goed doen aan de druiven. Des te meer genot en waardering voor de groente en fruit die wel de weg tot mijn bord weet te maken.
Kijk ook eens op de website van Sjefs tuintips: https://sjeftuintips.wordpress.com/2012/04/19/23-aardbeien-beschermen-tegen-vogelvraat-kippengaas-en-vogelnet/#comment-4163
Zeker herkenbaar! Hier geen duiven. Wel enorm veel slakken en een mol die af en toe een hoopje maakt. (mollen staan op de rode lijst, ze zijn met uitsterven bedreigt), vorig jaar een muizenplaag maar dit jaar nog niet * klopt af * en al mijn appelbomen zijn zo goed als opgevreten door spint.
hallo Diana
Wij hebben in alle emmers en regentonnen waar water in staat altijd een plankje hangen vanaf de rand tot aan het water oppervlak, (beweegt mee met hoog en laag) Zit aan de rand vast met een haakje. Hier in Frankrijk vonden we dode salamanders, hagedissen en muizen etc. in de tonnen. Mijn man verzon deze oplossing en sindsdien geen begrafenissen meer.
Ischa
Hallo Ischa,
Dankjewel voor de tip, ik ga zeker eens naar kijken hoe dat zou kunnen werken in onze tonnen!!
groetjes,
Diana
Nou beste Diana dit is toch wel even de andere kant van een moestuin.
Erg (leuk) en heel herkenbaar om te lezen.
Omdat ik op een natuurlijke manier tuinier en dit al jaren komen al jou plaaggeesten op mijn tuintje voorbij. En gelukkig voorbij. Omdat ik niet spit ben ik blij met de mol die ook wel wat weg eet waar ik niet blij mee ben en met veel regen loopt het water ook weer beter weg.
Niet dat er op mijn tuin water blijft staan, na jaren mulchen is de grond mooi los.
Maar daar gaat het niet om, het enige beestje wat ik minder vind is ja de Woelmuis, prachtig om te zien niet fijn voor de planten.
Woelmuizen verjaag ik door mensen haar in de gaten te stoppen. Dus vraag ik bij de kapper altijd een zak. Natuurlijk wel even handschoenen aantrekken want zo fris vind ik het niet. Helpt bij mij wel dus misschien een tip.
Groetjes en hoop een mooie oogst ondanks onze niet zo welkome gasten.
Simone
Die slakken hoeven helemaal geen probleem te zijn. Je moet er dan wel even wat tijd instoppen.
Die slakken gaan op pad zodra het echt goed donker is. Ze gaan bovenop de verse bladeren zitten of op dorre bladeren op de grond. Of ze zijn nog onderweg.
Je kunt ze heel makkelijk verzamelen.
Ik ben net nog op jacht geweest met een emmer, een lepel en een goeie felle lamp.
Ik had er 90.
Vorig jaar had ik er avonden bij van 200 stuks. Ik gooi ze in een weiland een eind verderop.
Het helpt echt enorm, als je er tijdig mee begint. Voordat ze kleintjes hebben.
Hallo Verwoerd,
Ik vrees dat onze moestuin 2 kilometer van ons ligt, aan een sloot, langs een wat afgelegen weg die ‘s avonds niet verlicht is. Ik fiets er niet graag in het donker, Spijkenisse is geen Sodom en Gomorra maar ik ga het niet opzoeken :-). Op het tuincomplex kun je geen hand voor ogen zien als het volledig donker is. Dat maakt het wel lastiger om slakken te vangen. Ik zet in de schemering af en toe wat bordjes met droge kattenbrokjes of paneermeel, daar zijn ze dol op. En dan snel bij elkaar rapen en een emmer vol met slakken in het parkje tegenover de sloot leegstorten voor ik snel weer naar huis fiets voor het te donker wordt.
groetjes,
Diana
Wij hebben dit jaar ontzettend veel last van woelmuizen of woelratten, ik weet niet welke of misschien wel beide. We probeerden al van alles, knoflook kneuzen en in de gaten, geluidstaven, carbid en zelfs ons eigen plasje☻ in de gangen. Niets helpt echt.Ik ga nog maar eens vragen om de haren van de twee langharige poezen van mijn zoon.Ik ben alleen bang voor het verspreiden van ziektes door deze dieren en was dus alles 10 keer
Er eten ratten van onze aardbeien. En nu twijfelen we of we de aardbeien zelf nog wel kunnen eten ivm ziektes. Is het beter om ze niet meer te eten?
Vast bedankt!
Hallo Ilse,
Dat hebben we hier ook wel gehad hoor, in een jaar met veel ratten eten ze hier ook van de aardbeien. In dat geval bevestig ik dan toch maar een net over de aardbeien. En de aangevreten aardbeien eten we hier zelf niet op. Ik durf niet te zeggen of het schadelijk zou kunnen zijn, maar ik vind het zelf geen fris idee (niet omdat ik ratten vies vind, integendeel, het zijn heel intelligente leuke dieren). Maar vooral omdat (ik checkte het net nog even) 90% van zijn genen een menselijke tegenhanger heeft (daarom worden ratten dus ook zo vaak gebruikt als proefdier), we kunnen dus soms (denk ik) bevattelijk zijn voor dezelfde ziekten, etc. Maar misschien is dat grote onzin hoor, ik weet het echt niet maar neem geen risico, en een door een rat half opgevreten aardbei waarbij je de tandafdruk nog ziet, vind ik er toch ook al minder smakelijk uitzien 😁
Aardbeien die hier zijn aangevreten door ratten leg ik hier op het tuinpad, merels (of andere vogels) kunnen ze dan alsnog opeten.
groetjes,
Diana