Wat een rotzooi

…… Het licht deed wel een beetje pijn aan de ogen toen ik, na 2 weken ondergronds te zijn geweest, weer eens buiten kwam 🙂 ……

Iedereen die zaden heeft besteld in de afgelopen heel hartelijk dank!! Ik heb er ook nog een stukje over geschreven op deze pagina: Zadenlijst – nieuws

Oh ja, er was ook nog een tuin. En daar was nog heel erg veel te doen. Enorm veel eigenlijk. Het stukje tuin dat we hebben weggedaan is ondertussen verhuurd. En we hebben dus in allerijl de laatste spullen van de tuin weggehaald. En die maar op onze eigen tuin gezet gesmeten.

Na anderhalve week drukte was ik even vergeten hoe het er uit zag/ziet op de tuin. Pfew, daar hebben we nog wel wat te doen. De komende dagen nog vooral druk met de enveloppen maar vanaf het weekend (we hopen, bidden en smeken om droog weer) gaan we weer hard aan de slag.

Zaterdag heb ik na een flinke regenbui alleen wat foto’s gemaakt van de rotzooi. Misschien niet leuk om te laten zien (voor mij dan), maar ik hoop dan later te laten zien hoe het na het opruimen is geworden. “Denk groot, zie de mogelijkheden”, zei ik tegen Ruud. Ruud zei: “Ik zie een hoop rotzooi en werk voor een hele winter. En waar ga je al die zooi trouwens laten, we hebben nu een kleinere tuin?”.  Zucht.

Maar het komt goed, echt waar….

 

Een stuk maggi in een krat, de Agastache Fleur in een pot, een verdwaalde venkelknol, potten met rozen, allemaal uit de oude tuin gehaald en maar even hier gestald.

Wat dichterbij:

 

Grote potten, nu nog leeg, maar wacht maar tot volgend voorjaar, de Lavandula multifida bloeit nog steeds, er moeten planten de kas in voor overwintering, en daarachter ligt de tuin waar ook nog wel wat moet gebeuren (understatement).

Niet schrikken:

 

In de kas is ook van alles even snel gegooid/gezet. En de ruiten moeten nog worden schoongemaakt. En de stokken moeten worden opgeruimd, en de zakken en tassen en emmers met Joost-mag-weten-wat erin-zit. Maar de kas is voor regenachtige dagen. Als het droog is gaan we natuurlijk buiten aan het werk.

 

Zo, en nu stop ik met foto’s van rotzooi en rommel. Op het oog dan want echt rotzooi is het niet, we moeten het alleen opruimen, planten, ingraven, schoonmaken, en noem maar op. Je ziet nog een groot hekwerk, dat kon ik toch niet laten staan op de oude tuin, kan ik hier wellicht nog gebruiken, misschien voor de Loganberry, of ik kan er een fruitboom langs leiden, of gewoon middenin de tuin zetten met heel veel Lathyrussen eraan (lekker dicht bij het terras, dan ruikt het zo lekker in de zomer, maar Ruud vindt dat niet goed: “We gaan toch geen hek middenin de tuin zetten”).

We zullen het zien. En we hoeven niet te bedenken waar we gaan beginnen; we lopen naar de tuin en daar waar we stoppen beginnen we. Ruud gaat nog verhoogde bakken maken. En ik ga opruimen en schoon maken. En tegelijkertijd (ja, multitasken dus) ga ik plannen maken, wat mag waar komen, wat wil ik waar gaan telen, wat zal ik eens kopen, aan zaden, een nieuwe appel (ik denk toch een Gloster, want die eten we nog steeds, uitstekend bewaarbaar, prima opbrengst, nooit een beurtjaar gehad, lekker, fris zoetzure appel, mooi rood ook (niet belangrijk maar leuke bijkomstigheid).

Goed, ik stop, Ruud zit te wachten met enveloppen die we vandaag nog willen posten. Tot slot nog even een foto van een nieuwe aanwinst:

 

Brugmansia Herrenhauser Garten, een mooie dubbele! Meer geeloranje in de zomer maar in dit waterige weer wordt de kleur koeler, ze bloeit er trouwens niet minder om. Zucht, het wordt ook weer tijd om de kuipplanten voor te bereiden voor een winter op zolder.

 

16 gedachten over “Wat een rotzooi”

 1. Och Diana het is bij mij ook een grote rotzooi. Ben al maanden niet in orde en dan blijft de tuin liggen. Dat zal ook wel weer goed komen.

  1. Hallo Marian,
   Dat is een Colocasia, in dit geval met heel donker blad (de groenbladige rassen zijn wat bekender).
   Google even op Colocasia en Alocasia voor wat meer informatie pover deze bijzondere (en helaas niet winterharde) bolgewassen.
   groetjes,
   Diana

 2. Hoe eigenaardig, Diana, bij mij is alles nog groen, in de bloei, rozen, salvia’s hibiscus etc en zelfs in de kas heb ik nog een paar tomaten geoogst, vandaag. Om niet te spreken van de voorraden spinazie , snijbieten, sla. Is alles dan bij jullie geoogst en kaal? Ik kan nog elke dag uit de tuin eten…

  1. Hallo Lia,
   Niet eigenaardig hoor; omdat we wisten dat we gingen verhuizen heb ik dit jaar geen wintergroenten gezaaid; geen spinazie, rucola, veldsla, winterandijvie, weeuwenteelt kolen, etc.. Simpelweg omdat we deze winter verhoogde bakken gaan maken, verhuizen, renoveren, opnieuw indelen, etc.. Dus we gaan opruimen, de vriezers zitten vol.
   De tomaten zijn hier al wel uit de kas, maar die waren dan ook gewoon op, boven de 5e/6e tros top ik de planten omdat ik er niet meer bij kan en aangezien ik vanaf eind juni al kon oogsten was er niets meer te oogsten :-). Fuchsia’s bloeien nog, de rozen zijn t.b.v. de verhuizing teruggesnoeid, Canna’s en Dahlia’s bloeien nog maar t.b.v. de verhuizing hebben we bijna alle eenjarigen al op de composthoop gegooid.
   groetjes,
   Diana

 3. Gelukkig ben je ook maar een mens, af en toe met de handen in het haar, vol met plannen af en toe maar je ook realiserend dat er wel heel wat werk verzet moet worden. Bedankt voor dit stukje.
  Jettie .

 4. Hallo Diana,

  Wat je schrijft is zo herkenbaar. Ik word soms boos als ik zie hoe de tuinen bij anderen al in begin september helemaal kaal en onkruidvrij zijn. Het lijkt wel een soort wedstrijd wie het eerste aan die eisen voldoet. Gelukkig mag iedereen het op zijn eigen manier doen en het belangrijkste is dat je uiteindelijk maar geniet van het tuinieren.

  Warme groet,

  Jenny

 5. Diana,
  Ook deze fase op het eibde van een teeltseizoen hoort erbij. Alleen duurt die fase soms langer als we willen.
  Het komt vast goed bij jullie en fijn dat jullie samen tuinieren!
  Mijn wederhelft is een echte a-tuinman.
  Gelukkig freest hij onze/mijn moestuin wel in het najaar voor het zaaien van groenbemesting voor de humus enz. en in het voorjaar ruim voor het zaaien.
  Ook timmert hij ieder jaar een tomaten/selderij tunnelframe.
  De rest mag ik zelf doen, ben ik “eigen baasje” haha voordeel: geen meningsverschillen/discussies
  Veel succes met alles.

 6. Diana en Ruud,
  Hier een troostrijke, enigszins aangepaste spreuk van wijlen mij opa:
  Wie in zijn eigen tuintje wiedt ziet de rotzooi van een ander niet!

  Sterkte ermee, het komt ongetwijfeld allemaal goed.

 7. Dag Diana,
  Ik vind jullie ‘bakken’ juist zo mooi en een opgeruimd idee geven. De grond is ook zo fijn onkruidvrij en ziet er los uit. Hier (Noord-Drenthe) slaat de grond helemaal dicht van de nattigheid.
  Ik heb een vraag over de appelboom die je noemt, Gloster. Kan die nu geplant worden? Kun je die in een grasveld zetten?
  Groetjes, en sterkte met de ‘rommel’,
  Jeanine

  1. Hallo Jeanine,
   Bomen in pot kun je in principe het hele jaar door planten (bij niet vriezend weer).
   Bomen van de grond (met kale wortels), plant je in de rustperiode, en dat is dus van ongeveer november tot en met februari (bij niet vriezend weer).
   Je kunt de boom zeker in een grasveld zetten, zorg wel voor een goede start (flink plantgat graven en dat vol storten met goede kwaliteit potgrond, maar een goede kweker kan je daar betere tips over geven).
   groetjes,
   Diana

 8. Dag Diana en Ruud,
  Bedankt voor het leuk artikeltje, wees gerust het is overal in de groententuinen op dit moment rotzooi, maar ik vind dit geen rotzooi, het maakt deel uit van het seizoen.
  Mijn leuze is “ik doe wat ik gedaan krijg ” en al derest “tant pis”
  Ik vind jouw brugmansia supermooi, met dubbele bloemen. Staat deze in de serre? Ik heb de mijne (gewone rose en gele) net binnen gezet om te overwinteren. Waar vind jij toch al die andere soorten? Snoei jij ook de brugmansia elk jaar? Dit jaar heb ik ook een aantal brugmansia buiten gezet, ik hoop dat deze zullen overleven, althans de wortels.
  Veel succes met de tuin
  Groetjes
  Carine

 9. Ben nog iets vergeten te melden. Mijn favoriete appelsoort (een oude varieteit) maar heel lekker van smaak is “notarisappel”. Minder gekend maar overheerlijk.
  Grt
  Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.