Tomaten en bewaren

Ook op internet kom je het vaak tegen; hoe kun je de smaak van tomaten bewaren? Uiteindelijk is de tijd dat je ze kunt oogsten maar kort; van eind juni (als je geluk, een vroeg ras en/of een kas hebt) tot misschien begin oktober (als je hetzelfde geluk, een gezond ras en een kas hebt). Uiteindelijk draait de echte en volle tomatenoogst toch vooral om juli, augustus en een stukje van september.

Ik ben al jaren aan het proberen om die tomaten te bewaren, op alle mogelijke manieren; ik heb ze ingevroren, in geheel, in stukken en als sap. Ik maak ze in potten in als tomatensaus van geroosterde tomaten (veel, ik gebruik die bijna elke week wel, in soep, saus of een stoofschotel).

Ik heb ze half gedroogd en vervolgens ingevroren, helemaal gedroogd en in potten bewaard. Ik heb zelfs tomatenpoeder gemaakt (dat kun je makkelijk doen door – als je tomaten ontvelt – de velletjes op bijvoorbeeld een vel bakpapier in een luchtige en warme kamer te laten drogen en als je er genoeg hebt vervolgens te malen).

Dit maak ik ook wel; chilitomatenpoeder, dus gedroogde gemalen tomatenvelletjes mengen met een klein deel gedroogde gemalen chilipeper

Zoetzuur van cherrytomaten is heel leuk en lekker. Tomatenjam is ook leuk, en niet te vergeten chutney zoals deze heerlijke Tamatar Kasaundi of de inmaak van deze echt heel lekkere salsa met tomaten en paprika (die volgens het recept moest worden gesteriliseerd/geweckt maar hier 2 jaar goed bleef met alleen inmaken). En sambal met tomaat natuurlijk. En dan heb ik het nog niet over de onrijpe groene tomaten aan het einde van het seizoen waar je jam, chutney of iets anders van kan maken (zoals deze bijna op druiven lijkende meerdaagse ingelegde groene onrijpe cherrytomaatjes. Nou ja, mocht je je nog afvragen wat je kunt doen met een eventuele overvloedige oogst (en dat hoop ik van harte voor je 🙂 ), dan zou dit wellicht wat inspiratie kunnen bieden.

Maar zoals je kunt zien dwaal ik in die recepten wel verder af van de tomaat zelf want er komen steeds meer kruiden, azijn, suiker, etc. bij; de echte pure zomerse smaak van tomaten uit eigen tuin is moeilijk te vangen (ongetwijfeld ook omdat er veel romantiek bij komt kijken – en dan spreek ik voor mezelf – over de zon, het plukken, alle kleuren, het vers en warm van de plant proeven, de geur van het blad, etc.). En de uitzondering is de basissaus van geroosterde tomaten, daar kan echt geen blikje tomatenblokjes op sap of gezeefde tomaten, etc. tegenop.

Ik experimenteer elk jaar wel wat; bijvoorbeeld met half gedroogde gekonfijte cherrytomaten in zoetzuur. Je ziet die op de foto hieronder. Helaas was het geen succes, het recept werd dus weggegooid. Ik vond ondertussen een ander recept voor gekonfijte tomaatjes, ik hoop dat deze maand eens te proberen.

En ik maakte een paar jaar geleden eens half gedroogde maar ook verse kleine tomaten in olie en azijn. Dat was ook geen succes. En ik maakte ontvelde Datterino-tomaten in tomatensap:

Dat is zeker een groot succes! Lekker in een gerecht waarbij je nog wat stukjes tomaat wilt zien/proeven (zoals gepelde tomaten in blik maar dan van eigen tuin/tomaten). En uiteindelijk is dat weer de al genoemde basissaus van geroosterde tomaten waar ik na het zeven simpelweg ontvelde datterino-tomaatjes aan toevoeg, nog even 2 minuten meekook en dan inmaak. En hetzelfde kan natuurlijk met andere (pasta)tomaten worden gedaan.

Nu wordt het tijd om iets op te biechten: in de afgelopen 30 jaar heb ik stug en stoïcijns ingemaakt, nooit gesteriliseerd (we noemen het in Nederland vaak wecken, al is dat vooral een merknaam). Ik heb altijd beweerd dat je prima zonder steriliseren/wecken kunt; als je met voldoende hitte en hygiëne werkt kun je bijna alles inmaken. Een voorbeeld is de tomatensaus; ik lees nog steeds berichten dat je die echt niet kunt inmaken maar voor de veiligheid (en daar wordt dan vaak botulisme meet bedoelt) moet wecken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik honderden potten tomatensaus heb ingemaakt zonder wecken en dat dat hier prima gaat. Er is een temperatuur van minimaal 121,1 graden Celsius nodig om de sporen die botulisme veroorzaken te doden, en die temperatuur kun je, voor zover ik weet, alleen bereiken met een ‘(high) pressure canner’. Om die reden gebruik ik tomatensaus uit pot, ingemaakt of geweckt, dus alleen in warme bereidingen en ik kook de saus voor bereiding/het eten altijd minimaal 10 minuten, want dan pas is het 100% veilig. Ik schreef daar al eerder een heel uitgebreid blog over: Inmaken en botulisme. Daar kun je ook meer lezen over het belang van de zuurgraad en toevoegingen als zout, etc.

Niet iedereen is het trouwens met me eens als het over dit onderwerp gaat, lees vooral ook de reacties onder dit blog. En een website waar je heel veel informatie kunt vinden over het veilig inmaken/steriliseren/wecken van je eigen oogst is deze: Healthy Canning (daarnaast kun je er ook nog leuke recepten vinden).

Maar nu kom ik toch steeds vaker (meer bijzondere) recepten tegen die kort en/of in de koelkast houdbaar zijn, met de opmerking ‘langer te bewaren mits ze na het sluiten van de potten ook nog worden gesteriliseerd’. En die recepten wil ik ook wel eens proberen.

Zo kwam ik een leuk recept tegen in mijn zoektocht naar het ultieme bewaren van de zomerse tomatensmaak. En daarom deed ik mezelf een elektrische weckketel cadeau. Want ik ben met heet water en potten bij het inmaken al niet heel handig, heb in al die jaren al heel wat kleine brandwondjes opgedaan, laat staan met een grote pan op het vuur met potten met kokend water erin.

Wat een belachelijk groot apparaat trouwens, ik heb geen kast waar die in past. Ongetwijfeld voor heel veel soorten ‘wecken’ handig. Maar als ik de fabrikanten van weckketels/inmaakketels/sterilisatieketels één tip mag geven: maak ook een wat kleinere variant voor mensen die liever 8 kleine potjes bijzondere inmaak steriliseren in plaats van 14 grote potten. Inmaken en steriliseren/wecken was vroeger een manier om zoveel mogelijk oogst te kunnen bewaren, zelfs al toen er nog geen vriezers te koop (of heel duur) waren. Ondertussen is inmaken/wecken/steriliseren ook gewoon een lekkere en leuke manier geworden om je lekkerste oogst op een andere manier te bewaren dan fermenteren, vriezen of drogen. Er zijn zoveel nieuwe recepten; van kleine potjes sambal tot ingekookte soorten fruit voor een geconcentreerde confituur, etc. De ketels zijn wel moderner geworden als het om het elektra gaat maar qua formaat lijken ze nog steeds vooral geschikt voor veel en grote potten geweckte sperziebonen zoals die vooral in de vorige eeuw werden gemaakt (als ik even aan mijn eigen familie van vroeger denk :-).

Deze weckketel was trouwens een eigen keuze; er zijn wel enkele merken met kleinere formaten maar ik wilde nu eenmaal dit merk en het overgrote deel van de weckketels is 27 tot 30 liter. En ik ben er ook heel blij mee, ik ga met veel plezier en inspiratie nieuwe recepten proberen!! Mocht je een leuk/lekker/bijzonder recept hebben waarbij het steriliseren/wecken echt een voorwaarde of meerwaarde is, dan hoor ik het heel graag!

Ik ga mijn eerste liefde, het ‘gewone’ inmaken, trouwens zeker niet vergeten. Sterker nog; gisteren maakte ik van 1,5 emmer tomaten (gewassen, in stukken, 1 uur roosteren in een oven op 200 graden, daarna door de passe-vite en vervolgens inkoken) weer lekker op mijn gebruikelijke inmaakmanier 7 potten tomatensaus 🙂

Ik heb de weckketel wel al een keer gebruikt: voor dit Italiaanse recept (zie ook de foto bovenaan dit blog van de gewassen tomaten en basilicum die ik er voor gebruikte en de foto’s van het vullen en potten in de weckketel):

Ik kan er nog niets over zeggen (deze week gemaakt, nog niet geproefd) maar ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in. Ik heb het recept ondertussen op mijn website geplaatst: Cherrytomaten in olijfolie. Op die pagina vind je ook een link naar een uitgebreide (Italiaanse) uitleg en een korte video van het recept in stappen, ik zal het hieronder even plaatsen:

Het ging best goed, mijn eerste weckervaring!

Er is trouwens nog een manier om tomaten te bewaren en dat is tomaten van een ras telen dat heel lang houdbaar is. Daarover in een ander blog meer, want anders wordt het wel erg veel tekst voor 1 blog: Nog meer tomaten en bewaren.

Tot slot wil ik hier melden dat ik in de afgelopen 2 weken nog meer inmaakrecepten heb geprobeerd/gemaakt en op de website heb gezet (het was er mooi weer voor; regen, regen, wind, waaien, regen, koud en onweer). En erg leuke recepten, als ik het zelf mag zeggen:

En helemaal aan het einde nog iets: Mime v.d. Ven organiseert elk jaar een tomatenfestival en vroeg of ik het in mijn blog even wilde melden. Bij deze :-), zie de informatie hieronder.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vicky Giltjes

Beste Diana, ik nodig je graag een keer uit zodat ik je alles kan uitleggen wat betreft inmaken en wecken. Er zitten veel onwaarheden in je verhaal hierboven. Maar goed, die discussie hebben we al eens gehad samen via Facebook. In Weck-wereld zijn er namelijk gewoonweg wat basisregels en die zijn gemakkelijk toe te passen. Met zoveel volgers moet je wel het juiste uitdragen. Maar goed, waarschijnlijk krijg ik weer reacties dat ik te diep in de azijn heb gekeken.

Evelien

Hoi Diana,

Interessant blog weer, en leuk dat je een weckketel hebt aangeschaft! Ik weck al een paar jaar, vooral omdat ik de weckpotten zo fijn vind werken met hun glazen deksel. Ik heb geen weckketel maar gebruik een grote pan die ik al had en zet die op het vuur. Werkt ook prima!

Ik weck eigenlijk alleen recepten met een lage zuurgraad. En juist voor salsas (zoals tomatillo salsa o.i.d) die we koud eten volg ik altijd een recept van bijv. healthycanning.com, dan trek ik zo’n pot salsa gewoon met wat meer zekerheid open.

Complimenten voor je website, het is echt een fijn naslagwerk juist omdat je je veel verdiept hebt in botulisme etc. en het er altijd bij zet als je ergens niet zeker van bent & jezelf nooit als “de expert” profileert. Dan kan iedereen zijn eigen keuze maken in hoeverre je je comfortabel voelt met een bepaald risico!

Evelien

Hoi Diana,
Ik heb zelf ook vanalles geprobeerd. Kilner (en vergelijkbaar, Bormioli / Mason) potten heb ik gehad, maar dan heb je hetzelfde nadeel als bij het hergebruiken van potjes uit de supermarkt: je moet de afdekplaatjes opnieuw aanschaffen en die kunnen best prijzig zijn. De enige reden waarom ik ze gebruikte was omdat ik ze destijds bij flessenland goedkoop kon aanschaffen. Die tijd is voorbij 😉

Nu ben ik overgestapt naar Weck stortmodel (deze), 370 en 580ml. Tulpmodel is misschien wel mooier alleen niet stapelbaar dus dan nemen ze ook leeg veel ruimte in de kast in. 370ml voor de jam/relish/salsas en 580ml voor tomatensoep/saus/augurk. Perfecte grootte. En ze hebben allebei hetzelfde formaat glazen deksel/rubberen ring (100mm) dus dat is fijn. 1 liter is echt veel te groot voor ons, maar dat ligt er natuurlijk aan wat je zelf fijn vindt. Als je ze nieuw wil kopen is Weckenonline echt het goedkoopste in mijn ervaring. Met deze weckpotten is er bij mij nog nooit een pot geweest die niet vacuum getrokken is, maar het is een fijn idee dat als je pot zou gaan gisten o.i.d in je voorraadkast, dat je dat meteen merkt als je de pot wil openen, want dan “ligt” het deksel er los op doordat je de klemmetjes er afhaalt nadat de pot afgekoeld is. Ook healthycanning heeft weer hele complete informatie over wecken!

Als je Marktplaats in de gaten houdt komen er soms zeker goede deals voorbij, maar vooral in de winter naar mijn idee. Ik heb voor 1 euro per pot (incl deksel en ringen) van de winter best een grote hoeveelheid kunnen kopen op Marktplaats. Nu is de vraag hoog want iedereen wil plots inmaken. Bij Marktplaats alleen er even op letten dat je wel voor echte Weck potten gaat en dan de nieuwe versie (dus het tulp/stortmodel). Er zijn namelijk een hoop mensen die de kelder eens uitruimen en voor 50-jaar oude weckpotten de hoofdprijs vragen. En voor die oude potten kan je de rubberen ringen niet meer kopen. Dat is het enige wat je na een paar jaar soms moet vervangen, omdat rubber nu eenmaal verweert.

Elke

Oh Diana, wat een geweldige posts heb je toch altijd!
Zo veel informatie en kennis maar vooral jouw passie die van de regels spat!
Was ik maar je moestuinbuur!
Dikke DANKJEWEL voor je inspiratie!

Elke

Alleen …… Ik lees een spellingsfout in mijn comment, wil hem aanpassen, mag niet want ik reageer te snel, wacht 5 min en krijg dan, je kan reactie niet meer aanpassen 😁

Jelga

Even alleen een kort berichtje wat je daarna mag verwijderen: De link naar de uienconfituur werkt niet en het klinkt zo lekker!

Ria

Ik heb dat inderdaad ook gemerkt. Maar als je rechtsboven naar het menu gaat, dan naar inmaakrecepten, en dan verder zoekt, vind je een link die het wel doet.

Succes.

Ria

sorry, linksboven.

Pauline

Ah dankjewel Ria!!

Krista

Hoi Diana,
Wij hebben al jaren tomaten in de moestuin. Ik had er de afgelopen weken een hard hoofd in met de regen…. maar bij thuiskomst uit Frankrijk zag het er fantastisch uit ( met dank aan mijn ouders) 9 soorten dit jaar. Thuis in de kas is het niet zo goed gegaan, iets met tijd of het ontbreken ervan. Ik weck de tomaten die we niet direct opeten. Heb jaren geleden een keer een weckcursus gevolgd bij Carmen uit oostvoorne.
Groetjes Krista

IMG_20230809_182058.jpg
Roley

Ik ga ervan uit dat je bij het zoeken naar recepten deze website ook bent tegengekomen https://weckenonline.eu. Weck geeft zelf ook een tijdschrift uit met recepten.

Margie

Beste Diana,

Gebruik al jaren de glazen weckpotten voor mij echt géén ander alternatief. Ze gaan levenslang mee, bij de potten met klikdeksel moet je de deksels geregeld vervangen.
Het meest gebruik ik de tapse van 750 ml ook om mijn glutenvrij brood in te bakken en vervolgens in de weckketel 🍓 yep, de traditionele waar ik voor feestjes en partijen soep en/of pasta in maak.
De weckglazen stapelen ook perfect op elkaar in de pan, scheelt een berg water- en energieverbruik.

Je kunt altijd een email sturen naar Tilde [email protected] zij staat je met raad en daad bij een super service gerichte ster…ze bestaan nog, ook online.

Ik bestel regelmatig bij haar voor mijn portugese dorps- en landgenoten er is nog nooit iets gebroken in de verzending aangekomen.

Werk je net als ik ook veel met kruiden? Kijk dan ook eens naar de Westmark kruidenschaar…een aanwinst, wat een uitvinding!!!

Voor diegene die het engels niet of niet helemaal machtig zijn raad ik het stap voor stap omschreven weck proces op weckenonline.eu aan.

If I can it, you can can it too… 🍓
Is mijn Internationale spreuk
Back to Nature for the Future

De wijze raad…van oma
Terug naar de Natuur 🤠

Op ieder potje past een deksel
Met klem raad ik je aan
Alles komt goed in kannen en glazen.

Mooi weekend!

Margie

Heb voor de liefhebbers hier nog de juiste wijze van het steriliseren van de glazen. Er zijn bij de kilnerclub ook vele recepten te vinden, in het engels.

https://www.kilnerjar.co.uk/sterilising-jam-jars-hygiene

P.s. ik zag net dat ik de inhoud van het weckstortglas heb omgedraaid…570 ml is de maat. Welke nu zijn gesteriliseerd en weldra gevuld gaan worden met brooddeeg 🤠

Als de gevulde glazen de oven in gaan, maak ik in de tussentijd jam en gaan alle potten uiteindelijk tegelijk in de weckketel 🍓

Aan het werk nu … met passie 💞

Margie

Hoi Diana,

Heel veel opweckende inspiratie met je nieuwe indrukweckende avontuur 🍓✨🤠

Het boek staat vol met succesregels, allerlei handige weetjes én blz 84 brengt je vast weer op een ideetje…

Veel weck plezier!!!

Margie
💃

Margriet.M

Hallo Diana,
Wat goed van je dat je een Weck ketel hebt aangeschaft! Ik weet zeker dat je er veel plezier van zult hebben.
Tip: voor weckpotten kun je ook wel eens kijken of de kringloop niet wat heeft!!
Ik heb nog spijt dat ik hem 35 jaar geleden weg heb gegeven inclusief potten klemmetjes enzovoort alles behalve het weck kookboek. We zijn toen gestopt met moestuin (dus ook met wecken ) en uit ruimtegebrek.
Nu we weer stukje tuin hebben , 150 meter ga ik niet weer beginnen met aanschaf van officiële Weckketel en potten.
Nu gebruik ik grote soep pan en dit gaat ook goed bij het wecken van vruchten op sap. En groente gaat de vriezer in.
Bedankt voor je leuke blog over tomaten, vorig jaar kocht ik zakje blauwen invloeden tomaten bij je , ze zijn erg lekker en staan allemaal gewoon buiten en doen het prima,
Groetjes Margriet.M

IMG_6089.jpeg
Carine p

Dag Diana,
Succes met de weckketel. Ik gebruik deze ook regelmatig, maar maak ook veel in zoals bv alle tomatensaus (jouw versie 2 dat superlekker is). De dingen die ik weck zijn bv. alle compotte, tomatillosaus (heb dit reeds ingemaakt maar een gedeelte begint te gisten), tomatensap om te drinken, peren- pruimen- en appelsap, kersen, pruimen met notenwijn etc. Ik gebruik het vooral voor fruit en vlees, maar nooit voor groenten. Persoonlijk vind ik dit niet lekker en hiervoor verkies ik de vriezer.
Qua weck potten heb ik vooral de oude potten waar je een ijzer op moet zetten en hiervoor vind ik toch de rubbere ringen. De kwaliteit is wel verminderd. De potten met klemmen hebben betere kwaliteit ringen. Ik vervang wel elke keer de ring en neem altijd nieuwe ringen.
Als je nog ideeën wilt voor het gebruik van tomaten : tomatenpesto, tomatensap om te drinken, dikke tomatensaus voor de pizza. Als je interesse hebt, wil ik je graag vertellen hoe ik dit doe.
groetjes
carine

Carine p

Dag Diana,

tomatensaus voor de pizza:
ik pureer een volledige emmer tomatensaus met mijn machine om coulis te maken.
Deze zet ik op een klein vuurtje en leg daar een kleine zeef in. De zeef blijft netjes liggen en vult zich met sap. Constant schep ik het vocht af en doe dit in flessen. Ongeveer 3/4 vocht schep ik af. Het resultaat is een dikke brij. Ondertussen snijd ik ajuin, look fijn en bak dit in olijfolie in een pan met kruiden zoals peper, zout, gemalen rozemarijn…
Als het meeste vocht weg is, meng ik de kruiden onder de overgebleven tomaten en vries dit in porties in voor het maken van pizza. Dit is overheerlijk!
Het vocht gooi ik natuurlijk niet weg, maar giet in flessen of bokaaltjes en steriliseer dit gedurende 2 uur op 100 graden. Ook dit is heel lekker tomatensap, niet te vergelijken met de winkel. Supperlekker bij warm weer.
groetjes
carine

IMG_3343.jpeg
Elisabeth

Dag Diana, mooi, sereen en vriendelijk antwoord : met je 32 jarenlange ervaring moet je geen onnodige kilometers gaan afleggen in de hoop nog veel bij te leren! Je moet zuinig zijn met je tijd! Dank voor alles!

Christien Stikvoort

Hallo Diana,

Je schrijft in je recept Cherrytomaten in olijfolie dat je het beste een goede kwaliteit olijfolie gebruikt. Mag ik vragen welke olie jij precies hiervoor gebruikt? Extra vierge olie mag je volgens mij niet verhitten omdat de kwaliteit achteruit zou gaan en er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Ik bak nooit in olijfolie.

Hartelijke groet,
Christien

Christien

Dankjewel Diana, voor je uitgebreide antwoord. Ik ga ermee aan de slag.

Carolien Voorbij

Beste Diana en anderen,

Leuk om te horen dat je een weck-ketel hebt aangeschaft!

ik lees dat je je potten ook al hebt besteld, maar voor een ieder ander die ook op zoek is naar inmaakpotten: Ik bestel graag bij https://www.glaeserundflaschen.de/. (Duitstalig, paypal of creditcard). Gezien de verzendkosten maak je graag je bestelling vol tot 10 kg (en in het winkelmandje staat hoeveel kilo je hebt). Voor degenen die een Weck-ketel een hele investering vinden: Ze verkopen hier een rooster van 24 cm, die prima in een BK soeppan past van 11 liter (26cm doorsnee, 20 cm hoog). Daar kook ik zelf mijn potten in volgens de aanwijzingen van Healthy Canning.

Ik kies ervoor om alles, dus ook jam, tenminste 10 minuten in een kokend water bad te doen, aangezien ik dan de potten van tevoren niet hoef te steriliseren, maar alleen goed hoef te wassen. Zie ook dit artikel op Healthy Canning.

Mijn favoriete recept is een Tomatensalsa van Bernardin.ca die ik graag als koude saus bij de barbecue of met nachos eet. Mijn advies is om dit wel met eigen tomaten te maken, aangezien die veel zoeter zijn dan tomaten uit de winkel. Ik heb de hoeveelheden al naar gewichten omgerekend en dat staat hier. (let op, website is voor mezelf, dus ook veel van mijn eigen aantekeningen staan er)

Voor iedereen die graag met de Amerikaanse Mason Jars werkt, je kunt daarvoor ook herbruikbare plastic deksels krijgen van Tattler en zij verzenden ook naar Nederland. Let op dat je nog wel de metalen buitenringen nodig hebt voor inmaken, die kun je eenvoudiger krijgen.

Pearlsofpassion

Het is misschien een heel domme vraag maar ik ben een complete leek als het aankomt op wecken of inmaken.
Gebruiken jullie op gewone glazen potten met metalen deksels, altijd nieuwe deksels? Of hergebruiken jullie die toch wel?
Ik had ergens gelezen dat je die telkens maar 1x mocht gebruiken maar dat lijkt me zo verspilling!
En ook, ik had eens iets ingemaakt in een weckpot met rubberen ring, maar kreeg die pot met geen geweld open toen ik hem wilde gebruiken. Er zat niets anders op dan hem terug wat opwarmen zodat ik lucht tussen de ring kon krijgen. Hoe moet dat normaal? Ik had ze zo vol mogelijk gevuld…

Alvast bedankt!
Valerie

Carine p

Dag Valerie,
Domme vragen zijn er niet hé 😉. Mijn persoonlijke ervaring is als volgt: inmaken doe ik nooit met weckpotten, steeds met gerecupereerde potten waar ik zoals Diana het deksel goed nakijk. Soms heb ik wel eens een pot die niet luchtdicht trekt en allicht is het deksel de reden (hangt af hoe de mensen de pot opendoen). Je kan ook eventueel telkens nieuwe deksels kopen, maar ik doe dit zelf niet.
Wecken doe ik in weckpotten waar ik elke keer een nieuwe rubber of deksel gebruik of ook in gerecupereerde potten waar het deksel onbeschadigd moet zijn. Je bent altijd veiliger met weckpotten. Ik heb nog nooit een weckpot niet opengekregen. Zorg er wel voor dat het lipje aan de zijkant zit en niet aan het ijzer.
veel succes
carine

Pearlsofpassion

Dank jullie wel!

Lucy Verstraete

Hallo, al eens geprobeerd te steriliseren in de magnetron? Ik bewaar mijn pruimen zo allemaal in weckpotten. 6-7 minuten per pot en klaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties