Recepten
Ik ben druk bezig om op de website alle recepten en ook inmaakrecepten in een andere vorm te zetten, zodat ze makkelijker gevonden kunnen worden. Vanaf nu kun je bij de Recepten ook zoeken op een ingrediënt (waarna je dus alle recepten met aardbeien of worteltjes of wat dan ook vindt). Uiteindelijk komt dat er ook bij de inmaakrecepten maar ik ben eerst nog maanden bezig om de recepten om te zetten. Ik vrees dat ik niet snel ga want ik blijf het erg druk houden met het beantwoorden van vragen. Ik ga er niet meer over klagen hoor, en ik vind het ook niet erg maar ik kan nu eenmaal niet alles tegelijk. Het is dus blogs en recepten plaatsen of vragen beantwoorden, het komt zoals het komt.
Het betekent wel dat het aantal briefjes met krabbels en receptjes zich alweer ophoopt. Want dit maakte ik bijvoorbeeld afgelopen week (in):
En er komen niet alleen nieuwe inmaakrecepten bij maar ook gewone (groenten)recepten. Want we eten steeds vaker vers uit de tuin (al is de vriezer nog lang niet leeg). En we eten ook steeds vaker vegetarisch en alle recepten die de moeite waard zijn wil ik ook graag gelijk op de website zetten (al is het maar voor mezelf, mijn manier om tegenwoordig recepten te bewaren). Zoals deze vegetarische shakshuka die ik vorige week maakte uit het boek Veg van Jamie Oliver. Of een heerlijk carpaccio van rauwe koolrabi. En ik kon zoveel koolrabi’s oogsten dat ik ook nog deze lekkere gratin van koolrabi en snijbiet maakte. En vandaag eten we weer eens moestuincurry, iets wat ik wel vaker maak, met de oogst van de dag. En vandaag zijn dat uien, snijbiet, sugar snaps en uit de vriezer wat worteltjes :-).
Mocht je nog nooit platbrood hebben gemaakt dan moet je vooral dit recept eens proberen want het is zo gemakkelijk en snel dat ik het vaak tijdens het sudderen van bijvoorbeeld een curry maak; het is een kwestie van het mengen van de ingrediënten, 1 minuutje kneden tot het samenhangt, in stukken verdelen, uitrollen en een paar minuutjes bakken. Het kan niet mislukken en het is heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen. Ik koop sindsdien nooit meer naanbrood of pitabrood of iets vergelijkbaars. Ruud noemt het ‘doopbrood’ en dat is een goede naam want je kunt er heerlijk saus en ei en zachte groenten mee dopen :-).
Op de bovenste foto zie je onder andere 3 bietjes, en wat moet ik nu met 3 bietjes? Dat komt door een bijzonder inmaakrecept dat ik vond van aardbeienjam met bietjes, appel en pure chocolade. Ik heb het ondertussen gemaakt en het is heel bijzonder, door de bietjes die je ook echt kunt proeven, en de pure chocolade. En lekker! Ik hoop dat recept ook binnenkort te kunnen plaatsen, net als dat van de witte wijngelei met appel en de laatste vlierbloesems die ik kon plukken.
En ik vond nog iets: een ‘Elixir’ van salie (saliebladeren 30 dagen in eau de vie laten trekken en dan zeven en aanvullen met een suikersiroop zodat het een soort ‘salielikeur’ wordt.
Onze salieplant in pot ging afgelopen herfst dood maar het lukte op het nippertje om nog wat stekken te nemen. Die heb ik in de koude kas overwinterd, er één in maart uitgeplant (de rest weggegeven) en dat is nu een plant die geweldig groeit, met grote grijsgroene bladeren:
Zonde om daar niks mee te doen, nu ze nog zo vers en gaaf en geurig zijn. Ik gebruik ze nu natuurlijk ook gewoon in de keuken, en ik ga er ook wat drogen, maar er staat ook 60 gram bladeren in eau de vie te trekken (met een bakje erop om de bladeren onder het vocht te houden want anders schijnt de likeur niet mooi groen maar bruinachtig te worden). Spannend!!
Edit zaterdag 13 juni: ik heb het recept geplaatst: Likeur van salie
Morgen kan ik flink wat dragon oogsten en dat wil ik gaan drogen (en er ook gelijk een salade met doperwtjes, nieuwe aardappeltjes, sugar snaps, stengelui en eitjes mee maken). We kunnen frambozen oogsten en tot nu toe aten we ze gewoon gelijk van de plant, nog warm van de zon. Maar ik zag ook een leuk recept van ‘cordial’ van frambozen met citroenschil en azijn, dat wil ik maken als ik er meer dan een paar kan oogsten, want de cordial van vlierbloesem en die van rabarber zijn hier ook een succes.
Dan nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef: https://www.pokon.nl/blog/verzorgen-doperwten-peulen/. Want peulen, sugar snaps en doperwten kunnen we nu volop oogsten:
En tot slot dan nog 1 foto, van Calendula officinalis Strawberry Blonde, om geen enkele andere reden dan dat ik het een mooie foto vind.
Inderdaad, prachtige bloem !!!
Culinaire luxe, Diana!
Dag Diana,
Wat een leuke recepten! Ik ga ze allemaal uitproberen, want veggie uit de tuin in die combinatie’s kan niet slecht zijn. Ook de Elexir van salie ga ik uitproberen. Ik veronderstel dat je 60 gr salie op 1 liter eau de vie neemt? Hoeveelheid suiker?
Bedankt voor het delen hiervan en geniet van de peultjes, erwten en sugarsnaps. Helaas hier reeds voorbij, vind ik altijd spijtig. Groetjes Carine
Hallo Carine,
Leuk!! Ik heb het recept voor de salie-likeur zojuist geplaatst (het is 50-60 gram salie op 500 cc eau de vie en later een suikersiroop van 200 suiker op 200 water): Likeur van sxalie
Hier kunnen we nog even heerlijk genieten van de erwtjes en sugar snaps, maar over 2 weken is het voorbij dus ik ga vandaag maar eens zaaien 🙂
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Het ‘flat Bread’ heb ik ondertussen gemaakt. Jeetje…super lekker! Ik heb het klaargemaakt met olijfolie en yoghurt van schapen. Top! Dit in combinatie met een schotel inktvis klaargemaakt met ajuin, look en tomatensaus Diana versie 2. Toch tof dat je zoveel met elkaar kan delen! Groetjes Carine
Hallo Carine,
Leuk om te horen dat je het flatbread al hebt gemaakt en je het net zo lekker vind als ik!
groetjes,
Diana
Geen vraag hier alleen even zeggen dat ik zo veel opsteek en geniet van jouw blogs ,het flatbread ga ik nu toch echt eens maken ,stond in mijn boek van Jamie Oliver maar het was er nog niet van gekomen .succes en bedankt
Hallo Stella,
Wat een leuk boek van Jamie Oliver hè! Ik heb er al best veel uit gemaakt.
En ik heb al vaker flatbread gemaakt, van verschillende recepten, maar deze is de lekkerste!
groetjes,
Diana
Grappig, dat flatbreadrecept was van de week op tv bij Jamie en we hebben het ook gelijk gemaakt, wat een vinding 🙂
Hallo Marjolijn,
Leuk om te horen!
Ik heb het recept uit het boek Veg van Jamie Oliver en heb het ook al meerdere keren met succes gemaakt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik zie op je foto een weckfles staan met gedroogde uien. Was het loof van deze uien al afgestorven of heb je uien met nog groen loof hiervoor gebruikt? Bij mij in de tuin is het uienloof nog groen en staat rechtop, er valt dan nog geen ui te rooien, toch?
Groetjes Christien
Hallo Christien,
Ik vrees dat ik bij deze al het onderwerp voor mijn volgende blog moet verklappen 😉 ; de gedroogde uien is wat ik nog kon redden van de uien van dit jaar, helaas toch weer aangetast door preimineervlieg. Daarom zijn het ook wat witte en rode uien, met wat van het groene blad. Ik zal er vandaag of morgen een blogje over schrijven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Ik heb een vraag…. heb afgelopen week de aardbeien jam met limoncello gemaakt.
Nadat de potten, op de kop, afgekoeld waren heb ik ze omgedraaid en de jam blijft aan de deksel plakken….. heb ik de potten misschien te vol gevuld of zou het een andere reden hebben?
Ik hoor graag van je
Groetjes Alexandra
Hallo Alexandra,
Je moet potjes altijd vullen tot 1 centimeter onder rand (meer mag ook als je toevallig eens nog wat jam overhebt maar voor niet meer dan een half potje), maar niet minder. Want dat ‘randje lucht’ is nodig om vacuüm te kunnen trekken. In de praktijk betekent dat ik potjes vul tot een paar millimeter onder het begin van de draaiingen in het glas waar het schroefdeksel in wordt gedraaid.
Ik neem aan dat je nu op de bodem een lege ruimte hebt? Zoals dit:
Als je dat ziet is er geen probleem, dan is de jam of gelei zo stevig geworden dat ze na ondersteboven afkoelen en weer omdraaien niet naar de bodem wil zakken. Soms helpt het als je met een ruk het pot naar beneden slingert (zoals je dat ook doet met het laatste restje in en fles ketchup of zo). Maar als het potje vacuüm is kan het in ieder geval geen kwaad.
Zelf vind ik het niet erg als de gelei zo wat te dik is (liever te dik dan van die dunne jam die zo van je cracker afdruipt :-)). En die dikte kun je niet altijd even goed inschatten of meten want die kan in een minuut veranderen, en is altijd afhankelijk van het soort en de rijpheid van het fruit.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Hoi Diana,
ik ben alvast superbenieuwd naar dat recept voor de frambozen cordial met azijn. Laat ons zeker weten of het in de smaak is gevallen!
ik heb hier dit jaar echt kilo’s frambozen in mijn moestuin: elke dag minstens een uurtje plukken. Gelukkig geraken niet alle frambozen tot in de koelkast 😉
groetjes,
Caroline