Chagrijnig

Hè bah, eerst anderhalve week lang een hittegolf waardoor we niet of nauwelijks konden tuinieren. En nu storm. De Canna’s die in de achtertuin nog volop bloeiden zijn geknakt. En ik heb al 3 keer potten met Brugmansia’s en Cassia’s in een hoek en overeind gezet. Maar ze vallen gewoon weer om. Nadat ze voor de derde keer weer omvielen heb ik ze maar laten liggen, ik hijs ze vanavond wel overeind.

En wat doet een mens op zo’n stormachtige dag? Nou, we hadden 4 kilo vijgen van de tuinbuurman gekregen; ik heb er 4 soorten jam en een heerlijke vijgenchutney van gemaakt.

Voor wie er interesse in heeft:

Ruud heeft alle 27 potjes naar boven gesjouwd. En me vervolgens gesommeerd te stoppen met inmaken, met de opmerking dat het niet meer in het rek past, dat we dit in een jaar niet opeten en dat we geen potjes meer hebben (en dat terwijl ik juist een aantal kleine potjes had gekocht). Ik mompelde nog iets over appels, stoofperen en chilipepers maar Ruud was niet te vermurwen: “Dan zal je toch eerst iets op moeten eten voor je wat nieuws kan inmaken”, zegt hij. Hij heeft het ook duidelijk niet naar zijn zin want hij zegt er achteraan: “…… en de vriezers zitten ook vol”.

Zucht. Het wordt gewoon tijd dat we naar de tuin kunnen, met een zonnetje, wolkje, 18 graden en windkracht 3. Dan kunnen we wat doen. Ruud vindt dat de tuin ‘er niet uitziet’; overal onkruid, uitgebloeide en/of omgevallen planten, rommel in de vorm van lege emmers, half opgerolde netten, rondslingerende stokken, niet uitgeplante of doorgeschoten zaailingen, lege potjes en bakjes, etc.

Ruud kan daar slecht tegen. Ik kan daar heel goed tegen. Ik kan daarentegen slecht tegen ‘niets in de tuin kunnen doen/oogsten/zaaien/planten’. En het is eind augustus, dan krijg ik altijd een beetje de ‘einde-zomertijd-blues’. Ik wil opruimen en zaden oogsten. Maar ook al nadenken over volgend jaar; welke soorten ik dan eens kan zaaien. Zou het raar zijn om al zaden te zoeken en te bestellen? Ik heb al winterplantuien besteld (want ik geef niet op, voor in de kas). En knoflook (voor levering over een maand).

En er flitsen af en toe gedachten door mijn hoofd; volgend jaar tomaat Liguria. En paprika Gypsy Baron. Volgend jaar eens een baccatum-peper buiten in pot houden. Kangkung zet ik niet meer, ik heb gewoon geen tijd om er in de zomer mee te koken, in het ‘oogstgeweld’ van tomaten, bonen, knolvenkel, tuinbonen, sla, rucola, snijbiet, bietjes en noem maar op. En de kousenband deed het buiten in speciekuip beter dan in de kas. En ik vind het hoogst irritant dat ik slechts 2 aubergines van 5 centimeter doorsnede heb kunnen oogsten. En erger nog; het einde van het tomatenseizoen is in zicht.

Ik heb trek in zuurkool. In stamppot-vorm. Maar waar kan een mens in augustus een goede verse rookworst kopen? Wat is het alweer vroeg donker ‘s avonds. En ik kan al een rijpe pompoen oogsten. Ik heb de neiging om bij het oogsten (als me dat tussen 34 graden en windkracht 9 gegund is) gelijk de hele plant er maar uit te halen. En ik wil veldsla zaaien.

Ik wil sowieso zaaien (weeuwenteelt kolen, knolvenkel voor in de kas, spinazie, snijbiet voor winterteelt, tatsoi, misschien eens een rijtje winterrammenas in de kas, natuurlijk nog wat rucola, mosterdblad, en natuurlijk winterpostelein niet vergeten). Maar wanneer dan? Misschien vrijdag, eindelijk, dat lijkt een vrij normale dag te worden. Wellicht komt het er dan nog niet van want de eerste tomatenplanten moeten uit de kas. Het stinkt ook in de kas; het ruikt er naar verval, dode bladeren, schimmel, met een vleugje rotte tomaten (die gevallen zijn). Vrijdag opruimen, zaterdag zaaien, zo moet het worden.

Morgen is mijn bui vast beter, als de wind is gaan liggen en we lekker een cracker met vijgenjam met citroen en rum-rozijnen eten (want we moeten dus potten leegmaken om ze weer te kunnen vullen). Als ik het positief bekijk: het einde van het tomatenseizoen is in zicht maar er zijn ook nog een aantal planten die het nog weken kunnen volhouden en waar ik genoeg tomaatjes voor dagelijks gebruik van kan oogsten. En het einde van de tomatentijd is gelijk ook het begin van het paprika- en peperseizoen. En het zou kunnen dat een aantal planten morgen na de storm op miraculeuze wijze weer overeind komen. En dat we vrijdag eindelijk naar de tuin kunnen. Dan kan Ruud opruimen en wieden, en ik kan oogsten en zaaien. Ik verheug me er nu al op!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stella

HalloDiana, wel ik ging deze morgen ook de moestuin met serres achter het huis checken ,dahlia’s afgeknakt, zinnia omver ,spruiten omver .enfin einde verhaal ,ik ging naar huis met wat dahlia’s en keek ondertussen naar de zonnebloemen en ….. viel hard .Op het ijzer ,resultaat hand draadjes in ,been draadjes in ,voet in de zwachtels .Moraal van het verhaal hou de grond in het oog ipv van de bloemen ,mijn man gaat effe mijn stekken moeten checken

Stella

Kon het niet laten, effe gaan kijken vandaag , manlief de tomaten laten toppen .prei uitgedaan .voelt herfstig vandaag al .

Lies

En toch zijn je foto’s zo veelbelovend/hemelsmooi…
Lie(f)s.

Margriet [ volkstuinvanbemar.nl]

Een dag niet naar de tuin kunnen gaan, is ook niets voor mij.Ik heb de stormdag ook doorgebracht in de keuken met het verwerken van de oogst[ tomaten, appels, omgevallen paprika;’s, bonen, prei……]

Esther Hanko

Hoi Diana en Ruud!
Oeh, mag ik een verzoekje doen? Zou heel leuk zijn om voor en na foto’s te zien van als jullie gaan rakken en ruimen. Je foto’s zijn altijd zo prachtig, en dan voel ik (en ik kan me voorstellen vele anderen met mij) me echt een soort van ontaarde tuinier dat het zo’n zooitje is in onze tuin. Ik had ook redenen maar de moed zakt me soms in de schoenen als ik weer zie dat de vers gezaaide polycultuur mix tot op de nerf is opgevroten of dat geen enkel sla-zaadje is opgekomen zodat we geen sla uit eigen tuin hebben deze winter.
Verder wens ik jullie natuurlijk 2 heerlijke dagen op de tuin toe, dat mag ook wel na alle natuurgweld. Gelukkig maar dat we niet in Louisiana of Texas wonen.
Groetjes,
Esther

Carine p

Dag Esther, je niet laten ontmoedigen! Ik ben ook altijd jaloers als ik soms groententuinen zie die pico Bello in orde zijn. Zolang je er maar zelf goed bij voelt. Ik zeg altijd “ik heb maar 2 handen”. Bij mij staat er momenteel onkruid van hier tot in Rome, liggen de lege potjes of opgedroogde niet geplante potjes zowat overal. Denk dan maar tant pis 🙂 Als je dan ziet dat je onbespoten groenten en fruit kan eten, de winter door kan komen zonder iets te moeten kopen, gezonde gedroogde vruchten hebt, eigen sappen drinkt etc, dan kan voor mij derest er ook wel bij .
Veel moed en grt
Carine

Anna

Een blog naar mijn hart!

Christien

Hoi Diana, wanneer ga je de zoete aardappel oogsten?

Margot

Wat een genot weer je blog te lezen, chagrijnig of niet ☺️.
Ik las dat je paprika’s gaat zetten maar ik heb al hele flinke Groenen buiten de kas die naar niet rood kleuren. Is het een idee om de pot nu naar IN de kas te zetten? En waar bestel jij je knoflook? Die van mij blijven altijd zo klein

Bianca

Nee hoor Diana, is helemaal niet raar om nu al zaden voor volgend jaar te bestellen. Dat hoop ik tenminste, want ik heb alles al besteld. Gedurende het groei- en bloeiseizoen zie ik wat ik allemaal net iets anders wil, maak ik een wensenlijstje. Als je dan weken binnen zit door warmte/wind/regen, is het heel verleidelijk om te gaan shoppen. Ik heb me niet in kunnen houden, zaden en bloembollen zijn onderweg

A.M. Turpijn

Dag Diana
Zoals iedere week met interesse gelezen over je enorme ijver en successen
Nu had je het er over dat je veel vijgen had gekregen en dat je daar jam van had gemaakt
Daar gaat mijn vraag niet over maar wel over een boom die ik heb en die na dracht 1 weer nieuwe vijgjes produceert
Worden die nog rijp? Vorig jaar heb ik die kleintjes er afgehaald, maar nu vond ik dat jammer
Graag via vijgen eigenaar advies
Met dank, Anne Marie

Anne Marie Turpijn

Dag Ruud en Diana

Dank voor jullie bericht
Ik zal de vijgen, meer dan de eerste pluk, laten hangen en zal kijken of ze nog rijpen
Ook kan ik de siroop maken zoals jullie suggereerden
Wanneer jullie tijd hebben zou ik dat recept graag hebben
Nogmaals dank en succes
Overigens: Mijn tomaten in de open kas doen het zeer zeer goed, heerlijk

Hartelijke groet Anne Marie

Jessie

Hey Diana en Ruud,wanneer begin je met het voorzaaien voor de kas? Is dat deze week? Liefs jessie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties