Zomerdrukte

Het is elk jaar hetzelfde. Ik weet het wel. Dat de moestuin in de zomer op een enorme golf lijkt. En toch denk ik elk jaar dat het wel mee zal vallen, of dat ik het dit jaar wel onder controle zal kunnen houden. Ben ik zo vergeetachtig, of nogal hardleers?

Niet dat het me tegenstaat of irriteert hoor. Nou ja, soms, heel even. Mensen die een moestuin hebben weten waar ik het over heb. Dat je naar de tuin gaat met een aantal voorgenomen ‘taken’ en dat daar niets van komt. Omdat er iets anders tussen komt dat eerst moet gebeuren. Bijvoorbeeld oogsten. En dat kost nu eenmaal ook tijd.

Soms voelt het als een kind in de snoepwinkel; Oh, die moet ik plukken!! Oh, dat moest ik nodig oogsten. Oh en daar, snel, voordat het doorschiet. Oh, en die is lekker voor de jam! En oei, die courgette wordt al te groot. En hé, de eerste bramen rijpen. etc. Afijn, je kent het wel.

Zo schrijf ik hier ook wel vaker dat het niet allemaal vanzelf in vriezer, pot en fles verdwijnt. Ik kan me van vroeger herinneren dat mijn vader met letterlijk een vuilniszak vol met snijbonen thuiskwam. En dat mijn moeder (en ik hielp natuurlijk) bonen ging afhalen en we die door het snijbonenmolentje draaiden. Alles wassen, in zakjes doen en dan de vriezer in. Ondertussen zat mijn vader voor de tv, met een pilsje. Het ouderwetse rollenmodel. Nu oogsten we, sjouwen het mee naar huis en moeten het ook allemaal nog verwerken. Terwijl ik snijd, kook en inmaak zorgt Ruud voor het opruimen, de kattenbak, vuilnisbak en al die andere dingen. Niks zitten, niks pilsje, gewoon doorgaan. Ik klaag niet hoor 🙂 . Want Langzaam zie ik dat het voorraadrek op zolder voor de winter wordt gevuld; met verschillende soorten jam, zoetzuur, tomatensaus, etc.. Het geeft zo’n rijk gevoel. En is zoveel lekkerder dan uit een winkel (denk ik, ik kan me niet herinneren dat ik jam of tomatensaus kocht).

Het eerste rijpe pepertje, Chinese Five Color heeft een toepasselijke naam want de pepertjes rijpen van paars via lila, crème en geel naar lichtrood

Naast het oogsten, naar huis sjouwen en verwerken moet ook de tuin worden gewied, water worden gegeven, worden opgebonden, gemulchd, gevoed, getopt, uitgebloeide bloemen worden verwijderd en zo kan ik nog heel veel meer noemen.

Nog een kleine week en dan kunnen we bramen plukken

“Nog even en we moeten op de bank met het bord op schoot eten”, zegt Ruud, wijzend op alle potjes die op de eettafel staan af te koelen, naast een overvolle schaal en wat losse courgettes en komkommers waar ik nog geen tijd voor had. Ik antwoord dat ik nog even labeltjes moet maken en dat alles dan naar boven kan. Maar eerst nog even een foto maken voor de website. En dus print en plak ik en zetten we alles buiten op tafel. “Past het wel?”, vraagt Ruud op ironische toon, terwijl hij ondertussen met de schaal perziken aan komt lopen.

Ja, het past. Foto, klik. en dan kan alles (“eindelijk”, zegt Ruud) naar zolder. Nou ja, op de courgetteblokjes na want die moeten nog 1 dag in de koelkast rusten voor ze kunnen worden gekookt en ingemaakt (volgens dit erg lekkere recept van Pittig zoetzuur van courgette). En de schaal met perziken natuurlijk; die gaan we vanavond ontvellen en mengen met suiker, citroensap en sinaasappelsap en -rasp zodat we er morgen jam van kunnen maken.

Het is misschien dit jaar wel mijn meest geliefde oogst, omdat het de eerste oogst is. Ik kocht deze jonge perzikboom (het ras Priscilla) vorig voorjaar. Ik moest de verkoper beloven dat ik alle bloesems-in-knop na het planten weg zou knippen. Dat deed ik, al deed het wel een beetje zeer. Maar het was goed; alle energie ging dat jaar naar de groei van de boom en het wortelgestel. En dit jaar oogsten we dus perziken uit eigen tuin(kas). Zonder een spoor van krulziekte (omdat het niet regent in de kas, ik schreef er eens een blog over: Krulziekte). Prachtige puntgave grote perziken, de grootste wel ruim 225 gram zwaar. En alles bij elkaar maar liefst 47 stuks. Wat een weelde! En ik vond er al een heerlijk recept voor, per direct een favoriet: Jam van perziken met sinaasappel en citroen. Hoewel deze, heel anders, maar ook erg lekker is: Gelei van aalbessen met perzik en tijm

En zo tuinieren we overdag, en snijden, vriezen en koken we in de namiddag en avond. En het is nog lang niet voorbij; de eerste paprika’s groeien en af en toe rijpt er zelfs al één. De bramenoogst komt eraan. Ik kan nog nieuwe gezaaide bonenzaailingen uitplanten. En dan heb ik het nog niet over de tomaten.

We plukken nog steeds blauwe bessen. Ik heb nog van alles gezaaid en dat kiemt nu (van knolvenkel en Chinese kool tot tatsoi, palmkool, snijbiet en sla). Voor alles wat we oogsten is er gelijk weer een vervanger die uitgeplant kan worden. En zo gaat het maar door, tot ver in de herfst. Het is soms vermoeiend. Maar tegelijkertijd genieten we er volop van.

Op de laatste foto (sorry, lelijke foto, met telefoon gemaakt omdat het pas vlak voor het plaatsen van dit blog klaar is; nog geen labels, bloedheet, voor de foto even omgedraaid) een nieuwe poging voor een lekkere inmaak van cherrytomaten in zoetzuur. Ik heb al een recept en dat is zeker ook een lekker recept (Cherrytomaatjes in zoetzuur). Maar deze is, met wat meer ervaring, hopelijk iets moderner en lekkerder. Met vadouvan en een andere samenstelling van azijn, suiker en kruiden. Ik ben benieuwd. Dit weekend even proeven!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Wat een weelde! Dat is het eerste wat bij mij opkomt.
Bij mij is het allemaal wat kleinschaliger en niet alles is dit jaar goed gelukt, maar ook hier verheug ik me op een grote bramenoogst die er aan gaat komen.
Sterkte met alle werkzaamheden, en ik hoop dat je ook wat tijd kunt vinden om er van te genieten,
Groetjes, Ria

Con

Hallo Diana, verdrietig bericht over Ruud. Vele zullen het herkennen. Mijn moeder had ook de diagnose. Voor ons onbegrijpelijk. Ze was boekhouder en wiskundig een génie. Ze wist in de supermarkt precies voor hoeveel geld ze in haar mandje had. Een rekenmachine had ze niet nodig .
Gelukkig heeft ze lang thuis kunnen blijven met hulp van hele lieve mensen waardoor er 24 uur iemand voor haar was. In Nederland is dat heel goed georganiseerd. Ik wens je nog een fijne tijd met Ruud en geniet elk moment . Elke hulp die je kan krijgen aannemen zodat je zelf sterk blijft. Beste groetjes

Petra

Hoi Diana,
Vanmiddag bovenstaande bericht gelezen over Ruud en schrok hiervan.
Wij zitten in eenzelfde schuitje, maar het betreft mijn vader en die is inmiddels bijna 90 jaar oud. Daarom niet goed te vergelijken. Ik heb de liefde voor het tuinieren van hem overgenomen en als ik nu zie dat hij dit wel wil, maar niet meer kan, doet me dat verdriet.
Zelf ben ik inmiddels ook 60+, het ‘werken’ in de tuin is voor mij tevens ontspanning en ik hoop nog lang van mijn tuin te kunnen genieten.
Mijn petje af voor jou Diana, dat je én voor Ruud zorgt, in de tuin werkt én zo’n uitgebreide website bijhoudt én wekelijks een blog schrijft voor ons én wat al niet meer…Respect !
Sterkte en geniet van elke dag !
Groeten,
Petra

Jeannette

Hallo Diana

Och wat verdrietig en moeilijk allemaal en wat ben je sterk! Ik heb er echt bewondering voor dat je dit allemaal, naast de zorg(en) voor je man, nog allemaal kunt doen. Het lijkt mij inderdaad wel wat veel allemaal, maar afbouwen of dingen niet meer doen, is moeilijk als je altijd zo’n bezige bij bent geweest. Ik wens je daar heel veel sterkte en wijsheid bij en blijf toch zoveel mogelijk genieten van alles en vooral iedereen die je lief is.

Imke

Veel steerkte met het in de lucht houden van alle ballen maar in het bijzonder met de situatie met je man. Mijn vader had Alzheimer maar pas toen hij al in de 90 was. Het linkt me nog veel moeilijker als het je partner is. Ik wens je heel veel sterkte en vooral nig heel veel goede momenten. En vergeet niet om jezelf te denken

PienW

Wat een intens verdrietig bericht! Elkaar leren kennen via de tuin, al bijna 30 jaar samen in de moestuin….zo schrijnend te lezen dat hij sommige groente niet meer herkent. Ik hoop dat jullie nog veel samen lachende dagen mogen beleven. Pas goed op Ruud maar ook op jezelf. Gr. Pien

Lili

Hallo Diana,

O wat erg voor jou, maar ook voor je familie. Ik wens je veel sterkte in de zeer moeilijke periode die komt. Ik hoop dat je nog veel goede momenten meemaakt met je man, waar hij jou wel herkent en nog kunt communiceren. En dat zijn gedrag niet verandert zodat je bij hem kan blijven. Dat het anders kan verlopen, weet ik maar al te goed. Hulp op tijd inschakelen en goed voor jezelf zorgen zijn heel belangrijk heb ik geleerd. Niet meer eten en mij kapot werken waren mijn fouten destijds. Het is een slopende periode waar je geen macht over hebt en je wordt meer geleefd. Om met dat te kunnen omgaan moet je jezelf niet vergeten en hoe moeilijk het ook is, de ballen in de lucht sterk minderen of gewoon laten gaan, de mensen om je heen zullen heus wel begrijpen.
Voor mij, de tuin was mijn redding in zulke verschrikkelijke tijden, daar kon ik en kan ik nog mijn verdriet in kwijt. Genieten van kleine dingen is nu belangrijker dan ooit.

Ik hoop dat je sterk zal blijven en dat je nog alles kan verwerken.
Groetjes,
Lili

Rebecca

Is dat dan een laagstam-perzikboompje dat in de kas kan blijven staan?

Wietske

ook mijn tomaten mix van buidles en peren doen het voortreffelijk net al de anderen allemaal. IK heb echter nog van vorig jaar staan. Dit terwijl ik met gulle hand weggeef. Is de sap bv van vorig jaar nog goed of de chutneys?? hoelang kan het bwaard als het donker en koel staat.?

Willem

Krijg je dat allemaal op?

Tessa

Wij eten onze allerlekkerste en allermooiste tomaatjes met een bolletje echte buffelmozzarella, basillicum en wat vlierbloesemwijnazijn. Feest! Panzanella is ook een favoriet zomergerecht. Je kan nooit genoeg tomaten hebben 🙂 Ik ben Zo benieuwt naar jouw buideltomaatmix die ik dit jaar gezaaid heb. Ze zien er nu al prachtig uit 😛

Rian

Jeetje.. wat heb je al een oogst! Ik vind het een droevig jaar. Op een handjevol tomaten wil het allemaal niet opschieten dit jaar. Ook de hoeveelheid veenmollen werken niet mee, in het ploegen van de tuin 😉 maar chapeau en wat een bak aan ervaring als je gelijk weet hoe je lege bedden weer kunt opvullen. (Volgens mij met de gedachte van wisselteelt).
Knap ook hoe je alles doet, maar denk ook zeker aan jezelf!
Blijf je blogs altijd een fijn leesmoment vinden

Joke

Iedere keer week geniet ik erg van je wekelijkse blog. (Dat je daar ook nog tijd voor vrij kan maken). Je blogs zijn allemaal zo herkenbaar. Je verheugen op wat komen gaat, of het allemaal wel gaat lukken Het harde werken met plannen, zaaien, oogsten en inmaken. Maar wel het allerleukste harde werken dat er bestaat. Net als jij kan ik genieten van mijn voorraadkast met potten jams, geleien, zoetzuren, chutneys, kruidenazijn en kruidenolie. Je recept van cherry tomaatjes in zoetzuur ga ik zeker proberen te maken.

Kevin Broekhuizen

Vraaagje over inmaken dit is iets wat ik nog nooit eerder gedaan heb, ik heb de afgelopen tijd al veel potten gespaard van Jam of HAK groente potten van het werk, deze schoongemaakt en daarna de vaatwasser in gedaan. Nu lees ik vaak dat je de dag voor je het gebruikt nog eens in de vaatwasser moet doen wat logische klinkt, en daarna uitkoken in kokend water met soda, maar welke soort soda gebruikt U hiervoor, en in welke verhouding tot het kokend water? Alvast bedankt =]

Kevin Broekhuizen

Hartstikke bedankt nu is het voor mij duidelijk hoe ik dit moet aan pakken, van mijn werk neem ik ook steriele handschoenen mee dus die trek ik extra aan voor de zekerheid, bij het dichtmaken van de potjes. Ik wil zelf mais inmaken, cherry tomaatjes en bietjes. Volgendjaar wil ik dit gaan uitbreiden, eerst rustig de touwen leren kennen voordat het teveel wordt :p

Tessa

Het allermakkelijkst zijn bereidingen met (veel) suiker en/of azijn dus bv jam, chutney of sambal. Door de suiker en het zuur krijgen bacterien en schimmels weinig kans. Ik zet mijn potjes en flessen alleen een keer (als ze al schoon zijn) in de afwasmachine. Door de hitte en stoom van het droogprogramma blijven er amper bacteriën over. Ik kan me niet de laatste keer herinneren dat het mis is gegaan. M’n augurken op zoet/zuur (die ik eerst 24-48 uur fermenteer in zout) overgiet ik met hete vloeistof en weck ik een half uurtje voor de zekerheid. Gaat ook prima. ‘Pure’ groenten inmaken vraagt iets meer finesse. Door de bietjes zoet/zuur in te maken vergroot je je kans op succes. Tomaatjes zijn van zichzelf al vrij zuur, dat scheelt. Mais zou ik een beetje spannend vinden maar vooral proberen.
Nog een kleine tip: ik lees dat je Hak-potjes heb gespaard. De ‘nieuwe’ deksels zijn waardeloos voor inmaken. Is bij mij een paar keer mis gegaan. Je wilt echt de ouderwetse deksels met brede rand. Die zuigen goed vacuum. Veel plezier!

PienW

En als je toch los gaat, maak dan beslist “pittig zoetzuur van courgettes”. Recept van Carine dat bij ons echt helemaal favoriet is! Vroeger dacht ik dat ik de oogst aan courgettes niet opkreeg, tegenwoordig zaai ik zelfs extra!

Pien W

Gisteravond gelijk geprobeerd…heerlijk!! Dank voor het recept!!
groetjes, Pien

Anne

Heerlijk recept! Ik heb het de afgelopen dagen geprobeerd. Dank jullie wel! Een praktische vraag voor de derde dag. Waarom koken jullie de courgette op het einde nog vijf minuten op? De blokjes zijn toch mals? En jullie laten alles uitlekken en dan brengen jullie toch blokjes en vocht terug samen? Beste groet, Anne

Anne

Heel erg bedankt voor deze verduidelijking Diana!

Hendrica

Hallo Diane,
Wat een feest iedere keer om je blog te lezen met de foto’s van je fantastische oogst, chapeau!!
Ik zag de jampotjes met de perzikjam, waar koop je die? Zou het graag van je horen!
Groeten Hendrica

Margriet.M

Hallo Ruud en Diana,
Wat vreselijk nieuws is dit, ik hoop dat jullie nog heel lang samen kunnen genieten van de tuin, ook al wordt het een andere tuin.
Ook wij hebben in onze tuin aanpassingen door moeten voeren vanwege een aantal beperkingen.
Maar ik wens je heel veel sterkte toe en nog een hele mooie tijd op de tuin samen.
Lieve groet !

Carine p

Heel veel sterkte Diana! Dit is echt geen leuk nieuws. Ik ken jullie niet persoonlijk, maar voel toch verbondenheid door alle blogs en nieuws die je schreef. Geniet daar waar het kan, vooral van eenvoudige dingen!
groetjes
carine

Wietske

Hoi Diana,
wat lees ik nu ! is Ruud ziek. Meid wat een verdriet, Ik volg jullei al enkele jaren.Heb veel van je geleerd en als altijd van Ruud en Diana. Ik begrijp dat het nu op jou neerkomt. Heel veel sterkte

Ann Van Der Meiren

Amai, zoveel energie…..:. Ik herken gans dit scenario….. Niet evident, maar toch lees ik opnieuw alle experimenten en pas ze ook toe!! Met vele welgemeende dank aan Diana! En natuurlijk co ! ( Ruud ) 😉 Veel groetjes en doe zo voort! Ann

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties