De website

Het was deze week te nat, of te koud, of te mistig of ik had verplichtingen. Een hele week niet naar de volkstuin, het was bijna afkicken.

Maar thuis zijn we wel hard opgeschoten; alle kuipplanten zijn teruggesnoeid en naar zolder gesjouwd. En Ruud is begonnen met het terug knippen van de Dahlia’s die door de nachtvorst op woensdag als een plumpludding in elkaar zijn gezakt.

Anderhalve week geleden:

 

Afgelopen woensdag:

 

Ik heb in het late voorjaar in het Algemeen Dagblad een artikel van Romke van der Ka gelezen, waarin hij schreef dat hij zijn Dahlia’s vorige winter niet meer uit de grond had gehaald om vorstvrij te overwinteren. Hij had ze gewoon in de grond laten zitten. Hij schreef dat de planten in het voorjaar wel wat later uitliepen maar ze de winter wel hadden overleefd, en er later in de zomer en herfst niet minder om bloeiden.

En ik hoorde nog meer soortgelijke verhalen van andere mensen. Dus dit jaar gaan we dat ook proberen, dat scheelt ons veel werk en  tijd (nu omdat we ze niet hoeven te rooien, en in april nogmaals omdat we ze niet hoeven te planten). En het scheelt ook ruimte op zolder. Ik ga dit weekend (nu het eindelijk een paar dagen droog is geweest) herfstbladeren bij elkaar rapen om over de Dahliaplanten te verdelen. Of misschien neem ik wel wat vuilniszakken mee naar tuin en gaat er wat stro uit de paardenmest mee naar huis, ook een goede bedekking. Want de eerste kar paardenmest is daar bezorgd.

We hopen volgende week eindelijk weer een paar uurtjes naar de tuin te kunnen, om verder op te ruimen en schoon te maken, om te snoeien en om te oogsten (boerenkool, pastinaken, savooikool, bieten, aardperen, koolraap, palmkool, of anders iets lekkers als sla, rucola, snijbiet, paksoi, etc. uit de kas). En vrijdag waren we wel even 2 uurtjes op de tuin en konden we uit de kas (eind september gezaaid) radijsjes oogsten!

 

Ik heb dus niet heel veel over de tuin te vertellen. Maar wel over de website. Ik ga na dit weekend de zadenlijst sluiten, want het overgrote deel van de soorten is uitverkocht en van de rest heb ik vaak slechts nog enkele zakjes. Dan kan ik alle tijd die ik over heb gaan besteden aan het bijwerken van de pagina’s. En daar ben ik al volop mee bezig, fijne klusjes voor regenachtige of koude dagen,

Ik heb afgelopen week alle soorten die in de zadenlijst stonden in de databases gezet (dus de databases van eenjarige bloemen, van tomaten, aubergines, pepers en die van paprika’s zijn bijgewerkt): Databases

En nu is dit aan de beurt:

 

Allerlei recepten en inmaakrecepten, een warboel van krabbels en afkortingen op smoezelige papiertjes in een haastig handschrift vol vlekken. Maar dat zijn de beste, want dan zijn ze uitgetest en goed bevonden. En ik begrijp die krabbels zelf zelf gelukkig (nog) prima.

En dus heb ik afgelopen zomer al het recept voor de Jam van vijgen met sinaasappel en pijnboompitten geplaatst. Maar voor de andere 2 vijgenjam-recepten heb ik geen tijd meer gehad. Tot nu. Ik heb daar nu het recept voor Jam van vijgen met rum en rozijnen aan toegevoegd. En ook het recept voor Jam van vijgen met sinaasappel, chocolade en hazelnoten geplaatst. Allemaal lekker en toch anders.

 

En aangezien ik toch de briefjes met inmaakrecepten zat uit te pluizen heb ik ook gelijk het recept voor een heerlijke Ketchup van geroosterde tomaten (met paprika, ui en pepers) geplaatst. En vervolgens ook nog een leuk en lekker recept voor een zomerse zoetzure frambozenazijn (die verrassend lekker blijkt te zijn).

 

En een inmaakrecept voor een lekkere friszoete frambozensaus.

En een inmaakrecept voor harissa

En een inmaakrecept voor stoofpeertjes in cider

 

En een bakrecept voor Blondies met frambozen

En een recept voor een eenvoudige maar heerlijke en winterse ovenschotel: ‘Moussaka’ van pompoen

En voor de afwisseling ben ik ook begonnen aan het bijwerken van informatiepagina’s. Ik heb eindelijk de pagina over de teelt van vijgen bijgewerkt. Wat was dat ondertussen een verouderde pagina zeg, ik heb die pagina bijna volledig herschreven: Vijg

En ik heb ook de stokoude pagina van de witlof aangepast/herschreven: Witlof

En nu wil ik nog zoveel pagina’s bijwerken dat ik af en toe gewoon niet weet welke pagina er nu eerst aan de beurt komt. Wat ik heb bijgewerkt meld ik in de blogs van de komende weken/maanden. En als iemand een tip heeft voor een overduidelijk sterk verouderde pagina, te herkennen aan kleine fotootjes, dan hoor ik graag! Op de alleroudste pagina’s staan die foto’s zelfs niet in het midden maar links of rechts in de tekst. Ook tips m.b.t. niet werkende links of andere technische fouten zijn welkom!

Volgende week beloof ik eens wat te schrijven over de vruchtwisseling in de kas en hoe wij de kas in de winter verzorgen.

Voor nu staan de kassen vol en valt er weinig anders te doen dan te oogsten, zondag eten we weer sla (op de foto zie je pluksla, mosterdblad en erachter nog net een stukje van een rij rucola). Het is heerlijk om nog zoveel uit de kas te kunnen oogsten. Maar Ruud klaagt dat de vriezer nog steeds propvol zit. En dat klopt. Het is een luxeprobleem 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Judith

hallo Diana
Hoe is het met je prei experiment afgelopen. Je had toch soda en rabarberaftreksel geprobeerd. Mijn prei zit weer vol met preimot, ik had er dan ook niks eraan gedaan.
Ben heel benieuwd of het bij jou wel goed is gelukt

Wijnie

Hoi Diana,
Ik weet niet of het verschil wat je nu noemt klopt. Ik heb op internet rondgekeken, maar het lijkt er op dat de preimineervlieg ook lange gangen maakt in de prei. Bij mij zitten die in ieder geval wel in de prei. Het grootste verschil lijkt te zijn dat de preivlieg in de grond verpopt en de preimineervlieg in de prei zelf. Dat laatste heb ik. http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/prei/prei.php Ik kan het helaas niet aan het blad zien omdat ik die met regelmaat terugsnoei. En gaat het blad al bij 1 beetje krullen of pas als er meerdere in zitten/er veel gevreten is?
Op dit moment is de preivlieg toch ook niet meer actief? Ik heb nog maar sinds enkele weken beestjes in de prei zoals ik op de blog van preimineervlieg zei, terwijl ik al wekenlang oogst. Ik denk dus dat preimineervlieg net zo goed lange gangen maakt. Ik ben benieuwd hoe jou prei er voor staat.
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Diana,
Toen ik jouw reactie teruglas, viel mij op dat je sprak over rode maden. Voor zover ik weet zijn de preimineervliegen kleine witte maden en nadien zwart. Ik heb nog nooit rode maden in de prei gezien.
Mijn probeersel van basilicum tussen de prei is goedgelukt. Daar heb ik geen last van maden. De overschot van de niet uitgeplante prei(zaden) is wel aangetast, daar had ik niets gedaan. De prei waar ik koemest in elk gaatje heb gegoten is momenteel nog niet groot genoeg, dus dit zal ik later weten te zeggen.
Groetjes Carine

Wijnie

Hoi Diana,
aan de 1e link die je deelt ging nog een artikel vooraf: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gewoon-preivlieg-of-toch-een-andere-vlieg/. Daar staan meer foto’s in. Ik heb zelf nog nooit preivlieg in de prei gehad, maar wat ik op internet lees en zie krijg ik de volgende indruk:
– preivlieg heeft witte larven, van de PMV zijn iets cremer, tenminste, dat lijkt zo als ik foto’s bekijk.
– de preivlieg legt eitjes aan de voet van de plant, PMV op het blad. Bij mij kon ik duidelijk vraatgangen vanaf het blad de schacht in zien lopen. Mijn prei staan hoog boven de grond, dus duidelijk zijn de eitjes niet aan de voet van de plant gelegd.
– preivlieglarven blijven bij elkaar, dus als je preivlieg hebt, zitten er heel veel larven in 1 prei. PMV larven komen vaak ook alleen/in kleine aantallen voor. Ik had meestal 1-3 larven/poppen per prei.
– preivlieglarven gaan de prei uit en verpoppen zich in de grond. PMV blijven juist in de prei en verpoppen zich daar.
– PMV is later in de herfst actief dan preivlieg, hoewel ik ook een website zag die het daar niet mee eens was.
– van de preivlieg gaat de plant dood, bij PMV hoeft dit niet.
Ik weet niet of alle bovenstaande punten kloppen, dit is wat ik op internet zie. Misschien kun je er wat mee.
Groetjes Wijnie

Carine p

Dag Diana,
Even over de mineervlieg… deze maken slingerachtige gangen in de bladeren. Soms met als gevolg een gekruld blad maar zeker niet altijd. Bij de prei heb ik nog geen gekruld blad gemerkt, maar dus wel bij de ajuin.
Ik ben nu ook te weten gekomen waarom we vorig jaar en ook dit jaar veel meer last hebben van de mineervlieg. Blijkbaar leggen de vrouwtjes bij een temperatuur van 15 graden ongeveer 25 eitjes, terwijl dit bij een temperatuur van 30 graden kan oplopen tot ongeveer 500 eitjes (zie boek van Abelia tot zwarte bonenluis van Paul Mertens). Tja, we hebben reeds 2 jaar warm weer gehad tijdens de 2 periodes dat de mineervliegen hun eitjes legt.

Ivm de dahlia haal ik deze enkel uit de grond waar de grond te nat wordt. De andere laat ik ook zitten.
Vele groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Idd, vocht en vorst is niet ideaal voor bepaalde planten. Bij ons, ZW Frankrijk kan het ook wel vriezen, maar doorsnee gezien is dit van korte duur. Meestal rond de hele vroege uurtjes is er nachtvorst, maar zodra de zon s’morgens schijnt is de vorst al vroeg weg. Vandaar dat ik bv de brugmansia in volle grond steek,alsook alla canna’s. Tegen dat de grond bevroren is, moet het toch wel een paar uurtjes vriezen. Het kan ook hoor, denk aan een 7-tal jaren geleden toen hebben we -18 gehad en tijdens de dag bleef het vriezen, maar dit zijn echt uitzonderingen. De laatste jaren zijn de winters veel zachter qua temperatuur, met alle gevolg qua bepaalde “vervelende beestjes “.
Qua Dahlia’s vrees ik meer het vocht probleem dan de koude. De combinatie van beiden is zeker niet goed. Ik heb verschillende groententuinen en daar waar de grond gemengd is met rivier stenen, zakt het vocht veel sneller weg. Daar laat ik de dahlia in de grond zitten. In de groententuin met voornamelijk kleigrond, loopt het water minder snel weg en daar haal ik dahlia’s uit de grond.
Groetjes
Carine

Pieter

Ha Diana, ik ben fan van het eerste uur, maar reageer eigenlijk nooit. Ik ben zelfs beroepstuinder geworden met hulp van jouw website :). Nu een vraagje, hoe heet die prachtige dahlia op de foto?

Wil Fransen

Hi Diana,
Je hebt een keer geschreven over gember planten; ik heb twee stukken gember liggen met allebei een groen uitlopend puntje. Ik wil graag proberen of ik er een plantje uit kan kweken, maar kan je info daarover niet terugvinden. Heb al diverse afleveringen nagekeken…..Als een andere lezer kan helpen ook heel fijn. groet, Wil.

Marjarie
wil fransen

Dank je Marjarie, ik ga kijken. Groet, Wil.

wil.fransen

Dank Diana; heb inmiddels op de site gekeken. Zal mijn best doen, al was het alleen al om te kijken of ik er een plant van kan krijgen. Als er dan ook nog gemberknolletjes aan komen is dat een bonus. Wordt mijn appeljam nog lekkerder….groet, Wil.

Herma

Hoi Diana en Ruud
Ik laat de dahliaknollen nu ook al 2 winters in de tuin staan(oosten van het land).
De afgeknipte stengels en blad erop en een antiwegwaaidekje erop van een fikse klodder ezel mest(of paarden of koeienmest). Gelijk een mooie start van bemesting voor volgend jaar. Idd geen groei oorsprong in juni, maar na paar weken zie je dat verschil al niet meer. En scheelt 2 keer een flinke klus.
Succes!

katrien

Hallo Diana !
Ik laat al een paar jaar een deel van de dahlia’s zitten, maar dan wel enkel deze waarvan ik zeker ben dat ze niet te nat zullen staan in de winter, anders zitten de knollen te rotten in de grond (ben ik ook eens tegengekomen …). Daarop idd ook de afgesneden stengels en zeker 20 cm halfverteerde bladeren erop. Bij erge vorst komt daar dan nog een laag noppenplastiek overheen. Ik had wel maar bloemen 2 maand later dan aan diegene die ik uitgehaald had en in maart terug opgepot had in de serre. Dat is natuurlijk ook jammer, maar is een heel stuk gesleur en gedoe minder en als ik al een deel bloemen vroeger heb, ben ik ook tevreden.

Desiree

ook ik laat de dahlias gewoon in de zeeuwse klei zitten: enige probleem kan zijn dat ze te nat worden zoals Katrien ook schreef. Bij mij staan ze ietsjes hoger en dat gaat prima, ook zonder afdekken. Gisteren heb ik ze pas afgesneden en ja, van de week waren ze door die nachtkoude opeens van fleurig naar treurig!
Diana, om wat gesjouw te besparen kan je die noppenfolie heel goed voor potten gebruiken. Ik laat grote potten buiten en pak ze in met noppenfolie (als het echt koud wordt pas) die rond de pot gewikkeld wordt en dus langs de plant naar boven uitsteekt. de pot en de wortels worden met een dubbele laag goed beschermd, terwijl de plant gewoon regnwater kan opvangen. Is nog altijd goed gegaan, ook in landen met heel strenge winters. In dat geval en bij een heel kwetsbare plant gaat er wel eens wat stro op de plant, maar meestal niet, want dat wegpeuteren in het voorjaar is ook best een gedoe.

Paula Bos

Hai Diana, ik vind het toch wel een mooi gezicht dat we nog steeds seizoenen kennen. De rozen zijn gestopt met bloeien en de paprika’s in de kas geven ook de pijp aan Maarten. De laatste peper blijft wel gewoon doorgaan met rode vruchten geven.

Karin

Hallo Diana,
In de biowinkel zag ik een bak met gember waar onderin kleine afgebroken stukjes lagen met lichtgekleurde opbollende ‘ogen’ waarvan er eentje zelfs al een groen stengeltje had. De gemiddelde klant van de biowinkel neemt die onooglijke gerimpelde brokjes gember niet mee, behalve ik natuurlijk. Thuis meteen in de vermiculiet gezet, goed natgemaakt en in de vensterbank geplaatst. Het stukje gember met het groene stengeltje heeft het niet gered, twee andere stoere stukjes wel en ik hoop zo dat het deze keer wel goed gaat. Vorig jaar werd het niks, maanden naar bakjes gember zitten kijken .. uiteindelijk alles maar verwerkt want het was gelukkig nog goed te gebruiken. Het lijkt wel of het beter gaat in vermiculiet.
Ook vond ik, in een andere biowinkel, mooie dikke superverse sereh waarvan ik thuis een stukje van de onderkant meteen met een scherp mesje heb afgesneden en elk in een afzonderlijk potje heb gezet op een dun laagje water wat ik om de dag ververs. Heel snel verscheen er al een zijscheut, nog voor er worteltjes aankwamen. Nu zie ik een ieniemienie worteltje komen en meer kleine opbollingen onderaan de stengels die doen verwachten dat er meer worteltjes komen en geven goede hoop dat deze drie stengels volgend jaar een mooie bos vers citroengras gaat worden. Voorlopig hou ik de gember en het citroengras scherp in de gaten en blijven ze lekker binnen op de vensterbank.
Ik zag ergens een antwoord van je langskomen in deze rij reacties dat niemand door jou tuinder wordt, maar wel inspiratie opdoet voor de ergens al aanwezige groene vingers, door alle informatie die je plaatst. Dat is helemaal waar. Ik wou altijd wel ‘iets’ gaan doen met de tuin en heb daartoe dan ook in het wilde weg pogingen gedaan met zeer wisselend succes maar sinds ik deze site heb ontdekt begint het er op te lijken dat ik weet wat ik doe. Nog steeds met wisselend succes omdat er zoveel factoren zijn waarvan je afhankelijk bent, wel met veel meer enthousiasme, zelfvertrouwen en plezier. Dat wou ik even kwijt 🙂

maud

Wij hebben 2 jaar geleden ook geprobeerd de dahlia’s in de grond te houden in de winter. Wel goed afgedekt, maar het resultaat was dat ze aan het eind van de winter waren verrot of opgegeten door de woelmuizen.
Afgelopen jaar de hele boel dus maar weer naar binnen en dit jaar ook. Experiment bij ons dus mislukt.

Petra

Hoi Diana,
Ik zie helaas geen foto op de reactie van Wijnie of ligt dit aan mijn iPad ?

En ook ik laat de Dahlia’s al jaren in de grond. Knip de stengels af, dek allereerst alles af met droge bladeren of stro, vervolgens de stengels en soms nog wat takken van een dennenboom, tegen het wegwaaien van de bladeren/stro.
En idd komen de planten pas later tevoorschijn, maar bloeien ook nog heel lang door.
Groeten,
Petra

Petra

Ja, de foto is nu wel te zien !
Ik heb nog snel enkele tomatenzaden besteld voordat je de winkel sluit.
Petra

Margriet M

Hallo Diana, of een medetuinierder , ik lees telkens over preimineervlieg of preivlieg, Nu heb ik ooit van iemand gehoord dat hij met het uitpoten er gelijk SODA bij strooide;( hij leeft niet meer) vandaar mijn vraag , Weet jij of dit dan gewone Soda is of Baksoda?Ik il dit dan graag proberen volgend seizoen. Ik heb mijn winterprei nl. al weg kunnen gooien, gelukkig de zomerprei niet maar zonde blijft het.

Aline

Diana

Hi Diana,
Je hebt mij juist ook heel erg geïnspireerd! Afgelopen jaren op m’n kleine balkon had ik altijd al wel het een en ander, alles als planten gekocht, maar door het lezen van jouw blog, afgelopen jaar al iets beter dan voorheen aan de slag gegaan met moestuin grond van Pokon met wat aardbeien, tomaten, pepers, komkommers, paar verschillende kruiden en wat verschillende bloemen, 2 olijfboompjes (speciale grond voor gekocht en verpot) en een blueberry plant (idem qua grond) etc.
E.e.a. is best goed gelukt en ik had een kleine oogst maar had wel redelijk wat verschillende soorten luizen etc en m’n planten en groenten/vruchten groeiden toch niet zo goed als ik gehoopt had.
Nu ben ik sinds een paar weken heel veel video’s aan het kijken op YouTube (The Rusted Garden en CaliKim) en zie al héél véél wat ik anders en beter kan doen zoals zelf binnen voorzaaien en juist ook hoe en wat per soort, o.a. flink wat nieuwe zaden besteld, paar groeilampen gekocht, een warmtematje voor peper zaailingen besteld én een klein irrigatiesetje besteld voor al m’n bakken en potten op m’n balkon (consequent te weinig water gegeven en dan juist weer teveel water per keer! Potten water geven werkt toch ook een heel stuk anders dan volle grond zie ik haha! Verder zie ik dat ik bijv. veel te veel te dicht op elkaar heb geplant en te weinig en/of verkeerd heb bemest en veel goeie tips gezien hoe (zo organisch mogelijk) met bepaalde plagen om te gaan en wat welke soorten planten meer of minder nodig hebben.
Komende week ga ik compost halen en boomschors als mulch om m’n bakken buiten voor de winter klaar te maken én te zorgen dat de grond in de lente goed voorbereid is! In het voorjaar nog wat verschillende bemesting halen zoals bijv. wormenmest waar ik nooit eerder van gehoord had maar wat echt heel goed schijnt te zijn!
Kortom, door jou en jouw blog ben ik écht vorig jaar begonnen met eigen tomaten, komkommers en pepers behalve alleen wat aardbeien plantjes in hangpotten! Nu nog wat serieuzer aanpakken en kijken of ik op m’n kleine balkon (ca. 3m bij 1,5m) komend jaar echt een fatsoenlijke oogst kan krijgen! En komende tijd al wat met verschillende kruiden binnen! Ga zo door, ik ben een trouwe fan van je geworden en zoek heel vaak als eerste op jouw website voor ik ergens anders kijk als ik iets wil weten! Dank je wel!

wim

Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Over mijn ervaring met Prei en Mineervlieg.
Vorig jaar (2018) bijna 100% van de Prei verloren aan de Mineervlieg.
Op de site, https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/hobbytuinders-ontdekken-nieuwe-plaag-in-prei/, staat volgens mij informatie waar u wat mee kunt.
Een deel van de informatie staat hieronder.
Het insect heeft een opvallende levenscyclus, die perfect de gesignaleerde schade van de lezers Levenscyclus verklaart.
Generatie 1
Vlucht en eiafleg vanaf april tot mei. Mineervliegen maken voedingsstippen met hun legboor. Een eerste teken dat de mineervlieg actief is. De eitjes worden afgelegd aan de basis van de bladeren of in de schacht van de prei. De larven die daaruit ontstaan voeden zich en banen zich een weg naar beneden in de schacht van de prei, waar ze verpoppen vanaf einde mei/begin juni gevolgd door een
diapauze (rustperiode als pop) in de plant tot september.
Generatie 2
Deze mineervliegen kennen hun vlucht en eiafleg vanaf september tot november. Het zijn de larven van deze generatie die verantwoordelijk zijn voor de schade gesignaleerd door vele hobbytuinders.
Vanaf november overwinteren de larven als pop in de prei.
Dit alles verklaart waarom
– de plaag bij prei voorkomt in het najaar, vooral bij late herfstprei en winterprei. Bij het verschijnen van de eerste generatie is er immers nog niet veel prei geplant.
– de poppen in de prei te vinden zijn.
Tot zo ver de Site.
Dit jaar heb ik de Herfst- en Winterprei onder insectengaas geteeld, zowel het zaaien als daarna de uitgeplante Prei. Naast het insectengaas en op andere plekken in de tuin heb ik plukjes Prei gezet. Dit in de gedachte en met de hoop dat de mineervlieg de gemakkelijke weg zal kiezen en de Prei onder het insectengaas met rust laat. Oogst nu de Herfstprei en deze lijkt goed met nauwelijks aantasting. Hopelijk straks de Winterprei het zelfde beeld. De plukjes Prei in de tuin buiten het gaas zitten vol met Mineervlieg.
Tot zo ver mijn ervaringen. Hopelijk is dit een manier om de schade te beperken en kunt u hier wat mee.
Groetend, Wim

Wijnie

Hoi Wim,
Mag ik vragen wat voor insectengaas je hebt gebruikt? 1mm gaas? Helaas kan ik niet goed vergelijken of het 1mm gaas bij mij helpt tegen de PMV omdat ik daar de kleinste prei onder had gepoot en deze vervolgens in de verdrukking zijn komen staan door de boerenkool ernaast. De 2 preien die ik uit dat veldje had getrokken hadden geen PMV, maar ik durf dus niet te zeggen of dat komt door het gaas of doordat er naast het overdekte gedeelte nog 100 veel mooiere preien stonden. Maar ik geef nog niet op, volgend jaar opnieuw proberen.
Groetjes Wijnie

Wim

Goedendag Wijnie,
Ik heb insectengaas van “Garant Zaden” van 1.35 mm x1,35 mm. Volgens mij is het belangrijst dat je ook planten buiten het insectengaas zet. Deze zijn aantrekkelijker en gemakkelijker voor de mineervlieg dan de planten onder het gaas. De combinatie heeft bij mij dit jaar geholpen. Afwachten of dit volgend jaar ook werkt.
Groetend, Wim

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties