Tomaten in 2022

Wat was 2021 een slecht jaar voor de tomaten: koud voorjaar, heel veel regen, wateroverlast, mol, woelratten, Phytophthora, rupsen; niets bleef ons ‘(en de tomatenplanten) bespaard. Maar wat een geweldig tomatenjaar is 2022! Wat hebben we al veel geoogst, gegeten, ingevroren, ingemaakt en weggegeven. En het houdt nog niet op, we zijn wel over de helft van de oogst maar er komen nog heel veel tomaten aan!

Zoals elk jaar zijn er een aantal favorieten die eens per 2 of 3 jaar terugkomen. Voorbeelden daarvan zijn Liguria (uiteraard, zou ik bijna zeggen), Rose Quartz, Red Fig en Garnet. Maar zoals elk jaar teel ik ook weer een flink aantal nieuwe rassen.

Dit jaar zit daar wel een rafelig randje aan. Want ik kocht zaden in verschillende landen, en dit jaar voor het eerst ook flink wat rassen in Oekraïne, bij Ekzotomat. De webshop bestaat nog wel maar er kan al maanden niets meer besteld worden (ik kijk regelmatig nog even voor beschrijvingen en foto’s van de rassen). Ik ben heel tevreden over de zaden die ik er bestelde en ik oogst de tomaten met heel veel plezier, en denk daarbij vaak aan hen; ik hoop toch zo van harte dat het goed met ze gaat.

Doordat ik zaden in Oekraïne bestelde zitten er ook rassen tussen die minder makkelijk in Nederland te vinden zijn. Op de foto hieronder zie op de foto links boven Yellow Torbicki, rechts boven Pleated Carnelian, links onder Sinyaya Grusha Dukhova en rechts onder Rebel Starfighter Prime. Op de kleine foto’s zie je van boven naar beneden Dwarf Copperhead, Coeur de Zèbre Apricot (doorsnede), Hundreds & Thousands, Niagara en Primary Colors:

En dan de favorieten in 2022? Zeker de Niagara: een vroege felrode roma (vaak toch wat latere rassen). Eigenlijk wat te droog en te stevig om rauw te eten, en ook de smaak is dan niet optimaal. Maar geweldig voor soepen en sauzen. En een prima opbrengst. En met 2 stammen zelfs een meer dan prima opbrengst.

En ook de Sinyaya Grusha Dukhova: prachtige tomaten met veel blauwe invloed, stevig en daardoor kunnen ze wat langer aan de tros en na de oogst bewaard worden. De smaak is prima, en ook een prima opbrengst, op 2 stammen geweldige opbrengst. Ik maakte dit 10-seconden filmpje zodat je de opbrengst met 2 stammen een beetje kunt inschatten:

Ik kan nog veel meer favorieten opnoemen: Pomodoro Cuore Antico die Acqui Terme: zo groot en plomp, met slechts 2 tot 4 tomaten die echter wel ruim een pond per stuk kunnen wegen. Felrood van kleur, zijdezacht van structuur, heel weinig zaden en gel en toch heel sappig; ze maakt de lekkerste saus die ik me kan wensen. Ik plaatste dit 10-seconden filmpje vorige week op instagram en facebook:

En dan natuurlijk de multiflora’s van dit jaar: Rose Quartz is, zoals elk jaar dat ik haar teel, geweldig. Maar Reverend Michael Keyes (helderrood), Stormin Norman (mahoniebruin), Golden Grape (heldergeel) en Britain’s Breakfast (parelmoerachtig roze) zijn eigenlijk allemaal even geweldig (in opbrengst maar ook in smaak, al zijn er zeker verschillen in zoet, zuur, fruitig- en kruidigheid).

Nog zo’n geweldig nieuw ras is Yellow Torbicki; een heerlijke fruitige smaak met extra zoetje, een gezonde en groeikrachtige plant en een prima opbrengst van mooie, diep gele plompe tomaten.

Een andere nieuweling hier is Dark Stripe Micro: de eerste multiflora struiktomaat. Ze wordt hier niet veel hoger dan zo’n 75 centimeter (ik heb ook een plant in pot en die blijft op 60 centimeter steken). De planten geven compacte trossen van meer dan 50 tomaatjes per tros. Ze zijn nog wel een beetje onregelmatig in grootte; soms een kleine cherrytomaat en soms hebben ze een ruim cocktailformaat, maar allemaal vroeg, een niet heel opvallende maar wel mooie kleurencombinatie van mahoniebruin met bronsgroene streepjes, en een heerlijke smaak.

Tomaat Dark Stripe Micro

En de buidels (Red Fig, Liguria, Canestrino della Garfagnana, Pink Fig en Bührer Kehl) deden het meer dan prima en zijn allemaal erg lekker.

En dan sla ik er nog flink wat over hoor, zoals de Dwarf Copperhead (omdat die struiktomaat slechts 120 centimeter hoog wordt, in plakken een prachtige kleur heeft, ook nog eens heel lekker is en een meer dan prima opbrengst geeft), Datterino (geen geweldige opbrengst maar goed genoeg en geweldig lekker), Rebel Starfighter Prime (prachtig van kleur en streepjespatroon en een prima smaak en opbrengst), en zo kan ik nog even doorgaan. Oh ja, en het ras Hundreds and Thousands niet te vergeten: een struiktomaat die slechts 25 centimeter hoog wordt maar wel ruim 65 centimeter breed en waarbij de rode tomaatjes als een waterval over de rand van de pot vallen. Ik kon van 2 planten letterlijk zoveel lekkere rode cherrytomaten van oogsten als de naam aangeeft: je ziet een foto bovenaan deze pagina, ik plukte op1 dag zomaar 200 cherrytomaatjes + de trosjes – ik heb ‘een wat neurotisch dingetje’ met tellen). En ze is ook nog eens vroeg genoeg voor de buitenteelt, de 2 planten staan hier in extra grote kuip pot buiten, nog geen tekenen van Phytophthora (maar ik moet toegeven dat dat wellicht vooral dankzij deze warme en droge zomer is), en ik oogst vanaf 09 juli buiten rijpe tomaatjes.

Is er dan niets de klagen? Nee, met zoveel tomaten durf ik het niet eens. Maar er zijn ook altijd rassen die toch net iets minder presteren en daardoor niet in mijn favorietenlijst komen. Zoals de Elser Farm’s Brown Derby: erg lekker, prachtige tomaten in een lichtbruine, bijna kaneelachtige kleur, maar met slechts 1 tot 3 niet heel grote tomaten per tros geen favoriet. Hetzelfde geldt voor Dyadya Styopa, een mooie grote roma met een heerlijke smaak, maar ook hier valt de opbrengst wat tegen (al vond ik de smaak en structuur wel zo goed dat ze hier een nieuwe kans krijgt op 2 stammen).

Ik wil trouwens ook nog wat schrijven over het telen van tomaten op 2 stammen. Ik kan alvast melden dat het hier een groot succes is. Maar ik heb nog even tijd nodig om wat goede foto’s te maken en uit te zoeken en ik wil nog even tellen hoeveel trossen, etc. zodat ik het goed kan beschrijven. Dus daarover in een ander blog meer……

De Elser Farm’s Brown Derby; een beetje sneu met 1 onrijpe tomaat in 1 tros, al hangen er ook nog wat onbevruchte bloempjes

Dan moet ik tot slot van dit blog nog iets opbiechten: het is verschrikkelijk….. maar ik heb wat zaden geoogst. In de verste verte niet zoveel als in andere jaren. En ik wilde het ook echt niet. Maar soms stond ik tomaten te snijden voor een soep of saus en dan lagen de zaden op de snijplank te glinsteren alsof ze naar me knipoogden. Ik zou zweren dat ik ze heel zachtjes hoorde roepen “Oogst mij, schoon mij, droog mij, weet je wel wat voor geweldigs ik kan worden als ik word gezaaid?” Ruud zag het ook aan me: “Wat sta je daar nou weer stiekem met een zeefje te doen?”, vroeg hij dan. “Uhh, nou ja, weet ik veel, het is toch zonde om weg te gooien, misschien kan ik nog zaden ruilen, en ik moet ook nog zaden voor eigen gebruik oogsten”. “Een heel zeefje vol?”, vroeg Ruud dan met opgetrokken wenkbrauw. “Nou ja, als ik dan nog wat over heb kan ik het misschien in een piepklein zadenlijstje zetten. Of dat mensen het via de mail kunnen bestellen. Of zo. Misschien ook niet jôh, ik zie wel”. Ruud zuchtte maar weer eens en liet/laat me zoals gewoonlijk maar lekker fröbelen” :-).

Zoals gezegd, ik heb maar heel weinig geoogst (alleen als ik me niet kon beheersen en dat was alleen het geval bij soorten en rassen die zo geweldig zijn dat andere mensen ze eigenlijk ook gewoon zouden moeten telen. Een stuk of 4 tomatenrassen, 3 mengsels (1 met de 5 verschillende soorten multiflora’s, 1 mengsel van 12 buidel- en peervormige tomatenrassen, 1 mengsel van de 3 psychedelische kleurencombinaties met blauwe invloeden, en de belachelijk rijk bloeiende Nicotiana Whisper mix. En misschien oogst ik nog een mengsel van paprikazaden (al beginnen de paprikaplanten nu pas goed te groeien en te bloeien). En misschien van Peper Purple Fish, mijn favoriet van dit jaar (qua kleur dan, ik moet nog proeven en kan juist dit weekend de eerste rijpe pepertjes oogsten). Dat is het eigenlijk wel zo’n beetje.

Peper Purple Fish (onrijp, de pepers rijpen, misschien wat saai, naar helderrood)

En om dan nog maar met een foto van de nicotiana Whisper mixed te eindigen (je ziet bijna onderaan deze pagina een foto van hoe rijk ze bloeit: Nicotiana); ze wordt elke dag door een kolibrievlinder bezocht. Het is een vlinder die volgens de vlinderstichting in Nederland vrij algemeen voorkomt maar het is jaren geleden dat ik er voor het laatst één zag (wellicht dat ze niet veel dichtbij de kust voorkomt). Het is een slechte foto, want gemaakt met mijn telefoon, in de avond, en deze vlinders zijn razendsnel en willen ook niet gaan zitten. Maar ik ben er zo blij mee, een echte kolibrievlinder in onze tuin 💚

Abonneer
Laat het weten als er
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert

Beste Diana
Ook mijn tomaten doen het bijzonder goed. Daar ik Fulvia fulva in mijn kas heb plantte ik noodgedwongen mijn tomaten buiten “in open lucht”. Het leek mij nuttig, vorig jaar in gedachte, resistente rassen te kiezen. ‘k Had mijn twijfels over de opbrengst en de smaak, maar dit valt reuze mee. Honeymoon is mijn absolute favoriet. Voor het eerst koos ik ook een struiktomaat : Mountain Merit. Mooie grote en lekkere tomaten met bijzondere opbrengst. Alleen heb ik last met het steunen ervan.
Op dit ogenblik, midden zomer, zijn mijn planten nog steeds donker groen gekleurd. Dit dank ik aan de brandnetelgier. Een aanrader.
Groetjes
Robert

Marja v. K

Beste Diana, filmpjes bekeken en vooral naar je mooie schone handen gekeken
met prachtig gelakte nagels.hoe krijg je dat voor elkaar met dagelijks wroeten in
de aarde. Mij lukt het niet, Haast niet schoon te krijgen.groetjes

Con

Haha Marja, viel mij ook op en ik heb het bewondert. Een beetje zeep vooraf onder je nagels doen dan kan er geen vuil onderkomen.
Prachtige tomaten, ben gek op tomaten, als ik door de tuin loop kan ik het niet weerstaan om hier en daar wat te snoepen. Vooral de bovenste foto met de trossen kleine tomaten, het lijken wel aalbessen, is prachtig, hopelijk smaken ze ook lekker.
Mocht je weer een zaadlijst brengen dan ben ik daarbij, het is zo spannend om te zien hoe zaad tot plant wordt en hoe de vruchten worden. Groetjes

Petra

Leuke foto !

Petra

En wat een lange bonen of is dit kousenband ?
Petra

Marjon

Ik zaai al jaren Vesperal en dat zijn echt fantastisch goede bonen, ze zijn enorm productief, niet gevoelig voor ziekten en ze smaken heerlijk.

Carine p

Dag Diana,
Per toeval zie ik dit nu pas, gewoonweg schitterend! Een voorbeeld van iemand die elke dag in de grond ploetert🤣. Ik moet toegeven dat mijn handen er ook allesbehalve netjes uitzien. Ik heb zowat in elke kamer nagelborsteltjes liggen, maar jouw tip van de electrische tandenborstel vind ik super!
Wat betreft de pastoral boontjes wil ik je hierbij bedanken, want deze zijn echt super. Het eerste jaar heb ik geen enkel boontje gegeten en alles netjes bijgehouden voor zaad. Ondertussen enkele jaren verder, is het één van mijn standaarden geworden. Eerst zaai ik lage boontjes rond 15 april, 14 dagen vroeger dan in het België of Nederland, zodat een eerste oogst reeds in juni valt. Nadien zaai ik de stambomen omdat deze wat langer overdoen alvorens te kunnen oogsten. Maar pastoral vind ik voor stambonen ook super.
groetjes
carine

Sarah

Wst een weelde! Wij hebben dit jaar ook een geweldige oogst. Geen ziektes of andere narigheid. Wordt deze herfst wel weer keuzes maken voor komend seizoen. Want de ruimte in de kas is beperkt

Petra

Hoi Diana,
Ook hier een geweldige tomatenoogst. Bijna allemaal van planten van bij jou gekochte zaden. Ik moest dan ook lachen bij het lezen van jou ‘biechtverhaal’. Heel leuk !

En ook hier een kolibrievlinder en ze ging idd niet poseren voor de foto en daarom heb ik er een kort filmpje van gemaakt. Voorgaande jaren kwam deze vlinder altijd op de Phlox, maar die hebben het dit jaar niet goed gedaan (te droog wss) maar nu voornamelijk op de Salvia’s.
Helaas heb ik de Koninginnenpage nog maar één keer gespot, maar er zitten nog vele andere vlinders in onze tuin. Ook veel wespen dit jaar en die doen zich tegoed aan het fruit (pruimen en appels) waardoor er voor ons zelf niet zoveel meer over blijft, jammer.

Maar wat ben ik blij met de buien van de afgelopen dagen 🙂 !

Groeten,
Petra

Lous

Wat ben ik blij met je blog. Iedere keer leer ik weer bij. Dank je wel.
Ik zag mooie trostomaten op een foto maar bij mij worden die nooit allemaal tegelijk rood aan 1 tros. Komt dat door de kas teelt? Ook dat de dwerg tomaat maar 125cm wordt ,ik teelt ze buiten en die blijven ( gelukkig) kleiner. De datterini doet het super evenals de Marina’s praise en de Brandyvine ( mooie stevige plant met vreemde stugge bladeren). Roma en red pearl ook prima. Ik ben geschrokken van de Tomboy. Mijn hemel wat een gigantische bos wordt dat. Wel leuk die kleine tomaatjes maar of ze allemaal rood worden….

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Lous
Andrea

Het is echt genieten dit jaar en ook hier krijgen we het bijna niet bij en weg gewerkt allemaal. Zoveel tomaten. Mocht je zaden van de Pomodoro Cuore Antico die Acqui Terme over hebben en je wilt ruilen dan heb ik nog wel twee hele leuke soorten die ik niet je database zie staan: True Colours: vroeg, groot, groen met oranje blos, heel sappig, grote opbrengst maar vooral erg lekker. Gaf zelfs vorig jaar nog opbrengst zij het wat bescheiden. Andere is de Pomodorini di Sardagena. Hier was de Blush ook grote favoriet maar haar plaats is voorgoed vergeven aan de P.di Sardagena. En ook een geweldige opbrengst met een heel bijzondere trosvorming. Na het vormen van de aanzet van de tros spitst die en worden het twee trossen. Heel bijzonder. Ik hoor het wel 🙂

Landgoed de Wildert

Hoi Diana,
Wat heb je het weer allemaal lekker omschreven. Als jij iets schrijft kan je er de klok op gelijk zetten dat het bij bijna iedereen hetzelfde gaat met een bepaalde oogst. Ook bij ons dus heel heel heel veel tomaten. Dit jaar voor het eerst de Multiflora tomaten beter geobserveerd en toch verliefd aan het worden op deze soorten. Dus…………als je inderdaad je 5 multiflora zaadjes zou verkopen dan houden wij ons aanbevolen en ook je andere favorieten. Wat jij uit hebt gevonden, hoeven wij niet meer te doen. Dit jaar als multiflora Barry’s Crazy en inderdaad, het ging van Jetje………We horen het graag en anders toch gewoon weer dank voor je vele fijne en herkenbare “schijfsels. Grote groet Rob en Joyce

Esther Hanko

Wat fijn dat het dit jaar zoveel beter gaat met de tomaten! Hier gaat het wat langzaam maar ik teel dan ook alles buiten en mogelijk heb ik gewoon niet de beste soorten uitgekozen dit jaar. Ik heb (dankzij de sprite waarvan ik de zaden vorig jaar bij jou koch) wel een enorme berg cherrytomaatjes. Gooien jullie die gewoon erbij in de saus of doe je er andere dingen mee? Want er valt bijna niet tegenop te eten!
Overigens heeel fijn om te lezen dat je stiekem toch weer een zadenlijstje overweegt, het zou mooi zijn als je die Oekraïense soorten verder zou kunnen verspreiden door Europa.

Esther Hanko

Wat leuk! Ik ben benieuwd of de Sprite 2.0 stabiel blijkt te zijn! Bedankt voor de lijst van opties voor de cherrytomaten! Dat geconfijte cherrytomaatjes-recept ziet er superlekker uit maar ik denk dat we voor een makkelijkere optie gaan dit keer.
We hebben trouwens zojuist moutabel gemaakt met een stapel aubergines waarvan ik niet wist wat ik er anders mee moest. Ik vind aubergines altijd lastig, je denkt een hele tijd ‘volgende week wordt het wel wat’ en dan opeens ben je te laat. Dit is het recept: https://www.thespruceeats.com/moutabel-spicy-eggplant-dip-2355352 redelijk simpel en erg lekker, misschien ook wat voor jullie als je eens aubergines ‘over’ hebt.

margriet

Dit jaar hebben wij ook een geweldige oogst van de slechts 4 rassen die ik heb. Vorig jaar door phytophtera niet 1 tomaat geplukt, maar dit jaar maakt alles weer goed. Alles staat overigens buiten. In mij kas staan allen San Marzano tomaten maar die werden opgegeten door de tomatenmineermot. Nooit eerder gehad……..

Annemiek van Moorst

Mooi stuk weer Diana! Fijn dat je zo’n goede oogst hebt. Had ik ook maar nu is het wachten. Was veel te heet hier. Wel veel groene die eraan komen en helaas ook veel aziatische wantsen. Echt vreselijke beesten. Ik zou wel zaden willen kopen c.q. ruilen Ik heb cornue des andes, een geweldige saustomaat, ook zo lekker trouwens.

Angela

Hallo Diana,
Ik ben nieuw hier; hier op de website maar ook in het moestuin wereldje. Wat een schat aan waardevolle informatie heb je hier bijeengebracht! Ik weet haast niet waar te beginnen. Van het inzaaien tot en met aan de recepten.. Over alles heb je geschreven! Ik wil je daar bij voorbaat al voor bedanken.
Hartelijke groeten van Angela

Greetje

Hoi Diana,
Tja, ik moet net als vele anderen hier zeggen dat ik geweldig van je blog geniet!
Je site is super waardevol en leerzaam.
Ik heb hem al aan veel mensen aanbevolen die het dan ook weer geweldig vinden.
Heel veel dank voor alle inspiratie van tuin/tips/trucks en recepten.
Ik maak tijdens het lezen vaak al aantekeningen van de rassen die jou goed bevallen om te proberen tot een goede keuze te komen.
Jou zaden zijn van prima kwaliteit en daarom hoop ik ook stiekem op een zadenlijstje die gemaakt wordt als er tijd voor is. ( bij voorbeeld hartje winter)

Heel veel dank uit de tuin van de Bruin

Simone

Hallo Diana en Ruud, bij het lezen van je succes verhaal over de tomaten dacht ik , Diana kan ons nu wel lekker maken met het noemen van al die tomaten maar kun je ook eens wat adressen doorsturen waar we die kunnen bestellen.
Voorgaande jaren heb ik wel bij jou besteld en die tomaten kweek ik ook nog steeds want dat waren betrouwbare zaden, maar je wilt wel eens wat anders.
vriendelijke groet Simone.

Ria

Dag Simone,

Je kunt heel veel vinden op Diana’s website:

https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/mijn-favoriete-links/moestuinzaden/

Veel succes,
Ria

Simone

Dank jullie wel voor het antwoord , vr.gr Simone

Pauline

Hoi Diana, wat een geweldige oogst hebben jullie, zó fijn na het vriezer drama!
Toen ik las over je geoogste zaden moest ik grijnzen, ik zag het voor me. Maar ook maakte m’n hart een sprongetje. Misschien een zadenlijstje, wat zou dat geweldig zijn….
Zelf zou ik het niet gek vinden als je de zaden per 10 stuks verkoopt. Er zijn vast heel veel geïnteresseerden. En wellicht van elke soort (of combinatie) ook maar eentje per persoon?
Hoe dan ook, als het doorgaat, je lijstje, dan maak je mensen heel blij!!
Groetjes, en ik duim! 😉

Pien W

Perfect omschreven Pauline! Ook ik zou het zo leuk vinden! Toen Diana vorig jaar “echt stopte” heb ik van alles en nog wat gekocht en ben daar toch weer zo blij mee! Ja, er zijn ontelbare webshops en ook in de winkels is er van alles en nog wat te koop. Maar ik zou nooit uit mijzelf naar bijvoorbeeld zaden van de Dolchos lablab hebben gekeken en wat ben ik er blij mee! Zo leuk om op de website de bloeiende tuin van Diana en Ruud te zien en dan stiekem al plannen voor 2023 te maken. De Nicotiana whisper of hoe hij ook heten mag die móét in mijn tuin!!!! Bijvoorbeeld drie pakketjes, A,B,C, maakt niet uit, superleuk!!!! Misschien gesorteerd op tijdstip van zaaien, of juist verdeeld over de vroege en wat latere maanden. Het maakt mij allemaal niet uit, kan ik vast reserveren? Groeten, Pien

Carine p

Dag Diana,
ik moest ook stil lachen toen ik dit las over de zaden. Het zit in het bloed en dan kan niets jou tegenhouden 🙂 ik blijf ook steeds erg geïnteresseerd! Misschien eens nadenken over een soort ruil actie, op voorwaarde dat de zaden goed geoogst worden en daar ligt misschien het probleem. Soms zoek ik op internet naar wat ruilen, maar tot hiertoe nog nooit iets fatsoenlijks gevonden. Wie weet…..
groetjes
carine

Pauline

Hoi Diana, even inhaken op je opmerking over de al dan niet toegestane verkoop van hobbyzaden, hierboven: zojuist zocht ik op internet naar gegevens over de tomaat Nepal en vond ze op een Duitse site. En op die site staat een disclaimer-achtige vermelding, zie bijgevoegde link. De betreffende regels staan onder de hoogte van de tomaat. Ik hoop dat je hier iets aan hebt! H.gr, Pauline
https://xn--tomaten-und-anderes-gemse-1wc.de/Nepal-Tomate

Ton Rensen

Dag Diana,
Nou je het toch over tomaten hebt: ik heb een vraagje.
In mijn tuinkas staan een stuk of 10 tomatenplanten Pommodori.
Je weet wel: van die langwerpige waar je heerlijke basis voor pastasauzen kunt maken.
Maar, dit jaar worden de vruchten niet geheel rijp, de bovenkant blijft groen , hoe lang ze ook aan de plant blijven hangen. Ook als ik ze halfrijp pluk, worden ze ook op de schaal niet door en door rijp.
Heb jij enig idee wat de oorzaak hiervan is? Alle andere gewassen in de kas groeien voorspoedig.
Groetjes, Ton

Ton Rensen

Bedankt voor je antwoord.
Gezien de klimaatverandering, ga ik volgend jaar mijn kas toch maar eens witten.
Hopend op een betere opbrengst.
Groetjes, Ton

Herman

Beste Diane,

Ik heb deze zomer tomatenzaden Galahad (F1-hybride) met succes gekweekt. Ze doen het erg goed (volle grond). Ik heb begrepen dat je F1 hybriden-zaden niet kunt vermeerderen/veredelen. Weet jij wat er gebeurt als je dat wel doet?

PS: ik heb nooit eerder tomatenzaden veredeld/vermeerderd, maar het lijkt mij leuk om dat eens te proberen. 

Grt. Herman

Frederik

Herman, dit zal je interesseren:
https://velt.nu/nieuws/deel-1-het-kan-wel-ziektevrije-buitentomaten

(Galahad vermeerderen lukt dus, en het gaat ook over een veredelingsgroep)

Dorothé

Ik kweek tomaten in grote potten buiten tegen een zonnige muur. Nu zit er witte vlieg in behoorlijk veel.

Weet jij daar een oplossing voor?

Pien W

Dat Dorothé! Zou je niet een proefje willen doen? (Sluip)wespen zouden dol zijn op witte vlieg. Als je probeert die te lokken (niet lachen!!) met iets zoets en een paar schermbloemen als dille/venkel/kervel in een vaasje of zo….stel dat dat werkt, hoe leuk zou dat zijn? Groeten, Pien

Sonja

Hoi Diana, deze week eindelijk tijd gevonden om in je tomatencatalogus te duiken. Wat fijn, dat je het op deze manier hebt vorm gegeven. Nu heb ik een paar leuke rassen gevonden (rose quarts en hundreds and thousands bijvoorbeeld). Maar waar kan ik de zaden bestellen? Waar bestel jij ze? Graag wat tips voor goeie tomaten-webshops.
Alvast bedankt, Sonja

Jose

Hallo Diana, ik bestelde vorig jaar het tomatenmengsel “buidels en peren”, maar weet niet meer wat er in zit (soorten? Kers of gewone tomaat?). Kun je me helpen?

groeten,
Jose

Pauline

Hoi José, in de hoop dat je dit mss leest: ook ik heb die mix buidels en peren in 2022 besteld en helaas niet de soorten genoteerd. Ik lees nu jouw reactie. Kun je de tekst waarop Diana hieronder doelt mss nog in een reactie plakken? Met groet, Pauline

Con

hallo Pauline, onderstaand de tekst die ik overgenomen hebt vorig jaar. Misschien heb je er wat aan.
Tomaat mix Buidels en peren€1,00
Op voorraad
Toevoegen aan winkelwagen
Categorieën: TomatenZaden
·       Beschrijving
Beschrijving40 zaden per zakje
eerst voor alle duidelijkheid: de planten waar ik deze zaden van oogstte hebben hier in de kassen gestaan zoals ze dat al jaren staan; elk ras van een ander ras gescheiden door een ruime plantafstand en bijvoorbeeld een paprika- of aubergineplant. Dit mengsel is dus niet ‘bij elkaar geraapt’ van allerlei planten die kriskras en op te krappe afstand door elkaar staan maar wel degelijk op ras en soortechtheid geoogst en geschoond. Uiteraard kunnen de rassen altijd kruisen, de route van een hommel of bij is niet na te gaan, maar de kans op kruisen is niet groter of kleiner dan de afgelopen jaren toen ik nog tomaten per afzonderlijk ras in de zadenlijst zette.
Ik had dit jaar heel veel tomaten uit deze groep in de kas. Het zijn vaak grotere tomaten (op enkele uitzonderingen na) die een bijzondere vorm hebben. En je zou in principe volgend jaar moeten kunnen zien welke plant welk ras is (misschien op Liguria, Canestrino della Garfagnana en Red Fig na want die 3 rode buideltomaten lijken wel behoorlijk veel op elkaar).
De tomaten in deze mix zijn vooral geschikt voor de teelt onder glas: er zitten ook wat vroege rassen tussen maar de meeste zijn middelvroege tot late rassen. Alle tomaten in dit mengsel waren hier een succes: in smaak, vorm, kleur en opbrengst (en dat laatste kan dan wellicht ook op 2 stammen zijn). Hieronder vind je een lijst van de rassen waarvan ik zaden heb geoogst. Ik heb geprobeerd om ongeveer gelijke hoeveelheden zaden te oogsten en te mengen. Met 1 kanttekening: per ongeluk mengde ik eens een kleine hoeveelheid van de Sinyaya Grusha Dukhova in de mix, terwijl die eigenlijk in de Psychedelische mix hoorde (maar ze heeft ook een peervorm en daardoor was ik even in de war en ging het één keer verkeerd :-)). Er kan dus sporadisch een Sinyaya in de mix zitten (overigens een geweldige tomaat; mooi, lekker, prima opbrengst). Hieronder vind je de lijst met 12 rassen in deze mix, elke naam is tegelijkertijd een link naar meer informatie over dat ras (en foto’s), de pagina’s openen in een nieuw tabblad zodat je niet steeds terug hoeft te keren naar deze lijst.
De rassen in de mix:

Zie vooral ook de foto’s, en natuurlijk de pagina’s met meer informatie.
De prijs is met € 1,= per zakje iets duurder dan de andere zaden in deze zadenlijst: simpelweg omdat ik niet 20 maar 40 zaden in een zakje verpakte (en dat heb ik gedaan omdat door het grotere aantal rassen in een mix, ik me voor kan stellen dat je extra veel zaden wilt zaaien zodat je zeker weet dat je van alle rassen 1 of meer planten in je kas krijgt).
 

Con

Gerne😀

Pauline

Wat ontzettend lief dat je reageerde Con, dankjewel!! Ik was niet zo vooruitziend dat ik de tekst opsloeg, vorig jaar. Nu weet ik wat eruit gaat komen!👍🏻🙏🏻

Pauline

Jij ook veel dank Diana!! Hartstikke fijn om weer te weten wat ik ga zaaien dit voorjaar. Wat een feest zal t worden!👌🏻🙏🏻

Tamar

Beste Diana,

Ik heb bij jou tomatenzaadjes besteld met blauwe invloeden. Mijn tomaten zien er nu net zo uit als bij jou op het filmpje. Mijn vraag: zijn ze nu rijp? Of moeten ze blijven hangen en rood kleuren, waardoor de blauwe invloed donkerrode strepen geeft….
Ik hoor het graag.
groetjes,
Tamar

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties